Hraběnčiny řezy jsou luxusním dezertem, který je většinou připravován z jablek a strouhaného těsta.
V dnešní době už máme více variant tohoto dezertu, který je různě obměňován a doplňován o jiné ovoce a krémy.
Už jste jej někdy ochutnali?
A jaký z receptů by se stal vaším hitem?
Strouhané hraběnčiny řezy s bílkovou polevou na velký plech
Čekáte velkou návštěvu nebo vás je doma hodně? Pak se vám určitě tato varianta receptu na strouhané hraběnčiny řezy na velký plech bude skvěle hodit. A co víc? Jsou opravdu dobré.
Ingredience:
- 1 jablko
- 2 lžičky kypřicího prášku do perníku
- 4 vejce
- 500 g polohrubé mouky
- 2 lžičky skořice
- 180 g moučkového cukru
- hrst rozinek
- 2 lžíce cukru
- 200 g másla
- hrst vlašských ořechů
- 2 lžíce plnotučného mléka
Postup:
- Mouku smíchejte s práškem do pečiva, změklým máslem a cukrem.
- Přidejte žloutky (bílky dejte bokem), mléko, zamíchejte a 1/3 těsta dejte vychladit do lednice a 2/3 těsta do mrazáku (cca na 30 minut).
- ⅓ těsta si z lednice vytáhněte (zbytek vraťte do lednice) a rozválejte jej na tenkou placku dle velikosti vašeho plechu. (Vyberte plech o velikosti zhruba 35×45 cm.)
- Jablko si oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přebytek šťávy si vymačkejte do sklenky (tu vypijte) a jablo rozprostřete po rozváleném těstě.
- Jablko posypejte směsí smíchané ze 2 lžic cukru a 2 lžiček skořice, dále rozinkami a nasekanými vlašskými ořechy.
- Bílky, které jste si dali bokem, nyní vyšlehejte do husta a rozprostřete jako další vrstvu na nastrouhané jablko.
- Zbytek těsta si vytáhněte z mrazáku a nastrouhejte na hrubém struhadle na sníh z bílků.
Dejte péct na 180°C na dobu asi 30 minut.

Hraběnčiny řezy hrníčkové
Nechce se vám ingredience odvažovat nebo kuchyňskou váhu ani nevlastníte? Pojďte si udělat hraběnčiny řezy hrnkové. Určitě se po nich zapráší.
Ingredience:
Na těsto:
- ¼ hrnku ledové vody
- 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
- 1 a ½ lžíce cukru
- 1 lžička soli
- ¾ hrnku másla
- ½ vejce
Na náplň:
- 5 velkých jablek
- polovina citronu
- 4 lžíce másla
- ½ hrnku cukru
- 1 lžička skořice
Na krém:
- 1 a ⅓ hrnku zakysané smetany
- 5 velkých vaječných žloutků
- 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 a ½ lžičky cukru
Na drobenku:
- ½ hrnku mouky
- 1 lžička skořice
- ¼ hrnku cukru
- 4 lžíce másla
- 3 lžíce cukru
- 3 bílky
Postup:
- Jablka si nakrájejte na tenké plátky a smíchejte s citronem.
- Do hrnce s širším dnem si dejte rozhřát 4 lžíce másla a přidejte ½ hrnku cukru, 1 lžičku skořice a jablka smíchaná s citronem.
- Směs povařte zhruba 6 minut.
Příprava těsta:
- Mezitím si připravte těsto.
- Smíchejte si sypké ingredience, přidejte vychladlé máslo nakrájené na malé kostičky a krátce jej vypracujte pomocí ledové vidličky.
- Pak přidejte vejce a opět krátce prohnětejte.
- Nakonec přidejte ledovou vodu a zase vychladlou vidličkou vypracujte.
- Pracujte s těstem rychle, nemělo by pak vhodnou konzistenci.
- Vytvořte bochník a vyválejte jej na tenký plát dle velikosti vašeho plechu (ideální rozměr plechu je cca 35×45 cm s vyššími okraji).
- Vyválené těsto dejte na plech vyložený pečicím papírem a navrch těsta rozprostřete jablečnou směs.
Příprava krému:
- Zakysanou smetanu, vejce a vanilku si vyšlehejte.
- Přidejte cukr a pokračujte ve šlehání.
- Po částech přisypávejte mouku a šlehejte.
- Krém rozprosřete na jablečnou vrstvu.
- Řezy dejte péct na dobu 20 minut při 205°C. Jakmile začne krém zlátnout, teplotu snižte na 190 °C.
Příprava drobenky:
- Mezitím, co se řezy pečou, si připravte drobenku smícháním všech ingredienci v sypkou konzistenci.
- 3 bílky z 5, které vám zbyly, si vyšlehejte. Když budou skoro hotové, přidejte 3 lžíce cukru (jednu po druhé) a šlehejte do tuha).
- Na upečený koláč navrstvěte bílky a na bílky nasypte drobenku.
- Řezy dejte opět péct na dalších 20-25 minut při 190°C.

Objevte podobné tipy
Hraběnčiny řezy s pudinkem + videorecept
Jablkové řezy s pudinkem si určitě zamilujete. Ten totiž dodává hraběnčiným řezům jiný rozměr. Recept je opět nenáročný na přípravu a zvládne jej skoro každý.
Ingredience:
- 5 jablek
- šťava z 1 citronu
Na korpus:
- 250 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 4 vejce
- 170 g cukru
Na posypání:
- 1 lžíce cukru
- ½ lžičky skořice
Na pudinkový krém:
- 6 lžic mléka
- 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
- 3 lžíce cukru
- 440 ml mléka
Na drobenku:
- 175 g mouky
- 70 g cukru
- 100 g mletých mandlí
- 120 g másla
Postup:
- Jablka si oloupejte, nakrájejte je na poloviny, a pak na plátky.
- Šťávu z citronu přidejte k jablkům a zamíchejte.
- Do mísy si nasypte mouku, přidejte prášek do pečiva a zamíchejte.
- Přidejte vejce, cukr a zašlehejte.
- Hotové těsto v tenké vrstvě rozetřete na plech o velikosti cca 35×45 cm.
- Na těsto vyskládejte jablka jedno vedle druhého.
- Smíchejte si cukr se skořicí a touto směsí koláč posypte.
- Nachystejte si pudink smícháním pudinkového prášku se 6 lžícemi mléka a 3 lžícemi cukru.
- 440 ml mléka nalijte do hrnce a přiveďte k varu.
- Jakmile začne mléko vařit, přidejte rozmíchanou směs pudinku a vařte za stálého míchání do zhoustnutí (1 minutu).
- Hotovým pudinkem koláč celý polijte.
- Ingredience na drobenku smíchejte a vytvořte drobivou směs.
- Drobenku nasypejte jako finální část řezů a dejte péct na 175 °C na dobu zhruba 40 minut.

Videorecept ke shlédnutí naleznete zde:
Hraběnčiny řezy s mangem
Vhodnou příležitostí pro pečení nemusí být nic slavnostního. Ke kafíčku se hodí i tyto hraběnčiny řezy. Recept kombinuje jablka s mangem, což může příjemně překvapit.
Ingredience:
- 250 g jablek
- 1 hrnek na malé kousky nakrájeného manga
- 2 hrnky mouky
- ½ sáčku kypřicího prášku
- 2 hrnky ovesných vloček
- 1 a ½ hrnku moučkového cukru
- 1 lžička skořice
- 1 lžička jedlé sody
- 1 a ¼ hrnku rozpuštěného másla
- 395 g kondenzovaného mléka
- 1 hrnek zakysané smetany
Postup:
- Mouku, cukr, skořici, ovesné vločky a jedlou sodu si smíchejte.
- Přidejte rozpuštěné máslo a dobře promíchejte
- ¾ tohoto těsta si dejte na plech o velikosti zhruba 25×25 cm vyložený pečicím papírem.
- Těsto rozprostřete až k okrajům plechu a dejte zapéct do trouby na 10 minut při 170°C.
Příprava krému:
- Mezitím, co se korpus peče, připravte si krém vyšleháním zakysané smetany a kondenzovaného mléka.
- Na malé kousky nakrájená jablka smíchejte s mangem.
- Na upečený korpus naskládejte mangovo-jablečnou směs a zalijte směsí z kondenzovaného mléka.
- Zbytek těsta rozdrobte jako vrchní vrstvu a dejte zapéci na dalších 20-25 minut.

Řezy si dopřejte k odpolednímu kafíčku. Připravit si jej můžete i v jednom z kávovarů Krups z naší recenze.
Jablečné řezy s bílkovým sněhem
Výborné hraběnčiny řezy se sněhem z bílků musíte vyzkoušet. Budou se doslova rozplývat na jazyku.
Ingredience:
- 450 g polohrubé mouky
- 200 g másla
- 3 velká vejce
- 3 velká jablka
- 2 lžíce strouhanky
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 80 g třtinového cukru
- 150 g bílého cukru
Postup:
- Mouku smíchejte se žloutky (bílky si dejte bokem), máslem, třtinovým cukrem, skořicí a vanilkou.
- S těstem pracujte rychle, aby se máslo co nejméně rozpustilo.
- Vytvořte bochník, zabalte jej do potravinářské fólie a dejte na 30 minut vychladit do lednice.
- Po vychlazení si oddělte ⅔ těsta, zbytek dejte zpět do lednice.
- Těsto si vyválejte na tenkou placku a umístěte jej na plech o velikosti 25×25 cm vyložený pečicím papírem.
- Dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na dobu 15 minut.
- Mezitím si oloupejte jablka, nastrouhejte je nahrubo a smíchejte je se lžičkou skořice.
- Bílky si vyšlehejte do husté konzistence. Když jsou téměř hotové, přidejte bílý cukr po lžících a šlehejte do husta.
- Na upečený korpus nasypejte strouhanku, navrch dejte jablka a zakryjte je bílky.
- Navrch nastrouhejte zbytek těsta a dejte zapéct na dalších 45 minut.

Hraběnčiny řezy se dají udělat na mnoho způsobů. Inspirujte se a vytvořte si vlastní recepty s obměnou surovin.
Mezi oblíbené kombinace patří i hraběnčiny řezy s tvarohem.
Pokud vám nějaká jablka z přípravy těchto dezertů zbyla, udělejte si třeba jablečné detoxikační smoothie nebo třeba smoothie s hruškami a jablky.
Hledáte-li recepty s jablky, dají se z nich udělat i výtečné jablečné dorty.
A chcete-li tipy na další skvělé řezy, je jich spousta. Co třeba vyzkoušet jahodové řezy?