Houby v zimě – recepty na konzervování hub

Chcete mít na Nový rok houbovou polévku?

Jde to vůbec?

Jde. Konzervace hub však může být ošidná, pojďme se jí podívat na zoubek… Nejběžnějšími způsoby bezpečné konzervace hub jsou:

  • sušení
  • mražení
  • nakládání
  • konzervování solí
  • konzervování tukem

Sušené houby

INGREDIENCE

  • jakékoli množství hub
  • vývar / mléko / voda

 

POSTUP

  1. Sušené houby vždy předem namáčíme do mléka, vody nebo masového či zeleninového vývaru.
  2. Jakmile houby nasáknou tekutinu, můžeme je dále zpracovávat.
  3. Posekáme je na menší kousky, rozprostřeme na plechy s novinami.
  4. Ze sušených hub vaříme vynikající polévky. Jen je nesmíme zapařit!
Houby ukládáme například sušené.
foto zdroj: google.com

Nakládání hub

Zde záleží na tom, jak jsou houby konzervovány, protože mohou být sterilovány jako :

  • houby ve sladkokyselém nálevu
  • houby ve slaném nálevu
  • houby ve vlastní šťávě / v tuku

Houby ve sladkokyselém nálevu

Tyto houby jsou určeny především jako pikantní obloha k nejrůznějším pokrmům. Kromě toho je využíváme do salátů, kde je kombinujeme s dalšími ingrediencemi.

Konzervace hub solí

  • 1 kg předsušených hub
  • 250 g soli

 

POSTUP

  1. Houby nakrájíme na plátky nebo kostky a necháme několik hodin proschnout na vzduchu.
    Sůl vysušíme v troubě nebo na plotně.
    Předsušené houby dáme do mísy a promícháme s větším množstvím odvážené soli v množství cca 200 g na 1 kg hub a napěchujeme je do menších sklenic.
  2. Na povrch sklenic vystoupí šťáva, kterou z části odebereme
  3. Povrch sklenic zasypeme zbylou solí a přitlačíme víčko.
  4. Sklenice uložíme v temnu a chladu. Spotřebujeme do jara.
Houby lze naložit do soli bez zavařování.
foto zdroj: google.com

Tyto houby používáme do polévek a především různých omáček. Nezapomínáme přitom na to, že houby jsou již slané a přizpůsobíme tomu solení celého jídla.

Konzervace hub v sádle

INGREDIENCE

  • 1 kg čerstvých hub
  • 200 g sádla
  • hrstka bobkového listu

 

POSTUP

  1. Houby dáme do kastrolu, osolíme a podusíme.
    Přidáme sádlo, houby na něm osmažíme a vložíme do sklenic spolu s bobkovým listem.Houby průběžně ve sklenicích stlačujeme.
  2. Zalijeme vypečeným horkým sádlem.
  3. Sklenice zavíčkujeme a vaříme ve vodě na bodu varu 50 minut.
  4. Druhý den sterilujeme znovu.
  5. Naložené houby uchováváme na chladném a tmavém místě.

Můžeme je používat jako čerstvé houby. Uplatní se do polévek, omáček, do masových i zeleninových jídel a do nádivek.

Recept na houby nakladané v tuku

Konzervace hub zmražením

INGREDIENCE

  • Houby v jakémkoli množství, jaké se vám vejde do mrazáku
  • citronová šťáva

 

POSTUP

Houby se musí před zmrazením spařit, jejich kvalita pak bude zachována.

  1. Houby očístíme, omyjeme a polijeme citrénovou šťávou (uchovají si pěknou barvu).
  2. Dáme vařit vodu, do síta do páry vložíme houby na 2 minuty,
  3. Po ostydnutí rozložíme houby na plech a mrazíme 2 hodiny, takto pak nebudou přimrazené k sobě a můžeme je vyjmout v libovolném množství.

Jak správně zamrazit houby se dzvíte v tomto receptu

 

S mraženými houbami můžeme nakládat jako s čerstvými. Protože jsou většinou již předem tepelně upraveny, tak této předběžné úpravě podřídíme celkovou dobu dalšího vaření tak, že je přidáváme až v průběhu vaření. Tepelnou úpravu volíme libovolnou, takže mražené houby mohou být upraveny jako :

  • mražené houby vařené
  • mražené houby dušené
  • mražené houby smažené
  • mražené houby zapékané

Mražené houby vařené

Houby vaříme v polévkách nebo je krátce povaříme v omáčce. Z mražených hub se dají připravit tato houbová omáčka se smetanou nebo excelentní houbová omáčka á la svíčková.

Mražené houby dušené

Mražené houby stačí jen krátce podusit na cibuli a zvolit si jejich konečnou úpravu. Lze je zahustit vejci a podávat jako houbovou smaženici. Můžeme je také podusit podle tohoto výborného receptu. 

Mražené houby smažené

Mražené houby nesmažíme v kusech, ale připravíme si hmotu jako na karbanátky.

INGREDIENCE

  • 2 lžičky oleje
  • 250 g hub
  • 2 stroužky česneku
  • cibulka
  • 250 g hrášku
  • 4 rohlíky
  • rajče
  • sůl, kmín

POSTUP

  1. Osmahneme houby, cibulku a česnek, vše nakrájené, na pánvi.
  2. Po 5 minutách přendáme směs do mísy, smícháme se zbytkem ingredinecí, uhněteme bochánky karbanátků.
  3. Smažíme z obou stran po dobu 3 minut.
  4. Servírujeme s brambory, pečivem, můžeme doplnit zakysanou smetanou či jogurtem.
Konzervace hub vám umožní usmažit houbové karbanátky i v zimě.
foto zdroj: google.com

Ty pak buď jen obalíme v hladké mouce a opečeme nebo v trojobalu či  těstíčku a usmažíme jako běžné karbanátky.

Mražené houby zapékané

Houby na zapékání je obvykle vhodnější předem podusit na cibuli. Mražené houby však jsou již změklé a tak v dalších receptech pokračujeme rovnou zapékáním. Vyzkoušejte třeba tento!

Tip na závěr: Ač je vám někdy líto zkrájet na pohled velkou úrodu hub do malé mističky, je opravdu nutné uchovávat jen dobré a zdravé kousky. O prospěchu hub pro vaše srdce si počtěte v tomto článku!

Zamrazili jste již letošní úrodu? Nebo dáváte přednost nakládání? Pochlubte se a sdílejte recept s přáteli!

 

Sdílejte svým přátelům

5 (100%) 17 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *