Máte rádi čokoládové cukroví a potrpíte si na vánočních tradicích?
Potom bude vánoční išelské cukroví to pravé pro Vás!
Recept na něj pochází z Rakouska a patří mezi ty velmi tradiční a oblíbené recepty!
Vyzkoušejte naše tipy a pochopíte, proč je někdy nazýváno královským cukrovím!
Klasické išelské dortíčky
Ingredience
Na krém
- 125 ml smetany ke šlehání
- 40 g másla
- 85 g cukru krystalu
- 100 g hořké čokolády
- 1 dcl mléka
- 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 1 žloutek
Na těsto
- 1 žloutek
- 0,5 balíčku vanilkové cukru
- 0,5 citronu
- 225 g hladké mouky
- 150 g másla
- 75 g práškového cukru
Na dokončení
- 50 g meruňkové marmelády
- 250 g fondánu či čokoládové polevy
- 100 g kakaa
- 3 lžíce nasekaných pistácií
- sůl
Postup
- Nejprve si připravte náplň.
- Smetanu s máslem a 60 gramy cukru přiveďte k varu. Poté vmíchejte čokoládu a nechte rozpustit.
- Směs odstavte z ohně, hrnec vložte do studené vodní lázně a za stálého míchání zchlaďte.
- Až bude vlahá, můžete ji z lázně vyjmout,ale i poté občas zamíchejte, jinak po úplném vychladnutí nebude jednolitá.
- Poté dejte alespoň na 4 hodiny do lednice.
- Zhruba 2 lžíce mléka smíchejte s pudinkovým práškem a žloutkem a míchejte do hladka. Zbývající mléko a cukr (25 g) přiveďte k varu a poté za stálého míchání přílívejte směs s pudinkovým práškem a znovu přiveďte k varu.
- Takto vzniklý krém dejte do mísy, přetáhněte potravinářskou fólií a nechte v lednici vychladit.
- Na těsto nejprve smíchejte žloutek a vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z citronu a vmíchejte špetku soli.
- Přidejte mouku a na kousky nakrájené máslo a vypracujte v hladké těsto.
- Těsto zabalte do fólie a dejte do lednice na alespoň 2 hodiny.
- Troubu předehřejte na 170°C a vyložte plech pečicím papírem.
- Těsto položte mezi dva kusy potravinářské fólie a vyválejte na zhruba 2 mm silný plát.
- Vykrajujte kolečka o průměru zhruba 6 cm a pečte po dobu cca. 12 minut.
- Čokoládový krém vyšlehejte jako šlehačku. Poté promíchejte vanilkový krém a na závěr oba krémy opatrně smíchejte.
- Vzniklým krémem naplňte cukrářský sáček. Na každé kolečko naneste krém a přilepte dalším kolečkem. Vrstva krému by měla být zhruba 1 cm vysoká.
- Slepené dortíky nechte zhruba hodinu vychladit.
- Poté přiveďte marmeládu k varu a nanášejte ji na dortíky – nejlépe štětcem.
- Dále rozpusťte ve vodní lázní fondán s kakaem a pokryjte jím hotové dortíky.
- Na závěr dozdobte sekanými pistáciemi.
Išelské cukroví můžete plnit jen marmeládou, nemusí mít nutně i náplň. V případě, že se rozhodnete lepit marmeládou, nanášejte ji na ještě teplá kolečka. Naopak, pokud zachováte původní tradiční recept a budete spojovat krémem, kolečka nechte řádně zchladnout, než začnete krém nanášet.

Křehké išelské cukroví
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 100 g mletých mandlí
- 100 g cukru
- 180 g másla či margarínu
- špetka soli
- 200 g meruňkové marmelády
- 200 g hořké čokolády
- 40 g nasekaných pistácií
Postup
- Ve velké míse smíchejte mouku, mandle, cukr a sůl.
- Přidejte máslo nakrájené na kousky a postupně zpracujte v hladké těsto.
- Hotové těsto zabalte do fólie a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.
- Vál posypte trochou mouky a těsto vyválejte v tenký plát.
- Z plátu vykrajujte kolečka a pečte v předehřáté troubě na 175°C zhruba 10 minut.
- Poté nechte zchladnout.
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a polovinu upečených koleček v ní namáčejte a zdobte pistáciemi.
- Nyní zbývá už jen slepit s kolečky bez čokolády, a to lžičkou meruňkové marmelády.
Křehké išelské cukroví můžete naplnit spolu s marmeládou i krémem. Recept najdete u ostatních receptů na této stránce a nebo na konci článku.

