Tradiční recepty z hub: omáčky i guláše

Když se vydaří houbařská sezóna, tak je to radost, protože i sváteční houbaři mohou přijít domů s dobrým úlovkem.

Radost trochu poleví ve chvíli, kdy se doma vyloží nasbírané houby na stůl. Z plného košíku, natož dvou nebo více, je pěkná hromada, která se musí urychleně zpracovat.

Není proto od věci, když máme připravené recepty na jídla, která z hub okamžitě uvaříme a víme si rady se sušením, konzervací nebo mražením.

Houbová omáčka

Houbová omáčka je jedním z typických a velmi oblíbených pokrmů spjatých se sezónou houbaření, můžeme ji nejčastěji podávat s jen houskovým knedlíkem, klidně i bez vařeného hovězího masa.

INGREDIENCE

  • 500 g drobně nakrájených hub
  • 1 větší cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 1 kelímek smetany na vaření
  • 500 ml mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř
  • kmín
  • petrželová nať

POSTUP

  1. Na oleji necháme zesklovatět jemně nakrájenou cibuli.
  2. Potom přidáme kmín a nakrájené houby.
  3. Osolíme a dusíme asi 10-15 minut.
  4. Přidáme mouku a necháme několik minut smažit.
  5. Zalijeme smetanou, mlékem a za stálého míchání přivedeme omáčku do varu.
  6. Omáčku dochutíme pepřem a solí, dle chuti i trochu citronové šťávy.
  7. Na závěr do omáčky přidáme hrst nadrobno nasekané petrželové natě.

Houbová omáčkazdroj: varime-doma.cz

Houbová polévka s bramborami

Zkuste si připravit recept na hustou a sytou polévku z hub, kořenové zeleniny a brambor.

INGREDIENCE

  • 1,5 l vody
  • 250 g brambor
  • 100 g mrkve
  • 100 g čerstvých hub
  • 1 cibule
  • mletý pepř
  • majoránka
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • zelená nať

POSTUP

  1. Očistíme se brambory, nakrájíme je na kostičky a dáme je vařit do vody na polévku.
  2. Vodu osolíme, opepříme, přidáme majoránku a prolisovaný česnek.
  3. Oloupeme si a nakrájíme cibuli.
  4. Očistíme houby a mrkev, nakrájíme je na plátky nebo na kostičky.
  5. Připravené suroviny dáme do vařící vody s bramborami.
  6. Zvlášť na pánvi si uděláme zlatou jíšku z trochu hladké mouky a másla – rozředíme ji vlahou vodou a vlijeme do polévky.
  7. Dobře provaříme.
  8. Polévku zdobíme nasekanou zelenou petrželkou.

Houbová polévka s bramboramizdroj: tasteactually.com

Rychlý houbový guláš

Guláše jsou v české kuchyni velmi oblíbené, každý z nás si jistě rád pochutná na skvělém hovězím guláši, stejně výborný bude i bez masa houbový.

INGREDIENCE

  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 cibule, nakrájená na plátky
  • 100 g plátků z hub – lesních či žampionů
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 600–700 ml vřelého hovězího vývaru
  • 100 g hotové rajčatové omáčky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř na dochucení
  • hrst nahrubo nasekaných lístků petržele

POSTUP

  1. V hrnci na oleji osmažíme cibuli do zlatohněda, potom přidáme houby a kmín.
  2. Poprášíme je paprikou, lehce zasmahneme a přilijeme vývar i rajčatovou omáčku.
  3. Po­řádně zamícháme, osolíme, opepříme a na mírném plameni dusíme pod pokličkou asi 15 minut.
  4. Mouku rozmícháme v trošce vody a přidáme k houbovému základu.
  5. Provaříme dalších 10 minut.
  6. Nakonec vmícháme petržel a ihned podávejte.

Rychlý houbový gulášzdroj: prostreno.cz

Houbové rizoto

Jednoduchý recept na přípravu typického italského houbového rizota. Pokrm je hotový celkem rychle a je vhodný  samozřejmě i pro vegetariány.

INGREDIENCE

  • 150 g másla
  • 100 ml oleje
  • 1 menší cibule
  • 320 g rýže Carnaroli
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu
  • mořská sůl dle chuti
  • zeleninový vývar dle potřeby
  • 60 g sušených hub, nejlépe hříbků
  • hrst nasekané petrželové natě

POSTUP

  1. Houby namočíme na 30 minut do vody.
  2. V hrnci rozpustíme máslo s trochou olivového oleje a na mírném ohni zpěníme nakrájenou cibuli.
  3. Přisypeme rýži a dobře promícháme, podlijeme zeleninovým vývarem, přidáme okapané houby a víno.
  4. Rizoto zjemníme kouskem másla, posypeme parmazánem, osolíme, vše dobře promícháme a nakonec ozdobíme nasekanou petrželovou natí.

Houbové rizotozdroj: thevegancorner.com

Houbová smaženice

Klasika, která nezklame.

INGREDIENCE

  • 400g houby (lesní)
  • 2 kusy vajec
  • 1 lžíce oleje +1 lžíce másla
  • 1 lžička kmínu
  • sůl
  • pepř
  • petrželka velkolistá nasekaná

POSTUP

  1. Houby očistíme a pokrájíme.
  2. Cibuli nasekáme nadrobno.
  3. Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem.
  4. Na tuku osmahneme cibulku dozlatova.
  5. Vsypeme houby a dusíme je doměkka.
  6. Voda kterou pustí, by se měla odpařit.
  7. Přidáme kmín, zamícháme, osolíme, opepříme a vmícháme vejce  s nesekanou petrželkou.
  8. Podáváme s chlebem nebo pečivem.

Houbová smaženicezdroj: gastrofare.com

Houbové karbanátky

Máte rádi houby? Máte rádi karbanátky? Pokud jste na obě otázky odpověděli ano, tak tento receptík je přímo pro vás.

INGREDIENCE

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, nakrájená na drobno
  • 50 g slaniny, nakrájené na kostičky
  • 400 g čerstvých hub, očištěných a nakrájených na malé kousky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 houska nakrájená na kousky
  • 2 vejce
  • hladká mouka na obalení
  • strouhanka na obalení
  • olej na smažení

POSTUP

  1. Na pánvi rozehřejte máslo a krátce na něm osmahněte cibuli a slaninu.
  2. Přidejte houby, kmín, osolte a opepřete, promíchejte a na mírném plameni duste doměkka.
  3. Pak houbovou směs přendejte do mísy, přidejte housku a vejce a promíchejte.
  4. Ze směsi vytvořte karbanátky a postupně je obalte v trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka).
  5. V pánvi rozehřejte olej a karbanátky na něm postupně usmažte dozlatova.
  6. Hotové je položte na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.
  7. Karbanátky jsou výborné s bramborovou kaší nebo i samotné.

Houbové karbanátkyzdroj: virtuveje.lt

Houbové placičky

INGREDIENCE

  • 100 g bílého pečiva
  • 80 ml mléka
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 vejce
  • 1 ks cibule
  • 400 g hub
  • 1 lžička drceného kmínu
  • sůl a pepř
  • pažitka
  • olej na  smažení

POSTUP

  1. Pečivo nakrájíme na malé kostičky, zalijeme mlékem a necháme vsáknout.
  2. Drobně nakrájenou slaninu trochu rozškvaříme na pánvi, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zpěnit.
  3. Vmícháme očištěné, nakrájené houby a přidáme podrcený kmín, pepř a sůl.
  4. Směs podusíme doměkka a tekutinu necháme odpařit.
  5. Houby necháme trochu zchladnout, pak je smícháme s namočeným pečivem, vejci a jemně nasekanou pažitkou.
  6. Lžící děláme na pomaštěné pánvi malé placičky a zvolna je usmažíme z obou stran.

houby receptyzdroj: receptyonline.cz

Receptů z hub jsou celkem jednoduché, vydatné a skvělé a je opravdu z čeho vybírat. ať už se rozhodnete nakrájet je do tradiční bramboračky s houbami, připravit z nich smetanovou houbovou omáčku nebo na nich podusit maso, zaručeně vás nezklamou.

Jak připravujete houby vy? Podělte se s námi v komentářích!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.