Hraběnčiny řezy jsou luxusním dezertem, který je většinou připravován z jablek a strouhaného těsta.
V dnešní době už máme více variant tohoto dezertu, který je různě obměňován a doplňován o jiné ovoce a krémy.
Už jste jej někdy ochutnali?
A jaký z receptů by se stal vaším hitem?
Strouhané hraběnčiny řezy s bílkovou polevou na velký plech
Čekáte velkou návštěvu nebo vás je doma hodně? Pak se vám určitě tato varianta receptu na strouhané hraběnčiny řezy na velký plech bude skvěle hodit. A co víc? Jsou opravdu dobré.
Ingredience:
- 1 jablko
- 2 lžičky kypřicího prášku do perníku
- 4 vejce
- 500 g polohrubé mouky
- 2 lžičky skořice
- 180 g moučkového cukru
- hrst rozinek
- 2 lžíce cukru
- 200 g másla
- hrst vlašských ořechů
- 2 lžíce plnotučného mléka
Postup:
- Mouku smíchejte s práškem do pečiva, změklým máslem a cukrem.
- Přidejte žloutky (bílky dejte bokem), mléko, zamíchejte a 1/3 těsta dejte vychladit do lednice a 2/3 těsta do mrazáku (cca na 30 minut).
- ⅓ těsta si z lednice vytáhněte (zbytek vraťte do lednice) a rozválejte jej na tenkou placku dle velikosti vašeho plechu. (Vyberte plech o velikosti zhruba 35×45 cm.)
- Jablko si oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přebytek šťávy si vymačkejte do sklenky (tu vypijte) a jablo rozprostřete po rozváleném těstě.
- Jablko posypejte směsí smíchané ze 2 lžic cukru a 2 lžiček skořice, dále rozinkami a nasekanými vlašskými ořechy.
- Bílky, které jste si dali bokem, nyní vyšlehejte do husta a rozprostřete jako další vrstvu na nastrouhané jablko.
- Zbytek těsta si vytáhněte z mrazáku a nastrouhejte na hrubém struhadle na sníh z bílků.
Dejte péct na 180°C na dobu asi 30 minut.

Objevte podobné tipy
Hraběnčiny řezy hrníčkové
Nechce se vám ingredience odvažovat nebo kuchyňskou váhu ani nevlastníte? Pojďte si udělat hraběnčiny řezy hrnkové. Určitě se po nich zapráší.
Ingredience:
Na těsto:
- ¼ hrnku ledové vody
- 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
- 1 a ½ lžíce cukru
- 1 lžička soli
- ¾ hrnku másla
- ½ vejce
Na náplň:
- 5 velkých jablek
- polovina citronu
- 4 lžíce másla
- ½ hrnku cukru
- 1 lžička skořice
Na krém:
- 1 a ⅓ hrnku zakysané smetany
- 5 velkých vaječných žloutků
- 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 a ½ lžičky cukru
Na drobenku:
- ½ hrnku mouky
- 1 lžička skořice
- ¼ hrnku cukru
- 4 lžíce másla
- 3 lžíce cukru
- 3 bílky
Postup:
- Jablka si nakrájejte na tenké plátky a smíchejte s citronem.
- Do hrnce s širším dnem si dejte rozhřát 4 lžíce másla a přidejte ½ hrnku cukru, 1 lžičku skořice a jablka smíchaná s citronem.
- Směs povařte zhruba 6 minut.
Příprava těsta:
- Mezitím si připravte těsto.
- Smíchejte si sypké ingredience, přidejte vychladlé máslo nakrájené na malé kostičky a krátce jej vypracujte pomocí ledové vidličky.
- Pak přidejte vejce a opět krátce prohnětejte.
- Nakonec přidejte ledovou vodu a zase vychladlou vidličkou vypracujte.
- Pracujte s těstem rychle, nemělo by pak vhodnou konzistenci.
- Vytvořte bochník a vyválejte jej na tenký plát dle velikosti vašeho plechu (ideální rozměr plechu je cca 35×45 cm s vyššími okraji).
- Vyválené těsto dejte na plech vyložený pečicím papírem a navrch těsta rozprostřete jablečnou směs.
Příprava krému:
- Zakysanou smetanu, vejce a vanilku si vyšlehejte.
- Přidejte cukr a pokračujte ve šlehání.
- Po částech přisypávejte mouku a šlehejte.
- Krém rozprosřete na jablečnou vrstvu.
- Řezy dejte péct na dobu 20 minut při 205°C. Jakmile začne krém zlátnout, teplotu snižte na 190 °C.
Příprava drobenky:
- Mezitím, co se řezy pečou, si připravte drobenku smícháním všech ingredienci v sypkou konzistenci.
- 3 bílky z 5, které vám zbyly, si vyšlehejte. Když budou skoro hotové, přidejte 3 lžíce cukru (jednu po druhé) a šlehejte do tuha).
- Na upečený koláč navrstvěte bílky a na bílky nasypte drobenku.
- Řezy dejte opět péct na dalších 20-25 minut při 190°C.

Hraběnčiny řezy s pudinkem + videorecept
Jablkové řezy s pudinkem si určitě zamilujete. Ten totiž dodává hraběnčiným řezům jiný rozměr. Recept je opět nenáročný na přípravu a zvládne jej skoro každý.
Ingredience:
- 5 jablek
- šťava z 1 citronu
Na korpus:
- 250 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 4 vejce
- 170 g cukru
Na posypání:
- 1 lžíce cukru
- ½ lžičky skořice
Na pudinkový krém:
- 6 lžic mléka
- 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
- 3 lžíce cukru
- 440 ml mléka
Na drobenku:
- 175 g mouky
- 70 g cukru
- 100 g mletých mandlí
- 120 g másla
Postup:
- Jablka si oloupejte, nakrájejte je na poloviny, a pak na plátky.
- Šťávu z citronu přidejte k jablkům a zamíchejte.
- Do mísy si nasypte mouku, přidejte prášek do pečiva a zamíchejte.
- Přidejte vejce, cukr a zašlehejte.
- Hotové těsto v tenké vrstvě rozetřete na plech o velikosti cca 35×45 cm.
- Na těsto vyskládejte jablka jedno vedle druhého.
- Smíchejte si cukr se skořicí a touto směsí koláč posypte.
- Nachystejte si pudink smícháním pudinkového prášku se 6 lžícemi mléka a 3 lžícemi cukru.
- 440 ml mléka nalijte do hrnce a přiveďte k varu.
- Jakmile začne mléko vařit, přidejte rozmíchanou směs pudinku a vařte za stálého míchání do zhoustnutí (1 minutu).
- Hotovým pudinkem koláč celý polijte.
- Ingredience na drobenku smíchejte a vytvořte drobivou směs.
- Drobenku nasypejte jako finální část řezů a dejte péct na 175 °C na dobu zhruba 40 minut.

Videorecept ke shlédnutí naleznete zde:
Hraběnčiny řezy s mangem
Vhodnou příležitostí pro pečení nemusí být nic slavnostního. Ke kafíčku se hodí i tyto hraběnčiny řezy. Recept kombinuje jablka s mangem, což může příjemně překvapit.
Ingredience:
- 250 g jablek
- 1 hrnek na malé kousky nakrájeného manga
- 2 hrnky mouky
- ½ sáčku kypřicího prášku
- 2 hrnky ovesných vloček
- 1 a ½ hrnku moučkového cukru
- 1 lžička skořice
- 1 lžička jedlé sody
- 1 a ¼ hrnku rozpuštěného másla
- 395 g kondenzovaného mléka
- 1 hrnek zakysané smetany
Postup:
- Mouku, cukr, skořici, ovesné vločky a jedlou sodu si smíchejte.
- Přidejte rozpuštěné máslo a dobře promíchejte
- ¾ tohoto těsta si dejte na plech o velikosti zhruba 25×25 cm vyložený pečicím papírem.
- Těsto rozprostřete až k okrajům plechu a dejte zapéct do trouby na 10 minut při 170°C.
Příprava krému:
- Mezitím, co se korpus peče, připravte si krém vyšleháním zakysané smetany a kondenzovaného mléka.
- Na malé kousky nakrájená jablka smíchejte s mangem.
- Na upečený korpus naskládejte mangovo-jablečnou směs a zalijte směsí z kondenzovaného mléka.
- Zbytek těsta rozdrobte jako vrchní vrstvu a dejte zapéci na dalších 20-25 minut.

Řezy si dopřejte k odpolednímu kafíčku. Připravit si jej můžete i v jednom z kávovarů Krups z naší recenze.
Jablečné řezy s bílkovým sněhem
Výborné hraběnčiny řezy se sněhem z bílků musíte vyzkoušet. Budou se doslova rozplývat na jazyku.
Ingredience:
- 450 g polohrubé mouky
- 200 g másla
- 3 velká vejce
- 3 velká jablka
- 2 lžíce strouhanky
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 80 g třtinového cukru
- 150 g bílého cukru
Postup:
- Mouku smíchejte se žloutky (bílky si dejte bokem), máslem, třtinovým cukrem, skořicí a vanilkou.
- S těstem pracujte rychle, aby se máslo co nejméně rozpustilo.
- Vytvořte bochník, zabalte jej do potravinářské fólie a dejte na 30 minut vychladit do lednice.
- Po vychlazení si oddělte ⅔ těsta, zbytek dejte zpět do lednice.
- Těsto si vyválejte na tenkou placku a umístěte jej na plech o velikosti 25×25 cm vyložený pečicím papírem.
- Dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na dobu 15 minut.
- Mezitím si oloupejte jablka, nastrouhejte je nahrubo a smíchejte je se lžičkou skořice.
- Bílky si vyšlehejte do husté konzistence. Když jsou téměř hotové, přidejte bílý cukr po lžících a šlehejte do husta.
- Na upečený korpus nasypejte strouhanku, navrch dejte jablka a zakryjte je bílky.
- Navrch nastrouhejte zbytek těsta a dejte zapéct na dalších 45 minut.

Hraběnčiny řezy se dají udělat na mnoho způsobů. Inspirujte se a vytvořte si vlastní recepty s obměnou surovin.
Mezi oblíbené kombinace patří i hraběnčiny řezy s tvarohem.
Pokud vám nějaká jablka z přípravy těchto dezertů zbyla, udělejte si třeba jablečné detoxikační smoothie nebo třeba smoothie s hruškami a jablky.
Hledáte-li recepty s jablky, dají se z nich udělat i výtečné jablečné dorty.
A chcete-li tipy na další skvělé řezy, je jich spousta. Co třeba vyzkoušet jahodové řezy?