Recepty na vánočního kubu na 5 různých způsobů. Jakou variantu vyzkoušíte?

Houby se v minulosti podávali na Štědrý den v chudých rodinách namísto masa.

Připomeňte si tedy dávnou staročeskou tradici a letos zařaďte kubu ze sušených hub do svého jídelníčku i vy. 

Připravili jsme si pro vás 5 báječných receptů na houbového kubu, který by neměl chybět na vaší štědrovečerní tabuli.

Dobrou chuť!

Houbový kuba jako od babičky

Vánoční kuba se připravuje na různé způsoby. Zatímco někdo ho dělá z bulguru, někdo zase z krup. Právě z krup se dělá od pradávna. Jestliže tedy chcete, aby byl houbový kuba podle babičky, tak postupujte následovně.

INGREDIENCE

  • 1/2 hrnku sušených hub (dejte je před použitím na 30 minut do vody)
  • 1 hrnek krup
  • 2 lžíce roztaveného másla
  • 1 a 1/2 hrnku vývaru či vody
  • 2 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička kmínu
  • sůl a pepř na dochucení

POSTUP

  1. Houby umyjte, namočte a dejte stranou.
  2. V hlubším hrnci si na mírném ohni rozpusťte máslo.
  3. Přidejte do něj propláchnuté kroupy, nechejte je chvíli opéct, ale nespalte je.
  4. Jakmile kroupy zežloutnou, přidejte k nim houby, vývar, sůl a pepř.
  5. Vařte houbového kubu asi 45 minut.
  6. Promíchávejte ho, aby se vám nepřipálil ke dnu hrnce.
  7. V případě potřeby během vaření přidejte i trochu vody či ještě vývaru.
  8. Zhruba 15 minut před koncem vaření si zvlášť na pánvičce na másle osmahněte na jemno nakrájenou cibuli a česnek.
  9. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C.
  10. Jakmile je houbový kuba hotový, přidejte do něj připravenou cibulku s česnekem, majoránku a kmín.
  11. Promíchejte ho.
  12. Připravte si pekáč, vymažte ho máslem a nalijte do něj houbového kubu.
  13. Pečte ho zhruba 15 až 25 minut.
  14. Staročeský houbový kuba se podává se zavařenými okurkami. 
Kuba z hub na talíři, ozdobený čerstvými bylinkami.
www.tresbohemes.com

Rizoto á la houbový kuba

Tento luxusní pokrm si zamilujete a můžete si ho připravit kdykoli během roku! Tento kuba je ozvláštněn bílým vínem, chilli papričkami, klobásou a nivou, což z něj činí naprosto jedinečné jídlo.

INGREDIENCE

  • 250 g ječných krup
  • 0,05 l oleje
  • 150 g cibule
  • 30 g česneku
  • 5 g chilli papriček
  • 0,5 l kuřecího vývaru
  • 0,1 l bílého vína
  • 10 g sušených hub
  • 10 g, čerstvé majoránky
  • 200 g klobásy
  • 160 g nivy
  • 40 g másla
  • sůl a mletý černý pepř dle chuti

POSTUP

  • Kroupy předvařte ve vroucí osolené vodě asi 20–25 minut.
  • Sušené houby namočte do vlažné vody.
  • Na oleji orestujte cibulku, česnek a čerstvé chilli.
  • Přidejte nakrájené namočené sušené houby a podlijte vínem.
  • Když se víno odpaří, přidejte vodu ze sušených hub a podlévejte vývarem.
  • Přidejte předvařené kroupy, které se v tekutině dovaří a absorbují co nejvíce houbové chuti.
  • Na závěr zjemněte studeným máslem a dochuťte čerstvou majoránkou.
  • Na kubu nakrájejte při servírování ugrilovanou klobásku a nadrobte nivu.
  • Užijte si to!
Kuba z hub na talíři s kousky klobásy a nivou.
www.varecha.pravda.sk

Vyzkoušejte i naše recepty na vynikající rizoto s houbami. Voňavé a lahodné jídlo za pár korun!


Vánoční kuba z bulguru

Samozřejmě ne všichni mají rádi kroupy. V houbovém kubovi se však dají klidně nahradit, třeba bulgurem. Bulgur je předvařená celozrnná pšenice, která je bohatá na vitamíny, minerální látky, vlákninu a antioxidanty. V případě, že vám bulgur chutná a konzumujete ho i pro jeho benefity, inspirujte se i dalšími recepty z bulguru

INGREDIENCE

  • 100 g bulguru
  • 35 g sušených hub
  • 10 g nesoleného másla
  • olivový olej na smažení a vymazání plechu
  • 1 cibule nakrájená na jemno
  • 6 lístků tymiánu
  • 200 g čerstvých hub nakrájených na drobno
  • stroužek česneku
  • 1 lžíce suchého vermutu
  • 1 vejce

POSTUP

  1. Bulgur si dejte do velké misky, vlijte do něj vřelou vodu tak, aby byla zhruba 1,5 centimetru nad ním.
  2. Dochuťte ho solí a pepřem, a potom přikryjte fólií.
  3. Bulgur nechejte takhle asi 20 minut, dokud nenasaje vodu a nezměkne.
  4. Potom ho odkryjte a nechejte vychladnout.
  5. Mezitím si namočte sušené huby do vody na zhruba 15 minut, a potom je nakrájejte na kousky.
  6. Na pánvi si rozehřejte máslo a trochu olivového oleje.
  7. Osmahněte cibulku s tymiánem.
  8. Přidejte čerstvé houby a česnek a vařte je za stálého míchání zhruba 5 minut.
  9. Houby osolte, nalijte do nich vermut a také dejte do nich i sušené huby.
  10. Potom směs vařte na vysoké teplotě, dokud se neodpaří veškerá voda.
  11. Zamíchejte do hub bulgur a dejte směs vychladnout.
  12. Potom ještě přidejte vejce a nechejte houbového kubu vychladnout alespoň na 20 minut.
  13. Mezitím si rozehřejte troubu na 180 °C.
  14. Plech vymažte olejem a nalijte na něj houbového kubu bez krup.
  15. Pečte ho zhruba 15 až 20 minut. 
Kuba z hub a bulguru na talíři s vidličkou a zeleným salátem.
www.deliciousmagazine.co.uk

Možná se vám budou hodit naše recenze pánví na indukci. Jaké jsou jejich přednosti a jak by měly na indukčním sporáku fungovat?

Pohankový kuba se slaninou a sýrem

Připravte si vánočního houbového kubu z pohanky, přidejte slaninku, zapečte se sýrem a božsky si pochutnáte!

INGREDIENCE

  • 2 hrsti sušených hub
  • 150 g slaniny
  • sůl a černý mletý pepř dle chuti
  • česnek
  • majoránka
  • sádlo
  • 1,5 šálku pohanky
  • strouhaný sýr

POSTUP

  • Houby namočte přes noc do vody.
  • Osmažte slaninu, zpěňte na ní na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte houby a poduste.
  • Pohanku uvařte v osolené vodě, smíchejte s houbovou směsí, ochuťte solí, majoránkou, pepřem a česnekem.
  • Vměstnejte směs do zapékací misky, pokapejte sádlem (pokud máte mastnější slaninu, sádlo už nemusíme přidávat), posypte sýrem a zapečte, dokud povrch nezezlátne.
  • Podávejte se salátem z kysaného zelí.
Kuba z pohanky zapečený se sýrem v mističce. Vedle jsou položené houby a zelenina.
www.varecha.pravda.sk

Připravili jsme si pro vás i 5 netradičních receptů na placky s houbami. Vyzkoušejte je všechny!

Vánoční kuba s houbami, krůtím masem a zelím

Vyzkoušejte zase úplně novou úpravu tradičního houbového kuby, tentokrát s kysaným zelím a krůtím masem. Delikatesa!

INGREDIENCE

  • 200 g krup
  • hrst lesních hub
  • 1 kg krůtích stehen
  • 1 kg kysaného zelí
  • cibule
  • česnek
  • olej
  • kmín
  • mletá paprika
  • sůl a pepř dle chuti

POSTUP

  • Kroupy několikrát dobře propláchněte ve studené vodě.
  • Pokud použijete špaldové kroupy, tak ty varem velmi rychle měknou, ostatní druhy je třeba povařit tak 20 – 30 minut (nemusí být úplně doměkka).
  • Maso nakrájejte na větší kousky, houby namočte, kysané zelí, cibuli a česnek nakrájejte.
  • Cibuli a česnek zpěňte na oleji a přidejte mletou papriku.
  • Dále přidejte maso, houby i s vodou, kmín, mletý pepř a sůl.
  • Nakonec přidejte zelí a duste 20 minut nebo do úplného změnutí masa.
  • Do hotové směsi vmíchejte předvařené kroupy.
  • Směs přendejte do olejem vytřeného pekáče, uhlaďte a pečte v troubě cca 40 minut.
  • Dobrou chuť!
Kuba z masa, hub a zelí.
www.dennikn.sk

I když držíte dietu, nemusíte si houbového kubu odpírat. Jestliže vás zajímá, jaké má houbový kuba kalorie, potom hodnota na 100 gramů se pohybuje okolo 118 kcal.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X