Vynikající recepty na hovězí maso se žampiony 5x jinak. Jednoduchý oběd či večeře pro celou rodinu!

Přemýšlíte, co budete zase vařit?

Dochází vám nápady?

Nebaví vás v kuchyni trávit věčnost?

Pak vyzkoušejte naše lahodné recepty na hovězí na žampionech!

Jsou jednoduché, chutné a zvládne je i úplný začátečník.

Hovězí v krémové žampionové omáčce

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept, na který potřebujete pouhých pár ingrediencí a skvěle zasytí celou vaši rodinu. Hovězí roštěná ve smetanové omáčce se žampiony navíc uspokojí vaše chuťové buňky.

Co budete potřebovat

  • 1,3 kg hovězí roštěné, nakrájené na cca 3,5 cm kostky
  • 230 g konzervovaných celých žampionů, scezených
  • 120 g 30% smetany ke šlehání
  • 30 g hladké mouky
  • 1 cibule, oloupaná a nakrájená
  • 2 stroužky česneku, oloupané a nasekané
  • 720 ml hovězího vývaru
  • sůl a pepř na dochucení
  • olej

Postup

  • V misce smíchejte mouku, sůl a pepř.
  • Kostky hovězího masa obalte ochucenou moukou.
  • V široké pánvi na středně vysokém plameni rozehřejte asi 1 lžíci oleje.
  • Přidejte žampiony a vařte asi 30 sekund.
  • Vyjměte z pánve a udržujte v teple.
  • V případě potřeby přidejte do pánve další lžíci oleje.
  • Přidejte hovězí maso v jedné vrstvě a opékejte asi 2 až 3 minuty z každé strany nebo dokud lehce nezhnědne.
  • Pánev nepřeplňujte, hovězí maso restujte v dávkách podle potřeby.
  • Vyjměte maso z pánve a udržujte v teple.
  • Na pánev přidejte cibuli a česnek a restujte asi 40 až 50 sekund nebo do mírného změknutí.
  • Přilijte vývar a seškrábněte opečené kousky ze dna pánve.
  • Přidejte hovězí maso.
  • Přiveďte k varu a naběračkou odeberte nečistoty z povrchu.
  • Snižte teplotu, přikryjte a vařte asi 1 až 1 a 1/2 hodiny, nebo dokud maso nezměkne a omáčka se nezredukuje a nezhoustne.
  • Pokud je tekutina příliš hustá, než je maso zcela měkké, přidejte více vývaru nebo vody.
  • Přidejte smetanu a promíchejte.
  • Přidejte žampiony.
  • Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  • Pokračujte ve vaření další 1 až 2 minuty nebo dokud se žampiony neprohřejí.
  • Odstraňte z ohně a podávejte horké.
  • Dobrou chuť!
Hovězí roštěná ve smetanové omáčce se žampiony na pánvi s vařečkou.
www.natashaskitchen.com

Možná se vám budou hodit naše recenze plynových varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Mleté hovězí maso na žampionech s rýží

Snadný pokrm, který vás nezruinuje a navíc si ho zamilují i vaše děti. Mleté maso v krémové omáčce ze žampionů a servírované s rýží se stane vaším novým oblíbeným jídlem.

Co budete potřebovat

  • 450 g mletého hovězího masa
  • 230 g žampionů nakrájených na plátky
  • 2 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1 malá cibule, nasekaná
  • 60 ml hovězího vývaru
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 lžička sušených bylinek (bazalka, oregano nebo italské koření)
  • ½ lžičky soli nebo více podle chuti
  • čerstvý mletý černý pepř, podle chuti
  • 3 šálky vařené rýže

Postup

  • Rozpalte velkou pánev na středně vysokém plameni.
  • Přidejte olej, česnek a cibuli.
  • Restujte, dokud cibule nezesklovatí.
  • Přidejte mleté hovězí maso a žampiony.
  • Restujte, dokud maso a žampiony nezhnědnou, asi 10 minut.
  • Přidejte hovězí vývar, smetanu ke šlehání, worcestrovou omáčku, sušené bylinky, sůl a černý pepř.
  • Vařte asi 5 minut nebo dokud se vše nespojí a neprovaří.
  • Podávejte s horkou rýží.
Mleté maso v krémové omáčce ze žampionů na pánvi.
www.bestrecipebox.com

Vyzkoušejte i naše další zajímavé žampionové recepty, které se hodí pro jakoukoliv příležitost!


Restované hovězí s žampiony na čínský způsob

Luxusní flank steak s nakrájenými žampiony a jarní cibulkou v lahodné pikantní asijské omáčce vás naprosto dostane! Navíc příprava tohoto pokrmu zabere méně než 30 minut.

Co budete potřebovat

  • 500 g flank steaku
  • 1 a ½ lžíce jedlé sody
  • 2 a ½ šálku nakrájených žampionů
  • 2 stroužky česneku , nakrájené na tenké plátky
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžíce oleje

Na omáčku:

  • ¾ šálku studeného hovězího vývaru
  • 2 a ½ lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce rýžového vína Shaoxing
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky ústřicové omáčky
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • ¼ lžičky bílého pepře
  • 1 lžička cukru

Postup

  • Nakrájejte flank steak na tenké proužky přes vlákna.
  • Vložte do misky, posypte jedlou sodou a jemně promíchejte, aby se celé hovězí maso obalilo.
  • Poté přikryjte a nechte maso 15 minut marinovat.
  • Jedlou sodu smyjte a hovězí maso několikrát opláchněte.
  • Maso osušte papírovou utěrkou a odložte stranou.
  • Přidejte všechny ingredience na omáčku do velkého džbánu a dobře promíchejte.
  • Nalijte olej do pánve a nastavte sporák na vysokou teplotu.
  • Zatímco se olej zahřívá, odstraňte kořeny z jarní cibulky a nakrájejte je na 5 cm dlouhé kousky.
  • Přidejte do oleje jarní cibulku a za stálého míchání asi 1 minutu opékejte.
  • Do pánve přidejte hovězí maso a za stálého míchání restujte 1 minutu.
  • Přidejte nakrájené žampiony a za stálého míchání opékejte další 2 minuty.
  • Přidejte také na plátky nakrájený česnek a za stálého míchání minutu restujte.
  • Připravenou omáčku pořádně promíchejte a poté ji nalijte na pánev.
  • Omáčka rychle zhoustne, takže ji zamíchejte, aby se vaše restovaná směs obalila a vařte 1 minutu, aby se omáčka prohřála.
  • Ihned podávejte.
Flank steak s nakrájenými žampiony a jarní cibulkou v lahodné pikantní asijské omáčce v misce.
www.sprinklesandsprouts.com

Hovězí maso na žampionech s mrkví v pomalém hrnci

Toto vydatné jídlo z hovězího masa a žampionů, které se připravuje v pomalém hrnci, je perfektní večeří pro chladný zimní večer. Podávejte s vařenými nebo šťouchanými bramborami a zelenou zeleninou.

Co budete potřebovat

  • 1,5 kg hovězí plece, nakrájené na velké kusy
  • 1 velká cibule, nakrájená
  • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 40 g hladké mouky
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 40 ml rajčatového protlaku
  • 20 ml worcestrové omáčky
  • 300 g žampionů nakrájených na čtvrtky
  • 3 střední mrkve, oloupané a nakrájené na velké kousky
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce lístků tymiánu
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Postup

  • Zapněte pomalý hrnec na minimum, aby se vložka zahřála.
  • Hovězí vývar, rajčatový protlak a worcesterovou omáčku prošlehejte a dejte stranou.
  • Na pánvi na středně vysoké teplotě opečte hovězí kousky z obou stran.
  • Nepřeplňujte pánev, protože maso se bude spíše dusit než opékat.
  • Když je hovězí maso opečené, přendejte ho do pomalého hrnce.
  • Na pánev přidejte cibuli (v případě potřeby přidejte více oleje).
  • Restujte 5 minut nebo do změknutí.
  • Do pánve přidejte česnek a opékejte 1 minutu.
  • Na cibuli a česnek nasypte mouku a pokračujte v opékání jednu minutu.
  • Do pánve přilijte směs hovězího vývaru, protlaku a worcestrové omáčky.
  • Krátce promíchejte, aby se moučná směs zapracovala do vývaru, a poté nalijte obsah pánve do pomalého hrnce.
  • Do pomalého hrnce přidejte také žampiony, mrkev, bobkový list a tymián.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Důkladně promíchejte, aby se hovězí maso a zelenina obalily v omáčce.
  • Na pomalý hrnec dejte pokličku a vařte 8 hodin na nízkou teplotu nebo 4 hodiny na vysokou teplotu.
  • Na konci doby vaření vmíchejte petrželku a v případě potřeby dochuťte.
  • Podávejte s vařeným bramborem a zelenou zeleninou.
Pokrm z hovězího masa, mrkve a žampionů v servírovací misce se lžící.
www.thecookspyjamas.com

Připravili jsme si pro vás i další vynikající recepty z pomalého hrnce. Obrovskou výhodou je, že si třeba takový oběd můžete připravit už před noc. Není nutno stát u plotny a hlídat, aby se vám něco nepřipálilo.

Grilované hovězí steaky na houbách

Užijte si luxusní grilované steaky z hovězího roštěnce servírované spolu s omáčkou ze žampionů a hlívy ústřičné. Delikatesa!

Co budete potřebovat

  • 4 steaky z hovězího roštěnce
  • 2 šálky žampionů nakrájených na plátky
  • 4 hlívy ústřičné nakrájené na plátky
  • 2 šalotky nakrájené nadrobno
  • 4 lžíce čerstvé šalvěje, hrubě nasekané
  • 1/2 šálku suchého vermutu
  • 1/2 šálku smetany na vaření
  • 3 lžíce másla
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  • Ve velké pánvi na středním plameni rozpusťte máslo a orestujte na něm šalotku a šalvěj do měkka.
  • Houby restujte, dokud se z nich nevypaří veškerá tekutina a nezačnou hnědnout.
  • Pánev potřete vermutem a vařte, dokud se všechna tekutina neodpaří.
  • Přidejte smetanu a vařte, dokud omáčka nezhoustne na požadovanou konzistenci.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Steaky bohatě osolte a opepřete a grilujte 2–3 minuty z každé strany pro medium rare.
  • Nechte alespoň 15 minut odpočinout, poté nakrájejte na tenké plátky a podávejte na smetanových houbách.
Grilované steaky z hovězího roštěnce servírované spolu s omáčkou ze žampionů a hlívy ústřičné.
www.dc-fortheloveof.blogspot.com

Žampion se považuje za nejpěstovanější odrůdu houby na světě. Kromě toho, že je výbornou ingrediencí pokrmů přináší i řadu benefitů pro vaše zdraví. Jaké?  Vše se dozvíte v našem obsáhlém článku o žampionech!

A jak se vám naše dnešní recepty na hovězí na žampionech líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X