Hovězí vývar s knedlíčky

Hovězí vývar s knedlíčky
Doba přípravy: 90 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4

Ingredience

  • 40 dkg hovězího předního masa,kousek celeru,2 petržele,2 mrkve,1 cibule,najemno nasekaná petrželová nebo celerová nať( 1 lžíce ),sůl,pepř
    Na knedlíčky: 1 vejce,1 starší houska,kousek másla ( asi 1 lžíce ),sůl,pepř,trochu mléka,strouhanka,petrželová nebo celerová nať ( 1 lžíce )

Postup receptu

  1. Maso omyjeme,rozřízneme napůl a vložíme do studené vody
  2. Zeleninu očistíme a celou přidáme k masu
  3. Osolíme,opepříme a vaříme do měkka
  4. Na knedlíčky smícháme máslo a žloutek,mírně osolíme a přidáme pokrájenou housku ,kterou jsem předtím namočili v mléce
  5. Z bílku ušleháme sníh,opatrně ho vmícháme do směsi a nakonec přisypeme najemno nakrájenou petrželovou nebo celerovou nať
  6. Pokud je těsto příliš řídké,zahustíme strouhankou
  7. Maso a zeleninu vyndáme a pokrájíme na kousky
  8. Z těsta tvarujeme malé kuličky a ihned vhazujeme do vývaru,vaříme cca 5 minut
  9. Zeleninu s masem vložíme zpět do polévky a přidáme jemně sekanou petrželovou nebo celerovou nať
Komentáře
  1. Vždycky jem dělala vývar s nudlemi nebo s bramborem a s těmato knedlíčkama jsme to dělala poprvé a mohu jen napsat, že jsou moc dobré, ani jsme nečekala jak moc:)

  2. A kde jsou játra v knedlíčkách?

    Můj recept: Do 5 l hrnce dám tak 0,5 kg masa z pupku nebo žebro. Přidám kosti tak 4 kousky s morkem.
    Zeleninu nakrájím na kostičky (mrkev petržel a celer) každého tak hrst. Osmažím na oleji až mrkev pustí barvu, dám stranou. Do hrnce naleji vodu tak aby bylo maso a kosti potopené a dám vařit. Doba je tak okolo 3 hod. Morek musí jít z kostí ven. Přecedím, oberu maso ze žebra a nakrájím na kousky. Dám společně se zeleninou do vývaru. Osolím a opepřím.

    Játrové knedlíčky: Hovězí játra, tak 40 dkg, utřu nožem na prkénku, žilky vyhodím. Nebo je umelte na mlýnku na maso. Smíchám s jedním vajíčkem trochou soli a pepře, přidám domácí strouhanku a z hmoty vykrajuji lžící knedlíčky, které zavařuji do vařícího vývaru. Po 10 minutách ještě přidám domácí polévkové jemné nudličky. Stačí tak hrstička. Měli by tam sice být ale pouze sem tam vykukovat. A vařím dalších 10 min. Mňam. Pro ty líné a nebo ty co neseženou kosti dáme jeden Masox. Potom se solí opatrně Masox je silně slaný. Nes na stůl, dobré je to.
    Vladimír Šmíd.

  3. V receptu se nepíše o játrových knedlíčkách. Vyzkouším knedlíčky od autora receptu, takové jsem ještě také nedělala.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X