Připravte si ty nejlepší recepty na zapečené houby na 7 různých způsobů

Hledáte recepty na zapékané houby, které budou chutnat i těm, kteří je zrovna nemilují?

Pak se inspirujte našimi jídly, jejichž příprava je jednoduchá a výsledek fantastický. 

Provoňte svou kuchyni skvělými houbovými dobrotami. 

Zapečené brambory s houbami a špenátem

Vyzkoušejte tento skvělý recept, který je zalitý rychlou a jednoduchou omáčkou. 

Vhodné i pro vegany!

Ingredience

Brambory: 

  • 4 brambory
  • 4 šálky sušených hub
  • 4 šálky baby špenátu 
  • 2 stroužky česneku (nasekaného najemno)
  • 1 polévková lžíce kokosového oleje
  • 1 polévková lžíce mandlového másla
  • 1 polévková lžíce balzamikového octa
  • citronová šťáva (z 1 citronu)
  • špetka soli

Veganská omáčka:

  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 2 polévkové lžíce bílé shiro miso pasty
  • 1 polévkové lžíce cibulového prášku
  • 2 polévkové lžíce bezlepkové sójové omáčky Tamari
  • ¼ šálku droždí
  • ¼ šálku bio šípkového prášku (zakoupíte v obchodě se zdravou výživou)
  • ¼ šálku veganského másla

Postup

Brambory:

  • Předehřejte troubu na 200 °C. 
  • Po bocích každého bramboru udělejte, pomocí vidličky, díry – napomůžete tak úniku tepla při pečení. 
  • Každý brambor zabalte do alobalu a pečte v troubě 40–50 minut. 
  • Zatímco se brambory pečou, připravte si pánev. 
  • Na pánvi rozehřejte kokosový olej a osmahněte na něm česnek, houby a vše dochuťte špetkou soli. Vařte 5–10 minut. 
  • V misce smíchejte mandlové máslo, balzamikový ocet a citronovou šťávu. Vše nalijte na zeleninu v pánvi. Pokračujte ve vaření, dokud houby nezhnědnou a nezměknou. 
  • Přidejte špenát a vařte 2–3 minuty. 
  • Upečené brambory rozkrojte a naplňte houbovou směsí z pánve. 
  • Při rozbalování pozor, abyste se neopařili párou, která se v alobalu nahromadila. 

Veganská omáčka:

  • V mixéru zkombinujte zeleninový vývar, miso pastu, cibulový prášek, sójovou omáčku, droždí a šípkový prášek. Ten můžete nahradit moukou nebo kukuřičným škrobem. Mixujte dohladka, aby se všechny ingredience spojily. 
  • V hrnci rozpusťte veganské máslo a přidejte rozmixovanou směs. Vařte, dokud nezačne omáčka houstnout. Potrvá to asi 8–10 minut. 
  • Hotovou omáčku na brambory nalijte a podávejte. 

Brambory zapečené s houbami a špenátem.
zdroj: twospoons.ca

Chutnají vám podobné pokrmy? Pak vyzkoušejte další recepty na pečené brambory.

Plněné Portobello žampiony 

Tento recept ocení vegetariáni, ale i milovníci masa. Jedná se o skvělé jídlo, které lze připravovat nejen v troubě, ale také při letním grilování. 

Ingredience

  • 4 velké houby portobello (osušené papírovou utěrkou)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule (nakrájená nadrobno)
  • 2 střední cukety (nakrájené na kostičky)
  • 1 pečená červená paprika (nakrájená na kostičky)
  • 4–6 sušených rajčat (nasekaných)
  • 2–3 stroužky česneku (lisovaného)
  • 1 velká hrst špenátu
  • špetka sušeného oregana
  • pepř
  • ¼ šálku sušené strouhanky
  • ¼ šálku parmazánu (nastrouhaného)
  • ¼ šálku mozzarelly (nastrouhané)

Postup

  • Předehřejte troubu na 190 °C a připravte si plech, vyložený pečícím papírem. 
  • Pomocí malé lžičky opatrně vydlabejte žábrovou část hub a, malým nožem, odstraňte stopku. 
  • Každou houbu potřete trochou olivového oleje a dejte na připravený plech, vydlabanou částí, nahoru.
  • Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli. Restujte 3–4 minuty a poté přidejte cuketu. Smažte, dokud cuketa nezměkne. 
  • Přidejte červenou papriku a rajčata. Vařte dalších pár minut. 
  • Jakmile je cibule průhledná a zelenina měkká, přidejte česnek. Povařte 1 minutu a přidejte špenát.
  • Jakmile špenát zvadne, sejměte pánev z tepla a přidejte zbytek ingrediencí, kromě parmazánu. Pořádně zamíchejte. 
  • Směs rozdělte na 4 stejné části a naplňte jí houby. 
  • Vložte do trouby a pečte 35–40 minut. 
  • Jakmile jsou houby portobello upečeny, vyndejte je z trouby a každou z nich posypte 1 polévkovou lžící mozzarelly. Vložte znovu do trouby a pečte dalších 10–12 minut.
  • Na závěr každý kousek posypte trochou parmazánu a ihned podávejte.

