9 nejlepších receptů na buchty z jablek. Sladký moučník s ovocnou chutí

Máte doma jablka a nevíte co s nimi? Nebo máte chuť upéct si něco ke kávě?

Jste na správném místě.

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty na jablečnou buchtu, kterou zvládnete upéct, i když v pečení nejste úplně zběhlí.

Inspirujte se a pusťte se do pečení!

Dokonalá buchta s jablky na plech

Jednoduchá podzimní buchta s jablky, která stojí za vyzkoušení.

Ingredience na těsto

  • 500g polohrubé mouky
  • 200g změklého másla
  • 5-6 lžic mléka
  • 3 lžíce medu
  • 1/2 kypřicího prášku do perníku
  • 1ks vajíčka

Ingredience na náplň

  • 1kg strouhaných jablek
  • 2 lžičky skořice
  • 2ks pudinků v prášku
  • Cukr podle sladkosti jablek

Postup

  • V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem do perníku, přidejte změklé máslo, med, mléko a vejce.
  • Promíchejte a vypracujte hladké těsto. Dejte chladit do ledničky.
  • Do mísy nastrouhejte jablka nahrubo. Smíchejte je s pudinkovým práškem, lžičkou skořice a popřípadě i s cukrem, podle toho, jak jsou jablka sladká.
  • Odleželé těsto rozdělte na dvě poloviny. Vyválejte z nich placky.
  • Na plech vyložený pečícím papírem dejte první část vyváleného těsta. Navrch rozprostřete jablka.
  • Poté přiklopte druhou polovinou rozváleného těsta.
  • Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°C po dobu 30 minut nebo dozlatova.
  • Hotovou buchtu nechejte vychladnout a podávejte posypanou moučkovým cukrem.
Buchta s jablky, skořicí a medem.
Zdroj: laurencariscooks.com

Jablková buchta s pudinkem

Výborný jablečný koláč s pudinkem, který si vaši strávníci zamilují.

Ingredience na těsto

  • 400g hladké mouky
  • 250g másla
  • 2ks vajec
  • 4-7 lžic mléka
  • 1ks kypřicího prášku do pečiva

Ingredience na náplň

  • 1kg jablek
  • 2ks vanilkových pudinků v prášku
  • 8 lžic cukru (podle sladkosti jablek)

Postup

  • Nejprve vypracujte těsto tak, že smícháte mouku s kypřicím práškem, přidáte změklé nebo rozpuštěné máslo, vajíčka a mléko.
  • Mléko přidávejte tak, aby bylo těsto vláčné a nelepilo.
  • Vzniklé těsto rozdělte na dvě poloviny. První polovinu vyválejte na tenkou placku a dejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Připravte si náplň tak, že nastrouháte jablka nahrubo, smícháte s pudinkovým práškem a přiměřeně osladíte cukrem.
  • Náplň rozprostřete na plát na plechu. Navrch dejte vyválenou druhou polovinu těsta a okraje lehce přitlačte k sobě, aby nevytékala šťáva.
  • Pečte při 180°C cca 30 minut nebo dozlatova.
  • Podávejte vychladlý moučník poprášený moučkovým cukrem.
Moučník se strouhanými jablky a vanilkovým pudinkem.
Zdroj: cristina-cristinasworld.blogspot.com

Zbylo vám více jablek? Upečte si třeba některý z našich receptů na jablečné muffiny!

Americký apple pie

Tuto americkou buchtu s jablky musíte vyzkoušet. Hodí se skvěle na oslavu ale i jen tak ke kávě.

Ingredience na těsto

  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • Špetka soli
  • 250g másla
  • 8 lžic vody nebo mléka

Ingredience na náplň

  • 1kg jablek
  • 150g cukru
  • 2 lžíce mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 citronu
  • 1ks vejce
  • 1 lžíce cukru

Postup

  • Do mísy dejte mouku a sůl. Přidejte změklé máslo a vidličkou spojte. Těsto by mělo být teď hrudkovité.
  • Postupně přidávejte studenou vodu nebo mléko a pokračujte v míchání, dokud se těsto nezačne spojovat. Těsto by nemělo být příliš lepkavé.
  • Těsto vypracujte rukama a vyklopte. Zapracujte do koule a zabalte do potravinářské fólie. Dejte chladit do lednice.
  • Mezitím oloupejte jablka, odstraňte jadérka a nakrájejte je na plátky.
  • V míse smíchejte nakrájená jablka s cukrem, moukou, solí, skořicí, muškátovým oříškem a šťávou z citronu.
  • Míchejte, dokud se vše nespojí a dejte do lednice.
  • Předehřejte si troubu na 180°C.
  • Na pomoučněném vále rozdělte těsto na dvě poloviny a vyválejte placky.
  • Do koláčové formy rozprostřete jednu polovinu vyváleného těsta a zajistěte, aby dosahovalo všech okrajů formy.
  • Navrch rozprostřete jablečnou směs a lžící uhlaďte.
  • Druhou polovinu vyváleného těsta dejte navrch jablečné směsi. Ořízněte přečnívající těsto přes okraje.
  • Okraje přitlačte, abyste vytvořili zvlněný vzhled. Okraje také utěsněte, aby nevytékala šťáva.
  • Koláč potřete rozšlehaným vejcem a posypte cukrem.
  • Navrchu koláče utvořte čtyři štěrbiny, abyste vytvořily průduch.
  • Pečte po dobu 50-60 minut, nebo dokud není kůra zlatohnědá.
  • Nechte vychladnout a podávejte třeba s vanilkovou zmrzlinou.
Americký apple pie s kousky jablek.
Zdroj: 12tomatoes.com

Inspirujte se také recepty na jablečný závin. Všemi oblíbený štrůdl hotový do pár minut!

Holandská hrnková buchta

Upečte si tuto hrnkovou jablečnou buchtu na způsob holandského chlebíčku. Ideální ke kávě, čaji nebo kakau.

Ingredience na těsto

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 170g změklého másla
  • 1 hrnek cukru
  • 4ks vajec
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli

Ingredience na náplň

  • 4ks jablek
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce šťávy z citronu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • Nejprve oloupejte jablka, odstraňte jadýrka a poté je nakrájejte na malé kousky nebo nastrouhejte nahrubo.
  • Jablka smíchejte s cukrem a zakapejte citronovou šťávou. Nechte odležet.
  • V míse vyšlehejte máslo a cukrem do pěny. Poté zašlehejte vajíčka.
  • V jiné míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, špetkou soli a skořicí.
  • Moučnou směs postupně zamíchejte do směsi s máslem. Poté přimíchejte vanilkový extrakt.
  • Těsto by mělo být hladké. Vmíchejte do něj odleželá jablka i se šťávou, kterou pustily.
  • Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy na chlebíček a pečte v předehřáté troubě asi 80 minut dozlatova.
  • Pokud by byl navrchu rychle tmavý a vnitřek stále neupečený, překryjte alobalem a pečte dál.
  • Hotový moučník nechejte vychladnout, vyklopte a podávejte.
Sladký chlebík s jablky po holandsku.
Zdroj: tasteofhome.com

Zdravá buchta s jablíčky

Ideálním moučníkem pro ty, kteří si hlídají štíhlou linii je tato vláčná jablečná buchta s ovesnými vločkami. Nejde jen o dezert, ale i o vydatnou svačinu nebo snídani.

Ingredience

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1ks vejce
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek krystalového cukru (nebo jiného sladila)
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek strouhaných jablek
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

  • Nejprve si předehřejte troubu na 180°C.
  • Formu vymažte máslem nebo kokosovým olejem a vysypejte moukou. Nebo ji vyložte pečícím papírem.
  • Jablka nastrouhejte nahrubo.
  • V míse prosejte mouku, promíchejte s práškem do pečiva a se skořicí.
  • V druhé míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, přilijte olej a vanilkový extrakt.
  • Do tekuté směsi postupně zamíchejte moučnou směs. Přidejte ještě vločky a nakonec předem nastrouhaná jablíčka.
  • Pořádně zamíchejte a vzniklé těsto nalijte do předpřipravené formy.
  • Pečte cca 30 minut dozlatova. Vychladlý moučník podávejte například se zakysanou smetanou nebo domácí šlehačkou.
Zdravá buchtička z jablek a ovesných vloček.
Zdroj: myrecipemagic.com

Máme pro vás další recepty na řezy s jablky! Skvělé na spotřebu přebytečných jablíček.

Strouhaná buchta z jablek

Plánujete oslavu? Nebo návštěvu? Upečte strouhané řezy s jablky, kterými neurazíte a naopak všechny uspokojíte jejich lahodnou chutí!

Ingredience

  • 450g polohrubé mouky
  • 150g moučkového cukru
  • 4ks žloutků
  • 180g másla
  • 6g kypřicího prášku
  • 600g strouhaných jablek
  • 150g cukru krupice
  • 4ks bílků
  • 1 lžička mleté skořice
  • Mleté ořechy dle chuti

Postup

  • Prosejte mouku do větší mísy a smíchejte ji s kypřicím práškem.
  • Přidejte změklé máslo a žloutky. Vypracujte těsto.
  • Větší část těsta (asi 2/3) vyválejte a dejte na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech. Zbytek těsta dejte odpočívat do lednice.
  • Jablka nastrouhejte a v míse smíchejte s cukrem moučkou, skořicí a nasekanými ořechy.
  • Směs jablek rozprostřete na těsto na plechu.
  • Poté z bílků a z cukru krupice ušlehejte sníh, který rozetřete na navrstvená jablka na plechu.
  • Zbytek těsta, který v lednici ztuhl, nastrouhejte navrch buchty.
  • Pečte v předem vyhřáté troubě při 180°C po dobu 30-40 minut.
  • Upečenou buchtu nechte vychladnout a podávejte nakrájenou s trochou zakysané smetany, domácí šlehačky nebo zmrzliny.
Jablkový dezert se strouhaným těstem.
Zdroj: vintagekitchennotes.com

Tvarohovo-jablečná buchta

Jablečná buchta s tvarohem, kterou musíte ochutnat. Šťavnatý a vláčný moučník pro všechny příležitosti.

Ingredience na těsto

  • 350g polohrubé mouky
  • 150g cukru krystal
  • 140g změklého másla
  • 2ks vajec
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

Ingredience na tvarohovou náplň

  • 500g tučného tvarohu ve vaničce
  • 100g moučkového cukru
  • 1/2 balení pudinku v prášku (vanilka)
  • 0,5l mléka
  • Rozinky a vlašské ořechy dle chuti

Ingredience na jablečnou náplň

  • 500g-800g strouhaných jablek
  • Cukr krystal podle chuti
  • 1-2 lžičky mleté skořice

Postup

  • V míse smíchejte prosátou mouku s krystalovým cukrem a práškem do pečiva. Poté zapracujte změklé máslo a vajíčka.
  • Těsto by mělo připomínat drobenku.
  • Pekáč vyložte pečícím papírem a nasypte na dno asi 2/3 těsta (drobenky) a upěchujte.
  • V jiné míse vyšlehejte tvaroh s cukrem, pudinkovým práškem, mlékem a oříšky nebo rozinkami podle chuti.
  • Tvarohová náplň by měla být řídká, bez hrudek. Nalijte ji na rozprostřené těsto v pekáči.
  • V míse nastrouhejte jablka, smíchejte je s cukrem a skořicí. Jablečnou směs rozprostřete navrch tvarohové směsi.
  • Nakonec navrch rozprostřete zbývající těsto (drobenku).
  • Pečte při 160°C po dobu asi 45 minut. Nechte vychladnout a podávejte.
Jablečno-tvarohový moučník s drobenkou.
Zdroj: iambaker.net

Kefírová buchta z jablek

Upečte si jednoduchou buchtičku s mléčným základem. Pochutnáte si!

