Rychlé hrníčkové moučníky na plech: recepty & inspirace

Milujete sladké moučníky, ale zdlouhavé vážení ingrediencí vás nebere?

Proč to nezkusíte bez potřeby váhy a neupečete si nějaké hrníčkové moučníky, na které pro vás máme nachystané recepty.

Určitě už jste se někdy setkali s receptem, kde nebylo uvedeno kolik gramů, ale hrnků. Spolu s hrnečky (šálky) se budou hodit také sklenice, lžičky nebo lžíce.

Pojďme si tedy pár takových moučníků připravit. Připravte si hrníčky, lžičky a další nádobí, jdeme na to!

Hrníčková bábovka

Odpolední kávička bez bábovky, to by byl prostě hřích. Bábovka je jedním z nejoblíbenějších moučníků a rozhodně nesmí na našem menu chybět.

Mramorova hrnickova babovka s mandlemi
zdroj: thespruceeats.com

INGREDIENCE:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku cukru krystal
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 2 hrsti mandlových lupínků
  • 3 lžičky kakaa na mramor

POSTUP:

  1. Připravíme si mísu a dáme do ní veškeré suroviny s výjimkou kakaa.
  2. Vše smícháme, aby vzniklo hladké těsto, a připravíme si formu na bábovku.
  3. Vymažeme jí, vysypeme a vlijeme do ní 2/3 těsta.
  4. Do zbývající třetiny přidáme kakao, zamícháme a nalijeme na světlé těsto.
  5. Pomocí vařečky jemně promísíme, aby se utvořil mramor.
  6. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme zhruba 30 až 40 minut.
  7. Upečenou bábovku ihned vyklopíme a pocukrujeme.
  8. Kdo chce, může jí polít čokoládovou nebo citronovou polevou, ale není to nutné.

Hrníčkové muffiny

Muffiny zažívají v posledních letech opravdový boom a i když na ně spousta lidí nadává, našli si místo téměř v každé domácnosti.

Někdo je dělá jen tak obyčejné bez zdobení, další na ně připravuje různé krémy či polevy a někdo do nich dává dokonce náplně. Zkuste jedny obyčejné a přitom velmi chutné.

INGREDIENCE:

  • 2 ½ hrnku hrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 4 vejce
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • Špetka soli
  • 1 čokoláda na vaření
  • 1 ½ hrnku mléka
  • ½ hrnku oleje
  • 2 lžíce rumu

POSTUP:

  1. Čokoládu nasekáme nožem na menší kousky a spolu s ostatními surovinami dáme do mísy.
  2. Vařečkou nebo mixérem vypracujeme hladké těsto.
  3. Nachystáme si pekáč na muffiny, který vymažeme tukem nebo vystříkáme olejem ve spreji.
  4. Nalijeme těsto do jednotlivých otvorů a vložíme do trouby předehřáté na 180°C.
  5. Pečeme zhruba 20 až 25 minut, až se těsto nebude lepit na špejli.
  6. Vychladlé muffiny pocukrujeme.
  7. Kdo chce, může na ně dát čokoládovou polevu nebo šlehačku, ale není to nutné.
Hrnickove muffiny s kokosem
zdroj: marthastewart.com

Hrníčkový perník na plech

Vůně perníku nám asi nejvíce připomíná Vánoce, ale klidně si jej rádi připravíme i v průběhu roku. Pokud se nechcete zdržovat vážením, je ten hrníčkový přesně pro vás.

INGREDIENCE:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 1/2 hrnku cukru moučka
  • 1/2 skleničky oleje
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 1 1/2 skleničky mléka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 polévkové lžíce rumu
  • 2 celá vejce
  • 2 lžíce kakaa

POSTUP:

  1. Odměříme si všechny suroviny do mísy a vypracujeme hladké těsto.
  2. Ideální těsto na tento perník poznáme tak, že se v něm tvoří bublinky.
  3. Připravíme si vyšší pekáček, který vyložíme pečícím papírem.
  4. Nalijeme do něj těsto, uhladíme a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C.
  5. Pečeme asi 20 až 30 minut, ještě teplý perník pocukrujeme.
Domácí perník hrnickovy na plech
zdroj: flourchildblog.com
Tip: Perník je možné rozříznout podélně a naplnit marmeládou, povidly nebo oblíbeným krémem a zalít čokoládovou nebo citronovou polevou. Vynikající je také s čokoládovou polevou a sypaný kokosem.

Hrníčková bublanina

Léto a bublanina k sobě patří stejně jako Vánoce a stromeček, prostě jsou nerozluční.

Můžete jí sice připravovat po celý rok, ale nejlepší je v létě se sezónním ovocem. Klasikou jsou samozřejmě třešně, ale také jahody či meruňky.

INGREDIENCE:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru moučka
  • šťáva z 1/2 citronu
  • třešně, jahody atd.

POSTUP:

  1. Do mísy dáme všechny sypké suroviny a promísíme.
  2. Potom přidáme ostatní ingredience a mixérem nebo vařečkou zpracujeme v hladké těsto.
  3. Připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem, případně vymažeme a vysypeme moukou, jak kdo má rád.
  4. Poklademe připraveným ovocem a vložíme do trouby předehřáté na 170°C.
  5. Bublaninu pečeme dozlatova a po vyjmutí z trouby jí ještě teplou pocukrujeme.
  6. Necháme jí zcela vychladnout a potom nakrájíme.
  7. Těsto nalijeme na plech, urovnáme povrch a poklademe ovocem
Hrnickova bublanina s ovocem
zdroj: growntocook.com

Hrníčková buchta

Jen tak obyčejná hrnková buchta by se mohla zdát někomu trochu nudná. Zkusíme jí proto vylepšit oblíbenou tyčinkou, která chutná po kokosu a rumu zároveň.

Margotka je vynikající sama o sobě a když jí přidáte do buchty, bude nepřekonatelná.

INGREDIENCE:

  • 2 velké tyčinky Margot
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 2 vejce
  • 1 kelímek šlehačky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • čokoládová poleva

POSTUP:

  1. Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr a společně ušleháme.
  2. Poté postupně přidáváme mouku, mléko, šlehačku, kypřící prášek do pečiva i vanilkový cukr.
  3. Jako poslední přidáme tyčinky Margot, které nastrouháme na hrubším struhadle.
  4. Vypracujeme hladké těsto, které nalijeme do pekáčku vyloženého pečícím papírem.
  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 až 170 °C asi půl hodiny.
  6. Špejlí zkusíme, jestli těsto nelepí.
  7. Upečenou buchtu polijeme čokoládovou polevou.
Hrnkova buchta z Margotky
zdroj: dessertfortwo.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.