Výborné recepty na guláš z hovězího masa 5x jinak. Vyzkoušejte všechny varianty!

Kdo by nemiloval guláš!

Křehké maso, omáčka bohaté chuti a jednoduchá příprava.

My jsme si pro vás tentokrát připravili 5 vynikajících receptů na hovězí guláš, s kterými sklidíte zaručený úspěch!

Vyzkoušejte verzi s žampiony, z pomalého hrnce či s kapustou a zelenými fazolkami.

Dobrou chuť!

Guláš s hovězím masem a žampiony

Tento hovězí guláš je obohacen o žampiony, což jeho chuti dodává úžasnou zemitost. Navíc je neuvěřitelně jednoduchý na přípravu!

Co budete potřebovat

  • 700 g předního hovězího masa, nakrájeného na kostičky
  • 3 šálky hovězího vývaru
  • 1 střední cibule, nakrájená na kostičky
  • 1 nasekaný stroužek česneku
  • 1 lžíce jemné nebo pálivé papriky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce másla
  • 170 ml rajčatového pyré
  • 1 lžička cukru
  • 300 g žampionů, nakrájených na kostičky
  • hrst čerstvé petrželky na ozdobu

Postup

  • V hlubokém hrnci smíchejte hovězí maso a vývar.
  • Vařte na mírném až středním stupni 15–20 minut.
  • Do hrnce přidejte cibuli, česnek, papriku, sůl a pepř.
  • Dobře promíchejte a pokračujte ve vaření 20 minut.
  • Občas přidejte trochu horké vody. (Kromě vývaru budete během celého procesu vaření přidávat 1 až 2 další šálky tekutiny, celkem tedy 4-5 šálků tekutiny, abyste doplnili odpařenou tekutinu a dosáhli požadované hustoty guláše.)
  • Do hrnce přidejte máslo, rajčatové pyré a cukr a dobře promíchejte.
  • Snižte teplotu a za častého míchání vařte dalších 20 minut.
  • Nakonec přidejte žampiony.
  • Dobře promíchejte a vařte dalších 10-15 minut, nebo dokud houby nezměknou.
  • Ozdobte petrželkou a podávejte s rýží, kuskusem nebo těstovinami.
Guláš s žampiony v hrnci s vedle položenou lžící.
www.balkanlunchbox.com

Vyzkoušejte i naše lahodné recepty na segedínský guláš! Máme pro vás varianty s vepřovým i hovězím masem nebo bůčkem.

Bavorský guláš na pivu

Hustý a chutný guláš s jemnými kousky hovězího masa a tmavým ležákem je naprosto delikátní a pochutná si na něm celá vaše rodina!

Co budete potřebovat

  • 2 lžíce oleje nebo ghí
  • 1 kg cibule, nakrájené na malé kostičky
  • 1 kg falešné hovězí svíčkové, nakrájené na kousky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 340 ml tmavého ležáku
  • 2 a 1/2 šálku hovězího vývaru
  • 2 lžičky soli nebo podle chuti
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 700 g brambor

Postup

  • Ve velkém hrnci s těžkým dnem na středně vysokém plameni rozehřejte olej a orestujte na kostičky nakrájenou cibuli, dokud nezměkne (7-10 minut).
  • Přidejte hovězí maso, zamíchejte a opékejte, dokud z něj nevyteče šťáva a nevypaří se většina tekutiny v hrnci (asi 10 minut).
  • Vmíchejte rajčatový protlak a papriku, vařte asi 1 minutu.
  • Přidejte pivo a oškrábejte dno hrnce.
  • Přidejte hovězí vývar, sůl a pepř, kmín a majoránku, promíchejte a přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu, přikryjte a vařte asi 80 minut.
  • Občas můžete zamíchat.
  • Po 80 minutách přidejte brambory.
  • Podle potřeby přidejte trochu vody.
  • Vařte dalších asi 20 minut, podle toho, jak velké kusy brambor máte.
  • Podávejte s žitným chlebem, nasekanou petrželkou a každou misku posypte špetkou papriky.
Guláš s jemnými kousky hovězího masa a tmavým ležákem na talíři se lžící. Vedle je položené pečivo a hrnec guláše.
www.craftbeering.com

A co takové recepty na fazolový guláš? Vyzkoušejte ho s klobásou, uzeným kolenem či ve veganské podobě!

