Vynikající recepty na polévky po italsku, které se hodí pro každé roční období. Inspirujte se!

Už jste někdy zkoušeli recepty na italské polévky, které si můžete vychutnat v každém ročním období?

Pokud milujete tento druh kuchyně, můžete se inspirovat v našem článku a připravit si některou z pečlivě vybraných pochoutek.

Může to být jednoduchý oběd, malá večeře nebo také svačina. Stačí si jen vybrat tu správnou recepturu. Ochutnejte tu pravou Itálii a nechte své chuťové pohárky tančit.

Minestrone – klasická italská polévka

Pokud nemáte chuť vařit více jídel, ale chcete jen něco vydatného a dostatečně výživného, pak je to jednoznačně tento populární pokrm původem z Itálie. Ostatně kdo tuto zemi miluje, musí ochutnat. Jasně, že nás hlavně zajímají recepty na pizzu, ale někdy stojí za to zkusit i netradiční dobrotu.

Ingredience:

  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená cibule
  • 2 středně velké mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 cuketa
  • 1 menší pórek
  • 2 brambory
  • 1 plechovka bílých fazolí cannellini (400 g)
  • 2 velké plátky uzené slaniny s vyšším obsahem masa
  • 2 – 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1 čerstvý bobkový list
  • 2 plechovky švestkových rajčat (2 x 400 g)
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 hrsti sezónní zeleniny (např. kudrnatá kapusta, mangold, savojské zelí)
  • 100 g celozrnných těstovin
  • 1/2 svazku čerstvé bazalky
  • Mořská sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • Strouhaný parmazán na posypání (množství záleží na tom, kolik sýru máte rádi)

Postup

  • Česnek s cibulí oloupeme, nakrájíme najemno a dáme do větší misky. Z mrkve, celeru i cukety odřízneme konce, rozkrájíme nahrubo a rovněž přihodíme do mísy.
  • Pórek očistíme, podélně rozčtvrtíme a důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Potom nakrájíme na plátky o tloušťce 1 cm. Vhodíme do misky k ostatní zelenině.
  • Brambory důkladně vydrhneme a pokrájíme na kostky. Přecedíme fazole a zatím odložíme stranou.
  • Slaninu nakrájíme najemno, vhodíme do pánve, přidáme olivový olej a restujeme po dobu 2 minut, případně dozlatova.
  • Přidáme česnek, cibuli, mrkev, celer, cuketu, pórek, oregano a bobkový list. Přivedeme k varu a za občasného promíchání vaříme na mírném ohni cca 15 minut, dokud není zelenina měkká.
  • Přihodíme brambory, fazole cannellini i švestková rajčata. Nakonec vše zalijeme zeleninovým vývarem. Důkladně rozmícháme a vařečkou opatrně rozmačkáme rajčata, pokud nejsou krájená.
  • Zakryjeme poklicí a na mírném ohni přivedeme znovu k varu a poté necháme 30 minut vařit, případně dokud nejsou brambory měkké.
  • Mezitím si očistíme sezónní zeleninu, odkrojíme všechny tvrdé stonky a nakrájíme nahrubo.
  • Válečkem rozdrtíme těstoviny na malé kousky, dokud jsou ještě v sáčku. Těstoviny i sezónní zeleninu dáme do pánve a necháme 10 minut vařit.
  • Jakmile jsou těstoviny al dente, tedy dostatečně měkké, ale stále pevné. Podle potřeby můžeme ještě přilít vodu.
  • Bazalku opláchneme a vhodíme do směsi. Zamícháme, dochutíme mořskou solí a pepřem.
  • Při servírování můžeme ozdobit strouhaným parmazánem. Jako příloha se hodí čerstvě upečený chléb.
Luxusní polévka v italském stylu plná zeleniny s těstovinami a sýrem.
Zdroj: https://www.jamieoliver.com/

