Výtečné recepty na vánoční hrnkové cukroví

Co by to bylo za Vánoce bez tradičního českého cukroví?

Pokud se nechcete zdržovat vážením, jsou pro vás recepty na hrníčkové vánoční cukroví jako stvořené.

Připravte si hrnek o objemu 250ml a vrhněte se na výborné rumové koule, dokonalé perníčky a jemné vanilkové rohlíčky. Inspirujte se také dalšími recepty na vánoční perníčky.

Vyzkoušejte však i recepty, které u nás nejsou tak příliš běžné.

Hrníčkové linecké cukroví s marmeládou

Linecké cukroví a Vánoce patří v našich končinách neodmyslitelně k sobě.

Velice oblíbené je hrníčkové linecké cukroví. 

Samozřejmě každý má jiný recept, vyzkoušejte buď tento, nebo se podívejte ještě na další recepty na tradiční linecké.

INGREDIENCE

  • 1/2 hrnku celých oloupaných mandlí
  • 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 plátky nesoleného másla pokojové teploty
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku malinového džemu
  • 1/2 hrnku práškového cukru

POSTUP

  1. Přichystejte si pánev a na mírném ohni oprahněte mandle po dobu zhruba 8 až 10 minut. Neustále je míchejte, aby se vám nespálily. Poté je nechejte úplně vychladnout.
  2. Vytvořte mandlovou mouku. Vložte mandle do misky společně s 1/2 hrnku mouky. Za pomoci kuchyňského robotu vytvořte jemnou mouku. Poté přidejte zbývajícího 1 a 3/4 hrnku mouky a ještě sůl. Promíchejte a mouku dejte bokem.
  3. Vytvořte si máslový krém s cukrem. Dejte máslo a cukr do misky a směs mixujte elektrickým ručním mixérem po dobu zhruba 3 minut.
  4. Přidejte vejce a vanilku. Zastavte mixér, krém po stranách seškrábněte gumovou stěrkou. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a ještě směs mixujte zhruba 1 minutu.
  5. Přidejte mouku. Zastavte mixér, opět seškrábněte krém po stranách mísy a přidejte mouku, kterou jste si na začátku připravili (mandlová a hladká mouka). Ještě asi 30 sekund těsto směs mixujte.
  6. Rozdělte si těsto na 2 stejné části.
  7. Zabalte jednotlivé části do potravinové folie a vložte je alespoň na 1 hodinu do lednice.
  8. Vyjměte jednu část těsta z lednice a rozválejte ho na plát tlustý asi 5 mm.
  9. Vyřežte z něj třeba kolečka (či jiný tvar, to je na vás). Vyříznutá kolečka dejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte bokem.
  10. Vytáhněte druhou část těsta, rozválejte ho opět na plát tlustý asi 5 mm a vyřežte z něj opět kolečka. Uprostřed nich ještě udělejte malá kolečka. Cukroví umístěte na plech vyložený pečicím papírem.
  11. Rozehřejte si troubu na 180 °C.
  12. Vložte plechy do trouby a pečte linecké cukroví zhruba 9 až 11 minut, dokud nejsou kolečka zlatohnědá.
  13. Nechejte je úplně vychladnout.
  14. Kolečka bez vyříznutých koleček uprostřed natřete marmeládou a nalepte na ně kolečka s vyříznutým kolečkem uprostřed.
  15. Linecké cukroví obalte ještě v práškovém cukru. 
hrníčkové plátky lineckého spojené marmeládou
Zdroj: thekitchn.com

Klasické rumové kuličky z hrníčku

Pokud vám nevadí hrníčkové vánoční cukroví s trochou alkoholu, určitě si udělejte rumové kuličky.

Nejenže dobře chutnají, ale také perfektně vypadají.

INGREDIENCE

  • 2 balíčky BeBe rodinných sušenek
  • 1 a 1/4 hrnku sušeného kokosu
  • 1/3 hrnku kakaa
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 1/4 hrnku tmavého rumu
  • 2 čokolády na vaření
  • máslo
  • kokos na obalování

Postup

  1. Za pomoci kuchyňského robota sušenky jemně rozdrťte.
  2. K sušenkám přidejte kokos a kakao. Míchejte suroviny do té doby, než se dobře nespojí.
  3. Přidejte kondenzované mléko a rum. Směs dobře zamíchejte, a potom ji dejte na 30 minut do lednice.
  4. Polévkovou lžící naberte těsto a vytvarujte kuličku. Pokládejte si je na tác vyložený pečicím papírem.
  5. Kuličky dejte na dalších 30 minut do lednice.
  6. Rozpusťte si čokoládu na vaření s trochou másla.
  7. Vytáhněte kuličky z lednice a namočte je vždy do čokolády a opět položte na tác.
  8. Kuličky posypte kokosem a dejte je opět do lednice. 
tradiční rumové koule máčené v čokoládě
Zdroj: taste.com

Hrníčkové skořicové vánoční tyčinky

Provoňte kuchyň hrníčkovým skořicovým cukrovím. Upečte si jednoduché vánoční tyčinky, které jsou pouze z 8 ingrediencí.

Používejte nesolený smetanový sýr, případně si první udělejte domácí smetanový sýr. 

Pokud patříte mezi vegany, použijte veganský smetanový sýr a veganské máslo.

INGREDIENCE

  • 1 hrnek celých vlašských ořechů
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 3/4 hrnku hnědého cukru
  • 1/2 lžíce mleté skořice
  • 120 g smetanového sýru
  • 120 g másla
  • 1 a 1/4 hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce neslazeného mandlového mléka

POSTUP

  1. Předehřejte si troubu na 160 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
  2. Za pomoci kuchyňského robota rozemelte na co nejjemněji vlašské ořechy.
  3. Přidejte k vlašským ořechům třtinový cukr a skořici. Misku s touto směsí si odložte stranou.
  4. V další misce vyšlehejte smetanový sýr s máslem, dokud nevznikne krém. Postupně přidávejte hladkou mouku a šlehejte do té doby, než se nevytvoří hladké těsto. Jestliže je příliš řídké, přidejte více mouky. Misku potom dejte na 15 minut do lednice.
  5. Jakmile těsto vychladne, rozválejte ho na plát tlustý asi 12 milimetrů.
  6. Potřete vrchní část těsta mandlovým mlékem, a potom ji posypte směsí ořechů, skořice a cukru, kterou jste si udělali na začátku.
  7. Pomocí krájecího kolečka na pizzu (dá se použít i ostrý nůž) nakrájejte těsto na pásy široké asi 2,5 cm a dlouhé asi 5 cm.
  8. Vždy vezměte jeden ten pás a jemně ho otočte do tvaru spirály (jak můžete vidět níže na fotce).
  9. Cukroví potom dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě zhruba 18 až 20 minut dozlatova. 
vánoční tyčinky sypané skořicí
Zdroj: sweetsimplevegan.com

Hrníčkové vánoční cukroví se šlehačkou

Co si představíte, když se řekne hrníčkové šlehačkové cukroví? Určitě něco se šlehačkou.

Jestliže tedy patříte mezi milovníky šlehačky, co takhle si udělat jednoduchou čokoládovou pěnu?

Přímo na Štědrý den, pokud nebudete držet půst, si můžete dát čokoládovou pěnu třeba na snídani.

INGREDIENCE

  • 1/4 hrnku čokoládových peciček
  • 1 lžíce vody
  • 1 velký žloutek, lehce rozklechtaný
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku tučné smetany ke šlehání (minimálně 33 %)
  • 1 lžíce cukru
  • maliny a další ovoce podle chuti

POSTUP

  1. V malém hrnci si roztavte čokoládové pecičky s vodou. Míchejte, dokud nevznikne hladká poleva.
  2. Zvlášť smíchejte trochu horké čokoládové směsi se žloutkem, a potom tuto směs vylijte do hrnce se zbytkem čokolády.
  3. Za stálého míchání vařte čokoládu ještě asi 2 minuty, dokud se nezačne mírně zahušťovat.
  4. Hrnec odstavte a přidejte do čokolády vanilku a několikrát čokoládu promíchejte.
  5. V malé misce si rozšlehejte smetanu ke šlehání, dokud z ní nevznikne hustá šlehačka.
  6. Do šlehačky přidejte cukr.
  7. Potom šlehačku pomalu smíchejte s čokoládovou směsí.
  8. Vzniklou pěnu dejte do malých skleniček a dejte na minimálně 2 hodiny do lednice.
  9. Před podáváním pěnu ozdobte klidně šlehačkou, malinami či dalším ovocem. 
čokoládová hrníčková pěna se šlehačkou
Zdroj: tasteofhome.com

Jak správně rozpustit čokoládu?

Při pečení vánočního cukroví budete ne jednou rozpouštět čokoládu.

Čokoláda jako taková je velice náchylná na vyšší teploty, přičemž k procesu tání dochází už při teplotě okolo 25 °C. V případě, že se teplota šplhá nad 45 °C, hrozí její připálení.

Jestliže tedy nechcete drhnout spálený hrnec, přečtěte si následující tipy, jak rozpustit čokoládu bez jakéhokoliv rizika.

Snad nejlépe se rozpouští bílá čokoláda, protože se nepřipaluje tak jako hořká.

Ideální je rozkrájet si čokoládu na co nejmenší kousky, protože tím rychlejšího roztavení docílíte. Doporučujeme však pořídit si přímo čokoládové pecičky či hoblinky.

Rozpouštění čokolády ve vodní lázni

Postup je jednoduchý. Dejte do hrnce vodu a přiveďte ji k varu. Vložte do hrnce nerezovou misku s čokoládovými čočkami, ale dávejte pozor na to, aby se dno misky nedotýkalo vroucí vody, protože by se mohla čokoláda připálit. Čokoládu neustále míchejte.

Rozpouštění čokolády horkovzdušnou pistolí

Použijte horkovzdušnou pistoli, případně klidně i fén na vlasy. Čokoládové kousky si dejte do misky a pomalu je zahřívejte a promíchávejte.

Sice je tento způsob o něco pomalejší, ale nemusíte se bát, že byste čokoládu připálili ke dnu misky či hrnce.

Rozpouštění čokolády v mikrovlnce

V kuchyni je mikrovlnná trouba nenahraditelný pomocník, protože s ní urychlíte spoustu věcí. Do misky, kterou můžete dát i do mikrovlnné trouby, dejte čokoládové kousky. Vložte misku do mikrovlnné trouby a nastavte menší výkon a čas na zhruba 20 sekund.

Potom misku vytáhněte, čokoládu promíchejte a vložte do mikrovlnky zpět na dalších 20 sekund. Proces neustále opakujte, dokud se čokoláda úplně neroztaví. 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.