Hroznové víno ve sladkých i slaných receptech. Který si vyberete vy?

Hroznů není nikdy dost. Spousta se spotřebovává na výrobu oblíbeného alkoholického nápoje.

Ale co vyzkoušet třeba šťávu?

Nebo byste raději koláč či marmeládu?

Inspirujte se našimi 5 recepty s hroznovým vínem.

Bublanina s hroznovým vínem

Bublanina je lehoučká sladká buchta, ke které se krásně hodí kyselkavá chuť vína, chutě se vyváží a vzniká skvělá letní pochoutka, jak ji známe od babiček.

INGREDIENCE

  • hroznové víno
  • 4 vejce
  • 220 g krystalového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 ml oleje
  • 1 kypřící prášek
  • 1 vanilkový cukr
  • 6 lžic vlažné vody
  • špetka soli
  • špetka citronové kůry

POSTUP

  1. Vajíčka vyšleháme s cukrem, vodou a vanilkovým cukrem do  nadýchané pěny.
  2. Přidáme sypké ingredience a pokračujeme ve šlehání, dokud nemáme hladké lité těsto.
  3. Pozor na citronovou kůru, pro někoho může vytvořit lehce nepříjemný chuťový akcent.
  4. Těsto vylijeme na vymazaný či vyložený plech pečícím papírem a můžeme klást hrozny (celé, nebo půlky).
  5. Moc to nepřehánět, aby se vám bublanina pěkně propekla.
  6. Pečeme 25-30 minut na 180 stupňů.
Pokrájená bublanina s ovocem na velkém tácu.
www.lookimadethat.com

Přebývá vám doma ještě nějaké jiné ovoce a vy nevíte, co s ním? Podívejte se na naše recepty na bublaninu 6x jinak.

Italský koláč z hroznů

Torta Bertolina je tradiční italský koláč připravovaný na podzim. Jedná se o voňavou a delikátní pochoutku, po které si budete olizovat prsty!

Ingredience

  • 500 g červených hroznů
  • 90 g másla pokojové teploty
  • 100 g třtinového cukru plus 2 lžíce na hrozny
  • 2 velká vejce pokojové teploty
  • 60 ml mléka pokojové teploty
  • ½ lžičk vanilkového extraktu
  • 250 g hladké mouky plus 1 polévková lžíce na hrozny
  • 16 g prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup

  1. Hrozny jemně umyjeme, oddělíme je, aniž bychom je poničili a položíme je na čistý hadřík, aby uschly.
  2. Mouku s práškem do pečiva a špetkou soli prosejeme do misky.
  3. Do misky stolního mixéru přidáme máslo a cukr a za pomocí lopatkového nástavce je zpracováváme cca 5 minut na nízký stupeň, nebo dokud směs není lehká a nadýchaná.
  4. Během mixování přidáváme po jednom vajíčko a vanilku a pořádně zapracujeme.
  5. Přidáme trochu mléka, část moučné směsi, pak zbytek mléka a nakonec i zbytek moučné směsi.
  6. Vše promícháme.
  7. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem.
  8. V misce smícháme hrozny s 1 malou lžící mouky.
  9. Nalijeme polovinu těsta do formy a pořádně zahladíme.
  10. Polovinu hroznů rozložíme na těsto.
  11. Posypeme 1 lžící třtinového cukru.
  12. Poté zakryjeme hrozny zbývajícím těstem a zahladíme čistou mokrou lžící.
  13. Zbývající hrozny vyskládáme na povrch a posypeme poslední lžící třtinového cukru.
  14. Pečeme koláč v předehřáté troubě o těplotě 180 ° C po dobu 55 – 60 minut, přičemž ho po prvních 35 – 40 minutách zkontrolujeme.
  15. Koláč je hotový, až kdy je špejle, kterou zapíchneme dovnitř po vyndání suchá.
  16. Pokud vrchní část rychle zhnědne, přikryjeme ji fólií.
  17. Jakmile je koláč hotový, vyjmeme ho z trouby a necháme jej na stojanu vychladnout po dobu 5 – 10 minut.
  18. Poté ho můžete vyjmout z formy a nechat ho úplně vychladnout.
  19. Jakmile je koláč studený, servírujeme.
Koláč s hrozny na stojanu.
www.alchetron.com

Ke sladkému hroznovému koláči se hodí šálek kávy. Podívejte se, jakou kávu udělají kapslové kávovary z našeho hodnocení.

Marmeláda z hroznů

Marmeláda z hroznů není úplně typická, ale určitě si její chuť zamilujete na palačinkách, lívanečkách nebo jen tak na chlebu s máslem či šunkou.

INGREDIENCE

  • 1 kilo hroznů (barevná varianta dle vašeho výběru)
  • 1 hrnek cukru
  • ¼ hrnku vody
  • špetka soli 

POSTUP

  1. Hrozny nejprve pořádně očistíme a omyjeme a dáme do hrnce společně s vodou.
  2. Pod pokličkou necháme probublávat asi 10 minut, poté odkryjeme a mícháme asi 20 minut, dokud se šťáva trochu nezredukuje.
  3. Další krok je rozmixování hroznů, je možné je také propasírovat a přecedit přes plátýnko. Pokud chcete marmeládu s kousky, není třeba mixovat.
  4. Směs vrátíme zpátky do hrnce a vsypeme cukr a sůl.
  5. Za občasného míchání necháme probublávat, než směs začne želírovat.
  6. Jednoduchým testem zjistíte, kdy je marmeláda připravená k plnění do sklenic – kápněte na talíř trochu směsi a uvidíte, jestli ztuhne.
  7. Pokud ano, můžete plnit skleničky.
  8. Ještě horké je na chvíli otočte dnem vzhůru, aby se víčko chytlo, poté je můžete otočit zpátky.
  9. Pokud ne, budete mít akorát marmeládu přilepenou na víčku.
Marmeláda z červených hroznů ve sklenici vedle talíře, na kterém je chléb s marmeládou a nůž.
www.lookimadethat.com

Vyzkoušejte naše recepty na marmelády z rakytníku, šípku, třešní a mnohé další. Rozhodně si pochutnáte!


Jednohubky s hroznovým vínem

Pojďme poškádlit naše chuťové buňky něčím trošičku jiným, u nás možná trochu netradičním, a tím jsou crostiny.

INGREDIENCE

  • 500 g hroznů
  • lžíce olivového oleje
  • 1 francouzská bageta
  • 200 g sýru s modrou plísní (dle vaší chuti)
  • troška medu

POSTUP

  1. Bagetku nakrájíme na tenké plátky a v troubě předehřáté na 200 stupňů opečeme dozlatova, asi 5 minut.
  2. Hrozny rozřízneme na půl, promícháme s olivovým olejem a na plechu dáme do trouby na stejnou teplotu, ale necháme je péct asi 20 minut, dokud nezměknou a nezačnou po okrajích hnědnout.
  3. Nakonec poklaďte plátky bagetky vychladlým hroznem, sýrem a zakápněte trochou medu.
Chléb se sýrem, hroznem a medem.
www.healthyseasonalrecipes.com

Šťáva z hroznového vína

Šťáva z hroznů je perfektní možností, jak do těla dostat potřebnou dávku vitamínů a osvěžit se.

INGREDIENCE

  • hrozny
  • voda
  • cukr

Záměrně neuvádíme množství, protože záleží na vás, kolik šťávy budete chtít a jestli vůbec přidáte cukr.

POSTUP

  1. Omyté a očištěné hrozny vložte do hrnce a přilijte vodu, aby byly všechny kuličky ponořené.
  2. Přiveďte je k varu a poté stáhněte teplotu a nechte táhnout asi 10 minut dokud nepopraskají a voda se nezbarví.
  3. Další krok zahrnuje propasírování šťávy. Všechno (i se zbytkem po pasírování) můžete ještě přecedit přes plátýnko a nechat vykapat klidně i přes noc.
  4. Pokud chcete přidat cukr, vlijte šťávu do hrnce, přidejte cukr a míchejte na mírném plameni, dokud se všechen nerozpustí. V opačném případě tento krok vynechtte.
  5. Hotovou hroznovou šťávu můžete skladovat v nádobě v lednici, zavařit nebo i zmrazit. Skvělá je tak jak je, nebo naředěná s bublinkovou vodou.
Sklenice se šťávou z hroznů a ledem na prkýnku, obložené červenými hrozny.
www.thekitchenmccabe.com

Zdravotní přínosy hroznového vína

  • Poměrně vysoký obsah vitamínu C a vitamínů skupiny B.
  • Z minerálních látek je u hroznového vína důležitý obsah železa, hořčíku a draslíku, který podporuje srdeční činnost.
  • I další minerály, vláknina a glukóza a fruktóza nám pomohou omezit některé nepříznivé projevy onemocnění, získat energii a podpořit naše zdraví.

A co z hroznů nejraději připravujete vy? Budeme zvědaví na vaše odpovědi v komentářích!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X