Hořčice je asi nejběžnější dochucovací přípravek a je nepostradatelnou součástí kuchyně nejen u nás, ale i v jiných zemích.
Její chuť se podle druhu může měnit, ale vždy se jedná o chuť mírně sladkokyselou, více či méně štiplavou.
Pro spoustu druhů jsme pro vás vybrali následující recepty.
Hořčicová omáčka k dušenému masu
Teplá přílohová omáčka s chutí a vůní po hořčici.
INGREDIENCE
- 4 ks kuřecích stehenních řízků, nebo jakékoliv jiné maso – krůtí vepřové
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1/3 celeru
- 3 lžíce plnotučná hořčice
- 1 smetana na vaření
- tymián
- saturejka
- nové koření
- jalovec
- sůl
POSTUP
- Cibuli zesklovatíme na oleji, zarestujeme 3 lžíce hořčice, přidáme maso na plátky a zeleninu na kostičky nebo nastrouhanou.
- Osolíme, dáme bylinky a koření, podlijeme a dusíme doměkka.
- Poté maso vyjmeme, zbytek propasírujeme a přilijeme smetanu.
- Dochutíme podle chuti ještě hořčicí, solí nebo špetkou cukru.
- Přidáme lžičku mouky rozkvedlané v troše smetany a provaříme.
zdroj: recipetineats.com
Objevte podobné tipy
Králík na hořčici
Kombinace bílého vína a hořčice je velmi chutná, k lehkému králičímu masu se skvěle hodí a spolu s čerstvými bylinkami tvoří dokonalé jídlo.
INGREDIENCE
- 1200 g králíka
- 50 g másla
- 30 ml oleje
- 1 cibule
- 6 stroužků česneku
- hrst petrželky
- 5 lžic hořčice typu dijonské
- 400 ml bílého vína
- 200 ml vody
- 100 ml smetany na vaření
- tymián
- bobkový list
- pepř
- sůl
POSTUP
- Králíka naporcujeme na osm částí.
- Na másle a oleji osmahneme maso z obou stran.
- Maso vyjmeme z hrnce a na jeho místě orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, drcený česnek, čerstvé bylinky (petrželku, tymián), bobkový list.
- Opepříme, přimícháme hořčici, zarestujeme, zalijeme vodou a vínem.
- Vložíme zpět králíka, osolíme a vaříme velmi mírným varem hodinu.
- Ke konci varu přidáme smetanu, provaříme.
zdroj: simplyrecipes.com
Hořčice z cukety
Cuketovou hořčici můžeme použít místo tatarky a kečupu, k pečenému nebo grilovanému masu, či uzeninám.
INGREDIENCE
- 2 kg cukety – očištěná, bez jadérek
- 1 ks česneku – celá, středně velká palice
- 80 g cukru krupice
- 1 lžíce soli
- 250 ml octu
- 100 ml rostlinného oleje
- 200 g hořčice plnotučné – kelímek
POSTUP
- Očištěnou cuketu bez jadérek pokrájíme na kousky, česnek nasekáme a dáme do hrnce.
- Přidáme ocet, cukr, sůl, olej, hořčici a za občasného promíchání dusíme pod poklicí do úplného změknutí cukety.
- Poté vše rozmixujeme na hladkou hustou kaši.
- Plníme do čistých, suchých skleniček, pevně uzavřeme a sterilujeme cca 10 minut na 180 °C.
- Sterilovat nemusíme celou dávku, část můžeme nechat v chladničce, tam nám vydrží zhruba měsíc.
zdroj: slezskazahradka.cz
Vepřové plátky na hořčici
Někdy se nám do vaření moc nechce, nebo bychom prostě chtěli mít oběd hotový co nejdříve. A právě v tom případě se můžeme nechat inspirovat tímto rychlým a jednoduchým receptem.
INGREDIENCE
- 4 plátky vepřové kýty nebo vepřových kotlet
- 4 lžíce kremžské hořčice
- sůl a pepř
- olej
POSTUP
- Maso z obou stran je naklepeme, mírně osolíme a opepříme.
- Nakonec je potřeme hořčicí.
- Maso orestuje z prudka na pánvi.
- Do připraveného pekáče vložíme maso, podlijeme trochou vody.
- Pečeme při 180 °C asi půl hodiny.
- Jednou je otočíme.
- Podáváme s brambory posypanými pažitkou, jako přílohu můžeme připravit okurkový salát.
zdroj: foodnetwork.co.uk
Ostrou hořčici je nejvhodnější přidávat do různých omáček, k pečenému masu, do majonéz a salátových zálivek. Jemná hořčice se hodí spíše k rybám – zvláště k lososům.
Hořčice se hodí snad ke všem druhům grilování. Určitě vyzkoušejte.