Houskové knedlíky kynuté i nekynuté

Houskové knedlíky jsou tradiční českou přílohou hlavně k omáčkám a to i přesto, že jsou často vysmívány a někdy až zatracovány. Co také jiného podávat ke svíčkové? Uvařit houskové knedlíky bývalo určitou zkouškou každé začínající kuchařky, které se jich proto často obávaly , nebo spíše poznámek k jejich kvalitě. Houskové knedlíky ale vyžadují jen trochu více zkušeností a pokud se dbá určitých zásad, tak se určitě povedou.

1. Kynuté houskové knedlíky s droždím

Droždí je vhodné zejména pro lidi, kteří trpí zvýšenou únavou, ti by měli droždí do svého jídelníčku zařadit, protože vitaminy skupiny B se podílí na uvolňování energie ze sacharidů, tuků i bílkovin obsažených v potravě a příznivě tím ovlivňují lidský organismus. Vitaminy skupiny B v droždí mají pozitivní účinky na naši pleť, vlasy a nehty.

INGREDIENCE :

  • 850 g hrubé mouky
  • 600 ml vlažného mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • špetka krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 180 g housek z předešlého dne nebo oschlé
  • sůl

POSTUP :

  1. Uděláme si kvásek a zároveň dáme vařit vodu na knedlíky.
  2. V misce rozmícháme nadrobené droždí se špetkou cukru a trochou vlažného mléka.
  3. Teplota mléka nesmí být vyšší než 37 °C, jinak kvasinky zahynou a kvásek nevyběhne.
  4. Přisypeme hrstku mouky, přilijeme trochu mléka, rozmícháme a necháme v teple vzejít.
  5. Housky nakrájíme na stejnoměrné kostičky.
  6. Do mísy prosejeme hrubou mouku, přidáme vejce, vzešlý kvásek, sůl a postupně přidáváme mléko.
  7. Vznikne poměrně řídké těsto, ke kterému přidáme nakrájené housky (housky všechnu vlhkost vsáknou) a zpracujeme v hladké, nelepivé těsto.
  8. Ze zadělaného těsta vytvarujeme dvě šišky a na pomoučeném prkýnku necháme 30 minut kynout.
  9. Po deseti minutách knedlíky otáčíme, aby vykynuly rovnoměrně.
  10. Do vařící vody vložíme vykynuté knedlíky.
  11. Zmírníme plamen a knedlíky vaříme 10 minut, pak je obrátíme a vaříme dalších 9 minut.
  12. Uvařené knedlíky na prkénku propíchneme párkrát vidličkou, aby z nich vyšla pára.
  13. Horké knedlíky je nejlépe krájet nití, studené jdou i nožem.

Kynuté houskové knedlíky s droždím

zdroj : depositphotos.com

2. Nekynuté houskové knedlíky s práškem do pečiva

Tento recept je vhodný pro ty, kteří si netroufnou na kynuté těsto, je rychlý a nenáročný.

INGREDIENCE :

  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 rohlíky
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky soli

POSTUP :

  1. Mouku smícháme v míse s práškem do pečiva a solí.
  2. Pečivo si nakrájíme na kostičky a přidáme k mouce.
  3. Vejce rozkvedláme a přidáme do misky, přilijeme i mléko.
  4. Ručně promícháme a zpracujeme.
  5. Jakmile vytvoříme směs držící pohromadě, vyndáme ji z misky a důkladně zpracujeme ještě na pracovní ploše.
  6. Středně tuhé těsto, které by nemělo příliš lepit (pokud lepí, přisypeme trochu mouky), rozdělíme na dvě části a z každé vytvoříme váleček.
  7. Ihned dáme vařit do osolené vroucí vody asi na dvacet minut.

Nekynuté houskové knedlíky s práškem do pečiva

zdroj : czechcuisine.net

3. Hrníčkový houskový knedlík

INGREDIENCE :

  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • sůl
  • 2 starší rohlíky
  • 2 vajíčka
  • lžička prášku do pečiva
  • možno přidat i čerstvé bylinky (pažitka, petržel)

POSTUP :

  1. Do mísy dáme mouku, osolíme a přidáme na kostičky nakrájené rohlíky.
  2. Promícháme a přilijeme studené mléko a žloutky, opět promícháme.
  3. Hrnky vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou.
  4. Ušleháme sníh z bílků a spolu s práškem do pečiva vmícháme do rohlíkové hmoty.
  5. Hrnky plníme do 3/4, vložíme do hrnce s horkou vodou (voda sahá asi do poloviny výšky hrnku) .
  6. Vaříme pod pokličkou 20 minut.

 

 TIP : Pokud chcete změnu a nahradit bílou mouku za jinou, lze použít i mouky celozrnné např.špaldodovou nebo pohankovou. 

Hrníčkový houskový knedlík

Zdroj : prozeny.blesk.cz

Houskové knedlíky můžeme podávat ke klasickým omáčkám např. koprové, rajské, okurkové. Ale vhodné jsou i ke kysanému zelí s masem upraveným pečením.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

No Comments

  • Dělám je v mikrovlnce a jsou boží fakt!!!
    zkoušela jsme z vašich receptů a je to bomab díky.
    Hlavně to neni obtížné.

  • mám prosbu,potřebuji poradit ohledně drolení kynutých houskových knedlíku,integrience-hrubá mouka(Aro),vejce,droždí,sul,kostičky do knedlíku, vařeny ve vodě 20min.Nakrájené na 1,4mil plátky se po napaření drolí.Prosím o radu,jak drolení odstranit.Děkuji

  • Drolení knedlíků při napařování je méně obvyklé. Nejčastěji to může být způsobeno tím, že těsto na knedlíky bylo již při zpracování příliš tuhé. Knedlíky se dělají z hrubé mouky, která vstřebává více vody, proto by těsto mělo být řidší než třeba na buchty. Zkuste příště přidat o trochu více tekutiny do těsta. Nemám vlastní zkušenosti s moukou ARO, ale může být trochu jiné jakosti než od jiného výrobce a mohl byste proto vyzkoušet i jinou hrubou mouku. Právě kvůli tomu, že je každá mouka trochu jiná, především s jiným obsahem lepku, je třeba přizpůsobit recept její momentální kvalitě. Při příštím vaření Vám přeji úspěch.

  • Moc dík za vyčerpávající informace,už vařím bleskové knedlíky,ale nevím, jestli se mi povedou. Nemám je totiž z 50kg mouky:))

  • Pro Míšu
    Knedlíky se určitě povedou. Samozřejmě, že správně je 50 dkg, už jsem to opravila. Děkuji za upozornění.

  • Objevil jsem tento recept na knedlíky, povedly se napoprvé a chutnaly. Vždycky jsem si vzal do kuchyně tablet a juknul. Pak se seknul a ztratila se uložená stránka, zkoušel jsem troje s vejcem, dvěma a pod. ale nebylo to ono. Dnes jsem našel zase původní recept (tento) a jsem zase štastný.

  • Štrůdl ono se nezdá je umění ho udělat, tak jak má být chu´tově a pak ho dobře upéct:) já už mám léta praxe a rady od maminky a bybiček máme ho všici rádi.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *