Hledáte inspiraci na recepty s hrachem? Tak jste na tom správném místě!
U nás na jednom místě najdete rovnou 4 hrachové varianty, které vás zaručeně nezklamou.
Hrách není těžké propašovat do jídelníčku celé rodiny, na těch našich si pochutnají všichni.
Hrachová kaše
Hrachová kaše je téměř klasické hrachové jídlo. Doměkka uvařený hrách se prolisuje nebo rozmixuje a dochutí. K hrachové kaši se pak podává nejčastěji pečené maso, opečená uzenina nebo sázená nebo i jiná vejce.
Co budeme potřebovat
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- 3 hrnky vařeného hrachu
- majoránka, rozmarýn dle chuti
- sůl, pepř
- 1/2 l vývaru
Postup
- Na oleji osmahneme česnek a cibuli. Zalijeme vývarem a přidáme hrách.
- Povaříme 5 minut a dochutíme solí a kořením.
- Podáváme s kyselou okurkou, vejcem, uzeným dle chuti, na talíři dozdobíme čerstvými bylinkami.
Hrachová kaše s uzeným masem, volským okem a párkem
Na pánev dáme přibližně 2 lžíce oleje. Usmažíme si volské oko, poté opečeme plátek uzeného masa a párek nebo klobásu.

Hrachová polévka
Základem hrachové polévky může být jen uvařený hrách, který však můžeme prolisovat nebo ještě lépe rozmixovat a polévka je pak hustě krémová.
Co budeme potřebovat
- 1/2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 2 hrnky odmočeného vařeného hrachu
- sůl, pepř
- 1 litr vývaru
- majoránka
- 1 lžíce másla
Postup
- Na másle osmahneme cibuli a česnek, přidáme mrkev a 2 lžíce vody.
- Podusíme do změknutí mrkve, přidáme hrách, vývar a vaříme dalších 5 minut.
- Osolíme, opepříme, přidáme majoránku dle chuti.
- Podáváme samotné nebo s pečivem, můžeme vmíchat smetanu a ozdobit zelenými bylinkami.
Polévky můžeme připravit buď jen ze samotného hrachu nebo je doplnit masem či uzeninou.
Do hrachové polévky lze použít i brambory nebo zeleninu. Může to být jen pro dochucení cibule a česnek nebo kořenová zelenina, kapusta, zelí, květák, brokolice i jiná zelenina.
Polévku zahušťujeme jíškou, ale není to vždy nutné, protože polévka může být zahuštěna rozmixovanou částí hrachu nebo dostatkem zeleniny.
Polévku ochucujeme kořením podle vlastní chuti, dále ještě můžeme přidat trochu mléka nebo smetany pro zjemnění a strouhaný nebo tavený sýr.

Objevte podobné tipy
Hráškový krém
Recept na sametově jemný krém z čerstvého nebo mraženého hrášku.
Co budeme potřebovat
- 1 lžíce másla
- 1 cibule
- 1 balení mraženého hrášku
- 500 ml vývaru
- libeček na ozdobu
Postup
- Na másle osmahneme cibuli, přelijeme vývarem a přidáme hrášek.
- Osolíme a opepříme, povaříme 3 minutky a rozmixujeme.
- Pak vrátíme do hrnce a dochutíme smetanou.
- Servírujeme s čerstvým libečkem.

Vánoční polévka ze žlutého hrachu
Lahodná a vydatná, tento recept na hrachovou polévku v quebeckém stylu se vaří velmi pomalu a je ideální ke svátečnímu obědu nebo večeři.
Co budeme potřebovat
- 450 g pečeného kolena
- 30 g másla
- 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
- 1 řapíkatý celer, nakrájený nadrobno
- 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
- 350 ml sušeného žlutého hrachu, dobře propláchnutého
- 1 bobkový list
- 5 g sušeného tymiánu
- 940 ml kuřecího vývaru nebo zeleninového vývaru
- 750 ml vody
- Sůl a pepř na dochucení
Postup
- Odřízněte a odstraňte kůži z kolena.
- Ve velkém hrnci nebo holandské troubě rozpusťte na střední teplotu máslo. Přidejte mrkev, celer a cibuli.
- Vařte za pravidelného míchání do změknutí asi 10 minut.
- Vmíchejte sušený hrášek, bobkový list a tymián.
- Vařte za stálého míchání asi 2 minuty.
- Vmíchejte kuřecí vývar a vodu.
- Přidejte maso.
- Přiveďte k varu, poté snižte teplotu na středně nízkou, hrnec přikryjte a za občasného míchání vařte, dokud hrášek nezměkne a polévka nezhoustne, asi 1,5 – 2 hodiny.
- Vyhoďte bobkový list a a vyjměte maso na talíř.
- Nechte maso mírně vychladnout, poté odstraňte veškeré maso z kosti a přidejte ho zpět do polévky.
- Míchejte, aby se maso spojilo s polévkou. Ochutnejte a podle chuti dochuťte solí a pepřem.

Tip na vaření hrachu
Pokud nemáte kuchyňského robota a přesto nechcete podávat pomazánky nebo polévky s celými kusy luštěnin, zkuste v hrnci hrách rozmačkat jinými ručními nástroji nebo ponorným mixerem, který si můžete vybrat v naší skvělé recenzi!
Pod pojmem hrách se v kuchyni používají semena získaná z odrůdy určené k vylupování. Zralá semena jsou žlutá nebo zelená a v kuchyni se používají sušená.
Jde o významnou luštěninu, která obsahuje vitamíny skupiny B a poměrně vysoké množství minerálních látek, především fosfor, vápník a draslík.
Co tomuto sušenému hrachu chybí, je vitamín C, proto jídla z něho připravená doplňujeme čerstvou zeleninou. Před kuchyňskou úpravou je potřeba jej uvařit.
Protože doba vaření potřebná k jeho změknutí je poměrně dlouhá, tak jej předem namáčíme do studené vody, ve které jej potom i vaříme, abychom neztráceli cenné bílkoviny. Ze stejného důvodu nepřidáváme žádné přísady, které urychlují měknutí hrachu při vaření. Solíme až po uvaření.
Na trhu je dnes předvařený hrách, který vaření zrychluje. Hrách má v kuchyni poměrně dost široké využití, protože se z něj může připravit, výše zmíněné recepty, ale i mnohem více, jako třeba recepty na pomazánky z hrachu.