6x recepty na vynikající rizoto s houbami. Voňavé a lahodné jídlo za pár korun

Nevíte, co si uvařit k obědu či k večeři?

Přemýšlíte o pokrmu z rýže a nemáte ten správný nápad?

Inspirujte se a vyzkoušejte některý z těchto bombových receptů na houbové rizoto, které si zamilujete!

Na konci článku jsou připravené navíc tipy, jak připravit dokonalé rizoto.

Italské risotto ai funghi

Tento recept na italské houbové rizoto oceníte jistě vždy, ale nejvíce na přelomu léta s podzimem, kdy můžete použít jakékoliv lesní houby, které si sami nasbíráte.

Ingredience

  • 500g rýže arborio
  • 250g čerstvých hříbků nebo žampionů
  • 1 cibule
  • 100ml bílého suchého vína
  • 1 litr vývaru (masový, zeleninový nebo bujón)
  • 100g strouhaného parmezánu
  • Máslo nebo olivový olej

Postup

  • Čerstvé houby očistěte, nakrájejte na proužky nebo na kostičky. Sušené houby namočte na 20 minut do vlažné vody, sceďte, vymačkejte z nich vodu a nahrubo nasekejte.
  • Na pánvi poduste cibuli na másle nebo na olivovém oleji. Zvyšte teplotu a přidejte houby, které nechejte několik minut restovat, aby pustili chuť a změkly.
  • Přidejte rýži a nechte ji nasáknout tekutinami z cibule a hub. Poté, co rýže změní barvu na křídově bílou, přidejte bílé víno a přiveďte k varu.
  • Poté přilijte vývar po jedné naběračce, přičemž přiveďte každou naběračku vývaru k bodu varu a poté přidávejte další. Vařte cca 20 minut.
  • Poté, co je rýže hotová, odstavte ji a přisypte nastrouhaný sýr. Případně, pokud máte rádi bohatě krémové rizoto, přidejte další kousek másla a promíchejte.
  • Ihned podávejte.
Rýže s houbami na způsob italského rizota.
Zdroj: prettysimplesweet.com

Vyzkoušejte také rizoto s vepřovým masem. Chutné, snadné a hotové do pár minut.

Krémové houbové rizoto se smetanou

Toto luxusní krémové rizoto z hub si uvaříte do hodiny. Je tak dobré, že z něj jistě nezbyde ani hrstka!

Ingredience

  • 4 lžíce másla
  • 250g čerstvých hub
  • 8 hrnků kuřecího nebo zeleninového vývaru (nebo použijte bujón)
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 střední cibule, jemně nasekaná
  • 1 a 3/4 hrnku rýže arborio
  • 3/4 hrnku suchého bílého vína
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání
  • 100g strouhaného parmezánu
  • Sůl a čerstvý mletý černý pepř
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 12 šalvějových listů na ozdobu
  • Hobliny sýra Parmigiano-Reggiano (parmezánu) k podávání

Postup

  • Houby očistěte a nakrájejte na malé kousky či proužky.
  • Do hrnce nalijte všechen vývar, do kterého nasypte tymián, bobkový list a sójovou omáčku.
  • Přiveďte k varu a nechte vařit na mírném ohni po dobu 30 minut. Poté z vývaru odstraňte koření a dejte stranou.
  • V hluboké pánvi rozpusťte máslo, přidejte plátky hub a cibuli a restujte 5 minut. Poté vmíchejte rýži a restujte ji 1 minutu.
  • Přilijte víno, přiveďte k bodu varu a poté vmíchejte i vývar po jedné naběračce. Za stálého míchání vařte na středně vysokém ohni, dokud rýže nevstřebá veškerou tekutinu.
  • Vmíchejte smetanu a strouhaný parmezán. Dochuťte solí a pepřem.
  • Rizoto podávejte v miskách, ozdobené několika šalvějovými listy a hoblinkami parmezánu.
Smetanové risotto z hub, ozdobené šalvějem a parmezánem.
Zdroj: inspiredtaste.net

Jak zavařit houby na horší časy? Inspirujte se našimi recepty na zavařování a sušení hub.

Kuřecí rizoto s houbami

Houbové rizoto můžete obohatit kuřecím nebo třeba i vepřovým masem. Záleží jen na vás a vašich chutích.

Ingredience

  • 50g másla
  • 80g uzené slaniny
  • 1 cibule, nasekaná
  • 250g čerstvých či sušených hub
  • 300g rýže arborio
  • 150ml suchého bílého vína
  • 1l kuřecího vývaru
  • 140g kuřecích prsou, nakrájených na kostičky
  • 50g strouhaného parmezánu, plus navíc k podávání
  • Nasekaná petrželka na ozdobu

Postup

  • Na velké pánvi zahřejte máslo. Orestujte cibulku a do zlatova a poté přihoďte nakrájenou slaninu.
  • Přidejte houby a maso a restujte po dobu alespoň 5 minut, aby houby pustily chuť.
  • Vmíchejte rýži a restujte ji alespoň 2 minuty, dokud nezmění barvu.
  • Nalijte víno a přiveďte k varu. Poté přilijte kuřecí vývar po jedné naběračce, vždy ji přiveďte k varu a pokračujte s dalšími.
  • Trvat by to mělo cca 20 minut, dokud rýže nenasákne veškerou tekutinu.
  • Textura by měla být krémová, proto v případě potřeby přidejte více vývaru.
  • Nakonec vmíchejte parmezán s petrželkou a nechte 5 minut odpočívat. Dochuťte solí či pepřem a podávejte.
Risotto s houbami a petrželkou, posypané čerstvým parmezánem.
Zdroj: recipetineats.com

Zbyly vám houby? Nevyhazujte je a uvařte si některý z těchto receptů na polévky z hub.

Zeleninové risotto s houbami

Naše známé klasické rizoto navíc s houbami je opravdu jednoduché a rychlé. Inspirujte se a uvařte si zdravé a navíc chutné rizoto.

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cuketa nakrájená na 2 cm kousky
  • 1 l kuřecího/zeleninového vývaru (či bujón)
  • 50g másla
  • 1 cibule, nasekaná najemno
  • 125g čerstvých hub či žampionů
  • 1 stroužek česneku, drcený
  • 300g rýže arborio
  • 100g mraženého hrášku
  • 50g sladké kukuřice
  • 1 menší mrkev, nakrájená na kostičky
  • Sůl, pepř
  • Strouhaný sýr na posypání

Postup

  • Ve velké pánvi či v hrnci zahřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli, nakrájené a očištěné houby a česnek. Za stálého míchání restujte 3-4 minuty, dokud cibulka nezměkne.
  • Přidejte rýži a krátce orestujte, dokud nezesklovatí. Poté snižte teplotu, přilijte vývar po jedné naběračce.
  • Přidejte nakrájenou cuketu, kukuřici, hrášek a mrkev a nechte dusit cca 25 minut, dokud rýže nevstřebá veškerou tekutinu a zelenina nebude měkká.
  • V případě potřeby přidejte více vývaru. Dochuťte solí či pepřem.
  • Nakonec vmíchejte máslo, nechte chvíli, ať se máslo rozpustí, promíchejte a podávejte posypané jakýmkoliv tvrdým sýrem.
Vegetariánská rýže se zeleninou, houbami a sýrem.
Zdroj: taste.com.au

Zdravé houbové rizoto

Vyzkoušejte o něco zdravější recept s hnědou rýží. Hnědou rýži zakoupíte v obchodech se zdravou výživou. Víno do receptu nemusíte zařadit.

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 2 stroužky česneku, drcené
  • 1l zeleninového vývaru
  • 1,5 hrnku hnědé arborio/hnědozrnné rýže
  • 150g čerstvých hub či žampionů
  • 1 hrnek nastrouhaného parmezánu
  • 1/2 hrnku bílého vína (nemusí být)
  • 25g másla
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 4 větvičky čerstvého oregana, listy otrhané

