Houbové nadělení – ty nejšikovnější recepty

Je velká úroda hub a vy jste vášnivými sběrateli, takže je pak problém, kam ty houby vůbec dát?

Už si s tím lámat hlavu nemusíte, protože vám přinášíme hned 5 skvělých receptů s houbami. Vyzkoušejte je a posuďte sami.

1. Houbová smaženice s Hermelínem

Ingredience:

  • 40-50 dkg hub
  • 2 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 3-4 vejce
  • 1 hermelín
  • kmín
  • sůl

Postup:

  1. Na rozpuštěném másle osmahneme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme očištěné a na jemno nakrájené houby, sůl, kmín a dusíme doměkka
  2. K měkkým houbám přidáme nakrájený Hermelín a necháme ho změknout
  3. Nakonec přidáme rozšlehaná vejce a za stálého míchání je necháme ztuhnout

Houbová smaženice s hermelínem a vejcem

Foto: www.dedenik.cz

Jako přílohu volíme chléb nebo jiné pečivo.

2. Houbová omáčka se smetanou

Ingredience:

  • 50 dkg čerstvých hub
  • 2 lžíce sádla
  • 2 rovné lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • 2 cibule
  • 1/2 litru kyselé smetany
  • citronová šťáva
  • 1/2 kostky masoxu
  • 8 dl vody
  • ocet

Postup:

  1. Do vody rozdrobíme kostku masoxu, přidáme sůl, uvedeme ji do varu a pak vsypeme očištěné a na kousky nakrájené houby
  2. Vaříme je, dokud nezměknou, pak je zahustíme jíškou, kterou připravíme z cibule orestované na sádle a mouky
  3. Omáčku s jíškou dostatečně provaříme
  4. Pak přidáme smetanu, promícháme a dochutíme solí, pepřem a octem

Houbová omáčka se smetanou

Tato omáčka je výborná s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

3. Houbový guláš

Ingredience:

  • 60 dkg hub
  • kostka masového bujónu
  • olej
  • 2 cibule
  • 2 papriky
  • mletá sladká paprika
  • pepř
  • špetka chilli koření
  • sůl
  • strouhaný chléb
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • strouhaný křen

Postup:

  1. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájené cibule, pak přidáme na plátky nebo na větší kousky nakrájené očištěné houby a na nudličky nakrájené papriky
  2. Dusíme do poloměkka, jakmile se vydusí voda, tak přisypeme mletou sladkou papriku, podlijeme vodou, přidáme kostku bujónu a promícháme
  3. Současně přidáme prolisovaný česnek, pepř, špetku chilli koření, majoránku a dusíme, až je vše měkké
  4. Pak guláš zahustíme strouhaným chlebem a krátce povaříme
  5. Při podávání sypeme strouhaným křenem

Houbový guláš

Pro takzvané masaře a masařky do guláše můžete přidat, samozřejmě kromě hub, i maso. Může být hovězí nebo vepřové.

Podáváme teplé s houskovým knedlíkem nebo pečivem.

4. Houbové karbanátky

Ingredience:

  • 500 kg hub
  • 1 cibule
  • 40 gramů másla na dušení
  • 150 gramů žemle
  • sůl
  • pepř
  • majoránku
  • 1 1/4 dl mléka
  • strouhanka
  • 2 vejce
  • petržel
  • 200 gramů sádla na smažení

Postup:

  1. Houby napřed musíme očistit, omýt a pak je nakrájíme na malé kostičky
  2. Osmahneme si na kostky nakrájenou cibuli a poté přidáme houby a krátce restujeme
  3. Potom necháme chvilku vychladnout přidáme trošku soli, pepře, namočenou žemli vyždímanou v mléce, vajíčka a majoránku
  4. Vše dobře promícháme a obalujeme ve strouhance, děláme buď kuličky nebo placky, jak kdo chce a smažíme na tuku dozlatova

Houbové karbanátky

Foto: www.pazitka.cz

Přílohou mohou být brambory, nebo také bramborová kaše.

5. Nakládané houby

Ingredience:

  • 1 kg hub ( i více)
  • na špičku nože kyseliny citronové

Postup:

  1. Nakrájené zdravé houby osolíme, přidáme špetku kyseliny citronové a dusíme doměkka tak, aby v nich zůstala asi 1/3 vody, kterou pustily
  2. Potom houby namačkáme i se šťávou do skleniček a sterilujeme asi 50 minut při 90 °C
  3. Jsou vhodné pro úpravu všech houbových pokrmů

Nakládané houby

Foto: www.prozeny.cz

Zkuste si také připravit domácí houskový knedlík podle našeho receptu a už nikdy nebudete chtít kupovaný.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *