Vynikající recepty na italské těstoviny jak je neznáte – 7 tipů na přípravu

Italské těstoviny jsou základní potravinou nejen Italů, ale dá se říci, že dnes už jsou rozšířené po celém světě.

O jejich původu se traduje, že návod na jejich přípravu původně přivezl ve 13. století Marco Polo ze svých cest po Dálném východě, ovšem Italové si nechtějí nechat své prvenství upřít.

Inspirujte se našimi recepty s italskými těstovinami!

Neapolské macaroni

Italská omáčka Napoletana neboli „Salsa di Pomodoro alla Napoletana“ je omáčka vhodná na těstoviny, která je také nejjednodušší ze všech italských rajčatových omáček.

Je základem mnoha dalších omáček na bázi oblíbených voňavých rajčat.

INGREDIENCE:

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 kg zralých rajčat
  • 400g macaronů
  • pepř a sůl
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
  • parmazán

POSTUP:

  1. Rajčata dáme do mísy a zalijeme vroucí vodou.
  2. Po 30 sekundách vodu slijeme, rajčata ochladíme ve studené vodě, osušíme je, oloupeme, přepůlíme a zbavíme semínek.
  3. Nahrubo nasekáme.
  4. Olivový olej rozehřejeme v hrnci.
  5. Přidáme očištěnou a nasekanou cibuli a česnek, po 5 minutách přidáme rajčata, bobkový list.
  6. Dusíme na mírném plameni asi 20 minut.
  7. Mezitím ve vroucí osolené vodě uvaříme macaroni do podoby “aldente”.
  8. Osolíme, dochutíme pepřem, vytáhneme bobkový list.
  9. Omáčku servírujeme s macaroni zdobenou strouhaným parmazánem a listy bazalky.

Neapolské macaroni

zdroj : rosariaaifornelli.blogspot.com

Penne puttanesca

Těstoviny penne můžem servírovat hromadně z jedné mísy, vychutnáme si tak u stolu s rodinou skvělé italské jednoduché a chutné jídlo.

INGREDIENCE:

  • 400g penne těstovin
  • 4 ančovičky
  • 2 lžíce capari
  • 4 lžíce černých oliv
  • 4 stroužky česneku
  • hrst nasekané petrželové natě
  • 1dcl bílého vína
  • 400g cherry rajčat
  • 4 feferonky

POSTUP:

  1. Ve vroucí osolené vodě uvaříme penne do podoby “aldente”.
  2. Mezitím si do pánve s olivovým olejem vhodíme rukou zmáčknutý česnek, ančovičky, které rukou natrháme na kousky, capari a nakrájené olivy.
  3. Po chvilce ochutíme nakrájenou feferonkou a necháme pár minut restovat, aby se spojily všechny chutě.
  4. Odstraníme česnek, přilijeme bílé víno a zatím si nakrájíme rajčátka na půlky.
  5. Jakmile z vína vyprchá alkohol, můžeme přidat rajčata.
  6. Nakonec v pánvi smícháme penne se všemi ingrediencemi, podle potřeby podlijeme vodou z těstovin, přidáme petrželku, ozdobíme bazalkou a můžeme podávat.
Penne puttanesca

zdroj: www.umamiandus.com

Houbová polévka s vermicelli

INGREDIENCE:

  • 200 g vermicelli těstovin
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5  l zeleninového vývaru
  • 150 g zelených fazolek
  • 2 menší pórky
  • čerstvé petržel
  • 200 g hub

POSTUP:

  1. Očistíme zeleninu a houby.
  2. Houby nakrájíme na plátky, pórek na drobnější kolečka.
  3. Suroviny vložíme do zeleninového vývaru  spolu s nakrájeným a oloupaným česnekem.
  4. Vaříme 5 minut na slabším plameni.
  5. Poté přidáme zelené fazolky, pokrájené na menší části a vaříme dalších 10 minut.
  6. Mezitím uvaříme těstoviny do polévky.
  7. Uvařené těstoviny vložíme do talíře a zalijeme horkou polévkou.
  8. Posypeme petrželí.
Houbová polévka s vermicelli

zdroj : ricette.donnamoderna.com


Ravioli s ricottou a špenátem

Když si zkusíte připravit domácí ravioli s vlastnoručně vyrobeného těsta, jiné už nebude chtít a u kupovaných už se ani nepozastavíte.

INGREDIENCE:

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • voda dle potřeby
  • olej extra virgin
  • sůl

Náplň:

  • 250 g ricotty
  • 300 g listového špenátu
  • 200 g parmazánu
  • 1 žloutek
  • muškátový oříšek
  • pár lístků šalvěje
  • máslo
  • sůl, pepř

POSTUP:

  1. Mouku smícháme s vejci, kapkou olivového oleje a špetkou soli.
  2. Podle potřeby přidáme vodu.
  3. Vypracujeme těsto, které necháme alespoň půl hodiny odležet v lednici.
  4. Špenát spaříme ve vodě, necháme okapat a poté nasekáme.
  5. V míse ho smícháme s ricottou a žloutkem, dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem.
  6. Odleželé těsto rozválíme na čtyři stejné pláty.
  7. Na dva díly těsta vytvoříme lžící hromádky náplně.
  8. Okraje pomažeme rozšlehaným vejcem, přikryjeme zbylými pláty těsta a rukama důkladně přimáčkneme kraje, stejně tak kolem jednotlivých hromádek.
  9. Vzniklé ravioli vykrajujeme ve tvaru čtverečků a poté je uvaříme v osolené vodě.
  10. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme pár lístků šalvěje a uvařené ravioli, zasypeme strouhaným parmazánem, promícháme a servírujeme.
Ravioli s ricottou a špenátem

zdroj : cucchiaio.it

Farfalle s quatro formaggi a lososem

Milujete italské těstoviny? S touto omáčkou plné sýru doplněnou uzeným lososem chutnají naprosto skvěle.

INGREDIENCE:

  • 300 g těstovin farfalle
  • 50 g sýru typu ementál
  • 50 g sýru mozzarella
  • 50 g sýru blaťáckého zlata
  • 50 g parmazánu
  • 100 g uzeného lososa, nakrájený na menší kousky
  • 100 ml smetany
  • špetka muškátového oříšku

POSTUP:

  1. Ve vroucí osolené vodě uvaříme farfalle do podoby “aldente”.
  2. Mezitím si do pánve nalijeme smetanu.
  3. Přidáme nastrouhané sýry.
  4. Mícháme do zhoustnutí.
  5. Přidáme těstoviny farfalle, muškátový oříšek, petrželku a uzeného lososa.
Farfalle s quatro formaggi a lososem

zdroj : ilclubdellericette.it

Tortellini s mletým masem a boloňskou omáčkou

INGREDIENCE:

  • těsto z receptu na ravioli
  • 200 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)
  • boloňská omáčka

POSTUP:

  1. Připravíme si nejprve boloňskou omáčku a mezitím těsto dle receptu na raviloli.
  2. Odleželé těsto rozválíme na dva stejné pláty.
  3. Na díly těsta vytvoříme lžící hromádky náplně z ochuceného mletého masa solí a pepře.
  4. Vytvoříme čtverce, přehneme do trojúhelníku a vytvoříme torrteliny.
  5. Torteliny uvaříme v osolené vodě.
  6. Torteliny podáváne  přelité boloňskou omáčkou.
Tortellini s mletým masem a boloňskou omáčkou

zdroj : agrodolce.it

Špagety carbonara

Když je ochutnáte, tak si je zamilujete. Jejich příprava je navíc úplně jednoduchá a rychlá.

INGREDIENCE:

  • 400g špagety
  • 200g Pancetta – lze nahradit anglickou slaninou
  • 6 žloutků
  • 100g strouhaného parmazánu
  • 50 ml olej extra virgin
  • černý mletý pepř

POSTUP:

  1. Na pánev s trochou oleje vhodíme nakrájenou slaninu na nudličky.
  2. Opečeme do křupava.
  3. Zvlášť smícháme žloutky s parmazánem a pepřem.
  4. Vyšleháme.
  5. Uvařené špagety vhodíme na pánev se slaninou, proházíme, nakonec mimo oheň smícháme s vyšlehanými žloutky.
Špagety carbonara

zdroj : lospicchiodaglio.it

Tip: Ke smažení s minimem tuku využijte pánve s nepřilnavou úpravou. Mrkněte na hodnocení pánví s teflonovou úpravou. 

Tip na závěr

Těstoviny můžeme sami doma barvit podle chuti. Nejvhodnější přírodní barviva jsou:

  • špenát,
  • červená řepa,
  • také šafrán nebo tykev.

Špenát obarví těstoviny na zeleno, červená řepa na červeno, šafrán nažluto a z tykve získají těstoviny krásnou oranžovou barvu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X