Jedinečné recepty z hovězích líček, která se vám budou v ústech jen rozplývat!

Z hovězího masa lze připravit široké spektrum chutných pokrmů.

Pojďme se dnes společně podívat na recepty z hovězích líček.

Když přípravě věnujete trochu času, získáte vynikající pochoutky, za kterými většina lidí obvykle chodí do luxusních restaurací.

Proč ale chodit do restaurace, když si stejně skvělý gastronomický zážitek můžete připravit sami doma?

Poradíme vám, jak na to!

Luxusní hovězí líčka na víně

Najdete na jídelních lístcích těch nejvyhlášenějších restaurací. Připravte si je společně se zeleninovým pyré! Tímto lahodným pokrmem zaručeně ohromíte všechny, kdo ho ochutnají.

Ingredience

  • 800 g hovězích líček
  • 350 ml červeného vína
  • 750 ml hovězího vývaru
  • 50 ml mléka
  • 750 g petržele
  • 250 g celeru
  • 8 šalotek
  • 2 jablka
  • 2 stroužky česneku
  • 60 g másla
  • 30 g alespoň 80% hořké čokolády (nemusí být)
  • 1 lžička černorybízového nebo ostružinového džemu
  • čerstvý tymián
  • sůl, pepř

Postup

  1. Předehřejte troubu na 140°C.
  2. Nadrobno nakrájejte česnek a šalotky rozkrojte napůl.
  3. V hrnci či hlubší pánvi v polovině množství másla hovězí líčka zlehka z každé strany několik minut restujte.
  4. Maso vyjměte, přidejte šalotku a restujte přibližně 8 až 10 minut.
  5. Přidejte česnek, tymián a vše důkladně promíchejte.
  6. Po několika minutách vraťte do hrnce hovězí líčka a vše zalijte červeným vínem.
  7. Přiveďte k varu a vařte do doby, než se množství vína zredukuje přibližně na polovinu.
  8. Nastrouhejte do směsi hořkou čokoládu (pokud jste se ji rozhodli použít).
  9. Přilijte hovězí vývar, přiveďte ho k varu a přidejte koření.
  10. Hrnec překryjte alobalem, přiklopte pokličkou a vložte do předehřáté trouby.
  11. Pečte po dobu přibližně 4 hodin, než maso dokonale změkne.
  12.  V mezidobě si oloupejte a nakrájejte na menší kousky petržel, celer a jablka, ze kterých odstraňte jádřince.
  13. Zeleninu a jablka 10 minut poduste v pánvi na másle do změknutí.
  14. Následně směs přendejte do kuchyňského robota, přidejte mléko, sůl, pepř a rozmixujte dohladka.
  15. Vyjmete z hrnce líčka, přidejte džem, případně dokořeňte a na středně silném ohni povařte omáčku do zhoustnutí.

Hovězí líčka na červeném víně se nejčastěji podávají s bramborovou kaší.

Pochoutka z hovězího maso připravená na červeném víně servírovaná s bramborovou kaší
zdroj:jamieoliver.com

Kromě hovězího masa se na víně velmi často připravuje také zvěřina. Pokud máte pro toto maso slabost, podívejte se jak připravit zvěřinové hody.

Dušená telecí líčka na smetaně

Nemusíte vždy používat víno, výrazná chuť tohoto masa se skvěle snoubí rovněž s jemnou chutí smetany.

Ingredience

  • 800 g hovězích (telecích) líček
  • 375 ml smetany ke šlehání
  • 375 ml hovězího vývaru
  • 250 g celeru
  • 250 g lesních hub či žampionů
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 PL olivového oleje
  • tymián
  • sůl, pepř
  • pažitka či petrželka na ozdobu

Postup

  1. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej, ve kterém orestujte nadrobno nakrájenou šalotku.
  2. Přidejte na kousky nakrájená hovězí líčka, osolte, opepřete a opět několik minut z obou stran restujte.
  3. Následně přidejte houby, prolisovaný česnek, tymián a vše duste přibližně 2 minuty.
  4. Přilijte hovězí vývar, přiveďte ho k varu, přiklopte pokličkou a vařte zhruba hodinu, dokud hovězí maso nebude zcela měkké.
  5. Přilijte smetanu a míchejte, dokud omáčka nezhoustne, a v případě potřeby dokořeňte.
  6. Podávejte posypané nasekanou čerstvou pažitkou či petrželkou.

Jako přílohu k tomuto pokrmu servírujte šťouchané brambory či rýži.

Dušené hovězí kousky s houbami ve smetanové omáčce
zdroj: vikalinka.com

Na přípravu hovězího maso se vám může hodit pomocník ve formě hrnce na pomalé vaření. Pokud jeho nákup zvažujete, navštivte porovnávací test pomalých hrnců, kde se dozvíte více informací o tom, jak vybrat ten správný.

Plátky z hovězích líček na houbách a černém pivu

Jak při přípravě tohoto pokrmu využít pivo? Nejprve v něm namarinujte maso a následně ho přilijte i do omáčky, dokonalá chuť tak bude zaručena.

Ingredience

  • 400 g hovězích líček
  • 500 ml černého piva
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 200 g lesních hub
  • 150 g cibule
  • 75 g mrkve
  • 35 g celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 šalotky
  • 1 PL oleje
  • bobkový list
  • sůl, pepř

Postup

  1. Hovězí líčka nakrájejte na plátky a nechte je po dobu 24 hodin marinovat v černém pivu.
  2. Nakrájejte cibuli, česnek, mrkev a celer.
  3. Po vyjmutí z marinády maso osolte a opepřete.
  4. Na pánvi či v hrnci s rozpáleným olejem plátky hovězích líček zlehka opečte a následně odložte stranou.
  5. Do pánve vložte nakrájenou zeleninu a několik minut ji restujte.
  6. Přilijte pivo, ve kterém jste předtím marinovali maso, a rovněž hovězí vývar, koření a plátky masa.
  7. Vložte ho trouby a pečte přibližně 4 hodiny při teplotě 150 °C.
  8. Následně hovězí maso z hrnce vyjměte a nechte 10 minut odpočívat.
  9. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej, ve kterém orestujte nakrájenou šalotku a houby.
  10. Na závěr přeceďte šťávu z hrnce, ve kterém se pekla líčka.

Podávejte nejlépe s polentou či s bramborovou kaší.

Hovězí plátek s houbami marinovaný v černém pivu
zdroj: krumpli.co.uk

Konfitovaná líčka s karamelizovaným tuřínem

Bojíte se, že hovězí maso bude tvrdé „jako podešev“? Vsaďte na konfitování, oblíbenou kulinářskou techniku starou již mnoho století. Jediné, co budete potřebovat, je dostatek času!

Ingredience

Hovězí maso

  • 800 g hovězích líček
  • 4 šálky sádla, hovězího loje
  • 1/4 šálku sójové omáčky
  • 1/4 šálku cukru
  • 6 kusů hřebíčku
  • skořice
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř

Karamelizovaný tuřín

  • 4 kusy tuřínu
  • 10 květních stvolů česneku
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 1/4 šálku šťávy vyvařené při konfitování masa

Postup

  1. Vložte sójovou omáčku, prolisovaný česnek, cukr a veškeré koření do igelitového sáčku, promíchejte a přidejte rovněž hovězí líčka.
  2. Opět protřepejte a pevně utěsněný sáček vložte na 2-3 dny do chladničky.
  3. Po uplynutí této doby v hrnci roztavte sádlo, přidejte hovězí líčka a zakrytý hrnec následně vložte do trouby předehřáté na 100°C a pomalu pečte do doby, než nebude maso zcela měkké (alespoň 4 hodiny).
  4. Přibližně 15 minut před koncem doby pečení zlehka orestujte na pánvi nakrájený tuřín.
  5. Přidejte cukr a restujte až do okamžiku, než cukr začne hnědnout a karamelizovat.
  6. Přidejte šťávu vyvařenou při konfitování, sójovou omáčku společně s nakrájenými květními stvoly česneku a vařte do okamžiku, než se na tuřínu vytvoří glazura.
  7. Po vyjmutí můžete ještě hovězí líčka vložit na pánev a zlehka z obou stran orestovat.

Tuřín se zatím jako příloha v české kuchyni příliš nevyužívá, jeho karamelizovaná verze vás ale snadno přesvědčí o tom, že je to škoda.

Konfitovaná líčka servírovaná s karemalizovaným tuřínem a česnekovými stvoly
zdroj: norecipes.com

Telecí líčka po burgundsku

Milovníci dobrého jídla vědí, že hovězí maso s kvalitním červeným vínem tvoří ideální spojení. Nejvíce doporučovaným vínem k přípravě takovýchto pokrmů je bezesporu víno burgundské.

Ingredience

  • 1200 g telecích (hovězích) líček
  • 300 ml burgundského vína (Rulandské modré)
  • 1000 ml hovězího vývaru
  • 260 g slaniny
  • 350 g žampionů
  • 150 g hladké mouky
  • 350 g šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • 50 ml oleje
  • tymián
  • bobkový list
  • sůl, pepř
  • petrželka na ozdobu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 150°C.
  2. Na pánvi rozpalte olej a zlehka v něm ze všech stran osmahněte okořeněná a moukou poprášená hovězí líčka.
  3. Přidejte nakrájenou šalotku a česnek, restujte do okamžiku, než šalotka začne zlátnout.
  4. Přilijte víno a deglazujte.
  5. Vše přendejte do pekáče, přidejte na kousky nakrájenou slaninu, žampiony, bylinky a přilijte vývar.
  6. Přiklopte a vložte na přibližně 3,5 hodiny do předehřáté trouby.
Hovězí maso po burgundsku v hrnci ozdobené čerstvou petrželkou
zdroj: gourmettraveller.com.au

K hovězím líčkům se velmi často servírují přílohy z brambor. Uvařit si můžete třeba bramborovou kaši v mnoha podobách.

Guláš z hovězích líček

Chutný guláš se dá připravit z různých druhů masa. Zkuste si ho uvařit z líček, budete překvapeni jeho jemností.

Ingredience

  • 1500 g hovězích líček
  • 7 šálků hovězího vývaru
  • 5 cibulí
  • 5 červených paprik
  • 3/4 šálku rajčatového pyré
  • 2 stroužky česneku
  • 1/3 šálku oleje
  • 2 PL vinného octa
  • 2 PL sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • kmín
  • majoránka
  • tymián
  • rozmarýn
  • sůl, pepř

Postup

  1. V hrnci rozehřejte olej a zesklovaťte na něm nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Pod horkou vodou spařte papriky, poté je oloupejte a v kuchyňském robotu rozmixujte na pyré.
  3. Do hrnce s cibulí přidejte rajčatové pyré a několik minut povařte.
  4. Přisypte sladkou i pálivou papriku a důkladně promíchejte.
  5. Dále přidejte hovězí vývar, pyré z paprik, ocet, prolisovaný česnek, kmín, majoránku, tymián a rozmarýn.
  6. Na kostky nakrájená, osolená a opepřená líčka vložte rovněž do hrnce a za občasného míchání vařte  v přiklopeném hrnci přibližně 4 hodiny.
  7. Pokud chcete, můžete guláš před podáváním ještě přecedit.
  8. Podle potřeby dochuťte a podávejte posypané čerstvou pažitkou.

Takto připravený pokrm servírujte především s houskovým knedlíkem či čerstvým pečivem.

Guláš s kousky paprik zdobený pažitkou
zdroj: jamesbeard.org

Kouzlo konfitování

Chcete, aby vaše maso bylo krásně měkké, na talíři se téměř samo rozpadalo, ale zároveň zůstalo šťavnaté? Věřte, že veškeré tajemství je ukryto ve správné a pomalé tepelné úpravě neboli konfitování.

Během konfitování se namarinované maso několik hodin dusí v tuku, vývaru a své vlastní šťávě. Vše navíc probíhá při poměrně nízké teplotě, většinou pouze okolo 100 °C, která napomáhá zachování šťavnatosti masa.

Nejčastěji se konfituje právě maso hovězí, ale stejným způsobem můžete připravit i maso vepřové, kachnu či husu. V závislosti na druhu masa se pak odvíjí časová náročnost konfitování.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X