Rychlé recepty hrníčkové moučníky

Milujete sladké moučníky, ale zdlouhavé vážení ingrediencí vás nebere?

Proč to nezkusíte bez potřeby váhy a neupečete si nějaké hrníčkové moučníky, na které pro vás máme nachystané recepty.

Každá hospodyňka se občas ráda pustí do pečení nějaké té dobrůtky, zejména pak moučníku. Ne vždy ale máte čas nebo dokonce náladu na to, abyste na váze odvažovali přesný díl mouky, cukru atd. Hrníčkové moučníky jsou velmi populární, zejména tam, kde není na nějaké vyváření a pečení moc času.

Určitě už jste se někdy setkali s receptem, kde nebylo uvedeno kolik gramů, ale hrnků. Spolu s hrnečky (šálky) se budou hodit také sklenice, lžičky nebo lžíce.

Dobře víme, že na váze či odměrce máme přesně vyznačeny gramy, decilitry, mililitry a podobně, ovšem když váhu nemáte a chcete si ukuchtit něco dobrého, bude se vám hodit hrníčkové měření spolu se lžičkami a podobně.

Hrníčkové moučníky a recepty z nich obsahují přesné pokyny, kolik čeho máte dát. Pojďme se teď pro změnu podívat na to, kolik gramů může obsahovat kávová lžička, polévková lžíce či hrnek.

Kávová lžička

  • zarovnaná – 4 g hrubé mouky, 4 g hladké mouky, 3 g krupice, 15 g marmelády, 7 g solamylu, 6 g cukru krupice, 3 g cukru moučka, 8 g soli, 9 g máku, 5 g sádla (másla, tuku), 5 g oleje, 5 g mléka, 18 g medu, 3 g mleté kávy nebo 4 g vody.
  • vrchovatá – 7 g hrubé mouky, 8 g hladké mouky, 7 g krupice, 15 g sádla, másla či tuku, 11 g solamylu, 10 g cukru krupice, 8 g cukru moučka, 9 g soli.

Polévková lžíce

  • zarovnaná – 11 g hrubé mouky, 10 g hladké mouky, 36 g medu, 10 g krupice, 5 g ovesných vloček, 20 g rýže, 35 g marmelády, 15 g solamylu, 12 g cukru krupice, 12 g cukru moučka, 6 g mleté kávy, 20 g soli, 17 g máku, 15 g másla, sádla nebo tuku, 11 g oleje, 17 g vody, 18 g mléka.
  • vrchovatá – 20 g hrubé mouky, 25 g hladké mouky, 22 g krupice, 10 g ovesných vloček, 30 g rýže, 30 g solamylu, 25 g cukru krupice, 25 g cukru moučky, 30 g soli nebo 30 g sádla, másla či tuku.

Hrnek, šálek, sklenice

Ve všech třech případech se většinou jedná o 250 ml nádobu, pokud autor receptu neuvede jiný (například 300 ml). Starší recepty, které obsahují na odměřování sklenici, míní tu od hořčice. No a kolik gramů se do takového hrnku vejde?

  • 170 g hrubé mouky, 135 g hladké mouky, 170 g krupice, 100 g ovesných vloček, 250 g rýže, 145 g máku, 250 g sádla, másla nebo tuku, 230 g oleje, 245 g vody, 250 g mléka nebo 380 g marmelády

Zajímavostí je to, že třeba plný šálek obsahuje 200 g vody, vinná sklenka 100 g a vrchovatý talíř dokonce 350 gramů, zatímco zmiňovaná hořčičná sklenice 200 g vody.

Pokud si nejste jisti co je vlastně špetka soli, pepře a podobně, zapamatujte si pomůcku v podobě klasického nože, na jehož špičku v délce 0,5 cm naberete požadovanou ingredienci a získáte tak svou špetku, ať už se bude jednat o cokoliv.

Nezapomeňte, že toto měření i uváděné váhy jsou jen přibližné (orientační) a váha u sypkých potravin závisí na jejich nakypření i vlhkosti.

U spousty receptů můžete narazit i na takové maličkosti jako ořech másla, ten váží 10 g, potom třeba malá kostka cukru (5 g), velká kostka cukru (10 g), žloutek (cca 20 g), bílek (30 g), malý brambor (cca 60 g), střední brambor (asi 85 g), velký brambor (cca 200 g) a mnoho dalších.

Když už teď víte, jak správně odměřovat, můžete se pustit do některého našeho receptu, který jsme si pro vás připravili.

Hrníčková bábovka

Mramorova hrnickova babovka s mandlemi
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Odpolední kávička bez bábovky, to by byl prostě hřích. Bábovka je jedním z nejoblíbenějších moučníků a rozhodně nesmí na našem menu chybět.

INGREDIENCE:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku cukru krystal
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 2 hrsti mandlových lupínků
  • 3 lžičky kakaa na mramor

POSTUP:

  1. Připravíme si mísu a dáme do ní veškeré suroviny s výjimkou kakaa.
  2. Vše smícháme, aby vzniklo hladké těsto, a připravíme si formu na bábovku.
  3. Vymažeme jí, vysypeme a vlijeme do ní 2/3 těsta.
  4. Do zbývající třetiny přidáme kakao, zamícháme a nalijeme na světlé těsto.
  5. Pomocí vařečky jemně promísíme, aby se utvořil mramor.
  6. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme zhruba 30 až 40 minut.
  7. Upečenou bábovku ihned vyklopíme a pocukrujeme.
  8. Kdo chce, může jí polít čokoládovou nebo citronovou polevou, ale není to nutné.

Hrníčkové muffiny

Hrnickove muffiny s kokosem
Zdroj: https://www.marthastewart.com

Muffiny zažívají v posledních letech opravdový boom a i když na ně spousta lidí nadává, našli si místo téměř v každé domácnosti. Někdo je dělá jen tak obyčejné bez zdobení, další na ně připravuje různé krémy či polevy a někdo do nich dává dokonce náplně. Zkuste jedny obyčejné a přitom velmi chutné.

INGREDIENCE:

  • 2 ½ hrnku hrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 4 vejce
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • Špetka soli
  • 1 čokoláda na vaření
  • 1 ½ hrnku mléka
  • ½ hrnku oleje
  • 2 lžíce rumu

POSTUP:

  1. Čokoládu nasekáme nožem na menší kousky a spolu s ostatními surovinami dáme do mísy.
  2. Vařečkou nebo mixérem vypracujeme hladké těsto.
  3. Nachystáme si pekáč na muffiny, který vymažeme tukem nebo vystříkáme olejem ve spreji.
  4. Nalijeme těsto do jednotlivých otvorů a vložíme do trouby předehřáté na 180°C.
  5. Pečeme zhruba 20 až 25 minut, až se těsto nebude lepit na špejli.
  6. Vychladlé muffiny pocukrujeme.
  7. Kdo chce, může na ně dát čokoládovou polevu nebo šlehačku, ale není to nutné.

Hrníčkový perník na plech

Domácí perník hrnickovy na plech
Zdroj: https://www.flourchildblog.com

Vůně perníku nám asi nejvíce připomíná Vánoce, ale klidně si jej rádi připravíme i v průběhu roku. Pokud se nechcete zdržovat vážením, je ten hrníčkový přesně pro vás.

INGREDIENCE:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 1/2 hrnku cukru moučka
  • 1/2 skleničky oleje
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 1 1/2 skleničky mléka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 polévkové lžíce rumu
  • 2 celá vejce
  • 2 lžíce kakaa

POSTUP:

  1. Odměříme si všechny suroviny do mísy a vypracujeme hladké těsto.
  2. Ideální těsto na tento perník poznáme tak, že se v něm tvoří bublinky.
  3. Připravíme si vyšší pekáček, který vyložíme pečícím papírem.
  4. Nalijeme do něj těsto, uhladíme a vložíme do trouby předehřáté na 180°C.
  5. Pečeme asi 20 až 30 minut, ještě teplý perník pocukrujeme.

Tip: perník je možné rozříznout podélně a naplnit marmeládou, povidly nebo oblíbeným krémem a zalít čokoládovou nebo citronovou polevou. Vynikající je také s čokoládovou polevou a sypaný kokosem. Dokonce jsem zkoušela na těsto poklást jahody, meruňky nebo třeba rybíz a takto upéct. Je to vynikající.

Hrníčková bublanina

Hrnickova bublanina s ovocem
Zdroj: https://www.growntocook.com

Léto a bublanina k sobě patří stejně jako Vánoce a stromeček, prostě jsou nerozluční. Můžete jí sice připravovat po celý rok, ale nejlepší je v létě se sezónním ovocem. Klasikou jsou samozřejmě třešně, ale také jahody či meruňky.

INGREDIENCE:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru moučka
  • šťáva z 1/2 citronu
  • třešně, jahody atd.

POSTUP:

  1. Do mísy dáme všechny sypké suroviny a promísíme.
  2. Potom přidáme ostatní ingredience a mixérem nebo vařečkou zpracujeme v hladké těsto.
  3. Připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem, případně vymažeme a vysypeme moukou, jak kdo má rád.
  4. Poklademe připraveným ovocem a vložíme do trouby předehřáté na 170°C.
  5. Bublaninu pečeme dozlatova a po vyjmutí z trouby jí ještě teplou pocukrujeme.
  6. Necháme jí zcela vychladnout a potom nakrájíme.
  7. Těsto nalijeme na plech, urovnáme povrch a poklademe ovocem

Hrníčková buchta

Hrnkova buchta z Margotky
Zdroj: https://www.dessertfortwo.com

Jen tak obyčejná hrnková buchta by se mohla zdát někomu trochu nudná. Zkusíme jí proto vylepšit oblíbenou tyčinkou, která chutná po kokosu a rumu zároveň. Margotka je vynikající sama o sobě a když jí přidáte do buchty, bude nepřekonatelná.

INGREDIENCE:

  • 2 velké tyčinky Margot
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 2 vejce
  • 1 kelímek šlehačky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • čokoládová poleva

POSTUP:

  1. Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr a společně ušleháme.
  2. Poté postupně přidáváme mouku, mléko, šlehačku, kypřící prášek do pečiva i vanilkový cukr.
  3. Jako poslední přidáme tyčinky Margot, které nastrouháme na hrubším struhadle.
  4. Vypracujeme hladké těsto, které nalijeme do pekáčku vyloženého pečícím papírem.
  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 až 170°C asi půl hodiny.
  6. Špejlí zkusíme, jestli těsto nelepí.
  7. Upečenou buchtu polijeme čokoládovou polevou.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *