Vynikající recepty na omáčky z hub: inspirujte se!

Rostou.

Co s nimi?

Pokud nosíte domů plné košíky a docházejí vám nápady na zpracování, zde jsou 8 dokonalých receptů na houbové omáčky.

Inspirujte se!

Babiččina houbová smetanová omáčka

Jako od babičky. Stejně tak poctivý recept na houbovou omáčku obohacenou o smetanu. Podávejte s bramborem, těstovinami nebo třeba knedlíkem.

INGREDIENCE

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • 2 šalotky 
  • 200 g hub (hřibů nebo jiných)
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • sůl
  • pepř
  • kmín

POSTUP

  • Na másle si orestujeme šalotku, přidáme na plátky nakrájené houby, posolíme, opepříme, přidáme kmín a dusíme do měkka.
  • Mezitím si nacháme jíšku. 
  • Máslo si necháme rozpustit a přidáme mouku, necháme projít varem a přidáme vývar.
  • Podušené houby poté přidáme do vývaru a vaříme za občasného míchání. 
  • Ke konci přidáme smetanu na vaření.
Hustá a poctivá omáčka z hub zahuštěná smetanou.
Zdroj: mushroomcouncil.com

Houbová omáčka na smetaně

INGREDIENCE

  • 1 lžíce másla
  •  1 cibulka
  • miska hub
  • 1 lžíce hl.mouky
  • 1/2 l vývaru

POSTUP

  1. Podusíme cibulku a česnek dozlatova, přidáme houby.
  2. Po 10 minutách odebereme několik hub, přelijeme vývarem, přivedeme opět k varu.
  3. Přidáme jíšku, povaříme 5 minut.
  4. Směs umixujeme a vrátíme zpět do hrnce,
  5. Přidáme smetanu, dochutíme, doplníme o odebrané orestované houby.
  6. Na talíři dozdobíme bylinkami.
Houbová omáčka k masu.

Bílá houbová omáčka

Kromě lahodné smaženice z hub si můžete pochutnat na další omáčce z našeho receptáře. Tentokrát v podání smetany a česneku.

INGREDIENCE:

  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička slunečnicového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 šalotka
  • 300 g žampionů
  • 2 lžíce bílého vína nebo zeleninového vývaru
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžíce nasekaného tymiánu (čerstvého)
  • 400 ml smetany ke šlehání

POSTUP

  • Šalotku si nakrájíme na drobno a česnek a žampiony na tenké plátky.
  • Máslo si rozehřejeme spolu se lžičkou oleje, přidáme česnek, pak šalotku a smažíme do sklovata.
  • Přidáme žampiony a promícháme. 
  • Dusíme, dokud se z nich neodpaří šťáva.
  • Následně přidáme vývar nebo víno a vaříme dalších 6 minut, než se tekutina zredukuje.
  • Přidáme bylinky, promícháme, přilijeme smetanu a vaříme do zhoustnutí.
Omáčka s houbami na bílém víně zahuštěná smetanou.
Zdroj: bbc.co.uk

Jak zvládnout tento recept na houbovou omáčku? Video vám může pomoci:

Omáčka z hub na kyselo

INGREDIENCE

  • 50 dkg čerstvých hub
  • 2 lžíce sádla
  • 2 rovné lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • 2 cibule
  • 1/2 litru kyselé smetany
  • citronová šťáva
  • 1/2 kostky masoxu
  • 8 dl vody
  • ocet

POSTUP

  1. Do vody rozdrobíme kostku masoxu, přidáme sůl, uvedeme ji do varu a pak vsypeme očištěné a na kousky nakrájené houby.
  2. Vaříme je, dokud nezměknou, pak je zahustíme jíškou, kterou připravíme z cibule orestované na sádle a mouky.
  3. Omáčku s jíškou dostatečně provaříme.
  4. Pak přidáme smetanu, promícháme a dochutíme solí, pepřem a octem.
Omáčka z hub jako od babičky.