Postup

  • Na pánvi zahřejte 2 lžíce olivového oleje, orestujte cibulku. Po 2 minutách přidejte drcený česnek a houby, osolte a restujte cca 5 minut, aby houby pustily chuť.
  • Přidejte rýži, restujte ji cca 2 minuty a poté přilijte víno a přiveďte jej k varu.
  • Poté, co se vaří, přilijte vývar po jedné naběračce, přičemž vždy vyčkejte až se naběračka vstřebá. Takto vařit by se mělo po dobu 20-25 minut, dokud rýže nevstřebá veškerou tekutinu.
  • V případě potřeby přilijte více vývaru, aby rizoto bylo krémové a ne suché.
  • Nakonec vmíchejte máslo, parmezán a pepř. Vše promíchejte, dle chuti dosolte či opepřete a podávejte posypané oreganem.
Hnědá rýže s čerstvými houbami a oreganem.
Zdroj: cookieandkate.com

Špenátovo-houbové rizoto

Tento jedinečný a velmi výtečný recept ocení každý, kdo nechce trávit hodiny u sporáku a přitom se chce kvalitně a vyváženě najíst. Hotové do 40 minut!

Ingredience

  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 1,5 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nasekaná najemno
  • 250g čerstvých hub nebo žampionů
  • 1,5 hrnku rýže arborio
  • 1/2 hrnku suchého bílého vína
  • 150g baby špenátu
  • 3/4 hrnku jemně nastrouhaného parmezánu
  • 30g másla

Postup

  • Ve velké pánvi či v hrnci zahřejte olivový olej, přidejte cibuli a houby. Restujte po dobu 5 minut, dokud cibule nezesklovatí a houby nepustí chuť.
  • Přidejte rýži a restujte ji 1-2 minuty. Přilijte víno a přiveďte jej k varu. Poté přilijte vývar po jedné naběračce.
  • Každou naběračku nechte přijít k varu a poté duste, dokud rýže nevstřebá veškerou tekutinu. V případě potřeby přilijte více vývaru, aby rýže nebyla suchá, ale krémová.
  • Vypněte sporák, vmíchejte baby špenát, parmezán a máslo.
  • Zakryté odstavte na 2 minuty a nechte odpočinout. Podávejte posypané parmezánem.
Krémová rýže s houbami, špenátem a posypaná parmezánem.
Zdroj: pinchofyum.com

Jak na dokonalé rizoto?

Co se týče RÝŽE, ta je právě tou nejdůležitější surovinou. Na přípravu rizota není vhodná rýže basmati ani jasmínová. Vždy a pouze jen kulatozrnná, což je např. rýže Arborio či carnaroli. Rýži uvařte vždy al dente.

VÍNO dodá rizotu lehce nakyslou chuť, avšak použít ho nemusíte. Víno se při postupu přidává ihned po zesklovatění rýže, čili před použitím vývarů. Doporučuje se použít k vaření to samé víno, které budete pít při jeho konzumaci.

VÝVAR utváří hlavní chuť pokrmu. Nejčastěji se k přípravě rizota používá zeleninový a také drůbeží. Pro přípravu houbového rizota se doporučuje houbový vývar. Chuť vývaru totiž ovlivní chuť celého rizota a proto je vhodné používat kvalitní a silný vývar.

RESTOVÁNÍ cibulky se provádí na olivovém oleji či na másle. Nejlepší kuchaři doporučují k olivovému oleji přidat i kousek másla, čímž získáte plnější chuť.

PŘILÉVÁNÍ VÝVARU je důležitou záležitostí při přípravě rizota. Do rýže by se neměl nalít všechen vývar najednou. Také by se neměl příliš rychle nasypat všechen sýr. Vše chce trpělivost a rýže musí vývar pomalu vstřebávat. Proto vývar nepřidávejte, pokud rýže předchozí naběračku stále neabsorbovala.

Do rizota můžete přidat suroviny, jaké máte rádi, avšak platí, že MÉNĚ JE VÍCE. Právě italská kuchyně si ve velkém množství ingrediencí nelibuje a namísto toho se soustředí na kvalitu použitých surovin. Použít můžete ideálně hrášek, sušená rajčata či krevety.

SÝR nesmíte vynechat a používejte vždycky kvalitní italský sýr. Nejlepší je parmezán či jeho podobný grana padano. Díky tomu, že tyto sýry jsou už tak dost slané, nemusíte při vaření použít sůl. Nejlepší čas na přidání sýra je vždy těsně před dokončením.

A nakonec MÁSLO přidávejte do rizota až po sýru. Musí být hlavně studené. Získáte tak jemnější a krémovější pokrm.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X