Hledáte recepty na zapékané houby, které budou chutnat i těm, kteří je zrovna nemilují?
Pak se inspirujte našimi jídly, jejichž příprava je jednoduchá a výsledek fantastický.
Provoňte svou kuchyni skvělými houbovými dobrotami.
Zapečené brambory s houbami a špenátem
Vyzkoušejte tento skvělý recept, který je zalitý rychlou a jednoduchou omáčkou.
Vhodné i pro vegany!
Ingredience
Brambory:
- 4 brambory
- 4 šálky sušených hub
- 4 šálky baby špenátu
- 2 stroužky česneku (nasekaného najemno)
- 1 polévková lžíce kokosového oleje
- 1 polévková lžíce mandlového másla
- 1 polévková lžíce balzamikového octa
- citronová šťáva (z 1 citronu)
- špetka soli
Veganská omáčka:
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 2 polévkové lžíce bílé shiro miso pasty
- 1 polévkové lžíce cibulového prášku
- 2 polévkové lžíce bezlepkové sójové omáčky Tamari
- ¼ šálku droždí
- ¼ šálku bio šípkového prášku (zakoupíte v obchodě se zdravou výživou)
- ¼ šálku veganského másla
Postup
Brambory:
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Po bocích každého bramboru udělejte, pomocí vidličky, díry – napomůžete tak úniku tepla při pečení.
- Každý brambor zabalte do alobalu a pečte v troubě 40–50 minut.
- Zatímco se brambory pečou, připravte si pánev.
- Na pánvi rozehřejte kokosový olej a osmahněte na něm česnek, houby a vše dochuťte špetkou soli. Vařte 5–10 minut.
- V misce smíchejte mandlové máslo, balzamikový ocet a citronovou šťávu. Vše nalijte na zeleninu v pánvi. Pokračujte ve vaření, dokud houby nezhnědnou a nezměknou.
- Přidejte špenát a vařte 2–3 minuty.
- Upečené brambory rozkrojte a naplňte houbovou směsí z pánve.
- Při rozbalování pozor, abyste se neopařili párou, která se v alobalu nahromadila.
Veganská omáčka:
- V mixéru zkombinujte zeleninový vývar, miso pastu, cibulový prášek, sójovou omáčku, droždí a šípkový prášek. Ten můžete nahradit moukou nebo kukuřičným škrobem. Mixujte dohladka, aby se všechny ingredience spojily.
- V hrnci rozpusťte veganské máslo a přidejte rozmixovanou směs. Vařte, dokud nezačne omáčka houstnout. Potrvá to asi 8–10 minut.
- Hotovou omáčku na brambory nalijte a podávejte.

Chutnají vám podobné pokrmy? Pak vyzkoušejte další recepty na pečené brambory.
Plněné Portobello žampiony
Tento recept ocení vegetariáni, ale i milovníci masa. Jedná se o skvělé jídlo, které lze připravovat nejen v troubě, ale také při letním grilování.
Ingredience
- 4 velké houby portobello (osušené papírovou utěrkou)
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule (nakrájená nadrobno)
- 2 střední cukety (nakrájené na kostičky)
- 1 pečená červená paprika (nakrájená na kostičky)
- 4–6 sušených rajčat (nasekaných)
- 2–3 stroužky česneku (lisovaného)
- 1 velká hrst špenátu
- špetka sušeného oregana
- pepř
- ¼ šálku sušené strouhanky
- ¼ šálku parmazánu (nastrouhaného)
- ¼ šálku mozzarelly (nastrouhané)
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C a připravte si plech, vyložený pečícím papírem.
- Pomocí malé lžičky opatrně vydlabejte žábrovou část hub a, malým nožem, odstraňte stopku.
- Každou houbu potřete trochou olivového oleje a dejte na připravený plech, vydlabanou částí, nahoru.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli. Restujte 3–4 minuty a poté přidejte cuketu. Smažte, dokud cuketa nezměkne.
- Přidejte červenou papriku a rajčata. Vařte dalších pár minut.
- Jakmile je cibule průhledná a zelenina měkká, přidejte česnek. Povařte 1 minutu a přidejte špenát.
- Jakmile špenát zvadne, sejměte pánev z tepla a přidejte zbytek ingrediencí, kromě parmazánu. Pořádně zamíchejte.
- Směs rozdělte na 4 stejné části a naplňte jí houby.
- Vložte do trouby a pečte 35–40 minut.
- Jakmile jsou houby portobello upečeny, vyndejte je z trouby a každou z nich posypte 1 polévkovou lžící mozzarelly. Vložte znovu do trouby a pečte dalších 10–12 minut.
- Na závěr každý kousek posypte trochou parmazánu a ihned podávejte.

