Vybrané recepty na chutné zapečené houby

Jestliže si chceme pochutnat na houbách, tak si je jistě můžeme připravit jako klasickou smaženici či oblíbené houbové polévky.

Další možností je to, že houby pečeme v troubě a tehdy k nim můžeme přidávat další suroviny a chuť houbového jídla tak značně vylepšit.

Za nás doporučujeme velice oblíbené zapékané houby, na než jsme pro vás připravili 5 úžasných receptů.

Zapečené brambory s houbami

INGREDIENCE:

  • hřiby, hnědé a bílé žampióny a suchohřiby – od každého 50 g
  • 2 ks šalotky
  • trochu čerstvého estragonu
  • 500 g brambor
  • 1 špetka čerstvě namletého pepře
  • 70 g zakysané smetany
  • 50 ml vývaru
  • 1 lžíce nastrouhaných lískových oříšků
  • 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžíce nasekaných  sušených  rajčat
  • 50 g sýr (např. Madeland)

POSTUP:

  1. Houby důkladně očistíme a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Na jemno nasekáme šalotku a estragon.
  3. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
  4. Houby, bramborové plátky, nasekané šalotky a estragon vložíme do mělké zapékací mísy.
  5. Ochutíme pepřem a přelijte smíchanou smetanou s vývarem.
  6. Ořechy a sušená rajčata rovnoměrně rozmístíme na povrch.
  7. Nastrouhaný sýr nasypeme po celé ploše povrchu.
  8. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut.
Zapečené brambory s houbami
Zdroj: isifa.com

Plněné Portobello houby ve stylu caprese

INGREDIENCE:

Česnekové máslo:

  • 2 lžíce másla
  • 2 stroužky jemně nasekaného česneku
  • 1 lžíce najemno nasekané čerstvé hladkolisté petrželky

Houby:

  • 5 ks velkých Portobello žampionů bez nožiček
  • 2 koule čerstvé mozzarelly nakrájená na tenké plátky
  • 1 hrnek cherry nebo švestkových rajčátek nakrájených na plátky
  • čerstvá bazalka nasekaná nahrubo

Glazé:

  • 1/4 hrnku balzamikového octu
  • 2 lžíce hnědého cukru
 

POSTUP:

  1. Troubu předehřejeme na 220 °C  v nastavení gril a mřížku umístíme doprostřed trouby.
  2. Smícháme všechny ingredience na česnekové máslo v malém rendlíčku na mírném plameni a mícháme, dokud se vše nepropojí.
  3. Máslem potřeme zvrchu klobouky hub a pomazanou stranou je rozložíme na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Do každého kloboučku rozdělíme plátky mozzarelly a rajčat a grilujeme v troubě, až se sýr rozpustí a začne zlátnout (asi 8 minut).
  5. Mezitím si připravíme glazé.
  6. Smíchejte cukr a balzamikový ocet v malém rendlíčku a na vyšším plameni přivedeme k varu.
  7. Oheň zmírněte a necháme 5–8 minut vařit, až směs zhoustne a zredukuje se na glazé.
  8. Při podávání pokapeme houby připraveným glazé, ozdobíme bazalkou a dochutíme vločkovou solí.
Plněné porotbello houby ve stylu caprese
Zdroj: mainlinefoodie.net

Zapečené těstoviny s houbami

INGREDIENCE:

  • 4 šálky těstovin
  • 2 lžíce másla
  • 2 šálky nakrájených hub (žampiony nebo lesní houby)
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 150 ml smetany na vaření
  • 1 a 1/2 šálků strouhaného sýra typu  cheddar

POSTUP:

  1. Těstoviny uvaříme v osolené vařící vodě do al dente.
  2. Těstoviny scedíme a dáme zpět do hrnce.
  3. Troubu předehřejeme na 180°C.
  4. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájené houby a nasekaný tymián.
  5. Osolíme a restujeme dokud nejsou houby měkké.
  6. Do uvařených těstovin přidáme, orestované houby, smetanu a 1 šálek sýru.
  7. Promícháme a vložíme do vymazaného pekáče, nebo zapékací mísy.
  8. Rovnoměrně posypeme zbylým sýrem.
  9. Pečeme asi 30 minut při 180°C.
Zapečené těstoviny s houbami
Zdroj: chowhound.com

Zapečené houby s pohankou

INGREDIENCE:

  • 150 g  pohanky
  • 2 vejce
  • 450 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 3 malé cibule
  • 1 lžíce másla
  • 250 g hnědých hub
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • malá hrstka kopru
  • 1 lžíce petržele
  • 150 g zakysané smetany nebo řeckého jogurtu

POSTUP:

  1. Uvaříme pohanku  ve vývaru.
  2. Uvařenou pohanku necháme přikrytou v hrnci.
  3. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli.
  4. K zesklovatělé cibuli přidáme očištěné, na plátky nakrájené houby.
  5. Orestujeme do měkka, osolíme a opepříme.
  6. Houby promícháme s uvařenou pohankou, přidáme nasekaný  kopr a petržel.
  7. Přidáme vejce a dáme zapéct do trouby na 25minut při 180°C.
  8. Podáváme se zakysanou smetanou nebo řeckým jogurtem.
Zapečené houby s pohankou
Zdroj: whereismyspoon.co

Zapečené houby s kapary

INGREDIENCE:

  • 400 g nakrájených žampiónů  na polovinu
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černého pepře
  • 2 lžíce kapary odkapané a nasekané
  • 2 lžíce  másla
  • 2 stroužky jemně nasekaného česneku
  • 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťáva
  • 2 lžíce nasekané čerstvé  petrželky

POSTUP:

  1. Předehřejeme troubu na 230 °C.
  2. Pokrájené houby dáme na plech, osolíme a opepříme.
  3. Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme česnek a orestujeme.
  4. Přidáme sekanou petrželku,  zakápneme citrónem.
  5. Promícháme s houbami.
  6. Pečeme v troubě asi 20 minut dokud nejsou houby lehce hnědé.
Zapečené houby s kapary
Zdroj: cookinglight.com

Houby lze také zapékat s  jakýmkoliv masem. Nejčastěji však jistě budeme zpracovávat maso kuřecí nebo vepřové nakrájené na plátky nebo kostky. Dobře se dá využít i maso mleté.

I se zeleninou se houby výborně vzájemně doplňují. Houby a maso můžeme samozřejmě doplnit i dalšími surovinami, které však netvoří základ pokrmu.

V jiném z našich článků se zabýváme tradičními recepty z hub, určitě navštivte a načerpejte inspiraci.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.