Výborné recepty na vánoční cukroví z jednoho hrnku na jednom místě. Inspirujte se!

Co by to bylo za Vánoce bez tradičního českého cukroví?

Pokud se nechcete zdržovat vážením, jsou pro vás recepty na hrníčkové vánoční cukroví jako stvořené.

Připravte si hrnek o objemu 250 ml a vrhněte se na výborné rumové koule, dokonalé perníčky či linecké cukroví.

Tak pojďme na to!

Hrníčkové linecké cukroví s marmeládou

Linecké cukroví a Vánoce patří v našich končinách neodmyslitelně k sobě. Velice oblíbené je hrníčkové linecké cukroví. Samozřejmě každý má jiný recept, vyzkoušejte buď tento, nebo se podívejte ještě na další recepty na tradiční linecké.

INGREDIENCE

  • 1/2 hrnku celých oloupaných mandlí
  • 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 plátky nesoleného másla pokojové teploty
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku malinového džemu
  • 1/2 hrnku práškového cukru

POSTUP

  1. Přichystejte si pánev a na mírném ohni oprahněte mandle po dobu zhruba 8 až 10 minut.
  2. Neustále je míchejte, aby se vám nespálily.
  3. Poté je nechejte úplně vychladnout.
  4. Vytvořte mandlovou mouku.
  5. Vložte mandle do misky společně s 1/2 hrnku mouky.
  6. Za pomoci kuchyňského robotu vytvořte jemnou mouku.
  7. Poté přidejte zbývajícího 1 a 3/4 hrnku mouky a ještě sůl.
  8. Promíchejte a mouku dejte bokem.
  9. Vytvořte si máslový krém s cukrem.
  10. Dejte máslo a cukr do misky a směs mixujte elektrickým ručním mixérem po dobu zhruba 3 minut.
  11. Přidejte vejce a vanilku.
  12. Zastavte mixér, krém po stranách seškrábněte gumovou stěrkou.
  13. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a ještě směs mixujte zhruba 1 minutu.
  14. Přidejte mouku.
  15. Zastavte mixér, opět seškrábněte krém po stranách mísy a přidejte mouku, kterou jste si na začátku připravili (mandlová a hladká mouka).
  16. Ještě asi 30 sekund těsto směs mixujte.
  17. Rozdělte si těsto na 2 stejné části.
  18. Zabalte jednotlivé části do potravinové folie a vložte je alespoň na 1 hodinu do lednice.
  19. Vyjměte jednu část těsta z lednice a rozválejte ho na plát tlustý asi 5 mm.
  20. Vyřežte z něj třeba kolečka (či jiný tvar, to je na vás).
  21. Vyříznutá kolečka dejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte bokem.
  22. Vytáhněte druhou část těsta, rozválejte ho opět na plát tlustý asi 5 mm a vyřežte z něj opět kolečka.
  23. Uprostřed nich ještě udělejte malá kolečka.
  24. Cukroví umístěte na plech vyložený pečicím papírem.
  25. Rozehřejte si troubu na 180 °C.
  26. Vložte plechy do trouby a pečte linecké cukroví zhruba 9 až 11 minut, dokud nejsou kolečka zlatohnědá.
  27. Nechejte je úplně vychladnout.
  28. Kolečka bez vyříznutých koleček uprostřed natřete marmeládou a nalepte na ně kolečka s vyříznutým kolečkem uprostřed.
  29. Linecké cukroví obalte ještě v práškovém cukru. 
Plátky cukroví slepené marmeládou a posypané moučkovým cukrem.
www.thekitchn.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem testu?

Medvědí tlapky bez másla

Pokud máte rádi medvědí tlapky, vyzkoušejte tuto nemáslovou verzi. Hotové budou raz dva, protože nic nemusíte vážit, místo odměrky vám postačí šálek a polévková lžíce.

INGREDIENCE

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek mletých ořechů
  • 3 lžíce medu
  • 6 lžic oleje
  • 3 lžíce vody
  • 1 lžíce karobu (či kakaa)

POSTUP

  • Všechny ingredience smíchejte a odložte na noc do chladničky, aby se suroviny lépe propojily.
  • Odleželé těsto naplňte do formiček na medvědí tlapky a pečte 8 – 10 minut na 180 °C.
  • Upečené tlapky můžete obalit v moučkovém cukru.
Karobové tlapky na talíři posypané moučkovým cukrem.
www.dobrotyzkuchyne.sk

Klasické rumové kuličky z hrníčku

Pokud vám nevadí hrníčkové vánoční cukroví s trochou alkoholu, určitě si udělejte rumové kuličky. Nejenže dobře chutnají, ale také perfektně vypadají.

INGREDIENCE

  • 2 balíčky BeBe rodinných sušenek
  • 1 a 1/4 hrnku sušeného kokosu
  • 1/3 hrnku kakaa
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 1/4 hrnku tmavého rumu
  • 2 čokolády na vaření
  • máslo
  • kokos na obalování

POSTUP

  1. Za pomoci kuchyňského robota sušenky jemně rozdrťte.
  2. K sušenkám přidejte kokos a kakao.
  3. Míchejte suroviny do té doby, než se dobře nespojí.
  4. Přidejte kondenzované mléko a rum.
  5. Směs dobře zamíchejte, a potom ji dejte na 30 minut do lednice.
  6. Polévkovou lžící naberte těsto a vytvarujte kuličku.
  7. Pokládejte si je na tác vyložený pečicím papírem.
  8. Kuličky dejte na dalších 30 minut do lednice.
  9. Rozpusťte si čokoládu na vaření s trochou másla.
  10. Vytáhněte kuličky z lednice a namočte je vždy do čokolády a opět položte na tác.
  11. Kuličky posypte kokosem a dejte je opět do lednice. 
Tradiční rumové koule máčené v čokoládě a posypané kokosem.
www.taste.com

Máme pro vás i další recepty na vánoční cukroví s rumem, které vám zajistí voňavé vánoční svátky. Jakou variantu vyzkoušíte?


Skořicové vánoční tyčinky

Provoňte kuchyň hrníčkovým skořicovým cukrovím. Upečte si jednoduché vánoční tyčinky, které jsou pouze z 8 ingrediencí. Používejte nesolený smetanový sýr, případně si první udělejte domácí smetanový sýr. Pokud patříte mezi vegany, použijte veganský smetanový sýr a veganské máslo.

INGREDIENCE

  • 1 hrnek celých vlašských ořechů
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 3/4 hrnku hnědého cukru
  • 1/2 lžíce mleté skořice
  • 120 g smetanového sýru
  • 120 g másla
  • 1 a 1/4 hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce neslazeného mandlového mléka

POSTUP

  1. Předehřejte si troubu na 160 °C.
  2. Plech vyložte pečicím papírem.
  3. Za pomoci kuchyňského robota rozemelte na co nejjemněji vlašské ořechy.
  4. Přidejte k vlašským ořechům třtinový cukr a skořici.
  5. Misku s touto směsí si odložte stranou.
  6. V další misce vyšlehejte smetanový sýr s máslem, dokud nevznikne krém.
  7. Postupně přidávejte hladkou mouku a šlehejte do té doby, než se nevytvoří hladké těsto.
  8. Jestliže je příliš řídké, přidejte více mouky.
  9. Misku potom dejte na 15 minut do lednice.
  10. Jakmile těsto vychladne, rozválejte ho na plát tlustý asi 12 milimetrů.
  11. Potřete vrchní část těsta mandlovým mlékem, a potom ji posypte směsí ořechů, skořice a cukru, kterou jste si udělali na začátku.
  12. Pomocí krájecího kolečka na pizzu (dá se použít i ostrý nůž) nakrájejte těsto na pásy široké asi 2,5 cm a dlouhé asi 5 cm.
  13. Vždy vezměte jeden ten pás a jemně ho otočte do tvaru spirály (jak můžete vidět níže na fotce).
  14. Cukroví potom dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě zhruba 18 až 20 minut dozlatova. 
Tyčinky ze skořice máčené v hrnku mléka.
www.sweetsimplevegan.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na cukroví se skořicí vhodné ke kávě i na sváteční tabuli.

Hrníčkové perníčky

Sezóna perníčků pomalu začala. Inspirujte se naším receptem na jednoduché perníčky, které můžete upéct i na poslední chvíli a zvládnete to raz dva.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 70 g másla
  • 1/4 hrnku medu
  • 1 vajíčko
  • 1 lžíčka prášku do pečiva
  • 1 lžička perníkového koření

POSTUP

  • Med s máslem si rozpusťte, aby se vám pracovalo snadněji a přidejte je do misky s moukou, práškem do pečiva, cukrem, vajíčkem a perníkovým kořením.
  • Ručně uhněťte hladké těsto, které se dobře spojí.
  • Těsto následně vyválujte, vykrajujte různé vzory a naskládejte je na plech.
  • Pečte při teplotě 170 stupňů asi 8-10 minut.
  • Po vychladnutí je ozdobte polevou nebo malými cukrovinkami.
Perníkové cukroví různých tvarů.
www.receptik.interez.sk

Jak správně rozpustit čokoládu?

Při pečení vánočního cukroví budete ne jednou rozpouštět čokoládu.

Čokoláda jako taková je velice náchylná na vyšší teploty, přičemž k procesu tání dochází už při teplotě okolo 25 °C. V případě, že se teplota šplhá nad 45 °C, hrozí její připálení.

Jestliže tedy nechcete drhnout spálený hrnec, přečtěte si následující tipy, jak rozpustit čokoládu bez jakéhokoliv rizika.

  • Snad nejlépe se rozpouští bílá čokoláda, protože se nepřipaluje tak jako hořká.
  • Ideální je rozkrájet si čokoládu na co nejmenší kousky, protože tím rychlejšího roztavení docílíte.
  • Doporučujeme však pořídit si přímo čokoládové pecičky či hoblinky.

Rozpouštění čokolády ve vodní lázni

  1. Dejte do hrnce vodu a přiveďte ji k varu.
  2. Vložte do hrnce nerezovou misku s čokoládovými čočkami, ale dávejte pozor na to, aby se dno misky nedotýkalo vroucí vody, protože by se mohla čokoláda připálit.
  3. Čokoládu neustále míchejte.

Rozpouštění čokolády horkovzdušnou pistolí

  1. Použijte horkovzdušnou pistoli, případně klidně i fén na vlasy.
  2. Čokoládové kousky si dejte do misky a pomalu je zahřívejte a promíchávejte.
  3. Sice je tento způsob o něco pomalejší, ale nemusíte se bát, že byste čokoládu připálili ke dnu misky či hrnce.

Rozpouštění čokolády v mikrovlnce

  1. Do misky, kterou můžete dát i do mikrovlnné trouby, dejte čokoládové kousky.
  2. Vložte misku do mikrovlnné trouby a nastavte menší výkon a čas na zhruba 20 sekund.
  3. Potom misku vytáhněte, čokoládu promíchejte a vložte do mikrovlnky zpět na dalších 20 sekund.
  4. Proces neustále opakujte, dokud se čokoláda úplně neroztaví. 

Naše recepty na vánoční cukroví s čokoládou jsou klasika, která nesmí chybět na žádném vánočním stole. Inspirujte se!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X