Objevte podobné tipy
Išelské cukroví s kokosovým tukem
Ingredience
Na těsto
- 140 g kokosového tuku
- 60 g cukru
- 1 vejce
- 140 g hladké mouky
- 60 g mletých mandlí
- 1 lžíce skořice
- 2 špetky soli
- trochu mouky na vyválení
Na krém
- 75 g kokosového tuku
- 1 lžíce moučkového cukru
- 40 g čokolády na vaření
- 1 cl rumu
Na dokončení
- 1 lžíce rybízové marmelády
- 100 g čokolády na vaření
- 15 g kokosového tuku
Postup
- Začněte přípravou těsta. Nejprve vyšlehejte kokosový tuk a vejce.
- Přidejte mouku, mandle, skořici a sůl a dobře propracujte.
- Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice.
- Těsto vyválejte na 3 – 4 mm silný plát, podsypávejte moukou dle potřeby.
- Vykrajujte kolečka a pokládejte na pečicím papírem vyložený plech.
- Pečte na 200°C po dobu zhruba 12 minut.
- Nyní si připravte krém. Rozpusťte čokoládu s kokosovým tukem a nechte zchladnout.
- Až bude mít směs pokojovou teplotu, přidejte moučkový cukr a rum a vyšlehejte. Poté krémem naplňte zdobicí cukrářský sáček a dejte do lednice na 15 minut vychladit.
- Mezitím si připravte čokoládovou polevu. Jednoduše dejte čokoládu a kokosový tuk do kastrůlku a pomalu rozpusťte.
- Rybízovou marmeládu lehce zahřejte, případně k ní přidejte ještě lžíci vody.
- Polovinu upečených koleček si vyskládejte na alobal či pečicí papír.
- Na každé kolečko naneste trochu připraveného krému. Na druhou polovinu koleček nanášejte malé množství marmelády a potřenou stranou slepujte s kolečky s krémem.
- Poté přelijte čokoládovou polevou a nechte zchladnout.
V receptu se používá kokosový tuk, který celkovou recepturu krásně odlehčí. Pokud chcete ještě o trošku zdravější cukroví, nepolévejte kolečka celá, ale na každý kousek dejte jen malinkou kapku čokolády, na kterou můžete přilepit třeba lískový či vlašský oříšek a nebo třeba kousky drcené pistácie, které jsou pro išelské cukroví typické.

Bezlepkové išelské cukroví
Ingredience
Na těsto
- 100 g mandlové mouky
- 10 g lněné mouky
- 150 g změklého másla
- 100 g mletých mandlí
- 80 g třtinového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Na krém
- 70 g čokolády s vysokým procentem kakaa
- 30 g třtinového cukru
- 160 g másla
- 1 lžíce rumu
Na dokončení
- 80 g jahodové marmelády
- 1 lžíce rumu
- 300 g čokolády s vysokým procentem kakaa
Postup
- Začněte přípravou marmelády, kterou budete potřebovat až na dokončení.
- Marmeládu nahřejte, přidejte rum, případně cukr dle chuti.
- Na závěr tyčovým mixérem vyšlehejte v jemné pyré. Poté nechte vychladit.
- Nyní se pusťte do přípravy těsta. Všechny suroviny na těsto smíchejte a propracujte v hladké těsto.
- Poté zabalte do potravinářské fólie a dejte na minimálně 30 minut vychladit do lednice.
- Předehřejte troubu na 170°C.
- Těsto vyválejte na zhruba 3 mm silný plát, ze kterého vykrajujte kolečka.
- Pečte na pečicím papírem vyloženém plechu na 170°C po dobu 7 – 8 minut. Poté nechte zchladnout.
- Připravte si máslový krém. Rozpusťte 70 g čokolády a vyšlehejte společně se 160 g změklého másla, rumem a 30 g třtinového cukru.
- Nyní již můžete dokončit. Na polovinu upečených koleček naneste zhruba půl lžičky marmelády a zhruba lžičku máslového krému. Krém nanášejte pomocí zdobicího cukrářského sáčku.
- Potom přilepte zbylá kolečka.
- Nyní rozpusťte 300 g čokolády a přelijte jí slepená kolečka.
- Můžete ozdobit plátky mandlí.
Tento recept na bezlepkové išelské cukroví bude chutnat všem strávníkům – nikoho ani nenapadne, že je cukroví bez lepku!

Krém na išelské cukroví
Pravý krém na išelské cukroví vznikne spojením vanilkového a pařížského krému. Ač to vypadá složitě, příprava není vůbec náročná a ingredience máte také určitě doma. Pojďte to zkusit!
Ingredience
Na vanilkový krém
- ½ l mléka
- 100 g krystalového cukru
- 2 žloutky
- 60 g másla
- 50 g vanilkového pudinkového prášku
Na pařížský krém
- ¼ l smetany ke šlehání
- 125 g krystalového cukru
- 75 g másla
- 225 g hořké čokolády nebo čokolády na vaření
Postup
- Začněte přípravou vanilkového krému. Nejprve přiveďte k varu ⅔ mléka s cukrem.
- Zbývající mléko smíchejte se žloutky a pudinkovým práškem.
- Směs přelijte do vařícího mléka a stálým míchání vytvořte krém a stáhněte z ohně.
- Ještě horký krém překryjte potravinářskou fólií, aby se nevytvořit škraloup.
- Dejte do lednice a chlaďte přes noc.
- Nyní připravte pařížský krém. Smetanu ke šlehání, krystalový cukr a máslo přiveďte k varu. Postupně do této směsi nalámejte čokoládu a občas promíchejte.
- Po rozpuštění stáhněte z ohně a dejte vychladit, ideálně přes noc.
- Zbývá oba krémy spojit.
- Vanilkový krém metličkou promíchejte do hladka.
- Vychlazený pařížský krém mírně nahřejte a vyšlehejte. Poté opatrně promíchejte s vanilkovým krémem.
- Poté už může naplnit zdobicí cukrářský sáček a pustit se do plnění cukroví.
Nenechte se odradit na první pohled složitě vypadající přípravou. Výsledek stojí za to!
Tento recept se Vám bude hodit i na jiné příležitosti během roku. Oba krémy – pařížský i čokoládový můžete použít zvlášť do lehkých dortů, lineckých košíčků, rolád apod.

Jak mohou vypadat išelské dortíčky a jak na ně, můžete vidět i na tomto videu:
Pokud máte rádi čokoládovou chuť cukroví, vyzkoušejte i naše další recepty na nejlepší kakaové cukroví.
V případě, že Vás tyto recepty původem z Rakouska zaujaly, vyzkoušet můžete i další tradiční rakouskou záležitost – vánoční štoly!