Jestliže si chceme pochutnat na houbách, tak si je jistě můžeme připravit jako klasickou smaženici či oblíbené houbové polévky.
Další možností je to, že houby pečeme v troubě a tehdy k nim můžeme přidávat další suroviny a chuť houbového jídla tak značně vylepšit.
Za nás doporučujeme velice oblíbené zapékané houby, na než jsme pro vás připravili 5 úžasných receptů.
Zapečené brambory s houbami
INGREDIENCE:
- hřiby, hnědé a bílé žampióny a suchohřiby – od každého 50 g
- 2 ks šalotky
- trochu čerstvého estragonu
- 500 g brambor
- 1 špetka čerstvě namletého pepře
- 70 g zakysané smetany
- 50 ml vývaru
- 1 lžíce nastrouhaných lískových oříšků
- 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžíce nasekaných sušených rajčat
- 50 g sýr (např. Madeland)
POSTUP:
- Houby důkladně očistíme a nakrájíme na tenké plátky.
- Na jemno nasekáme šalotku a estragon.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
- Houby, bramborové plátky, nasekané šalotky a estragon vložíme do mělké zapékací mísy.
- Ochutíme pepřem a přelijte smíchanou smetanou s vývarem.
- Ořechy a sušená rajčata rovnoměrně rozmístíme na povrch.
- Nastrouhaný sýr nasypeme po celé ploše povrchu.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut.

Objevte podobné tipy
Plněné Portobello houby ve stylu caprese
INGREDIENCE:
Česnekové máslo:
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky jemně nasekaného česneku
- 1 lžíce najemno nasekané čerstvé hladkolisté petrželky
Houby:
- 5 ks velkých Portobello žampionů bez nožiček
- 2 koule čerstvé mozzarelly nakrájená na tenké plátky
- 1 hrnek cherry nebo švestkových rajčátek nakrájených na plátky
- čerstvá bazalka nasekaná nahrubo
Glazé:
- 1/4 hrnku balzamikového octu
- 2 lžíce hnědého cukru
POSTUP:
- Troubu předehřejeme na 220 °C v nastavení gril a mřížku umístíme doprostřed trouby.
- Smícháme všechny ingredience na česnekové máslo v malém rendlíčku na mírném plameni a mícháme, dokud se vše nepropojí.
- Máslem potřeme zvrchu klobouky hub a pomazanou stranou je rozložíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Do každého kloboučku rozdělíme plátky mozzarelly a rajčat a grilujeme v troubě, až se sýr rozpustí a začne zlátnout (asi 8 minut).
- Mezitím si připravíme glazé.
- Smíchejte cukr a balzamikový ocet v malém rendlíčku a na vyšším plameni přivedeme k varu.
- Oheň zmírněte a necháme 5–8 minut vařit, až směs zhoustne a zredukuje se na glazé.
- Při podávání pokapeme houby připraveným glazé, ozdobíme bazalkou a dochutíme vločkovou solí.

Zapečené těstoviny s houbami
INGREDIENCE:
- 4 šálky těstovin
- 2 lžíce másla
- 2 šálky nakrájených hub (žampiony nebo lesní houby)
- 4 snítky čerstvého tymiánu
- 150 ml smetany na vaření
- 1 a 1/2 šálků strouhaného sýra typu cheddar
POSTUP:
- Těstoviny uvaříme v osolené vařící vodě do al dente.
- Těstoviny scedíme a dáme zpět do hrnce.
- Troubu předehřejeme na 180°C.
- Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájené houby a nasekaný tymián.
- Osolíme a restujeme dokud nejsou houby měkké.
- Do uvařených těstovin přidáme, orestované houby, smetanu a 1 šálek sýru.
- Promícháme a vložíme do vymazaného pekáče, nebo zapékací mísy.
- Rovnoměrně posypeme zbylým sýrem.
- Pečeme asi 30 minut při 180°C.

Zapečené houby s pohankou
INGREDIENCE:
- 150 g pohanky
- 2 vejce
- 450 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 3 malé cibule
- 1 lžíce másla
- 250 g hnědých hub
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- malá hrstka kopru
- 1 lžíce petržele
- 150 g zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
POSTUP:
- Uvaříme pohanku ve vývaru.
- Uvařenou pohanku necháme přikrytou v hrnci.
- Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli.
- K zesklovatělé cibuli přidáme očištěné, na plátky nakrájené houby.
- Orestujeme do měkka, osolíme a opepříme.
- Houby promícháme s uvařenou pohankou, přidáme nasekaný kopr a petržel.
- Přidáme vejce a dáme zapéct do trouby na 25minut při 180°C.
- Podáváme se zakysanou smetanou nebo řeckým jogurtem.

Zapečené houby s kapary
INGREDIENCE:
- 400 g nakrájených žampiónů na polovinu
- mořská sůl
- čerstvě mletý černého pepře
- 2 lžíce kapary odkapané a nasekané
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky jemně nasekaného česneku
- 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťáva
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
POSTUP:
- Předehřejeme troubu na 230 °C.
- Pokrájené houby dáme na plech, osolíme a opepříme.
- Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme česnek a orestujeme.
- Přidáme sekanou petrželku, zakápneme citrónem.
- Promícháme s houbami.
- Pečeme v troubě asi 20 minut dokud nejsou houby lehce hnědé.
