Chcete své rodině či návštěvě připravit chutný pokrm z masa?
S našimi recepty na hovězí roládu nemůžete sáhnout vedle!
Máme pro vás varianty s pestem či špenátem a gorgonzolou.
Navíc je to tak jednoduché!
Roláda z flank steaku plněná špenátem a gorgonzolou
Vyzkoušejte tuto dokonalou roládu, která skvěle poslouží i jako sváteční hlavní chod. Ocení ji i ti nejnáročnější hosté!
Co budete potřebovat
- 1 flank steak o hmotnosti 700 – 1000 g
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka, nakrájená nadrobno
- 500 g špenátu, omytého a nakrájeného
- 1 šálek strouhanky
- 200 g gorgonzoly nebo jiného modrého sýra, rozdrobeného
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Pomocí dlouhého ostrého nože (držte jej rovnoběžně s pracovní plochou) prořízněte dlouhou stranu steaku a zastavte se asi 1 cm od opačné strany.
- Otevřete steak jako knihu.
- Pokud je váš steak již tenký, nemusíte ho rozevírat, stačí ho roztlouct paličkou na maso na tloušťku asi 0,5 – 1 cm.
- Dejte stranou.
- Rozpalte velkou pánev na středním plameni a přidejte 1 lžíci olivového oleje.
- Přidejte šalotku a restujte do měkka, asi 3 minuty.
- Přidejte špenát a vařte, dokud nezvadne, asi 3 minuty.
- Přeneste do cedníku.
- Když špenát dostatečně vychladne, vymačkejte ze něj všechnu vlhkost.
- Měli byste mít asi 1 šálek špenátu.
- Přendejte do středně velké mísy a vmíchejte strouhanku a sýr.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Umístěte steak na potravinářskou fólii tak, aby dlouhá strana steaku směřovala k vám.
- Špenátovou směsí rovnoměrně potřete steak a ponechejte 2,5 cm okraj podél okraje nejdále od vás.
- Začněte stranou, která je vám nejblíže, a použijte jako pomůcku fólii, srolujte steak, jemně zatlačte na náplň, pak svinutý steak svažte potravinářským provázkem v rozestupech 5 až 8 cm.
- Zvenku dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Zbývající 2 lžíce olivového oleje rozehřejte ve velké pánvi vhodné do trouby na středně vysokém plameni.
- Roládu opečte ze všech stran, asi 3 minuty z každé strany.
- Vložte pánev do trouby a pečte 25 minut, nebo dokud teploměr s okamžitým odečtem vložený do středu rolády neukáže 50 °C až 52 °C pro medium-rare.
- Přendejte na prkénko, zakryjte alobalem a nechte 10 až 15 minut odpočívat.
- Chcete-li podávat, odstraňte z rolády provázek a nakrájejte na plátky.

Vyzkoušejte i naše recepty na krůtí roládu, na kterých si pochutná celá vaše rodina!
Máme pro vás variantu se špenátem, sušenými rajčaty i žampiony.
Malé hovězí roládky s omáčkou
Naučte se s námi připravit ty nejlepší mini roládky plněné cibulí, nakládanými okurkami a slaninou. Servírujte je spolu s delikátní omáčkou ze zeleniny a červeného vína!
Co budete potřebovat
Na rolády:
- 4 tenké plátky hovězího zadního masa
- 2 cibule
- 1 lžíce másla
- 4-8 malých nakládaných okurek (v závislosti na velikosti)
- 2-3 lžičky střední hořčice
- 4-12 velmi tenkých plátků slaniny (v závislosti na velikosti)
- jemná mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
- trochu oleje
Na omáčku:
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička krystalového cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 šálek červeného vína
- 2 šálky hovězího vývaru
- 1 šálek vody
- 1 velký stroužek česneku
- 2-3 snítky tymiánu
- jemná mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Odřízněte dva kusy potravinářské fólie větší než plátky masa a potřete je trochou oleje.
- Hovězí plátky klaďte jeden po druhém na jeden z kousků fólie, přikryjte druhým kouskem fólie a naklapejte.
- Cibuli oloupejte a rozpulte a poté ji nakrájejte na tenká půlkolečka.
- Na pánvi rozpusťte máslo a osmahněte cibuli dozlatova.
- Nechte ji mírně vychladnout.
- Každý plátek masa potřete hořčicí.
- Na maso položte 1-3 tenké kousky slaniny.
- Cibuli rozdělte na čtyři porce a na každé maso rozprostřete jednu část.
- Na konec každého hovězího plátku položte 1-2 malé nakládané okurky.
- Dlouhé strany masa jen trochu přeložte přes náplň.
- Maso rolujte od konce, kde leží okurka.
- Rolády zafixujte párátkem.
- Posypte solí a pepřem ze všech stran.
- Nakrájejte cibuli a mrkev.
- Rozehřejte olej ve velkém hrnci.
- Rolády ze všech stran opečte, vyndejte z hrnce a dejte stranou.
- Vložte cibuli a mrkev do stejného hrnce a restujte, dokud cibule nezezlátne.
- Přidejte rajčatový protlak a cukr a vařte několik minut.
- Přidejte mouku a pokračujte ve vaření za stálého míchání další minutu nebo dvě.
- Po troškách přidávejte červené víno (3 nebo 4 velké střiky) a nechte zredukovat, než přidáte další střik.
- Nakonec přidejte poslední střik vína, hovězí vývar a vodu a vše přiveďte k varu.
- Rolády vložte zpět do hrnce spolu s jemně nasekaným stroužkem česneku a snítkami tymiánu.
- Přikryjte, stáhněte plamen a vařte asi 1 a ¼ hodiny.
- Během posledních 15 minut vaření sejměte poklici, aby se omáčka zredukovala.
- Rolády vyndejte z omáčky, opatrně odstraňte párátka a udržujte je teplé.
- Omáčku vařte asi 10 minut.
- Zeleninu můžete nechat uvnitř a omáčku rozmixovat dohladka, tím omáčka zhoustne, ale už nebude tak jemná.
- Pro jemnější omáčku vyjměte zeleninu děrovanou lžící a omáčku zredukujte na požadovanou konzistenci.
- Ochutnejte a případně dosolte.
- Přidejte pepř.
- Rolády vložte zpět do omáčky a znovu je prohřejte.
- Podávejte ihned.

Objevte podobné tipy
Roláda z mletého hovězího masa
I z mletého masa můžete vytvořit úžasnou roládu a tento recept je toho příkladem. Naplňte ji vejci, mozzarellou a šunkou a budete překvapeni, jak rychle zmizí z talířů.
Co budete potřebovat
- 1 kg mletého hovězího masa
- 1 krajíc bílého chleba
- 4 vejce
- nakrájená slanina dle chuti
- 300 g mozzarelly
- sůl a pepř dle chuti
- 200 g šunky
Postup
- Smíchejte plátek chleba namočený v mléce s mletým masem.
- Přidejte česnek, sůl a pepř podle chuti, 1 vejce a promíchejte.
- Na prkénko položte masovou směs, roztáhněte ji a naplňte 3 vařenými vejci, mozzarellou a šunkou.
- Maso postupně srolujte do tvaru rolády a vložte ji do bochníkové formy.
- Navrch dejte nakrájenou slaninu a další mozzarellu (pokud chcete) a pečte ve vyhřáté troubě na 180° asi 45 minut.
- Dobrou chuť!

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Hovězí roláda s pestem z vlašských ořechů a petrželky
Naklepaný flank steak plněný slaninou a luxusním pestem z parmazánu, vlašských ořechů, česneku a petrželky je naprostá delikatesa! Navíc je mnohem jednodušší na přípravu než se na první pohled může zdát.
Co budete potřebovat
Na pesto:
- 1 šálek nasekané petrželky
- 1/2 šálku vyloupaných vlašských ořechů
- 1/4 šálku strouhaného parmazánu nebo sýru pecorino
- 2 stroužky česneku, nasekané nahrubo
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
Na roládu:
- 200 g tenkých plátků slaniny
- 1 flank steak o hmotnosti cca 700 – 800 g
- sůl a černý pepř
- plátky citronu k podávání
Postup
- Vložte petrželku, sýr, česnek, sůl a vlašské ořechy do kuchyňského robotu.
- Promixujte.
- Znovu robota zapněte a pomalu přilévejte olivový olej, aby vám vzniklo krásné pesto.
- Na velké pánvi opečte slaninu.
- Chcete ji mít uvařenou, ale ne křupavou, jinak se vám v roládě zlomí.
- Když je slanina hotová, dejte ji stranou na papírové ubrousky.
- Umístěte dvě vrstvy plastové fólie na velkou pracovní plochu a položte na ně flank steak.
- Zakryjte další fólií.
- Pomocí gumové paličky, ploché strany paličky na maso nebo prázdné láhve od vína rozklepejte flank steak, aby byl cca centimetr tlustý nebo klidně tenčí.
- Maso čas od času otočte, aby se vše rovnoměrně rozklepalo.
- Odstraňte z masa fólii a minutu nebo dvě ho z obou stran tlučte druhou stranou paličky.
- Pokud nemáte paličku na maso, můžete tento krok přeskočit.
- Podívejte se na svůj steak.
- Budete ho rolovat tak, aby vlákna masa směřovala ze strany na stranu.
- Je to z toho důvodu, že když maso později nakrájíte, bude křehčí, když ho budete krájet přes vlákna.
- Pokud vaše maso nemá tvar čtverce nebo obdélníku, můžete ho trochu oříznout, aby se vám dobře plnilo.
- Posypte trochou soli a černého pepře.
- Na maso rozetřete tenkou vrstvu pesta a ponechejte asi centimetr volného místa na všech stranách masa.
- Položte slaninu přes vlákna masa.
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Roládu opatrně pevně srolujte.
- Pokud chcete, odřízněte veškerou slaninu, která přesahuje steak.
- Maso svažte 6 až 8 provázky.
- Roládu opečte na pánvi s tukem ze slaniny.
- Roládu dejte do pekáče na rošt švem dolů.
- Pokud nemáte rošt, zaimprovizujte s řapíkatým celerem.
- Pečte 20-25 minut, nebo dokud vnitřek masa nebude mít 54 °C.
- Maso vyjměte z trouby a před krájením ho nechte 10 minut odpočinout.
- Roládu nakrájejte a podávejte s měsíčky citronu, které pokrmu dodají trochu kyselosti.

Roláda z hovězího masa plněná sýrem a nakládanými okurkami
Tuto plněnou hovězí roládu lze podávat jako hlavní chod i jako teplý předkrm a každého milovníka masa nadchne nejen vizuálně. Hovězí maso zjemníme a naložíme do slané marinády se zázvorem a česnekem. Poté naplníme směsí sýra, bylinek, vajec a kyselých okurek a zapečeme v troubě s cibulí. Mňam!
Co budete potřebovat
Na maso:
- kus zázvoru
- 3 – 4 stroužky česneku
- 1 lžička hořčice
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- ⅓ lžičky sušeného tymiánu
- ⅓ lžičky sušeného rozmarýnu
- 800 – 900 g hovězí kližky
Na náplň:
- 200 – 250 g sýra
- 2 vejce
- sůl, podle chuti
- ⅓ lžičky sušeného tymiánu
- ⅓ lžičky sušeného rozmarýnu
- 2 nakládané okurky
- 2 – 3 cibule
- 1 lžíce rostlinného oleje
- petrželka, na ozdobu
Postup
- Zázvor nastrouhejte na jemném struhadle, bude vám ho stačit cca lžička.
- Česnek prolisujte.
- V misce smíchejte zázvor, česnek, hořčici, sójovou omáčku, olej, tymián a rozmarýn.
- Hovězí maso podélně rozřízněte a otevřete jako knihu, zakryjte potravinářskou fólií a paličkou na maso jemně rozklepejte na tloušťku asi 6–7 mm.
- Nandejte marinádu na na jednu stranu masa, ale část marinády si nechte.
- Marinované maso dejte stranou, zatímco budete připravovat náplň.
- Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Vmíchejte vejce, sůl, tymián a rozmarýn.
- Okurky nakrájejte na jemné proužky nebo malé kostičky.
- Na maso položte stejnoměrnou vrstvu směsi sýra a vajec, podél jednoho dlouhého okraje nechte volný okraj.
- Poté rozložte proužky okurky na opačnou stranu od volného okraje.
- Okurky srolujte dovnitř do těsné rolky a svažte kuchyňským provázkem.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka.
- Vložte cibuli do olejem vymazané zapékací misky.
- Do zapékací mísy dejte také hovězí roládu.
- Roládu potřete zbytkem marinády a přikryjte alobalem.
- Pečte v troubě na 180°C cca 1,5 hodiny, poté sejměte alobal a nechte hovězí roládu dopéct v troubě dalších 15–20 minut.
- Hovězí roládu před podáváním nakrájejte na kousky a podávejte s petrželkou.

Šťavnaté maso plněné lehce nakyslým zelím, lehce mastným od lahodné slaniny.
Že se vám sbíhají sliny? Tak vyzkoušejte i naše výtečné recepty na záhorácké závitky!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!