Koláče s hruškami jsou výborné podzimní moučníky pro každou příležitost

Věděli jste, že jedna větší hruška má v sobě téměř čtvrtinu doporučeného denního množství vlákniny?

Jsou sice sladké, ale je to ovoce s nízkým glykemickým indexem… 

… nemusíte se tak bát drastického zvýšení cukru v krvi.

A pokud přemýšlíte, co si dát před nebo po cvičení, sáhněte po hruškách.

Jsou totiž skvělým zdrojem vydané energie! Upečte si hruškové koláče.

Tradiční hruškové koláče

Čekáte návštěvu a s přípravou složitého dezertu nestíháte? Popadněte několik hrušek a vytvořte z nich lahodný koláč, jehož příprava vám zabere jen pár minutek.

Budete potřebovat:

  • 4 hrušky nakrájené na plátky
  • 1/4 hrnku rozpuštěného másla
  • 3 vejce
  • 3/4 hrnku mléka
  • špetka soli
  • 1/3 hrnku cukru krystal
  • ⅓ hrnku polohrubé mouky
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu

Postup přípravy:

  • Nejdříve si předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Připravte si pečící kulatou formu – můžete ji vyložit pečícím papírem nebo ji vymazat olejem a vysypat hrubou moukou.
  • Na dno formy vzhledně naskládejte plátky hrušek.
  • Utřete vejce s cukrem a postupně přidávejte všechny ostatní ingredience.
  • Hotové těsto nalijte na hrušky.
  • Vložte do trouby a pečte asi 40 – 45 minut.
  • Hotový koláč nechte vychladnout a poté jej opatrně překlopte na talíř – tak, aby hrušky byly nahoře.
  • Už stačí jen zaprášit moučkovým cukrem a můžete podávat.
pečený koláč pokrytý hruškami

Hruškové koláče na plech

Jste příznivcem pečení na plechu? Tak vyzkoušejte tento báječný recept. A pokud chcete raději zeleninovou variantu, vyzkoušejte recept na cukety na plechu.

Budete potřebovat:

Příprava hrušek:

  • 4 hrušky nakrájené na kostky
  • ¼ hrnku neslazeného jablečného moštu
  • 3 polévkové lžíce vymačkané citronové šťávy
  • 3 polévkové lžíce medu
  • ¾ čajové lžičky mleté skořice
  • špetka soli

Těsto:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 ½ hrnku neslazeného jablečného moštu
  • 2 ½ hrnku polohrubé mouky
  • 3 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 4 vejce
  • 2 ½ hrnku plnotučné ricotty
  • ¼ hrnku medu
  • 1 polévková lžíce jemně nastrouhané citronové kůry

Postup přípravy:

  • Hrušky oloupejte, očistěte, zbavte jadřinců a nakrájejte na kostky.
  • Hotové hrušky vložte do hrnce společně s jablečným moštem, citronovou šťávou, skořicí a solí.
  • Hrnek zakryjte pokličkou a začněte směs zahřívat na středním plamenu.
  • Jakmile směs začne vařit, asi 5 minut míchejte a poté snižte plamen na nižší teplotu.
  • Zakryjte pokličkou a nechte směs slabě vařit, dokud hrušky nebudou zcela měkké – asi 15 minut.
  • Poté použijte šťouchač na brambory a hrušky s ním promačkejte – mělo by vzniknout hrubší pyré.
  • Pokračujte ve vaření, občas směs promíchejte – dokud se veškerá tekutina neodpaří – POZOR NA PŘIPÁLENÍ.
  • Mezitím si začněte připravovat těsto.
  • Do mísy nasypte ovesné vločky, na které nalijte jablečný mošt.
  • Ve druhé míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl.
  • Vejce, ricottu, citronovou kůru a med rozšlehejte a ke směsi pomalu zašlehávejte sypkou směs z mouky.
  • Nakonec do směsi přidejte i ovesné vločky.
  • Pokud máte těsto vláčné a dobře promíchané, nalijte ho na vymazaný a vysypaný plech.
  • Do těsta opatrně naskládejte rozvařené hrušky.
  • Plech vložte do trouby a pečte při teplotě 180 stupňů asi 40 minut.
  • Hotový koláč nechte zcela zchládnout.
pečený koláč s hruškovou náplní a pláty těsta na povrchu
Zdroj foto: bakinggenes.com

Tvarohový koláč s hruškami

Hrušky, tvaroh a drobenka se skořicí – ideální kombinace pro nedělní poobědový zákusek.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 100 gramů másla
  • 220 gramů hladké mouky
  • 50 gramů moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • ¼ čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 vejce

Náplň:

  • 500 gramů tvarohu ve vaničce
  • 50 gramů moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru 
  • 2 vejce
  • hrušky

Posýpka:

  • 100 gramů polohrubé mouky
  • 50 gramů krupicového cukru
  • ½ čajové lžičky mleté skořice
  • 50 gramů másla

Postup přípravy:

  • Nejdříve si připravte těsto – máslo utřete s cukrem, přidejte vejce a ušlehejte.
  • Do této směsi přidejte ostatní přísady potřebné na těsto a vypracujte.
  • Hotové těsto vložte alespoň na půl hodiny do lednice. 
  • Mezitím, co bude těsto v lednici odpočívat, připravte si náplň.
  • Přichystejte si hrušky – oloupejte je, zbavte se jadřinců a nakrájejte na kostky.
  • Tvaroh, cukry a vejce vymíchejte dohladka.
  • Odpočaté těsto z lednice natlačte do formy na koláč.
  • Nalijte na něj tvarohovou náplň a nahoru naskládejte kousky hrušek.
  • Nakonec koláč zasypte drobenkou a vložte do trouby.
  • Pečte po dobu asi 50-60 minut.
koláč s tvarohem a hruškami
Zdroj foto: roadfood.com

Hruškové koláče z lineckého těsta

Hledáte jednoduchý a rychlý recept na koláč z hrušek? Tento rozhodně stojí za zkoušku.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 200 gramů polohrubé mouky
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 100 gramů margarínu
  • citronová kůra
  • 1 vejce

Náplň:

  • 3 hrušky
  • 4 polévkové lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce medu
  • šťáva z ½ citronu

Postup přípravy:

  • Všechny ingredience na těsto smíchejte a vytvořte pevné, ale zároveň vláčné těsto, které vložte alespoň na půl hodiny do lednice.
  • Mezitím si připravte hruškovou náplň.
  • Hrušky omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. 
  • Vložte je do mísy, zakápněte je citronovou šťávou – aby nezhnědly.
  • Na hrušky nalijte jednu polévkovou lžíci medu a zasypte třemi lžícemi hnědého cukru. 
  • Vše dobře promíchejte.
  • Těsto z lednice vyndejte a nechte chvilku stát při pokojové teplotě.
  • Poté jej rozválejte a přeneste je do koláčové formy.
  • Těsto propíchejte vidličkou a naneste na něj hruškovou náplň.
  • Nakonec koláč zalijte poslední lžící medu a zasypte lžící hnědého cukru.
  • Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte při teplotě 180 stupňů asi 30 – 35 minut.
kulatý pečený koláč s hruškovou náplní a pláty těsta na povrchu
Zdroj foto: fixfeastliar.com

Smetanový koláč z hrušek

A teď něco méně tradičního – hruškový koláč se zakysanou smetanou, která mu dodá potřebný šmrnc a říz.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 260 gramů polohrubé mouky
  • 125 gramů moučkového cukru
  • 125 gramů změklého másla
  • 1 vejce
  • špetka soli

Náplň:

  • 3 hrušky
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • cukr dle chuti
  • strouhanka

Postup přípravy:

  • Ze všech ingrediencí na těsto vytvořte vláčné a pevné těsto.
  • Zabalte ho do potravinové fólie a vložte na hodinu do lednice.
  • Jakmile je těsto odpočaté, natlačte ho pomocí prstů do formy na koláč – těsto ve formě propíchejte vidličkou.
  • Hrušky si oloupejte, omyjte a zbavte jader.
  • Nakrájejte je na plátky, které pokládejte na těsto ve formě.
  • Na hrušky nasypte trochu strouhanky – nasaje přebytečnou šťávu.
  • Dále na hrušky nasypte mletou skořici a nasekané vlašské ořechy.
  • Zakysanou smetanu společně s vejci a cukry vyšlehejte a směs nalijte na hrušky.
  • Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte při teplotě 170 stupňů asi 45 minut.
koláč s náplní z hrušek a zakysané smetany
Zdroj foto: mamashire.com

Francouzské hruškové koláče

Máte rádi francouzskou kuchyni? Připravte si vynikající francouzský koláč z hrušek s mandlemi.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 160 gramů hladké mouky
  • 50 gramů moučkového cukru
  • 120 gramů změklého másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • ¼ čajové lžičky vanilkové esence
  • 15 mililitrů studené vody

Náplň:

  • 80 gramů másla
  • 144 gramů cukru krupice
  • 3 vejce
  • 65 gramů mletých mandlí
  • 12 gramů hladké mouky
  • 2 kapky mandlového extraktu
  • 3 hrušky

Poleva:

  • 80 gramů meruňkového džemu
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • 10 gramů mandlí na ozdobu

Postup přípravy:

Těsto:

  • Mouku prosejte a smíchejte se solí.
  • Poté přidejte cukr, máslo, žloutky, vanilku a vodu a vytvořte vláčné a pevné těsto, které vložte zabalené do potravinářské fólie do lednice – alespoň na dvě hodiny.
  • Jakmile je těsto odpočaté, pomocí prstů jej natlačte do koláčové formy o průměru 22 centimetrů.
  • Těsto několikrát propíchejte vidličkou.
  • Na těsto položte pečící papír, který je potřeba zatížit například fazolemi.
  • Vložte do trouby na 12 minut při teplotě 200 stupňů.
  • Poté odstraňte papír s fazolemi a těsto vložte do trouby už jen na 5 minut a teplotu stáhněte na 180 stupňů.
  • Upečené těsto nechte vychladnout.

Náplň:

  • Máslo s cukrem utřete.
  • Pomalu začněte do krému přidávat ostatní ingredience – vejce, mleté mandle, mouku, mandlový extrakt a vymíchejte dohladka.

Poleva:

  • Meruňkový džem vložte do hrnce, přidejte citronovou šťávu a směs začněte zahřívat tak, aby se vám džem zcela rozpustil.
  • Na hotový korpus natřete náplň, na kterou naskládejte nakrájené hrušky na plátky.
  • Hotovou polevu z meruňkového džemu na koláč nalijte a na závěr ozdobte plátky mandlí.
  • Vložte do trouby a zapečte při teplotě 180 stupňů po dobu asi 30 minut – dokud hrušky nejsou lehce opečené.
  • Tento vynikající hruškový koláč můžete podávat s vanilkovou zmrzlinou a snítkou máty.
malé koláče pečené s hruškami a posypané moučkovým cukrem
Zdroj foto: pinterest.com

Hrušky trochu jinak

Jestliže nejste zastáncem moderní medicíny, která se vyznačuje spousty léků z lékáren, můžete si připravit odvar z hrušek, který používali již naši předci při léčbě horečnatých onemocnění. Co takhle si připravit recept na hruškové smoothie?

Hruškový odvar

Postup přípravy:

  • Hrušku oloupejte, omyjte a zbavte jadřinců.
  • Nakrájejte ji na drobné kousky a vložte do 350 mililitrů vody.
  • Vařte asi 5 minut a poté z plamene odstavte.
odvar z hrušek
Zdroj foto: pinterest.com

Tato hrušková voda by se měla pít během celého dne po vlažných doušcích. Pokud jsou teploty vysoké, můžete dávku zdvojnásobit.

Zajímavosti o hruškách

  • Věděli jste, že hrušky jsou úžasné v tom, že dokážou pořádně pročistit střeva? Naši předkové jejich léčebné účinky znali a hojně využívali, proto si dávali i pozor, jak takové hrušky konzumovat. Pokud hruška nebyla dostatečně zralá, vyvolávala plynatost, zácpu a bolení břicha, proto si hrušky nejdříve upekli. Jestliže hruška zralá byla, snědli ji jen tak.
  • Hrušky také pomáhají při žaludečních potížích, zpevňují stěny cév a působí močopudně.
  • Ženám ve věku od 30 do 50 let hrušky napomáhají ke snadnému hubnutí.

Dopřejte si hrušky po celý rok – abyste je snadno uchovali, zavařte je. Zavařené hrušky tak budete mít po ruce kdykoliv, kdy si na ně vzpomenete.

Další výborné recepty:

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.