Výborné smaženice z lehce dostupných hub

Jakmile začne počasí přát houbám, jistě mnozí z nás zamíří do lesa, podávat se, co se dá najít. S košíkem částečně nebo zcela plným hub pak přemýšlíme, co z nich uvařit.

Nejčastějším a nejoblíbenějším jídlem je jistě houbová smaženice. Na houbovou smaženici se jednoznačně doporučuje směs hub, kterou by měly tvořit měkčí houby, jako jsou hřiby, kozáci, křemenáče či jedlé holubinky.

A právě z takových hub si můžete připravit skvělou smaženici podle našich receptů.

Houbová smaženice

Klasika která nezklame.

INGREDIENCE

  • 400 g houby (lesní)
  • 2 kusy vajec
  • 1 lžíce oleje +1 lžíce másla
  • 1 lžička kmínu
  • sůl
  • pepř
  • petrželka velkolistá nasekaná

POSTUP

  1. Houby očistíme a pokrájíme.
  2. Cibuli nasekáme nadrobno.
  3. Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem.
  4. Na tuku osmahneme cibulku dozlatova.
  5. Vsypeme houby a dusíme je doměkka.
  6. Voda kterou pustí, by se měla odpařit.
  7. Přidáme kmín, zamícháme, osolíme, opepříme a vmícháme vejce  s nesekanou petrželkou.
  8. Podáváme s chlebem nebo pečivem.

Houbová smaženicezdroj: gastrofare.com

Houbová smaženice se sýrem feta

INGREDIENCE

  • 4-5 hnědých hub
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 3 vejce
  • mletý pepř
  • 50 g rozdrobeného sýru feta

POSTUP

  1. Houby očistíme a pokrájíme.
  2. Na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme pokrájené houby.
  3. Houby dusíme je doměkka. Voda kterou pustí, by se měla odpařit.
  4. Vajíčka si zvlášť rozmícháme v hrníčku přidáme špetku soli a pepře.
  5. Vlijeme do pánve k houbám, mícháme, ale ne do úplného sražení.
  6. Přidáme 1/2 rozdrobeného sýru feta.
  7. Promícháme a vypneme plamen.
  8. Vejce se  ještě na teplé pánvi vysráží.
  9. Míchaná vejce by měla být velmi měkká.
  10. Vejce při servírování posypeme zbytkem sýra feta.

Houbová smaženice se sýrem fetazdroj: kalynskitchen.com

Nejen houby můžete připravovat v kvalitních pánvích s poklicí – vybírejte s rozvahou!

Houbová smaženice s žampióny a ovocem

Tip na skvělou snídani a start do dne.

INGREDIENCE

  • 150 g nakrájených žampionů na plátky
  • 6 vajec
  • 1 lžíce másla
  • šťáva z poloviny citrónu
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • ¾ šálku petrželky, nasekané

POSTUP

  1. Rozehřejeme máslo na pánvi.
  2. Přidáme pokrájené houby, osmažíme se a dusíme do měkka.
  3. Voda z hub by se měla odpařit.
  4. Vajíčka si zvlášť rozmícháme v hrníčku přidáme špetku soli a pepře.
  5. Vlijeme do pánve k houbám a mícháme.
  6. Když jsou vajíčka téměř hotová, přidáme petržel, citrónovou šťávu a můžeme přidat ještě sůl a pepř.
  7. Podáváme s čerstvým ovocem a můžeme zdobit lístky máty.

Houbová smaženice s žampióny a ovocemzdroj: www.heartythought.com

Houbová smaženice s krupicí

INGREDIENCE

  • 500 g směsi čerstvých hub (lišky, bedle, hnědé hříbky)
  • 1 lžíce másla
  • 6 vajec
  • 2 lžíce dětské krupičky
  • sůl a pepř
  • drcený kmín

POSTUP

  1. Houby umyjeme, nakrájíme a podusíme ve 2 dl vody.
  2. Přidáme máslo, osolíme, opepříme a přidáme kmín.
  3. Zaprášíme krupičkou a po chvilce přidáme vejce.
  4. Mícháme do ztuhnutí vajec.
  5. Protože je tam krupice, není třeba ani přikusovat chleba, stačí obložit zeleninou nebo přidat zeleninový salát.

Houbova smaženice s krupicízdroj: receptyonline.cz

Houbová smaženice není zrovna dietní jídlo, takže je můžeme trochu odlehčit použitím dalších surovin nebo naopak, při menším množství hub, ji nastavit tak, aby byla stejně sytá.

Na odlehčení používáme především zeleninu. Dají se použít různé druhy zeleniny, především rajčata, papriky,  cukety,  květák, mrkev, celer a další druhy zeleniny.

Pokud vám stále spousta hub zbyla, naložte si je, ať si můžete pochutnávat po celý rok.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.