Ochutnávka těch nejlepších receptů na guláše z hub. Inspirujte se!

Zajímáte se o chutné recepty na houbový guláš, protože chcete překvapit své blízké?

Už vás nebaví vařit stále dokola ty samé pokrmy a chcete zkusit nějaké novinky?

Inspirovat se můžete v našem článku, kde najdete skvělé recepty, které rozhodně stojí za vyzkoušení a všichni se po nich budou olizovat.

Klasický houbový guláš 

Tento guláš je chutný, rychlý a velmi snadný. Může se podávat s pečenou zeleninou, ale také s vařenými těstovinami. Ostatně, neváhejte se mrknout i na recepty na těstoviny se zeleninou, třeba vás inspirují.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 kg hnědých hub
  • 1 plechovka loupaných nakrájených rajčat
  • 2 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 – 2 lžičky sušeného česneku
  • 1 1/2 lžíce mleté sladké papriky
  • 6 větviček čerstvého tymiánu
  • Sůl podle chuti

Postup

  • Připravíme si pánev a dáme do ní lžíci olivového oleje.
  • Cibuli i papriku oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
  • Houby vyčistíme a rozkrájíme na čtvrtky.
  • Vhodíme cibuli do pánve a restujeme zhruba 4 – 5 minut, aby změkla.
  • Přidáme papriku a necháme vařit asi 5 – 6 minut, až dokud nezačnou s cibulí karamelizovat.
  • Vyjmeme z pánve a odložíme stranou.
  • Do stejné pánve dáme druhou lžíci oleje a vhodíme houby, které vaříme za stálého míchání do odpaření vody.
  • Houby osolíme, přisypeme česnek a necháme restovat, aby byly měkké.
  • Jakmile změknou, přihodíme papriku s cibulí, nakrájená rajčata, zeleninový vývar, sladkou papriku a tymián.
  • Důkladně promícháme a přivedeme k varu.
  • Zaklopíme poklicí, snížíme teplotu a necháme vařit cca 20 minut.
  • Ještě teplé podáváme.
Veganská omáčka z čerstvých hub.
Zdroj: https://www.mariaushakova.com/

Maďarská směs z václavek 

Pokud přemýšlíte nad lehkým jarním gulášem, nabízí se tato maďarská pochoutka. Potřebujete sice hodně ingrediencí, ale věřte, že výsledek stojí za to. Kromě lesních hub se používají také houby Cremini.

Ingredience:

  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • 2 středně velké cibule
  • 600 g paprik
  • 1 kg lesních hub
  • Sůl podle chuti
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička celého kmínu
  • 4 – 5 lžic sladké maďarské papriky
  • 300 g nakrájených rajčat
  • 2 středně velké brambory (ideálně odrůda Yukon)
  • 500 g cukety
  • 6 hrnků zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • Petržel na ozdobu

Postup

  • Cibuli i papriky očistíme a nakrájíme na kostičky.
  • Houby nakrájíme na čtvrtky. To samé uděláme s oloupanými bramborami a cuketami.
  • Do litinového hrnce dáme olej a zahřejeme.
  • Přihodíme cibuli s paprikami a za stálého míchání vaříme na mírném ohni asi 6 – 8 minut do změknutí.
  • Česnek oloupeme a pomocí nože rozetřeme spolu s kmínem a trochou soli na prkénku.
  • Přidáme do hrnce, zasypeme paprikou a promícháme.
  • Přisypeme brambory, cukety a rajčata.
  • Zalijeme vývarem, vhodíme bobkový list, osolíme, opepříme a přivedeme k varu.
  • Zakryjeme poklicí a vaříme zhruba 1 hodinu na mírném ohni.
  • Podáváme ozdobené petrželkou, případně ještě zakysanou smetanou.

Tip:  Jestli chceme, aby byla směs trochu hustší, můžeme ještě ke konci přidat 2 polévkové lžíce strouhanky a vařit dalších 10 minut.

Vynikající omáčka s václavkami.
Zdroj: https://www.storyofakitchen.com/

Žampionový guláš s bramborem z pomalého hrnce

Guláše máme zafixované s masem, ale věřte, že pokud někdo maso nemůže nebo nechce jíst, je tato varianta ideální náhražkou. Chutná skvěle a jeho příprava netrvá nijak dlouho.

Ingredience:

  • 600 g čerstvých bílých žampionů
  • 1 lžíce sušené mleté cibule
  • 3 rozdrcené stroužky česneku
  • 400 g nakrájených rajčat
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 300 g rajčatové pasty
  • 2 polévkové lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička celého kmínu
  • Sůl podle chuti
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 250 g vaječných nudlí
  • 1/2 hrnku zakysané smetany

Postup

  • Žampiony nakrájíme na plátky a zatím odložíme stranou.
  • Připravíme si pomalý hrnec a dáme do něj nakrájené houby, sušenou cibuli a česnek.
  • Přimícháme nakrájená rajčata, zeleninový vývar, rajčatovou pastu, papriku, oregano, kmín i pepř.
  • Zamícháme, osolíme a ještě jednou důkladně promícháme.
  • Zaklopíme a vaříme až 9 hodin, když máme nízkou teplotu, naopak při vyšší teplotě stačí 4 1/2 hodiny.
  • Před koncem vaření si uvaříme nudle podle návodu na obalu.
  • Hotovou směs odklopíme a vmícháme zakysanou smetanu.
  • Servírujeme s uvařenými nudlemi ozdobené lístky oregana.
Omáčka se žampiony s vůní oregana.
Zdroj: https://www.bhg.com/

Dýňová směs s hlívou ústřičnou

Pokud existuje chutný sezónní houbový guláš, který stojí za to ochutnat, pak je to rozhodně tento vegetariánský pokrm. Třeba maďarský guláš vyžaduje kvalitní jemné hovězí maso, tady je hlavní hvězdou dýně, která sekunduje hlívě ústřičné.

Ingredience:

  • 600 g máslové dýně
  • 6 kusů hlívy ústřičné
  • 1 středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 svazek oregana
  • 2 hrnky cizrny
  • 4 polévkové lžíce rajčatového pyré
  • 1 lžička mleté sladké papriky (kdo má rád pikantní, dá 1/2 lžičky pálivé)
  • 2 hrnky vody
  • 1/2 hrnku červeného vína
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • Sůl podle chuti
  • 1/4 mletého černého pepře

Postup

  • Dýni zbavíme semínek, oloupeme a nakrájíme na stejně velké kostky asi 1 x 1 cm.
  • Cibuli s česnekem očistíme a nakrájíme na plátky.
  • Oregano zbavíme stonků a několik lístků si odložíme stranou na později.
  • Do pánve dáme rozehřát 3 polévkové lžíce oleje a vhodíme dýni s cibulí i česnekem.
  • Osmahneme na středním ohni cca 5 – 6 minut, občas zamícháme.
  • Přilijeme červené víno s vodou, zasypeme oreganem a paprikou.
  • Přihodíme rajčatovou pastu, promícháme a přivedeme k varu.
  • Osolíme a opepříme. Necháme vařit na mírném ohni 15 – 20 minut.
  • Cizrnu vyklopíme do síta a scedíme.
  • Opláchneme hlívu ústřičnou a nakrájíme na kousky.
  • Obojí přidáme do pánve a vaříme ještě dalších 5 minut.
  • Před servírováním ozdobíme lístky oregana, co jsme si dali předtím na stranu.
Guláš z hlívy ústřičné s dýní.
Zdroj: https://www.fissler.com/

Houbový guláš se smetanou

Jak je někde máslo, stojí to vždycky za to. Když k tomu ještě přispěje tymián s česnekem, je o vynikající pokrm postaráno. Pomyslnou třešničkou na dortu jsou pak těstoviny a smetana.

Ingredience:

  • 250 g vaječných těstovin
  • 3 polévkové lžíce nesoleného másla
  • 1 kg čerstvých hub (ideálně odrůda cremini)
  • 2 velké šalotky
  • Sůl podle chuti
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 4 lžičky nakrájeného čerstvého tymiánu
  • 2 hrnky hovězího vývaru
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce nasekané petržele

Postup

  • Nejdříve si ve velkém hrnci ohřejeme vodu na těstoviny a uvaříme je podle návodu.
  • Scedíme a zatím odložíme stranou, nejlépe pod alobal.
  • Houby tence nakrájíme, cibuli očistíme a nasekáme na kostičky.
  • Česnek oloupeme a na prkénku či hmoždíři rozdrtíme.
  • Do pánve dáme rozpustit máslo při středně velké teplotě.
  • Přidáme houby a necháme vařit, dokud nebudou měkké, asi tak 7 minut.
  • Osolíme, opepříme, vmícháme česnek a tymián.
  • Povaříme 1 minutu a zasypeme moukou.
  • Důkladně promícháme a necháme asi 1 minutu vařit, aby mouka zhnědla.
  • Za stálého míchání přilijeme hovězí vývar a přidáme dijonskou hořčici.
  • Na mírném ohni přivedeme k varu a vaříme tak 5 minut za občasného míchání.
  • Vmícháme uvařené těstoviny, zakysanou smetanu a necháme tak 2 minuty prohřát.
  • Nakonec přisypeme parmazán, zamícháme a vaříme, až se sýr rozpustí.
  • Posypeme petrželkou, promícháme a dochutíme solí a pepřem.
  • Ještě teplé podáváme.
Guláš z čerstvých hub s těstovinami na smetaně.
Zdroj: https://damndelicious.net/

Vybíráte novou digestoř do kuchyně? Pak by vám mohl přijít vhod náš článek o recenzi odsavačů par.

