Hrozny ve sladkých i slaných receptech

Hroznového vína není nikdy dost. Spousta se spotřebovává, jak jinak, na výrobu oblíbeného alkoholického nápoje.

Jeho konzumace je pro naše tělo prospěšná a nejzdravější hlavně za studena.

Své zastoupení má ale kupodivu také v teplé kuchyni. A nejen o teplých pokrmech vás seznamujeme v tomto článku.

Bublanina s hroznovým vínem

Upečená bublanina s kuličkami hroznůzdroj: lookimadethat.com

Bublanina je lehoučká sladká buchta, ke které se krásně hodí kyselkavá chuť vína, chutě se vyváží a vzniká skvělá letní pochoutka, jak ji známe od babiček.

INGREDIENCE

  • hroznové víno
  • 4 vejce
  • 220 g krystalového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 ml oleje
  • 1 kypřící prášek
  • 1 vanilkový cukr
  • 6 lžic vlažné vody
  • špetka soli
  • špetka citronové kůry

POSTUP

  1. Vajíčka vyšleháme s cukrem, vodou a vanilkovým cukrem do  nadýchané pěny.
  2. Přidáme sypké ingredience a pokračujeme ve šlehání, dokud nemáme hladké lité těsto. Pozor na citronovou kůru, pro někoho může vytvořit lehce nepříjemný chuťový akcent.
  3. Těsto vylijeme na vymazaný či vyložený plech pečícím papírem a můžeme klást hrozny (celé, nebo půlky). Moc to nepřehánět, aby se vám bublanina pěkně propekla.
  4. Pečeme 25-30 minut na 180 stupňů.

Koláč z hroznovým vínem

Hotový koláč s červeným hroznovým vínem

Koláč s bobulkami vína není, už díky tvarohu, tak lehoučký, jako bublanina, ale zajisté si na něm pochutnáte.

INGREDIENCE

  • 200 g hroznů
  • 2 vejce
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru moučky
  • 120 g másla
  • 200 g tvarohu (doporučujeme ten ve vaničce)
  • 1 kypřící přášek
  • 1 vanilkový cukr

POSTUP

  1. Vyšleháme si hustou pěnu ze žloutků, cukru a másla. Z bílků pak tuhý sníh.
  2. K pěně z vajíček přimícháme tvaroh a všechny sypké suroviny. Nakonec lehce vmícháme sníh.
  3. Do vymazané či vyložené kulaté koláčové formy dáme těsto a pěkně uhladíme. Poklademe hroznem a můžeme šoupnout do trouby.
  4. Pečeme zhruba 35 minut na 180 stupňů.

Marmeláda z hroznů

Hroznová marmeládazdroj: lookimadethat.com

Marmeláda z hroznů není úplně typická, ale určitě si její chuť zamilujete na palačinkách, lívanečkách nebo jen tak na chlebu s máslem či šunkou.

INGREDIENCE

  • 1 kilo hroznů (barevná varianta dle vašeho výběru)
  • 1 hrnek cukru
  • ¼ hrnku vody
  • špetka soli 

POSTUP

  1. Hrozny nejprve pořádně očistíme a omyjeme a dáme do hrnce společně s vodou.
  2. Pod pokličkou necháme probublávat asi 10 minut, poté odkryjeme a mícháme asi 20 minut, dokud se šťáva trochu nezredukuje.
  3. Další krok je rozmixování hroznů, je možné je také propasírovat a přecedit přes plátýnko. Pokud chcete marmeládu s kousky, není třeba mixovat.
  4. Směs vrátíme zpátky do hrnce a vsypeme cukr a sůl. Za občasného míchání necháme probublávat, než směs začne želírovat. Jednoduchým testem zjistíte, kdy je marmeláda připravená k plnění do sklenic – kápněte na talíř trochu směsi a uvidíte, jestli ztuhne.
  5. Pokud ano, můžete plnit skleničky. Ještě horké je na chvíli otočte dnem vzhůru, aby se víčko chytlo, poté je můžete otočit zpátky. Pokud ne, budete mít akorát marmeládu přilepenou na víčku.

Jednohubky s hroznem

Crostiny s hroznem a sýremzdroj: healthyseasonalrecipes.com

Pojďme poškádlit naše chuťové buňky něčím trošičku jiným, u nás možná trochu netradičním, a tím jsou crostiny.

INGREDIENCE

  • 500 g hroznů
  • lžíce olivového oleje
  • 1 francouzská bageta
  • 200 g sýru s modrou plísní (dle vaší chuti)
  • troška medu

POSTUP

  1. Bagetku nakrájíme na tenké plátky a v troubě předehřáté na 200 stupňů opečeme dozlatova, asi 5 minut.
  2. Hrozny rozřízneme na půl, promícháme s olivovým olejem a na plechu dáme do trouby na stejnou teplotu, ale necháme je péct asi 20 minut, dokud nezměknou a nezačnou po okrajích hnědnout.
  3. Nakonec poklaďte plátky bagetky vychladlým hroznem, sýrem a zakápněte trochou medu.

Šťáva z hroznového vína

Připravený nápoj z hroznů

Šťáva z hroznů je perfektní možnost jak do těla dostat potřebnou dávku vitamínů a osvěžit se.

INGREDIENCE

  • hrozny
  • voda
  • cukr

Záměrně neuvádíme množství, protože záleží na vás, kolik šťávy budete chtít a jestli vůbec přidáte cukr.

POSTUP

  1. Omyté a očištěné hrozny vložte do hrnce a přilijte vodu, aby byly všechny kuličky ponořené.
  2. Přiveďte je k varu a poté stáhněte teplotu a nechte táhnout asi 10 minut doku nepopraskají a voda se nezbarví.
  3. Další krok zahrnuje propasírování šťávy. Všechno (i se zbytkem po pasírování) můžete ještě přecedit přes plátýnko a nechat vykapat klidně i přes noc.
  4. Pokud chcete přidat cukr, vlijte šťávu do hrnce, přidejte cukr a míchejte na mírném plameni, dokud se všechen nerozpustí. V opačném případě tento krok vynechtte.
  5. Hotovou hroznovou šťávu můžete skladovat v nádobě v lednici, zavařit nebo i zmrazit. Skvělá je tak jak je, nebo naředěná s bublinkovou vodou.

Zdravotní přínosy hroznového vína

  • Poměrně vysoký obsah vitamínu C a vitamínů skupiny B.
  • Z minerálních látek je u hroznového vína důležitý obsah železa, hořčíku a draslíku, který podporuje srdeční činnost.
  • I další minerály, vláknina a glukóza a fruktóza nám pomohou omezit některé nepříznivé projevy onemocnění, získat energii a podpořit naše zdraví.

V létě je také zvýšená potřeba dodržování pitného režimu, proto si k hroznovému koláči připravte nějaký ten studený drink.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.