Rostou!
Co s nimi?
Nosíte domů plné košíky a docházejí vám nápady na zpracování?
Přinášíme vám 6 báječných receptů na houbové omáčky.
Inspirujte se!
Smetanová houbová omáčka
Poctivý recept na klasickou bílou houbovou omáčku. Podávejte s bramborem, těstovinami nebo třeba knedlíkem.
INGREDIENCE
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce mouky
- 2 šalotky
- 200 g hub (hřibů nebo jiných)
- 300 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- sůl
- pepř
- kmín
POSTUP
- Na másle si orestujte šalotku, přidejte na plátky nakrájené houby.
- Osolte, opepřete, přidejte kmín a duste do měkka.
- Mezitím si připravte jíšku.
- Rozpusťte máslo, zaprašte moukou a nechte projít varem
- Zalijte vývarem.
- Podušené houby přidejte do vývaru a vařte na mírném plameni 15 minut
- Ke konci přidejte smetanu.
- Podle potřeby dochuťte solí a pepřem a můžete servírovat
Omáčka ze sušených hub
V zimních měsících si „houbovku“ lehce připravíte z nasušených hub. Její chuť a vůně je báječná.
INGREDIENCE
- 2 hrsti sušených hub
- 1 cibule
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- sůl
- 4 lžíce jíšky
- 400 ml vývaru
POSTUP
- Houby dejte do mísy a zalijte je horkou vodou
- Nechte 10 minut nabobtnat
- Na oleji orestujte nadrobno nasekanou cibuli
- Přidejte slité houby, koření, zalijte vývarem, zahustěte jíškou a osolte
- Na mírném ohni povařte 15 minut
- Omáčku podávejte s knedlíkem. Výborně se hodí k vařenému hovězímu masu.
Houbová omáčka na kyselo
INGREDIENCE
- 500 g čerstvých hub
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce jíšky
- sůl
- pepř
- 2 cibule
- 200 ml smetany na vaření
- 700 ml vývaru
- ocet
POSTUP
- Na sádle osmažte cibulku dozlatova
- Přidejte houby a orestujte do měkka
- Zalijte vývarem, zahustěte jíškou a vařte 10 minut
- Přilijte smetanu, dochuťte solí, pepřem a povařte
- Ocet svařte v malém kastrůlku na polovinu jeho objemu (chuť pak nebude tak štiplavá)
- Omáčku sundejte z plotny a teprve pak do ní pozvolna přilévejte ocet dle chuti
Objevte podobné tipy
Houbový guláš
INGREDIENCE
- 600 g hub
- kostka masového bujónu
- olej
- 2 cibule
- 2 papriky
- mletá sladká paprika
- pepř
- špetka chilli koření
- sůl
- strouhaný chléb
- 2 stroužky česneku
- majoránka
- 2 lžičky strouhaného křenu
POSTUP
- Na oleji osmahněte nadrobno nakrájené cibule
- Přidejte na plátky nebo na větší kousky nakrájené očištěné houby a na nudličky nakrájené papriky.
- Duste do poloměkka.
- Jakmile se vydusí voda, přisypte mletou sladkou papriku, podlijte vodou, přidejte kostku bujónu a promíchejte.
- Přidejte prolisovaný česnek, pepř, špetku chilli koření, majoránku a duste dokud doměkka
- Guláš zahustěte strouhaným chlebem a krátce povařte.
- Při podávání lehce posypte strouhaným křenem.
Houbová omáčka s masem a rýží
Kuřecí maso a houbová omáčka se k sobě báječně hodí. Vyzkoušejte tuto neodolatelnou kombinaci v jednoduchém receptu.
INGREDIENCE
- 600 g kuřecích prsou
- sůl
- pepř
- 2 lžičky olivového oleje
- 3 lžíce másla
- 120 g žampionů (nebo jiných oblíbených hub)
- 1 stroužek česneku
- ¼ hrnku hladké mouky
- 2 hrnky hovězího vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- Rýže (jasmínová, basmati,..)
POSTUP:
- Na jedné lžíci másla si orestujte dozlatova plátky žampionů.
- Přidejte prolisovaný česnek a promíchejte
- Zaprašte moukou a podlijte vývarem a přiveďte k varu
- Přilijte smetanu, promíchejte a vařte na mírném plameni
- Kuřecí prsa naporcujte i na 2 cm vysoké plátky, osolte a opepřete
- Osmažte z obou stran na lžíci másla s olivovým olejem.
- Zatažené maso přidejte do omáčky a vařte do změknutí.
- V případě potřeby dochuťte solí a pepřem
- Rýži uvařte dle návodu na obalu
- Servírujte plátek masa přelitý omáčkou a kopeček rýže
Kořeněná vegetariánská houbová omáčka
Kořeněné omáčky s houbami napodobují masovou úpravu na divoko. Neobejdeme se proto bez kořenové zeleniny a divokého koření.
INGREDIENCE
- 200 g hub
- 1 větší mrkev
- 1/4 celeru
- 1 petržel
- 2 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- divoké koření – bobkový list, nové koření, celý pepř, jalovec
- sůl
- pepř
- 700 ml zeleninového vývaru
- 100 ml červeného vína
- jíška
- 200 ml smetany na vaření
POSTUP
- V kastrolu osmažte jednu nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidejte na malé kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a koření.
- Poduste doměkka.
- Houby nakrájejte na plátky a orestujte na pánvi společně s druhou cibulí
- Podlijte vínem a poduste
- Kastrol se zeleninou odstavte z plotny, vyndejte koření a zeleninu rozmixujte.
- Vraťte na plotnu, podlijte vývarem a zahustěte jíškou
- Povařte
- Přidejte houby a podle potřeby dochuťte solí a pepřem
- Omáčku zjemnit sladkou nebo zakysanou smetanou.
Pár rad a tipů
Do guláše z hub můžete přidat i maso. Ideální je hovězí nebo vepřové.
Pokud nechcete, aby vám houby při omývání nasákly vodu a změkly, raději je očistěte kartáčkem a otřete ubrouskem.
Mimo houbovou sezónu se dá omáčka připravit především z hub mražených a dobře uskladněných, z hub sušených nebo nakládaných.
K houbovým omáčkám se hodí téměř jakkákoliv příloha – pečivo, těstoviny, rýže, bramborová kaše a samozřejmě knedlíky! Houskové a bramborové jsou klasika. Zkuste si ale připravit třeba karlovarský. Inspirovat se můžete ve videu: