Nejlepší recepty na zapékané houby

Jestliže si chceme pochutnat na houbách, tak si je jistě můžeme připravit jako klasickou smaženici, dále je můžeme smažit obalené jako řízky v trojobalu nebo těstíčku či je podusit a upravit s omáčkou. Další možností je to, že houby pečeme v troubě a tehdy k nim můžeme přidávat další suroviny a chuť houbového jídla tak značně vylepšit. Houby musíme vždy důkladně očistit. Pak je krájíme buď na plátky nebo kousky větší či menší velikosti a takto nakrájené syrové nebo předem podušené houby pak pečeme ve směsi s dalšími surovinami a ingrediencemi. Hodí se především maso a uzenina, zelenina, sýry, smetana či vejce. Houby se dají také péct s přílohovými surovinami, tedy s brambory, rýží nebo těstovinami. Vhodné kloboučky můžeme ponechat vcelku, naplnit je nádivkou a rovněž v troubě upéct.

Houby z výživového hlediska jsou relativně nízkoenergetické, a tak je mohou konzumovat bez problémů i lidé, kteří drží nízkoenergetickou dietu. Obsahují minimální množství tuku, větší podíl vlákniny.  Vláknina podporuje např. růst „přátelských bakterií“ v našich střevech a tím také posilovat imunitu těla. Některé druhy mají dokonce léčivé účinky (houby šiitake, hlívy či žampiony) a proto je často využívají některá odvětví alternativní medicíny. Dodávají tělu provitamín A, vitamíny B a D, který se nevyskytuje v žádné jiné rostlině. Obsahují také draslík a sodík. Houby sice nejsou dostačeným zdrojem minerálů a vitamínu, ale obsahují žádané bílkoviny.

1. Zapečené brambory s houbami

INGREDIENCE :

  • hřiby, hnědé a bílé žampióny a suchohřiby – od každého 50 g
  • 2ks šalotky
  • trochu čerstvého estragonu
  • 500g brambor
  • 1 špetka čerstvě namletého pepře
  • 70g zakysané smetany
  • 50ml vývaru
  • 1 lžíce nastrouhaných lískových oříšků
  • 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžíce nasekaných  sušených  rajčat
  • 50g sýr (např. Madeland)

POSTUP :

  1. Houby důkladně očistíme a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Na jemno nasekáme šalotku a estragon.
  3. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
  4. Houby, bramborové plátky, nasekané šalotky a estragon vložíme do mělké zapékací mísy.
  5. Ochutíme pepřem a přelijte smíchanou smetanou s vývarem.
  6. Ořechy a sušená rajčata rovnoměrně rozmístíme na povrch.
  7. Nastrouhaný sýr nasypeme po celé ploše povrchu.
  8. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut.

Zapečené brambory s houbamizdroj : isifa.com

2. Plněné Portobello houby ve stylu caprese

INGREDIENCE :

Česnekové máslo:

  • 2 lžíce másla
  • 2 stroužky jemně nasekaného česneku
  • 1 lžíce najemno nasekané čerstvé hladkolisté petrželky

Houby :

  • 5 ks velkých Portobello žampionů bez nožiček
  • 2 koule čerstvé mozzarelly nakrájená na tenké plátky
  • 1 hrnek cherry nebo švestkových rajčátek nakrájených na plátky
  • čerstvá bazalka nasekaná nahrubo

Glazé :

  • 1/4 hrnku balzamikového octu
  • 2 lžíce hnědého cukru

POSTUP :

  1. Troubu předehřejeme na 220 °C  v nastavení gril a mřížku umístíme doprostřed trouby.
  2. Smícháme všechny ingredience na česnekové máslo v malém rendlíčku na mírném plameni a mícháme, dokud se vše nepropojí.
  3. Máslem potřeme zvrchu klobouky hub a pomazanou stranou je rozložíme na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Do každého kloboučku rozdělíme plátky mozzarelly a rajčat a grilujeme v troubě, až se sýr rozpustí a začne zlátnout (asi 8 minut).
  5. Mezitím si připravíme glazé.
  6. Smíchejte cukr a balzamikový ocet v malém rendlíčku a na vyšším plameni přivedeme k varu.
  7. Oheň zmírněte a necháme 5–8 minut vařit, až směs zhoustne a zredukuje se na glazé.
  8. Při podávání pokapeme houby připraveným glazé, ozdobíme bazalkou a dochutíme vločkovou solí.

Plněné porotbello houby ve stylu capresezdroj : mainlinefoodie.net

3. Zapečené těstoviny s houbami

INGREDIENCE :

  • 4 šálky těstovin
  • 2 lžíce másla
  • 2 šálky nakrájených hub (žampiony nebo lesní houby)
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 150 ml smetany na vaření
  • 1 a 1/2 šálků strouhaného sýra typu  cheddar

POSTUP :

  1. Těstoviny uvaříme v osolené vařící vodě do al dente.
  2. Těstoviny scedíme a dáme zpět do hrnce.
  3. Troubu předehřejeme na 180°C.
  4. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájené houby a nasekaný tymián.
  5. Osolíme a restujeme dokud nejsou houby měkké.
  6. Do uvařených těstovin přidáme, orestované houby, smetanu a 1 šálek sýru.
  7. Promícháme a vložíme do vymazaného pekáče, nebo zapékací mísy.
  8. Rovnoměrně posypeme zbylým sýrem.
  9. Pečeme asi 30 minut při 180°C.

Zapečené těstoviny s houbamizdroj : Chowhound.com

4. Zapečené houby s pohankou

INGREDIENCE :

  • 150 g  pohanky
  • 2 vejce
  • 450 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 3 malé cibule
  • 1 lžíce másla
  • 250 g hnědých hub
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • malá hrstka kopru
  • 1 lžíce petržele
  • 150g zakysané smetany nebo řeckého jogurtu

POSTUP :

  1. Uvaříme pohanku  ve vývaru.
  2. Uvařenou pohanku necháme přikrytou v hrnci.
  3. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli.
  4. K zesklovatělé cibuli přidáme očištěné, na plátky nakrájené houby.
  5. Orestujeme do měkka, osolíme a opepříme.
  6. Houby promícháme s uvařenou pohankou, přidáme nasekaný  kopr a petržel.
  7. Přidáme vejce a dáme zapéct do trouby na 25minut při 180°C.
  8. Podáváme se zakysanou smetanou nebo řeckým jogurtem.

Zapečené houby s pohankouzdroj : whereismyspoon.co

5. Zapečené houby s kapary

INGREDIENCE :

  • 400g  nakrájených žampiónů  na polovinu
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černého pepře
  • 2 lžíce kapary odkapané a nasekané
  • 2 lžíce  másla
  • 2 stroužky jemně nasekaného česneku
  • 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťáva
  • 2 lžíce nasekané čerstvé  petrželky

POSTUP :

  1. Předehřejeme troubu na 230°C.
  2. Pokrájené houby dáme na plech, osolíme a opepříme.
  3. Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme česnek a orestujeme.
  4. Přidáme sekanou petrželku,  zakápneme citrónem.
  5. Promícháme s houbami.
  6. Pečeme v troubě asi 20 minut dokud nejsou houby lehce hnědé.

Zapečené houby s kapary

zdroj : cookinglight.com

Houby lze také zapékat s  jakýmkoliv masem. Nejčastěji však jistě budeme zpracovávat maso kuřecí nebo vepřové nakrájené na plátky nebo kostky. Dobře se dá využít i maso mleté. Místo masa můžeme houby míchat i s uzeninou. I se zeleninou se houby výborně vzájemně doplňují. Houby a maso můžeme samozřejmě doplnit i dalšími surovinami, které však netvoří základ pokrmu.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *