Nejlepší omáčky z čerstvých hub: recepty & inspirace

Rostou.

Co s nimi?

Pokud nosíte domů plné košíky a docházejí vám nápady na zpracování, zde jsou 4 dokonalé recepty na houbové omáčky.

Inspirujte se!

Houbová omáčka na smetaně

INGREDIENCE

  • 1 lžíce másla
  •  1 cibulka
  • miska hub
  • 1 lžíce hl.mouky
  • 1/2 l vývaru

POSTUP

  1. Podusíme cibulku a česnek dozlatova, přidáme houby.
  2. Po 10 minutách odebereme několik hub, přelijeme vývarem, přivedeme opět k varu.
  3. Přidáme jíšku, povaříme 5 minut.
  4. Směs umixujeme a vrátíme zpět do hrnce,
  5. Přidáme smetanu, dochutíme, doplníme o odebrané orestované houby.
  6. Na talíři dozdobíme bylinkami.
Houbová omáčka k masu.

Houbová omáčka jako od babičky

Ingredience

  • 50 dkg čerstvých hub
  • 2 lžíce sádla
  • 2 rovné lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • 2 cibule
  • 1/2 litru kyselé smetany
  • citronová šťáva
  • 1/2 kostky masoxu
  • 8 dl vody
  • ocet

Postup

  1. Do vody rozdrobíme kostku masoxu, přidáme sůl, uvedeme ji do varu a pak vsypeme očištěné a na kousky nakrájené houby
  2. Vaříme je, dokud nezměknou, pak je zahustíme jíškou, kterou připravíme z cibule orestované na sádle a mouky
  3. Omáčku s jíškou dostatečně provaříme
  4. Pak přidáme smetanu, promícháme a dochutíme solí, pepřem a octem
Omáčka z hub jako od babičky.

Houbový guláš bez masa

Ingredience

  • 60 dkg hub
  • kostka masového bujónu
  • olej
  • 2 cibule
  • 2 papriky
  • mletá sladká paprika
  • pepř
  • špetka chilli koření
  • sůl
  • strouhaný chléb
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • strouhaný křen

Postup

  1. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájené cibule, pak přidáme na plátky nebo na větší kousky nakrájené očištěné houby a na nudličky nakrájené papriky
  2. Dusíme do poloměkka, jakmile se vydusí voda, tak přisypeme mletou sladkou papriku, podlijeme vodou, přidáme kostku bujónu a promícháme
  3. Současně přidáme prolisovaný česnek, pepř, špetku chilli koření, majoránku a dusíme, až je vše měkké
  4. Pak guláš zahustíme strouhaným chlebem a krátce povaříme
  5. Při podávání sypeme strouhaným křenem
Vynikající guláš z hub bez masa.
Zdroj: countrysidecravings.com

Kořeněná omáčka z hub

Kořeněné omáčky s houbami napodobují masovou úpravu na divoko. Neobejdeme se proto bez kořenové zeleniny a divokého koření.

Suroviny

  • houby
  • kořenová zeleniny
  • divoké koření – bobkový list, nové koření, celý pepř, jalovec
  • sůl
  • vývar
  • pivo nebo víno
  • jíška
  • sladká nebo kyselá smetana

Jak postupovat

  1. V kastrolu osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a koření.
  3. Vše dusíme doměkka.
  4. Houby dusíme zvláště.
  5. Když je zelenina měkká, vyjmeme koření a omáčku rozmixujeme.
  6. Do omáčky přidáme houby a jíšku a povaříme.
  7. Můžeme podlít vývarem, pivem nebo vínem.
  8. Po dochucení můžeme ještě omáčku doplnit sladkou nebo zakysanou smetanou.
Hotový recept na houbovou omáčku kořeněnou
Zdroj: addapinch.com

Pro takzvané masaře a masařky do guláše z hub můžete přidat i maso. Ideální je hovězí nebo vepřové.

Tato houbová omáčka je výborná s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

Tip na závěr: Pokud nechcete, aby vám houby při omývání nasákly vodu a změkly, raději je očistěte kartáčkem a otřete ubrouskem.

Mimo houbovou sezónu se dá omáčka připravit především z hub mražených a dobře uskladněných, z hub sušených nebo nakládaných.

Pokud chcete raději zapékané houby, zkuste naše další recepty, kde se přípravě pokrmů z hub také věnujeme.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.