Hovězí maso obsahuje velké množství kvalitních bílkovin.
Také celou řadu živin, minerálních prvků a vitamínů.
Jeho nevýhodou ale může být dlouhý proces přípravy.
Proto je ideální koupit kvalitní kousek a pokrájet ho na drobné kousky, které jsou hotové během chvilky.
Podívejte se na celosvětově oblíbené recepty na hovězí nudličky a inspirujte se.
Hovězí Stroganov
Recept na hovězí nudličky Stroganov má původ v ruské kuchyni. Pro svou snadnou a rychlou přípravu bývá také označován jako minutkový guláš.
Ingredience
- 400 g hovězí svíčkové
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 1 menší cibule
- 200 g čerstvých žampionů
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce mouky
- 250 ml hovězího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 60 ml zakysané smetany
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- ½ lžíce dijonské hořčice
- sůl
- pepř
Postup
- Maso pokrájejte na nudličky, cibuli a česnek na drobno, žampiony na plátky.
- V hluboké pánvi rozehřejte olej, poté přidejte maso a za občasného míchání dvě minuty opékejte.
- Opečené maso vyndejte z pánve, přikryjte a dejte stranou.
- Do pánve přidejte máslo, cibuli a žampiony a opékejte asi 8 minut, dokud houby nepustí vodu.
- Přidejte česnek a nechte rozvonět.
- Poprašte moukou a zhruba minutu za stálého míchání opékejte.
- Směs podlijte vývarem, pořádně ode dna promáchejte, přidejte smetanu ke šlehání a duste několik minut.
- Do misky se zakysanou smetanou dejte dvě lžíce omáčky z pánve a promíchejte, teprve pak ji pozvolna vlijte do pánve.
- Přidejte worcester, hořčici, sůl a pepř a opečené maso i s veškerou šťávou, která se z něj uvolnila.
- Promíchejte a pozvolna přiveďte k varu.
- Podávejte s bramborem, s rýží, s těstovinami nebo s hranolky.

Jak připravit nejlepší guláš z hovězího masa? Inspirujte se v deseti receptech na poctivý guláš.
Hovězí nudličky po cikánsku
Skvělá kombinace zeleninové omáčky a křehkého masa. S domácím knedlíkem je to naprostá lahoda.
Ingredience
- 380 g hovězí kýty
- 1 zelená paprika
- 1 plechovka krájených rajčat
- 100 g zakysané smetany
- 1,5 lžíce uzené papriky
- 1 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- čerstvá petržel na ozdobu
Postup
- Maso a papriku očistěte a pokrájejte na plátky.
- Ve větší pánvi rozehřejte olej, přidejte maso a papriku a opékejte 3-4 minuty.
- Přidejte rajčata z plechovky, promíchejte, snižte plamen a duste 10 minut.
- Dochuťte solí a pepřem a opatrně vmíchejte po jednotlivých lžících vmíchejte zakysanou smetanu.
- Pokud je omáčka příliš hustá můžete ji naředit vodou.
- Prohřejte, posypte čerstvou petrželkou a podávejte s karlovarským knedlíkem nebo s rýží.

Pikantní hovězí nudličky na kari
Indický recept lehce pikantní chuti, kterou v případě potřeby můžete zjemnit. Stačí když přidáte více bílého jogurtu.
Ingredience
- 200 g hovězí svíčkové
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 plechovka kájených rajčat
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 2 lžíce másla
- 1 kostka hovězího bujonu nebo 100 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce kukuřičné mouky
- 5 hřebíčků
- 3 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 2 lžíce curry
- ½ lžičky skořice
- 5 kuliček černého pepře
- ½ lžičky koriandorvých semínek
- 2 lístky šalvěje
- 1 sušená chilli paprička tejo
- ½ lžíce cukru
- sůl
Postup
- Ve větší pánvi rozpusťte lžíci másla, zprudka na něm opečete maso nakrájené na nudličky.
- Když maso zhnědne vyndejte ho (včetně šťávy) z pánve a dejte stranou.
- Do pánve dejte druhou lžíci másla a pozvolna na ni osmažte nadrobno nakrájenou cibuli.
- V hmoždíři rozdrťte najemno všechno koření vyjma bobkového listu a chilli papričky.
- Když cibule zesklovatí zasypte ji směsí koření, přidejte bobkový list, chilli papričku a najemno nasekaný česnek a krátce osmahněte.
- Přidejte rajčata z plechovky, cukr a přiveďte k varu.
- Do pánve vraťte maso a podlijte vývarem, příp. Bujónem rozpuštěným v horké vodě.
- Přikryjte pokličkou a 20 minut duste na mírném plameni.
- Poté vmíchejte jogurt, poprašte moukou, promíchejte a vařte ještě 10 minut, než omáčka zhoustne.
- Dochuťte solí, v případě potřeby přidejte cukr nebo citronovou šťávu.
- Takto upravené hovězí nudličky podávejte s rýží nebo s indickými plackami.

Objevte podobné tipy
Udon nudle s masem a zeleninou
Recept na asijské hovězí nudličky se zeleninou je krásně barevný, snadný a hotový během pár minut.
Ingredience
- 200 g Udon nudlí (můžete použít i klasické vaječné nebo rýžové)
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 g hovězí svíčkové
- 200 g žampionů
- 2 mrkve
- ½ brokolice
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička nasekaného zázvoru
- 1 lžička nasekaného česneku
- 1 lžíce sezamového oleje
- ½ lžičky chilli vloček
- sůl
- pepř
Postup
- V malé misce smíchejte sójovou omáčku, sezamový olej, rybí omáčku, nasekaný zázvor a česnek, chilli vločky, cukr a pepř a nechte stranou.
- Nudle uvařte dle návodu.
- Maso nakrájejte na nudličky, růžičky brokolice rozkrojte napůl, mrkev a žampiony pokrájejte na plátky.
- Ve velké pánvi nebo ve woku rozehřejte olej a zprudka na něm opečte maso, 3-4 minuty, dokud nezhnědne. Vyndejte a dejte stranou.
- Do pánve dejte zeleninu a zprudka orestujte, tak aby se prohřála a přitom si zachovala svoji křupavost.
- Přidejte nudle, maso a připravenou omáčku, pečlivě promíchejte a můžete podávat.
Nebo můžete postupovat podle videoreceptu:

Máte rádi asijskou kuchyni? Vyzkoušejte recepty na nudle Pad thai.
Nudličky z hovězího masa na červeném víně
S francouzským receptem na maso podušené ve víně budete zaručeně slavit úspěch.
Ingredience
- 300 g hovězí kýty
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 500 ml hovězího vývaru
- 200 ml suchého červeného vína
- 2 lžíce mouky
- 2 snítky tymiánu
- sůl
- pepř
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
Postup
- Maso nakrájejte na proužky, šalotku a česnek na drobno.
- V větší pánvi rozehřejte olej a máslo, přidejte cibuli a maso a pozvolna opečte dokud se maso nezatáhne a cibule nezhnědne.
- Přidejte česnek , protlak a tymián, promíchejte a krátce opečte.
- Podlijte vínem, promíchejte a povařte.
- Přilijte vývar, zakryjte pokličkou a na mírném plameni duste 20 minut.
- Zaprašte moukou, promíchejte a ještě 10 minut povařte.
- Dochuťte solí a pepřem a podávejte s bramborovou kaší nebo se šťouchanými brambory.

Pestrý salát s hovězím a avokádem
Hledáte lehkou a přitom výživnou večeři? Tento nutričně bohatý salát s nudličkami z hovězího masa vás určitě potěší.
Ingredience
- 1 plátek hovězího masa na steak
- 2 stroužky česneku
- 300 g cherry rajčátek
- 1 balení mozzarelových kuliček
- 1 avokádo
- 1 hrst rukoly
- 1 hrst polníčku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce balsamikového octa
- sůl
- pepř
Postup
- Na pánvi rozpusťte máslo, maso osolte, opepřete a opečte z každé strany 3 minuty.
- Vyndejte z pánve a nechte 10 minut odpočinout.
- Rajčata rozpulte, avokádo oloupejte a rozkrájejte na plátky, rukolu a polníček omyjte.
- Ve velké míse smíchejte oba saláty, rajčata, avokádo, olivový olej a balsamikový ocet. Dle chuti osolte a opepřete.
- Maso rozkrájejte na velmi tenké plátky a spolu s mozzarellou servírujte na salátu. Podávejte samotné, nebo s opečenou bagetkou.

5 důvodů proč jíst hovězí
- Je skvělým zdrojem bílkovin.
- Když si vyberete ten správný kousek a vhodnou úpravu má hovězí maso nižší obsah tuku než kuřecí nebo vepřové.
- Je bohaté na minerály (zinek, selen, fosfor, železo . . .).
- Má vysoký obsah vitamínů skupiny B.
- Obsahuje kreatin – látku, která podporuje růst svalové hmoty.