Recepty na domácí knedlíky 5x jinak! Vyzkoušejte kynuté i nekynuté varianty.

Knedlíky jsou tradiční českou přílohou hlavně k omáčkám.

Spoustu začínajících kuchařů se jich bojí, ale chce to jen dbát jistých zásad a zaručeně se povedou.

Připravili jsme si pro vás 5 snadných receptů na houskový knedlík včetně jednoho pro celiaky.

Užijte si to!

Kynutý houskový knedlík

Oblíbená klasika jako od babičky, kterou můžete servírovat jako přílohu k různým omáčkám či pečenému masu. Nemusíte se toho bát, s naším receptem to zvládne každý!

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 250 ml mléka
  • půl kostky droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička krystalového cukru
  • 4 starší housky

Postup

  1. Ve vlažném mléce rozpustíme cukr, droždí, přidáme trochu mouky a dáme vykynout.
  2. Starší housky nakrájíme na malé kostičky.
  3. V mouce rozmícháme sůl, přidáme vykynutý kvásek.
  4. Těsto dobře vypracujeme, přidáme housky a dáme vykynout.
  5. Vykynuté těsto dáme na desku a rozdělíme na dvě části.
  6. Každou vytvarujeme do tvaru knedlíku, necháme ještě trochu nakynout.
  7. Knedlíky zespodu potřeme oleje, dáme do hrnce s napařovací vložkou a zakryjeme.
  8. Vaříme v páře bez odkrývání 20 minut.
  9. Vršek hotového knedlíku potřeme olejem.
  10. Užijte si to!
Nakrájený knedlík z housek na talířku.
www.dobrotyzkuchyne.sk

Vyzkoušejte také naše recepty na knedlíky ze švestek 5x jinak, na kterých si zaručeně pochutnáte!

Karlovarský houskový knedlík

Skvělá česká příloha k omáčkám, které nikdo nemůže odolat! Připravte si tento luxusní knedlík s čerstvými bylinkami jednoduše u vás doma.

Ingredience

  • 10 ks pečiva (housky, rohlíky)
  • 4 vejce
  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1-2 hrnky mléka
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • 100 g másla
  • sůl dle chuti
  • čerstvá pažitka
  • petrželová nať

Postup

  1. Do velké mísy dáme změklé máslo, utřeme ho se žloutky a špetkou soli.
  2. Přidáme nasekanou nať a pažitku.
  3. Rohlíky či housky nakrájíme a přidáme do mísy k máslu.
  4. Přidáme tolik vlažného mléka, aby se rohlíky řádně navlhčily a promícháme.
  5. Přidáme vyšlehaný sníh z bílků a mouku dle potřeby.
  6. Připravenou hmotu přendáme na fólii, vytvarujeme válec a zavineme.
  7. Použít můžeme i utěrku a konce zagumičkovat.
  8. Takto připravíme i druhý knedlík.
  9. Vložíme do horké vody a vaříme asi 45-50 minut na slabém plameni.
  10. Hotové knedlíky vyjmeme z vody a necháme ve fólii vychladnout.
  11. Potom nakrájíme a podáváme.
Nakrájený knedlík z housek na tácku, který je položený na utěrce.
www.recepty.aktuality.sk

Bezlepkový knedlík

Pokud z jakéhokoli jiného důvodu nemůžete lepek, tak i pro vás máme skvělý recept, podle kterého si připravíte ten nejlepší knedlík pro celiaky!

Ingredience

  • 500 g bezlepkové mouky Mix B
  • 21 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 400 ml vlažné vody
  • 1 vajíčko
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce jablečného octa

Postup

  1. Připravíme si všechny ingredience.
  2. Mouku si prosejeme a přidáme do ní sůl.
  3. Vajíčko si rozšleháme.
  4. Z droždí, 150 ml vody a cukru si připravíme kvásek.
  5. Na dno nádoby dáme nejprve olej, poté přidáme 250 ml vlažné vody, jablečný ocet, rozšlehané vajíčko a kvásek.
  6. Pokud nemáte doma čerstvé droždí, vmíchejte do mouky 1 balíček sušeného droždí.
  7. Přidáme prosetou mouku se solí.
  8. Domácí pekárnu si zapneme na program ,,těsto“ a těsto do ní dáme vykynout.
  9. Pokud nemáte pekárnu, jednoduše těsto promíchejte a nechte vykynout na teplém místě.
  10. Naolejujte si potravinářskou fólii i formu na knedlík.
  11. Do největšího hrnce (28 a více cm) nalijeme vodu, přikryjeme poklicí a dáme vařit.
  12. Vykynuté těsto překlopíme na naolejovanou fólii.
  13. Naolejovanýma rukama vytvarujeme do tvaru knedlíku a přendáme do formy.
  14. Formu vložíme do hrnce s horkou vodou a přikryjeme poklicí.
  15. Plamen dáme tak na střední stupeň a vaříme 30 minut.
  16. Dobrou chut!
Jeden knedlík vcelku a druhý nakrájený, oba položený na prkýnku.
www.webresepte.co.za

Máme pro vás také ty nejlepší recepty na knedlíky s tvarohem na jednom místě. Ochutnejte tradiční i netradiční varianty!

Knedlík bez droždí

Knedlík nemusí být jen kynutý. Varianta bez droždí je jednodušší na přípravu a výsledek sice nebude tak nadýchaný, jako jste u klasického houskového knedlíku zvyklí, ale i tak si pochutnáte!

