Inspirativní recepty s hovězím na houbách aneb česká klasika tradičně i netradičně

Co mají společného smaženice, kulajda a kuba?

Samozřejmě to, že k jejich přípravě jsou zapotřebí houby.

Existuje ale ještě jeden tradiční pokrm, na který Češi nedají dopustit.

Objevte s námi ty nejlepší recepty na hovězí na houbách!

A že zrovna nemáte ty pravé lesní? Nevadí, skvěle chutnají i se žampiony!

Hovězí plátky na houbách se smetanou

K přípravě lze použít hovězí svíčkovou, roštěnou, kýtu i plec. Plátky nekrájejte příliš silné, neboť čím silnější bude plátek, tím delší bude doba vaření.

Ingredience

  • 800 g hovězího masa
  • 250 g lesních hub nebo žampionů
  • 2 stroužky česneku
  • 2 šálky smetany ke šlehání
  • 6 PL másla
  • 1 PL sušeného česneku
  • hladká mouka na zahuštění
  • rozmarýn
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • bylinky na ozdobu (tymián, pažitka, petrželka)

Postup

  1. Na tenké plátky nakrájené hovězí maso osolte a opepřete, v případě potřeby zlehka naklepejte.
  2. Na pánvi s máslem a rozmarýnem hovězí plátky orestujte.
  3. Následně maso z pánve vyjměte a zabalte do alobalu.
  4. Do pánve přidejte olivový olej a zlehka v něm orestujte prolisované stroužky česneku.
  5. Přidejte na plátky pokrájené houby a pokračujte v restování, dokud houby nezměknou.
  6. Přilijte do pánve smetanu ke šlehání, přidejte koření a vařte až do doby, než začne omáčka houstnout.
  7. V případě potřeby přijdete trochu hladké mouky.
  8. Přidejte do omáčky plátky masa a za občasného míchání povařte do doby, než je maso měkké.
  9. Ozdobte čerstvými bylinkami.

Hovězí na houbách se smetanovou omáčkou chutná skvěle s pečenými brambory či hranolky.

Plátky hovězího masa s houbami a smetanovou omáčkou
Zdroj: cookinwithmima.com

Hovězí roštěnky na houbách

Nevíte, zda zvolit vysoký či nízký roštěnec? Obojí je možné! Nízká roštěná je ale libovější a má také o něco jemnější chuť.

Ingredience

  • 700 g hovězí roštěné
  • 200 g lesních hub nebo žampionů
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 šálky vývaru
  • 3 PL másla
  • 3 PL hladké mouky
  • 2 lžičky worcestrové omáčky
  • 2 PL olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup

  1. Roštěnou nakrájejte na plátky, naklepejte a ochuťte solí a pepřem.
  2. Plátky poprášené moukou poté z obou stran orestujte na pánvi s trochou oleje.
  3. Maso z pánve vyjměte, odložte stranou a na zbývajícím oleji nechte zesklovatět na plátky nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
  4. Přidejte na plátky pokrájené houby a duste do měkka.
  5. Přidejte máslo a za stálého míchání přisypávejte mouku.
  6. Následně ke směsi přilijte vývar a několik minut povařte.
  7. Přimíchejte worcestrovou omáčku.
  8. Přidejte do omáčky plátky roštěné, vařte doměkka a dochuťte solí a pepřem.

Hovězí roštěná na houbách je nejčastěji servírováno s bramborovou kaší či šťouchanými brambory.

Roštěná na žampionech připravovaná na pánvi
Zdroj: cafedelites.com

Máte hub tolik, že nevíte, co s nimi? Uchovejte si je horší časy! S pomocí jednoduchého návodu na zavařování to zvládne každý.

Hovězí kýta na žampionech a víně

Nemáte doma lesní houby? Sáhněte po žampionech! Intenzivnější chuť omáčce dodají žampiony hnědé a rovněž přidání malého množství červeného vína.

Ingredience

  • 800 g hovězí roštěné
  • 400 g žampionů
  • 1/2 šálku červeného vína (například Merlot)
  • 1/2 šálku smetany ke šlehání
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 šálky vývaru
  • 4 PL másla
  • 2 PL olivového oleje
  • tymián
  • sůl, pepř

Postup

  1. Na pánvi rozehřejte lžíci oleje a dvě lžíce másla.
  2. Přidejte na plátky nakrájené houby a duste do změknutí.
  3. Poté přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a vařte přibližně 3 minuty.
  4. Přidejte prolisovaný česnek, tymián, sůl a pepř.
  5. Promíchejte a povařte ještě 2 minuty.
  6. Následně směs z pánve odstraňte na talíř.
  7. V pánvi rozpusťte druhou polovinu másla a oleje a vložte do ní naklepané, osolené a opepřené plátky hovězí kýty.
  8. Maso z každé strany přibližně 3-5 minut restujte.
  9. Následně plátky z pánve vyjměte a odložte k houbám.
  10. Do pánve nalijte víno a povařte ho do doby, než se jeho množství zmenší na polovinu.
  11. Přidejte vývar a společně ještě přibližně chvilku povařte.
  12. Ke směsi přidejte plátky masa s houbami a duste doměkka.
  13. Přilijte smetanu a za stálého míchání povařte do zahuštění.
  14. Dle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Tento pokrm chutná skvěle především s bramborovou kaší.

Hovězí kýta na žampionech a červeném víně s bylinkami
Zdroj: natashaskitchen.com

Hovězí kostky s houbami a rýží

Kombinace worcestrové a sójové omáčky dodá tomuto receptu velmi originální chuť. Nebojíte se experimentovat? Přidejte i lžičku hořčice!

Ingredience

  • 500 g hovězího masa
  • 200 g lesních hub nebo žampionů
  • 1 cibule
  • 2 šálky vývaru
  • 3 PL másla
  • 3 PL mouky
  • 1 PL worcestrové omáčky
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka

Postup

  1. V hrnci či hluboké pánvi zahřejte olej a nechte na něm orestovat na kousky nakrájené, osolené a opepřené hovězí maso.
  2. Maso z hrnce vyjměte, rozpusťte v něm máslo a poduste na něm nadrobno nakrájenu cibuli a na plátky nakrájené houby.
  3. Když jsou houby měkké, posypte směs sušeným česnekem, solí, pepřem a důkladně promíchejte.
  4. Následně vše jemně poprašte moukou a za stálého míchání vařte přibližně minutu.
  5. Pomalu ke směsi přilévejte vývar a neustále míchejte.
  6. Přiveďte směs k varu a vmíchejte požadované množství worcestrové a sójové omáčky.
  7. Přisypte kousky hovězího masa a za občasného míchání vařte doměkka.
  8. Podávejte posypané čerstvě nakrájenou petrželkou.

Tento pokrm servírujte s rýží, nejlépe basmati či s rýží jasmínovou, případně rovněž s bramborovou kaší.

Kousky hovězího masa se žampiony ozdobené čerstvou petřželkou
Zdroj: dinneratthezoo.com

Dušené hovězí se žampiony a parmezánem

Netradiční chuť omáčce můžete dodat prostřednictvím parmezánu. Před koupí předpřipraveného již nastrouhaného parmezánu dejte přednost tomu, který si na hrubém struhadle přichystáte vy sami.

Ingredience

  • 700 g hovězího masa
  • 300 g žampionů
  • 1/4 šálku bílého vína (například Sauvignon)
  • 1/2 šálku vývaru
  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g parmezánu
  • 2 PL másla
  • 1 PL olivového oleje
  • tymián
  • sůl, pepř

Postup

  1. Na pánvi zahřejte olej a máslo a orestujte na kousky nakrájené hovězí maso.
  2. Přidejte na plátky nakrájené houby a 5 minut vše duste.
  3. Poté přidejte prolisovaný česnek, sůl a pepř.
  4. Opatrně přilijte víno a za stálého míchání vařte, dokud se ho většina neodpaří.
  5. Přidejte vývar a vařte, dokud maso nebude měkké, v případě potřeby přidejte více vývaru.
  6. Ke směsi přidejte smetanu a čerstvě nastrouhaný parmezán.
  7. Snižte teplotu a za občasného míchání ještě několik minut povařte, dokud omáčka nezhoustne.
  8. Přidejte tymián a případně také sůl a pepř.

Tento pokrm můžete podávat s rýží, bramborovou kaší i těstovinami.

Dušené hovězí s plátky žampionů v sýrovo-smetanové omáčce
Zdroj: recipetineats.com

Žampiony chutnají skvěle také grilované či ve formě polévky. Podívejte se na naše vybrané žampionové recepty!

Hovězí maso na houbách s hořčicí

Chcete si usnadnit přípravu masa? Upečte ho v troubě!

Ingredience

  • 700 g hovězího masa
  • 350 g lesních hub
  • 1 šálek vývaru
  • 1 šálek smetany
  • 1/2 šálku bílého vína
  • 2 šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 PL másla
  • 2 PL olivového oleje
  • rozmarýn
  • sladká paprika
  • sůl, pepř

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 200°C.
  2. Na plátky nakrájené hovězí maso osolte, opepřete a potřete směsí prolisovaného česneku a nadrceného rozmarýnu.
  3. Na pánvi s olejem z každé strany plátky 3 minuty opečte.
  4. Následně maso přendejte do pekáče, přidejte vývar, vložte do trouby a pečte přibližně 25 minut, v závislosti na typu hovězího masa a výšce plátku.
  5. Maso z trouby vyjměte, plátky zakryjte alobalem a nechte 10 minut odpočívat.
  6. Mezitím si v pánvi rozpusťte máslo a přidejte do něj nakrájenou šalotku a houby ochucené solí a pepřem.
  7. Duste přibližně 5-7 minut, dokud houby nezačnou měknout.
  8. Směs z pánve odstraňte, přilijte víno a nechte ho deglazovat.
  9. Poté přidejte smetanu a hořčici a směs přiveďte k varu.
  10. Vařte, dokud omáčka nezhoustne, následně ji dochuťte kořením a přidejte houby a plátky masa.

Hovězí na houbách pečené v troubě servírujte přelité omáčkou s americkými brambory, případně též ozdobené čerstvými bylinkami.

Plátky hovězího masa s houbami pečené v troubě
Zdroj:halfbakedharvest.com

Hovězí na houbách lze připravovat nejen z hub čerstvých, ale také sušených či mražených. Sušené houby před použitím namočte alespoň na 20 minut do misky se studenou vodou. Kromě klasické přípravy na sporáku, můžete hovězí maso na žampionech připravovat také v troubě, papiňáku či pomalém hrnci.

Víte, že posledně jmenovaný kuchyňský pomocník má velmi široké spektrum využití? Pokrmy z hrnce na pomalé vaření zahrnují nejen maso hovězí, ale také vepřové, polévky či luštěniny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X