Není nad domácí a poctivě silný vývar!
Nejenže je velmi výživný, obsahuje také spoustu prospěšných minerálů, zdravých tuků, kolagen, aminokyseliny a další.
Na přípravu svého poctivého vývaru potřebujete jen pár nezbytných přísad.
Pojďme si představit ty nejlepší recepty na hovězí vývar.
Tradiční hovězí vývar s nudlemi
Tradičně se vývar podává s nudlemi. Pojďme si tento jednoduchý recept vyzkoušet.
Ingredience:
- 2-3 ks hovězích kostí
- 500g hovězích žeber
- 3 ks středně velké mrkve
- 1 ks celeru
- 2 ks středně velké cibule
- 3 ks bobkového listu
- 3 ks stroužků česneku
- 8-10 ks celého pepře
- 3-4 ks větviček čerstvé petrželky
- 1 čl sušeného tymiánu
- 1čl sušeného oregana
- 2 lžíce soli
Postup:
- Očistěte zeleninu a nakrájejte ji na větší kusy (cibuli napůl, celer napůl a mrkev na kousky).
- Maso a kosti opláchněte vodou a vložte do velkého hrnce.
- Přidejte nakrájenou zeleninu.
- Zalijte dostatečným množstvím vody.
- Přidejte česnek, koření, sůl a přiveďte k varu.
- Nechte na mírném ohni vyvářet alespoň 2,5 hodiny.
- Vyndejte koření. Maso a zeleninu nakrájejte.
- Nakrájené maso se zeleninou vložte zpět do vývaru.
- Vývar dochutíte dle vašeho gusta a přidejte nudle.

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
Játrové knedlíčky jsou velkým pokušením pro spoustu z nás. Pojďme si zkusit připravit vývar s domácími knedlíčky z kvalitních surovin.
Ingredience na vývar
- 1,5 kg hovězích kostí
- 2 ks mrkev
- 1 ks celer
- 2 ks střední cibule
- 3 větvičky petrželky
- 4-5 ks bobkového listu
- 5 kuliček nového koření
- 8 kuliček pepře celého
- sůl
Ingredience na knedlíčky
- 150g hovězích jater
- 4,5 lžic strouhanky
- 1 stroužek česneku
- 50g slanina
- 1 suchý rohlík
- sůl
- pepř
- majoránka
Postup:
- Očistěte si zeleninu a nakrájejte ji na větší kusy.
- Opláchněte hovězí kosti.
- Vložte kosti a zeleninu do hrnce a zalijte dostatečným množstvím vody.
- Přidejte koření a osolte dle chuti.
- Přiveďte k varu a vyvářejte alespoň 2,5 hodiny.
- Nakrájejte si játra a slaninu na malé kousky a společně s česnekem a rohlíkem směs namelte do misky.
- Dle chuti dochuťte solí, pepřem a majoránkou.
- Přidejte vejce a strouhanku.
- Vše pořádně promíchejte a nechte v klidu alespoň 10 minut.
- Po 10 minutách vytvarujte knedlíčky, které vložte do vroucí vody (ne do vývaru).
- Teprve uvařené knedlíčky vložte do hotového zcezeného vývaru.

Vyzkoušejte také tento recept na hovězí vývar s knedlíčky.
Objevte podobné tipy
Poctivý vývar se sýrem a vejcem
Klasický vývar trochu jinak? Ano, i tento tradiční pokrm lze vylepšit. Pojďte si zkusit recept na vývar, do kterého přidáte trochu sýra a vejce.
Ingredience
- 0,5 kg hovězího masa
- 2 ks mrkev
- 1 ks petržel
- 1 ks celer
- 1 ks větší cibule
- 100g sýr eidam
- 4 kuličky celého pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1 ks hřebíček
- Petrželka sekaná
- Sůl
- 4 ks vejce
Postup
- Očistěte si maso, omyjte vodou a vložte do hrnce se studenou vodou.
- Přidejte očištěnou zeleninu, koření, cibuli, osolte dle chuti a přiveďte k varu.
- Pozvolna vyvářejte alespoň hodinu.
- Opatrně vyklepněte vejce na naběračku a vložte do vroucí vody, kde jej vařte asi 2 minuty.
- Po uvaření vejce vyndejte a vložte do talířů, ve kterých se bude polévka servírovat.
- Zceďte vývar a dochuťte dle vašeho gusta.
- Vývar nalijte do talířů na uvařená vejce.
- Posypte sýrem a nasekanou petrželkou.

Vývar z hovězího masa s houbami
Bramboračka bez brambor? I tak se dá nazvat vývar, do kterého se přidají právě houby. Houby zvolte ty, které máte nejraději.
Ingredience
- 1,5 kg hovězího masa
- 1 ks větší cibule
- 1 ks celer
- 1 ks petržel
- 2 ks česneku
- 4 větvičky petrželky
- 5 kuliček nového koření
- 8 kuliček pepře celého
- 4 ks bobkového listu
- Sůl
- Vlasové nudle
- Houby dle chuti (cca hrst)
Postup
- Očištěné maso se zeleninou dejte do hrnce se studenou vodou.
- Přidejte cibuli, česnek, nové koření, pepř, bobkový list a sůl.
- Vyvářejte alespoň hodinu a půl.
- Poté zceďte a maso se zeleninou nakrájejte.
- Nakrájené suroviny vložte do hotového vývaru a přidejte nakrájené houby.
- Ochuťte pepřem či solí dle chuti.
- Na závěr nasypte nasekanou petrželkou a ještě chvíli povařte.
- V jiném hrnci uvařte v osolené vodě vlasové nudle.
- Zcezené nudle dejte do hlubokého talíře a zalijte hotovou polévkou.

TIP: Nevybrali jste si z variant receptů v tomto článku? Vyzkoušejte si tento recept na hovězí vývar.
Jak uchovat hovězí vývar?
Pokud si chcete vývar uchovat na delší dobu, je zde možnost jeho zamrazení. V mrazu vám vydrží až 6 měsíců.
Po jeho uvaření stačí pouze počkat až vychladne a odstranit veškerý ztuhlý tuk. Poté opět povařte, ať se zkoncentruje a nechte znovu vychladnout. Vývar můžete zamrazit v jakékoliv plastové uzavíratelné nádobě.