Hroznů není nikdy dost. Spousta se spotřebovává na výrobu oblíbeného alkoholického nápoje.
Ale co vyzkoušet třeba šťávu?
Nebo byste raději koláč či marmeládu?
Inspirujte se našimi 5 recepty s hroznovým vínem.
Bublanina s hroznovým vínem
Bublanina je lehoučká sladká buchta, ke které se krásně hodí kyselkavá chuť vína, chutě se vyváží a vzniká skvělá letní pochoutka, jak ji známe od babiček.
INGREDIENCE
- hroznové víno
- 4 vejce
- 220 g krystalového cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 100 ml oleje
- 1 kypřící prášek
- 1 vanilkový cukr
- 6 lžic vlažné vody
- špetka soli
- špetka citronové kůry
POSTUP
- Vajíčka vyšleháme s cukrem, vodou a vanilkovým cukrem do nadýchané pěny.
- Přidáme sypké ingredience a pokračujeme ve šlehání, dokud nemáme hladké lité těsto.
- Pozor na citronovou kůru, pro někoho může vytvořit lehce nepříjemný chuťový akcent.
- Těsto vylijeme na vymazaný či vyložený plech pečícím papírem a můžeme klást hrozny (celé, nebo půlky).
- Moc to nepřehánět, aby se vám bublanina pěkně propekla.
- Pečeme 25-30 minut na 180 stupňů.

Přebývá vám doma ještě nějaké jiné ovoce a vy nevíte, co s ním? Podívejte se na naše recepty na bublaninu 6x jinak.
Italský koláč z hroznů
Torta Bertolina je tradiční italský koláč připravovaný na podzim. Jedná se o voňavou a delikátní pochoutku, po které si budete olizovat prsty!
Ingredience
- 500 g červených hroznů
- 90 g másla pokojové teploty
- 100 g třtinového cukru plus 2 lžíce na hrozny
- 2 velká vejce pokojové teploty
- 60 ml mléka pokojové teploty
- ½ lžičk vanilkového extraktu
- 250 g hladké mouky plus 1 polévková lžíce na hrozny
- 16 g prášku do pečiva
- špetka soli
Postup
- Hrozny jemně umyjeme, oddělíme je, aniž bychom je poničili a položíme je na čistý hadřík, aby uschly.
- Mouku s práškem do pečiva a špetkou soli prosejeme do misky.
- Do misky stolního mixéru přidáme máslo a cukr a za pomocí lopatkového nástavce je zpracováváme cca 5 minut na nízký stupeň, nebo dokud směs není lehká a nadýchaná.
- Během mixování přidáváme po jednom vajíčko a vanilku a pořádně zapracujeme.
- Přidáme trochu mléka, část moučné směsi, pak zbytek mléka a nakonec i zbytek moučné směsi.
- Vše promícháme.
- Dortovou formu o průměru 20 cm vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem.
- V misce smícháme hrozny s 1 malou lžící mouky.
- Nalijeme polovinu těsta do formy a pořádně zahladíme.
- Polovinu hroznů rozložíme na těsto.
- Posypeme 1 lžící třtinového cukru.
- Poté zakryjeme hrozny zbývajícím těstem a zahladíme čistou mokrou lžící.
- Zbývající hrozny vyskládáme na povrch a posypeme poslední lžící třtinového cukru.
- Pečeme koláč v předehřáté troubě o těplotě 180 ° C po dobu 55 – 60 minut, přičemž ho po prvních 35 – 40 minutách zkontrolujeme.
- Koláč je hotový, až kdy je špejle, kterou zapíchneme dovnitř po vyndání suchá.
- Pokud vrchní část rychle zhnědne, přikryjeme ji fólií.
- Jakmile je koláč hotový, vyjmeme ho z trouby a necháme jej na stojanu vychladnout po dobu 5 – 10 minut.
- Poté ho můžete vyjmout z formy a nechat ho úplně vychladnout.
- Jakmile je koláč studený, servírujeme.

Ke sladkému hroznovému koláči se hodí šálek kávy. Podívejte se, jakou kávu udělají kapslové kávovary z našeho hodnocení.
Marmeláda z hroznů
Marmeláda z hroznů není úplně typická, ale určitě si její chuť zamilujete na palačinkách, lívanečkách nebo jen tak na chlebu s máslem či šunkou.
INGREDIENCE
- 1 kilo hroznů (barevná varianta dle vašeho výběru)
- 1 hrnek cukru
- ¼ hrnku vody
- špetka soli
POSTUP
- Hrozny nejprve pořádně očistíme a omyjeme a dáme do hrnce společně s vodou.
- Pod pokličkou necháme probublávat asi 10 minut, poté odkryjeme a mícháme asi 20 minut, dokud se šťáva trochu nezredukuje.
- Další krok je rozmixování hroznů, je možné je také propasírovat a přecedit přes plátýnko. Pokud chcete marmeládu s kousky, není třeba mixovat.
- Směs vrátíme zpátky do hrnce a vsypeme cukr a sůl.
- Za občasného míchání necháme probublávat, než směs začne želírovat.
- Jednoduchým testem zjistíte, kdy je marmeláda připravená k plnění do sklenic – kápněte na talíř trochu směsi a uvidíte, jestli ztuhne.
- Pokud ano, můžete plnit skleničky.
- Ještě horké je na chvíli otočte dnem vzhůru, aby se víčko chytlo, poté je můžete otočit zpátky.
- Pokud ne, budete mít akorát marmeládu přilepenou na víčku.

Vyzkoušejte naše recepty na marmelády z rakytníku, šípku, třešní a mnohé další. Rozhodně si pochutnáte!
Objevte podobné tipy
Jednohubky s hroznovým vínem
Pojďme poškádlit naše chuťové buňky něčím trošičku jiným, u nás možná trochu netradičním, a tím jsou crostiny.
INGREDIENCE
- 500 g hroznů
- lžíce olivového oleje
- 1 francouzská bageta
- 200 g sýru s modrou plísní (dle vaší chuti)
- troška medu
POSTUP
- Bagetku nakrájíme na tenké plátky a v troubě předehřáté na 200 stupňů opečeme dozlatova, asi 5 minut.
- Hrozny rozřízneme na půl, promícháme s olivovým olejem a na plechu dáme do trouby na stejnou teplotu, ale necháme je péct asi 20 minut, dokud nezměknou a nezačnou po okrajích hnědnout.
- Nakonec poklaďte plátky bagetky vychladlým hroznem, sýrem a zakápněte trochou medu.

Šťáva z hroznového vína
Šťáva z hroznů je perfektní možností, jak do těla dostat potřebnou dávku vitamínů a osvěžit se.
INGREDIENCE
- hrozny
- voda
- cukr
Záměrně neuvádíme množství, protože záleží na vás, kolik šťávy budete chtít a jestli vůbec přidáte cukr.
POSTUP
- Omyté a očištěné hrozny vložte do hrnce a přilijte vodu, aby byly všechny kuličky ponořené.
- Přiveďte je k varu a poté stáhněte teplotu a nechte táhnout asi 10 minut dokud nepopraskají a voda se nezbarví.
- Další krok zahrnuje propasírování šťávy. Všechno (i se zbytkem po pasírování) můžete ještě přecedit přes plátýnko a nechat vykapat klidně i přes noc.
- Pokud chcete přidat cukr, vlijte šťávu do hrnce, přidejte cukr a míchejte na mírném plameni, dokud se všechen nerozpustí. V opačném případě tento krok vynechtte.
- Hotovou hroznovou šťávu můžete skladovat v nádobě v lednici, zavařit nebo i zmrazit. Skvělá je tak jak je, nebo naředěná s bublinkovou vodou.

Zdravotní přínosy hroznového vína
- Poměrně vysoký obsah vitamínu C a vitamínů skupiny B.
- Z minerálních látek je u hroznového vína důležitý obsah železa, hořčíku a draslíku, který podporuje srdeční činnost.
- I další minerály, vláknina a glukóza a fruktóza nám pomohou omezit některé nepříznivé projevy onemocnění, získat energii a podpořit naše zdraví.
A co z hroznů nejraději připravujete vy? Budeme zvědaví na vaše odpovědi v komentářích!