Ingredience

  • 450 g polohrubé mouky
  • 1 velké vejce
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička sůl
  • 260 ml vody
  • starší chléb nakrájený na kostky, přibližně jedna hrst

Postup

  1. Zbytky chleba nakrájíme na kostičky a necháme usušit.
  2. Do mouky vklepneme vejce, přidáme prášek do pečiva, sůl a vodu.
  3. Vše utřeme a zapracujeme chlebové kostičky.
  4. Těsto by mělo být měkké, ale ne jako kynuté.
  5. Musí být pevnější a tvárné a držet pohromadě.
  6. Těsto rozdělíme na dvě části a z každé vytvarujeme delší válec.
  7. Pokud se vám těsto příliš lepí na ruce, namočte si dlaně vodou.
  8. Dáme vařit do hlubokého kastrolu vodu.
  9. Nádoba musí být dostatečně velká, knedlíky naberou na objemu.
  10. Když se voda začne vařit, vložíme do ní knedlík a vaříme 15 minut pod pokličkou na nízkém plameni.
  11. Po patnácti minutách knedlík ve vodě otočíme a vaříme dalších 15 minut.
  12. Knedlík vyjmeme a necháme okapat a přendáme na suché místo.
  13. Krájíme plátky pomocí provázku nebo pevné nitě.
Jeden knedlík vcelku a druhý nakrájený nití.
www.chalupnikovi.com

Jednoduchý houskový knedlík z domácí pekárny

Pokud máte doma pekárnu, není nic jednoduššího než si knedlíky připravit přímo v ní a poté je jen uvařit. Tak směle do toho!

Ingredience

  • 1⁄2 litru mléka
  • 2 vajička
  • 1 kg hrubé mouky
  • 1 a 1⁄2 čajové lžičky soli
  • 20 g droždí
  • 2 – 3 rohlíky či housky (volitelně)

Postup

  1. Všechny ingredience dáme do pekárny a zapneme program „Těsto“.
  2. Po ukončení programu těsto vyjmeme a vytvarujeme knedlíky.
  3. Knedlíky vaříme ve vroucí vodě po 10 minut z každé strany.
Tři plátky knedlíku s omáčkou servírované na talíři.
www.mission-food.com

Vařit ve vodě či v páře?

  • Někdo knedlíky vaří ve vodě, jiný zase v páře.
  • Jedním z rozdílů je vnější struktura knedlíků.
  • Pokud knedlík vaříte rovnou ve vodě, jeho vnější strana bude lepkavá.
  • Vaření v páře vám poskytne pěknou jednotnou strukturu s malými prasklinkami.
  • Důležitá je také doba vaření knedlíku, ať už v páře či ve vodě.
  • Pokud se knedlíky vaří příliš dlouho, ztvrdnou.
  • Pokud je uvaříme a necháme v horké vodě nebo přikryté v horkém hrnci, knedlík se stáhne a ztvrdne.
  • Nejprve sundejte hrnec  ze sporáku, pak zvedněte poklici a vyndejte knedlíky.
  • Nemělo by dojít k vyfouknutí, vnější slupka se může trochu srazit, ale ne natolik, aby to změnilo skutečnou strukturu knedlíku.

Houskové knedlíky můžeme podávat ke klasickým omáčkám např. koprové, rajské, okurkové. Ale vhodné jsou i k receptům s dušeným zelím s masem či k mnoha druhům gulášů.

A jak vám naše dnešní recepty chutnaly? Napište nám do komentářů!

Komentáře
  1. Dělám je v mikrovlnce a jsou boží fakt!!!
    zkoušela jsme z vašich receptů a je to bomab díky.
    Hlavně to neni obtížné.

  2. mám prosbu,potřebuji poradit ohledně drolení kynutých houskových knedlíku,integrience-hrubá mouka(Aro),vejce,droždí,sul,kostičky do knedlíku, vařeny ve vodě 20min.Nakrájené na 1,4mil plátky se po napaření drolí.Prosím o radu,jak drolení odstranit.Děkuji

  3. Drolení knedlíků při napařování je méně obvyklé. Nejčastěji to může být způsobeno tím, že těsto na knedlíky bylo již při zpracování příliš tuhé. Knedlíky se dělají z hrubé mouky, která vstřebává více vody, proto by těsto mělo být řidší než třeba na buchty. Zkuste příště přidat o trochu více tekutiny do těsta. Nemám vlastní zkušenosti s moukou ARO, ale může být trochu jiné jakosti než od jiného výrobce a mohl byste proto vyzkoušet i jinou hrubou mouku. Právě kvůli tomu, že je každá mouka trochu jiná, především s jiným obsahem lepku, je třeba přizpůsobit recept její momentální kvalitě. Při příštím vaření Vám přeji úspěch.

  4. Moc dík za vyčerpávající informace,už vařím bleskové knedlíky,ale nevím, jestli se mi povedou. Nemám je totiž z 50kg mouky:))

  5. Pro Míšu
    Knedlíky se určitě povedou. Samozřejmě, že správně je 50 dkg, už jsem to opravila. Děkuji za upozornění.

  6. Objevil jsem tento recept na knedlíky, povedly se napoprvé a chutnaly. Vždycky jsem si vzal do kuchyně tablet a juknul. Pak se seknul a ztratila se uložená stránka, zkoušel jsem troje s vejcem, dvěma a pod. ale nebylo to ono. Dnes jsem našel zase původní recept (tento) a jsem zase štastný.

  7. Štrůdl ono se nezdá je umění ho udělat, tak jak má být chu´tově a pak ho dobře upéct:) já už mám léta praxe a rady od maminky a bybiček máme ho všici rádi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X