Ty nejlepší recepty na rolády z hovězího masa na jednom místě. Inspirujte se!

Chcete své rodině či návštěvě připravit chutný pokrm z masa?

S našimi recepty na hovězí roládu nemůžete sáhnout vedle!

Máme pro vás varianty s pestem či špenátem a gorgonzolou.

Navíc je to tak jednoduché!

Roláda z flank steaku plněná špenátem a gorgonzolou

Vyzkoušejte tuto dokonalou roládu, která skvěle poslouží i jako sváteční hlavní chod. Ocení ji i ti nejnáročnější hosté!

Co budete potřebovat

  • 1 flank steak o hmotnosti 700 – 1000 g
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka, nakrájená nadrobno
  • 500 g špenátu, omytého a nakrájeného
  • 1 šálek strouhanky
  • 200 g gorgonzoly nebo jiného modrého sýra, rozdrobeného
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

  • Předehřejte troubu na 190 °C.
  • Pomocí dlouhého ostrého nože (držte jej rovnoběžně s pracovní plochou) prořízněte dlouhou stranu steaku a zastavte se asi 1 cm od opačné strany.
  • Otevřete steak jako knihu.
  • Pokud je váš steak již tenký, nemusíte ho rozevírat, stačí ho roztlouct paličkou na maso na tloušťku asi 0,5 – 1 cm.
  • Dejte stranou.
  • Rozpalte velkou pánev na středním plameni a přidejte 1 lžíci olivového oleje.
  • Přidejte šalotku a restujte do měkka, asi 3 minuty.
  • Přidejte špenát a vařte, dokud nezvadne, asi 3 minuty.
  • Přeneste do cedníku.
  • Když špenát dostatečně vychladne, vymačkejte ze něj všechnu vlhkost.
  • Měli byste mít asi 1 šálek špenátu.
  • Přendejte do středně velké mísy a vmíchejte strouhanku a sýr.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Umístěte steak na potravinářskou fólii tak, aby dlouhá strana steaku směřovala k vám.
  • Špenátovou směsí rovnoměrně potřete steak a ponechejte 2,5 cm okraj podél okraje nejdále od vás.
  • Začněte stranou, která je vám nejblíže, a použijte jako pomůcku fólii, srolujte steak, jemně zatlačte na náplň, pak svinutý steak svažte potravinářským provázkem v rozestupech 5 až 8 cm.
  • Zvenku dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  • Zbývající 2 lžíce olivového oleje rozehřejte ve velké pánvi vhodné do trouby na středně vysokém plameni.
  • Roládu opečte ze všech stran, asi 3 minuty z každé strany.
  • Vložte pánev do trouby a pečte 25 minut, nebo dokud teploměr s okamžitým odečtem vložený do středu rolády neukáže 50 °C až 52 °C pro medium-rare.
  • Přendejte na prkénko, zakryjte alobalem a nechte 10 až 15 minut odpočívat.
  • Chcete-li podávat, odstraňte z rolády provázek a nakrájejte na plátky.
Roláda z hovězí masa plněná sýrem a špenátem na talíři se salátem a příborem.
www.seriouseats.com

Vyzkoušejte i naše recepty na krůtí roládu, na kterých si pochutná celá vaše rodina!
Máme pro vás variantu se špenátem, sušenými rajčaty i žampiony.

Malé hovězí roládky s omáčkou

Naučte se s námi připravit ty nejlepší mini roládky plněné cibulí, nakládanými okurkami a slaninou. Servírujte je spolu s delikátní omáčkou ze zeleniny a červeného vína!

Co budete potřebovat

Na rolády:   

  • 4 tenké plátky hovězího zadního masa
  • 2 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 4-8 malých nakládaných okurek (v závislosti na velikosti)
  • 2-3 lžičky střední hořčice
  • 4-12 velmi tenkých plátků slaniny (v závislosti na velikosti)
  • jemná mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • trochu oleje

Na omáčku:

  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička krystalového cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek červeného vína
  • 2 šálky hovězího vývaru
  • 1 šálek vody
  • 1 velký stroužek česneku
  • 2-3 snítky tymiánu
  • jemná mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

