Išelské cukroví je královská disciplína v pečení cukroví!

Máte rádi čokoládové cukroví a potrpíte si na vánočních tradicích?

Potom bude vánoční išelské cukroví to pravé pro Vás!

Recept na něj pochází z Rakouska a patří mezi ty velmi tradiční a oblíbené recepty!

Vyzkoušejte naše tipy a pochopíte, proč je někdy nazýváno královským cukrovím!

Klasické išelské dortíčky 

Ingredience

Na krém

  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 40 g másla
  • 85 g cukru krystalu
  • 100 g hořké čokolády
  • 1 dcl mléka
  • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 1 žloutek

Na těsto

  • 1 žloutek
  • 0,5 balíčku vanilkové cukru
  • 0,5 citronu
  • 225 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 75 g práškového cukru

Na dokončení

  • 50 g meruňkové marmelády
  • 250 g fondánu či čokoládové polevy
  • 100 g kakaa
  • 3 lžíce nasekaných pistácií
  • sůl

Postup

  • Nejprve si připravte náplň.
  • Smetanu s máslem a 60 gramy cukru přiveďte k varu. Poté vmíchejte čokoládu a nechte rozpustit.
  • Směs odstavte z ohně, hrnec vložte do studené vodní lázně a za stálého míchání zchlaďte.
  • Až bude vlahá, můžete ji z lázně vyjmout,ale i poté občas zamíchejte, jinak po úplném vychladnutí nebude jednolitá. 
  • Poté dejte alespoň na 4 hodiny do lednice.
  • Zhruba 2 lžíce mléka smíchejte s pudinkovým práškem a žloutkem a míchejte do hladka. Zbývající mléko a cukr (25 g) přiveďte k varu a poté za stálého míchání přílívejte směs s pudinkovým práškem a znovu přiveďte k varu.
  • Takto vzniklý krém dejte do mísy, přetáhněte potravinářskou fólií a nechte v lednici vychladit.
  • Na těsto nejprve smíchejte žloutek a vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z citronu a vmíchejte špetku soli. 
  • Přidejte mouku a na kousky nakrájené máslo a vypracujte v hladké těsto. 
  • Těsto zabalte do fólie a dejte do lednice na alespoň 2 hodiny.
  • Troubu předehřejte na 170°C a vyložte plech pečicím papírem.
  • Těsto položte mezi dva kusy potravinářské fólie a vyválejte na zhruba 2 mm silný plát.
  • Vykrajujte kolečka o průměru zhruba 6 cm a pečte po dobu cca. 12 minut.
  • Čokoládový krém vyšlehejte jako šlehačku. Poté promíchejte vanilkový krém a na závěr oba krémy opatrně smíchejte. 
  • Vzniklým krémem naplňte cukrářský sáček. Na každé kolečko naneste krém a přilepte dalším kolečkem. Vrstva krému by měla být zhruba 1 cm vysoká.
  • Slepené dortíky nechte zhruba hodinu vychladit.
  • Poté přiveďte marmeládu k varu a nanášejte ji na dortíky – nejlépe štětcem.
  • Dále rozpusťte ve vodní lázní fondán s kakaem a pokryjte jím hotové dortíky.
  • Na závěr dozdobte sekanými pistáciemi.

Išelské cukroví můžete plnit jen marmeládou, nemusí mít nutně i náplň. V případě, že se rozhodnete lepit marmeládou, nanášejte ji na ještě teplá kolečka. Naopak, pokud zachováte původní tradiční recept a budete spojovat krémem, kolečka nechte řádně zchladnout, než začnete krém nanášet.

Klasické išelské dortíčky podle rakouského receptu
Foto zdroj: www.gusto.at

Křehké išelské cukroví

Ingredience

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g cukru
  • 180 g másla či margarínu
  • špetka soli
  • 200 g meruňkové marmelády
  • 200 g hořké čokolády
  • 40 g nasekaných pistácií

Postup

  • Ve velké míse smíchejte mouku, mandle, cukr a sůl.
  • Přidejte máslo nakrájené na kousky a postupně zpracujte v hladké těsto.
  • Hotové těsto zabalte do fólie a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.
  • Vál posypte trochou mouky a těsto vyválejte v tenký plát.
  • Z plátu vykrajujte kolečka a pečte v předehřáté troubě na 175°C zhruba 10 minut.
  • Poté nechte zchladnout.
  • Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a polovinu upečených koleček v ní namáčejte a zdobte pistáciemi.
  • Nyní zbývá už jen slepit s kolečky bez čokolády, a to lžičkou meruňkové marmelády.

Křehké išelské cukroví můžete naplnit spolu s marmeládou i krémem. Recept najdete u ostatních receptů na této stránce a nebo na konci článku.

křehké išelské cukroví zdobené pistácií
Foto zdroj: www.ichkoche.at

Išelské cukroví s kokosovým tukem

Ingredience

Na těsto

  • 140 g kokosového tuku
  • 60 g cukru
  • 1 vejce
  • 140 g hladké mouky
  • 60 g mletých mandlí
  • 1 lžíce skořice
  • 2 špetky soli
  • trochu mouky na vyválení

Na krém

  • 75 g kokosového tuku
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 40 g čokolády na vaření
  • 1 cl rumu 

Na dokončení

  • 1 lžíce rybízové marmelády
  • 100 g čokolády na vaření
  • 15 g kokosového tuku

Postup

  • Začněte přípravou těsta. Nejprve vyšlehejte kokosový tuk a vejce.
  • Přidejte mouku, mandle, skořici a sůl a dobře propracujte.
  • Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice.
  • Těsto vyválejte na 3 – 4 mm silný plát, podsypávejte moukou dle potřeby.
  • Vykrajujte kolečka a pokládejte na pečicím papírem vyložený plech.
  • Pečte na 200°C po dobu zhruba 12 minut.
  • Nyní si připravte krém. Rozpusťte čokoládu s kokosovým tukem a nechte zchladnout. 
  • Až bude mít směs pokojovou teplotu, přidejte moučkový cukr a rum a vyšlehejte. Poté krémem naplňte zdobicí cukrářský sáček a dejte do lednice na 15 minut vychladit.
  • Mezitím si připravte čokoládovou polevu. Jednoduše dejte čokoládu a kokosový tuk do kastrůlku a pomalu rozpusťte.
  • Rybízovou marmeládu lehce zahřejte, případně k ní přidejte ještě lžíci vody.
  • Polovinu upečených koleček si vyskládejte na alobal či pečicí papír.
  • Na každé kolečko naneste trochu připraveného krému. Na druhou polovinu koleček nanášejte malé množství marmelády a potřenou stranou slepujte s kolečky s krémem.
  • Poté přelijte čokoládovou polevou a nechte zchladnout.

V receptu se používá kokosový tuk, který celkovou recepturu krásně odlehčí. Pokud chcete ještě o trošku zdravější cukroví, nepolévejte kolečka celá, ale na každý kousek dejte jen malinkou kapku čokolády, na kterou můžete přilepit třeba lískový či vlašský oříšek a nebo třeba kousky drcené pistácie, které jsou pro išelské cukroví typické.

išelské cukroví s kokosovým tukem polité čokoládou
Foto zdroj: www.ichkoche.at

Bezlepkové išelské cukroví

Ingredience

Na těsto

  • 100 g mandlové mouky
  • 10 g lněné mouky
  • 150 g změklého másla
  • 100 g mletých mandlí
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy

Na krém

  • 70 g čokolády s vysokým procentem kakaa
  • 30 g třtinového cukru
  • 160 g másla
  • 1 lžíce rumu

Na dokončení

  • 80 g jahodové marmelády
  • 1 lžíce rumu
  • 300 g čokolády s vysokým procentem kakaa

Postup

  • Začněte přípravou marmelády, kterou budete potřebovat až na dokončení. 
  • Marmeládu nahřejte, přidejte rum, případně cukr dle chuti.
  • Na závěr tyčovým mixérem vyšlehejte v jemné pyré. Poté nechte vychladit.
  • Nyní se pusťte do přípravy těsta. Všechny suroviny na těsto smíchejte a propracujte v hladké těsto.
  • Poté zabalte do potravinářské fólie a dejte na minimálně 30 minut vychladit do lednice.
  • Předehřejte troubu na 170°C.
  • Těsto vyválejte na zhruba 3 mm silný plát, ze kterého vykrajujte kolečka.
  • Pečte na pečicím papírem vyloženém plechu na 170°C po dobu 7 – 8 minut. Poté nechte zchladnout.
  • Připravte si máslový krém. Rozpusťte 70 g čokolády a vyšlehejte společně se 160 g změklého másla, rumem a 30 g třtinového cukru.
  • Nyní již můžete dokončit. Na polovinu upečených koleček naneste zhruba půl lžičky marmelády a zhruba lžičku máslového krému. Krém nanášejte pomocí zdobicího cukrářského sáčku.
  • Potom přilepte zbylá kolečka.
  • Nyní rozpusťte 300 g čokolády a přelijte jí slepená kolečka.
  • Můžete ozdobit plátky mandlí.

Tento recept na bezlepkové išelské cukroví bude chutnat všem strávníkům – nikoho ani nenapadne, že je cukroví bez lepku!

Související recepty

bezlepkové išelské cukroví zdobené mandlemi
Foto zdroj: www.diamant-zucker.de

Krém na išelské cukroví

Pravý krém na išelské cukroví vznikne spojením vanilkového a pařížského krému. Ač to vypadá složitě, příprava není vůbec náročná a ingredience máte také určitě doma. Pojďte to zkusit!

Ingredience

Na vanilkový krém

  • ½ l mléka
  • 100 g krystalového cukru
  • 2 žloutky
  • 60 g másla
  • 50 g vanilkového pudinkového prášku

Na pařížský krém

  • ¼ l smetany ke šlehání
  • 125 g krystalového cukru
  • 75 g másla
  • 225 g hořké čokolády nebo čokolády na vaření

Postup

  • Začněte přípravou vanilkového krému. Nejprve přiveďte k varu ⅔ mléka s cukrem. 
  • Zbývající mléko smíchejte se žloutky a pudinkovým práškem.
  • Směs přelijte do vařícího mléka a stálým míchání vytvořte krém a stáhněte z ohně.
  • Ještě horký krém překryjte potravinářskou fólií, aby se nevytvořit škraloup.
  • Dejte do lednice a chlaďte přes noc.
  • Nyní připravte pařížský krém. Smetanu ke šlehání, krystalový cukr a máslo přiveďte k varu. Postupně do této směsi nalámejte čokoládu a občas promíchejte.
  • Po rozpuštění stáhněte z ohně a dejte vychladit, ideálně přes noc.
  • Zbývá oba krémy spojit.
  • Vanilkový krém metličkou promíchejte do hladka.
  • Vychlazený pařížský krém mírně nahřejte a vyšlehejte. Poté opatrně promíchejte s vanilkovým krémem.
  • Poté už může naplnit zdobicí cukrářský sáček a pustit se do plnění cukroví.

Nenechte se odradit na první pohled složitě vypadající přípravou. Výsledek stojí za to!

Tento recept se Vám bude hodit i na jiné příležitosti během roku. Oba krémy – pařížský i čokoládový můžete použít zvlášť do lehkých dortů, lineckých košíčků, rolád apod.

tradiční krém na išelské cukroví
Foto zdroj: www.gutekueche.at

Jak mohou vypadat išelské dortíčky a jak na ně, můžete vidět i na tomto videu:

Pokud máte rádi čokoládovou chuť cukroví, vyzkoušejte i naše další recepty na nejlepší kakaové cukroví.

V případě, že Vás tyto recepty původem z Rakouska zaujaly, vyzkoušet můžete i další tradiční rakouskou záležitost – vánoční štoly!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit