Neodolatelné recepty na hovězí nudličky Stroganov. Ochutnejte!

Ruská kuchyně sice není tak světoznámá jako kuchyně francouzská či italská, ale přesto v ní najdeme množství výtečných pokrmů.

Které vás napadají?

Zcela jistě boršč, pirohy, soljanka, šašlik, pelmeně či bliny.

Existuje ale ještě jeden pokrm, jehož název v sobě ukrývá jméno jednoho významného šlechtického rodu.

Ano, dnes se společně podíváme na rozmanité varianty receptů na hovězí Stroganov!

Objevte s námi tu nejlahodnější!

Hovězí nudličky Stroganov s vůní brandy

Vyzkoušejte nevšední recept, ve kterém se na rozdíl od většiny ostatních při přípravě nepoužívá hořčice ani rajčatový protlak. Jeho chuť je naopak ozvláštněna brandy!

Ingredience

  • 500 g hovězí svíčkové
  • 1 červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g lesních hub
  • 50 ml zakysané smetany
  • 40 ml brandy
  • 10 g másla
  • 1 lžička sladké papriky
  • citronová kůra z jednoho citronu
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka

Postup

  1. Oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli a česnek.
  2. Nastrouhejte kůru z citronu, očistěte a nakrájejte houby.
  3. Hovězí maso vložte mezi dvě vrstvy potravinové folie a válečkem rozválejte přibližně na tloušťku půl centimetru.
  4. Následně maso nakrájejte na tenké nudličky.
  5. Nudličky posypte sladkou paprikou, pepřem, solí a citronovou kůrou.
  6. V pánvi na olivovém oleji orestujte cibuli s česnekem, poté přidejte rovněž houby a máslo.
  7. Restujte do doby, než houby mírně zezlátnou, a následně tuto směs z pánve odstraňte.
  8. Do stejné pánve přilijte trochu oleje a po dobu několika minut v něm restujte hovězí nudličky.
  9. Přimíchejte také směs hub, cibule a česneku a vše zalijte brandy.
  10. Míchejte, dokud se brandy téměř nevypaří.
  11. Odstavte z ohně a přimíchejte zakysanou smetanu.
  12. Podávejte posypané čerstvě nakrájenou petrželkou.

Takto připravené hovězí Stroganov skvěle chutná s čerstvým chlebem a nakládanými okurkami.

Masové nudličky s houbami deglazované brandy
zdroj: jamieoliver.com

Toužíte po vlastnoručně nakládaných okurkách? S naším praktickým návodem na zavařování to zvládne každý!

Hovězí Stroganov s rýží

Jak velké by měly být hovězí nudličky? Obvykle se udává přibližně 5 x 2 x 1 centimetr. Existují i varianty, kdy se svíčková nekrájí na nudličky, ale pouze na plátky.

Ingredience

  • 500 g hovězí svíčkové nebo roštěné
  • 250 g žampionů
  • 250 ml vývaru
  • 85 g zakysané smetany
  • 1 červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 PL worcestrové omáčky
  • 1 PL rajčatového protlaku
  • 2 lžičky másla
  • 2 lžičky sladké papriky
  • olej
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka

Postup

  1. Na pánvi s olejem zprudka orestujte svíčkovou nakrájenou na nudličky.
  2. Následně na másle přibližně 5 minut za stálého míchání zlehka restujte nadrobno nakrájenou cibulku a česnek, které posypejte sladkou paprikou.
  3. Přidejte ke směsi hovězí maso, na plátky nakrájené žampiony, worcestrovou omáčku, rajčatový protlak a vývar.
  4. Vše důkladně promíchejte a přiveďte k varu.
  5. Poté duste na mírném plamenu, dokud maso nebude měkké.
  6. Do směsi vmíchejte zakysanou smetanu.
  7. Servírujte posypané čerstvou petrželkou.

Rýže je v Čechách nejoblíbenější přílohou k tomuto pokrmu. Vzhledem ke své struktuře se nejvíce doporučuje rýže basmati či další druhy dlouhozrnné rýže.

Směs hovězího masa, žampionů a rýže zdoběná petrželkou
zdroj: taste.com.au

Stroganov se žampiony a smetanou

Kromě žampionů můžete při přípravě samozřejmě použít i lesní houby. Ty pokrmu dodají intenzivnější chuť i vůni. 

Ingredience

  • 500 g hovězí svíčkové či roštěné
  • 250 g žampionů
  • 250 ml zakysané smetany
  • 125 ml vývaru
  • 1 cibule
  • 60 ml brandy
  • 1 PL oleje
  • 1 PL másla
  • 1 lžička hořčice
  • bobkový list
  • sůl, pepř
  • petrželka

Postup

  1. Hovězí maso nakrájejte na nudličky.
  2. Na pánvi zahřejte olej a máslo, přidejte nakrájenou cibuli, žampiony, sůl a pepř.
  3. Vařte po dobu 7-10 minut na mírném ohni.
  4. Cibuli s žampiony z pánve vyjměte a odložte do misky.
  5. Do pánve vložte masové nudličky a restujte je po dobu 3-5 minut.
  6. Přilijte brandy a za stálého míchání pokračujte ve vaření, dokud se téměř veškerý alkohol nevypaří.
  7. Následně přidejte vývar, bobkový list, sůl a pepř a za stálého míchání povařte.
  8. Vraťte do pánve žampiony a cibuli a vařte ještě po dobu přibližně 3 minut.
  9. Na závěr přidejte zakysanou smetanu a na mírném ohni důkladně promíchejte.
  10. Před podáním posypte nasekanou čerstvou petrželkou.

Servírujte s bramborovou kaší, rýží či pečivem a nakládanými okurkami.

V případě, že je pro vás chuť zakysané smetany příliš silná, nahraďte ji půl na půl smetanou ke šlehání.

Pokrm z hovězího masa a hub s omáčkou ze zakysané smetany
zdroj: vikalinka.com

Jednotlivé kroky přípravy můžete zhlédnout také prostřednictvím videoreceptu!

zdroj: vikalinka.com

Hovězí roštěná s bramborovou kaší

Tomuto pokrmu se někdy říká též minutkový guláš. Jeho výhodou je nejen rychlost přípravy, ale také to, že se vše připravuje pouze v jedné pánvi!  

Ingredience

  • 500 g hovězí roštěné
  • 250 g lesních hub či žampionů
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 šálek vývaru
  • 3/4 šálku smetany ke šlehání
  • 1/4 šálku zakysané smetany
  • 2 PL olivového oleje
  • 2 PL másla
  • 1 PL mouky
  • 1 PL worcestrové omáčky
  • 1 PL dijonské hořčice
  • sůl, pepř
  • pažitka na ozdobu

Postup

  1. V hluboké pánvi na olivovém oleji orestujte roštěnou nakrájenou na nudličky.
  2. Nudličky z pánve odstraňte a odložte na talíř, který přiklopte, aby maso příliš nevystydlo.
  3. Přidejte do pánve máslo, nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky či čtvrtky nakrájené houby.
  4. Vařte po dobu několika minut, dokud houby nezměknou.
  5. Přidejte prolisovaný česnek a ještě minutku restujte.
  6. Směs poprašte moukou a zamíchejte.
  7. Přilijte šálek vývaru, smetanu ke šlehání a vše duste do mírného zahuštění.
  8. Do směsi přidejte zakysanou smetanu, do které jste předtím vmíchali lžíci teplé omáčky, aby se nesrazila.
  9. Za stálého míchání přidejte worcestrovou omáčku, dijonskou hořčici, sůl a pepř.
  10. Když je omáčka krémová, přidejte do ní hovězí maso a nechte ho prohřát.
  11. Ozdobte nasekanými kousky pažitky.

Takto připravený Stroganov podávejte s těstovinovými nudlemi či bramborovou kaší.

Kousky hovězího masa se žampiony a smetanovou omáčkou na pánvi
zdroj: natashaskitchen.com

Potřebovali byste pomoci s výběrem mikrovlnné trouby? V našem hodnocení mikrovlnek naleznete pár rad k užitku.

Svíčková Stroganov

Zajímavostí je, že tento pokrm je velmi oblíbený i v Americe, kde se připravuje dokonce jako hotové jídlo. Američané ho nejčastěji konzumují s těstovinovými nudlemi. 

Ingredience

  • 1000 g hovězí svíčkové
  • 500 g žampionů
  • 3/4 šálku smetany ke šlehání nebo zakysané smetany
  • 1 šálek vývaru
  • 1 šalotka
  • 2 PL koňaku
  • 1 PL dijonské hořčice
  • 2 PL oleje
  • 6 PL másla
  • sladká paprika
  • sůl, pepř
  • čerstvý kopr či petrželka na ozdobu

Postup

  1. Svíčkovou nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a orestujte na pánvi s olejem.
  2. Orestované maso vyjměte, do pánve přidejte máslo a osmahněte na něm nakrájenou šalotku.
  3. Přidejte na plátky nakrájené žampiony, sůl, pepř a několik minut restujte.
  4. Přilijte koňak a vývar, přiveďte k varu a duste přibližně 10 minut, dokud tekutina nezhoustne.
  5. Vmíchejte dijonskou hořčici a smetanu.
  6. Když se vše spojí, přidejte rovněž hovězí nudličky a několik málo minut ještě povařte.
  7. Dochuťte solí, pepřem, paprikou a ozdobte nasekaným koprem či petrželkou.

Jako přílohu podávejte těstovinové nudle či jiný typ těstovin.

Směs nudliček z hovězího masa se žampiony servírovaná na těstovinách
zdroj: epicurious.com

Pravý ruský Stroganov

Zajímá vás, jaký Stroganov byste mohli ochutnat při návštěvě Ruska? Uvařte si ho podle tradičního receptu! 

Ingredience

  • 500 g hovězí svíčkové
  • 200 g žampionů
  • 1/2 šálku zakysané smetany
  • 1 šálek vývaru
  • 1 cibule
  • 1 PL hořčice
  • 1 PL rajčatového protlaku
  • 2 PL másla
  • 2 PL mouky
  • sůl, pepř

Postup

  1. Na pánvi s jednou lžící másla orestujte na plátky nakrájené žampiony, následně je z pánve vyjměte.
  2. Přidejte druhou lžíci másla a orestujte cibuli, rovněž nakrájenou na plátky.
  3. Do pánve přidejte na nudličky nakrájené maso, které jste předtím poprášili moukou.
  4. Restujte po dobu 2-3 minut, až nudličky lehce zhnědnou.
  5. Přidejte do pánve vývar, hořčici, rajčatový protlak a žampiony a vše důkladně promíchejte.
  6. Duste na středním ohni po dobu 10-15 minut.
  7. Do zakysané smetany nejprve vmíchejte opatrně malé množství vývaru z pánve, promíchejte a následně vlijte do pánve celou smetanu.
  8. Promíchejte a dle chuti osolte a opepřete.

Tradiční hovězí Stroganov se dnes v Rusku podává zejména s pečenými brambory či s hranolky.

Tradiční ruský pokrm z hovězího masa, hub a zakysané smetany
zdroj: curiouscuisiniere.com

Kdo byli Stroganovové a proč nese pokrm jejich jméno?

Stroganovové byla původně rodina bohatých sedláků, jejíž kořeny sahají až na konec 15. století. Postupem doby se z nich stali úspěšní hospodáři, obchodníci, průmyslníci i státníci. Začátkem 18. století získala rodina šlechtický titul.

Vznik pokrmu se datuje do první poloviny 19. století, kdy pravděpodobně francouzský kuchař hraběte Pavla Stroganova vytvořil jeho první verzi, kterou se rozhodl pojmenovat po svém hraběti. Nicméně existují i jiné varianty, které popisují vznik pokrmu odlišně.

První doložený recept se nachází v kuchařce z roku 1861, přičemž receptura obsahovala pouze hovězí maso, vývar, hořčici a smetanu. Ostatní ingredience, které máme s tímto pokrmem dnes pojené, tedy žampiony, cibule či rajský protlak, se objevují v různých kombinacích až v receptech z přelomu 19. a 20. století.

Podle tradice se v minulosti při podávání pokrm rovněž nejprve polil koňakem či vodkou a následně zapálil. Dnes je hovězí Stroganov oblíbené téměř po celém světě a existuje v mnoha různých variantách, jak je patrné i z našich receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X