  • Odřízněte dva kusy potravinářské fólie větší než plátky masa a potřete je trochou oleje.
  • Hovězí plátky klaďte jeden po druhém na jeden z kousků fólie, přikryjte druhým kouskem fólie a naklapejte.
  • Cibuli oloupejte a rozpulte a poté ji nakrájejte na tenká půlkolečka.
  • Na pánvi rozpusťte máslo a osmahněte cibuli dozlatova.
  • Nechte ji mírně vychladnout.
  • Každý plátek masa potřete hořčicí.
  • Na maso položte 1-3 tenké kousky slaniny.
  • Cibuli rozdělte na čtyři porce a na každé maso rozprostřete jednu část.
  • Na konec každého hovězího plátku položte 1-2 malé nakládané okurky.
  • Dlouhé strany masa jen trochu přeložte přes náplň.
  • Maso rolujte od konce, kde leží okurka.
  • Rolády zafixujte párátkem.
  • Posypte solí a pepřem ze všech stran.
  • Nakrájejte cibuli a mrkev.
  • Rozehřejte olej ve velkém hrnci.
  • Rolády ze všech stran opečte, vyndejte z hrnce a dejte stranou.
  • Vložte cibuli a mrkev do stejného hrnce a restujte, dokud cibule nezezlátne.
  • Přidejte rajčatový protlak a cukr a vařte několik minut.
  • Přidejte mouku a pokračujte ve vaření za stálého míchání další minutu nebo dvě.
  • Po troškách přidávejte červené víno (3 nebo 4 velké střiky) a nechte zredukovat, než přidáte další střik.
  • Nakonec přidejte poslední střik vína, hovězí vývar a vodu a vše přiveďte k varu.
  • Rolády vložte zpět do hrnce spolu s jemně nasekaným stroužkem česneku a snítkami tymiánu.
  • Přikryjte, stáhněte plamen a vařte asi 1 a ¼ hodiny.
  • Během posledních 15 minut vaření sejměte poklici, aby se omáčka zredukovala.
  • Rolády vyndejte z omáčky, opatrně odstraňte párátka a udržujte je teplé.
  • Omáčku vařte asi 10 minut.
  • Zeleninu můžete nechat uvnitř a omáčku rozmixovat dohladka, tím omáčka zhoustne, ale už nebude tak jemná.
  • Pro jemnější omáčku vyjměte zeleninu děrovanou lžící a omáčku zredukujte na požadovanou konzistenci.
  • Ochutnejte a případně dosolte.
  • Přidejte pepř.
  • Rolády vložte zpět do omáčky a znovu je prohřejte.
  • Podávejte ihned.
Mini roládky plněné cibulí, nakládanými okurkami a slaninou servírované spolu s delikátní omáčkou ze zeleniny a červeného vína.
www.whereismyspoon.co

Roláda z mletého hovězího masa

I z mletého masa můžete vytvořit úžasnou roládu a tento recept je toho příkladem. Naplňte ji vejci, mozzarellou a šunkou a budete překvapeni, jak rychle zmizí z talířů.

Co budete potřebovat

  • 1 kg mletého hovězího masa
  • 1 krajíc bílého chleba
  • 4 vejce    
  • nakrájená slanina dle chuti
  • 300 g mozzarelly
  • sůl a pepř dle chuti
  • 200 g šunky

Postup

  • Smíchejte plátek chleba namočený v mléce s mletým masem.   
  • Přidejte česnek, sůl a pepř podle chuti, 1 vejce a promíchejte.
  • Na prkénko položte masovou směs, roztáhněte ji a naplňte 3 vařenými vejci, mozzarellou a šunkou.
  • Maso postupně srolujte do tvaru rolády a vložte ji do bochníkové formy.
  • Navrch dejte nakrájenou slaninu a další mozzarellu (pokud chcete) a pečte ve vyhřáté troubě na 180° asi 45 minut.
  • Dobrou chuť!
Nakrájená masová roláda plněná vejci, mozzarellou a šunkou na talíři.
www.delirec.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Hovězí roláda s pestem z vlašských ořechů a petrželky

Naklepaný flank steak plněný slaninou a luxusním pestem z parmazánu, vlašských ořechů, česneku a petrželky je naprostá delikatesa! Navíc je mnohem jednodušší na přípravu než se na první pohled může zdát.

Co budete potřebovat

Na pesto:   

  • 1 šálek nasekané petrželky   
  • 1/2 šálku vyloupaných vlašských ořechů
  • 1/4 šálku strouhaného parmazánu nebo sýru pecorino
  • 2 stroužky česneku, nasekané nahrubo
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje

Na roládu:   

  • 200 g tenkých plátků slaniny
  • 1 flank steak o hmotnosti cca 700 – 800 g
  • sůl a černý pepř
  • plátky citronu k podávání

Postup

  • Vložte petrželku, sýr, česnek, sůl a vlašské ořechy do kuchyňského robotu.
  • Promixujte.
  • Znovu robota zapněte a pomalu přilévejte olivový olej, aby vám vzniklo krásné pesto.
  • Na velké pánvi opečte slaninu.
  • Chcete ji mít uvařenou, ale ne křupavou, jinak se vám v roládě zlomí.
  • Když je slanina hotová, dejte ji stranou na papírové ubrousky.
  • Umístěte dvě vrstvy plastové fólie na velkou pracovní plochu a položte na ně flank steak.
  • Zakryjte další fólií.
  • Pomocí gumové paličky, ploché strany paličky na maso nebo prázdné láhve od vína rozklepejte flank steak, aby byl cca centimetr tlustý nebo klidně tenčí.
  • Maso čas od času otočte, aby se vše rovnoměrně rozklepalo.
  • Odstraňte z masa fólii a minutu nebo dvě ho z obou stran tlučte druhou stranou paličky.
  • Pokud nemáte paličku na maso, můžete tento krok přeskočit.
  • Podívejte se na svůj steak.
  • Budete ho rolovat tak, aby vlákna masa směřovala ze strany na stranu.
  • Je to z toho důvodu, že když maso později nakrájíte, bude křehčí, když ho budete krájet přes vlákna.
  • Pokud vaše maso nemá tvar čtverce nebo obdélníku, můžete ho trochu oříznout, aby se vám dobře plnilo.
  • Posypte trochou soli a černého pepře.
  • Na maso rozetřete tenkou vrstvu pesta a ponechejte asi centimetr volného místa na všech stranách masa.
  • Položte slaninu přes vlákna masa.
  • Předehřejte troubu na 175 °C.
  • Roládu opatrně pevně srolujte.
  • Pokud chcete, odřízněte veškerou slaninu, která přesahuje steak.
  • Maso svažte 6 až 8 provázky.
  • Roládu opečte na pánvi s tukem ze slaniny.
  • Roládu dejte do pekáče na rošt švem dolů.
  • Pokud nemáte rošt, zaimprovizujte s řapíkatým celerem.
  • Pečte 20-25 minut, nebo dokud vnitřek masa nebude mít 54 °C.
  • Maso vyjměte z trouby a před krájením ho nechte 10 minut odpočinout.
  • Roládu nakrájejte a podávejte s měsíčky citronu, které pokrmu dodají trochu kyselosti.
Naklepaný flank steak plněný slaninou a luxusním pestem z parmazánu, vlašských ořechů, česneku a petrželky.
www.simplyrecipes.com

Roláda z hovězího masa plněná sýrem a nakládanými okurkami

Tuto plněnou hovězí roládu lze podávat jako hlavní chod i jako teplý předkrm a každého milovníka masa nadchne nejen vizuálně. Hovězí maso zjemníme a naložíme do slané marinády se zázvorem a česnekem. Poté naplníme směsí sýra, bylinek, vajec a kyselých okurek a zapečeme v troubě s cibulí. Mňam!

Co budete potřebovat

Na maso:   

  • kus zázvoru
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • 1 lžička hořčice
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • ⅓ lžičky sušeného tymiánu
  • ⅓ lžičky sušeného rozmarýnu
  • 800 – 900 g hovězí kližky

Na náplň:

  • 200 – 250 g sýra
  • 2 vejce
  • sůl, podle chuti
  • ⅓ lžičky sušeného tymiánu
  • ⅓ lžičky sušeného rozmarýnu
  • 2 nakládané okurky
  • 2 – 3 cibule
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • petrželka, na ozdobu

Postup

  • Zázvor nastrouhejte na jemném struhadle, bude vám ho stačit cca lžička.
  • Česnek prolisujte.
  • V misce smíchejte zázvor, česnek, hořčici, sójovou omáčku, olej, tymián a rozmarýn.
  • Hovězí maso podélně rozřízněte a otevřete jako knihu, zakryjte potravinářskou fólií a paličkou na maso jemně rozklepejte na tloušťku asi 6–7 mm.
  • Nandejte marinádu na na jednu stranu masa, ale část marinády si nechte.
  • Marinované maso dejte stranou, zatímco budete připravovat náplň.
  • Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
  • Vmíchejte vejce, sůl, tymián a rozmarýn.
  • Okurky nakrájejte na jemné proužky nebo malé kostičky.
  • Na maso položte stejnoměrnou vrstvu směsi sýra a vajec, podél jednoho dlouhého okraje nechte volný okraj.
  • Poté rozložte proužky okurky na opačnou stranu od volného okraje.
  • Okurky srolujte dovnitř do těsné rolky a svažte kuchyňským provázkem.
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka.
  • Vložte cibuli do olejem vymazané zapékací misky.
  • Do zapékací mísy dejte také hovězí roládu.
  • Roládu potřete zbytkem marinády a přikryjte alobalem.
  • Pečte v troubě na 180°C cca 1,5 hodiny, poté sejměte alobal a nechte hovězí roládu dopéct v troubě dalších 15–20 minut.
  • Hovězí roládu před podáváním nakrájejte na kousky a podávejte s petrželkou.
Masová roláda plněná sýrem, vejci a kyselými okurkami na talíři s čerstvou petrželkou.
www.yummytemple.com

Šťavnaté maso plněné lehce nakyslým zelím, lehce mastným od lahodné slaniny.
Že se vám sbíhají sliny? Tak vyzkoušejte i naše výtečné recepty na záhorácké závitky!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X