5 lahodných receptů na dhal s čočkou přesně jako v Indii! Vyzkoušíte ho s námi?

S těmito recepty na indický dhal se přenesete rovnou do Indie!

Lahodné kombinace koření z Dálného východu vás nenechají klidnými.

Zároveň je tento pokrm pravou bílkovinovou bombou, což je zásadní pro kvalitní růst svalů!

Zkusíte ho s námi?

Indický dhal z červené čočky

Tento indický pokrm je připravený prakticky za 30 minut, až tak je snadný na přípravu. Prostě takový „one pot“ recept, který chutná přímo fantasticky! Připravte pro svou rodinu pravou indickou hostinu!

Co budeme potřebovat

  1. Lžíce olivového oleje
  2. Velkou cibuli (nakrájenou nadrobno)
  3. 5 stroužků česneku
  4. 20 g čerstvého zázvoru (oloupaného a nakrájeného)
  5. Polévková lžíce indického koření (Garam Masala)
  6. Lžička kurkumy
  7. ½ lžičky chilli
  8. 270 g červené čočky (nevařené)
  9. 400 g konzervovaných rajčat
  10. 380 g kokosového mléka
  11. 700 ml zeleninového vývaru
  12. Lžička soli
  13. Šťáva z ½ citronu
  14. 90 g baby špenátu
  15. 750 g vařené rýže

Postup

  1. Ve velkém hrnci si na střední teplotu orestujeme nakrájenou cibuli na olivovém oleji
  2. Poté přidáme česnek a zázvor
  3. Restujeme zhruba 5-8 minut
  4. Do hrnce přisypeme indické koření, kurkumu a chilli
  5. Směs společně mícháme, dokud se nerozvoní
  6. Do hrnce přidáme čočku, rajčata včetně šťávy, kokosové mléko a vývar
  7. Vše společně dobře promícháme a zvýšíme teplotu
  8. Směs přivedeme k varu a takto vaříme asi 15 minu, dokud čočka nebude měkká
  9. Do hrnce vymačkáme ½ citronu a přidáme špenát
  10. Podle chuti dosolíme
  11. Servírujeme s uvařenou rýži

Pokud nemůžete použít kokosové mléko, použijte míste něj smetanu z kešu oříšků. Recept na indický dhal bude fungovat i s neslazeným mandlovým/sójovým/ovesným mlékem.

Pravý indický pokrm z čočky a koriandrem.
Zdroj: happyskinkitchen.com

Veganský čočkový dhal

Tento lákavě krémový pokrm je tím nejlepším nápadem na výborný sobotní oběd. Vůně, která se bude linout celým vaším domovem, naláká všechny strávníky ke stolu ještě dřív než skončíte s vařením.

Co budeme potřebovat

  1. 2 lžíce olivového oleje
  2. Cibuli (nakrájenou na kostičky)
  3. Lžíci strouhaného zázvoru
  4. Lžičku chilli
  5. 2 Keříková rajčata (nakrájená nadrobno)
  6. Hrst koriandru
  7. 2 lžíce kari
  8. Lžička hořčičného semínka
  9. 2 lžičky kmínu
  10. Lžička mleté skořice
  11. Lžička skořice
  12. 2 stroužky česneku
  13. 700 ml zeleninového vývaru
  14. 250 ml kokosového mléka
  15. 180 g červené čočky
  16. Šťáva z 1 citronu
  17. Špetka soli a pepře

Postup

  1. Na střední teplotu si rozehřejeme velký hrnec
  2. Přidáme do něj olivový olej, cibuli, zázvor, chilli, rajčata a koriandr
  3. Osolíme a opepříme
  4. Směs v hrnci mícháme, dokud nám cibule nezezlátne, což je asi 5 minut
  5. Přidáme kari a hořčičná semínka
  6. Když začnou semínka praskat, přidáme zbytek koření a česnek
  7. Směs vaříme, dokud se nerozvoní
  8. Přidáme čočku, vývar a kokosové mléko
  9. Když začne směs v hrnci bublat, snížíme teplotu na minimum
  10. Takto necháme směs probublávat asi 20 minut, dokud čočka není krásně měkká
  11. Dhal ochutnáme a podle potřeby dochutíme, například solí a citronovou šťávou
Indický pokrm dělaný na veganský způsob s tofu.
Zdroj: myhappymorning.fr

Pálivý dhal s jalapeňo

Jestli rádi lechtáte své chuťové pohárky něčím štiplavým, tak se rovnou vrhněte na tento recept na čočkový dhal a za méně než 30 minut si tento pokrm plný exotických kombinací vychutnejte!

Postup

  1. 200 g červené čočky
  2. 2 lžíce zázvoru
  3. Lžička hořčičného semínka
  4. 50 g čerstvého koriandru
  5. 4 keříková rajčata (nakrájená)
  6. 3 cibule (nakrájené)
  7. 3 papričky jalapeňos
  8. Lžíce mletého kmínu
  9. 6 stroužků česneku
  10. 2 lžíce olivového oleje
  11. 250 ml vody
  12. Špetka soli
  13. 300 g uvařené jasmínové rýže

Postup

  1. Čočku si přes noc namočíme
  2. Druhý den jí uvaříme v osolené vodě nebo v tlakovém hrnci
  3. Vaříme jí, dokud není krásně měkká na skus
  4. Na pánvi si poté rozehřejeme olej a přidáme hořčičná semínka
  5. Když semínka začnou praskat, tak přidáme cibuli, zázvor, jalapeňos a česnek
  6. Smažíme, dokud cibule s česnekem nebudou mít zlatý nádech
  7. Poté přidáme nasekaný koriandr, kmín a rajčata
  8. Vše dobře promícháme a vaříme, dokud nám rajčata nezměknou
  9. Přidáme vodu a vaříme dalších 6 minut
  10. Do směsi přidáme uvařenou čočku a promícháme
  11. Dosolíme podle chuti a sundáme z plotny
  12. Dhal podáváme ještě teplý s uvařenou jasmínovou rýží
Štiplavý pokrm z čočky s chilli, jalapenos a česnekem.
Zdroj: binjalsvegkitchen.com

Čočkový dhal s kari

Jednoduché indické kari temperované kvalitním kořením a bylinkami je velmi oblíbeným pokrmem v Indii, kde se podává s rýži nebo naan chlebem.

Co budeme potřebovat

Na čočku

  1. 200 g červené čočky
  2. Lžička kurkumy
  3. 450 ml vody

Na základ

  1. Lžička ghí
  2. Lžička mletého kmínu
  3. 2 lžičky celého kmínu
  4. 2 keříková rajčata (nakrájená)
  5. ½ cibule (najemno nakrájená)
  6. 2 zelené chilli papričky (nasekané)
  7. Špetka sušeného koriandru
  8. Lžička soli
  9. Hrst čerstvého koriandru (nasekaný)

Na temperování

  1. 2 lžičky ghí
  2. Lžička hořčičných semínek
  3. Lžička kmínu
  4. 2 lžičky chilli
  5. ½ lžičky červené papriky

Postup

  1. Čočku si důkladně propláchneme a namočíme na 15 minut do vody
  2. Poté jí scedíme a dáme do hrnce s vodou
  3. Přidáme kurkumu a přivedeme k varu
  4. Takto vaříme 2-3 minuty, potom teplotu stáhneme a na střední teplotu vaříme dalších 30 minut
  5. Čočka musí být měkká na skus, pokud není, vařte dalších 5 minut
  6. Finální verze čočky by měla mít krásně krémovou konzistenci
  7. Na základ si na pánvi rozehřejeme ghí a přidáme semínka kmínu
  8. Opékáme a poté přidáváme cibuli společně se zeleným chilli
  9. Restujeme, dokud se směs nerozvoní
  10. Přidáme rajčata, která pomačkáme, aby pustila šťávu
  11. Na pánev vhodíme drcený kmín, koriandrové koření, chilli prášek a sůl
  12. Vše dobře promícháme a k základu přidáme uvařenou čočku
  13. Přikryjeme a dhal necháme 5 minut vařit
  14. Jestli se nám zdá konzistence moc hustá přidáme trochu vody
  15. Do nové pánve přidáme ghí
  16. To necháme rozpustit a přidáme hořčičná semínka a celý kmín
  17. Semínka opražíme, přidáme chilli a papriku
  18. Touto pálivou směsí přelijeme před servírováním dhal a dozdobíme nasekaným koriandrem
Indický krémový a dochucený pokrm s kari a indickým kořením.
Zdroj: playfulcooking.com

Indický dhal s kokosovým mlékem

Indický pokrm ovoněný kokosovým mlékem, které ho udělá ještě více krémovým a chutnějším. Nebojte se této lahodné kombinace, opravdu to za tu chuť stojí.

Co budeme potřebovat

  • Lžíce kokosového oleje
  • 600 g cibule (nakrájené na kostičky)
  • 4 stroužky česneku (prolisovaný)
  • Lžíce čerstvého zázvoru (nastrouhaný)
  • Lžička kurkumy
  • ½ lžičky koriandru
  • ½ lžičky pepře
  • lžička soli
  • ½ lžičky červené papriky
  • 380 g červené čočky(nevařené)
  • Plechovka kokosového mléka
  • 3 hrnečky zeleninového vývaru
  • Hrst čerstvého koriandru
  • 400 g vařené jasmínové rýže

Postup

  • Pánev si na střední teplotu rozehřejme na sporáku, přidáme kokosový olej
  • Když se olej roztaví přidáme nakrájenou cibuli, česnek a zázvor
  • Mícháme, dokud ingredience nezměknou
  • Poté přidáváme koření, kokosové mléko, čočku a vývar
  • Zvýšíme teplotu, aby se směs začala mírně vařit
  • Když směs začne lehce probublávat, tak jí necháme po dobu 25-30 minut odkryté vařit
  • Vaříme tak dlouho, dokud čočka nezměkne a dhal nezhoustne
  • Poté sundaváme z plotny
  • Dhal podáváme s čerstvým koriandrem, rýží nebo samotný
Krémový indický pokrm s kokosovým mlékem a chlebem.
Zdroj: thenourishednaturally.co.uk

Dhal s kuřecím masem a čočkou

Lahodné jídlo s červenou čočkou, kokosovým mlékem, jednoduchým kořením a šťavnatým kuřecím masem se tento pokrm stává přímo proteinovou bombou!

Co budeme potřebovat

  • 500 g kuřecích stehen (bez kůže)
  • Lžička olivového oleje
  • 3 stroužky česneku (prolisovaného)
  • Lžíce čerstvého zázvoru (nastrouhaného)
  • Chilli paprička (nakrájená)
  • ½ lžičky kmínu
  • Lžička hořčičných semínek
  • 3 lžičky kurkumy
  • Lžička indického koření (Garam Masala)
  • 200 g červené čočky (nevařené)
  • 400 ml konzervovaných rajčat (nakrájených)
  • 400 ml kokosového mléka
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • Šťáva z ½ citronu
  • 2 hrsti baby špenátu
  • Špetka soli a pepře

Postup

  • Kuře osolíme a opepříme
  • Na pánvi si rozehřejeme olej a na vysokou teplotu kuře začneme opékat
  • Kuře opékáme z každé strany 5 minut do zhnědnutí
  • Když je kuře hotové, dáme ho stranou
  • Poté si ve velkém hrnci rozehřejeme olej a přidáme cibuli
  • Cibuli smažíme do měkka a dozlatova
  • Přidáváme česnek, zázvor a chilli, za stálého míchání vaříme
  • Poté ke směsi přidáváme kmín, kurkumu, koriandr, hořčičná semínka a garam masalu
  • Chvíli povaříme a pak přidáváme kuře
  • Do směsi přidáme čočku, rajčata včetně šťávy, kokosové mléko a vývar
  • Promícháme a necháme na nízkou teplotu 15-20 minut vařit
  • Čočka musí být měkká a zároveň se směs musí zredukovat a zhoustnout
  • Dhal ochutnáme a podle našich preferencí osolíme a opepříme
  • Nakonec vmícháme šťávu z citronu a baby špenát

Podávejte teplé s rýží, chlebem naan nebo s papadum. Recepty jsme si pro vás připravili níže.

Lahodný čočkový pokrm s bylinkami a indickým chlebem.
Zdroj: thenourishednaturally.co.uk

Jak připravit chléb naan

Co budeme potřebovat

  • 4 g sypkého droždí
  • 125 ml teplé vody
  • 15 cukru krystal
  • 30 g plnotučného mléka
  • Vejce (rozšlehané)
  • Lžička soli
  • 270 g hladké mouky
  • 2 lžíce ghí
  • 30 g másla
  • Stroužek česneku
  • Hrst koriandru

Postup

  • Nejprve si vytvoříme kvásek
  • Smícháme droždí, teplou vodu a cukr, to vše smícháme v misce, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kvásek vzejít
  • Mezitím si ušleháme mléko s vejcem
  • Mouku si prosejeme do větší mísy a přidáme sůl
  • Do mouky přidáme kvásek a těsto zapracujeme a vytvoříme kouli
  • Mísu zakryjeme utěrkou a necháme alespoň hodinu kynout
  • Nakynuté těsto na pomoučené ploše rozdělíme na šest kusů a z nich vytvoříme kuličky
  • Lehce je pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme na 15 minut odpočinout
  • Poté z každé kuličky vyválíme placky
  • Na pánvi si rozehřejeme velmi tenkou vrstvu oleje na vysokou teplotu
  • Začneme jednotlivě smažit naan placky, z každé strany minutu
  • Povrch by měl být zlatavý a měly by se tvořit bublinky
  • Placky otočíme a znovu minutu smažíme
  • Čerstvě upečený naan potřeme rozpuštěným máslem a posypeme koriandrem
Pravý indický měkký chléb.
Zdroj: biancazapatka.com

Jak připravit papadum

Recepty na papadum, se jako většina receptů liší podle oblasti a domácnosti, kde jsou vařeny. Nejčastěji se vyrábí z čočkové mouky; cizrnové mouky a v nějakých oblastech i z brambor.

Co budeme potřebovat

  • 2 šálky cizrnové mouky
  • Olej
  • ¼ šálku vody
  • Lžička soli
  • Lžička celého kmínu
  • ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře (volitelně)

Postup

  • Troubu si rozehřejeme na nejnižší možnou teplotu
  • Všechny ingredience si ve velké míse smícháme a hněteme, dokud nevznikne lepivé těsto
  • Těsto vyklopíme na lehce pomoučenou plochu a hněteme, dokud není hladké
  • Když je těsto dobře propracované, tak ho vyválíme
  • Těsto musí být velmi tenké, ale pozor, aby se netrhalo
  • Z těsta si vykrajujeme pomocí vykrajovátka kolečka
  • Vykrájené kolečka rozložíme na plech, vložíme do trouby, aby oschla
  • Na pánvi si rozehřejeme olej na středně vysokou teplotu
  • Když je olej rozehřátý, začneme do něj opatrně vkládat vysušená kolečka papaduma
  • Těsto se začne nafukovat a bude vypadat jako puchýř
  • Buďte připravení těsto otočit na druhou stranu a po dalších 30-45 vteřinách sundat z oleje
  • Papadumy naskládáme na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby okapaly od přebytečného oleje
Originální indické papadumy jako skvělá příloha.
Zdroj: sandhyahariharan.co.uk

Stále si nejste jistí proč tento recept vyzkoušet? Důvod vám může dát argument, že indické jídlo je lahodné díky kombinaci koření, které se na přípravu pokrmů používá a potom zejména čerstvé koření. Pokud stále o svém rozhodnutí pochybujete vyzkoušejte jiný recept s touto super zdravou luštěninou a vyzkoušejte například čočkové recepty na nejrůznější způsoby.


Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X