Italská rajčatová polévka

Po této krémové pochoutce se budete olizovat až za ušima. Vůně rozmarýnu a bazalky rozjitří vaše smysly. Uvidíte, že se k tomuto receptu budete rádi vracet.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 velká kuchyňská cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 800 g nakrájených konzervovaných rajčat
  • Sůl podle chuti
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 10 čerstvých bazalkových listů
  • 1 čerstvá větvička rozmarýnu
  • 1 hrnek smetany ke šlehání

Postup

  • Česnek očistíme a prolisujeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme drobné kousky.
  • Do středního hrnce dáme olej, zahřejeme a přihodíme cibuli. Necháme restovat asi 5 minut, aby cibule změkla a pak přidáme česnek.
  • Vaříme další 2 – 3 minuty, dokud česnek neprovoní. Bazalku svážeme pomocí kuchyňského provázku s rozmarýnem a vhodíme do hrnce.
  • Přilijeme konzervovaná rajčata, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Jakmile ho dosáhneme, snížíme teplotu a budeme vařit dalších 20 minut.
  • Odstavíme, vyjmeme bazalku s rozmarýnem a polévku rozmixujeme pomocí ručního ponorného tyčového mixéru dohladka.
  • Polévku vrátíme zpět na plotnu, znovu uvedeme do varu a přilijeme smetanu.
  • Podle potřeby ještě dochutíme solí a můžeme servírovat.
Krémová polévka s rajčaty a bazalkou.
Zdroj: https://www.italianfoodforever.com

Cuketovka s klobásou

Italské polévky mají specifickou chuť a když si některou z nich připravíme, máme jistotu, že bude velmi lahodná a hlavně vydatná. Tahle obsahuje samé dobré suroviny, díky nimž bude vaše bříško spokojené.

Ingredience:

  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 450 g italské sladké klobásy bez střívka
  • 2 velké cibule
  • 1/2 středně velkého celeru
  • 3 mrkve
  • 2 červené papriky
  • 4 stroužky česneku
  • 1/8 vloček červeného pepře
  • 1/4 hrnku rajčatové pasty
  • 5 čerstvých švestkových rajčat
  • 1 kg cukety
  • 1 lžička mořské soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 2 l kvalitního zeleninového vývaru
  • 1 hrnek hrubě strouhaného parmazánu + další na ozdobu
  • 6 – 8 kousků kůry z parmazánu
  • 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
  • 1 lžíce nakrájeného čerstvého oregana

Postup

  • Cibuli, celer, mrkev, švestková rajčata i červené papriky nakrájíme na kostičky.
  • Cuketu opláchneme a nakrájíme na stejně velké kostky, tak akorát pro jednoduché kousnutí.
  • Ve velkém hrnci rozehřejeme olivový olej a přidáme klobásu bez střívka. Vařečkou jí rozdělíme na malé kousky a necháme restovat, dokud není maso z klobásky zlatohnědé.
  • Přisypeme cibuli, česnek, celer, mrkev i papriku a restujeme po dobu 4 minut. Odhrneme na jednu stranu a snížíme trochu teplotu.
  • Přidáme vločky červeného pepře, cukru, sůl, mletý černý pepř, vývar, parmazán a kůrky parmazánu. Zasypeme bazalkou, oreganem a promícháme.
  • Přivedeme k varu na středním ohni a vaříme, dokud není zelenina jemná a měkká. To může trvat cca 10 – 20 minut.
  • Poté odstavíme a odstraníme kousky kůry z parmazánu.
  • Ihned podáváme a před servírováním ještě ozdobíme dalším strouhaným parmazánem.
Cuketová italská polévka s rajčaty a klobásou.
Zdroj: https://www.afamilyfeast.com

Čočková po italsku

Tento recept je velmi jednoduchý, moc dobře chutná, a ještě uděláte něco pro své zdraví. Věřte, že jak jednou ochutnáte, nebude vám jedna miska rozhodně stačit.

Ingredience:

  • 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku bílého vína
  • 2 hrnky celých konzervovaných rajčat
  • 2 hrnky čočky (hnědou nebo zelenou)
  • 8 hrnků zeleninového nebo kuřecího masa
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 5 listů čerstvé bazalky
  • 1/2 lžičky sladké červené papriky
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • Mořská sůl podle chuti
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 2 lžíce strouhaného sýra

Postup

  • Cibuli, mrkev i řapíkatý celer nakrájíme na jemné kostičky. Česnek prolisujeme a rajčata ručně rozdrtíme.
  • Čočku propláchneme a necháme okapat. Ve větším hrnci zahřejeme olivový olej na středně vysokém ohni.
  • Přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, celer a smažíme asi 10 minut, až vše hezky změkne. Vhodíme prolisovaný česnek a znovu pár minut smažíme.
  • Zvýšíme teplotu na střední stupeň a přilijeme 1/2 hrnku bílého vína. Vaříme zhruba 2 minuty.
  • Vložíme okapanou čočku, drcená rajčata a zalijeme kuřecím nebo zeleninovým vývarem. Přihodíme bobkový list, sušený tymián, lístky bazalka, pepř i sůl.
  • Přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou, snížíme teplotu a vaříme zhruba 30 – 40 minut, až bude čočka měkká.
  • Pokud bude polévka příliš hustá, přilijeme vodu podle potřeby. Dochutíme a odstraníme bobkový list.
  • Podáváme ozdobené nakrájenou petrželkou, sýrem a zakápnuté extra panenským olivovým olejem.
Recept na jednoduchou italskou čočkovou polévku.
Zdroj: https://www.shelovesbiscotti.com

Zeleninový vývar

Tato italská polévka má velmi bohatou chuť, je vydatná a zdravá. Mnozí si ji připravují na Nový rok, ale je to skvělý recept pro celé zimní období.

Ingredience:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 velká kuchyňská cibule
  • 2 lžičky nakrájeného čerstvého oregana
  • 4 velké stroužky česneku
  • 1 středně velká máslová dýně
  • 4 středně velké cukety
  • 1 hrnek zmražených kukuřičných jader
  • 1 plechovka nakrájených rajčat (400 g)
  • 2 hrnky zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • Listy mangoldu z 1 svazku
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 plechovka konzervovaných červených fazolí
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 hrnku čerstvě strouhaného parmazánu

Postup

  • Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme a prolisujeme. Cuketu nakrájíme na kostičky.
  • Dýni oloupeme, zbavíme semen a nakrájíme na stejně velké kostky o velikosti cca 1 x 1 cm.
  • Ve velkém hrnci zahřejeme olej na středně vysokém ohni. Přihodíme cibuli a několik minut restujeme, aby změkla.
  • Přisypeme oregano, česnek a 1 minutu restujeme. Vmícháme dýni, cuketu, kukuřici a dalších pár minut restujeme.
  • Jakmile je zelenina měkká, odstavíme stranou. Do nádoby mixéru nalijeme plechovku rajčat a 1 hrnek vývaru, rozmixujeme dohladka.
  • Takto hotovou směs vlijeme do hrnce se zeleninou a vrátíme zpět na plotnu. Zalijeme zbývajícím vývarem a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a vaříme zhruba 20 minut.
  • Přidáme mangold, fazole a promícháme. Vaříme chvilku, než začne mangold vadnout. To zabere cca 5 minut.
  • Odstavíme, osolíme, opepříme a rozdělíme do misek. Posypeme parmazánem a můžete podávat.
Italská zeleninová polévka s nízkým obsahem tuku a bohatou chutí.
Zdroj: https://www.recipegirl.com

Toskánská bramboračka

Tahle italská polévka s chutí klobásy pohladí vaše chuťové pohárky. Má bohatou krémovou chuť, která je perfektní pro každý všední den. Obsahuje jen pár ingrediencí, ale výsledný pokrm je naprosto dokonalý.

Ingredience:

  • 460 g italské klobásy
  • 6 hrnků kuřecího vývaru
  • 1 kg brambor (ideálně odrůda Russet)
  • Sůl podle chuti
  • 1/2 lžičky drcených vloček červeného pepře
  • 1/2 čerstvé kapusty
  • 1 hrnek smetany ke šlehání

Postup

  • Klobásu vyjmeme ze střívka. Brambory oloupeme a nakrájíme na stejně velké kostky. Kapustu opláchneme a rozkrájíme na kousky.
  • Na středním ohni zahřejeme velký hrnec, vhodíme do něj klobásu, vařečkou ji rozdělíme na drobné kousky a opékáme zhruba 5 minut, dokud klobása nezhnědne.
  • Přilijeme kuřecí vývar, brambory, sůl, červený pepř a vaříme asi 15 minut, až jsou brambory měkké.
  • Pomocí děrované naběračky odebereme 1 hrnek brambor z polévky, dáme do misky a pomocí vidličky je rozmačkáme.
  • Vrátíme je zpět do hrnce, protože poslouží k zahuštění polévky.
  • Přidáme kapustu, smetanu a promícháme. Necháme další 3 – 4 minuty povařit, aby kapusta trochu zvadla.
  • Osolíme, okořeníme, zamícháme a můžeme odstavit i servírovat.
Italská bramborová polévka s klobásou a smetanou ke šlehání.
Zdroj: https://www.missinthekitchen.com

Pomodoro

Pokud jde o tento recept, jedná se o tradiční italskou polévku, která se vaří v Toskánsku. Je plná rajčat a nabízí tak zcela nezaměnitelnou chuť.

Ingredience:

  • 1 středně velká cibule
  • 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 – 6 stroužků česneku
  • 6 hrnků konzervovaných rajčat
  • 4 hrnky kuřecího vývaru
  • 1/2 hrnku čerstvých bazalkových listů
  • 6 hrnků italského chleba
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • Sůl podle chuti

Postup

  • Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek očistíme a prolisujeme.
  • Z chleba odkrojíme kůrky a nakrájíme na kostky.
  • Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a vhodíme na něj cibuli. Orestujeme cca 2 minuty a přidáme česnek. Smažíme tak dlouho, až bude česnek hodně vonět.
  • Přidáme rajčata a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 20 minut a pak přilijeme vývar. Dobře promícháme a vaříme dalších 10 minut.
  • Vsypeme kostky chleba, bazalku a dochutíme pepřem i solí.
  • Povaříme ještě 10 minut, vlijeme smetanu ke šlehání a vařečkou rozmělníme chléb o stěny hrnce, aby zahustil polévku.
  • Odstavíme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Při servírování můžeme posypat vločkami červeného pepře a pokapeme extra panenským olivovým olejem.
Luxusní toskánská polévka pappapomodoro neboli rajčatové pyré.
Zdroj: https://www.italianfoodforever.com

Proč vlastně konzumovat zralá rajčata?

  • Pomáhají při redukci hmotnosti díky vysokému obsahu vody – zralé rajče totiž obsahuje více než 90 % vody.
  • Podporují správnou funkci střev – jsou bohaté na vlákninu.
  • Obsahují cca polovinu množství vitaminu C, která je běžně obsažena v citronu.
  • Působí proti šerosleposti a zvyšují naši imunitu, to vše díky provitaminu A.
  • Snižují krevní tlak a pomáhají lidem, kteří mají potíže s revmatismem.

Na co si dát pozor?

Nezralá, tedy zelená rajčata jsou zcela nevhodná pro těhotné ženy. Obsahují totiž tzv. tomatin, který je jedovaný a při požití může u těhulky vyvolat potrat.

Zajímavosti na závěr

Konzervovaná rajčata jsou běžnou součástí naší kuchyně, protože se často hodí lépe než ta čerstvá. Jak se vyrábí průmyslově a co předchází tomu, než si je doma můžeme otevřít a vyklopit z plechovky do připravovaného pokrmu? Na to se mrkněte v následujícím videu.

CANNED TOMATOES | How It's Made

Jistě jste v jednom z receptů zaznamenali máslovou dýni, která je jedním z mnoha druhů používaných v kuchyni. Jak jí správně krájet? Malou instruktáž najdete ve videu.

How to cut butternut pumpkin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X