Vánoční kuba by neměl chybět ve vašem svátečním menu

Bohužel, houbový kuba z mnoha domácností vymizel. Jedinou oblastí, kde se houbový kuba ještě o Vánocích připravuje, jsou jižní Čechy.

Houbový kuba se dá připravit jak z čerstvých, tak i mražených či sušených hub.

Houby se v minulosti podávali na Štědrý den v chudých rodinách namísto masa.

Připomeňte si tedy dávnou staročeskou tradici a letos zařaďte houbového kubu ze sušených hub do svého jídelníčku i vy. 

Dejte si tedy nejprve polévku, bramborový salát s kaprem a nakonec vánočního kubu.

Chcete, aby celé meníčko chutnalo výtečně? Připravte si podle našich receptů i bramborový salát

Houbový kuba podle babičky

Vánoční kuba se připravuje na různé způsoby. Zatímco někdo ho dělá z bulguru, někdo zase z krup. Právě z krup se dělá od pradávna.

Jestliže tedy chcete, aby byl houbový kuba podle babičky, tak postupujte následovně.

INGREDIENCE

  • 1/2 hrnku sušených hub (dejte je před použitím na 30 minut do vody)
  • 1 hrnek krup
  • 2 lžíce roztaveného másla
  • 1 a 1/2 hrnku vývaru či vody
  • 2 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička kmínu
  • sůl a pepř na dochucení

POSTUP

  1. Houby umyjte, namočte a dejte stranou.
  2. V hlubším hrnci si na mírném ohni rozpusťte máslo. Přidejte do něj propláchnuté kroupy, nechejte je chvíli opéct, ale nespalte je.
  3. Jakmile kroupy zežloutnou, přidejte k nim houby, vývar, sůl a pepř.
  4. Vařte houbového kubu asi 45 minut. Promíchávejte ho, aby se vám nepřipálil ke dnu hrnce. V případě potřeby během vaření přidejte i trochu vody či ještě vývaru.
  5. Zhruba 15 minut před koncem vaření si zvlášť na pánvičce na másle osmahněte na jemno nakrájenou cibuli a česnek.
  6. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C.
  7. Jakmile je houbový kuba hotový, přidejte do něj připravenou cibulku s česnekem, majoránku a kmín. Promíchejte ho.
  8. Připravte si pekáč, vymažte ho máslem a nalijte do něj houbového kubu.
  9. Pečte ho zhruba 15 až 25 minut.
  10. Staročeský houbový kuba se podává se zavařenými okurkami. 
klasický houbový kuba jako od babičky
Zdroj: tresbohemes.com

Vánoční kuba z bulguru

Samozřejmě ne všichni mají rádi kroupy. V houbovém kubovi se však dají klidně nahradit, třeba bulgurem. Stejně tak se dá připravit i houbový kuba z rýže, jen namísto bulguru použijete rýži.

Bulgur je předvařená celozrnná pšenice, která je bohatá na vitamíny, minerální látky, vlákninu a antioxidanty.

V případě, že vám bulgur chutná a konzumujete ho i pro jeho benefity, inspirujte se i dalšími recepty z bulguru a kuskusu

INGREDIENCE

  • 100 g bulguru
  • 35 g sušených hub
  • 10 g nesoleného másla
  • olivový olej na smažení a vymazání plechu
  • 1 cibule nakrájená na jemno
  • 6 lístků tymiánu
  • 200 g čerstvých hub nakrájených na drobno
  • stroužek česneku
  • 1 lžíce suchého vermutu
  • 1 vejce

POSTUP

  1. Bulgur si dejte do velké misky, vlijte do něj vřelou vodu tak, aby byla zhruba 1,5 centimetru nad ním. Dochuťte ho solí a pepřem, a potom přikryjte fólií. Bulgur nechejte takhle asi 20 minut, dokud nenasaje vodu a nezměkne. Potom ho odkryjte a nechejte vychladnout.
  2. Mezitím si namočte sušené huby do vody na zhruba 15 minut, a potom je nakrájejte na kousky.
  3. Na pánvi si rozehřejte máslo a trochu olivového oleje.
  4. Osmahněte cibulku s tymiánem.
  5. Přidejte čerstvé houby a česnek a vařte je za stálého míchání zhruba 5 minut.
  6. Houby osolte, nalijte do nich vermut a také dejte do nich i sušené huby. Potom směs vařte na vysoké teplotě, dokud se neodpaří veškerá voda.
  7. Zamíchejte do hub bulgur a dejte směs vychladnout.
  8. Potom ještě přidejte vejce a nechejte houbového kubu vychladnout alespoň na 20 minut.
  9. Mezitím si rozehřejte troubu na 180 °C. Plech vymažte olejem a nalijte na něj houbového kubu bez krup. Pečte ho zhruba 15 až 20 minut. 
díky bulguru můžete houbového kubu utvářet do formiček
Zdroj: deliciousmagazine.co.uk

Houbový kuba se zelím

Další variací je houbový kuba se zelím. Pokud máte domácí kysané zelí, určitě ho teď použijte. Vytvoříte si na Vánoce neskutečnou pochoutku.

Velice chutný je i houbový kuba s uzeným masem, případně můžete spojit tyto dvě variace v jednu a připravit houbového kubu se zelím i uzeným masem. Fantazii se meze nekladou.

INGREDIENCE

  • 200 g sušených či čerstvých hub
  • 230 g krup
  • 100 g uzeného masa
  • 1 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 2 stroučky česneku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • špetka soli a pepře
  • 400 g kysaného zelí

POSTUP

  1. Předtím, než se vůbec pustíte do přípravy houbového kuby, nechejte kroupy na 1 až 2 hodiny namočené ve vodě. Potom je opláchněte a ve slané vodě uvařte tak, aby byly měkké.
  2. Připravte si mezitím ostatní suroviny. V pánvi si rozehřejte olej, opečte na něm uzené maso, přidejte do něj houby, česnek, sůl, pepř, kmín i majoránku. Jestliže používáte sušené houby, ty je dobré na půl hodiny před použitím nechat namočené ve vodě.
  3. Do pánvičky dejte kroupy a směs dokonale promíchejte. V případě potřeby přidejte ještě pepř a sůl.
  4. Jakmile je houbový kuba připraven, vmíchejte do něj ještě kysané zelí, a potom ho podávejte na stůl. 
s kysaným zelím je vánoční kuba zcela jiný zážitek
Zdroj: pinterest.com

Houbový kuba z rohlíků

Jak co nejlépe využít starší rohlíky na Vánoce? Připravte si houbového kubu.

Nemusíte ho jíst jen o Vánocích, klidně si ho můžete dát kdykoliv během roku, když vám zbudou rohlíky a nebudete vědět, jak s nimi naložit.

INGREDIENCE

  • 1 a 1/2 hrnku sušených hub
  • 2 středně velká vejce
  • 1 a 1/2 hrnku mléka
  • 1 a 1/2 hrnku vody
  • sůl na dochucení
  • 2 lžíce majoránky
  • 1/2 hrnku krupice
  • 5 stroužků česneku
  • 10 rohlíku
  • 2 lžíce oleje

POSTUP

  1. Do hrnce dejte sušené houby, vodu a sůl. Houby vařte zhruba 15 minut.
  2. Připravte si rohlíky. Prvně je natrhejte na malé kousky, vložte je do misky a zalijte je mlékem. Přidejte do nich ještě vejce, nastrouhaný česnek a majoránku.
  3. Jakmile jsou houby uvařené, přidejte je ke směsi s rohlíky. Všechno důkladně zamíchejte.
  4. Přidejte ještě krupici a zase zamíchejte.
  5. Předehřejte si troubu na 220 °C. Připravte si pekáč. Vymažte ho olejem, a potom do něj vlijte houbovou směs.
  6. Pečte zhruba 45 minut.
  7. Potom vytáhněte z trouby a začněte servírovat. Houbový kuba z rohlíků vám zachutná.
TIP: Vaří se vám lépe spíše podle videí? Jedno pro vás máme. Připravte si houbového kubu podle následujícího videa.

Jak vaří houbového kubu Pohlreich? 

Zdeněk Pohlreich je v České republice v kuchyních velice uznávaný. Vaříte podle něho rádi? Potom vás asi zajímá i to, jak by připravil vánočního houbového kubu Pohlreich.

Šéfkuchař se naštěstí už několikrát podělil o to, jak by mělo podle něj vánoční menu vypadat. Samozřejmě v něm houbový kuba nechyběl.

INGREDIENCE

  • kroupy
  • sušené houby
  • sádlo
  • cibule
  • česnek
  • sůl a pepř na dochucení
  • petrželka
  • tymián
  • oregano

POSTUP

  1. Večer před Štědrým dnem namočte do jednoho hrnce do vody kroupy, do druhého hrnce zase houby.
  2. Další den uvařte jak kroupy, tak i houby.
  3. Ve třetím hrnci si rozpusťte sádlo, orestujte na jemno nakrájenou cibuli a zpěňte i nastrouhané stroužky česneku. Přidejte sůl a počkejte, než směs nezesklovatí.
  4. Přeceďte houby a kroupy. Smíchejte houby s kroupami v jedné misce.
  5. Připravte si pekáč. Potřete jeho dno olejem či sádlem, a potom do něj vysypte kroupy s houbami.
  6. Dále do pekáče dejte dozlatova osmaženou cibulku, nezapomeňte ještě přidat petržel, tymián a oregano. Podle chuti osolte a opepřete.
  7. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  8. Směs důkladně promíchejte, a potom ji dejte péct na zhruba 25 minut. 
TIP: I když držíte dietu, nemusíte si houbového kubu odpírat. Jestliže vás zajímá, jaké má houbový kuba kalorie, potom hodnota na 100 gramů se pohybuje okolo 118 kcal.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.