Máte doma přebytek hrušek a chcete z nich připravit chutný a netradiční moučník?
Pak vyzkoušejte alespoň jeden z našich receptů na hruškové buchty!
Je libo verzi s drobenkou, skořicovou šlehačkou či se slaným karamelem?
U nás si vybere i ten největší fajnšmejkr.
Buchta Streusel s hruškami
Koláč Streusel je dokonalým podzimním a zimním dezertem, který si navíc připravíte opravdu hravě. Jemný základ, hrušky a lahodná skořicová drobenka jsou perfektní kombinací.
Ingredience
Na buchtu:
- 1/2 šálku másla pokojové teploty
- 3/4 hrnku bílého cukru
- 2 vejce, pokojové teploty
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálku mléka, pokojové teploty
- 1/2 šálku zakysané smetany, pokojové teploty (nejlepší je plnotučná)
- 2 šálky hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1 polévková lžíce másla na vymazání formy
- 3-4 čerstvé hrušky, oloupané a nakrájené na tenké plátky (alternativně použijte 850 ml velkou plechovku konzervovaných hrušek)
Na drobenku:
- 2/3 šálku hladké mouky
- 2/3 hrnku bílého cukru
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 1/2 lžičky skořice
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Přidejte máslo a cukr do mísy stolního mixéru a šlehejte, dokud nebude směs nadýchaná a nezačne mít bledou barvu (asi 4-5 minut).
- Přidejte vejce a vanilku a šlehejte na střední rychlost, dokud nebude směs hladká.
- Je dobré mísu pravidelně škrábat, abyste se ujistili, že je vše rovnoměrně zapracováno.
- Přidejte mléko a zakysanou smetanu a šlehejte na nízké rychlosti, dokud se vše nespojí.
- Do samostatné mísy přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl a tyto přísady smíchejte vidličkou nebo drátěnou metlou.
- Jakmile jsou všechny přísady zapracovány, nasypte směs mouky do směsi v mixéru.
- Zapněte mixér a sledujte, jak se těsto spojuje.
- Jakmile uvidíte formu těsta s pruhy mouky, vypněte mixér a vyjměte misku.
- Přemíchání v této fázi může způsobit příliš hustou a suchou buchtu s velkými vzduchovými bublinami, což rozhodně nechcete.
- Gumovou stěrkou ručně oškrábejte boky mísy a jemně vmíchejte zbylou mouku.
- Skleněnou obdělníkovou formu o rozměrech 23×33 cm vymažte trochou másla a nalijte do ní připravené těsto pomocí stěrky, abyste těsto zatlačili do rohů a vyrovnali povrch.
- Nakrájené hrušky rozetřete na horní část těsta.
- V čisté míse smíchejte mouku, cukr a skořici na drobenku.
- Přidejte rozpuštěné máslo a vše promíchejte vidličkou, dokud se směs nerozpadá.
- Posypte hrušky drobenkou a ujistěte se, že je rovnoměrně rozetřete do všech rohů.
- Pečte buchtu po dobu 47-50 minut.
- Když je buchta hotová, drobenka bude nahoře mírně opečená a když do středu buchty vložíte párátko, vyjde čisté.
- Nechte buchtu ve formě alespoň 20 minut vychladnout, než do ní zakrojíte.
- Užijte si to!

Vyzkoušejte našich 5 úžasných moučníkových receptů s drobenkou, po kterých se budete olizovat!
Italský mandlový koláč s hruškami
Dokonalý moučník z čerstvých hrušek, které jsou zasazeny do lehce sladkého vláčného mandlového koláče. Perfektní buchta, kterou si můžete vychutnat kdykoli během dne.
Ingredience
- 9 lžic másla, pokojové teploty
- 9 lžic bílého krystalového cukru
- 2 velká vejce
- 6 lžic + 1 lžička hladké mouky
- 1 a 1/4 šálku mletých mandlí
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 3 střední hrušky, zralé, ale přesto pevné, oloupané, zbavené jádřinců a rozpůlené podélně
- 1/3 hrnku mandlových lupínků
- moučkový cukr na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 190 ° C.
- 20 cm dortovou formu vymažte tukem a dno vyložte kruhem pečícího papíru.
- Dejte stranou.
- Ve velké míse vyšlehejte elektrickým mixérem máslo s bílým cukrem na střední rychlosti, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
- Přidejte vejce, jedno po druhém a po každém přidání dobře prošlehejte.
- Na nízké rychlosti promíchejte s hladkou moukou, mletými mandlemi a práškem do pečiva.
- Lžící těsto nalijte do připravené formy a pomocí stěrky směs zarovnejte.
- Oloupejte hrušky a poté je rozkrojte na poloviny podélně.
- Pomocí malé lžičky odstraňte jadřinec a také seškrábněte tlustou páteř, která vede až ke konci stonku.
- Dejte stranou.
- Půlky hrušek dejte na těsto a naaranžujte je do kruhu, řezanou stranou dolů a tenkým koncem směrem ke středu koláče.
- Posypte mandlovými lupínky.
- Pečte v předehřáté troubě asi 35 minut, nebo dokud špejle, kterou vležíte do středu koláče, nevyjde čistá.
- Nechte koláč ve formě úplně vychladnout, poté přejeďte nožem po vnější straně formy a opatrně koláč vyjměte.
- Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Objevte podobné tipy
Hrušková buchta se skořicovou šlehačkou
Vláčný a jemný moučník z čerstvých hrušek s chutí skořice je naprosto božský! Připravte ho svým hostům a uvidíte, že budou nadšeni.
Ingredience
- 1/2 šálku změkčeného másla
- 2/3 hrnku bílého cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 3/4 šálku mléka
- 1 hruška nakrájená na hrubo
- 1 a 1/2 šálku vychlazené šlehačky
- skořice na poprášení
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Vymažte 23 cm kulatou formu a odložte stranou.
- Ve stolním mixéru s pádlovým nástavcem šlehejte změklé máslo s cukrem, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
- Přidejte vejce, jedno po druhém, dobře prošlehejte po každém přidání.
- Vmíchejte vanilku.
- Střídavě s mlékem přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, solí a skořicí.
- Míchejte, dokud se nespojí.
- Těsto rovnoměrně rozetřete do připravené formy.
- Posypte kousky hrušky.
- Vložte buchtu do trouby a pečte 45 minut, nebo dokud párátko vložené doprostřed nevyjde čisté.
- Buchtu nechte ve formě úplně vychladnout.
- Po vychladnutí vyjměte z formy, zalijte šlehačkou a poprašte skořicí.

Hruškový páj se slaným karamelem
Zimní hruškový páj, který je lehce kořeněný a zároveň sladký, se slaným karamelem a přelitý čerstvým zázvorovým gelatem, je naprosto perfektní dezert, který si zamilujete!
Ingredience
Na těsto:
- 2 a ½ šálků hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžíce krupicového cukru
- 225 g studeného másla, nakrájeného na malé kostičky
- 1 šálek studené vody
- ¼ šálku jablečného octa
Na omáčku ze slaného karamelu:
- 1 šálek krupicového cukru
- 1/4 šálku vody
- 110 g másla
- 1/2 hrnku smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 lžičky vloček mořské soli
Na náplň:
- 1,2 kg zralých, ale pevných hrušek
- 1/4 hrnku krystalového cukru
- 1/4 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 čajové lžičky mletého nového koření
- šťáva z 1/2 citronu
- 3/4 šálku výše uvedené omáčky ze slaného karamelu
- 1 vejce
- třtinový cukr
Postup
- V míse smíchejte mouku, sůl a cukr.
- Přidejte máslo a promíchejte, dokud nezůstanou ve směsi kousky másla velikosti hrášku.
- V míse smíchejte vodu, jablečný ocet a led.
- Moučnou směs zalijte 2 lžícemi tekuté směsi a promíchejte.
- Pokračujte v přidávání tekuté směsi, dokud těsto nemá pouze pár suchých míst.
- To obvykle trvá asi 10-12 lžic.
- Těsto rozdělte na poloviny a vytvarujte dva ploché kotouče.
- Zabalte je do fólie a dejte do chladničky alespoň na 1 hodinu.
- V malém hrnci smíchejte cukr a vodu a čekejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Přidejte máslo a přiveďte k varu a vařte, dokud směs nezačne mít zlatohnědou barvu.
- Vypněte sporák a za stálého šlehání postupně vlévejte smetanu.
- Na mírném ohni vyšlehejte finální směs a vmíchejte vanilkový extrakt a sůl.
- Odložte stranou.
- Troubu předehřejte na 220 ° C.
- Připravte si 22 cm koláčovou formu a vymažte ji.
- Jeden kotouč těsta položte na pečící papír, který dejte na pracovní plochu posypanou moukou.
- Vyválejte těsto na průměr asi 30 cm.
- Přesuňte těsto do koláčové formy.
- Zatlačte na dno a boky formy a ořízněte okraje, ponechte asi 1 cm přesah.
- Dejte do lednice.
- Vyválejte druhý kotouč těsta.
- Ostrým nožem krájejte 2-3 cm proužky těsta, dostatečně dlouhé, aby pokryly průměr koláčové formy.
- Odložte do lednice.
- Hrušky oloupejte a nakrájejte na 1 cm kousky.
- Smíchejte cukr, mouku, koření a citronovou šťávu a promíchejte.
- Přidejte hrušky do koláče.
- Vršek hrušek rovnoměrně pokapejte 1/2 až 3/4 hrnku omáčky.
- Pruhy těsta uspořádejte do mřížky přes koláč a okraje zvlňte (viz video níže).
- Celý koláč dejte na 15 minut do mrazáku.
- Položte formu s koláčem na plech.
- V misce rozšlehejte vejce, poté jím potřete mřížku a vnější kůrku.
- Posypte třtinovým cukrem.
- Pečte 20–25 minut nebo dokud těsto nezačne hnědnout.
- Snižte teplotu na 180 ° C a pokračujte v pečení dalších 25–30 minut.
- Nechte 2-3 hodiny vychladnout na mřížce.

Podívejte se na video, jak vytvořit správnou koláčovou mřížku:
Ochutnejte i naše další recepty na hruškové koláče, tentokrát v 7 různých variantách. Obrácený, francouzský, s tvarohem a mnohé další!
Buchta s pošírovanými hruškami
Sladká medová buchta s pošírovanými hruškami ve víně a plátky mandlí je naprostou královnou mezi dezerty. Připravte si ji hravě i vy!
Ingredience
Na pošírované hrušky:
- 2 šálky suchého červeného vína
- 1/4 šálku třtinového cukru
- 1 skořice
- 2 celé hřebíčky
- 1 celý badyán
- 1 citron oloupaný na velké proužky
- 3 pevné hrušky
Na buchtu:
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky plus 1/2 šálku navíc na přípravu pošírovaných hrušek
- 1/4 šálku mandlové moučky
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 šálek medu
- 1/2 šálku másla pokojové teploty
- 2 velká vejce
- 2/3 šálku plnotučné zakysané smetany
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/3 šálku nakrájených mandlí
- moučkový cukr podle chuti
Postup
- Přidejte víno, třtinový cukr, skořici, hřebíček, badyán a citronovou kůru do širokého hrnce, aby se tam vešly 3 hrušky položené na bok.
- Promíchejte a přiveďte k varu.
- Redukujte na mírném plameni po dobu pěti minut.
- Oloupejte hrušky a odřízněte jejich spodní části tak, aby mohly vzpřímeně stát.
- Vydlabejte semínka.
- Položte hrušky na bok do hrnce a zakryjte na pět minut.
- Otočte je, zakryjte a duste dalších pět minut.
- Otočte zpět, přikryjte a duste pět minut.
- Otočte, vyjměte hrnec z ohně a hrušky nechte zakryté alespoň pět minut.
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- V míse nebo misce stolního mixéru rozšlehejte mouku, mandlovou moučku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Vmíchejte med a máslo.
- V samostatné míse smíchejte vejce, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt.
- Smíchejte mokré přísady se suchými.
- Formu na biskupský chlebíček o rozměrech 23 x 13 cm vyložte pečícím papírem a ponechte trochu přesahu, který vám pomůže snadno vytáhnout buchtu z formy, až bude hotová.
- Nalijte těsto do formy.
- Umístěte 1/2 šálku mouky do misky.
- Vyjměte horké pošírované hrušky z tekutiny.
- Jeden po druhém namočte dna pošírovaných hrušek do mísy s moukou a nechte mouku, aby zaprášila i trošičku stran hrušek.
- Hrušky vložte do těsta a postavte je tak, aby stonky vyčnívaly z těsta.
- Vrch těsta posypte plátky mandlí.
- Pečte 40 minut.
- Pomocí špejle vyzkoušejte, zda je buchta hotová ve středu poblíž střední hrušky.
- Pečení této oblasti trvá nejdéle.
- V závislosti na tom, jak jsou hrušky vlhké a velké, se doba pečení může lišit.
- Pokud je těsto stále syrové, přikryjte okraje buchty alobalem, aby se nepřipálila, a dále pečte dalších deset minut, než znovu otestujete.
- Opakujte v desetiminutových krocích, dokud není buchta hotová.
- Pomocí převislého pečícího papíru zvedněte buchtu z pánve na chladicí rošt.
- Před podáváním nechte alespoň jednu hodinu vychladnout a poprašte moučkovým cukrem.

A jak se vám naše recepty líbily? Napište nám do komentářů!