Směs čerstvých lesních hub s polentou

Kdo má rád polentu, může si jí zpestřit prostřednictvím tohoto chutného a na přípravu velmi jednoduchého guláše s houbavi. Jednoduše ji naservírujeme do středu talíře a přelijeme hotovou omáčkou.

Ingredience:

  • 100 g čerstvého nesoleného másla
  • 2 středně velké šalotky
  • 600 g směsi čerstvých lesních hub (lišky atd.)
  • 2 lžičky maďarské sladké papriky
  • 350 ml smetany ke šlehání
  • Sůl podle chuti
  • Špetka mletého černého pepře
  • 1 lžička nakrájené petrželky
  • 1 lžička nakrájené pažitky
  • Snítky pažitky na ozdobu

Postup

  • Ve velké pánvi rozpustíme máslo a přidáme na kostičky nakrájenou šalotku.
  • Restujeme, dokud nezměkne, jen musíme dát pozor, aby nebyla hnědá.
  • Přihodíme na kousky nakrájené houby a minutu povaříme.
  • Zasypeme paprikou a necháme restovat, až budou houby měkké.
  • Zalijeme smetanou ke šlehání, osolíme, opepříme, promícháme a na mírném ohni necháme trochu povařit.
  • Odstavíme, posypeme petrželí i pažitkou a servírujeme s polentou ozdobené snítky pažitky.
Luxusní gulášek z čerstvě nasbíraných hub podávaný s polentou či pečeným bramborem.
Zdroj: https://www.rabbitandwolves.com/

Krémový sos s houbami a zeleninou

Hustá krémová polévka dokáže zasytit stejně jako nějaký vydatnější pokrm s masem. Tento recept je jednoduchý, má rychlou přípravu a pokud někdo nechce maso, je to ideální volba, protože houby nahrazují maso.

Ingredience:

  • 400 g čerstvých hub
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 300 g brambor
  • 3 stroužky česneku na plátky
  • 60 g čerstvého nesoleného másla
  • 1 polévková lžíce mleté sladké papriky
  • 150 ml bílého vína
  • 750 ml kuřecího vývaru
  • Sůl podle chuti
  • 1/4 lžičky mletého čtyřbarevného pepře
  • 1 bobkový list
  • 5 jalovcových bobulí
  • 1/4 lžičky kmínu
  • 150 g zakysané smetany
  • 1 svazek nakrájeného kopru
  • 1 snítka libečku
  • 3 lžíce jablečného octa

Postup

  • Houby otřeme vlhkým hadříkem či houbičkou a rozkrájíme na malé kousky.
  • Mrkev, celer, jarní cibulku i brambory očistíme a drobně nakrájíme.
  • V hrnci rozpustíme máslo a orestujeme na něm česnek.
  • Zasypeme paprikou, zalijeme kuřecím vývarem, vínem, přidáme zeleninu a na mírném ohni přivedeme k varu.
  • Osolíme, opepříme, přihodíme ostatní koření a na vyšším stupni vaříme 15 minut.
  • Guláš musí mít hustou krémovou konzistenci.
  • Nakonec přisypeme houby a vaříme ještě dalších 5 minut.
  • Poté vyjmeme bobkový list a jalovec.
  • Odstavíme a vmícháme zakysanou smetanu.
  • Mícháme, dokud není omáčka hladká a hned pak vmícháme nasekaný kopr s libečkem.
  • Odstavíme na 5 minut, a ještě ochutíme jablečným octem.
  • Podáváme s brambory či knedlíkem.
Houbový guláš s čerstvou zeleninou a bílým vínem.
zdroj: https://www.strudelandschnitzel.com/

Zajímavosti na závěr

V článku jsme narazili na houby Cremini, s čímž se možná mnozí zatím nesetkali. Jsou to bílé a hnědé houby malého vzrůstu, kterým se říká dětské portobello houby.

Jsou oblíbené zejména pro velmi vysoký obsah vlákniny, což z nich dělá perfektní zbraň při snaze o hubnutí, neboť tělo má delší dobu pocit plnosti. Obsahují vitamíny skupiny B, vitamín D, bílkoviny, vápník železo, selen a mnoho antioxidantů.

Velkým plusem hub je právě obsah selenu, který je pro tělo naprosto nepostradatelný. Konzumací těchto hub jej bude tělo pravidelně přijímat, a to zcela přirozeně. Zároveň s tím fungují jako účinná prevence střevních problémů.

Další pozitivní vlastností je přirozené působení na chronickou únavu. Pravidelným pojídáním pomáhají s únavou, bolestmi hlavy, nespavostí, ale také se zvýšením imunity.

Dokonce se říká, že mohou být součástí léčby nachlazení a zlepšují naše kardiovaskulární zdraví. Vynikající jsou pro diabetiky, a to díky nízkému glykemickému indexu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X