Nejlepší recepty na domácí sulc! Zkuste ho s vepřovým nebo kuřecím masem, zeleninou či ovocem

Sulc je vlastně ztuhlý vývar s masem, tak jednoduše bychom tento pokrm mohli popsat.

Masové želé se díky teplotě v ústech doslova rozplyne na jazyku a vaše chuťové pohárky ochutnají jen delikátní chuť silného masového vývaru, zeleniny, bylinek a masa!

Nepřemýšlejte více a vyzkoušejte všechny tyto luxusní recepty na huspeninu! A pozor mysleli jsme i na ty nejmenší strávníky. Těm můžete připravit lahodné sladké želé s ovocem, uvidíte jak si pochutnají!

Tak jakým receptem začnete?

Huspenina z vepřového kolena

Tento pokrm je velmi oblíbený, i když jeho příprava zabere více než den! Jedná se o pokrm plný masa ztuhlý v želé.  Chcete-li vyrobit skutečný vepřový sulc, potom by, mělo být založeno na mastném vepřovém vývaru bez použití želatiny. Dno misky naplníme nakrájeným vepřovým masem, zeleninou a zalijeme vývarem. Po 24 hodinách v lednici je váš aspik z masa připraven k podávání!

Co budeme potřebovat

  1. Střední vepřové koleno
  2. 1 kg vepřových kostí
  3. 2 mrkve
  4. 2 cibule
  5. 3 bobkové listy
  6. 2 stroužky česneku
  7. 10 kuliček pepře
  8. 10 kuliček nového koření
  9. Křen, hořčice nebo ocet (k podávání)
  10. Pytlík želatiny

Postup

  1. Vepřové koleno a kosti Umístěte klusáky a kosti do velkého hrnce
  2. Podlijeme vodou a přivedeme k varu
  3. Vaříme několik minut
  4. Hrnec odstraníme z plotny a vodu vylijeme
  5. Do hrnce s masem, přidáme mrkev, oloupanou cibuli, bobkové listy, česnek a kuličky pepře
  6. Podlijeme vodou a přivedeme znovu k varu
  7. Snížíme teplotu a vaříme 3 hodiny
  8. Tekutina výrazně zmenší objem a začne houstnout
  9. Scedíme, ale vývar si necháme stranou
  10. Dobře vývar okořeníme (huspenina potřebuje trochu přesolenou chuť) a přidáme želatinu
  11. Všechno maso obereme od kostí a nakrájíme na kousky
  12. Maso rozdělíme do malých misek
  13. Na dno misek můžeme umístit vařenou mrkev a zelený hrášek
  14. Zeleninu přelijeme odloženým vývarem
  15. Misky vložíme do lednice a necháme přes noc uležet a ztuhnout
  16. Tento recept na huspeninu podáváme s křenem, hořčicí nebo octem

Domácí aspik se většinou podává k nějaké sváteční příležitosti, jako jsou různé oslavy nebo svátky. Načerpejte další inspiraci, co při těchto příležitostech hostům podávat. Vyzkoušejte například lahodné rolky z listového těsta, nebo skvělé chlebíčky, nebo nejrůznější pomazánky, kterými rozhodně neurazíte.

Dokonalý aspik z vepřového masa se zeleninou v želatině.
Zdroj: gastrosenses.com

Domácí huspenina z kuřecího masa

Aspik je slané masové želé, které se vyrábí z vývaru, který chladnutím houstne. U tohoto receptu na domácí sulc si připravíme silný domácí vývar, který poté požijeme.

Co budeme potřebovat

  1. 1 l vody
  2. 450 g kuřecích stehen
  3. Velká žlutá cibule (oloupaná vcelku)
  4. 2 velké mrkve (oloupané vcelku)
  5. 2 lžíce želatiny
  6. Lžička soli
  7. Lžička pepře
  8. 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  9. 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru

Postup

  1. Do hrnce s vodou přidáme kuřecí maso, mrkve, cibuli a sůl
  2. Vše dohromady přivedeme k varu
  3. Poté teplotu snížíme na velmi nízkou a necháme vařit další 4 hodiny
  4. Odstraníme mrkev a cibuli
  5. Na ozdobu můžeme použít mrkev a cibuli můžeme vyhodit
  6. Vyjmeme kuře z hrnce
  7. Kuře očistíme od kostí (pokud je potřeba) a nakrájíme na malé kousky
  8. Do 60 ml přidáme vodu pokojové teploty a ve vodě rozpustíme želatinu
  9. Jakmile se rozpustí, přidáme jí do vývaru
  10. Do nádoby na aspik vhodíme kuře, mrkev a posypeme petrželkou a koprem
  11. Kuře a bylinky zalijeme vývarem
  12. Necháme v lednici ztuhnout, tento proces může trvat přibližně 6 hodin
Lahodný pokrm ze želatiny a kuřecího masa se zeleninou.
Zdroj: melangery.com

Zelenina v aspiku

Huspenina je zejména ve Východní Evropě oblíbené jídlo. Nepřipravuje se však jen masový nebo rybí sulc, ale i zeleninový. Tato zeleninová huspenina je lehká a výborná, navíc se hodí jako příloha k hlavnímu jídlu nebo si jí můžete jednoduše uvařit, když si chcete dát zdravou svačinku.