Hovězí guláš s kapustou

Velice chutná variace guláše z hovězího masa s kapustou a bramborami. Podávejte ho s dušenými zelenými fazolkami, zakysanou smetanou a klínky citronu a budete nadšeni!

Co budete potřebovat

  • 800 g falešné hovězí svíčkové, nakrájené na 4 cm kousky
  • 1 a ½ lžičky sladké papriky
  • ½ lžičky chilli vloček
  • 2 lžičky kmínu
  • ¼ hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule, nakrájené na tenké plátky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 8 brambor, nakrájených na čtvrtky
  • 1/2 svazku kapusty (stonky odstraněné, listy nakrájené)
  • zelené fazolky vařené v páře, zakysaná smetana, najemno nakrájená pažitka a kolečka citronu k podávání

Postup

  • Vložte hovězí maso, papriku, chilli, kmín a mouku do velkého sáčku.
  • Dobře promíchejte.
  • Polovinu oleje rozehřejte ve velkém hrnci na středně vysokém plameni, z masa setřeste přebytečnou mouku a opékejte ho na oleji po dávkách 4–5 minut nebo do zhnědnutí.
  • Dejte stranou na talíř.
  • Zahřejte zbývající olej ve stejném hrnci na středním plameni.
  • Přidejte cibuli a restujte 4-5 minut nebo do změknutí.
  • Vraťte hovězí maso do hrnce, přidejte vývar a přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu na mírný var a vařte přikryté 1 hodinu 15 minut.
  • Přidejte brambory, přikryjte a vařte dalších 30 minut, nebo dokud hovězí maso a brambory nezměknou, v případě potřeby přidejte vývar nebo vodu.
  • Vypněte sporák, přidejte kapustu, promíchejte, nasaďte pokličku a nechte 5 minut stát.
  • Guláš podávejte s fazolkami, zakysanou smetanou, pažitkou a kolečky citronu.
Guláš z hovězího masa s kapustou a bramborami v hrnci s vedle položenou porcí guláše a vařečkou.
www.australianbeef.com.au

Guláš z hovězích líček

Už jste někdy měli guláš z líček? Je to naprostá delikatesa! Vyzkoušejte náš jednoduchý recept a jiný guláš už nikdy nebudete chtít jíst.

Co budete potřebovat

  • ⅓ šálku kachního tuku
  • 5 velkých cibulí, rozpůlených a nakrájených na tenké plátky
  • 5 červených paprik, okrájených a nahrubo nakrájených
  • ¾ šálku rajčatového protlaku
  • 1 lžíce plus 2 lžičky sladké papriky
  • 1 a ½ lžičky pálivé papriky
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžíce jemně nasekaného česneku
  • 2 lžičky kmínu
  • ⅛ lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 2 lžičky jemně nasekané čerstvé majoránky plus další na ozdobu
  • 1a ½ lžičky jemně nasekaného čerstvého tymiánu
  • ¼ lžičky nadrobno nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1,5 kg hovězích líček, rozpůlených 
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce láku z nakládaných okurek

Postup

  • Ve velkém těžkém hrnci na středně mírném ohni rozpusťte kachní sádlo a přidejte cibuli.
  • Snižte teplotu na velmi nízkou a pomalu vařte za občasného míchání, dokud cibule není tmavě hnědá, 1 a ½ až 2 hodiny.
  • Pokud je to nutné, ke konci vaření zvyšte teplotu na střední a neustále míchejte, dokud cibule nezhnědne.
  • Mezitím vložte červenou papriku do pařáku nad vroucí vodou a vařte 15 až 20 minut do měkka.
  • Přeneste papriky do mixéru a rozmixujte na kaši.
  • Poté přeceďte.
  • Měli byste mít ¾ šálku pyré.
  • Přidejte k cibuli rajčatový protlak a vařte, dokud protlak neztmavne, asi 5 minut.
  • Přidejte sladkou a pálivou papriku a dobře promíchejte.
  • Přidejte 7 šálků vody, pyré z červené papriky, vinný ocet, sušenou majoránku, česnek, kmín a citronovou kůru.
  • Přidejte polovinu čerstvé majoránky, tymiánu a rozmarýnu.
  • Hovězí líčka bohatě osolte, opepřete a přidejte do hrnce.
  • Tekutinu přiveďte k varu a vařte částečně zakryté alespoň 3 hodiny, poté přidejte zbytek čerstvých bylinek a začněte vidličkou kontrolovat křehkost líček.
  • Hotová budou asi po 4 hodinách.
  • Měla by být křehká, ale neměla by se rozpadat.
  • Protože některé kousky budou trvat déle než jiné, vytáhněte je z tekutiny, jakmile budou hotové.
  • Uvařená hovězí líčka rozprostřete v jedné vrstvě na plech.
  • Když jsou všechna líčka hotová, přelijte tekutinu na vaření přes cedník.
  • Scezenou omáčkou přelijte líčka a dochuťte solí, pepřem, čerstvou majoránkou a lákem z okurek.
  • Ihned podávejte!
Hovězí líčka s omáčkou na talíři.
www.cooking.nytimes.com

Zkuste projednou odklon od tradičního guláše a vyzkoušejte naše skvělé recepty na drůbeží guláš 5x jinak!

Maďarský guláš z pomalého hrnce

Pomalý hrnec je na přípravu guláše ideální. Maso bude úžasně jemné a omáčka získá skvělou bohatou chuť!

Co budete potřebovat

  • 2 lžíce vepřového tuku nebo oleje
  • 2 cibule nakrájené na kostičky
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 2 červené papriky, zbavené semínek a nakrájené na kousky
  • 800 g falešné hovězí svíčkové, nakrájené na plátky
  • 2 rajčata, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
  • 2 mrkve nakrájené na kostky
  • 2 brambory nakrájené na kostky
  • 4 lžíce maďarské papriky (sladké nebo pálivé)
  • 800 ml hovězího vývaru
  • 1 svazek plocholisté petrželky (listy a stonky nakrájené najemno)
  • 1 bobkový list
  • mořská sůl a pepř

Postup

  • Ve hrnci na středně vysoké teplotě rozpusťte vepřový tuk.
  • Přidejte cibuli a opékejte 5 až 7 minut.
  • Zvyšte teplotu, přidejte hovězí maso a dochuťte solí a pepřem.
  • Hovězí maso opečte z každé strany, bude to trvat 3 až 4 minuty.
  • Přidejte česnek, promíchejte a restujte 30 až 45 sekund.
  • Přidejte červenou papriku a restujte 3 až 5 minut, dokud mírně nezměkne.
  • Vypněte oheň, přidejte maďarskou papriku a důkladně promíchejte.
  • Na zbytkovém teple nechte orestovat papriku.
  • Přidejte všechny ingredience do pomalého hrnce.
  • Vařte na high 4 až 6 hodin nebo na low 8 až 10 hodin.
  • Dobrou chuť!
Omáčka s masem a bramborami na talíři.
www.jackslobodian.com

Pokud pomocníka na pomalé vaření ještě nevlastníte, možná se vám budou hodit naše recenze pomalých hrnců, kde se dozvíte to nejdůležitější!

Historie guláše

Guláš (maďarsky gulyás ) pochází z Maďarska a existuje již od 9. století, kdy ho jedli maďarští pastýři. Než vyrazili ven se svými stády, připravili si s sebou jídlo, což bylo pomalu vařené nakrájené maso s cibulí a dalšími dochucovadly. Dušené maso se pak sušilo na slunci a balilo do sáčků z ovčích žaludků. V době jídla byla k části masa přidána voda, aby se rekonstituovalo do polévky nebo dušeného pokrmu.

Recepty se postupem času pomalu upravovaly a zdokonalovaly. Až v 16. století byla přidána paprika, která je dnes považována za jednu z nejdůležitějších ingrediencí guláše

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X