Výborné recepty s hovězími játry jak je neznáte. Nechte se překvapit 5 luxusními variantami, díky kterým se do nich zamilujete!

Nejste zrovna fanoušci vnitřností?

Ještě to s nimi nevzdávejte!

Připravili jsme si pro vás totiž 5 úžasných receptů na hovězí játra, které si oblíbí i jejich odpůrci.

Jsou jednoduché, rychlé, levné a přitom chuťově naprosto jedinečné.

Pojďme si to užít!

Dušená hovězí játra s rajčaty

Tato omáčka z hovězích jater je velmi jednoduchá na přípravu a přitom je tak plná chuti! Podávejte ji s rýží nebo bramborovou kaší a vychutnejte si toto zdravé jídlo kdykoli během dne. Dostaňte do svého těla tu správnou dávku proteinu za méně než 20 minut!

Co budete potřebovat

  • 500 g hovězích jater
  • 1 lžička papriky
  • 1 lžíce kurkumy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 cibule
  • 2 rajčata
  • 1 šálek vody
  • 2 lžičky hovězího bujónu
  • 1 lžíce oleje

Postup

  • Hovězí játra omyjte pod studenou tekoucí vodou.
  • Nakrájejte na malé kousky stejné velikosti.
  • Dejte stranou.
  • Do středně velkého hrnce s těžkým dnem přidejte olej a zahřejte ho na středním plameni.
  • Přidejte nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a nakrájená rajčata.
  • Vařte, dokud se směs nerozvoní a nezměkne, několik minut.
  • Přidejte koření, bujón rajčatový protlak, sójovou omáčku a promíchejte.
  • Přidejte játra a za stálého míchání vařte 3 minuty.
  • Přidejte vodu, promíchejte a vařte 5 minut.
  • Posypte nakrájenou jarní cibulkou a podávejte.
Játrová omáčka v hrnci nabíraná lžící.
www.thetopmeal.com

Vyzkoušejte i naše další vynikající recepty s játry! Jaký si uvaříte jako první?

Restovaná hovězí játra s růžičkovou kapustou a čínskými nudlemi

Tento pokrm udělá fanouška jater i z toho nejzarytějšího odpůrce! Křehké, kořeněné kousky hovězích jater orestované spolu s růžičkovou kapustou ve voňavé omáčce a podávané na lůžku z jemných asijských nudlí? To je prostě delikatesa!

Co budete potřebovat

  • 500 g nudlí chow mein
  • 500 g růžičkové kapusty nakrájené na poloviny
  • 500 g hovězích jater, nakrájených na kousky velikosti sousta
  • 1 cibule, nakrájená na půlkolečka
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 6 lžic olivového oleje (v případě potřeby použijte více oleje)

Postup

  • Uvařte nudle podle návodu na obalu.
  • Sceďte a přidejte je do velké mísy.
  • Mezitím rozehřejte nepřilnavou pánev na středně vysokou teplotu, poté přidejte 2–3 lžíce oleje a růžičkovou kapustu opékejte za častého míchání řeznou stranou dolů, dokud lehce nezhnědne a nepropeče se.
  • Přendejte do misky.
  • Otřete pánev papírovou utěrkou, abyste odstranili připálené kousky.
  • Do stejné pánve přidejte 1-2 lžíce oleje a játra opékejte po dávkách na středně vysokém ohni, dokud lehce nezhnědnou a nepropečou se.
  • Pánev nepřeplňujte, aby se játra nevařila ve vlastní šťávě.
  • Mezi jednotlivými dávkami vytírejte pánev papírovou utěrkou a podle potřeby přidávejte olej.
  • Přendejte hotová játra do mísy s růžičkovou kapustou.
  • Do pánvce přidejte 2-3 lžíce oleje a přidejte 1 cibuli nakrájenou na půlkroužky.
  • Opékejte na středně vysokém ohni, dokud cibule lehce nezhnědne a nezesklovatí.
  • Dejte růžičkovou kapustu a játra zpět na pánev, přidejte 4 lžíce sójové omáčky, lisovaný česnek a vše promíchejte.
  • Hovězí játra a růžičkovou kapustu přendejte na nudle a ihned teplé podávejte.
  • Dobrou chuť!
Kousky jater orestované spolu s růžičkovou kapustou ve voňavé omáčce a podávané na lůžku z jemných asijských nudlí na talíři.
www.letthebakingbegin.com

Hovězí játra se slaninou a cibulkou

Tento recept potěší všechny milovníky jater! Křehká játra opečená na slanince se spoustou chutné smažené cibulky vás vrátí do dětství.

Co budete potřebovat

  • 1/3 šálku mléka
  • 500 g hovězích jater, nakrájených na plátky
  • 3 velké cibule, nakrájené na plátky
  • 4 plátky slaniny
  • 5 lžic másla
  • sůl podle chuti

Postup

  • Do misky dejte mléko.
  • Namočte do něj na 21 minut játra, abyste odstranili případnou hořkost.
  • Mezitím si na pánvi opečte slaninu.
  • Položte ji na papírovou utěrku, nakrájejte na kousky o velikosti 2 cm a odložte.
  • Nechte si v pánvi asi 1 a 1/2 lžíce tuku ze slaniny a přidejte k němu 2 lžíce másla.
  • Přidejte cibuli a za občasného míchání vařte na ohni 25 minut, dokud nezkaramelizuje.
  • Přeneste cibuli na talíř a posypte solí.
  • Játra vyndejte z mléka a pořádně sceďte.
  • Vraťte pánev na sporák a přidejte do ní tři lžičky másla.
  • Když pěna opadne, máslo je dostatečně horké.
  • Uspořádejte játra na pánev a ujistěte se, že pánev nepřeplňujete.
  • V případě potřeba pracujte po dávkách.
  • Smažte 3 minuty, aby máslo zůstalo horké a nepřipálilo se.
  • Játra promíchejte a opékejte další dvě minuty.
  • Uvnitř by měla zůstat růžová.
  • Játra podávejte přelité cibulí a slaninou.
Játra na slanině a cibuli servírovaná na talíři.
www.susanrecipe.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze luxusních pánví Woll. Mají nějaké nedostatky? A jaké jsou jejich přednosti? Pojďte si to přečíst!