Chutná vám cuketa? V tom případě se můžete inspirovat dalšími recepty se zapečenou cuketou.
Zapečené těstoviny s houbami
Milujete těstoviny a chcete si pochutnat na těch opravdu nejjemnějších?
Vyzkoušejte tedy recept, který obsahuje lahodnou smetanu a výtečné a zdravé houby!
Ingredience
- 4 šálky těstovin
- 2 polévkové lžíce másla
- 2 šálky nakrájených hub (žampiony nebo lesní houby)
- 4 snítky čerstvého tymiánu
- 150 ml smetany na vaření
- 1,5 šálku čedaru (nastrouhaného)
Postup
- Těstoviny uvařte, v osolené vodě, na způsob “al dente”. Poté je sceďte a dejte zpět do hrnce.
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte nakrájené houby a nasekaný tymián.
- Osolte a restujte, dokud nejsou houby měkké.
- Do uvařených těstovin přidejte orestované houby, smetanu a 1 šálek sýru.
- Promíchejte a vložte do vymazaného pekáče, nebo zapékací mísy.
- Rovnoměrně posypte zbylým sýrem.
- Pečte 30 minut, při teplotě 180°C.
- Vaše těstoviny s houbami a smetanou jsou hotovy. Nechte si chutnat!

Milovníci těstovin mohou vyzkoušet také další recepty na těstovinové dobroty.
Recept na zapékané houby s pohankou
Hledáte opravdu zdravé jídlo? Pak si připravte tento recept, nabitý živinami!
Ingredience
- 150 g pohanky
- 2 vejce
- 450 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 3 malé cibule
- 1 polévková lžíce másla
- 250 g hnědých hub
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- malá hrstka kopru
- 1 polévková lžíce petržele
- 150 g zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
Postup
- Pohanku uvařte ve vývaru a poté ji nechte přikrytou v hrnci.
- Na pánvi rozpusťte máslo a osmahněte na něm nakrájenou cibuli.
- K zesklovatělé cibuli přidejte očištěné, na plátky nakrájené, houby.
- Orestujte do měkka, osolte a opepřete.
- Houby promíchejte s uvařenou pohankou a přidejte nasekaný kopr s petrželí.
- Přidejte vejce a vše dejte zapéct do trouby, vyhřáté na 180 °C. Pečte 25 minut.
- Podávejte se zakysanou smetanou nebo řeckým jogurtem.

Pro ty, kteří se snaží zhubnout, máme úžasné fitness recepty s pohankou.
Objevte podobné tipy
Zapečené houby s kapary
Tento recept je skutečně zajímavý, nejen vzhledově, ale hlavně svou chutí.
Chcete-li, svým hostům, podávat něco neobvyklého, je toto jídlo vhodnou volbou.
Ingredience
- 400 g žampionů (nakrájených na půl)
- mořská sůl
- čerstvě mletý černého pepře
- 2 polévkové lžíce kapary (bez šťávy, nasekaných nadrobno)
- 2 polévkové lžíce másla
- 2 stroužky česneku (jemně nasekaného)
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 2 polévkové lžíce čerstvé petrželky (nasekané)
Postup
- Předehřejte troubu na 230 °C.
- Nakrájené houby dejte do vymazaného pekáče, osolte je a opepřete.
- Máslo rozpusťte na pánvi, přidejte česnek a orestujte.
- Přidejte nasekanou petrželku a vše polijte citronovou šťávou.
- Do směsi vmíchejte houby a vše pečte 20 minut, nebo dokud houby lehce nezhnědnou.
- Tento recept na zapékané houby v pekáči skvěle chutná, pokud jej podáváte s opečeným toustem.

Připravte si kapary tak trochu jinak. Vyzkoušejte recept na lilkový tatarák s kapary.
Houby pečené na rýži
Tajemství chuti tohoto receptu spočívá v tom, že houby při pečení fungují jako jakési víčko a veškerá tekutina z nich následně stéká do rýže, čímž jí dává ještě lahodnější chuť.
Ingredience:
- 2 šálky dlouhozrnné rýže
- 500 g lesních hub nebo žampionů
- 1 a 1/2 šálku vývaru
- 1 a 1/4 šálku vody
- 50 g másla
- 3 stroužky česneku
- 2 PL olivového oleje
- 1 čajová lžička tymiánu
- sůl, pepř
- jarní cibulka na ozdobu
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- V mezidobě v misce zalijte houby nakrájené na čtvrtky teplým máslem, ve kterém jste rozmíchali prolisovaný česnek, sůl a pepř.
- Do zapékací misky dejte rýži s tymiánem a následně je přelijte vývarem, vodou a přidejte sůl a pepř.
- Následně povrch rýže pokryjte směsí hub.
- Pokapejte trochou olivového oleje.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 30-35 minut dozlatova.
- Po vyjmutí z trouby nechte 5 minut odpočívat.
Zapečené houby promíchejte a podávejte ozdobené kolečky jarní cibulky.

