Výborné recepty na rizoto jako z Itálie pro každodenní vaření. Jednoduché a rychlé jídlo

V jednoduchosti je síla a tím se řídí i tyto recepty na italské rizoto!

Vychutnejte si krémovou konzistenci, každého jednoho z nich.

Nechte se unést na obláčku chutí, každé jedné z těchto 4 variant, které jsme pro vás připravili.

Italské zeleninové rizoto

Toto barevné rizoto z červené řepy se jednoduše peče v troubě, takže není třeba trávit spoustu času u sporáku mícháním.

Co budeme potřebovat

  • 500 g čerstvé červené řepy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g másla
  • 1 cibule (nakrájená nadrobno)
  • 1 stroužek česneku (jemně nasekaný)
  • 250 g rýže na rizoto
  • 150 ml bílého vína
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • hrst strouhaného parmazánu
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • hrst nasekaného kopru

Postup

  • Troubu rozehřejte na 180 °C.
  • Oloupejte a nakrájejte červenou řepu na velké klínky.
  • Položte na velký plát alobalu na plech, rozložte na něj řepu a zalijte ji 1 lžící olivového oleje, okořeňte a pečte 1 hodinu, dokud řepa nezměkne.
  • Mezitím rozehřejte zbývající olivový olej s máslem v hrnci nebo pánvi přizpůsobené do trouby.
  • Přidejte cibuli a česnek a vařte 3–5 minut, dokud nezezlátnou.
  • Míchejte rýži, dokud se dobře nepokryje máslem a olejem.
  • Zalijeme bílým vínem a necháme 5 minut probublávat.
  • Dobře promíchejte a poté zalijte vývarem. Znovu promíchejte, přikryjte a vložte do trouby.
  • Vařte 15 minut, dokud rýže nezměkne.
  • Vyjměte červenou řepu z trouby a umixujte ¼ z ní na kaši a zbytek nakrájejte na malé kousky.
  • Většinu parmezánu, pyré z červené řepy a nakrájenou červenou řepu promíchejte s upečenou rýží, poté podávejte s trochou zakysané smetany a navrchu posypte koprem a extra parmezánem.

Další tip na recept s červenou řepou:
Opečte 250 g červené řepy jako výše. 100g balení kozího sýra rozkrojte napůl. Položte na pečicí papír na plech a pečte v troubě 7 minut, dokud se nerozpustí. Smíchejte 100 g mixu salátu s 1 lžící balzamikového octa, 2 PL olivového oleje a kořením. Podávejte s červenou řepou a posypte taveným sýrem.
V tomto recepty budete potřebovat kvalitní pánev do trouby, abyste si mohli upéct svou rýži hezky chutně. Vyberte si jednu z našich zrecenzovaných pánví z oceli a nebudete litovat!

Rudě červené rizoto s parmezánem a piniovými oříškyy.
Zdroj: usarice.com

Italské rizoto s kuřecím masem

Tento recept na tradiční rizoto přímo z Itálie je jednoduchý, krémový, chutný a lahodný.

Co budeme potřebovat

  • 450 g kuřecích prsou
  • 40 g másla
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 250 g krátkozrnné rýže
  • 1 stroužek česneku nasekaný nadrobno
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 500 g zelených fazolí
  • 125 g nakrájené červené papriky
  • lžička nastrouhané citronové kůry
  • 375 ml mléka
  • 125 g strouhaného parmazánu
  • Sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Kuřecí maso nakrájejte na kostky o velikosti 2,5 cm.
  • Ve velké pánvi rozpusťte máslo.
  • Přidejte kuře a vařte na střední teplotu, dokud lehce nezhnědne.
  • Přidejte cibuli, rýži a česnek, vařte a míchejte 4 minuty.
  • Postupně za častého míchání přiléváme po malých množstvích vývar.
  • Než přidáte další porci vývaru, nechte, ať vývar absorbuje rýží.
  • Do směsi kuřete a rýže přidejte zelené fazolky, červenou papriku a citronovou kůru.
  • Vmíchejte mléko. Přikryjte a duste 10 minut.
  • Nakonec vmíchejte parmazán, dochuťte a ihned podávejte.

Kuřecího masa není nikdy dost! Vyzkoušejte i další neodolatelné recepty na rizoto s kuřecím masem!

Nádherně krémové a lahodné rizoto s kuřecím masem, citronem a pestem.
Zdroj: threeolivesbranch.com

Rizoto v italském stylu s houbami

Krémové italské rizoto s houbami je typickým tradičním receptem jižní kuchyně. Skvělá klasika, kterou najdete v mnoha italských regionech.

Co budeme potřebovat

  • 450 g hub (mix)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šalotka
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 400 g rýže Carnaroli nebo Arborio
  • 50 g másla
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 120 g strouhaného sýra Parmigiano
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • špetka mletého černého pepře
  • špetka soli
  • svazek nasekané čerstvé petrželky

Postup

  • Pokud používáte čerstvé houby, nejprve je očistěte.
  • Po očištění je lze nakrájet na plátky nebo kousky podle vaší chuti.
  • Na pánvi orestujte česnek s olejem. Po pár minutách přidáme nakrájené houby.
  • Houby vařte asi 5 minut na střední teplotu, dokud nezměknou a uvolněná voda se neodpaří.
  • Když se vaří, přidejte sůl, pepř a petržel. Promícháme a dáme stranou.
  • Nyní nadrobno nakrájíme šalotku a orestujeme ji v hrnci s máslem a kapkou oleje.
  • Přidejte rýži a jemně promíchejte, aby se pár minut rovnoměrně opékala.
  • Přidejte bílé víno a nechte ho odpařit při vysoké teplotě.
  • Poté přilijte tolik horkého vývaru, aby byla celá rýže zakrytá a za stálého míchání pokračujte ve vaření na střední teplotu.
  • V polovině vaření rýže tzn. asi 8 minut, přidejte uvařené houby.
  • Promícháme a dále vaříme.
  • Když je houbové rizoto hotové, přidejte nasekanou petrželku, kousek másla a nastrouhaný sýr Parmigiano.

Pokud jste milovníkem hub, neměly by vám ujít další perfektní recepty na rizoto s houbami!

Luxusní rizoto jako z Itálie, dochucené opečenými houbami.
Zdroj: countrysidecravings.com

Rizoto z Itálie s krevetami

Toto krevetové rizoto je plné parmazánu, česneku a másla, o kterých víme, že všechno dělají lepší.

Co budeme potřebovat

Na krevety

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 16 až 20 velkých krevet (oloupaných)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 50 g másla
  • 6 stroužků česneku (prolisovaného)
  • 150 ml bílého vína
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 2 lžíce jemně nasekané petrželky

Na rizoto

  • 1 l kuřecího vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce mleté šalotky
  • 3 střední stroužky česneku (nasekané)
  • 300 g rýže Arborio
  • 120 g strouhaného parmazánu
  • Sůl

Postup

  • Ve velké pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Osušte krevety papírovými utěrkami. Ochuťte krevety solí a pepřem.
  • Krevety opečte do růžova, celkem asi 4 minuty.
  • Snižte teplotu na středně nízkou. Do pánve přidejte 2 lžíce másla. Když se máslo rozpustí, přidejte nasekaný česnek a restujte, dokud nebude voňavý, asi 30 sekund.
  • Zvyšte teplotu na středně vysokou. Přidejte bílé víno a citronovou šťávu, a pokračujte ve vaření, dokud se omáčka nezredukuje asi o třetinu, asi 3 minuty.
  • Přidejte zbývající 2 lžíce másla a petrželku. Jakmile se máslo rozpustí, sundejte pánev z plotny.
  • Zahřejte kuřecí vývar v malém hrnci, dokud nebude horký, asi 5 minut.
  • Mezitím rozehřejte olej a 2 lžíce másla ve středním hrnci na středně nízké teplotě.
  • Jakmile se máslo rozpustí, přidejte šalotku a česnek. Restujte, dokud šalotka nezprůhlední a česnek se nerozvoní, asi 2 minuty.
  • Přidejte rýži a promíchejte, aby se obalila. Zvyšte teplotu na střední a restujte, dokud rýže není lehce opečená, asi 4 minuty.
  • Přidejte naběračku horkého vývaru a za stálého míchání míchejte, dokud se vývar nevsákne do rýže. Opakujte a přidávejte po naběračkách vývar, dokud není rýže krémová a al dente.
  • Sundejte z plotny a vmíchejte zbývající 1 lžíci másla a parmazán.
  • Když se máslo a sýr rozpustí, přikryjte a dejte stranou.
  • Rizoto rozdělte do misek a přidejte krevety a omáčku.
Krémové rizoto doplněné křupavými krevetami.
Zdroj: platingsandpairings.com

Jak zajistit správnou konzistenci rizota?

Správná konzistence rizota je důležitá pro jeho chuť a vzhled. Rizoto by mělo být krémové, ale nikoli tekuté nebo příliš suché. Zde je několik tipů pro zajištění správné konzistence rizota:

  1. Použijte správný druh rýže: Nejčastěji se pro přípravu rizota používá arborio rýže, která má dostatečně velká zrna a obsahuje dostatek škrobu, což je nezbytné pro správnou konzistenci.
  2. Přidejte dostatečné množství vody: Rizoto je nutné dusit ve vodě nebo zeleninovém vývaru, aby se rýže mohla správně uvařit.
  3. Použijte správné proporce: Obecně by mělo být použito asi 2,5 až 3 díly tekutiny na 1 díl rýže, hlavní množství tekutiny by mělo být přidáno na začátku.
  4. Duste rizoto dostatečně dlouho: Rizoto je potřeba dusit, dokud rýže není měkká a krémová. To obvykle trvá asi 18 až 20 minut. Je důležité zajistit, aby se rizoto dostatečně dlouho dusilo, ale zároveň se vyhnout příliš dlouhému dušení, které by rýži příliš rozvařilo.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X