Hrách, hrášek a cizrna v nejlepších receptech

Slyšeli jste o luštěninových pomazánkách, ale nevíte, jak na ně?

Rádi byste uvařili hrachovou polévku jako od maminky, ale chybí vám recept?

Hrách, hrášek ani cizrnu není těžké propašovat do jídelníčku celé rodiny –  s těmito 5 snadnými recepty to zvládnete i vy!

Hrách

Pod pojmem hrách se v kuchyni používají semena získaná z odrůdy určené k vylupování. Zralá semena jsou žlutá nebo zelená a v kuchyni se používají sušená.

Jde o významnou luštěninu, která obsahuje vitamíny skupiny B a poměrně vysoké množství minerálních látek, především fosfor, vápník a draslík.

Co tomuto sušenému hrachu chybí, je vitamín C, proto jídla z něho připravená doplňujeme čerstvou zeleninou. Před kuchyňskou úpravou je potřeba jej uvařit.

Protože doba vaření potřebná k jeho změknutí je poměrně dlouhá, tak jej předem namáčíme do studené vody, ve které jej potom i vaříme, abychom neztráceli cenné bílkoviny. Ze stejného důvodu nepřidáváme žádné přísady, které urychlují měknutí hrachu při vaření. Solíme až po uvaření.

Na trhu je dnes předvařený hrách, který vaření zrychluje. Hrách má v kuchyni poměrně dost široké využití, protože se z něj může připravit :

  • hrachová polévka
  • hrachová kaše
  • zapékaný hrách
  • smažená hrachová jídla

Hrachová polévka

Základem hrachové polévky může být jen uvařený hrách, který však můžeme prolisovat nebo ještě lépe rozmixovat a polévka je pak hustě krémová. Doba varu odmočeného hrachu je asi 1 hodina.

Polévky můžeme připravit buď jen ze samotného hrachu nebo je doplnit masem či uzeninou.

Do hrachové polévky lze použít i brambory nebo zeleninu. Může to být jen pro dochucení cibule a česnek nebo kořenová zelenina, kapusta, zelí, květák, brokolice i jiná zelenina.

Polévku zahušťujeme jíškou, ale není to vždy nutné, protože polévka může být zahuštěna rozmixovanou částí hrachu nebo dostatkem zeleniny.

Polévku ochucujeme kořením podle vlastní chuti, dále ještě můžeme přidat trochu mléka nebo smetany pro zjemnění a strouhaný nebo tavený sýr.

INGREDIENCE

  • 1/2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 2 hrnky odmočeného vařeného hrachu
  • sůl, pepř
  • 1 litr vývaru
  • majoránka
  • 1 lžíce másla

POSTUP

  1. Na másle osmahneme cibuli a česnek, přidáme mrkev a 2 lžíce vody.
  2. Podusíme do změknutí mrkve, přidáme hrách, vývar a vaříme dalších 5 minut.
  3. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku dle chuti.
  4. Podáváme samotné nebo s pečivem, můžeme vmíchat smetanu a ozdobit zelenými bylinkami.
Recept na hrachovou polévku
foto zdroj: google.com

Hrachová kaše

Hrachová kaše je téměř klasické hrachové jídlo. Doměkka uvařený hrách se prolisuje nebo rozmixuje a dochutí. K hrachové kaši se pak podává nejčastěji pečené maso, opečená uzenina nebo sázená nebo i jiná vejce.

INGREDIENCE

  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 3 hrnky vařeného hrachu
  • majoránka, rozmarýn dle chuti
  • sůl, pepř
  • 1/2 l vývaru

POSTUP

  1. Na oleji osmahneme česnek a cibuli. Zalijeme vývarem a přidáme hrách.
  2. Povaříme 5 minut a dochutíme solí a kořením.
  3. Podáváme s kyselou okurkou, vejcem, uzeným dle chuti, na talíři dozdobíme čerstvými bylinkami.
Recept na hrachovou kaši
foto zdroj: google.com

Hrášek

Hráškem nazýváme drobné kulaté zelené hrášky získané z nezralých dřeňových hrachů. Čerstvý hrášek má vysoký obsah vitamínu C, avšak sezóna čerstvého hrášku je poměrně krátká.

Během celého roku je pro kuchyňské účely k dispozici mražený nebo sterilovaný. U tohoto hrášku se dočkáme lahodné a mírně nasládlé chuti.

Nejvhodnější úprava je krátké podušení nebo povaření. Pak jej můžeme podávat jako přílohu k masovým jídlům nebo jako součást zeleninové oblohy. Kromě toho z něj můžeme vařit samostatné polévky nebo jej do polévek přidávat k další zelenině.

Přidává se i do některých omáček, především omáček se smetanou. Zpestří a dochutí i nádivky, kterými plníme maso, zeleninu nebo sýry, podobně se využívá i do nákypů, zapečených jídel a do náplní slaných koláčů a závinů.

Hráškový krém

INGREDIENCE

  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 balení mraženého hrášku
  • 1/2 l vývaru
  • libeček na ozdobu

POSTUP

  1.  Na másle osmahneme cibuli, přlijeme vývarem a přidáme hrášek.
  2. Osolíme a opepříme, povaříme 3 minutky a rozmixujeme.
  3. Pak vrátíme do hrnce a dochutíme smetanou.
  4. Servírujeme s čerstvým libečkem.
Recept na hráškový krém
foto zdroj: google.com

 

Cizrna

Cizrna je ještě o něco výživnější než hrách a možná i o něco chutnější. Čerstvá cizrna by se mohla připravovat stejně jako čerstvý hrášek, ale v tomto stavu není v obchodech k dostání.

Suchá cizrna má podobné využití jako hrách, roste její využití také ve studené kuchyni –  pro přípravu salátů a pomazánek.

 

Cizrnová pomazánka

INGREDIENCE

  • hrnek vařené cizrny
  • 1 cibule
  • 1 porek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 100 g mletého sýra
  • mletý kmín

POSTUP

  1. Do mixeru dáme polovinu cizrny, cibuli, česnek, porek a olej.
  2. Umixujeme do hladké pomazánky a podle chuti dodáme kmín, sůl a pepř.
  3. Přidáme druhou půlku cizrny a pro zjemnění můžeme dodat několik lžic smetany.
  4. Servírujeme s pečivem a posypané tvrdým sýrem, dozdobíme zelenými bylinkami.
Recept na cizrnovou pomazánku
foto zdroj: pinterest.com

Cizrnová polévka

INGREDIENCE

  • 2 hrnky vařené cizrny
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • sůl, pepř, majoránka
  • bobkový list
  • 1 litr vývaru
  • 1 citron

POSTUP

  1. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
  2. Přidáme mrkev a podusíme doměkka.
  3. Přidáme cizrnu  a bobkový list a zalijeme vývarem. Povaříme 3 minutky a dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
  4. Poté cizrnovou polévku rozdělíme na dvě poloviny a jednu z nich  (bez bobkového listu) rozmixujeme. Smícháme zpět dohromady.
  5. Podáváme s citronem nebo bylinkami.
Recept na cizrnovou polévku
foto zdroj: google.com

Cizrnový salát

INGREDIENCE

  • 1 šalotka
  • 3 lžíce olivového oleje
  • hrst bazalky
  • hrst černých oliv
  • 1 okurka
  • 3 rajčata
  • 200 g feta sýra
  • 2 hrnky vařené cizrny

POSTUP

  1. Cibuli, olivy a zeleninu pokrájíme.
  2. Feta sýr rozdrobíme.
  3. Vše smícháme s cizrnou a zakápneme olejem, dobře promícháme a necháme 2 hodiny odležet v lednici.
  4. Podáváme samotné nebo s pečivem.
Recept na cizrnový salát
foto zdroj: google.com

Tip na závěr:

Pokud nemáte kuchyňského robota a přesto nechcete podávat pomazánky nebo polévky s celými kusy luštěnin, zkuste v hrnci hrách nebo cizrnu rozmačkat jinými ručními nástroji nebo ponorným mixerem.

Máte již pomazánku, polévku nebo kaši? Pochlubte se v sekci komentářů pod článkem!

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *