Jablečná buchta neboli hraběnčiny řezy v 5 úžasných variantách receptů

Hraběnčiny řezy jsou luxusním dezertem, který je většinou připravován z jablek a strouhaného těsta.

V dnešní době už máme více variant tohoto dezertu, který je různě obměňován a doplňován o jiné ovoce a krémy. 

Už jste jej někdy ochutnali?

A jaký z receptů by se stal vaším hitem?

Strouhané hraběnčiny řezy s bílkovou polevou na velký plech

Čekáte velkou návštěvu nebo vás je doma hodně? Pak se vám určitě tato varianta receptu na strouhané hraběnčiny řezy na velký plech bude skvěle hodit. A co víc? Jsou opravdu dobré. 

Ingredience:

  • 1 jablko 
  • 2 lžičky kypřicího prášku do perníku
  • 4 vejce
  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky skořice
  • 180 g moučkového cukru
  • hrst rozinek
  • 2 lžíce cukru
  • 200 g másla 
  • hrst vlašských ořechů
  • 2 lžíce plnotučného mléka

Postup:

  • Mouku smíchejte s práškem do pečiva, změklým máslem a cukrem.
  • Přidejte žloutky (bílky dejte bokem), mléko, zamíchejte a 1/3 těsta dejte vychladit do lednice a 2/3 těsta do mrazáku (cca na 30 minut). 
  • ⅓  těsta si z lednice vytáhněte (zbytek vraťte do lednice) a rozválejte jej na tenkou placku dle velikosti vašeho plechu. (Vyberte plech o velikosti zhruba 35×45 cm.)
  • Jablko si oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přebytek šťávy si vymačkejte do sklenky (tu vypijte) a jablo rozprostřete po rozváleném těstě. 
  • Jablko posypejte směsí smíchané ze 2 lžic cukru a 2 lžiček skořice, dále rozinkami a nasekanými vlašskými ořechy.
  • Bílky, které jste si dali bokem, nyní vyšlehejte do husta a rozprostřete jako další vrstvu na nastrouhané jablko.
  • Zbytek těsta si vytáhněte z mrazáku a nastrouhejte na hrubém struhadle na sníh z bílků.
    Dejte péct na 180°C na dobu asi 30 minut.
strouhané hraběnčiny řezy s jablky
Zdroj: platedcravings.com

Hraběnčiny řezy hrníčkové

Nechce se vám ingredience odvažovat nebo kuchyňskou váhu ani nevlastníte? Pojďte si udělat hraběnčiny řezy hrnkové. Určitě se po nich zapráší. 

Ingredience:

Na těsto:

  • ¼  hrnku ledové vody
  • 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 a ½ lžíce cukru 
  • 1 lžička soli
  • ¾ hrnku másla
  • ½ vejce

Na náplň:

  • 5 velkých jablek
  • polovina citronu
  • 4 lžíce másla
  • ½ hrnku cukru
  • 1 lžička skořice

Na krém:

  • 1 a ⅓ hrnku zakysané smetany 
  • 5 velkých vaječných žloutků
  • 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a ½ lžičky cukru

Na drobenku:

  • ½ hrnku mouky 
  • 1 lžička skořice
  • ¼ hrnku cukru 
  • 4 lžíce másla
  • 3 lžíce cukru
  • 3 bílky

Postup:

  • Jablka si nakrájejte na tenké plátky a smíchejte s citronem.
  • Do hrnce s širším dnem si dejte rozhřát 4 lžíce másla a přidejte ½ hrnku cukru, 1 lžičku skořice a jablka smíchaná s citronem. 
  • Směs povařte zhruba 6 minut. 

Příprava těsta:

  • Mezitím si připravte těsto.
  • Smíchejte si sypké ingredience, přidejte vychladlé máslo nakrájené na malé kostičky a krátce jej vypracujte pomocí ledové vidličky. 
  • Pak přidejte vejce a opět krátce prohnětejte. 
  • Nakonec přidejte ledovou vodu a zase vychladlou vidličkou vypracujte. 
  • Pracujte s těstem rychle, nemělo by pak vhodnou konzistenci. 
  • Vytvořte bochník a vyválejte jej na tenký plát dle velikosti vašeho plechu (ideální rozměr plechu je cca 35×45 cm s vyššími okraji).
  • Vyválené těsto dejte na plech vyložený pečicím papírem a navrch těsta rozprostřete jablečnou směs.

Příprava krému:

  • Zakysanou smetanu, vejce a vanilku si vyšlehejte.
  • Přidejte cukr a pokračujte ve šlehání.
  • Po částech přisypávejte mouku a šlehejte.
  • Krém rozprosřete na jablečnou vrstvu. 
  • Řezy dejte péct na dobu 20 minut při 205°C. Jakmile začne krém zlátnout, teplotu snižte na 190 °C.

Příprava drobenky:

  • Mezitím, co se řezy pečou, si připravte drobenku smícháním všech ingredienci v sypkou konzistenci.
  • 3 bílky z 5, které vám zbyly, si vyšlehejte. Když budou skoro hotové, přidejte 3 lžíce cukru (jednu po druhé) a šlehejte do tuha).
  • Na upečený koláč navrstvěte bílky a na bílky nasypte drobenku.
  • Řezy dejte opět péct na dalších 20-25 minut při 190°C.
jablečné řezy se zakysanou smetanou
Zdroj: platedcravings.com

Hraběnčiny řezy s pudinkem + videorecept

Jablkové řezy s pudinkem si určitě zamilujete. Ten totiž dodává hraběnčiným řezům jiný rozměr. Recept je opět nenáročný na přípravu a zvládne jej skoro každý.

Ingredience:

  • 5 jablek
  • šťava z 1 citronu

Na korpus:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 4 vejce
  • 170 g cukru

Na posypání:

  • 1 lžíce cukru 
  • ½ lžičky skořice

Na pudinkový krém:

  • 6 lžic mléka
  • 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
  • 3 lžíce cukru
  • 440 ml mléka

Na drobenku:

  • 175 g mouky
  • 70 g cukru
  • 100 g mletých mandlí
  • 120 g másla

Postup:

  • Jablka si oloupejte, nakrájejte je na poloviny, a pak na plátky.
  • Šťávu z citronu přidejte k jablkům a zamíchejte. 
  • Do mísy si nasypte mouku, přidejte prášek do pečiva a zamíchejte. 
  • Přidejte vejce, cukr a zašlehejte.
  • Hotové těsto v tenké vrstvě rozetřete na plech o velikosti cca 35×45 cm. 
  • Na těsto vyskládejte jablka jedno vedle druhého. 
  • Smíchejte si cukr se skořicí a touto směsí koláč posypte.
  • Nachystejte si pudink smícháním pudinkového prášku se 6 lžícemi mléka a 3 lžícemi cukru. 
  • 440 ml mléka nalijte do hrnce a přiveďte k varu. 
  • Jakmile začne mléko vařit, přidejte rozmíchanou směs pudinku a vařte za stálého míchání do zhoustnutí (1 minutu).
  • Hotovým pudinkem koláč celý polijte.
  • Ingredience na drobenku smíchejte a vytvořte drobivou směs. 
  • Drobenku nasypejte jako finální část řezů a dejte péct na 175 °C na dobu zhruba 40 minut.
jablkový zákusek s pudinkem
Zdroj: joythebaker.com

Videorecept ke shlédnutí naleznete zde:

Hraběnčiny řezy s mangem

Vhodnou příležitostí pro pečení nemusí být nic slavnostního. Ke kafíčku se hodí i tyto hraběnčiny řezy. Recept kombinuje jablka s mangem, což může příjemně překvapit.

Ingredience:

  • 250 g jablek
  • 1 hrnek na malé kousky nakrájeného manga
  • 2 hrnky mouky
  • ½ sáčku kypřicího prášku
  • 2 hrnky ovesných vloček
  • 1 a ½ hrnku moučkového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 a ¼ hrnku rozpuštěného másla
  • 395 g kondenzovaného mléka
  • 1 hrnek zakysané smetany

Postup:

  • Mouku, cukr, skořici, ovesné vločky a jedlou sodu si smíchejte.
  • Přidejte rozpuštěné máslo a dobře promíchejte
  • ¾ tohoto těsta si dejte na plech o velikosti zhruba 25×25 cm vyložený pečicím papírem. 
  • Těsto rozprostřete až k okrajům plechu a dejte zapéct do trouby na 10 minut při 170°C.

Příprava krému:

  • Mezitím, co se korpus peče, připravte si krém vyšleháním zakysané smetany a kondenzovaného mléka.
  • Na malé kousky nakrájená jablka smíchejte s mangem.
  • Na upečený korpus naskládejte mangovo-jablečnou směs a zalijte směsí z kondenzovaného mléka.
  • Zbytek těsta rozdrobte jako vrchní vrstvu a dejte zapéci na dalších 20-25 minut.
jablečné řezy s mangem
Zdroj: 365daysofbakingandmore.com

Řezy si dopřejte k odpolednímu kafíčku. Připravit si jej můžete i v jednom z kávovarů Krups z naší recenze.

Jablečné řezy s bílkovým sněhem

Výborné hraběnčiny řezy se sněhem z bílků musíte vyzkoušet. Budou se doslova rozplývat na jazyku.

Ingredience:

  • 450 g polohrubé mouky
  • 200 g másla 
  • 3 velká vejce
  • 3 velká jablka
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 80 g třtinového cukru
  • 150 g bílého cukru

Postup:

  • Mouku smíchejte se žloutky (bílky si dejte bokem), máslem, třtinovým cukrem, skořicí a vanilkou. 
  • S těstem pracujte rychle, aby se máslo co nejméně rozpustilo. 
  • Vytvořte bochník, zabalte jej do potravinářské fólie a dejte na 30 minut vychladit do lednice. 
  • Po vychlazení si oddělte ⅔ těsta, zbytek dejte zpět do lednice.
  • Těsto si vyválejte na tenkou placku a umístěte jej na plech o velikosti 25×25 cm vyložený pečicím papírem.
  • Dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na dobu 15 minut. 
  • Mezitím si oloupejte jablka, nastrouhejte je nahrubo a smíchejte je se lžičkou skořice.
  • Bílky si vyšlehejte do husté konzistence. Když jsou téměř hotové, přidejte bílý cukr po lžících a šlehejte do husta. 
  • Na upečený korpus nasypejte strouhanku, navrch dejte jablka a zakryjte je bílky. 
  • Navrch nastrouhejte zbytek těsta a dejte zapéct na dalších 45 minut.
sněhové hraběnčiny řezy
Zdroj: eatsmarter.com

Hraběnčiny řezy se dají udělat na mnoho způsobů. Inspirujte se a vytvořte si vlastní recepty s obměnou surovin. 

Mezi oblíbené kombinace patří i hraběnčiny řezy s tvarohem.

Pokud vám nějaká jablka z přípravy těchto dezertů zbyla, udělejte si třeba jablečné detoxikační smoothie nebo třeba smoothie s hruškami a jablky.

Hledáte-li recepty s jablky, dají se z nich udělat i výtečné jablečné dorty

A chcete-li tipy na další skvělé řezy, je jich spousta. Co třeba vyzkoušet jahodové řezy?

Další výborné recepty:

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.