Co budeme potřebovat

  1. Cibule
  2. Mrkev
  3. 300 g květáku
  4. Střední cuketu
  5. 3 papriky (různé barvy)
  6. 3 rajčata
  7. 500 g žampionů
  8. Svazek bazalky
  9. 30 g želatiny
  10. Sůl (podle chuti)
  11. 1 l zeleninového vývaru

Postup

  1. Zeleninu umyjeme
  2. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka
  3. Květák rozdělíme na růžičky, a pokud jsou růžičky příliš velké, tak je rozkrájíme na menší kusy
  4. Cuketu oloupeme a nakrájíme na kolečka
  5. Každou papriku nakrájíme na tři části a poté tyto kousky nakrájíme na plátky
  6. Vezmeme rajčata a vyřízneme stopky
  7. Rajčata nakrájíme na kostky
  8. Cibuli oloupeme
  9. Bazalku omyjeme a nasekáme
  10. 1 litr vývaru přivedeme k varu
  11. Vložíme celou cibuli do pánve
  12. Osolíme a cibuli opékáme 3 minuty
  13. Dále přidáme mrkev, květák, žampiony, papriky a cuketu
  14. Ingredience vaříme 10 minut
  15. Vypneme sporák a vyndáme cibuli
  16. Do samostatné misky nalijeme horký zeleninový vývar a rozpustíme tam želatinu
  17. Vývar necháme trochu vychladnout
  18. Zeleninu dáme do formy na aspik
  19. Přidáme syrová rajčata
  20. Vše posypeme nasekanou bazalkou a zalijeme teplým vývarem
  21. Zeleninový aspik dáme na 2 hodiny do lednice
  22. Sulc se zeleninu, poté nakrájíme na porce a podáváme
Rajčata, cuketa, mrkev, paprika v aspiku s bylinkami.
Zdroj: gardenandgun.com

Ovoce v želé

Tento recept na domácí huspeninu zařazuji spíše kvůli těm nejmenším strávníkům. Je to skvělý způsob jak, skrze zábavné jídlo, do dětí dostat vitamíny. Uvidíte, kolik srandy si u stolu užijete s tímto třesoucím se sladkým sulcem.

Co budeme potřebovat

  1. 2 x 85 g jahodového želé
  2. 125 g nakrájených broskví
  3. 125 g jahod (nakrájených na plátky)
  4. 100 g borůvek
  5. 300 ml smetany ke šlehání

Postup

  1. Jeden balíček želé si připravíme podle návodu na obalu
  2. Necháme jí vychladnout
  3. Mezitím si lehce vymažeme formu rostlinným olejem
  4. Vychladlé želé nalijeme do formy a ovoce rovnoměrně rozmístíme po želé
  5. Dáme na 2 hodiny do lednice, aby úplně ztuhlo
  6. Smícháme druhý balíček želé s 250 ml vroucí vody
  7. Mícháme, aby se rozpustilo, poté dáme do lednice, dokud nevychladne a nezačne tuhnout
  8. Mixérem si ušleháme smetanu, aby byla mírně hustá
  9. Přidáme vychladlé želé ve sklenici a znovu začneme šlehat do hladka
  10. Směs nalijeme do formičky na ovoce v aspiku
  11. Vrátíme do lednice na další 2 hodiny, aby smetanová vrstva úplně ztuhla
  12. Želé vyjmeme z lednice a ostrým nožem opatrně uvolníme dezert z formy podél okrajů
  13. Ihned podáváme nebo chladíme, dokud nebudeme ovocnou huspeninu připraveni servírovat
Lahodné žele se sladkým lesním ovocem.
Zdroj: tastefrance.com

Co je huspenina?

V tuto chvíli vás asi zajímá, jak aspik chutná a jak ho jíst.

Aspik je zkrátka spojení masa, cibule, česneku a čerstvých bylinek v želatině z vývaru z kostí a koření. Připravuje se tepelnou úpravou a konzumuje se za studena. Toto masové želé se teplem v ústech rozplyne a uvolní úžasný vývar.

Ano, může to znít divně, ale toto jídlo se připravuje a konzumuje už STOLETÍ, a to z dobrého důvodu.

Ve východní Evropě se toto jídlo nazývá „kholodets“. Příprava tohoto jídla trvá tradičně velmi, velmi dlouho.

V průběhu dne se uvaří kosti s velkým množstvím chrupavek – jako prasečí a kravské nohy, prasečí kolena nebo kuřecí nohy – spolu s mrkví, bylinkami, cibulí atd. Tento proces z kostí uvolnil veškerý kolagen a dřeň, čímž vzniká přírodní želatina.

Dnes se tento proces často vynechává a volí se rychlejší možnost, a to použití želatiny pro urychlení procesu přípravy.

Kdysi se aspik jedl, protože to byl vynikající a skvělý způsob, jak využít kosti bohaté na kolagen. Tradičně se podává spolu s teplou bramborovou kaší.

Huspenina je skvělým zdrojem bílkovin a dalších živin a přitom je nízko sacharidový.

Tipy na výrobu huspeniny

Maso k použití: Jak je uvedeno výše, nejlepší maso pro aspik je vepřové maso – zejména nohy kvůli vší té přírodní želatině. Ale protože mnohým se nemusí líbit představa konzumace prasečích nohou, používá se kuřecí maso s kostmi a želatinové balíčky.

Zelenina k použití: Stejně jako u každého vývaru používáme všechny obvyklé druhy zeleniny. Celer, mrkev a cibule vytvoří dokonalý aspik.

Bylinky: Můžete použít jakékoli čerstvé bylinky, které máte rádi. Miluji čerstvý kopr a petržel.

Další: Někdy do vývaru vhodím pár bobkových listů (nezapomeňte je odstranit, než necháte želatinu ztuhnout).

Můžete huspeninu zamrazit?

Opravdu bych nedoporučovala huspeninu zmrazovat.

Textura a chuť by po rozmrazení prostě nebyly stejné. Toto jídlo se nejlépe konzumuje čerstvé. Pokud však máte zbytky, vydrží ve vzduchotěsné nádobě v lednici asi týden.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X