Ingredience

  • 400g polohrubé mouky
  • 2ks vajec
  • 1/2l kefírového mléka
  • 200g krupicového cukru
  • 250ml oleje
  • 2ks jablek
  • 1 lžíce kakaa holandského typu
  • 2 lžičky jedlé sody
  • Ořechy dle chuti

Postup

  • Jablka omyjte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Ořechy nasekejte nadrobno.
  • V míse smíchejte mouku s cukrem, jedlou sodou a kakaovým práškem.
  • V jiné míse vyšlehejte vejce s kefírem a přilijte do směsi sypkých surovin.
  • Nakonec vmíchejte nasekaná oříšky a nastrouhaná jablka.
  • Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Ořechy nasekáme také nahrubo.
  • Plech vyložte pečícím papírem a těsto do něj nalijte. Pečte při 180°C po dobu asi 30-40 minut.
  • Hotovou buchtu po vychlazení podávejte nakrájenou na kousky.
Kakaové řezy se strouhanými jablky.
Zdroj: lilvienna.com

Kynuté buchtičky plněné jablky

Tradiční Honzovy kynuté buchty tentokrát plněné sladkými jablíčky. Na tento recept potřebujete sice více času, ale o to více si potom zaslouženě pochutnáte!

Ingredience na těsto

  • 200g polohrubé mouky
  • 200g hladké mouky
  • Špetka soli
  • 1ks vejce + 1 žloutek navíc
  • 3/4 kostky droždí
  • 100g rozpuštěného másla
  • 250ml vlažného mléka
  • 100g cukru krystal
  • Kůra z citronu

Ingredience na náplň

  • 6ks jablek
  • Cukr dle chuti a sladkosti jablek
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce vanilkového pudinku v prášku

Postup

  • Nejprve oloupejte jablka, zbavte je jadýrek a nastrouhejte nebo nakrájejte na kostičky. Kdo jak má rád.
  • Posypte je cukrem, přidejte skořici a lžíci pudinkového prášku. V kastrůlku je chvilku poduste a poté nechte vychladnout.
  • Do hrnečku rozdrobte droždí, drobet pocukrujte a zalijte troškou vlažného mléka.
  • Nechte vzejít kvásek.
  • Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, vzejitý kvásek a postupně zamíchejte ostatní suroviny na těsto.
  • Vše propracujte do hladkého těsta, trochu poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte vykynout.
  • Po vykynutí (asi po hodině) vyklopte na pomoučněný vál a rozdělte na stejně velké díly.
  • Z každého poté udělejte placku, rozložte na ni přiměřené množství jablečné náplně a zabalte do kouličky.
  • Buchtičky skládejte do vymazaného pekáčku a potírejte je rozpuštěným máslem ze všech stran.
  • Poté je nechte ještě asi čtvrt hodiny kynout a nakonec potřete vyšlehaným žloutkem.
  • Pekáček s buchtami vložte do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečte dozlatova.
  • Hotové buchty podávejte tak, jak máte rádi. Dobrou chuť.
Honzovy nakynuté buchty s jablečnou náplní.
Zdroj: tastesoflizzyt.com

Jablíčka jako elixír mládí

Aniž bychom si to možná uvědomovali, tak jablka jsou pro nás nepostradatelnou součástí jídelníčku. Jsou poměrně levná a ve všech obchodech dostupná. Můžeme je označit jako tzv. „elixír mládí„.

Jablka a látky v nich obsažené v nás totiž zpomalují procesy stárnutí. Obsahují spoustu vlákniny, zejména pak v jejich slupce. Proto nám už babičky říkávaly, ať si jablíčka dáváme celá i se slupkou.

Obsahují malé množství cukru a kalorií. Do svého jídelníčku je tedy mohou zahrnout i diabetici. Navíc každé jablko obsahuje přes 85% vody. Je tedy skvělé na trávení.

Kromě podpory trávení a nám toho jablka poskytují mnohem více. Jsou významným zdrojem vitaminu C, železa, zinku, mědi, vápníku, hořčíku, křemíku a draslíku. Právě draslík udržuje správnou hladinu vody v těle a podporuje tedy správnou funkci ledvin a také svalů.

Už víme, že jsou jablka pro nás opravdu důležitá. Zkuste je použít do našich nejlepších moučníků z jablek. Aneb upečte si nouzovku, pokud nestíháte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X