Milujete rostlinné pomazánky?
Hummus je pochoutka levantského původu, která si získává své místo v gastronomii po celém světě.
Ochutnejte recepty na hummus z cizrny, vybrali jsme si pro vás 5 nejoblíbenějších!
Chcete si doma udělat sezamovou pastu tahini? Není problém. Recept máme!
Základní recept na hummus
Co je hummus? U nás lze říct, že jde o pomazánku z cizrny. Obsahuje i další přísady, které jsou obsaženy v tomto základním receptu.
Tento pokrm má nadmíru pozitiv pro naše tělo. Třeba napomáhá redukci hmotnosti a léčbě srdečních onemocnění.
Ingredience:
- 1 plechovka cizrny nebo 1 a ½ hrnku vařené cizrny (což je ¾ hrnku sušené cizrny)
- ½ lžičky jedlé sody
- ¼ hrnku citronové šťávy
- 1 střední stroužek česneku
- ½ lžičky soli
- ½ hrnku tahini sezamové pasty (viz tip)
- 2-4 lžíce ledové vody
- ½ lžičky mletého kmínu
- 1 lžíce panenského olivového oleje
Postup:
- Pokud máte čerstvou cizrnu, budete ji muset uvařit.
- Cizrnu dejte na pánvičku, přisypejte sodu, podlejte vodou a nechte vařit asi 20 minut, aby se cizrna rozvařila.
- Mezitím si rozmixujte citronovou šťávu spolu s česnekem a solí dojemna.
- Počkejte 10 minut, aby se ingredience rozležely.
- Poté do mixéru přidejte tahini. Mixujte, dokud nebude mít krémovou konzistenci.
- Do pasty přidejte ledovou vodu a mixujte dohladka.
- Pokud je tahini moc hustá, přilijte o 1 až 2 lžíce více vody. (V procesu mixování občas pastu ze stěny mixéru seškrábejte).
- Uvařenou cizrnu prolejte ledovou vodou (asi 30 sekund).
- K pastě přidejte uvařenou cizrnu, kmín a mixujte.
- V průběhu přilévejte olej a mixujte, dokud hummus nebude mít dokonale hladkou konzistenci.
- Trvá to asi 2 minuty, tak buďte trpěliví.
- Případně přidejte další lžíci (i víc) ledové vody.
- Ochutnejte, zda není potřeba dochutit solí nebo citronovou šťávou navíc. Případně dochuťte a ještě chvilku mixujte.
- Hotový hummus si dejte do skleniček nebo misek a ozdobte oblíbenými bylinkami.
- V lednici vydrží až týden.

Recept na domácí sezamovou pastu tahini
Ingredience:
- 3 hrnky sezamových semínek (450 g)
Postup
- Sezamová semínka opečte na pánvi dozlatova, stále míchejte, rychle se připalují.
- Hotové je z pánvičky přesypte na plech a nechte vychladit.
- Jakmile vystydnou, nasypte je do mixéru a mixujte 5-10 minut.
- V celém procesu nezapomeňte seškrabávat sezam ze stěn mixéru.
Tipy, jak můžete tento základní recept na hummus vylepšit:
Zelený hummus
- Přidejte k cizrně ¾ hrnku jakýchkoliv zelených bylinek.
Hummus se sušenými rajčaty
- Přidejte k cizrně ¾ hrnku sušených rajčat nakládaných v oleji (zcezených).
Hummus s černými olivami
- K cizrně přidejte ¾ hrnku černých oliv.
Máte-li rádi luštěninové pomazánky, hummus pro vás bude skvělou volbou!
Domácí hummus s červenou řepou
Poohlížíte se po něčem zdravém k nakousnutí? Pak můžeme nabídnout kousek této výborné pomazánky z cizrny. Vyzkoušejte tento recept a vytvořte si skvělou snídaní, svačinu nebo večeři.
Ingredience:
- 1 plechovka cizrny
- 2 střední předvařené červené řepy
- 2 stroužky česneku
- šťáva z jednoho středního citronu
- 2-3 lžíce tahini
- 2-3 lžíce olivového oleje
- ¼ lžičky soli
- ½ lžičky mletého kmínu
Postup:
- Řepu a česnek si nakrájejte na kostičky.
- Dejte je do mixéru a přidejte zcezenou cizrnu.
- Mixujte 1 minutu, poté přidejte citron, tahini, olej, sůl, kmín a mixujte, dokud není konzistence krémová.
- Případně přidejte více tahini nebo ledovou vodu po lžících.
- Ochutnejte, zda není potřeba dochutit.
- V lednici můžete uchovávat 4-5 dní.

Objevte podobné tipy
Hummus z cizrny s pečenou paprikou
Už jste někdy ochutnali pomazánku z pečené zeleniny? Že ne? Určitě by byla škoda nevyzkoušet. Tento recept na hummus si zasloužil i video, tak nakoukněte.
Ingredience:
- 2 velké červené papriky
- 6 stroužků česneku
- 1 lžička olivového oleje
- 2 hrnky vařené cizrny (tj. 1 hrnek sušené/nebo v konzervě)
- 3 lžíce tahini
- šťáva z citronu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce vody
- 1 lžíce balzamikového octa
- ½ lžičky mleté papriky
- ½ lžičky soli
Postup:
- Troubu si předehřejte na 205 °C.
- Červené papriky umyjte, očistěte od semínek a nakrájejte na silnější plátky.
- Dejte je na plech vyložený pečícím papírem a potřete je olivovým olejem.
- Přidejte k nim všechen česnek (neloupejte!), také je potřete olejem.
- Pečte asi 25 minut.
- Po upečení můžete česnek oloupat.
- Dejte všechny ingredience (kromě cizrny) do mixéru a mixujte dohladka.
- Občas seškrábněte okraje mixéru, aby se vše dobře rozmixovalo.
- Přidejte cizrnu a znovu mixujte.
- Pokud chcete, aby byl hummus hustší, přidejte tahini, pokud řidší, přidejte vodu.
- Případně dochuťte extra solí nebo citronovou šťávou.

Videorecept zde:
V tomto videoreceptu můžete vidět 5 úžasných receptů na domácí hummus.
Stačí si k tomu upéct třeba výbornou domácí bagetu a hostina je hotová.
Indický hummus s kurkumou
Tento recept na hummus si můžete shlédnout na výše uvedeném videu. Jedna z ingrediencí, kurkuma, má díky kurkuminu v ní obsaženém blahodárné účinky. Může napomoci v boji s obezitou, cukrovkou, srdečním onemocněním, záněty střev, ale i s některými druhy rakoviny.
Ingredience:
- 2 hrnky vařené cizrny (1 hrnek sušené/nebo konzervované cca 500 g)
- 1 citron
- 2 stroužky česneku
- ¼ hrnku tahini
- ¼ hrnku vody
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky kurkumy
- ¼ lžičky kari
- ¼ lžičky soli
Postup:
- Troubu si předehřejte na 250°C.
- Citron si nakrájejte na příčné poloviny a dejte na plech vyložený pečícím papírem ukrojenou stranou vzhůru.
- Pečte asi 10 minut, dokud trochu nezhnědne.
- Nechte ho trochu zchladnout, pak vymačkejte.
- Dejte všechny ingredience kromě cizrny do mixéru a mixujte, dokud není konzistence jemná.
- Přidejte cizrnu a mixujte znovu do hladké konzistence.

Tipy na servírování:
Ozdobte pečenými rajčaty, plátky pečeného citronu, pečenými piniovými ořechy, posypané kurkumou, bazalkou nebo oreganem.
Hummus může být i skvělý tip na salátovou zálivku. Stačí jej smíchat s olivovým olejem, citronovou šťávou a mletou paprikou.
Cizrnová pomazánka s hráškem
Hledáte inspiraci na rychlou večeři, svačinu nebo snídani? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept. Je to základní hummus obohacený o zelený hrášek.
Ingredience:
- 1 plechovka cizrny
- 1 hrnek mraženého nebo čerstvého hrášku
- 2 lžíce tahini
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- špetka soli a pepře
Postup:
- Cizrnu zceďte a dejte si ji do mixéru, tekutinu si nechejte!
- Mražený hrášek si nechte povolit, a pak přelejte horkou vodou, pak jej přidejte k cizrně.
- Přidejte tahini, citronovou šťávu, česnek, sůl, pepř a 4 lžíce nálevu z cizrny.
- Mixujte několik minut do hladké konzistence.
- V případě potřeby přidejte více nálevu.

Tak co, který hummus si dnes uděláte?
Jak vidíte, nemusí se vždy využít jen jako pomazánka nebo dip. Jako pomazánka je prostě skvělý na křupavém kousku pečiva.
A pokud doma nemáte pečivo čerstvé, klidně zužitkujte starší. Dejte jej nachvíli zapéct do topinkovače. Využití zásob pečiva se opravdu vyplatí. Pokud se chcete dozvědět o topinkovačích mnohem více, přečtěte si hodnocení, rady a tipy na výběr topinkovače.
Díky němu existuje i jeden ze způsobů, jak připravit lososa. Stačí smíchat hummus a tymián, potřít lososa a dát péct.
Ať už to bude jakýkoliv z receptů, jistě si to nemusíte vyčítat. Tato proteinová dobrota je zdravá. A co víc? Je to fitness strava.