Jakmile začne počasí přát houbám, mnozí z nás se vypraví do lesa.
S plným košíkem pak přemýšlíme, co ze všech těch hub připravit.
Máme pro vás 5 vynikajících receptů na houbové smaženice, kterým neodoláte!
Vyzkoušejte verzi s vejci, kozím sýrem či krupičkou.
Dobrou chuť!
Houbová smaženice s vejci
Klasika, která prostě nezklame! Připravte si ji podle našeho receptu a zaručeně si pochutnáte.
INGREDIENCE
- 400 g houby (lesních)
- 2 kusy vajec
- 1 lžíce oleje +1 lžíce másla
- 1 lžička kmínu
- sůl
- pepř
- nasekaná petrželka
POSTUP
- Houby očistíme a pokrájíme.
- Cibuli nasekáme nadrobno.
- Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem.
- Na tuku osmahneme cibulku dozlatova.
- Vsypeme houby a dusíme je doměkka.
- Voda kterou pustí, by se měla odpařit.
- Přidáme kmín, zamícháme, osolíme, opepříme a vmícháme vejce s nasekanou petrželkou.
- Podáváme s chlebem nebo jiným pečivem.

Smaženice z hub se sýrem feta
Taková smaženice skvěle chutná i se sýrem. Vyzkoušejte ji například se slaným sýrem feta. Pochutnáte si!
INGREDIENCE
- 4 – 5 hnědých hub
- 2 lžičky olivového oleje
- 3 vejce
- mletý pepř
- 50 g rozdrobeného sýru feta
POSTUP
- Houby očistíme a pokrájíme.
- Na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme pokrájené houby.
- Houby dusíme je doměkka.
- Voda kterou pustí, by se měla odpařit.
- Vajíčka si zvlášť rozmícháme v hrníčku přidáme špetku soli a pepře.
- Vlijeme do pánve k houbám, mícháme, ale ne do úplného sražení.
- Přidáme 1/2 rozdrobeného sýru feta.
- Promícháme a vypneme plamen.
- Vejce se ještě na teplé pánvi vysráží.
- Míchaná vejce by měla být velmi měkká.
- Vejce při servírování posypeme zbytkem sýra feta.

Možná se vám budou hodit naše recenze pánví s poklicí. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Smaženice ze žampionů s ovocem
Máme pro vás tip na skvělou snídani a start do nového dne. Ač kombinace hub a ovoce zní možná trochu neobvykle, ve skutečnosti se jedná o pochoutku, kterou si oblíbíte!
INGREDIENCE
- 150 g nakrájených žampionů na plátky
- 6 vajec
- 1 lžíce másla
- šťáva z poloviny citrónu
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- ¾ šálku petrželky, nasekané
- čerstvé ovoce dle chuti k podávání
POSTUP
- Rozehřejeme máslo na pánvi.
- Přidáme pokrájené houby, osmažíme se a dusíme do měkka.
- Voda z hub by se měla odpařit.
- Vajíčka si zvlášť rozmícháme v hrníčku přidáme špetku soli a pepře.
- Vlijeme do pánve k houbám a mícháme.
- Když jsou vajíčka téměř hotová, přidáme petržel, citrónovou šťávu a můžeme přidat ještě sůl a pepř.
- Podáváme s čerstvým ovocem a můžeme zdobit lístky máty.

Máme pro vás také 9 skvělých receptů na zakonzervování hub aneb jak si vychutnat svou oblíbenou pochoutku po celý rok!
Objevte podobné tipy
Houbová smaženice s krupicí
Už jste někdy do smaženice zkusili přidat krupici? Ne? Chyba! Díky ní vás pokrm skvěle zasytí a vy ani nebudete potřebovat pečivo.
INGREDIENCE
- 500 g směsi čerstvých hub (lišky, bedle, hnědé hříbky)
- 1 lžíce másla
- 6 vajec
- 2 lžíce dětské krupičky
- sůl a pepř
- drcený kmín
POSTUP
- Houby umyjeme, nakrájíme a podusíme ve 2 dl vody.
- Přidáme máslo, osolíme, opepříme a přidáme kmín.
- Zaprášíme krupičkou a po chvilce přidáme vejce.
- Mícháme do ztuhnutí vajec.
- Protože je tam krupice, není třeba ani přikusovat chleba, stačí obložit zeleninou nebo přidat zeleninový salát.

Smaženice ze žampionů s kozím sýrem
Rychlé, zdravé a snadné jídlo uvařené za méně než 10 minut a navíc plné chuti! Zní to skvěle? Tak vyzkoušejte náš recept.
INGREDIENCE
- 250 g žampionů, nakrájených na plátky
- 2 stroužky česneku, nakrájené
- 5 extra velkých vajec
- 1 lžíce smetany nebo mléka
- 2 lžíce měkkého rozdrobeného kozího sýra
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá petrželka k podávání (volitelně)
POSTUP
- Rozehřejeme pánev na středním plameni a poté smažíme žampiony a česnek na troše oleje do zlatova.
- Vejce rozšleháme se smetanou/mlékem a dochutíme.
- Nalijeme vejce do pánve s houbami a vaříme.
- Přidáme rozdrobený kozí sýr a v případě potřeby dochutíme.
- Ihned podáváme ozdobené petrželkou.

Vyzkoušejte i naše nejlepší recepty na zapečené houby na 7 různých způsobů!
Tipy na tu nejlepší smaženici
- Na houbovou smaženici se jednoznačně doporučuje směs hub, kterou by měly tvořit měkčí houby, jako jsou hřiby, kozáci, křemenáče či jedlé holubinky.
- Smaženice není zrovna dietní jídlo, takže je můžeme trochu odlehčit použitím dalších surovin nebo naopak, při menším množství hub, ji nastavit tak, aby byla stejně sytá.
- Na odlehčení používáme především zeleninu. Dají se použít různé druhy zeleniny, především rajčata, papriky, cukety, květák, mrkev, celer a další druhy zeleniny.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!