Žampiony portobello, plněné zeleninou a zapečené se sýrem.
zdroj: tasteloveandnourish.com

Chutná vám cuketa? V tom případě se můžete inspirovat dalšími recepty se zapečenou cuketou.

Zapečené těstoviny s houbami

Milujete těstoviny a chcete si pochutnat na těch opravdu nejjemnějších? 

Vyzkoušejte tedy recept, který obsahuje lahodnou smetanu a výtečné a zdravé houby!

Ingredience

  • 4 šálky těstovin
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 šálky nakrájených hub (žampiony nebo lesní houby)
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 150 ml smetany na vaření
  • 1,5 šálku čedaru (nastrouhaného)

Postup

  • Těstoviny uvařte, v osolené vodě, na způsob “al dente”. Poté je sceďte a dejte zpět do hrnce. 
  • Troubu předehřejte na 180°C.
  • Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte nakrájené houby a nasekaný tymián.
  • Osolte a restujte, dokud nejsou houby měkké.
  • Do uvařených těstovin přidejte orestované houby, smetanu a 1 šálek sýru.
  • Promíchejte a vložte do vymazaného pekáče, nebo zapékací mísy.
  • Rovnoměrně posypte zbylým sýrem.
  • Pečte 30 minut, při teplotě 180°C.
  • Vaše těstoviny s houbami a smetanou jsou hotovy. Nechte si chutnat!

Zapečené těstoviny s houbami a sýrem.
zdroj: chowhound.com

Milovníci těstovin mohou vyzkoušet také další recepty na těstovinové dobroty.

Recept na zapékané houby s pohankou

Hledáte opravdu zdravé jídlo? Pak si připravte tento recept, nabitý živinami!

Ingredience

  • 150 g pohanky
  • 2 vejce
  • 450 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 3 malé cibule
  • 1 polévková lžíce másla
  • 250 g hnědých hub
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • malá hrstka kopru
  • 1 polévková lžíce petržele
  • 150 g zakysané smetany nebo řeckého jogurtu

Postup

  • Pohanku uvařte ve vývaru a poté ji nechte přikrytou v hrnci. 
  • Na pánvi rozpusťte máslo a osmahněte na něm nakrájenou cibuli.
  • K zesklovatělé cibuli přidejte očištěné, na plátky nakrájené, houby.
  • Orestujte do měkka, osolte a opepřete.
  • Houby promíchejte s uvařenou pohankou a přidejte nasekaný kopr s petrželí.
  • Přidejte vejce a vše dejte zapéct do trouby, vyhřáté na 180 °C. Pečte 25 minut. 
  • Podávejte se zakysanou smetanou nebo řeckým jogurtem.

Žampiony zapečené s pohankou, zdobené čerstvou petrželkou.
zdroj: whereismyspoon.co

Pro ty, kteří se snaží zhubnout, máme úžasné fitness recepty s pohankou.

Zapečené houby s kapary

Tento recept je skutečně zajímavý, nejen vzhledově, ale hlavně svou chutí. 

Chcete-li, svým hostům, podávat něco neobvyklého, je toto jídlo vhodnou volbou.

Ingredience

  • 400 g žampionů (nakrájených na půl)
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černého pepře
  • 2 polévkové lžíce kapary (bez šťávy, nasekaných nadrobno)
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 stroužky česneku (jemně nasekaného)
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 2 polévkové lžíce čerstvé petrželky (nasekané)

Postup

  • Předehřejte troubu na 230 °C.
  • Nakrájené houby dejte do vymazaného pekáče, osolte je a opepřete.
  • Máslo rozpusťte na pánvi, přidejte česnek a orestujte.
  • Přidejte nasekanou petrželku a vše polijte citronovou šťávou.
  • Do směsi vmíchejte houby a vše pečte 20 minut, nebo dokud houby lehce nezhnědnou. 
  • Tento recept na zapékané houby v pekáči skvěle chutná, pokud jej podáváte s opečeným toustem.

Pánev s lesními houbami, zapečenými s kapary.
zdroj: cookinglight.com

Připravte si kapary tak trochu jinak. Vyzkoušejte recept na lilkový tatarák s kapary.

Houby pečené na rýži

Tajemství chuti tohoto receptu spočívá v tom, že houby při pečení fungují jako jakési víčko a veškerá tekutina z nich následně stéká do rýže, čímž jí dává ještě lahodnější chuť.