Houbový pekáček s parmezánem
Tento nevšední pokrm můžete podávat jednak jako předkrm a jednak jako originální přílohu. Skvěle chutná například s vepřovým či hovězím masem.
Ingredience:
- 800 g lesních hub nebo žampionů
- 200 g smetanového taveného sýra
- 1 šálek strouhaného čedaru
- 1 šálek strouhaného parmezánu
- 2 šálky strouhanky
- 1/2 šálku čerstvé petrželky
- 6 stroužků česneku
- 6 PL olivového oleje
- 4 PL másla
- sůl, pepř
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Na pánvi s olejem zlehka orestujte polovinu množství hub nakrájených na čtvrtky.
- Přidejte k nim polovinu prolisovaného česneku, sůl a pepř a několik minut houby poduste.
- Když houby pustí veškerou tekutinu, odstraňte je z pánve a stejným postupem připravte i druhou polovinu hub. Pokud byste chtěli restovat všechny houby najednou, vzhledem k jejich množství by se mohlo stát, že by se neorestovaly důkladně, proto doporučujeme tento postup.
- Všechny orestované houby dejte do misky a přidejte k nim na kousky nakrájený tavený sýr.
- Vše důkladně promíchejte, dokud se sýr nerozpustí.
- Následně přidejte ke směsi jeden šálek strouhanky, nastrouhaný čedar, polovinu šálku parmezánu a většinu nasekané petrželky.
- Vše důkladně promíchejte, aby se jednotlivé ingredience do sebe dobře zapracovaly.
- Směs přendejte do zapékací misky či pekáče.
- V jiné misce smíchejte rozpuštěné máslo, zbývající strouhanku a parmezán.
- Přidejte trošku soli a touto směsí následně posypejte houby v zapékací misce.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 25-30 minut.
Takto zapečené houby podávejte posypané zbývající petrželkou.

Lahodné a zdravé houbové recepty lze připravit i v parní troubě. Podívejte se, zda se vyplatí investovat do konvektomatu pro domácnost.
Tajemství zapékaných hub
Zapečené houby představují velmi oblíbenou chutnou a rychlou večeři. A to zdaleka nejen v době houbové sezóny, neboť se poměrně snadno dají připravit také z hub sušených či mražených. V Čechách jsou nejoblíbenější verzí tohoto pokrmu zejména flíčky. Kromě těstovin se ale houby dají stejně dobře zapékat také s dalšími ingrediencemi, jako jsou brambory, rýže či pohanka. V neposlední řadě lze houby zapékat také pouze se zeleninkou, především s cuketou či s květákem.
Proč jíst houby?
Výše zmíněné recepty na zapékané houby jsou nejen chutné, ale také nabité živinami.
Jaké živiny to jsou?
- Obsahují antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před poškozením volnými radikály, které mohou způsobit onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina. Zpomalují také stárnutí a posilují imunitní systém.
- Jsou nejlepším zdrojem selenu, který chrání buňky před oxidativním stresem a pomáhá správnému fungování imunitního systému.
- Obsahují betaglukan, což je forma rozpustné vlákniny, která je spojena se zlepšením hladiny cholesterolu a zdravím srdce. Pomáhá také regulovat hladinu cukru v krvi a snížit tak riziko cukrovky 2. typu.
- V houbách se nachází vitamíny skupiny B, jako je riboflavin, niacin a kyselina pantothenová. Tato kombinace pomáhá chránit zdraví srdce. Riboflavin je vhodný pro červené krvinky. Niacin pro trávicí systém a pro udržení zdravé pokožky. Kyselina pantothenová je zase dobrá pro nervový systém a pomáhá tělu vytvářet potřebné hormony.
- Houby obsahují měď, která tělu pomáhá vytvářet červené krvinky, které jsou potřebné k okysličování celého těla. Měď také pomáhá udržovat zdravé kosti a nervy. 1 šálek hub poskytuje přibližně ⅓ denního doporučeného množství mědi.
- Houby jsou nabité draslíkem, který je nesmírně důležitý pro správnou funkci srdce, svalů a nervů. Ve ⅔ šálku vařené houby Portobello je asi tolik draslíku jako ve středně velkém banánu.