Věděli jste, že jedna větší hruška má v sobě téměř čtvrtinu doporučeného denního množství vlákniny?
Jsou sice sladké, ale je to ovoce s nízkým glykemickým indexem…
… nemusíte se tak bát drastického zvýšení cukru v krvi.
A pokud přemýšlíte, co si dát před nebo po cvičení, sáhněte po hruškách.
Jsou totiž skvělým zdrojem vydané energie! Upečte si hruškové koláče.
Tradiční hruškové koláče
Čekáte návštěvu a s přípravou složitého dezertu nestíháte? Popadněte několik hrušek a vytvořte z nich lahodný koláč, jehož příprava vám zabere jen pár minutek.
Budete potřebovat:
- 4 hrušky nakrájené na plátky
- 1/4 hrnku rozpuštěného másla
- 3 vejce
- 3/4 hrnku mléka
- špetka soli
- 1/3 hrnku cukru krystal
- ⅓ hrnku polohrubé mouky
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
Postup přípravy:
- Nejdříve si předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Připravte si pečící kulatou formu – můžete ji vyložit pečícím papírem nebo ji vymazat olejem a vysypat hrubou moukou.
- Na dno formy vzhledně naskládejte plátky hrušek.
- Utřete vejce s cukrem a postupně přidávejte všechny ostatní ingredience.
- Hotové těsto nalijte na hrušky.
- Vložte do trouby a pečte asi 40 – 45 minut.
- Hotový koláč nechte vychladnout a poté jej opatrně překlopte na talíř – tak, aby hrušky byly nahoře.
- Už stačí jen zaprášit moučkovým cukrem a můžete podávat.

Hruškové koláče na plech
Jste příznivcem pečení na plechu? Tak vyzkoušejte tento báječný recept. A pokud chcete raději zeleninovou variantu, vyzkoušejte recept na cukety na plechu.
Budete potřebovat:
Příprava hrušek:
- 4 hrušky nakrájené na kostky
- ¼ hrnku neslazeného jablečného moštu
- 3 polévkové lžíce vymačkané citronové šťávy
- 3 polévkové lžíce medu
- ¾ čajové lžičky mleté skořice
- špetka soli
Těsto:
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 ½ hrnku neslazeného jablečného moštu
- 2 ½ hrnku polohrubé mouky
- 3 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1 čajová lžička jedlé sody
- špetka soli
- 4 vejce
- 2 ½ hrnku plnotučné ricotty
- ¼ hrnku medu
- 1 polévková lžíce jemně nastrouhané citronové kůry
Postup přípravy:
- Hrušky oloupejte, očistěte, zbavte jadřinců a nakrájejte na kostky.
- Hotové hrušky vložte do hrnce společně s jablečným moštem, citronovou šťávou, skořicí a solí.
- Hrnek zakryjte pokličkou a začněte směs zahřívat na středním plamenu.
- Jakmile směs začne vařit, asi 5 minut míchejte a poté snižte plamen na nižší teplotu.
- Zakryjte pokličkou a nechte směs slabě vařit, dokud hrušky nebudou zcela měkké – asi 15 minut.
- Poté použijte šťouchač na brambory a hrušky s ním promačkejte – mělo by vzniknout hrubší pyré.
- Pokračujte ve vaření, občas směs promíchejte – dokud se veškerá tekutina neodpaří – POZOR NA PŘIPÁLENÍ.
- Mezitím si začněte připravovat těsto.
- Do mísy nasypte ovesné vločky, na které nalijte jablečný mošt.
- Ve druhé míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl.
- Vejce, ricottu, citronovou kůru a med rozšlehejte a ke směsi pomalu zašlehávejte sypkou směs z mouky.
- Nakonec do směsi přidejte i ovesné vločky.
- Pokud máte těsto vláčné a dobře promíchané, nalijte ho na vymazaný a vysypaný plech.
- Do těsta opatrně naskládejte rozvařené hrušky.
- Plech vložte do trouby a pečte při teplotě 180 stupňů asi 40 minut.
- Hotový koláč nechte zcela zchládnout.

