4 nej recepty na silný vývar z hovězího masa. Inspirujte se!

Není nad domácí a poctivě silný vývar!

Nejenže je velmi výživný, obsahuje také spoustu prospěšných minerálů, zdravých tuků, kolagen, aminokyseliny a další. 

Na přípravu svého poctivého vývaru potřebujete jen pár nezbytných přísad. 

Pojďme si představit ty nejlepší recepty na hovězí vývar.

Tradiční hovězí vývar s nudlemi

Tradičně se vývar podává s nudlemi. Pojďme si tento jednoduchý recept vyzkoušet.

Ingredience:

  • 2-3 ks hovězích kostí
  • 500g hovězích žeber
  • 3 ks středně velké mrkve
  • 1 ks celeru
  • 2 ks středně velké cibule
  • 3 ks bobkového listu
  • 3 ks stroužků česneku
  • 8-10 ks celého pepře
  • 3-4 ks větviček čerstvé petrželky
  • 1 čl sušeného tymiánu
  • 1čl sušeného oregana
  • 2 lžíce soli

Postup:

  • Očistěte zeleninu a nakrájejte ji na větší kusy (cibuli napůl, celer napůl a mrkev na kousky).
  • Maso a kosti opláchněte vodou a vložte do velkého hrnce.
  • Přidejte nakrájenou zeleninu.
  • Zalijte dostatečným množstvím vody.
  • Přidejte česnek, koření, sůl a přiveďte k varu.
  • Nechte na mírném ohni vyvářet alespoň 2,5 hodiny.
  • Vyndejte koření. Maso a zeleninu nakrájejte.
  • Nakrájené maso se zeleninou vložte zpět do vývaru.
  • Vývar dochutíte dle vašeho gusta a přidejte nudle.
hotová hovězí polévka
Zdroj: pixabay.com

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Játrové knedlíčky jsou velkým pokušením pro spoustu z nás. Pojďme si zkusit připravit vývar s domácími knedlíčky z kvalitních surovin.

Ingredience na vývar

  • 1,5 kg hovězích kostí
  • 2 ks mrkev
  • 1 ks celer
  • 2 ks střední cibule
  • 3 větvičky petrželky
  • 4-5 ks bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 8 kuliček pepře celého
  • sůl

Ingredience na knedlíčky

  • 150g hovězích jater
  • 4,5 lžic strouhanky
  • 1 stroužek česneku
  • 50g slanina
  • 1 suchý rohlík
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

Postup:

  • Očistěte si zeleninu a nakrájejte ji na větší kusy.
  • Opláchněte hovězí kosti.
  • Vložte kosti a zeleninu do hrnce a zalijte dostatečným množstvím vody.
  • Přidejte koření a osolte dle chuti.
  • Přiveďte k varu a vyvářejte alespoň 2,5 hodiny.
  • Nakrájejte si játra a slaninu na malé kousky a společně s česnekem a rohlíkem směs namelte do misky. 
  • Dle chuti dochuťte solí, pepřem a majoránkou. 
  • Přidejte vejce a strouhanku.
  • Vše pořádně promíchejte a nechte v klidu alespoň 10 minut.
  • Po 10 minutách vytvarujte knedlíčky, které vložte do vroucí vody (ne do vývaru).
  • Teprve uvařené knedlíčky vložte do hotového zcezeného vývaru.
Hovězí vývar s knedlíčky
Zdroj: pixabay.com

Vyzkoušejte také tento recept na hovězí vývar s knedlíčky.

Poctivý vývar se sýrem a vejcem

Klasický vývar trochu jinak? Ano, i tento tradiční pokrm lze vylepšit. Pojďte si zkusit recept na vývar, do kterého přidáte trochu sýra a vejce.

Ingredience

  • 0,5 kg hovězího masa
  • 2 ks mrkev
  • 1 ks petržel
  • 1 ks celer
  • 1 ks větší cibule
  • 100g sýr eidam
  • 4 kuličky celého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 ks hřebíček
  • Petrželka sekaná
  • Sůl
  • 4 ks vejce

Postup

  • Očistěte si maso, omyjte vodou a vložte do hrnce se studenou vodou. 
  • Přidejte očištěnou zeleninu, koření, cibuli, osolte dle chuti a přiveďte k varu. 
  • Pozvolna vyvářejte alespoň hodinu.
  • Opatrně vyklepněte vejce na naběračku a vložte do vroucí vody, kde jej vařte asi 2 minuty.
  • Po uvaření vejce vyndejte a vložte do talířů, ve kterých se bude polévka servírovat. 
  • Zceďte vývar a dochuťte dle vašeho gusta.
  • Vývar nalijte do talířů na uvařená vejce.
  • Posypte sýrem a nasekanou petrželkou.
Vývar se sýrem a vejcem
Zdroj: pixabay.com

Vývar z hovězího masa s houbami

Bramboračka bez brambor? I tak se dá nazvat vývar, do kterého se přidají právě houby. Houby zvolte ty, které máte nejraději.

Ingredience

  • 1,5 kg hovězího masa
  • 1 ks větší cibule
  • 1 ks celer
  • 1 ks petržel
  • 2 ks česneku
  • 4 větvičky petrželky
  • 5 kuliček nového koření
  • 8 kuliček pepře celého
  • 4 ks bobkového listu
  • Sůl
  • Vlasové nudle
  • Houby dle chuti (cca hrst)

Postup

  • Očištěné maso se zeleninou dejte do hrnce se studenou vodou.
  • Přidejte cibuli, česnek, nové koření, pepř, bobkový list a sůl.
  • Vyvářejte alespoň hodinu a půl.
  • Poté zceďte a maso se zeleninou nakrájejte.
  • Nakrájené suroviny vložte do hotového vývaru a přidejte nakrájené houby.
  • Ochuťte pepřem či solí dle chuti.
  • Na závěr nasypte nasekanou petrželkou a ještě chvíli povařte.
  • V jiném hrnci uvařte v osolené vodě vlasové nudle.
  • Zcezené nudle dejte do hlubokého talíře a zalijte hotovou polévkou.
Hovězí vývar s houbami
Zdroj: pinterest.com

TIP: Nevybrali jste si z variant receptů v tomto článku? Vyzkoušejte si tento recept na hovězí vývar.

Jak uchovat hovězí vývar?

Pokud si chcete vývar uchovat na delší dobu, je zde možnost jeho zamrazení. V mrazu vám vydrží až 6 měsíců. 

Po jeho uvaření stačí pouze počkat až vychladne a odstranit veškerý ztuhlý tuk. Poté opět povařte, ať se zkoncentruje a nechte znovu vychladnout. Vývar můžete zamrazit v jakékoliv plastové uzavíratelné nádobě.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.