Jednoduché recepty na hrnkové bábovky bez vážení pro super rychlé pečení. Inspirujte se!

Usnadněte si pečení s recepty na hrníčkové bábovky a potěšte své blízké.

Inspirujte se v našem článku a vykouzlete skvělé moučníky bez nutnosti vážení každé jednotlivé suroviny.

Záleží jen na vás, který recept se stane vašim favoritem a budete se k němu s radostí vracet.

Jednoduchá hrníčková bábovka

Této hrníčkové bábovce se říká také rakouský dort. Má vynikající chuť, je vláčná a její příprava není nijak složitá.

Pokud si budete chtít k bábovce připravit opravdový dort, protože chystáte malou oslavu, ale nevíte, jaký udělat korpus? Nechte se inspirovat našimi recepty na dortové korpusy a máte vystaráno.

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 1 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku mléka + 1 lžíce mléka
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • Cukr moučka na posyp

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 175°C a připravíme si formu na bábovku, kterou vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  • Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh.
  • Ke žloutkům dáme moučkový cukr, máslo, vanilkový extrakt a našleháme do pěny.
  • Do jiné mísy prosejeme mouku, kypřící prášek do pečiva a sůl.
  • Polovinu sypké směsi vmícháme do žloutků s půlkou mléka.
  • Přidáme zbytek mouky s práškem a solí se zbytkem mléka a vymícháme do hladkého těsta.
  • Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
  • Polovinu těsty vlijeme do formy a do té druhé přimícháme kakao.
  • Nalijeme na světlé těsto a vařečkou či lžící jemně promísíme, aby se obě těsta lehce propojila a vytvořila vzor.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 60 minut.
  • Špejlí pak zkontrolujeme propečení těsta.
  • Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a opatrně vyklopíme na mřížku, aby vychladla.
  • Před podáváním pocukrujeme.
Mramorová bábovka bez vážení.
Zdroj: https://www.justapinch.com

Kynutá bábovka s marmeládou

Hrnkové bábovky jsou super v tom, že se nemusíme zdržovat přesným vážením každé suroviny, což ušetří spoustu času. Tenhle recept je rychlý, snadný a výsledný moučník vynikající.

Ingredience:

  • 3/4 hrnku rozinek
  • 1/4 hrnku pálenky z třešní
  • 3/4 hrnku teplého mléka
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžičky instantního droždí
  • 1 lžička soli
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku neslaného změklého másla
  • Blanšírované mandle

Postup

  • Rozinky dáme do malé misky, zalijeme pálenkou z třešní a zatím odložíme stranou.
  • Připravíme si formu a nezapomeneme ji vymazat tukem a vysypat moukou.
  • Nejdříve si v menší misce smícháme cukr s mlékem.
  • Do jiné mísy nasypeme mouku, instantní droždí, sůl a promícháme.
  • Přihodíme vejce, zalijeme mléčnou směsí a důkladně zpracujeme.
  • Když už začíná těsto dostávat tu správnou konzistenci, přidáme rozinky s pálenkou.
  • Těsto hněteme zhruba 5 minut na vále, pokud máme vhodného kuchyňského robota, můžeme nechat práci na něm.
  • Vypracované těsto dáme do skleněné misky, kterou uvnitř potřeme trochou oleje.
  • Zakryjeme vlhkým hadrem a necháme odpočívat na teplém vlhkém místě cca 10 – 15 minut.
  • Dno formy posypeme trochou blanšírovaných mandlí, ideálně, aby v každé drážce byla aspoň jedna.
  • Vyjmeme těsto z misky a rozprostřeme do celé bábovkové formy.
  • Postavíme ji na teplé vlhké místo a necháme 2 až 4 hodiny kynout.
  • Jakmile bude těsto do celé formy, že už by mělo tendenci přetékat, je čas vložit bábovku do trouby.
  • Tu si ještě předtím předehřejeme na 180°C.
  • Necháme péct asi 50 minut, přičemž pomocí špejle vyzkoušíme, jestli je těsto zcela upečené ve středu bábovky.
  • Poté vyjmeme z trouby, vyklopíme a necháme na mřížce úplně vychladnout.
  • Bábovku podáváme nejlépe třešňovým džemem. Skvělá jsou také švestková povidla.
Buchta z droždí s blanšírovanými mandlemi a marmeládou.
Zdroj: https://www.ricardocuisine.com/en/recipes/3455-kugelhopf

Velikonoční mrkvový dort

Hrnková bábovka z mrkve? Věřte, že je to pochoutka s nezaměnitelnou chutí. Když se opravdu povede a nazdobí, pak vypadá jako sváteční dort.

Pro někoho je to mrkvový dort, pro jiného tvarohový koláč a pro ostatní prostě jen bábovka. Ať už mu budeme říkat jakkoliv, chutná báječně.

Ingredience:

Těsto:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 1/4 hrnku cukru moučka
  • 1 lžička skořice
  • Špetka soli
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 4 vejce
  • 1 hrnek mletých mandlí
  • 1/2 hrnku mletých lískových oříšků
  • 1 1/2 hrnku strouhané mrkve

Náplň:

  • 1 1/4 hrnku tvarohu
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
  • Poleva:
  • 2 lžíce nasekaných mandlí
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 3/4 hrnku smetanového sýru (typu žervé)
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

  • Jako první si předehřejeme troubu na 175°C a formu vymažeme tukem, vysypeme moukou a zatím odložíme stranou.
  • Mrkev oloupeme a jemně nastrouháme.
  • Do velké mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, cukr, skořici i sůl.
  • Promícháme a přilijeme olej s vanilkovým extraktem.
  • Pečlivě mícháme, aby se všechny ingredience spojily.
  • Přidáme vejce a znovu důkladně zamícháme.
  • Nakonec přisypeme mleté mandle, lískové ořechy a nastrouhanou mrkev.
  • Důkladně promísíme, aby vzniklo hladké těsto, které zatím necháme stát a připravíme si náplň.
  • Připravíme si misku, do které dáme tvaroh, cukr, vanilkový extrakt, vejce a škrob.
  • Dobře promícháme a pustíme se do plnění formy.
  • Nejdříve jí do 2/3 zaplníme těstem, které uhladíme.
  • Na těsto dáme celou náplň a rovnoměrně rozprostřeme.
  • Přes náplň dáme zbytek těsta a snažíme se, aby byla celá náplň skryta pod těstem.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 60 minut.
  • Jakmile špejlí zkontrolujeme, že je bábovka dobře upečená, vyjmeme ji z trouby a necháme 20 minut vychladnout ve formě.
  • Teprve potom ji opatrně vyklopíme a necháme odpočívat na kuchyňské mřížce, aby zcela vystydla.
  • Když je bábovka studená, vrhneme se na přípravu polevy.
  • Na suché pánvi nejdříve opečeme nasekané mandle, aby získaly zlatohnědý nádech a provoněly kuchyň.
  • Potom je necháme vychladnout, aby je bylo možné použít na polevu.
  • Do malé misky dáme moučkový cukr i smetanový sýr s vanilkovým extraktem a vymícháme na hladkou směs.
  • Pokud bude směs moc hustá, můžeme přidat několik kapek mléka.
  • Hotovou polevou polijeme bábovku a posypeme jí upraženými mandlemi.
Hrníčková mrkvová bábovka s vůni skořice a jemnou krémovou náplní.
Zdroj: https://baketotheroots.de

Rakouský tvarohový moučník s jahodami

V případě této bábovky z hrnku hovoříme o tradičním rakouském dortu či moučníku, který se peče v klasické formě na bábovku. Je úžasně lahodný, vláčný a jemný.

