4 skvělé recepty na luštěninovou polévku jako od babičky. Inspirujte se!

Známé rčení říká, že polévka je grunt.

Polévky jsou zdravé, vydatné a navíc do nich snadno zakomponujete nejrůznější „zbytky“.

Skvělým příkladem jsou rozmanité recepty na hrstkovou polévku, klasiku staročeské kuchyně.

Zasytí, zahřeje a dodá vašemu tělu bílkoviny, vlákninu, vitamíny i minerály.

Načerpejte inspiraci nejen pro zimní měsíce!

Poctivá hrstková polévka

Bohatá polévka s luštěninami je oblíbeným pokrmem nejen pro vegetariány a vegany. Toužíte po to, aby byla co nejhustší? Přidejte o hrst vašich oblíbených luštěnin více!

Ingredience

  • 1 hrst čočky
  • 1 hrst fazolí
  • 1 hrst hrášku
  • 1 hrst krup
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 cibule
  • 1 brambor
  • 8-9 šálků zeleninového vývaru
  • bobkový list
  • majoránka
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Postup

  1. Veškeré luštěniny a kroupy přes noc namočte v misce se studenou vodou.
  2. V hrnci s olivovým olejem osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli.
  3. Přidejte nakrájenou mrkev, petržel a za stálého míchání restujte přibližně 5 minut.
  4. Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu.
  5. Přidejte hrášek, fazole, čočku, kroupy, nakrájené brambory, majoránku a bobkový list.
  6. Vařte za občasného míchání až do té doby, než luštěniny změknou.
  7. Přidejte sůl a pepř podle chuti.
  8. Servírujte ozdobené čerstvou petrželkou.
Luštěninová polévka zdobená čerstvou petrželkou
zdroj: theconsciousdietitian.com

Mimochodem velmi chutné polévky se dají uvařit rovněž pouze z čočky, vyzkoušejte naše recepty na čočkovou polévku 8x jinak!

Hrstková polévka se slaninou

Klasikou české kuchyně je čočková polévka s uzeným. Pojďme si představit její o něco rozmanitější variantu se slaninou. Místo slaniny můžete připravit také verzi s uzeným masem či s klobásou. Záleží jen na tom, čemu dáváte přednost.

Ingredience

  • 1 hrst hrášku
  • 1 hrst čočky
  • 1 hrst krup
  • 100 g slaniny
  • 3 mrkve
  • 1 cibule
  • 8 šálků kuřecího vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 řapíkatého celeru
  • tymián
  • šalvěj
  • kmín
  • sůl
  • olej

Postup

  1. Den předem si namočte luštěniny a kroupy.
  2. Na malém množství oleje zlehka orestujte v hrnci na kousky nakrájenou slaninu.
  3. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, následně rovněž mrkve a celer.
  4. Nalijte do hrnce kuřecí vývar a přidejte hrášek, čočku, kroupy, sůl a koření.
  5. Vařte do doby, než luštěniny nebudou měkké.
  6. V případě potřeby dolijte vodu.
Polévka z hrachu, čočky a krup podávaná s orestovanou slaninou
zdroj: angsarap.net

Otestovali jsme ty nejoblíbenější modely sporáků na plyn. Jak v testu obstály?

Hrstková polévka s bramborem a houbami

Vrátili jste se ze zimního výletu a nevíte, co k večeři? Polévka se směsí luštěnin, zeleninou a houbami je skvělým řešením. Je chutná, vydatná a rychle vám dodá ztracenou energii.

Ingredience

  • 1 hrst čočky
  • 1 hrst hrášku
  • 1 hrst krup
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 3-4 brambory
  • 30 g hub
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička rajčatového pyré
  • olivový olej
  • červená paprika
  • bobkový list
  • majoránka
  • sůl, pepř
  • čerstvé bylinky (petržel, pažitka, tymián) na ozdobu

Postup

  1. Přes noc si v misce s vodou namočte čočku, hrášek a kroupy.
  2. V hrnci s trochou olivového oleje orestujte nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte nakrájený česnek, mrkev, petržel, houby a rajčatový protlak.
  3. Promíchejte a několik minut restujte.
  4. Přidejte luštěniny, kroupy, majoránku, bobkový list a vše zalijte zeleninovým vývarem.
  5. Vařte do doby, než vše změkne. V případě, že je polévka příliš hustá, přilijte trochu vody.
  6. Na závěr polévku dochuťte solí, pepřem a paprikou.
  7. Podáváme ozdobenou čerstvě nasekanými bylinkami.
Polévka s čočkou, hráškem a kroupami zdobená čerstvými bylinkami
zdroj: food52.com

Luštěninová polévka se zeleninou a rajčatovým pyré

Zajímá vás, jak chutná italská varianta hrstkové polévky? Vyzkoušejte verzi, která je oblíbená zejména v Toskánku. Je obohacená o rajčatové pyré, hřebíček a skořici, které polévce dodají intenzivní chuť.

Ingredience

  • 1 hrst fazolí
  • 1 hrst hrášku
  • 1 hrst čočky
  • 1 hrst krup
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1500 ml vody
  • 1/2 plechovky rajčatového pyré
  • olivový olej
  • rozmarýn
  • šalvěj
  • hřebíček
  • skořice
  • sůl, pepř

Postup

  1. Luštěniny s kroupami přes noc namočte ve studené vodě.
  2. Nakrájejte celer, mrkev, cibuli a česnek a orestujte v hrnci s olivovým olejem.
  3. Přidejte rozmarýn a šalvěj, důkladně promíchejte.
  4. Následně přisypte veškeré luštěniny a kroupy a vše zalijte požadovaným množstvím vody.
  5. Za občasného míchání vařte do doby, než budou luštěniny měkké.
  6. Přidejte rajčatové pyré, hřebíček, skořici, pepř a sůl.
Bohatá polévka se třemi druhy luštěnin
zdroj: flavoursholidays.co.uk

Klasikou české kuchyně je také tak zvaná fazolačka, vyzkoušejte naše lahodné varianty fazolové polévky. Je libo krémovou, na kyselo či čorbu?

Tipy a triky, jak uvařit hrstkovou polévku

Recepty na hrstkovou polévku se často dědí z generace na generaci. Nebojte se ale popustit při vaření trochu uzdu své fantazii a přidat o některou surovinu navíc či naopak některou ubrat. Odměnou vám bude pozměněná, ale stále známá chuť.

  • Název hrstková polévka souvisí s množstvím luštěnin a obilovin, které se do ní dávají.
  • Pokud dáváte přednost hustším polévkám, místo jedné hrsti, dejte luštěnin a krup hrsti dvě.
  • Jedna hrst obvykle odpovídá přibližně 50 gramům.
  • Před namočením se vyplatí luštěniny a kroupy pečlivě přebrat a odstranit nekvalitní zrna.
  • Luštěniny i kroupy přes noc namočte do misky s dostatečným množstvím studené vody (doporučená doba namáčení je přibližně 8 hodin), omezíte tak jejich nadýmací účinky, odstraníte z nich případné škodlivé látky a snížíte dobu jejich vaření.
  • Pokud používáte i fazole, dejte přednost menším typům, které se vaří kratší dobu.
  • Kromě krup můžete vyzkoušet také variantu hrstkové polévky s ovesnými vločkami.
  • Pokud rádi experimentujete s luštěninami, můžete zkusit přidat hrst cizrny.

Všechny varianty hrstkové polévky skvěle chutnají především s čerstvým pečivem či chlebem. Lze je konzumovat jako samostatný pokrm nebo jako klasickou polévku před hlavním chodem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.