Nejlepší recepty s hořčicí

Hořčice je asi nejběžnější dochucovací přípravek a je nepostradatelnou součástí kuchyně nejen u nás, ale i v jiných zemích. Její chuť se podle druhu může měnit, ale vždy se jedná o chuť mírně sladkokyselou, více či méně štiplavou.

Druhy hořčic :

  • Plnotučná hořčice
  • Dijonská hořčice
  • Kremžská hořčice
  • Speciální hořčice – mezi ně patři nejrůznější ochuce­né varianty, jako jsou třeba pálivé i méně pálivé hořčice se zeleným pepřem, grilovací hořčice s kečupem, francouzské s provensálským kořením, jablečné apod.

1.  Hořčicová omáčka k dušenému masu

Teplá přílohová omáčka s chutí a vůní po hořčici.

INGREDIENCE :

  • 4 ks kuřecích stehenních řízků, nebo jakékoliv jiné maso – krůtí vepřové
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/3 celeru
  • 3 lžíce plnotučná hořčice
  • 1 smetana na vaření
  • tymián
  • saturejka
  • nové koření
  • jalovec
  • sůl

POSTUP :

  1. Cibuli zesklovatíme na oleji, zarestujeme 3 lžíce hořčice, přidáme  maso na plátky a zeleninu na kostičky nebo nastrouhanou.
  2. Osolíme, dáme bylinky a koření, podlijeme a dusíme doměkka.
  3. Poté maso vyjmeme, zbytek propasírujeme a přilijeme smetanu.
  4. Dochutíme podle chuti ještě hořčicí, solí nebo špetkou cukru.
  5. Přidáme lžičku mouky rozkvedlané v troše smetany a provaříme.

Hořčicová omáčka k dušenému masu

zdroj : recipetineats.com

2. Králík na hořčici

Kombinace bílého vína a hořčice je velmi chutná, k lehkému králičímu masu se skvěle hodí a spolu s čerstvými bylinkami tvoří dokonalé jídlo.

INGREDIENCE :

  • 1200 g králíka
  • 50 g másla
  • 30 ml oleje
  • 1 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • hrst petrželky
  • 5 lžic hořčice typu dijonské
  • 400 ml bílého vína
  • 200 ml vody
  • 100 ml smetany na vaření
  • tymián
  • bobkový list
  • pepř
  • sůl

POSTUP :

  1. Králíka naporcujeme na osm částí.
  2. Na másle a oleji osmahneme maso z obou stran.
  3. Maso vyjmeme z hrnce a na jeho místě orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, drcený česnek, čerstvé bylinky (petrželku, tymián), bobkový list.
  4. Opepříme, přimícháme hořčici, zarestujeme, zalijeme vodou a vínem.
  5. Vložíme zpět králíka, osolíme a vaříme velmi mírným varem hodinu.
  6. Ke konci varu přidáme smetanu, provaříme.

Králík na hořčici

zdroj : simplyrecipes.com

3. Hořčice z cukety

Cuketovou hořčici můžeme použít místo tatarky a kečupu, k pečenému nebo grilovanému masu, či uzeninám.

INGREDIENCE :

  • 2 kg cukety – očištěná, bez jadérek
  • 1 ks česneku – celá, středně velká palice
  • 80 g cukru krupice
  • 1 lžíce soli
  • 250 ml octu
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 200 g hořčice plnotučné – kelímek

POSTUP :

  1. Očištěnou cuketu bez jadérek pokrájíme na kousky, česnek nasekáme a dáme do hrnce.
  2. Přidáme ocet, cukr, sůl, olej, hořčici a za občasného promíchání dusíme pod poklicí do úplného změknutí cukety.
  3. Poté vše rozmixujeme na hladkou hustou kaši.
  4. Plníme do čistých, suchých skleniček, pevně uzavřeme a sterilujeme cca 10 minut na 180 °C.
  5. Sterilovat nemusíme celou dávku, část můžeme nechat v chladničce, tam nám vydrží zhruba měsíc.
 TIP : Pokud máme rádi ostré, přidáme k cuketě nejen česnek, ale i fefronku nebo chilli papričku.  

Hořčice z cukety

Zdroj : slezskazahradka.cz

4. Vepřové plátky na hořčici

Někdy se nám do vaření moc nechce, nebo bychom prostě chtěli mít oběd hotový co nejdříve. A právě v tom případě se můžeme nechat inspirovat tímto rychlým a jednoduchým receptem.

INGREDIENCE :

  • 4 plátky vepřové kýty nebo vepřových kotlet
  • 4 lžíce kremžské hořčice
  • sůl a pepř
  • olej

POSTUP :

  1. Maso z obou stran je naklepeme, mírně osolíme a opepříme.
  2. Nakonec je potřeme hořčicí.
  3. Maso orestuje z prudka na pánvi.
  4. Do připraveného pekáče vložíme maso, podlijeme trochou vody.
  5. Pečeme  při 180° C asi půl hodiny.
  6. Jednou je otočíme.
  7. Podáváme s brambory posypanými pažitkou, jako přílohu můžeme připravit okurkový salát.

Vepřové plátky na hořčici

zdroj : foodnetwork.co.uk

Tipy na závěr :

Ostrou hořčici je nejvhodnější přidávat do různých omáček, k pečenému masu, do majonéz a salátových zálivek. Jemná hořčice se hodí spíše k rybám – zvláště k lososům. Hořčici přidávejte vždy až na konci tepelné úpravy a pokrm s ní jen lehce prohřejte.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *