Hroznové víno ve sladkých i slaných receptech

Hroznové víno netřeba využívat jen na výrobu tolik oblíbeného vína, ale můžeme jej hojně využívat v kuchyni. Jeho konzumace je pro naše tělo prospěšná a nejzdravější hlavně za studena, ale skvělou chuť a výživové hodnoty má i po tepelném zpracování.

Využití hroznového vína v kuchyni

Hroznové víno používáme především syrové jako zákusek po hlavním chodu, do dezertů nebo ve studené kuchyni. Menší množství se dá využít i při přípravě moučníků nebo teplých jídel. V odšťavňovači nebo mixéru si můžeme připravit i zdravý nápoj k okamžitému použití. Přebytek hroznového vína můžeme i konzervovat na zimní období jako džem nebo sladký či pikantní kompot.

  • DEZERTY – Bobulky bílého nebo modrého hroznového vína se velmi dobře uplatní při přípravě jednoduchých či složitějších dezertů. Omytým a očištěným ovocem doplňujeme poháry z jogurtu, smetany nebo pudinku. Můžeme je také použít do nepečených dezertů skládaných z piškotů a smetanových nebo pudinkových krémů, případně bobulkami dezerty zdobit.
  • STUDENÁ KUCHYNĚ – Výborně se hodí na obložené chlebíčky či na jednohubky, kde je přichytíme párátky na pomazánkou potřené plátky pečiva nebo hranolky sýra. Dobře se hodí jako náplň do různých kuliček, které připravujeme ze strouhaných tvrdých sýrů, z Nivy nebo tavených sýrů. Bobulemi hroznů můžeme obkládat i samostatně podávané pomazánky, hodí se i do sýrových salátů.
  • MOUČNÍKY – Hroznové víno je skvělé v kombinaci s moučníky s tvarohovou nebo pudinkovou náplní. Můžeme je použít do koláčů z třeného, křehkého, listového i kynutého těsta nebo do piškotové bublaniny. Hodí se i do bábovek nebo závinů a spolu s lehkými smetanovými krémy je můžeme využít i jako náplň do dortů nebo rolád. Kromě sladkých moučníků se hroznové víno hodí i do slaných koláčů.
  • MASOVÁ JÍDLA – Hrstí hroznů můžeme doplnit především dušená masová jídla, které přidáváme až ke konci dušení. Jinak lze syrovými nebo prohřátými bobulemi zdobit například masové minutky či jiná jídla.
  • NÁPOJE – Z bobulí můžeme pomocí odštavňovače získat přírodní a velmi zdravou šťávu. V případě rozmixování si nápoj ponechá i tak cennou vlákninu ze slupek. Jadérka můžeme předem ostrým nožíkem vyškrábnout nebo tekutinu přecedit. Nápoj není třeba doslazovat.
  • KONZERVOVÁNÍ – Hroznové bobule se dobře konzervují jako kompot. Bobule, zvláště pak barevné, se dají konzervovat i se sladkokyselým nálevem z Deka nebo podobného přípravku. V zimě pak poslouží jako pikantní doplněk ve studené kuchyni.

Bublanina s hroznovým vínem

Upečená bublanina s kuličkami hroznů

zdroj: lookimadethat.com

Bublanina je lehoučká sladká buchta, ke které se krásně hodí kyselkavá chuť vína, chutě se vyváží a vzniká skvělá letní pochoutka, jak ji známe od babiček.

INGREDIENCE

  • hroznové víno
  • 4 vejce
  • 220 g krystalového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 ml oleje
  • 1 kypřící prášek
  • 1 vanilkový cukr
  • 6 lžic vlažné vody
  • špetka soli
  • špetka citronové kůry

POSTUP

  1. Vajíčka vyšleháme s cukrem, vodou a vanilkovým cukrem do  nadýchané pěny.
  2. Přidáme sypké ingredience a pokračujeme ve šlehání, dokud nemáme hladké lité těsto. Pozor na citronovou kůru, pro někoho může vytvořit lehce nepříjemný chuťový akcent.
  3. Těsto vylijeme na vymazaný či vyložený plech pečícím papírem a můžeme klást hrozny (celé, nebo půlky). Moc to nepřehánět, aby se vám bublanina pěkně propekla.
  4. Pečeme 25-30 minut na 180 stupňů.

Koláč z hroznovým vínem

Hotový koláč s červeným hroznovým vínem

Koláč s bobulkami vína není, už díky tvarohu, tak lehoučký, jako bublanina, ale zajisté si na něm pochutnáte.

INGREDIENCE

  • 200 g hroznů
  • 2 vejce
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru moučky
  • 120 g másla
  • 200 g tvarohu (doporučujeme ten ve vaničce)
  • 1 kypřící přášek
  • 1 vanilkový cukr

POSTUP

  1. Vyšleháme si hustou pěnu ze žloutků, cukru a másla. Z bílků pak tuhý sníh.
  2. K pěně z vajíček přimícháme tvaroh a všechny sypké suroviny. Nakonec lehce vmícháme sníh.
  3. Do vymazané či vyložené kulaté koláčové formy dáme těsto a pěkně uhladíme. Poklademe hroznem a můžeme šoupnout do trouby.
  4. Pečeme zhruba 35 minut na 180 stupňů.

Marmeláda z hroznů

Hroznová marmeláda

zdroj: lookimadethat.com

Marmeláda z hroznů není úplně typická, ale určitě si její chuť zamilujete na palačinkách, lívanečkách nebo jen tak na chlebu s máslem či šunkou.

INGREDIENCE

  • 1 kilo hroznů (barevná varianta dle vašeho výběru)
  • 1 hrnek cukru
  • ¼ hrnku vody
  • špetka soli 

POSTUP

  1. Hrozny nejprve pořádně očistíme a omyjeme a dáme do hrnce společně s vodou.
  2. Pod pokličkou necháme probublávat asi 10 minut, poté odkryjeme a mícháme asi 20 minut, dokud se šťáva trochu nezredukuje.
  3. Další krok je rozmixování hroznů, je možné je také propasírovat a přecedit přes plátýnko. Pokud chcete marmeládu s kousky, není třeba mixovat.
  4. Směs vrátíme zpátky do hrnce a vsypeme cukr a sůl. Za občasného míchání necháme probublávat, než směs začne želírovat. Jednoduchým testíkem zjistíte, kdy je marmeláda připravená k plnění do sklenic – kápněte na talíř trochu směsi a uvidíte, jestli ztuhne.
  5. Pokud ano, můžete plnit skleničky. Ještě horké je na chvíli otočte dnem vzhůru, aby se víčko chytlo, poté je můžete otočit zpátky. Pokud ne, budete mít akorát marmeládu přilepenou na víčku.

Jednohubky s hroznem

Crostiny s hroznem a sýrem

zdroj: healthyseasonalrecipes.com

Pojďme poškádlit naše chuťové buňky něčím trošičku jiným, u nás možná trochu netradičním, a tím jsou crostiny.

INGREDIENCE

  • 500 g hroznů
  • lžíce olivového oleje
  • 1 francouzská bageta
  • 200g sýru s modrou plísní (dle vaší chuti)
  • troška medu

POSTUP

  1. Bagetku nakrájíme na tenší plátky a v troupě předehřáté na 200 stupňů opečeme do zlatova, asi 5 minut.
  2. Hrozny rozřízneme na půl, promícháme s olivovým olejem a na plechu dáme do trouby na stejnou teplotu, ale necháme je péct asi 20 minut, dokud nezměknou a nezačnou po okrajích hnědnout.
  3. Nakonec poklaďte plátky bagetky vychladlým hroznem, sýrem a zakápněte trochou medu.

Šťáva z hroznového vína

Připravený nápoj z hroznů

Šťáva z hroznů je perfektní možnost jak do těla dostat potřebnou dávku vitamínů a osvěžit se.

INGREDIENCE

  • hrozny
  • voda
  • cukr

Záměrně neuvádíme množství, protože záleží na vás, kolik šťávy budete chtít a jestli vůbec přidáte cukr.

POSTUP

  1. Omyté a očištěné hrozny vložte do hrnce a přilijte vodu, aby byly všechny kuličky ponořené.
  2. Přiveďte je k varu a poté stáhněte teplotu a nechte táhnout asi 10 minut doku nepopraskají a voda se nezbarví.
  3. Další krok zahrnuje propasírování šťávy. Všechno (i se zbytkem po pasírování) můžete ještě přecedit přes plátýnko a nechat vykapat klidně i přes noc.
  4. Pokud chcete přidat cukr, vlijte šťávu do hrnce, přidejte cukr a míchejte na mírném plameni, dokud se všechen nerozpustí. V opačném případě tento krok vynechtejte.
  5. Hotovou hroznovou šťávu můžete skladovat v nádobě v lednici, zavařit nebo i zmrazit. Skvělá je tak jak je, nebo naředěná s bublinkovou vodou.

Zdravotní přinosy hroznového vína

  • Poměrně vysoký obsah vitamínu C a vitamínů skupiny B.
  • Z minerálních látek je u hroznového vína důležitý obsah železa, hořčíku a draslíku, který podporuje srdeční činnost.
  • I další minerály, vláknina a glukóza a fruktóza nám pomohou omezit některé nepříznivé projevy onemocnění, získat energii a podpořit naše zdraví.

Do článku se nám vlezl jen zlomek receptů, ale pro potěchu chuťových buněk zkuste třeba i hroznové řezy.

Sdílejte svým přátelům

5 (100%) 1 vote

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *