Ty nejlepší recepty na hummus z cizrny! Zkuste tradiční i netradiční varianty

Milujete rostlinné pomazánky? 

Hummus je pochoutka levantského původu, která si získává své místo v gastronomii po celém světě. 

Ochutnejte recepty na cizrnový hummus, vybrali jsme si pro vás 4 nejoblíbenějších!

Chcete si doma udělat sezamovou pastu tahini? Není problém. Recept máme!

Hummus z cizrny

Co je hummus? U nás lze říct, že jde o pomazánku z cizrny. Obsahuje i další přísady, které jsou obsaženy v tomto základním receptu.

Tento pokrm má nadmíru pozitiv pro naše tělo. Třeba napomáhá redukci hmotnosti a léčbě srdečních onemocnění. 

Co budeme potřebovat

  • 1 plechovka cizrny nebo 1 a ½ hrnku vařené cizrny (což je ¾ hrnku sušené cizrny)
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¼ hrnku citronové šťávy
  • 1 střední stroužek česneku
  • ½ lžičky soli
  • ½ hrnku tahini sezamové pasty (viz tip)
  • 2-4 lžíce ledové vody
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 1 lžíce panenského olivového oleje

Postup

  • Pokud máte čerstvou cizrnu, budete ji muset uvařit.
  • Cizrnu dejte na pánvičku, přisypejte sodu, podlijte vodou a nechte vařit asi 20 minut, aby se cizrna rozvařila.
  • Mezitím si rozmixujte citronovou šťávu spolu s česnekem a solí najemno.
  • Počkejte 10 minut, aby se ingredience rozležely.
  • Poté do mixéru přidejte tahini. Mixujte, dokud nebude mít krémovou konzistenci.
  • Do pasty přidejte ledovou vodu a mixujte dohladka. 
  • Pokud je tahini moc hustá, přilijte o 1 až 2 lžíce více vody. (V procesu mixování občas pastu ze stěny mixéru seškrábejte).
  • Uvařenou cizrnu prolejte ledovou vodou (asi 30 sekund).
  • K pastě přidejte uvařenou cizrnu, kmín a mixujte.
  • V průběhu přilévejte olej a mixujte, dokud hummus nebude mít dokonale hladkou konzistenci.
  • Trvá to asi 2 minuty, tak buďte trpěliví.
  • Případně přidejte další lžíci (i víc) ledové vody.
  • Ochutnejte, zda není potřeba dochutit solí nebo citronovou šťávou navíc. Případně dochuťte a ještě chvilku mixujte.
  • Hotový hummus si dejte do skleniček nebo misek a ozdobte oblíbenými bylinkami.
  • V lednici vydrží až týden.

Tipy, jak můžete tento základní recept na hummus vylepšit:
Zelený hummus
Přidejte k cizrně ¾ hrnku jakýchkoliv zelených bylinek.
Hummus se sušenými rajčaty
Přidejte k cizrně ¾ hrnku sušených rajčat nakládaných v oleji (scezených).
Hummus s černými olivami
K cizrně přidejte ¾ hrnku černých oliv.
Máte-li rádi luštěninové pomazánky, hummus pro vás bude skvělou volbou! 

Talířek plný krémové cizrnové pomazánky.
Zdroj: rainbowplantlife.com

Hummus bez tahini

Zde je snadný způsob, jak připravit recept na cizrnovou pomazánku bez tahini! Je dokonale krémový.

Co budeme potřebovat

  • 1 střední stroužek česneku
  • 2 plechovky cizrny
  • 1 velký citron (¼ šálku citronové šťávy)
  • 30 ml tekutiny z plechovky od cizrny nebo vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička košer soli
  • ¼ lžičky kmínu
  • 1 lžíce arašídového másla (nebo mandlového másla nebo kešu másla)

Postup

  • Česnek oloupeme.
  • Cizrnu sceďte a tekutinu si odložte.
  • Odšťavněte citron.
  • Česnek nasekejte, dokud nebude jemný.
  • Přidejte cizrnu, citronovou šťávu, 30 ml tekutiny, olivový olej, košer sůl, kmín a arašídové máslo.
  • Mixujte několik minut, dokud nebude velmi krémové.
Lahodná pomazánka plná zdravých surovin bez tahini.
Zdroj: downshiftology.com

Domácí hummus s červenou řepou

Poohlížíte se po něčem zdravém k nakousnutí? Pak můžeme nabídnout kousek této výborné pomazánky z cizrny. Vyzkoušejte tento recept a vytvořte si skvělou snídaní, svačinu nebo večeři.

Co budeme potřebovat

  • 1 plechovka cizrny
  • 2 střední předvařené červené řepy
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z jednoho středního citronu
  • 2-3 lžíce tahini
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • ¼ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého kmínu

Postup

  • Řepu a česnek si nakrájejte na kostičky.
  • Dejte je do mixéru a přidejte zcezenou cizrnu.
  • Mixujte 1 minutu, poté přidejte citron, tahini, olej, sůl, kmín a mixujte, dokud není konzistence krémová.
  • Případně přidejte více tahini nebo ledovou vodu po lžících.
  • Ochutnejte, zda není potřeba dochutit.
  • V lednici můžete uchovávat 4-5 dní.
Krásně růžová pomazánka s červenou řepou.
Zdroj: upbeetanisha.com

Izraelský hummus s pečenou paprikou

Už jste někdy ochutnali pomazánku z pečené zeleniny? Že ne? Určitě by byla škoda nevyzkoušet. Tento recept na hummus si zasloužil i video, tak nakoukněte. 

Co budeme potřebovat

  • 2 velké červené papriky
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička olivového oleje
  • 2 hrnky vařené cizrny (tj. 1 hrnek sušené/nebo v konzervě)
  • 3 lžíce tahini
  • šťáva z citronu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • ½ lžičky mleté papriky
  • ½ lžičky soli

Postup

  • Troubu si předehřejte na 205 °C.
  • Červené papriky umyjte, očistěte od semínek a nakrájejte na silnější plátky.
  • Dejte je na plech vyložený pečícím papírem a potřete je olivovým olejem.
  • Přidejte k nim všechen česnek (neloupejte!), také je potřete olejem.
  • Pečte asi 25 minut.
  • Po upečení můžete česnek oloupat.
  • Dejte všechny ingredience (kromě cizrny) do mixéru a mixujte dohladka.
  • Občas seškrábněte okraje mixéru, aby se vše dobře rozmixovalo.
  • Přidejte cizrnu a znovu mixujte.
  • Pokud chcete, aby byl hummus hustší, přidejte tahini, pokud řidší, přidejte vodu.
  • Případně dochuťte extra solí nebo citronovou šťávou.
Hummus s červenou paprikou a slaným chipsem.
Zdroj: lecremedelacrumb.com

Recept na domácí sezamovou pastu tahini

Co budeme potřebovat

  • 3 hrnky sezamových semínek (450 g)

Postup

  • Sezamová semínka opečte na pánvi dozlatova, stále míchejte, rychle se připalují.
  • Hotové je z pánvičky přesypte na plech a nechte vychladit.
  • Jakmile vystydnou, nasypte je do mixéru a mixujte 5-10 minut.
  • V celém procesu nezapomeňte seškrabávat sezam ze stěn mixéru.  

Tipy na servírování hummusu

Ozdobte pečenými rajčaty, plátky pečeného citronu, pečenými piniovými ořechy, posypané kurkumou, bazalkou nebo oreganem.

Hummus může být i skvělý tip na salátovou zálivku. Stačí jej smíchat s olivovým olejem, citronovou šťávou a mletou paprikou. 

Tak co, který hummus si dnes uděláte?

Jak vidíte, nemusí se vždy využít jen jako pomazánka nebo dip. Jako pomazánka je prostě skvělý na křupavém kousku pečiva.

A pokud doma nemáte pečivo čerstvé, klidně zužitkujte starší. Dejte jej nachvíli zapéct do topinkovače. Využití zásob pečiva se opravdu vyplatí. Pokud se chcete dozvědět o topinkovačích mnohem více, přečtěte si hodnocení, rady a tipy na výběr topinkovače.

Díky němu existuje i jeden ze způsobů, jak připravit lososa. Stačí smíchat hummus a tymián, potřít lososa a dát péct. 

Ať už to bude jakýkoliv z receptů, jistě si to nemusíte vyčítat. Tato proteinová dobrota je zdravá. A co víc? Je to fitness strava.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X