Ingredience:

  • 2 šálky dlouhozrnné rýže
  • 500 g lesních hub nebo žampionů
  • 1 a 1/2 šálku vývaru
  • 1 a 1/4 šálku vody
  • 50 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • sůl, pepř
  • jarní cibulka na ozdobu

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. V mezidobě v misce zalijte houby nakrájené na čtvrtky teplým máslem, ve kterém jste rozmíchali prolisovaný česnek, sůl a pepř.
  3. Do zapékací misky dejte rýži s tymiánem a následně je přelijte vývarem, vodou a přidejte sůl a pepř.
  4. Následně povrch rýže pokryjte směsí hub.
  5. Pokapejte trochou olivového oleje.
  6. Vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 30-35 minut dozlatova.
  7. Po vyjmutí z trouby nechte 5 minut odpočívat.

Zapečené houby promíchejte a podávejte ozdobené kolečky jarní cibulky.

Zapečený pokrm z hub a rýže
zdroj: recipetineats.com

Houbový pekáček s parmezánem

Tento nevšední pokrm můžete podávat jednak jako předkrm a jednak jako originální přílohu. Skvěle chutná například s vepřovým či hovězím masem.

Ingredience:

  • 800 g lesních hub nebo žampionů
  • 200 g smetanového taveného sýra
  • 1 šálek strouhaného čedaru
  • 1 šálek strouhaného parmezánu
  • 2 šálky strouhanky
  • 1/2 šálku čerstvé petrželky
  • 6 stroužků česneku
  • 6 PL olivového oleje
  • 4 PL másla
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. Na pánvi s olejem zlehka orestujte polovinu množství hub nakrájených na čtvrtky.
  3. Přidejte k nim polovinu prolisovaného česneku, sůl a pepř a několik minut houby poduste.
  4. Když houby pustí veškerou tekutinu, odstraňte je z pánve a stejným postupem připravte i druhou polovinu hub. Pokud byste chtěli restovat všechny houby najednou, vzhledem k jejich množství by se mohlo stát, že by se neorestovaly důkladně, proto doporučujeme tento postup.
  5. Všechny orestované houby dejte do misky a přidejte k nim na kousky nakrájený tavený sýr.
  6. Vše důkladně promíchejte, dokud se sýr nerozpustí.
  7. Následně přidejte ke směsi jeden šálek strouhanky, nastrouhaný čedar, polovinu šálku parmezánu a většinu nasekané petrželky.
  8. Vše důkladně promíchejte, aby se jednotlivé ingredience do sebe dobře zapracovaly.
  9. Směs přendejte do zapékací misky či pekáče.
  10. V jiné misce smíchejte rozpuštěné máslo, zbývající strouhanku a parmezán.
  11. Přidejte trošku soli a touto směsí následně posypejte houby v zapékací misce.
  12. Vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 25-30 minut.

Takto zapečené houby podávejte posypané zbývající petrželkou.

Směs hub zapečená s parmezánem a strouhankou
zdroj: smittenkitchen.com

Lahodné a zdravé houbové recepty lze připravit i v parní troubě. Podívejte se, zda se vyplatí investovat do konvektomatu pro domácnost.

Tajemství zapékaných hub

Zapečené houby představují velmi oblíbenou chutnou a rychlou večeři. A to zdaleka nejen v době houbové sezóny, neboť se poměrně snadno dají připravit také z hub sušených či mražených. V Čechách jsou nejoblíbenější verzí tohoto pokrmu zejména flíčky. Kromě těstovin se ale houby dají stejně dobře zapékat také s dalšími ingrediencemi, jako jsou brambory, rýže či pohanka. V neposlední řadě lze houby zapékat také pouze se zeleninkou, především s cuketou či s květákem.

Proč jíst houby?

Výše zmíněné recepty na zapékané houby jsou nejen chutné, ale také nabité živinami. 

Jaké živiny to jsou?

  • Obsahují antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před poškozením volnými radikály, které mohou způsobit onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina. Zpomalují také stárnutí a posilují imunitní systém. 
  • Jsou nejlepším zdrojem selenu, který chrání buňky před oxidativním stresem a pomáhá správnému fungování imunitního systému.
  • Obsahují betaglukan, což je forma rozpustné vlákniny, která je spojena se zlepšením hladiny cholesterolu a zdravím srdce. Pomáhá také regulovat hladinu cukru v krvi a snížit tak riziko cukrovky 2. typu.
  • V houbách se nachází vitamíny skupiny B, jako je riboflavin, niacin a kyselina pantothenová. Tato kombinace pomáhá chránit zdraví srdce. Riboflavin je vhodný pro červené krvinky. Niacin pro trávicí systém a pro udržení zdravé pokožky. Kyselina pantothenová je zase dobrá pro nervový systém a pomáhá tělu vytvářet potřebné hormony.
  • Houby obsahují měď, která tělu pomáhá vytvářet červené krvinky, které jsou potřebné k okysličování celého těla. Měď také pomáhá udržovat zdravé kosti a nervy. 1 šálek hub poskytuje přibližně ⅓ denního doporučeného množství mědi.
  • Houby jsou nabité draslíkem, který je nesmírně důležitý pro správnou funkci srdce, svalů a nervů. Ve ⅔ šálku vařené houby Portobello je asi tolik draslíku jako ve středně velkém banánu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X