Známé rčení říká, že polévka je grunt.
Polévky jsou zdravé, vydatné a navíc do nich snadno zakomponujete nejrůznější „zbytky“.
Skvělým příkladem jsou rozmanité recepty na hrstkovou polévku, klasiku staročeské kuchyně.
Zasytí, zahřeje a dodá vašemu tělu bílkoviny, vlákninu, vitamíny i minerály.
Načerpejte inspiraci nejen pro zimní měsíce!
Poctivá hrstková polévka
Bohatá polévka s luštěninami je oblíbeným pokrmem nejen pro vegetariány a vegany. Toužíte po to, aby byla co nejhustší? Přidejte o hrst vašich oblíbených luštěnin více!
Ingredience
- 1 hrst čočky
- 1 hrst fazolí
- 1 hrst hrášku
- 1 hrst krup
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1 cibule
- 1 brambor
- 8-9 šálků zeleninového vývaru
- bobkový list
- majoránka
- olivový olej
- sůl, pepř
- čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
- Veškeré luštěniny a kroupy přes noc namočte v misce se studenou vodou.
- V hrnci s olivovým olejem osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidejte nakrájenou mrkev, petržel a za stálého míchání restujte přibližně 5 minut.
- Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu.
- Přidejte hrášek, fazole, čočku, kroupy, nakrájené brambory, majoránku a bobkový list.
- Vařte za občasného míchání až do té doby, než luštěniny změknou.
- Přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Servírujte ozdobené čerstvou petrželkou.

Mimochodem velmi chutné polévky se dají uvařit rovněž pouze z čočky, vyzkoušejte naše recepty na čočkovou polévku 8x jinak!
Hrstková polévka se slaninou
Klasikou české kuchyně je čočková polévka s uzeným. Pojďme si představit její o něco rozmanitější variantu se slaninou. Místo slaniny můžete připravit také verzi s uzeným masem či s klobásou. Záleží jen na tom, čemu dáváte přednost.
Ingredience
- 1 hrst hrášku
- 1 hrst čočky
- 1 hrst krup
- 100 g slaniny
- 3 mrkve
- 1 cibule
- 8 šálků kuřecího vývaru
- 3 stroužky česneku
- 1/2 řapíkatého celeru
- tymián
- šalvěj
- kmín
- sůl
- olej
Postup
- Den předem si namočte luštěniny a kroupy.
- Na malém množství oleje zlehka orestujte v hrnci na kousky nakrájenou slaninu.
- Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, následně rovněž mrkve a celer.
- Nalijte do hrnce kuřecí vývar a přidejte hrášek, čočku, kroupy, sůl a koření.
- Vařte do doby, než luštěniny nebudou měkké.
- V případě potřeby dolijte vodu.

Otestovali jsme ty nejoblíbenější modely sporáků na plyn. Jak v testu obstály?
Objevte podobné tipy
Hrstková polévka s bramborem a houbami
Vrátili jste se ze zimního výletu a nevíte, co k večeři? Polévka se směsí luštěnin, zeleninou a houbami je skvělým řešením. Je chutná, vydatná a rychle vám dodá ztracenou energii.
Ingredience
- 1 hrst čočky
- 1 hrst hrášku
- 1 hrst krup
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 3-4 brambory
- 30 g hub
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 lžička rajčatového pyré
- olivový olej
- červená paprika
- bobkový list
- majoránka
- sůl, pepř
- čerstvé bylinky (petržel, pažitka, tymián) na ozdobu
Postup
- Přes noc si v misce s vodou namočte čočku, hrášek a kroupy.
- V hrnci s trochou olivového oleje orestujte nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte nakrájený česnek, mrkev, petržel, houby a rajčatový protlak.
- Promíchejte a několik minut restujte.
- Přidejte luštěniny, kroupy, majoránku, bobkový list a vše zalijte zeleninovým vývarem.
- Vařte do doby, než vše změkne. V případě, že je polévka příliš hustá, přilijte trochu vody.
- Na závěr polévku dochuťte solí, pepřem a paprikou.
- Podáváme ozdobenou čerstvě nasekanými bylinkami.

Luštěninová polévka se zeleninou a rajčatovým pyré
Zajímá vás, jak chutná italská varianta hrstkové polévky? Vyzkoušejte verzi, která je oblíbená zejména v Toskánku. Je obohacená o rajčatové pyré, hřebíček a skořici, které polévce dodají intenzivní chuť.
Ingredience
- 1 hrst fazolí
- 1 hrst hrášku
- 1 hrst čočky
- 1 hrst krup
- 1 řapíkatý celer
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1500 ml vody
- 1/2 plechovky rajčatového pyré
- olivový olej
- rozmarýn
- šalvěj
- hřebíček
- skořice
- sůl, pepř
Postup
- Luštěniny s kroupami přes noc namočte ve studené vodě.
- Nakrájejte celer, mrkev, cibuli a česnek a orestujte v hrnci s olivovým olejem.
- Přidejte rozmarýn a šalvěj, důkladně promíchejte.
- Následně přisypte veškeré luštěniny a kroupy a vše zalijte požadovaným množstvím vody.
- Za občasného míchání vařte do doby, než budou luštěniny měkké.
- Přidejte rajčatové pyré, hřebíček, skořici, pepř a sůl.

Klasikou české kuchyně je také tak zvaná fazolačka, vyzkoušejte naše lahodné varianty fazolové polévky. Je libo krémovou, na kyselo či čorbu?
Tipy a triky, jak uvařit hrstkovou polévku
Recepty na hrstkovou polévku se často dědí z generace na generaci. Nebojte se ale popustit při vaření trochu uzdu své fantazii a přidat o některou surovinu navíc či naopak některou ubrat. Odměnou vám bude pozměněná, ale stále známá chuť.
- Název hrstková polévka souvisí s množstvím luštěnin a obilovin, které se do ní dávají.
- Pokud dáváte přednost hustším polévkám, místo jedné hrsti, dejte luštěnin a krup hrsti dvě.
- Jedna hrst obvykle odpovídá přibližně 50 gramům.
- Před namočením se vyplatí luštěniny a kroupy pečlivě přebrat a odstranit nekvalitní zrna.
- Luštěniny i kroupy přes noc namočte do misky s dostatečným množstvím studené vody (doporučená doba namáčení je přibližně 8 hodin), omezíte tak jejich nadýmací účinky, odstraníte z nich případné škodlivé látky a snížíte dobu jejich vaření.
- Pokud používáte i fazole, dejte přednost menším typům, které se vaří kratší dobu.
- Kromě krup můžete vyzkoušet také variantu hrstkové polévky s ovesnými vločkami.
- Pokud rádi experimentujete s luštěninami, můžete zkusit přidat hrst cizrny.
Všechny varianty hrstkové polévky skvěle chutnají především s čerstvým pečivem či chlebem. Lze je konzumovat jako samostatný pokrm nebo jako klasickou polévku před hlavním chodem.