Domácí knedlíky: kynuté i nekynuté

Houskové knedlíky jsou tradiční českou přílohou hlavně k omáčkám a to i přesto, že jsou často vysmívány a někdy až zatracovány. Co také jiného podávat ke svíčkové?

Uvařit houskové knedlíky bývalo zkouškou každé začínající kuchařky, které se jich proto často obávaly, nebo spíše poznámek k jejich kvalitě.

Houskové knedlíky ale vyžadují jen trochu více zkušeností a pokud se dbá jistých zásad, tak se určitě povedou.

Kynuté houskové knedlíky s droždím

INGREDIENCE

  • 850 g hrubé mouky
  • 600 ml vlažného mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • špetka krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 180 g housek z předešlého dne nebo oschlé
  • sůl

POSTUP

  1. Uděláme si kvásek a zároveň dáme vařit vodu na knedlíky.
  2. V misce rozmícháme nadrobené droždí se špetkou cukru a trochou vlažného mléka.
  3. Teplota mléka nesmí být vyšší než 37 °C, jinak kvasinky zahynou a kvásek nevyběhne.
  4. Přisypeme hrstku mouky, přilijeme trochu mléka, rozmícháme a necháme v teple vzejít.
  5. Housky nakrájíme na stejnoměrné kostičky.
  6. Do mísy prosejeme hrubou mouku, přidáme vejce, vzešlý kvásek, sůl a postupně přidáváme mléko.
  7. Vznikne poměrně řídké těsto, ke kterému přidáme nakrájené housky (housky všechnu vlhkost vsáknou) a zpracujeme v hladké, nelepivé těsto.
  8. Ze zadělaného těsta vytvarujeme dvě šišky a na pomoučeném prkýnku necháme 30 minut kynout.
  9. Po deseti minutách knedlíky otáčíme, aby vykynuly rovnoměrně.
  10. Do vařící vody vložíme vykynuté knedlíky.
  11. Zmírníme plamen a knedlíky vaříme 10 minut, pak je obrátíme a vaříme dalších 9 minut.
  12. Uvařené knedlíky na prkénku propíchneme párkrát vidličkou, aby z nich vyšla pára.
  13. Horké knedlíky je nejlépe krájet nití, studené jdou i nožem.

Kynuté houskové knedlíky s droždímzdroj: depositphotos.com

Nekynuté houskové knedlíky s práškem do pečiva

Tento recept je vhodný pro ty, kteří si netroufnou na kynuté těsto, je rychlý a nenáročný.

INGREDIENCE

  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 rohlíky
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky soli

POSTUP

  1. Mouku smícháme v míse s práškem do pečiva a solí.
  2. Pečivo si nakrájíme na kostičky a přidáme k mouce.
  3. Vejce rozkvedláme a přidáme do misky, přilijeme i mléko.
  4. Ručně promícháme a zpracujeme.
  5. Jakmile vytvoříme směs držící pohromadě, vyndáme ji z misky a důkladně zpracujeme ještě na pracovní ploše.
  6. Středně tuhé těsto, které by nemělo příliš lepit (pokud lepí, přisypeme trochu mouky), rozdělíme na dvě části a z každé vytvoříme váleček.
  7. Ihned dáme vařit do osolené vroucí vody asi na dvacet minut.

Nekynuté houskové knedlíky s práškem do pečivazdroj: czechcuisine.net

Hrníčkový houskový knedlík

INGREDIENCE

  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • sůl
  • 2 starší rohlíky
  • 2 vajíčka
  • lžička prášku do pečiva
  • možno přidat i čerstvé bylinky (pažitka, petržel)

POSTUP

  1. Do mísy dáme mouku, osolíme a přidáme na kostičky nakrájené rohlíky.
  2. Promícháme a přilijeme studené mléko a žloutky, opět promícháme.
  3. Hrnky vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou.
  4. Ušleháme sníh z bílků a spolu s práškem do pečiva vmícháme do rohlíkové hmoty.
  5. Hrnky plníme do 3/4, vložíme do hrnce s horkou vodou (voda sahá asi do poloviny výšky hrnku) .
  6. Vaříme pod pokličkou 20 minut.
 TIP : Pokud chcete změnu a nahradit bílou mouku za jinou, lze použít i mouky celozrnné např.špaldodovou nebo pohankovou. 

Hrníčkový houskový knedlíkzdroj: prozeny.blesk.cz

Houskové knedlíky můžeme podávat ke klasickým omáčkám např. koprové, rajské, okurkové. Ale vhodné jsou i k receptům s dušeným zelím s masem či k mnoha druhům gulášů.

Komentáře

  1. Dělám je v mikrovlnce a jsou boží fakt!!!
    zkoušela jsme z vašich receptů a je to bomab díky.
    Hlavně to neni obtížné.

  2. mám prosbu,potřebuji poradit ohledně drolení kynutých houskových knedlíku,integrience-hrubá mouka(Aro),vejce,droždí,sul,kostičky do knedlíku, vařeny ve vodě 20min.Nakrájené na 1,4mil plátky se po napaření drolí.Prosím o radu,jak drolení odstranit.Děkuji

  3. Drolení knedlíků při napařování je méně obvyklé. Nejčastěji to může být způsobeno tím, že těsto na knedlíky bylo již při zpracování příliš tuhé. Knedlíky se dělají z hrubé mouky, která vstřebává více vody, proto by těsto mělo být řidší než třeba na buchty. Zkuste příště přidat o trochu více tekutiny do těsta. Nemám vlastní zkušenosti s moukou ARO, ale může být trochu jiné jakosti než od jiného výrobce a mohl byste proto vyzkoušet i jinou hrubou mouku. Právě kvůli tomu, že je každá mouka trochu jiná, především s jiným obsahem lepku, je třeba přizpůsobit recept její momentální kvalitě. Při příštím vaření Vám přeji úspěch.

  4. Moc dík za vyčerpávající informace,už vařím bleskové knedlíky,ale nevím, jestli se mi povedou. Nemám je totiž z 50kg mouky:))

  5. Pro Míšu
    Knedlíky se určitě povedou. Samozřejmě, že správně je 50 dkg, už jsem to opravila. Děkuji za upozornění.

  6. Objevil jsem tento recept na knedlíky, povedly se napoprvé a chutnaly. Vždycky jsem si vzal do kuchyně tablet a juknul. Pak se seknul a ztratila se uložená stránka, zkoušel jsem troje s vejcem, dvěma a pod. ale nebylo to ono. Dnes jsem našel zase původní recept (tento) a jsem zase štastný.

  7. Štrůdl ono se nezdá je umění ho udělat, tak jak má být chu´tově a pak ho dobře upéct:) já už mám léta praxe a rady od maminky a bybiček máme ho všici rádi.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.