Milujete rostlinné pomazánky?
Hummus je pochoutka levantského původu, která si získává své místo v gastronomii po celém světě.
Ochutnejte recepty na cizrnový hummus, vybrali jsme si pro vás 4 nejoblíbenějších!
Chcete si doma udělat sezamovou pastu tahini? Není problém. Recept máme!
Hummus z cizrny
Co je hummus? U nás lze říct, že jde o pomazánku z cizrny. Obsahuje i další přísady, které jsou obsaženy v tomto základním receptu.
Tento pokrm má nadmíru pozitiv pro naše tělo. Třeba napomáhá redukci hmotnosti a léčbě srdečních onemocnění.
Co budeme potřebovat
- 1 plechovka cizrny nebo 1 a ½ hrnku vařené cizrny (což je ¾ hrnku sušené cizrny)
- ½ lžičky jedlé sody
- ¼ hrnku citronové šťávy
- 1 střední stroužek česneku
- ½ lžičky soli
- ½ hrnku tahini sezamové pasty (viz tip)
- 2-4 lžíce ledové vody
- ½ lžičky mletého kmínu
- 1 lžíce panenského olivového oleje
Postup
- Pokud máte čerstvou cizrnu, budete ji muset uvařit.
- Cizrnu dejte na pánvičku, přisypejte sodu, podlijte vodou a nechte vařit asi 20 minut, aby se cizrna rozvařila.
- Mezitím si rozmixujte citronovou šťávu spolu s česnekem a solí najemno.
- Počkejte 10 minut, aby se ingredience rozležely.
- Poté do mixéru přidejte tahini. Mixujte, dokud nebude mít krémovou konzistenci.
- Do pasty přidejte ledovou vodu a mixujte dohladka.
- Pokud je tahini moc hustá, přilijte o 1 až 2 lžíce více vody. (V procesu mixování občas pastu ze stěny mixéru seškrábejte).
- Uvařenou cizrnu prolejte ledovou vodou (asi 30 sekund).
- K pastě přidejte uvařenou cizrnu, kmín a mixujte.
- V průběhu přilévejte olej a mixujte, dokud hummus nebude mít dokonale hladkou konzistenci.
- Trvá to asi 2 minuty, tak buďte trpěliví.
- Případně přidejte další lžíci (i víc) ledové vody.
- Ochutnejte, zda není potřeba dochutit solí nebo citronovou šťávou navíc. Případně dochuťte a ještě chvilku mixujte.
- Hotový hummus si dejte do skleniček nebo misek a ozdobte oblíbenými bylinkami.
- V lednici vydrží až týden.
Tipy, jak můžete tento základní recept na hummus vylepšit:
Zelený hummus
Přidejte k cizrně ¾ hrnku jakýchkoliv zelených bylinek.
Hummus se sušenými rajčaty
Přidejte k cizrně ¾ hrnku sušených rajčat nakládaných v oleji (scezených).
Hummus s černými olivami
K cizrně přidejte ¾ hrnku černých oliv.
Máte-li rádi luštěninové pomazánky, hummus pro vás bude skvělou volbou!

Hummus bez tahini
Zde je snadný způsob, jak připravit recept na cizrnovou pomazánku bez tahini! Je dokonale krémový.
Co budeme potřebovat
- 1 střední stroužek česneku
- 2 plechovky cizrny
- 1 velký citron (¼ šálku citronové šťávy)
- 30 ml tekutiny z plechovky od cizrny nebo vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička košer soli
- ¼ lžičky kmínu
- 1 lžíce arašídového másla (nebo mandlového másla nebo kešu másla)
Postup
- Česnek oloupeme.
- Cizrnu sceďte a tekutinu si odložte.
- Odšťavněte citron.
- Česnek nasekejte, dokud nebude jemný.
- Přidejte cizrnu, citronovou šťávu, 30 ml tekutiny, olivový olej, košer sůl, kmín a arašídové máslo.
- Mixujte několik minut, dokud nebude velmi krémové.

Domácí hummus s červenou řepou
Poohlížíte se po něčem zdravém k nakousnutí? Pak můžeme nabídnout kousek této výborné pomazánky z cizrny. Vyzkoušejte tento recept a vytvořte si skvělou snídaní, svačinu nebo večeři.
Co budeme potřebovat
- 1 plechovka cizrny
- 2 střední předvařené červené řepy
- 2 stroužky česneku
- šťáva z jednoho středního citronu
- 2-3 lžíce tahini
- 2-3 lžíce olivového oleje
- ¼ lžičky soli
- ½ lžičky mletého kmínu
Postup
- Řepu a česnek si nakrájejte na kostičky.
- Dejte je do mixéru a přidejte zcezenou cizrnu.
- Mixujte 1 minutu, poté přidejte citron, tahini, olej, sůl, kmín a mixujte, dokud není konzistence krémová.
- Případně přidejte více tahini nebo ledovou vodu po lžících.
- Ochutnejte, zda není potřeba dochutit.
- V lednici můžete uchovávat 4-5 dní.

Objevte podobné tipy
Izraelský hummus s pečenou paprikou
Už jste někdy ochutnali pomazánku z pečené zeleniny? Že ne? Určitě by byla škoda nevyzkoušet. Tento recept na hummus si zasloužil i video, tak nakoukněte.
Co budeme potřebovat
- 2 velké červené papriky
- 6 stroužků česneku
- 1 lžička olivového oleje
- 2 hrnky vařené cizrny (tj. 1 hrnek sušené/nebo v konzervě)
- 3 lžíce tahini
- šťáva z citronu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce vody
- 1 lžíce balzamikového octa
- ½ lžičky mleté papriky
- ½ lžičky soli
Postup
- Troubu si předehřejte na 205 °C.
- Červené papriky umyjte, očistěte od semínek a nakrájejte na silnější plátky.
- Dejte je na plech vyložený pečícím papírem a potřete je olivovým olejem.
- Přidejte k nim všechen česnek (neloupejte!), také je potřete olejem.
- Pečte asi 25 minut.
- Po upečení můžete česnek oloupat.
- Dejte všechny ingredience (kromě cizrny) do mixéru a mixujte dohladka.
- Občas seškrábněte okraje mixéru, aby se vše dobře rozmixovalo.
- Přidejte cizrnu a znovu mixujte.
- Pokud chcete, aby byl hummus hustší, přidejte tahini, pokud řidší, přidejte vodu.
- Případně dochuťte extra solí nebo citronovou šťávou.

Recept na domácí sezamovou pastu tahini
Co budeme potřebovat
- 3 hrnky sezamových semínek (450 g)
Postup
- Sezamová semínka opečte na pánvi dozlatova, stále míchejte, rychle se připalují.
- Hotové je z pánvičky přesypte na plech a nechte vychladit.
- Jakmile vystydnou, nasypte je do mixéru a mixujte 5-10 minut.
- V celém procesu nezapomeňte seškrabávat sezam ze stěn mixéru.
Tipy na servírování hummusu
Ozdobte pečenými rajčaty, plátky pečeného citronu, pečenými piniovými ořechy, posypané kurkumou, bazalkou nebo oreganem.
Hummus může být i skvělý tip na salátovou zálivku. Stačí jej smíchat s olivovým olejem, citronovou šťávou a mletou paprikou.
Tak co, který hummus si dnes uděláte?
Jak vidíte, nemusí se vždy využít jen jako pomazánka nebo dip. Jako pomazánka je prostě skvělý na křupavém kousku pečiva.
A pokud doma nemáte pečivo čerstvé, klidně zužitkujte starší. Dejte jej nachvíli zapéct do topinkovače. Využití zásob pečiva se opravdu vyplatí. Pokud se chcete dozvědět o topinkovačích mnohem více, přečtěte si hodnocení, rady a tipy na výběr topinkovače.
Díky němu existuje i jeden ze způsobů, jak připravit lososa. Stačí smíchat hummus a tymián, potřít lososa a dát péct.
Ať už to bude jakýkoliv z receptů, jistě si to nemusíte vyčítat. Tato proteinová dobrota je zdravá. A co víc? Je to fitness strava.