Houby v čtyřech různých úpravách

Z houbových jídel se nejčastěji připravují polévky nebo omáčky. Dále se poměrně často houby smaží jako řízky či karbanátky nebo se zapékají s dalšími surovinami. Ale z hub, zvláště tehdy, pokud jich máme více, než zrovna potřebujeme, se dají pro zpestření připravit i různé méně obvyklé pokrmy, které podáváme teplé nebo studené.

Přinášíme Vám čtyři zajímavé recepty z hub.

1. Houbové knedlíky

INGREDIENCE :

  • 2 hrnky nakrájených hub
  • 1 lžíce másla
  • 50 g másla do těsta
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1,5 hrnku mléka
  • 6 ks starších rohlíků nakrájených na kousky
  • 6 stroužků česneku
  • sůl
  • sekaná petržel nebo pažitka

POSTUP :

  1. V kastrolu lehce orestujeme na 1 lžíci másla osolené houby.
  2. V míse promícháme osolenou mouku, vejce a mléko na řidší lepivé těstíčko.
  3. Vmícháme do něj houby, pečivo a nakonec rozetřený česnek, bylinky a necháme ho asi 10 minut odpočívat.
  4. Rukama namočenýma ve studené vodě vytvarujeme kulaté knedlíky.
  5. Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody, vařečkou je nadzdvihneme, aby se nepřichytily ke dnu.
  6. Zmírníme trochu plamen a ve zčásti zakrytém hrnci je vaříme asi 15 minut.
  7. Houbové knedlíky můžete podávat s omáčkou z čerstvých hub, nebo s dušenou zeleninou, se salátem ze syrové zeleniny.

Houbové knedlíky

zdroj : eatsmarter.de

2. Houbová omeleta

Chutná houbová omeleta skvěle poslouží jako rychlý dietní oběd či večeře. Přímo se nabízí různé kombinace s čerstvými houbami a bylinkami.

INGREDIENCE :

  • 150 g hub
  • 2 ks vajec
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř
  • čerstvá sekaná petržel nebo pažitka

POSTUP :

  1. Na pánvi s olejem osmahneme na plátky nakrájené houby.
  2. Restujeme asi 5 minut do změknutí, mírně osolíme a opepříme.
  3. Vejce v šálku vidličkou rozšleháme, dle potřeby osolíme, opepříme.
  4. Vaječnou směs vylijeme na pánev s trochou oleje a 2-3 minuty omeletu smažíme.
  5. Přendáme na talíř, polovinu omelety pokryjeme houbami a přehneme.
  6. Posypeme pažitkou nebo petrželí.

Houbová omeleta

zdroj : weightlossresources.co.uk

3. Houbový salát z hlívy ústřičné

Máte chuť na salát z čerstvých surovin ? Hlíva ústřičná ve spojení s česnekem a jarní cibulkou je zdraví velmi prospěšná.

INGREDIENCE :

  • 250 g hlívy ústřičné
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky utřeného česneku
  • 2 nakrájené jarní cibulky
  • sůl a pepř

INGREDIENCE :

  1. Na pánvi s olejem osmahneme na kousky nakrájené houby spolu s česnekem.
  2. Restujeme asi 5 minut do změknutí, mírně osolíme a opepříme.
  3. Poté přidáme nakrájenou jarní cibulku.
  4. Dosolíme a opepříme dle chuti.

Houbový salát z hlívy ústřičné

zdroj : juliasalbum.com

Hlíva je zdrojem vlákniny, která podporuje zvýšení prospěšných mikroorganismů ve střevě a zvyšuje imunitní systém. Obsahuje mnoho vitamínů a bílkovin. Konzumace hlívy příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi. Má účinky proti zánětům, proti hemeroidům, ekzémům i při léčbě popálenin. Snižuje hladinu cukru v krvi.

4. Houbová pomazánka na topinky

Pokud máte doma čerstvé houby nebo od léta nasušené, zkuste si připravit vynikající pochoutku na topinky. Rychlá večeře je hotová velmi rychle.

INGREDIENCE :

  • 3 hrsti sušených hub
  • 1 ks cibule
  • 2 – 3 kostičky smetanového sýra
  • sůl a pepř
  • drcený kmín
  • 1 lžíce oleje
  • chléb

POSTUP :

  1. Houby předem namočíme asi na hodinu do vody, scedíme a necháme okapat.
  2. Cibuli nasekájíme najemno a osmahneme ji na oleji.
  3. Přidáme houby, sůl, pepř, kmín, trošku podlijeme vodou a podusíme doměkka.
  4. Plátky chleba opečeme na oleji  dokřupava a uložíme v teple.
  5. Když se voda z hub vyvaří a houby změknou, rozmícháme je s taveným sýrem a za tepla směs namažeme na topinky.
  6. Posypeme petrželkou a podáváme.

Houbová pomazánka na topinky

zdroj : grabandgorecipes.com

Houbaření je naším nejoblíbenějším národním „sportem“, sbírají dokonce i ti, kteří houby nejedí a přebytky můžeme velmi dobře zpracovat jejich klasickým zavařením, ale i zkusit některý s méně tradičních receptů.
Z dušených hub můžeme také připravit i houbové lívanečky.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *