Přemýšlíte, co budete zase vařit?
Dochází vám nápady?
Nebaví vás v kuchyni trávit věčnost?
Pak vyzkoušejte naše lahodné recepty na hovězí na žampionech!
Jsou jednoduché, chutné a zvládne je i úplný začátečník.
Hovězí v krémové žampionové omáčce
Vyzkoušejte tento jednoduchý recept, na který potřebujete pouhých pár ingrediencí a skvěle zasytí celou vaši rodinu. Hovězí roštěná ve smetanové omáčce se žampiony navíc uspokojí vaše chuťové buňky.
Co budete potřebovat
- 1,3 kg hovězí roštěné, nakrájené na cca 3,5 cm kostky
- 230 g konzervovaných celých žampionů, scezených
- 120 g 30% smetany ke šlehání
- 30 g hladké mouky
- 1 cibule, oloupaná a nakrájená
- 2 stroužky česneku, oloupané a nasekané
- 720 ml hovězího vývaru
- sůl a pepř na dochucení
- olej
Postup
- V misce smíchejte mouku, sůl a pepř.
- Kostky hovězího masa obalte ochucenou moukou.
- V široké pánvi na středně vysokém plameni rozehřejte asi 1 lžíci oleje.
- Přidejte žampiony a vařte asi 30 sekund.
- Vyjměte z pánve a udržujte v teple.
- V případě potřeby přidejte do pánve další lžíci oleje.
- Přidejte hovězí maso v jedné vrstvě a opékejte asi 2 až 3 minuty z každé strany nebo dokud lehce nezhnědne.
- Pánev nepřeplňujte, hovězí maso restujte v dávkách podle potřeby.
- Vyjměte maso z pánve a udržujte v teple.
- Na pánev přidejte cibuli a česnek a restujte asi 40 až 50 sekund nebo do mírného změknutí.
- Přilijte vývar a seškrábněte opečené kousky ze dna pánve.
- Přidejte hovězí maso.
- Přiveďte k varu a naběračkou odeberte nečistoty z povrchu.
- Snižte teplotu, přikryjte a vařte asi 1 až 1 a 1/2 hodiny, nebo dokud maso nezměkne a omáčka se nezredukuje a nezhoustne.
- Pokud je tekutina příliš hustá, než je maso zcela měkké, přidejte více vývaru nebo vody.
- Přidejte smetanu a promíchejte.
- Přidejte žampiony.
- Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Pokračujte ve vaření další 1 až 2 minuty nebo dokud se žampiony neprohřejí.
- Odstraňte z ohně a podávejte horké.
- Dobrou chuť!

Možná se vám budou hodit naše recenze plynových varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Mleté hovězí maso na žampionech s rýží
Snadný pokrm, který vás nezruinuje a navíc si ho zamilují i vaše děti. Mleté maso v krémové omáčce ze žampionů a servírované s rýží se stane vaším novým oblíbeným jídlem.
Co budete potřebovat
- 450 g mletého hovězího masa
- 230 g žampionů nakrájených na plátky
- 2 lžíce oleje
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 malá cibule, nasekaná
- 60 ml hovězího vývaru
- 120 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce worcestrové omáčky
- 1 lžička sušených bylinek (bazalka, oregano nebo italské koření)
- ½ lžičky soli nebo více podle chuti
- čerstvý mletý černý pepř, podle chuti
- 3 šálky vařené rýže
Postup
- Rozpalte velkou pánev na středně vysokém plameni.
- Přidejte olej, česnek a cibuli.
- Restujte, dokud cibule nezesklovatí.
- Přidejte mleté hovězí maso a žampiony.
- Restujte, dokud maso a žampiony nezhnědnou, asi 10 minut.
- Přidejte hovězí vývar, smetanu ke šlehání, worcestrovou omáčku, sušené bylinky, sůl a černý pepř.
- Vařte asi 5 minut nebo dokud se vše nespojí a neprovaří.
- Podávejte s horkou rýží.

Vyzkoušejte i naše další zajímavé žampionové recepty, které se hodí pro jakoukoliv příležitost!
Objevte podobné tipy
Restované hovězí s žampiony na čínský způsob
Luxusní flank steak s nakrájenými žampiony a jarní cibulkou v lahodné pikantní asijské omáčce vás naprosto dostane! Navíc příprava tohoto pokrmu zabere méně než 30 minut.
Co budete potřebovat
- 500 g flank steaku
- 1 a ½ lžíce jedlé sody
- 2 a ½ šálku nakrájených žampionů
- 2 stroužky česneku , nakrájené na tenké plátky
- 2 jarní cibulky
- 2 lžíce oleje
Na omáčku:
- ¾ šálku studeného hovězího vývaru
- 2 a ½ lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce rýžového vína Shaoxing
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky ústřicové omáčky
- 2 lžičky sezamového oleje
- ¼ lžičky bílého pepře
- 1 lžička cukru
Postup
- Nakrájejte flank steak na tenké proužky přes vlákna.
- Vložte do misky, posypte jedlou sodou a jemně promíchejte, aby se celé hovězí maso obalilo.
- Poté přikryjte a nechte maso 15 minut marinovat.
- Jedlou sodu smyjte a hovězí maso několikrát opláchněte.
- Maso osušte papírovou utěrkou a odložte stranou.
- Přidejte všechny ingredience na omáčku do velkého džbánu a dobře promíchejte.
- Nalijte olej do pánve a nastavte sporák na vysokou teplotu.
- Zatímco se olej zahřívá, odstraňte kořeny z jarní cibulky a nakrájejte je na 5 cm dlouhé kousky.
- Přidejte do oleje jarní cibulku a za stálého míchání asi 1 minutu opékejte.
- Do pánve přidejte hovězí maso a za stálého míchání restujte 1 minutu.
- Přidejte nakrájené žampiony a za stálého míchání opékejte další 2 minuty.
- Přidejte také na plátky nakrájený česnek a za stálého míchání minutu restujte.
- Připravenou omáčku pořádně promíchejte a poté ji nalijte na pánev.
- Omáčka rychle zhoustne, takže ji zamíchejte, aby se vaše restovaná směs obalila a vařte 1 minutu, aby se omáčka prohřála.
- Ihned podávejte.