Tvarohový koláč s hruškami
Hrušky, tvaroh a drobenka se skořicí – ideální kombinace pro nedělní poobědový zákusek.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 100 gramů másla
- 220 gramů hladké mouky
- 50 gramů moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- ¼ čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 vejce
Náplň:
- 500 gramů tvarohu ve vaničce
- 50 gramů moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 vejce
- hrušky
Posýpka:
- 100 gramů polohrubé mouky
- 50 gramů krupicového cukru
- ½ čajové lžičky mleté skořice
- 50 gramů másla
Postup přípravy:
- Nejdříve si připravte těsto – máslo utřete s cukrem, přidejte vejce a ušlehejte.
- Do této směsi přidejte ostatní přísady potřebné na těsto a vypracujte.
- Hotové těsto vložte alespoň na půl hodiny do lednice.
- Mezitím, co bude těsto v lednici odpočívat, připravte si náplň.
- Přichystejte si hrušky – oloupejte je, zbavte se jadřinců a nakrájejte na kostky.
- Tvaroh, cukry a vejce vymíchejte dohladka.
- Odpočaté těsto z lednice natlačte do formy na koláč.
- Nalijte na něj tvarohovou náplň a nahoru naskládejte kousky hrušek.
- Nakonec koláč zasypte drobenkou a vložte do trouby.
- Pečte po dobu asi 50-60 minut.

Hruškové koláče z lineckého těsta
Hledáte jednoduchý a rychlý recept na koláč z hrušek? Tento rozhodně stojí za zkoušku.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 200 gramů polohrubé mouky
- 1 polévková lžíce cukru
- 100 gramů margarínu
- citronová kůra
- 1 vejce
Náplň:
- 3 hrušky
- 4 polévkové lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce medu
- šťáva z ½ citronu
Postup přípravy:
- Všechny ingredience na těsto smíchejte a vytvořte pevné, ale zároveň vláčné těsto, které vložte alespoň na půl hodiny do lednice.
- Mezitím si připravte hruškovou náplň.
- Hrušky omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Vložte je do mísy, zakápněte je citronovou šťávou – aby nezhnědly.
- Na hrušky nalijte jednu polévkovou lžíci medu a zasypte třemi lžícemi hnědého cukru.
- Vše dobře promíchejte.
- Těsto z lednice vyndejte a nechte chvilku stát při pokojové teplotě.
- Poté jej rozválejte a přeneste je do koláčové formy.
- Těsto propíchejte vidličkou a naneste na něj hruškovou náplň.
- Nakonec koláč zalijte poslední lžící medu a zasypte lžící hnědého cukru.
- Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte při teplotě 180 stupňů asi 30 – 35 minut.

Objevte podobné tipy
Smetanový koláč z hrušek
A teď něco méně tradičního – hruškový koláč se zakysanou smetanou, která mu dodá potřebný šmrnc a říz.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 260 gramů polohrubé mouky
- 125 gramů moučkového cukru
- 125 gramů změklého másla
- 1 vejce
- špetka soli
Náplň:
- 3 hrušky
- hrst vlašských ořechů
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1 zakysaná smetana
- 2 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- cukr dle chuti
- strouhanka
Postup přípravy:
- Ze všech ingrediencí na těsto vytvořte vláčné a pevné těsto.
- Zabalte ho do potravinové fólie a vložte na hodinu do lednice.
- Jakmile je těsto odpočaté, natlačte ho pomocí prstů do formy na koláč – těsto ve formě propíchejte vidličkou.
- Hrušky si oloupejte, omyjte a zbavte jader.
- Nakrájejte je na plátky, které pokládejte na těsto ve formě.
- Na hrušky nasypte trochu strouhanky – nasaje přebytečnou šťávu.
- Dále na hrušky nasypte mletou skořici a nasekané vlašské ořechy.
- Zakysanou smetanu společně s vejci a cukry vyšlehejte a směs nalijte na hrušky.
- Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte při teplotě 170 stupňů asi 45 minut.

Rádi byste si zútulnili váš domov? S přicházejícím podzimem a plískanicemi vám dokonale pomohou elektrické krby, které prozáří vaši nejoblíbenější místnost. Podívejte se na námi hodnocené modely a jejich výhody.
Francouzské hruškové koláče
Máte rádi francouzskou kuchyni? Připravte si vynikající francouzský koláč z hrušek s mandlemi.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 160 gramů hladké mouky
- 50 gramů moučkového cukru
- 120 gramů změklého másla
- 2 žloutky
- špetka soli
- ¼ čajové lžičky vanilkové esence
- 15 mililitrů studené vody
Náplň:
- 80 gramů másla
- 144 gramů cukru krupice
- 3 vejce
- 65 gramů mletých mandlí
- 12 gramů hladké mouky
- 2 kapky mandlového extraktu
- 3 hrušky
Poleva:
- 80 gramů meruňkového džemu
- 1 čajová lžička citronové šťávy
- 10 gramů mandlí na ozdobu
Postup přípravy:
Těsto:
- Mouku prosejte a smíchejte se solí.
- Poté přidejte cukr, máslo, žloutky, vanilku a vodu a vytvořte vláčné a pevné těsto, které vložte zabalené do potravinářské fólie do lednice – alespoň na dvě hodiny.
- Jakmile je těsto odpočaté, pomocí prstů jej natlačte do koláčové formy o průměru 22 centimetrů.
- Těsto několikrát propíchejte vidličkou.
- Na těsto položte pečící papír, který je potřeba zatížit například fazolemi.
- Vložte do trouby na 12 minut při teplotě 200 stupňů.
- Poté odstraňte papír s fazolemi a těsto vložte do trouby už jen na 5 minut a teplotu stáhněte na 180 stupňů.
- Upečené těsto nechte vychladnout.
Náplň:
- Máslo s cukrem utřete.
- Pomalu začněte do krému přidávat ostatní ingredience – vejce, mleté mandle, mouku, mandlový extrakt a vymíchejte dohladka.
Poleva:
- Meruňkový džem vložte do hrnce, přidejte citronovou šťávu a směs začněte zahřívat tak, aby se vám džem zcela rozpustil.
- Na hotový korpus natřete náplň, na kterou naskládejte nakrájené hrušky na plátky.
- Hotovou polevu z meruňkového džemu na koláč nalijte a na závěr ozdobte plátky mandlí.
- Vložte do trouby a zapečte při teplotě 180 stupňů po dobu asi 30 minut – dokud hrušky nejsou lehce opečené.
- Tento vynikající hruškový koláč můžete podávat s vanilkovou zmrzlinou a snítkou máty.

Hrušky trochu jinak
Jestliže nejste zastáncem moderní medicíny, která se vyznačuje spousty léků z lékáren, můžete si připravit odvar z hrušek, který používali již naši předci při léčbě horečnatých onemocnění. Co takhle si připravit recept na hruškové smoothie?
Hruškový odvar
Postup přípravy:
- Hrušku oloupejte, omyjte a zbavte jadřinců.
- Nakrájejte ji na drobné kousky a vložte do 350 mililitrů vody.
- Vařte asi 5 minut a poté z plamene odstavte.

Tato hrušková voda by se měla pít během celého dne po vlažných doušcích. Pokud jsou teploty vysoké, můžete dávku zdvojnásobit.
Zajímavosti o hruškách
- Věděli jste, že hrušky jsou úžasné v tom, že dokážou pořádně pročistit střeva? Naši předkové jejich léčebné účinky znali a hojně využívali, proto si dávali i pozor, jak takové hrušky konzumovat. Pokud hruška nebyla dostatečně zralá, vyvolávala plynatost, zácpu a bolení břicha, proto si hrušky nejdříve upekli. Jestliže hruška zralá byla, snědli ji jen tak.
- Hrušky také pomáhají při žaludečních potížích, zpevňují stěny cév a působí močopudně.
- Ženám ve věku od 30 do 50 let hrušky napomáhají ke snadnému hubnutí.
Dopřejte si hrušky po celý rok – abyste je snadno uchovali, zavařte je. Zavařené hrušky tak budete mít po ruce kdykoliv, kdy si na ně vzpomenete.