Houbové karbanátky 3x jinak

Smaženici i houbovku už máte, a hub je pořád dost?

Zkuste houbové karbanátky!

Někdo smaží řízky, krokety, smaženky, placičky či noky. My si dnes posvítíme na 3 snadné recepty na houbové karbanátky!

Příprava hub na houbové karbanátky

Na houbové karbanátky můžeme použít všechny druhy měkkých a zdravých hub, pouze muchomůrka růžovka nebo šedivka či bedly jsou lepší samostatně smažené.

Houby do karbanátků nejdříve trochu podusíme. Tak si z nich připravíme polotovar, který zbaví houby přebytečné vody a nám pak umožní zkrátit dobu smažení samotných karbanátků. Očištěné houby nakrájíme na plátky a na troše tuku nebo zcela bez tuku je podusíme do změknutí a vydušení vody.

Můžeme dusit už na pokrájené cibuli, která dušením změkne.

Houbová směs na karbanátky by měla být jemnější struktury, aby se karbanátky při tvarování a smažení nerozpadávaly. Z těchto důvodů se houby po udušení melou na masovém strojku, mixování není vhodné, protože z hub vznikne příliš kašovitá hmota. Chceme-li si ušetřit práci s mletím, pak houby velmi jemně nakrájíme nebo nasekáme, což je trochu rychlejší způsob a v karbanátcích se to nakonec nepozná.

Houbové karbanátky se sýrem

INGREDIENCE

  • 1/2 kg  hub
  • 3 vejce
  • 1 cibule
  • 3 rohlíky
  • 3 lžíce másla
  • 1 kelímek smetany
  • tvrdý sýr
  • sůl, pepř, kmín
  • strouhanka
  • olej na smažení

POSTUP

  1. Cibuli nakrájíme a osmahneme na másle.
  2. Přidáme houby a podusíme.
  3. Rohlíky pokrájíme a namočíme ve smetaně.
  4. Pak je rozmačkáme vidličkou.
  5. K houbám přidáme housky, vejce, nastrouhaný sýr, sůl, pepř, strouhanku.
  6. Ze směsi vypracujeme menší placičky, které osmažíme zprudka po obou stranách.
Recept na houbové karbanátky se sýrem
foto zdroj: google.com

Zkuste také houbové karbanátky se smetanou, jsou výborné.

Houbové karbanátky se slaninou

INGREDIENCE

  • 1 kg hub
  • 1 cibule
  • 250 g anglické slaniny
  • 4 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • majoránka, oregáno nebo jiné koření dle chuti
  • kmín
  • 2-3 lžíce másla
  • strouhanka
  • sůl
  • 2 lžíce oleje

POSTUP

  1. Houby nakrájíme a podusíme je na másle. Osolíme a necháme vychladnout.
  2. Přidáme cibuli a slaninu nakrájené na malé kousky.
  3. Nastrouháme česnek, rozšleháme vejce, přidáme sůl a vše zahustíme strouhankou.
  4. Dobře promícháme a uložíme do ledničky asi na půl hodiny.
  5. Potom ze směsi vytvoříme asi 1 cm silné placičky, které obalíme ve strouhance a zprudka smažíme na rozpáleném tuku z obou stran.

Recept na houbové karbanátky se slaninou je sázka na jistotu.

Pro další vegetariánské karbanátky zkuste tyto pikantní květákové!

Houbové karbanátky ze sušených hub

INGREDIENCE

  • 1/2 kg sušených hub
  • 2 cibule
  • sůl, pepř, mletý kmín dle chuti
  • 3 vejce
  • 4 suché housky
  • 400 ml mléka
  • 250 g strouhanky
  • zelená petrželka nebo pažitka
  • 8 lžic másla

POSTUP

  1. Houby povaříme na malém plameni padesát minut.
  2. Housky namočíme v mléce a vymačkáme.
  3. Cibuli orestujeme na másle.
  4. Houby, cibuli a housky umeleme.
  5. Směs potom osmažíme na lžíci másla, osolíme, opepříme, sundáme z ohně a promícháme s petrželkou a vejci.
  6. Pak si vytvoříme karbanátky, obalíme je ve strouhance a smažíme do zlatova z obou stran na zbylém másle.

 

Skvělý recept na houbové karbanátky ze sušených hub

 

O dalším užití hub si můžete počíst třeba v tomto článku.

Tip na závěr:

Na tvarování je lepší nechat hmotu trochu ztuhnout, lépe se pak tvaruje. Karbanátky můžeme tvarovat různě. Nejčastěji to asi budou menší kulaté placičky. Pokud chceme větší řízky, pak raději opravdu ze ztuhlé hmoty, tak se nám podaří vytvořit větší ploché řízky. Místo placiček nebo řízků můžeme tvarovat i válečky, kuličky, z hodně ztuhlé hmoty předem rozprostřené na plát, můžeme vykrojit čtverce nebo obdélníky.

Pochutnali jste si? Pochlubte se ostatním houbařům na facebooku pomocí modrého tlačítka pod článkem!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *