Sulc je vlastně ztuhlý vývar s masem, tak jednoduše bychom tento pokrm mohli popsat.
Masové želé se díky teplotě v ústech doslova rozplyne na jazyku a vaše chuťové pohárky ochutnají jen delikátní chuť silného masového vývaru, zeleniny, bylinek a masa!
Nepřemýšlejte více a vyzkoušejte všechny tyto luxusní recepty na huspeninu! A pozor mysleli jsme i na ty nejmenší strávníky. Těm můžete připravit lahodné sladké želé s ovocem, uvidíte jak si pochutnají!
Tak jakým receptem začnete?
Huspenina z vepřového kolena
Tento pokrm je velmi oblíbený, i když jeho příprava zabere více než den! Jedná se o pokrm plný masa ztuhlý v želé. Chcete-li vyrobit skutečný vepřový sulc, potom by, mělo být založeno na mastném vepřovém vývaru bez použití želatiny. Dno misky naplníme nakrájeným vepřovým masem, zeleninou a zalijeme vývarem. Po 24 hodinách v lednici je váš aspik z masa připraven k podávání!
Co budeme potřebovat
- Střední vepřové koleno
- 1 kg vepřových kostí
- 2 mrkve
- 2 cibule
- 3 bobkové listy
- 2 stroužky česneku
- 10 kuliček pepře
- 10 kuliček nového koření
- Křen, hořčice nebo ocet (k podávání)
- Pytlík želatiny
Postup
- Vepřové koleno a kosti Umístěte klusáky a kosti do velkého hrnce
- Podlijeme vodou a přivedeme k varu
- Vaříme několik minut
- Hrnec odstraníme z plotny a vodu vylijeme
- Do hrnce s masem, přidáme mrkev, oloupanou cibuli, bobkové listy, česnek a kuličky pepře
- Podlijeme vodou a přivedeme znovu k varu
- Snížíme teplotu a vaříme 3 hodiny
- Tekutina výrazně zmenší objem a začne houstnout
- Scedíme, ale vývar si necháme stranou
- Dobře vývar okořeníme (huspenina potřebuje trochu přesolenou chuť) a přidáme želatinu
- Všechno maso obereme od kostí a nakrájíme na kousky
- Maso rozdělíme do malých misek
- Na dno misek můžeme umístit vařenou mrkev a zelený hrášek
- Zeleninu přelijeme odloženým vývarem
- Misky vložíme do lednice a necháme přes noc uležet a ztuhnout
- Tento recept na huspeninu podáváme s křenem, hořčicí nebo octem
Domácí aspik se většinou podává k nějaké sváteční příležitosti, jako jsou různé oslavy nebo svátky. Načerpejte další inspiraci, co při těchto příležitostech hostům podávat. Vyzkoušejte například lahodné rolky z listového těsta, nebo skvělé chlebíčky, nebo nejrůznější pomazánky, kterými rozhodně neurazíte.

Domácí huspenina z kuřecího masa
Aspik je slané masové želé, které se vyrábí z vývaru, který chladnutím houstne. U tohoto receptu na domácí sulc si připravíme silný domácí vývar, který poté požijeme.
Co budeme potřebovat
- 1 l vody
- 450 g kuřecích stehen
- Velká žlutá cibule (oloupaná vcelku)
- 2 velké mrkve (oloupané vcelku)
- 2 lžíce želatiny
- Lžička soli
- Lžička pepře
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
Postup
- Do hrnce s vodou přidáme kuřecí maso, mrkve, cibuli a sůl
- Vše dohromady přivedeme k varu
- Poté teplotu snížíme na velmi nízkou a necháme vařit další 4 hodiny
- Odstraníme mrkev a cibuli
- Na ozdobu můžeme použít mrkev a cibuli můžeme vyhodit
- Vyjmeme kuře z hrnce
- Kuře očistíme od kostí (pokud je potřeba) a nakrájíme na malé kousky
- Do 60 ml přidáme vodu pokojové teploty a ve vodě rozpustíme želatinu
- Jakmile se rozpustí, přidáme jí do vývaru
- Do nádoby na aspik vhodíme kuře, mrkev a posypeme petrželkou a koprem
- Kuře a bylinky zalijeme vývarem
- Necháme v lednici ztuhnout, tento proces může trvat přibližně 6 hodin

Objevte podobné tipy
Zelenina v aspiku
Huspenina je zejména ve Východní Evropě oblíbené jídlo. Nepřipravuje se však jen masový nebo rybí sulc, ale i zeleninový. Tato zeleninová huspenina je lehká a výborná, navíc se hodí jako příloha k hlavnímu jídlu nebo si jí můžete jednoduše uvařit, když si chcete dát zdravou svačinku.
Co budeme potřebovat
- Cibule
- Mrkev
- 300 g květáku
- Střední cuketu
- 3 papriky (různé barvy)
- 3 rajčata
- 500 g žampionů
- Svazek bazalky
- 30 g želatiny
- Sůl (podle chuti)
- 1 l zeleninového vývaru
Postup
- Zeleninu umyjeme
- Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka
- Květák rozdělíme na růžičky, a pokud jsou růžičky příliš velké, tak je rozkrájíme na menší kusy
- Cuketu oloupeme a nakrájíme na kolečka
- Každou papriku nakrájíme na tři části a poté tyto kousky nakrájíme na plátky
- Vezmeme rajčata a vyřízneme stopky
- Rajčata nakrájíme na kostky
- Cibuli oloupeme
- Bazalku omyjeme a nasekáme
- 1 litr vývaru přivedeme k varu
- Vložíme celou cibuli do pánve
- Osolíme a cibuli opékáme 3 minuty
- Dále přidáme mrkev, květák, žampiony, papriky a cuketu
- Ingredience vaříme 10 minut
- Vypneme sporák a vyndáme cibuli
- Do samostatné misky nalijeme horký zeleninový vývar a rozpustíme tam želatinu
- Vývar necháme trochu vychladnout
- Zeleninu dáme do formy na aspik
- Přidáme syrová rajčata
- Vše posypeme nasekanou bazalkou a zalijeme teplým vývarem
- Zeleninový aspik dáme na 2 hodiny do lednice
- Sulc se zeleninu, poté nakrájíme na porce a podáváme

Ovoce v želé
Tento recept na domácí huspeninu zařazuji spíše kvůli těm nejmenším strávníkům. Je to skvělý způsob jak, skrze zábavné jídlo, do dětí dostat vitamíny. Uvidíte, kolik srandy si u stolu užijete s tímto třesoucím se sladkým sulcem.
Co budeme potřebovat
- 2 x 85 g jahodového želé
- 125 g nakrájených broskví
- 125 g jahod (nakrájených na plátky)
- 100 g borůvek
- 300 ml smetany ke šlehání
Postup
- Jeden balíček želé si připravíme podle návodu na obalu
- Necháme jí vychladnout
- Mezitím si lehce vymažeme formu rostlinným olejem
- Vychladlé želé nalijeme do formy a ovoce rovnoměrně rozmístíme po želé
- Dáme na 2 hodiny do lednice, aby úplně ztuhlo
- Smícháme druhý balíček želé s 250 ml vroucí vody
- Mícháme, aby se rozpustilo, poté dáme do lednice, dokud nevychladne a nezačne tuhnout
- Mixérem si ušleháme smetanu, aby byla mírně hustá
- Přidáme vychladlé želé ve sklenici a znovu začneme šlehat do hladka
- Směs nalijeme do formičky na ovoce v aspiku
- Vrátíme do lednice na další 2 hodiny, aby smetanová vrstva úplně ztuhla
- Želé vyjmeme z lednice a ostrým nožem opatrně uvolníme dezert z formy podél okrajů
- Ihned podáváme nebo chladíme, dokud nebudeme ovocnou huspeninu připraveni servírovat

Co je huspenina?
V tuto chvíli vás asi zajímá, jak aspik chutná a jak ho jíst.
Aspik je zkrátka spojení masa, cibule, česneku a čerstvých bylinek v želatině z vývaru z kostí a koření. Připravuje se tepelnou úpravou a konzumuje se za studena. Toto masové želé se teplem v ústech rozplyne a uvolní úžasný vývar.
Ano, může to znít divně, ale toto jídlo se připravuje a konzumuje už STOLETÍ, a to z dobrého důvodu.
Ve východní Evropě se toto jídlo nazývá „kholodets“. Příprava tohoto jídla trvá tradičně velmi, velmi dlouho.
V průběhu dne se uvaří kosti s velkým množstvím chrupavek – jako prasečí a kravské nohy, prasečí kolena nebo kuřecí nohy – spolu s mrkví, bylinkami, cibulí atd. Tento proces z kostí uvolnil veškerý kolagen a dřeň, čímž vzniká přírodní želatina.
Dnes se tento proces často vynechává a volí se rychlejší možnost, a to použití želatiny pro urychlení procesu přípravy.
Kdysi se aspik jedl, protože to byl vynikající a skvělý způsob, jak využít kosti bohaté na kolagen. Tradičně se podává spolu s teplou bramborovou kaší.
Huspenina je skvělým zdrojem bílkovin a dalších živin a přitom je nízko sacharidový.
Tipy na výrobu huspeniny
Maso k použití: Jak je uvedeno výše, nejlepší maso pro aspik je vepřové maso – zejména nohy kvůli vší té přírodní želatině. Ale protože mnohým se nemusí líbit představa konzumace prasečích nohou, používá se kuřecí maso s kostmi a želatinové balíčky.
Zelenina k použití: Stejně jako u každého vývaru používáme všechny obvyklé druhy zeleniny. Celer, mrkev a cibule vytvoří dokonalý aspik.
Bylinky: Můžete použít jakékoli čerstvé bylinky, které máte rádi. Miluji čerstvý kopr a petržel.
Další: Někdy do vývaru vhodím pár bobkových listů (nezapomeňte je odstranit, než necháte želatinu ztuhnout).
Můžete huspeninu zamrazit?
Opravdu bych nedoporučovala huspeninu zmrazovat.
Textura a chuť by po rozmrazení prostě nebyly stejné. Toto jídlo se nejlépe konzumuje čerstvé. Pokud však máte zbytky, vydrží ve vzduchotěsné nádobě v lednici asi týden.