Houbový guláš bez masa

INGREDIENCE

  • 60 dkg hub
  • kostka masového bujónu
  • olej
  • 2 cibule
  • 2 papriky
  • mletá sladká paprika
  • pepř
  • špetka chilli koření
  • sůl
  • strouhaný chléb
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • strouhaný křen

POSTUP

  1. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájené cibule, pak přidáme na plátky nebo na větší kousky nakrájené očištěné houby a na nudličky nakrájené papriky.
  2. Dusíme do poloměkka, jakmile se vydusí voda, tak přisypeme mletou sladkou papriku, podlijeme vodou, přidáme kostku bujónu a promícháme.
  3. Současně přidáme prolisovaný česnek, pepř, špetku chilli koření, majoránku a dusíme, až je vše měkké.
  4. Pak guláš zahustíme strouhaným chlebem a krátce povaříme.
  5. Při podávání sypeme strouhaným křenem.
Vynikající guláš z hub bez masa.
Zdroj: countrysidecravings.com

Houbová omáčka s masem a rýží

Tento recept na houbovou omáčku je obohacen o proteiny v podobě kuřecího masa. Kromě rýže můžete zvolit i jinou přílohu, třeba brambory, těstoviny nebo také knedlík.

INGREDIENCE

  • 600 g kuřecích prsou
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 3 lžíce másla
  • 120 g žampionů (nebo jiných oblíbených hub)
  • 1 stroužek česneku
  • ¼ hrnku hladké mouky
  • 2 hrnky hovězího vývaru
  • Rýže (jasmínová, basmati,..)

POSTUP:

  • Na jedné lžíci másla si orestujeme plátky žampionů dozlatova. 
  • Přidáme lžíci másla a prolisovaný česnek.
  • Poprášíme moukou, promícháme, chvilku povaříme, pak zalijeme vývarem.
  • Kuřecí prsa si naporcujeme i na širší plátky (zhruba 2 cm široké), osolíme a opepříme. 
  • Osmažíme z obou stran na lžíci másla s olivovým olejem. 
  • Zatažené maso přidáme do omáčky a vaříme do změknutí.
Omáčka z hub s kuřecím masem.
bbc.co.uk

Jednoduchá tmavá houbová omáčka

Tmavé houbové omáčky docílíte velice snadno. Stačí pár minut a můžete servírovat.

INGREDIENCE

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 hrnky na plátky nakrájených žampionů
  • ½ hnku nadrobno nakrájené cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 hrnky hovězího vývaru
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  • Žampiony spolu s cibulí si orestujeme na oleji. 
  • Restujeme asi 7 minut do zhnědnutí, pak přidáme česnek a necháme provonět.
  • Směs zaprášíme moukou a vaříme další minutu.
  • Přilijeme vývar a vaříme asi 10-15 minut. 
  • Nakonec dosolíme a dopepříme podle chuti.
Úžasná omáčka s houbami s tmavou jíškou.
danionggourmet.com

Kořeněná omáčka s houbami bez masa

Kořeněné omáčky s houbami napodobují masovou úpravu na divoko. Neobejdeme se proto bez kořenové zeleniny a divokého koření.

INGREDIENCE

  • houby
  • kořenová zeleniny
  • divoké koření – bobkový list, nové koření, celý pepř, jalovec
  • sůl
  • vývar
  • pivo nebo víno
  • jíška
  • sladká nebo kyselá smetana

POSTUP

  1. V kastrolu osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a koření.
  3. Vše dusíme doměkka.
  4. Houby dusíme zvláště.
  5. Když je zelenina měkká, vyjmeme koření a omáčku rozmixujeme.
  6. Do omáčky přidáme houby a jíšku a povaříme.
  7. Můžeme podlít vývarem, pivem nebo vínem.
  8. Po dochucení můžeme ještě omáčku doplnit sladkou nebo zakysanou smetanou.
Hotový recept na houbovou omáčku kořeněnou
Zdroj: addapinch.com

Pro takzvané masaře a masařky do guláše z hub můžete přidat i maso. Ideální je hovězí nebo vepřové.

Tato houbová omáčka je výborná s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

Tip na závěr: Pokud nechcete, aby vám houby při omývání nasákly vodu a změkly, raději je očistěte kartáčkem a otřete ubrouskem.

Mimo houbovou sezónu se dá omáčka připravit především z hub mražených a dobře uskladněných, z hub sušených nebo nakládaných.

Pokud chcete raději zapékané houby, zkuste naše další recepty, kde se přípravě pokrmů z hub také věnujeme.

Další výborné recepty:

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.