Ingredience:

  • Máslo na vymazání formy
  • 2 hrsti nasekaných mandlí
  • 1 hrnek změklého másla
  • 3/4 hrnku krystalového cukru
  • Nastrouhanou kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku crème fraîche
  • 1 vaničku tvarohu
  • 2 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 1/2 hrnku čerstvých jahod nakrájených na kostičky
  • Cukr moučka na posyp

Postup

  • Musíme si nejdřív předehřát troubu na 170 stupňů.
  • Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme nasekanými mandlemi.
  • Dáme ji do chladu, ideálně rovnou do mrazničky.
  • Do velké mísy dáme máslo, cukr, citronovou kůru, vanilku a vyšleháme do pěny.
  • Přidáme tvaroh, vejce i crème fraîche a vše důkladně promícháme.
  • Nakonec smícháme mouku s práškem do pečiva i solí a přisypeme do směsi.
  • Přihodíme jahody a vše pečlivě zamícháme.
  • Přendáme do formy na bábovku a uhladíme.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme po dobu 45 minut.
  • Pomocí špejle vyzkoušíme, jestli je bábovka dobře propečená ve střední části.
  • Vyjmeme z trouby a necháme 10 minut odpočívat ve formě.
  • Poté bábovku vyklopíme a necháme úplně vychladnout.
  • Poprášíme cukrem a podáváme.
  • Při pokojové teplotě vydrží cca 2 dny, v lednici až 4 dny.
Jahodový hrníčkový dort s tvarohem a crème fraîche.
Zdroj: https://livingoncookies.com

Hrníčkový dort z bílé čokolády s malinami

Kombinace malin s bílou čokoládou je naprosto bombastická a chuťově dokonalá. Bábovka je úžasně jemná, ale přitom velmi výrazná. Uvidíte, že si jí zamilujete.

Ingredience:

  • 2 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 2 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 3/4 hrnku neslaného másla
  • 1 1/2 hrnku cukru krystal
  • 3/4 hrnku nasekané bílé čokolády
  • 3 vejce
  • 1 1/4 hrnku podmáslí
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
  • 1 hrnek čerstvých malin
  • 1/4 hrnku smetany ke šlehání + 1 hrnek nasekané bílé čokolády na polevu

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 180°C.
  • Formu vymažeme máslem, vysypeme moukou a dáme jí do chladničky.
  • Do jedné mísy prosejeme mouku, sůl i kypřící prášek do pečiva.
  • Ve velké míse našleháme máslo a pomalu do něj budeme přidávat cukr.
  • Jakmile dosypeme všechen, budeme šlehat 2 minuty.
  • Po jednom budeme přidávat vejce, přičemž každé jednotlivé vajíčko 1 minutu zašleháme.
  • Přilijeme podmáslí s vanilkou, promícháme a zasypeme suchou směsí.
  • Pečlivě smícháme a přidáme čokoládu s malinami.
  • Naposledy velmi opatrně promísíme, aby zůstaly maliny celé.
  • Hotové těsto vlijeme do připravené formy a rovnoměrně rozprostřeme.
  • Vložíme do trouby a pečeme asi 50 minut. Těsto zkontrolujeme pomocí špejle.
  • Po upečení vyjmeme bábovku z trouby a necháme 15 minut odstát.
  • Potom s ní trochu zatřeseme a vyklopíme z formy na kuchyňskou mřížku.
  • Necháme jí úplně vychladnout a mezitím si připravíme polevu.
  • Smetanu zahřejeme a jakmile se dostane na bod varu odstavíme ji.
  • Přidáme do ní nasekanou bílou čokoládu a chvíli zakryjeme.
  • Potom jí začneme šlehat až dokud nebude hladká.
  • Když máme hotovo, přelijeme vychladlou bábovku a ozdobíme celými či nakrájenými malinami, ale není to nutné.
  • Pokud nechceme použít maliny, můžeme posypat kousky mléčné čokolády.
Lahodná bábovka s ovocem a bílou čokoládou.
Zdroj: https://vintagekitchennotes.com

Perníková bábovka s polevou z vaječného koňaku

Vaječný koňak máme spjatý s vánočními svátky, to ovšem neznamená, že si ho nemůžeme dopřát i v průběhu roku. Tahle hrníčková bábovka s chutí vaječného koňaku vás uchvátí.

Ingredience:

Těsto:

  • 1 hrnek směsi na světlý dortový korpus
  • 1/4 hrnku instantního vanilkového pudinku
  • 1/2 hrnku vaječného koňaku
  • 1/2 hrnku zakysané smetany
  • 4 vejce
  • 1/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1/4 hrnku vody
  • 1/4 hrnku cukru + 1 1/2 lžičky skořice na posyp formy

Poleva:

  • 1/4 hrnku změklého másla
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • Špetka soli
  • 2 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1/4 hrnku vaječného koňaku

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 180°C a formu postříkáme olejem ve spreji.
  • Smícháme cukr se skořicí a touto směsí pečlivě vysypeme formu na bábovku. Zbytek odložíme zatím stranou.
  • Do velké mísy prosejeme směs na dort, instantní pudink, muškátový oříšek a zamícháme.
  • Přilijeme vaječný koňak, zakysanou smetanu, vejce, slunečnicový olej, vodu a důkladně promícháme, aby vzniklo hladké těsto.
  • Hotové těsto nalijeme do připravené formy a trochu s ní poklepeme o stůl, aby nebyly v těstě bublinky.
  • Povrch těsta posypeme zbylou směsí cukru se skořicí.
  • Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme 35 – 40 minut.
  • Pomocí špejle vyzkoušíme, jestli je bábovka ve střední části dostatečně propečená. Pokud ne, necháme péct ještě asi 10 minut a znovu vyzkoušíme.
  • Bábovku vyjmeme z trouby a necháme odpočívat po dobu 10 minut.
  • Teprve poté bábovku opatrně vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.
  • Jakmile je bábovka vychladlá, nastal čas pro přípravu polevy.
  • Nejdřív dáme do mísy máslo s vanilkou, muškátovým oříškem, špetkou soli a důkladně rozmícháme.
  • Poté přisypeme moučkový cukr a vaječný koňak.
  • Mícháme tak dlouho, až bude směs hladká.
  • V případě potřeby přidáme vaječný koňak, nebo naopak cukr, aby měla poleva vhodnou konzistenci pro přelití bábovky.
  • Nakonec polevou ozdobíme vychladlou bábovkou a necháme chvíli zatuhnout.
Luxusní moučník s vůní perníku, vaječného koňaku a bílé čokolády.
Zdroj: https://cookingwithruthie.com

Vláčný domácí ořechový koláč s vůní rumu

O této bábovce se hovoří jako o lahodném ořechovém dortíku, který je vítaným zpestřením jakékoliv oslavy či důležité události.

Křupavé vlašské ořechy v kombinaci s rumem je dokonalost sama. Uvidíte, že se k tomuto receptu budete pravidelně vracet.

Ingredience:

Těsto:

  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 1 polévková lžíce bílého octa
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 hrnek změklého neslaného másla
  • 2 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 4 velká vejce
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • 1/4 hrnku rumu
  • 3/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku rozinek

Poleva:

  • 1/2 hrnku neslaného másla
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1/2 hrnku cukru krystal
  • 1/3 hrnku smetany
  • 3 lžíce rumu

Postup

  • Ze všeho nejdříve si předehřejeme troubu na 175 stupňů.
  • Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  • V malé misce smícháme mléko s bílým octem a odložíme stranou.
  • Do středně velké misky prosejeme mouku a skořici, přidáme jedlou sodu a špetku soli.
  • Nakonec si připravíme mixér, do jehož nádoby dáme máslo s cukrem a našleháme do pěny.
  • Potom přidáme po jednom vejce a vždy důkladně promícháme.
  • Přilijeme vanilkový extrakt a mícháme aspoň 1 minutu.
  • Směs mléka s octem a rum přidáme do mouky a promísíme.
  • Tuto směs přidáme do nádoby k máslu a vejcím, kde ji necháme našlehat spolu s ostatními ingrediencemi.
  • Jako poslední vmícháme rozinky s ořechy a přelijeme do formy na bábovku.
  • Vložíme do trouby a pečeme 55 – 70 minut.
  • Hotovou bábovku vyndáme a necháme jí ve formě úplně vychladnout, teprve potom ji vyklopíme.
  • Do malého hrnce dáme máslo, hnědý i krystalový cukr a za stálého míchání zahříváme na středním ohni.
  • Mícháme, dokud není směs hladká a hned pak přidáme smetanu s rumem.
  • Promícháme a přivedeme pomalu k varu, hlavně musíme míchat, aby se směs nepřichytla.
  • Vaříme 5 minut, poté odstavíme a necháme 10 minut vychladnout.
  • Bábovku polijeme hotovou polevou a před servírováním ji několik vteřin ohřejeme v mikrovlnné troubě.
  • Tato hrníčková bábovka chutná nejlépe s horkou polevou.
Ořechová bábovka s rumem a křupavými vlašskými ořechy.
Zdroj: https://thenovicechefblog.com

Banánová hrníčková bábovka s karamelovým přelivem

Existuje snad lepší spojení, než jsou banány a ořechy, díky nimž se dá vykouzlit naprosto luxusní hrnková bábovka s jemnou, ale vláčnou konzistencí? Chuťově je skvělá a jen se po ní zapráší.

Ingredience:

  • 3 banány
  • 3 vejce
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1 hrnek přírodního cukru
  • 1 hrnek slunečnicového oleje
  • 1 hrnek řeckého jogurtu
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 polévková lžíce prášku do pečiva
  • 1 polévková lžíce jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
  • 1 hrnek karamelové polevy

Postup

  • Pro začátek si předehřejeme troubu na 180°C a nachystáme si formu na bábovku, kterou vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  • Ve velké misce rozmačkáme banány, přidáme k nim vejce, řecký jogurt, oba druhy cukru a slunečnicový olej.
  • Důkladně zamícháme, aby vznikla hladká směs.
  • Do banánové směsi prosejeme mouku, prášek do pečiva, sůl i jedlou sodu.
  • Lehce promícháme a přidáme vlašské ořechy.
  • Promísíme, aby se vše spojilo a těsto vlijeme do připravené formy.
  • Dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 50 až 55 minut.
  • Po upečení necháme několik minut odpočinout a poté bábovku vyklopíme na mřížku.
  • Jakmile bábovka vychladne, polijeme jí karamelovou polevou.

Tip: Na karamelovou polevu potřebujeme 1/4 hrnku mléka, které nalijeme do hrnce, k tomu přidáme 1/4 hrnku změklého másla a 1/4 hrnku hnědého cukru.

Vše smícháme dohromady a na středním ohni přivedeme k varu. Poté odstavíme a přidáme 2 hrnky moučkového cukru a 1/2 lžíce vanilkového cukru.

Pomocí ručního mixéru našleháme a ihned aplikujeme na bábovku. Dá se použít také na dort či sušenky.

Buchta z banánů s polevou z karamelu.
Zdroj: https://thefeedfeed.com

Šlehačková buchta

Vláčná, delikátní, dokonale sladká a rychle připravená. Přesně taková je tato bábovka z hrnku se šlehačkou. Vychutnejte si tenhle nadýchaný moučník a potěšte i své blízké. Uvidíte, že vám nezůstane jediný kousek.

Ingredience:

  • 3 hrnky směsi na dort
  • 1 1/2 hrnku změklého neslaného másla
  • 3 hrnky cukru moučka
  • 6 středně velkých vajec
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.
  • Do mísy prosejeme mouku a zatím odložíme stranou.
  • V jiné misce našleháme máslo s cukrem.
  • Po jednom přidáme vejce a každé vždy ihned vmícháme do směsi.
  • Důležité je, aby byla všechna vejce důkladně zašlehána, jinak nebude bábovka dostatečně nadýchaná.
  • Přilijeme vanilkovou esenci a po lžících mouku.
  • Mícháme, aby byla směs hladká.
  • Nakonec přidáme smetanu ke šlehání a pečlivě promísíme, až vznikne zcela hladké těsto bez žmolků.
  • Bábovkovou formu vymažeme máslem, vysypeme moukou a vlijeme do ní hotové těsto.
  • Dáme do trouby a pečeme 1 hodinu 30 minut, záleží na typu trouby.
  • Dobré je, když bábovku po hodině a čtvrt zkontrolujeme špejlí ve střední části, zda je propečená nebo ještě potřebuje čas.
  • Vyjmeme z trouby a odstavíme na kuchyňskou linku, aby bábovka úplně vychladla.
  • Jakmile je bábovka studená, můžeme ji vyklopit a pocukrovat.
Jemný moučník se šlehačkou bez vážení.
Zdroj: https://www.ruchiskitchen.com

Co je blanšírování?

Jedná se o oblíbený a hojně využívaný způsob při přípravě pokrmů. Pokud někde narazíme na pojem blanšírování, je dobré vědět, že se jedná o krátké vaření ve vroucí vodě, která je dost osolená a následné prudké ochlazení v ledové vodě.

Funguje to tak, že ponořením do vroucí vody dojde k narušený tkání jednotlivých plodin, díky čemuž změknou, ale uchovají si svou přirozenou křupavost.

Zároveň se však odstraní nežádoucí drobné bublinky vzduchu, takže má pak zelenina mnohem sytější a výraznější barvu. Blanšírováním se zbrzdí činnost enzymů, které mají negativní vliv na trvanlivost jednotlivých potravin.

Sůl ve vroucí vodě zeleninu ochutí, přičemž její vyšší množství brání zelenině, aby se její barva a chuť přenesla do vody. Prudkým ochlazením se tepelná úprava okamžitě deaktivuje. Barva bude zachována a zelenina už nebude více měknout.

Jak na to?

Správné provedení této tepelné úpravy je v rychlosti a dostatečném obsahu soli. Nejlepší je přivést k varu až 5 litrů vody s koncentrací soli asi 3 %.

Na 1 litr vody tak použijeme 30 g soli. Hned vedle si připravíme ledovou lázeň, přičemž poměr ledu s vodou musí být 1:1. Jedině tak je možné zeleninu vyjmutou z vroucí vody dostatečně rychle ochladit.

How-to: blanchir des légumes | Astuces pour les courgettes, les haricots, etc. | FOOBY
Zdroj: https://youtube.com

Co je crème fraîche?

Stejně jako je u nás oblíbená zakysaná smetana, Francouzi mají crème fraîche. Jsou to sice dva různé produkty, přesto však je jejich použití podobné. Tato francouzská specialita je známým mléčným produktem v celosvětovém měřítku.

Původem je z Francie a vyrábí se z čerstvé smetany. Mnohdy je to tvrdý oříšek jej sehnat, ale když už se to podaří, stojí to za to. Samozřejmě, že musíme počítat s trochu vyšší cenou, než kolik stojí obyčejná zakysaná smetana.

Správně musí tento produkt obsahovat nejméně 30 % tuku v sušině a maximálně 15 % laktózy. Nabízí se hned dva druhy crème fraîche. Prvním typem je tekutý, tzv. liquide. Ten je řidší a svou konzistencí je podobný smetaně ke šlehání.

Francouzský speciální produkt z čerstvé smetany jako alternativa zakysané.
Zdroj: https://www.momskitchenhandbook.com/

Naopak épaisse je hustý a jde o smetanu zrající prostřednictvím bakterií a má podobnou hustotu jako zakysaná smetana. Pokud tedy nemůžeme sehnat originální produkt, můžeme jej v receptu zaměnit právě smetanou ke šlehání či zakysanou smetanou.

Na výrobu se nesmí používat stabilizátory a konzervační látky. Konzervování tohoto francouzského mléčného výrobku probíhá pomocí pasterace, kdy se do smetany přidají mléčné bakterie. Smetana začne zrát, po jednom dni zkysne a ihned se tak začne měnit její struktura.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X