Hovězí maso na žampionech s mrkví v pomalém hrnci
Toto vydatné jídlo z hovězího masa a žampionů, které se připravuje v pomalém hrnci, je perfektní večeří pro chladný zimní večer. Podávejte s vařenými nebo šťouchanými bramborami a zelenou zeleninou.
Co budete potřebovat
- 1,5 kg hovězí plece, nakrájené na velké kusy
- 1 velká cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 40 g hladké mouky
- 300 ml hovězího vývaru
- 40 ml rajčatového protlaku
- 20 ml worcestrové omáčky
- 300 g žampionů nakrájených na čtvrtky
- 3 střední mrkve, oloupané a nakrájené na velké kousky
- 1 bobkový list
- 1 lžíce lístků tymiánu
- 2 lžíce nasekané petrželky
- sůl a pepř
- olivový olej
Postup
- Zapněte pomalý hrnec na minimum, aby se vložka zahřála.
- Hovězí vývar, rajčatový protlak a worcesterovou omáčku prošlehejte a dejte stranou.
- Na pánvi na středně vysoké teplotě opečte hovězí kousky z obou stran.
- Nepřeplňujte pánev, protože maso se bude spíše dusit než opékat.
- Když je hovězí maso opečené, přendejte ho do pomalého hrnce.
- Na pánev přidejte cibuli (v případě potřeby přidejte více oleje).
- Restujte 5 minut nebo do změknutí.
- Do pánve přidejte česnek a opékejte 1 minutu.
- Na cibuli a česnek nasypte mouku a pokračujte v opékání jednu minutu.
- Do pánve přilijte směs hovězího vývaru, protlaku a worcestrové omáčky.
- Krátce promíchejte, aby se moučná směs zapracovala do vývaru, a poté nalijte obsah pánve do pomalého hrnce.
- Do pomalého hrnce přidejte také žampiony, mrkev, bobkový list a tymián.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Důkladně promíchejte, aby se hovězí maso a zelenina obalily v omáčce.
- Na pomalý hrnec dejte pokličku a vařte 8 hodin na nízkou teplotu nebo 4 hodiny na vysokou teplotu.
- Na konci doby vaření vmíchejte petrželku a v případě potřeby dochuťte.
- Podávejte s vařeným bramborem a zelenou zeleninou.

Připravili jsme si pro vás i další vynikající recepty z pomalého hrnce. Obrovskou výhodou je, že si třeba takový oběd můžete připravit už před noc. Není nutno stát u plotny a hlídat, aby se vám něco nepřipálilo.
Grilované hovězí steaky na houbách
Užijte si luxusní grilované steaky z hovězího roštěnce servírované spolu s omáčkou ze žampionů a hlívy ústřičné. Delikatesa!
Co budete potřebovat
- 4 steaky z hovězího roštěnce
- 2 šálky žampionů nakrájených na plátky
- 4 hlívy ústřičné nakrájené na plátky
- 2 šalotky nakrájené nadrobno
- 4 lžíce čerstvé šalvěje, hrubě nasekané
- 1/2 šálku suchého vermutu
- 1/2 šálku smetany na vaření
- 3 lžíce másla
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Ve velké pánvi na středním plameni rozpusťte máslo a orestujte na něm šalotku a šalvěj do měkka.
- Houby restujte, dokud se z nich nevypaří veškerá tekutina a nezačnou hnědnout.
- Pánev potřete vermutem a vařte, dokud se všechna tekutina neodpaří.
- Přidejte smetanu a vařte, dokud omáčka nezhoustne na požadovanou konzistenci.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Steaky bohatě osolte a opepřete a grilujte 2–3 minuty z každé strany pro medium rare.
- Nechte alespoň 15 minut odpočinout, poté nakrájejte na tenké plátky a podávejte na smetanových houbách.

Žampion se považuje za nejpěstovanější odrůdu houby na světě. Kromě toho, že je výbornou ingrediencí pokrmů přináší i řadu benefitů pro vaše zdraví. Jaké? Vše se dozvíte v našem obsáhlém článku o žampionech!
A jak se vám naše dnešní recepty na hovězí na žampionech líbily? Napište nám do komentářů!