Křehká hovězí játra ve smetanové omáčce

V tomto receptu se hovězí játra nejprve orestují spolu s cibulkou a poté podusí ve smetanové omáčce. Ta dělá játra úžasně měkká a křehká. Restovaná cibulka jim zase dodává skvělou chuť. Pokrm je rychlý a jednoduchý na přípravu a skvěle chutná s bramborovou kaší, vařenou rýží nebo pohankou.

Co budete potřebovat

  • 800 – 900 g hovězích jater
  • 2 cibule
  • 1-2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 200 – 250 g zakysané smetany
  • bylinky, podle chuti

Postup

  • Játra omyjte a osušte.
  • Nakrájejte je na tenké nudličky a dejte stranou.
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka.
  • Na pánvi rozehřejte olej.
  • Restujte cibuli do světle žluté barvy, cca 4-6 minut.
  • K cibuli přidejte játra a za stálého míchání opékejte asi 4-5 minut.
  • Játra ochuťte solí a pepřem.
  • Snižte plamen.
  • Přidejte zakysanou smetanu, promíchejte a vařte 5 minut.
  • Játra podle chuti ozdobte nasekanými bylinkami.
  • Hovězí játra podávejte s bramborovou kaší.
Smetanová játrová omáčka s bramborovou kaší servírovaná na talíři se salátem a s příborem.
www.yummytemple.com

Grilovaná hovězí játra

Tato hovězí játra z grilu jsou výživná a nenáročná na přípravu. Pikantní marináda jim dodává ten správný šmrnc a vy se nebudete muset je stydět servírovat ani těm nejnáročnějším strávníkům!

Co budete potřebovat

  • 500 g telecích nebo hovězích jater
  • červené nebo zelené pálivé chilli papričky dle vašeho výběru
  • 5 stroužků česneku, nasekaných
  • 1 lžička papriky
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 2 lžíce avokádového oleje nebo jiného zdravého oleje dle vašeho výběru
  • 1 lžička mořské soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 2 snítky čerstvé petrželky

Postup

  • Játra nakrájejte na proužky (nebo na požadované kousky).
  • Chilli papričky zbavte stopek a nakrájejte nadrobno.
  • Oddělte listy petrželky od stonků.
  • Listy petrželky nasekejte nadrobno a dejte stranou k podávání.
  • Petrželovou nať nasekejte nadrobno a dejte stranou k použití do marinády.
  • Ve středně velké míse smíchejte játra, chilli, česnek, papriku, kmín, olej, sůl, pepř, ocet a stonky petrželky.
  • Nechte játra marinovat asi 30 minut.
  • Mezitím namočte bambusové špejle do vody.
  • Pokud budete používat kovové špejle, není třeba je namáčet.
  • Kousky jater nandejte na kovové nebo bambusové špejle.
  • Předehřejte gril na 220 stupňů Celsia.
  • Játra grilujte 3 až 4 minuty z každé strany.
  • Dávejte pozor, abyste je nepřevařili a nechte je uvnitř trochu zrůžovět.
  • Podávejte horké s nasekanou petrželkou.
Játra z grilu na špejlích.
www.yangsnourishingkitchen.com

Máme pro vás i 6 nejlepších receptů na osmažená játra. Vyzkoušejte je všechny!

Jaké jsou benefity a rizika konzumace hovězích jater?

  • Hovězí játra mají spoustu zdravotních výhod. Jsou nabitá bílkovinami, železem, zinkem a vitamínem A.
  • Zinek podporuje imunitní systém, železo je potřebné pro správnou tvorbu hemoglobinu a bílkoviny jsou pro naše tělo naprosto nezbytné.
  • Malé množství hovězích jater může poskytnout více než denní hodnotu pro mnoho základních živin a obvykle obsahuje více vitamínů než spoustu druhů ovoce a zeleniny.
  • Doporučené množství konzumace jater se pohybuje v rozmezí 100–250 g týdně v závislosti na věku a pohlaví osoby.
  • Hovězí játra jsou také dobrým zdrojem vitamínu A. Přestože je vitamín A nezbytný pro naše zdraví, měli bychom si dávat pozor, abychom ho nepřijímali moc a neriskovali toxicitu vitamínu A neboli hypervitaminózu A. Z tohoto důvodu se nedoporučuje jejich konzumace těhotným.
  • Hovězí játra jsou bohatá na měď. Opět, ačkoli je to důležité pro zdraví, konzumace příliš velkého množství mědi může mít za následek toxicitu mědi.
  • Vzhledem k tomu, že játra přirozeně produkují cholesterol, hovězí játra obsahují zhruba 274 mg cholesterolu na 100 g, což z nich dělá potravinu s vysokým obsahem cholesterolu.
  • Játra mají taktéž vysoký obsah purinů, které se rozkládají na kyselinu močovou. Vysoké hladiny kyseliny močové mohou způsobit epizodu dny.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X