Co by to bylo za Vánoce bez tradičního českého cukroví?
Pokud se nechcete zdržovat vážením, jsou pro vás recepty na hrníčkové vánoční cukroví jako stvořené.
Připravte si hrnek o objemu 250 ml a vrhněte se na výborné rumové koule, dokonalé perníčky či linecké cukroví.
Tak pojďme na to!
Hrníčkové linecké cukroví s marmeládou
Linecké cukroví a Vánoce patří v našich končinách neodmyslitelně k sobě. Velice oblíbené je hrníčkové linecké cukroví. Samozřejmě každý má jiný recept, vyzkoušejte buď tento, nebo se podívejte ještě na další recepty na tradiční linecké.
INGREDIENCE
- 1/2 hrnku celých oloupaných mandlí
- 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 2 plátky nesoleného másla pokojové teploty
- 1 hrnek cukru krystal
- 1 velké vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku malinového džemu
- 1/2 hrnku práškového cukru
POSTUP
- Přichystejte si pánev a na mírném ohni oprahněte mandle po dobu zhruba 8 až 10 minut.
- Neustále je míchejte, aby se vám nespálily.
- Poté je nechejte úplně vychladnout.
- Vytvořte mandlovou mouku.
- Vložte mandle do misky společně s 1/2 hrnku mouky.
- Za pomoci kuchyňského robotu vytvořte jemnou mouku.
- Poté přidejte zbývajícího 1 a 3/4 hrnku mouky a ještě sůl.
- Promíchejte a mouku dejte bokem.
- Vytvořte si máslový krém s cukrem.
- Dejte máslo a cukr do misky a směs mixujte elektrickým ručním mixérem po dobu zhruba 3 minut.
- Přidejte vejce a vanilku.
- Zastavte mixér, krém po stranách seškrábněte gumovou stěrkou.
- Přidejte vejce a vanilkový extrakt a ještě směs mixujte zhruba 1 minutu.
- Přidejte mouku.
- Zastavte mixér, opět seškrábněte krém po stranách mísy a přidejte mouku, kterou jste si na začátku připravili (mandlová a hladká mouka).
- Ještě asi 30 sekund těsto směs mixujte.
- Rozdělte si těsto na 2 stejné části.
- Zabalte jednotlivé části do potravinové folie a vložte je alespoň na 1 hodinu do lednice.
- Vyjměte jednu část těsta z lednice a rozválejte ho na plát tlustý asi 5 mm.
- Vyřežte z něj třeba kolečka (či jiný tvar, to je na vás).
- Vyříznutá kolečka dejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte bokem.
- Vytáhněte druhou část těsta, rozválejte ho opět na plát tlustý asi 5 mm a vyřežte z něj opět kolečka.
- Uprostřed nich ještě udělejte malá kolečka.
- Cukroví umístěte na plech vyložený pečicím papírem.
- Rozehřejte si troubu na 180 °C.
- Vložte plechy do trouby a pečte linecké cukroví zhruba 9 až 11 minut, dokud nejsou kolečka zlatohnědá.
- Nechejte je úplně vychladnout.
- Kolečka bez vyříznutých koleček uprostřed natřete marmeládou a nalepte na ně kolečka s vyříznutým kolečkem uprostřed.
- Linecké cukroví obalte ještě v práškovém cukru.
Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem testu?
Medvědí tlapky bez másla
Pokud máte rádi medvědí tlapky, vyzkoušejte tuto nemáslovou verzi. Hotové budou raz dva, protože nic nemusíte vážit, místo odměrky vám postačí šálek a polévková lžíce.
INGREDIENCE
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek mletých ořechů
- 3 lžíce medu
- 6 lžic oleje
- 3 lžíce vody
- 1 lžíce karobu (či kakaa)
POSTUP
- Všechny ingredience smíchejte a odložte na noc do chladničky, aby se suroviny lépe propojily.
- Odleželé těsto naplňte do formiček na medvědí tlapky a pečte 8 – 10 minut na 180 °C.
- Upečené tlapky můžete obalit v moučkovém cukru.

Klasické rumové kuličky z hrníčku
Pokud vám nevadí hrníčkové vánoční cukroví s trochou alkoholu, určitě si udělejte rumové kuličky. Nejenže dobře chutnají, ale také perfektně vypadají.
INGREDIENCE
- 2 balíčky BeBe rodinných sušenek
- 1 a 1/4 hrnku sušeného kokosu
- 1/3 hrnku kakaa
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- 1/4 hrnku tmavého rumu
- 2 čokolády na vaření
- máslo
- kokos na obalování
POSTUP
- Za pomoci kuchyňského robota sušenky jemně rozdrťte.
- K sušenkám přidejte kokos a kakao.
- Míchejte suroviny do té doby, než se dobře nespojí.
- Přidejte kondenzované mléko a rum.
- Směs dobře zamíchejte, a potom ji dejte na 30 minut do lednice.
- Polévkovou lžící naberte těsto a vytvarujte kuličku.
- Pokládejte si je na tác vyložený pečicím papírem.
- Kuličky dejte na dalších 30 minut do lednice.
- Rozpusťte si čokoládu na vaření s trochou másla.
- Vytáhněte kuličky z lednice a namočte je vždy do čokolády a opět položte na tác.
- Kuličky posypte kokosem a dejte je opět do lednice.

Máme pro vás i další recepty na vánoční cukroví s rumem, které vám zajistí voňavé vánoční svátky. Jakou variantu vyzkoušíte?
Objevte podobné tipy
Skořicové vánoční tyčinky
Provoňte kuchyň hrníčkovým skořicovým cukrovím. Upečte si jednoduché vánoční tyčinky, které jsou pouze z 8 ingrediencí. Používejte nesolený smetanový sýr, případně si první udělejte domácí smetanový sýr. Pokud patříte mezi vegany, použijte veganský smetanový sýr a veganské máslo.
INGREDIENCE
- 1 hrnek celých vlašských ořechů
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 3/4 hrnku hnědého cukru
- 1/2 lžíce mleté skořice
- 120 g smetanového sýru
- 120 g másla
- 1 a 1/4 hrnku hladké mouky
- 2 lžíce neslazeného mandlového mléka
POSTUP
- Předehřejte si troubu na 160 °C.
- Plech vyložte pečicím papírem.
- Za pomoci kuchyňského robota rozemelte na co nejjemněji vlašské ořechy.
- Přidejte k vlašským ořechům třtinový cukr a skořici.
- Misku s touto směsí si odložte stranou.
- V další misce vyšlehejte smetanový sýr s máslem, dokud nevznikne krém.
- Postupně přidávejte hladkou mouku a šlehejte do té doby, než se nevytvoří hladké těsto.
- Jestliže je příliš řídké, přidejte více mouky.
- Misku potom dejte na 15 minut do lednice.
- Jakmile těsto vychladne, rozválejte ho na plát tlustý asi 12 milimetrů.
- Potřete vrchní část těsta mandlovým mlékem, a potom ji posypte směsí ořechů, skořice a cukru, kterou jste si udělali na začátku.
- Pomocí krájecího kolečka na pizzu (dá se použít i ostrý nůž) nakrájejte těsto na pásy široké asi 2,5 cm a dlouhé asi 5 cm.
- Vždy vezměte jeden ten pás a jemně ho otočte do tvaru spirály (jak můžete vidět níže na fotce).
- Cukroví potom dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě zhruba 18 až 20 minut dozlatova.

Vyzkoušejte i naše další recepty na cukroví se skořicí vhodné ke kávě i na sváteční tabuli.
Hrníčkové perníčky
Sezóna perníčků pomalu začala. Inspirujte se naším receptem na jednoduché perníčky, které můžete upéct i na poslední chvíli a zvládnete to raz dva.
INGREDIENCE
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 70 g másla
- 1/4 hrnku medu
- 1 vajíčko
- 1 lžíčka prášku do pečiva
- 1 lžička perníkového koření
POSTUP
- Med s máslem si rozpusťte, aby se vám pracovalo snadněji a přidejte je do misky s moukou, práškem do pečiva, cukrem, vajíčkem a perníkovým kořením.
- Ručně uhněťte hladké těsto, které se dobře spojí.
- Těsto následně vyválujte, vykrajujte různé vzory a naskládejte je na plech.
- Pečte při teplotě 170 stupňů asi 8-10 minut.
- Po vychladnutí je ozdobte polevou nebo malými cukrovinkami.

Jak správně rozpustit čokoládu?
Při pečení vánočního cukroví budete ne jednou rozpouštět čokoládu.
Čokoláda jako taková je velice náchylná na vyšší teploty, přičemž k procesu tání dochází už při teplotě okolo 25 °C. V případě, že se teplota šplhá nad 45 °C, hrozí její připálení.
Jestliže tedy nechcete drhnout spálený hrnec, přečtěte si následující tipy, jak rozpustit čokoládu bez jakéhokoliv rizika.
- Snad nejlépe se rozpouští bílá čokoláda, protože se nepřipaluje tak jako hořká.
- Ideální je rozkrájet si čokoládu na co nejmenší kousky, protože tím rychlejšího roztavení docílíte.
- Doporučujeme však pořídit si přímo čokoládové pecičky či hoblinky.
Rozpouštění čokolády ve vodní lázni
- Dejte do hrnce vodu a přiveďte ji k varu.
- Vložte do hrnce nerezovou misku s čokoládovými čočkami, ale dávejte pozor na to, aby se dno misky nedotýkalo vroucí vody, protože by se mohla čokoláda připálit.
- Čokoládu neustále míchejte.
Rozpouštění čokolády horkovzdušnou pistolí
- Použijte horkovzdušnou pistoli, případně klidně i fén na vlasy.
- Čokoládové kousky si dejte do misky a pomalu je zahřívejte a promíchávejte.
- Sice je tento způsob o něco pomalejší, ale nemusíte se bát, že byste čokoládu připálili ke dnu misky či hrnce.
Rozpouštění čokolády v mikrovlnce
- Do misky, kterou můžete dát i do mikrovlnné trouby, dejte čokoládové kousky.
- Vložte misku do mikrovlnné trouby a nastavte menší výkon a čas na zhruba 20 sekund.
- Potom misku vytáhněte, čokoládu promíchejte a vložte do mikrovlnky zpět na dalších 20 sekund.
- Proces neustále opakujte, dokud se čokoláda úplně neroztaví.
Naše recepty na vánoční cukroví s čokoládou jsou klasika, která nesmí chybět na žádném vánočním stole. Inspirujte se!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!