Nejste zrovna fanoušci vnitřností?
Ještě to s nimi nevzdávejte!
Připravili jsme si pro vás totiž 5 úžasných receptů na hovězí játra, které si oblíbí i jejich odpůrci.
Jsou jednoduché, rychlé, levné a přitom chuťově naprosto jedinečné.
Pojďme si to užít!
Dušená hovězí játra s rajčaty
Tato omáčka z hovězích jater je velmi jednoduchá na přípravu a přitom je tak plná chuti! Podávejte ji s rýží nebo bramborovou kaší a vychutnejte si toto zdravé jídlo kdykoli během dne. Dostaňte do svého těla tu správnou dávku proteinu za méně než 20 minut!
Co budete potřebovat
- 500 g hovězích jater
- 1 lžička papriky
- 1 lžíce kurkumy
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 cibule
- 2 rajčata
- 1 šálek vody
- 2 lžičky hovězího bujónu
- 1 lžíce oleje
Postup
- Hovězí játra omyjte pod studenou tekoucí vodou.
- Nakrájejte na malé kousky stejné velikosti.
- Dejte stranou.
- Do středně velkého hrnce s těžkým dnem přidejte olej a zahřejte ho na středním plameni.
- Přidejte nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a nakrájená rajčata.
- Vařte, dokud se směs nerozvoní a nezměkne, několik minut.
- Přidejte koření, bujón rajčatový protlak, sójovou omáčku a promíchejte.
- Přidejte játra a za stálého míchání vařte 3 minuty.
- Přidejte vodu, promíchejte a vařte 5 minut.
- Posypte nakrájenou jarní cibulkou a podávejte.

Vyzkoušejte i naše další vynikající recepty s játry! Jaký si uvaříte jako první?
Restovaná hovězí játra s růžičkovou kapustou a čínskými nudlemi
Tento pokrm udělá fanouška jater i z toho nejzarytějšího odpůrce! Křehké, kořeněné kousky hovězích jater orestované spolu s růžičkovou kapustou ve voňavé omáčce a podávané na lůžku z jemných asijských nudlí? To je prostě delikatesa!
Co budete potřebovat
- 500 g nudlí chow mein
- 500 g růžičkové kapusty nakrájené na poloviny
- 500 g hovězích jater, nakrájených na kousky velikosti sousta
- 1 cibule, nakrájená na půlkolečka
- 2 nasekané stroužky česneku
- 4 lžíce sójové omáčky
- 6 lžic olivového oleje (v případě potřeby použijte více oleje)
Postup
- Uvařte nudle podle návodu na obalu.
- Sceďte a přidejte je do velké mísy.
- Mezitím rozehřejte nepřilnavou pánev na středně vysokou teplotu, poté přidejte 2–3 lžíce oleje a růžičkovou kapustu opékejte za častého míchání řeznou stranou dolů, dokud lehce nezhnědne a nepropeče se.
- Přendejte do misky.
- Otřete pánev papírovou utěrkou, abyste odstranili připálené kousky.
- Do stejné pánve přidejte 1-2 lžíce oleje a játra opékejte po dávkách na středně vysokém ohni, dokud lehce nezhnědnou a nepropečou se.
- Pánev nepřeplňujte, aby se játra nevařila ve vlastní šťávě.
- Mezi jednotlivými dávkami vytírejte pánev papírovou utěrkou a podle potřeby přidávejte olej.
- Přendejte hotová játra do mísy s růžičkovou kapustou.
- Do pánvce přidejte 2-3 lžíce oleje a přidejte 1 cibuli nakrájenou na půlkroužky.
- Opékejte na středně vysokém ohni, dokud cibule lehce nezhnědne a nezesklovatí.
- Dejte růžičkovou kapustu a játra zpět na pánev, přidejte 4 lžíce sójové omáčky, lisovaný česnek a vše promíchejte.
- Hovězí játra a růžičkovou kapustu přendejte na nudle a ihned teplé podávejte.
- Dobrou chuť!

Hovězí játra se slaninou a cibulkou
Tento recept potěší všechny milovníky jater! Křehká játra opečená na slanince se spoustou chutné smažené cibulky vás vrátí do dětství.
Co budete potřebovat
- 1/3 šálku mléka
- 500 g hovězích jater, nakrájených na plátky
- 3 velké cibule, nakrájené na plátky
- 4 plátky slaniny
- 5 lžic másla
- sůl podle chuti
Postup
- Do misky dejte mléko.
- Namočte do něj na 21 minut játra, abyste odstranili případnou hořkost.
- Mezitím si na pánvi opečte slaninu.
- Položte ji na papírovou utěrku, nakrájejte na kousky o velikosti 2 cm a odložte.
- Nechte si v pánvi asi 1 a 1/2 lžíce tuku ze slaniny a přidejte k němu 2 lžíce másla.
- Přidejte cibuli a za občasného míchání vařte na ohni 25 minut, dokud nezkaramelizuje.
- Přeneste cibuli na talíř a posypte solí.
- Játra vyndejte z mléka a pořádně sceďte.
- Vraťte pánev na sporák a přidejte do ní tři lžičky másla.
- Když pěna opadne, máslo je dostatečně horké.
- Uspořádejte játra na pánev a ujistěte se, že pánev nepřeplňujete.
- V případě potřeba pracujte po dávkách.
- Smažte 3 minuty, aby máslo zůstalo horké a nepřipálilo se.
- Játra promíchejte a opékejte další dvě minuty.
- Uvnitř by měla zůstat růžová.
- Játra podávejte přelité cibulí a slaninou.

Možná se vám budou hodit i naše recenze luxusních pánví Woll. Mají nějaké nedostatky? A jaké jsou jejich přednosti? Pojďte si to přečíst!
Objevte podobné tipy
Křehká hovězí játra ve smetanové omáčce
V tomto receptu se hovězí játra nejprve orestují spolu s cibulkou a poté podusí ve smetanové omáčce. Ta dělá játra úžasně měkká a křehká. Restovaná cibulka jim zase dodává skvělou chuť. Pokrm je rychlý a jednoduchý na přípravu a skvěle chutná s bramborovou kaší, vařenou rýží nebo pohankou.
Co budete potřebovat
- 800 – 900 g hovězích jater
- 2 cibule
- 1-2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 200 – 250 g zakysané smetany
- bylinky, podle chuti
Postup
- Játra omyjte a osušte.
- Nakrájejte je na tenké nudličky a dejte stranou.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka.
- Na pánvi rozehřejte olej.
- Restujte cibuli do světle žluté barvy, cca 4-6 minut.
- K cibuli přidejte játra a za stálého míchání opékejte asi 4-5 minut.
- Játra ochuťte solí a pepřem.
- Snižte plamen.
- Přidejte zakysanou smetanu, promíchejte a vařte 5 minut.
- Játra podle chuti ozdobte nasekanými bylinkami.
- Hovězí játra podávejte s bramborovou kaší.

Grilovaná hovězí játra
Tato hovězí játra z grilu jsou výživná a nenáročná na přípravu. Pikantní marináda jim dodává ten správný šmrnc a vy se nebudete muset je stydět servírovat ani těm nejnáročnějším strávníkům!
Co budete potřebovat
- 500 g telecích nebo hovězích jater
- červené nebo zelené pálivé chilli papričky dle vašeho výběru
- 5 stroužků česneku, nasekaných
- 1 lžička papriky
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžíce avokádového oleje nebo jiného zdravého oleje dle vašeho výběru
- 1 lžička mořské soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 3 lžíce červeného vinného octa
- 2 snítky čerstvé petrželky
Postup
- Játra nakrájejte na proužky (nebo na požadované kousky).
- Chilli papričky zbavte stopek a nakrájejte nadrobno.
- Oddělte listy petrželky od stonků.
- Listy petrželky nasekejte nadrobno a dejte stranou k podávání.
- Petrželovou nať nasekejte nadrobno a dejte stranou k použití do marinády.
- Ve středně velké míse smíchejte játra, chilli, česnek, papriku, kmín, olej, sůl, pepř, ocet a stonky petrželky.
- Nechte játra marinovat asi 30 minut.
- Mezitím namočte bambusové špejle do vody.
- Pokud budete používat kovové špejle, není třeba je namáčet.
- Kousky jater nandejte na kovové nebo bambusové špejle.
- Předehřejte gril na 220 stupňů Celsia.
- Játra grilujte 3 až 4 minuty z každé strany.
- Dávejte pozor, abyste je nepřevařili a nechte je uvnitř trochu zrůžovět.
- Podávejte horké s nasekanou petrželkou.

Máme pro vás i 6 nejlepších receptů na osmažená játra. Vyzkoušejte je všechny!
Jaké jsou benefity a rizika konzumace hovězích jater?
- Hovězí játra mají spoustu zdravotních výhod. Jsou nabitá bílkovinami, železem, zinkem a vitamínem A.
- Zinek podporuje imunitní systém, železo je potřebné pro správnou tvorbu hemoglobinu a bílkoviny jsou pro naše tělo naprosto nezbytné.
- Malé množství hovězích jater může poskytnout více než denní hodnotu pro mnoho základních živin a obvykle obsahuje více vitamínů než spoustu druhů ovoce a zeleniny.
- Doporučené množství konzumace jater se pohybuje v rozmezí 100–250 g týdně v závislosti na věku a pohlaví osoby.
- Hovězí játra jsou také dobrým zdrojem vitamínu A. Přestože je vitamín A nezbytný pro naše zdraví, měli bychom si dávat pozor, abychom ho nepřijímali moc a neriskovali toxicitu vitamínu A neboli hypervitaminózu A. Z tohoto důvodu se nedoporučuje jejich konzumace těhotným.
- Hovězí játra jsou bohatá na měď. Opět, ačkoli je to důležité pro zdraví, konzumace příliš velkého množství mědi může mít za následek toxicitu mědi.
- Vzhledem k tomu, že játra přirozeně produkují cholesterol, hovězí játra obsahují zhruba 274 mg cholesterolu na 100 g, což z nich dělá potravinu s vysokým obsahem cholesterolu.
- Játra mají taktéž vysoký obsah purinů, které se rozkládají na kyselinu močovou. Vysoké hladiny kyseliny močové mohou způsobit epizodu dny.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!