Houby – nejlepší recepty

Rostou.

Co s nimi?

Pokud nosíte domů plné košíky a docházejí vám nápady na zpracování, zde je 5 dokonalých receptů s houbami!

Příprava hub před vařením

Vyplatí se houby co nejvíce očistit v lese. Doma je pak

  • dočistíme
  • otřeme vlhkým hadříkem
  • oloupeme
  • rozkrojíme (a tak se přesvědčíme, zda nejsou červivé)
  • krátkodobě je můžeme uskladnit v chladničce
  • před vařením je nakrájíme na plátky nebo kostičky
  • v cedníku je krátce opláchneme pod tekoucí vodou
  • dle tvrdosti, chuti a množství hub zvolíme recept
Houby lze upravit na všechny způsoby.
Foto zdroj: google.com

Houbová polévka

Houbové polévky připravujeme buď bílé nebo tmavé.

Do receptu na bílé houbové polévky patří:

  • mléko / smetana
  • světlejší houby (hřiby, lišky, klouzky nebo žampiony)
  • ocet

Do tmavších houbových polévek dáváme:

  • jíšku
  • všechny druhy hub
  • brambory / gulášové koření / zeleninu /  luštěniny

Recept ná lahodnou bílou houbovou polévku

INGREDIENCE

  • 1/2 kila tvrdších hub
  • 4 lžíce másla
  • malá krájená cibulka
  • 2 nakrouhané stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • kelímek smetany
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Na másle podusíme nakrájené houby, okořeníme.
  2. Po 5 minutách odebereme asi naběračku hub stranou na později.
  3. Přidáme cibulku a česnek, podusíme 2 minutky.
  4. Přilijeme vývar a přivedeme k varu, vaříme 10 minut.
  5. Umixujeme.
  6. Vlejeme zpět do hrnce, přidáme smeanu a odebrané orestované houby.
  7. Servírujeme.
Houbová polévka je lahodná se smetanou.
Foto zdroj: pinterest.com

Houbová smaženice

INGREDIENCE

  • 3 lžíce másla
  • 1/2 kg hub
  • sůl, kmín
  • 3 vejce

POSTUP

  1. Houby podusíme na másle.
  2. Osolíme, okmínujeme.
  3. Jakmile je voda vydušená a houby měkké, přidáme vejce a necháme je srazit.
Smaženici lze doplnit a odlehčit jogurtem, mrkví, ředkvičkou..
foto zdroj: google.com

Varianta pro odlehčení: Současně s houbami podusíme cibuli, nastrouhanou mrkev, pórek, květák nebo další zeleninu. Zahušťovat nemusíme jen vejci, ale můžeme je napůl nebo zcela nahradit zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.

Pro recept na variantu smaženice s hermelínem klikněte zde, pokud byste rádi vyzkoušeli houbovou smaženici s lečem, počtete si tady.

Houbová omáčka na smetaně

INGREDIENCE

  • 1 lžíce másla
  •  1 cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • miska hub
  • 1 lžíce hl.mouky
  • 1/2 l vývaru

POSTUP

  1. Podusíme cibulku a česnek dozlatova, přidáme houby.
  2. Po 10 minutách odebereme několik hub, přelijeme vývarem, přivedeme opět k varu.
  3. Přidáme jíšku, povaříme 5 minut.
  4. Směs umixujeme a vrátíme zpět do hrnce,
  5. Přidáme smetanu, dochutíme, doplníme o odebrané orestované houby.
  6. Na talíři dozdobíme bylinkami.
Houbová omáčka je skvělá k masu.
foto zdroj: google.com

Odlehčenou omáčku připravíme bez mouky a bez smetany, ale pozor, bude řidší.

 

Hovězí na houbách

Pokud si nejste jisti tím, jaké hovězí si na které pokrmy hodí, doporučuji si přečíst tento článek z wikipedie a prostudovat obrázek.

INGREDIENCE

  • 4 hověží plátky
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce oleje
  • 4 cibulky
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 kg hub
  • 1/2 hrnku črveného vína
  • 1/2 l hovězího vývaru
  • 1 lžíce hl. mouky

POSTUP

  1. Okořeníme hovězí plátky z obou stran.
  2. Na pánvi orestujeme hovězí plátky, z každé strany 6 minut.
  3. Maso vyjmeme a uchováme v teple.
  4. Do pánve vložíme cibulky, česnek, houby, vše nakrájené na plátky.
  5. Dusíme 3 minuty a přidáme červené víno, polovinu připraveného  vývaru, sůl, kmín.
  6. Podusíme dalších 10 minut za občasného míchání.
  7. Do zbylého vývaru vmícháme hladkou mouku a povaříme v malém kastrolu, pak vlijeme do pánve s houbami.
  8.  Povaříme minutku a do pánve vrátíme hovězí plátky, po 3 minutách můžeme servírovat.
Hovězí lze upravit i na houbách a červeném víně.
foto zdroj: google.com

Vepřové na houbách

INGREDIENCE

  • 4 plátky vepřového
  • 1/2 kg hub
  • 2 lžíce másla
  • 1 kelímek smetany
  • 1/4 l mléka
  • sůl, pepř, kmín
  • 1 cibulka
  • 3 stroužky česneku

 POSTUP

  1. Na pánvi zpěníme lžíci másla a pečeme osolené vepřové plátky z každé strany 5 minut.
  2. Vepřové přendáme do pečící nádoby.
  3. Na zbytku másla orestujeme na pánvi cibulku, česnek a houby, osolíme, opepříme, okmínujeme.
  4. Až houby změknou, celou směs z pánve přesypeme do mísy a promícháme s mlékem a smetanou.
  5. Pak směs přelijeme do pečící nádoby k masu.
  6. Pečeme v předehřáté troubě při 200º C asi 40 minut.
  7. Servírujeme s bramborem či pečivem.
Vepřové na houbách je královský pokrm.
foto zdroj: pinterest.com

Tip na závěr: Pokud nechcete, aby vám houby při omývání nasákly vodu a změkly, raději je očištěte kartáčkem a otřete ubrouskem.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *