6 skvělých receptů na nudličky z hovězího masa, které zkrátka musíte vyzkoušet

Hovězí maso obsahuje velké množství kvalitních bílkovin.

Také celou řadu živin, minerálních prvků a vitamínů.

Jeho nevýhodou ale může být dlouhý proces přípravy.

Proto je ideální koupit kvalitní kousek a pokrájet ho na drobné kousky, které jsou hotové během chvilky.

Podívejte se na celosvětově oblíbené recepty na hovězí nudličky a inspirujte se.

Hovězí Stroganov

Recept na hovězí nudličky Stroganov má původ v ruské kuchyni. Pro svou snadnou a rychlou přípravu bývá také označován jako minutkový guláš.

Ingredience

  • 400 g hovězí svíčkové
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 menší cibule
  • 200 g čerstvých žampionů
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce mouky
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 60 ml zakysané smetany
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • ½ lžíce dijonské hořčice
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Maso pokrájejte na nudličky, cibuli a česnek na drobno, žampiony na plátky.
  • V hluboké pánvi rozehřejte olej, poté přidejte maso a za občasného míchání dvě minuty opékejte.
  • Opečené maso vyndejte z pánve, přikryjte a dejte stranou.
  • Do pánve přidejte máslo, cibuli a žampiony a opékejte asi 8 minut, dokud houby nepustí vodu.
  • Přidejte česnek a nechte rozvonět.
  • Poprašte moukou a zhruba minutu za stálého míchání opékejte.
  • Směs podlijte vývarem, pořádně ode dna promáchejte, přidejte smetanu ke šlehání a duste několik minut.
  • Do misky se zakysanou smetanou dejte dvě lžíce omáčky z pánve a promíchejte, teprve pak ji pozvolna vlijte do pánve.
  • Přidejte worcester, hořčici, sůl a pepř a opečené maso i s veškerou šťávou, která se z něj uvolnila.
  • Promíchejte a pozvolna přiveďte k varu.
  • Podávejte s bramborem, s rýží, s těstovinami nebo s hranolky.
Kousky masa a žampionů ve smetanové omáčce
Zdroj: natashaskitchen.com

Jak připravit nejlepší guláš z hovězího masa? Inspirujte se v deseti receptech na poctivý guláš.

Hovězí nudličky po cikánsku

Skvělá kombinace zeleninové omáčky a křehkého masa. S domácím knedlíkem je to naprostá lahoda.

Ingredience

  • 380 g hovězí kýty
  • 1 zelená paprika
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 100 g zakysané smetany
  • 1,5 lžíce uzené papriky
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá petržel na ozdobu

Postup

  • Maso a papriku očistěte a pokrájejte na plátky.
  • Ve větší pánvi rozehřejte olej, přidejte maso a papriku a opékejte 3-4 minuty.
  • Přidejte rajčata z plechovky, promíchejte, snižte plamen a duste 10 minut.
  • Dochuťte solí a pepřem a opatrně vmíchejte po jednotlivých lžících vmíchejte zakysanou smetanu.
  • Pokud je omáčka příliš hustá můžete ji naředit vodou.
  • Prohřejte, posypte čerstvou petrželkou a podávejte s karlovarským knedlíkem nebo s rýží.
Masová omáčka se zeleninou s třemi karlovarskými knedlíky
Zdroj: cookidoo.co.uk

Pikantní hovězí nudličky na kari

Indický recept lehce pikantní chuti, kterou v případě potřeby můžete zjemnit. Stačí když přidáte více bílého jogurtu.

Ingredience

  • 200 g hovězí svíčkové
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovka kájených rajčat
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce másla
  • 1 kostka hovězího bujonu nebo 100 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce kukuřičné mouky
  • 5 hřebíčků
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce curry
  • ½ lžičky skořice
  • 5 kuliček černého pepře
  • ½ lžičky koriandorvých semínek
  • 2 lístky šalvěje
  • 1 sušená chilli paprička tejo
  • ½ lžíce cukru
  • sůl

Postup

  • Ve větší pánvi rozpusťte lžíci másla, zprudka na něm opečete maso nakrájené na nudličky.
  • Když maso zhnědne vyndejte ho (včetně šťávy) z pánve a dejte stranou.
  • Do pánve dejte druhou lžíci másla a pozvolna na ni osmažte nadrobno nakrájenou cibuli.
  • V hmoždíři rozdrťte najemno všechno koření vyjma bobkového listu a chilli papričky.
  • Když cibule zesklovatí zasypte ji směsí koření, přidejte bobkový list, chilli papričku a najemno nasekaný česnek a krátce osmahněte.
  • Přidejte rajčata z plechovky, cukr a přiveďte k varu.
  • Do pánve vraťte maso a podlijte vývarem, příp. Bujónem rozpuštěným v horké vodě.
  • Přikryjte pokličkou a 20 minut duste na mírném plameni.
  • Poté vmíchejte jogurt, poprašte moukou, promíchejte a vařte ještě 10 minut, než omáčka zhoustne.
  • Dochuťte solí, v případě potřeby přidejte cukr nebo citronovou šťávu.
  • Takto upravené hovězí nudličky podávejte s rýží nebo s indickými plackami.
Indické curry s nudličkami hovězího masa, posypané petrželkou
Zdroj: cosori.com

Udon nudle s masem a zeleninou

Recept na asijské hovězí nudličky se zeleninou je krásně barevný, snadný a hotový během pár minut.

Ingredience

  • 200 g Udon nudlí (můžete použít i klasické vaječné nebo rýžové)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g hovězí svíčkové
  • 200 g žampionů
  • 2 mrkve
  • ½ brokolice
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička nasekaného zázvoru
  • 1 lžička nasekaného česneku
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • ½ lžičky chilli vloček
  • sůl
  • pepř

Postup

  • V malé misce smíchejte sójovou omáčku, sezamový olej, rybí omáčku, nasekaný zázvor a česnek, chilli vločky, cukr a pepř a nechte stranou.
  • Nudle uvařte dle návodu.
  • Maso nakrájejte na nudličky, růžičky brokolice rozkrojte napůl, mrkev a žampiony pokrájejte na plátky.
  • Ve velké pánvi nebo ve woku rozehřejte olej a zprudka na něm opečte maso, 3-4 minuty, dokud nezhnědne. Vyndejte a dejte stranou.
  • Do pánve dejte zeleninu a zprudka orestujte, tak aby se prohřála a přitom si zachovala svoji křupavost.
  • Přidejte nudle, maso a připravenou omáčku, pečlivě promíchejte a můžete podávat.

Nebo můžete postupovat podle videoreceptu:

Směs nudlí, zeleniny a masa ve velké nerezové pánvi
Zdroj: damndelicious.net

Máte rádi asijskou kuchyni? Vyzkoušejte recepty na nudle Pad thai.

Nudličky z hovězího masa na červeném víně

S francouzským receptem na maso podušené ve víně budete zaručeně slavit úspěch.

Ingredience

  • 300 g hovězí kýty
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 200 ml suchého červeného vína
  • 2 lžíce mouky
  • 2 snítky tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla

Postup

  • Maso nakrájejte na proužky, šalotku a česnek na drobno.
  • V větší pánvi rozehřejte olej a máslo, přidejte cibuli a maso a pozvolna opečte dokud se maso nezatáhne a cibule nezhnědne.
  • Přidejte česnek , protlak a tymián, promíchejte a krátce opečte.
  • Podlijte vínem, promíchejte a povařte.
  • Přilijte vývar, zakryjte pokličkou a na mírném plameni duste 20 minut.
  • Zaprašte moukou, promíchejte a ještě 10 minut povařte.
  • Dochuťte solí a pepřem a podávejte s bramborovou kaší nebo se šťouchanými brambory.
Kousky hovězího masa v omáčce z červeného vína
Zdroj: recipetineats.com

Pestrý salát s hovězím a avokádem

Hledáte lehkou a přitom výživnou večeři? Tento nutričně bohatý salát s nudličkami z hovězího masa vás určitě potěší.

Ingredience

  • 1 plátek hovězího masa na steak
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g cherry rajčátek
  • 1 balení mozzarelových kuliček
  • 1 avokádo
  • 1 hrst rukoly
  • 1 hrst polníčku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce balsamikového octa
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Na pánvi rozpusťte máslo, maso osolte, opepřete a opečte z každé strany 3 minuty.
  • Vyndejte z pánve a nechte 10 minut odpočinout.
  • Rajčata rozpulte, avokádo oloupejte a rozkrájejte na plátky, rukolu a polníček omyjte.
  • Ve velké míse smíchejte oba saláty, rajčata, avokádo, olivový olej a balsamikový ocet. Dle chuti osolte a opepřete.
  • Maso rozkrájejte na velmi tenké plátky a spolu s mozzarellou servírujte na salátu. Podávejte samotné, nebo s opečenou bagetkou.
Talíř s listy salátu, s rajčaty, kousky avokáda a plátky masa
Zdroj: taste.com.au

5 důvodů proč jíst hovězí

  • Je skvělým zdrojem bílkovin.
  • Když si vyberete ten správný kousek a vhodnou úpravu má hovězí maso nižší obsah tuku než kuřecí nebo vepřové.
  • Je bohaté na minerály (zinek, selen, fosfor, železo . . .).
  • Má vysoký obsah vitamínů skupiny B.
  • Obsahuje kreatin – látku, která podporuje růst svalové hmoty.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.