Už jste zkoušeli jablečné muffiny?
Pokud si nevíte si rady s přebytkem jablek, tak proč je nevyzkoušet?
Jsou vláčné a šťavnaté.
Recepty, které zde máme, jsou jednoduché, chutné a zdravé.
Pojďte se inspirovat.
Jablečné muffiny se skořicí
Milujete drobenkové koláče? Pak určitě nepohrdnete těmito lahodnými jablečnými muffiny se skořicí. Recept je navíc jednoduchý a rychle hotový.
Ingredience:
Na drobenku:
- ⅔ hrnku polohrubé mouky
- ¼ hrnku třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 5 lžic změklého másla
Na těsto:
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky sody
- ½ lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- ⅛ lžičky hřebíčku
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- ¼ lžičky mletého zázvoru
- ½ hrnku změklého másla
- 1 hrnek třtinového cukru
- 2 velká vejce
- 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 a ½ hrnku oloupaných a nakrájených jablek na menší kousky
Na polevu:
- ½ hrnku cukru moučky
- 1 a ½ lžíce plnotučného mléka
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Smíchejte si ingredience na drobenku.
- Všechny suché ingredience na těsto si smíchejte dohromady.
- Pomocí mixéru si rozmixujte máslo s cukrem do nadýchané pěny (asi 2 minuty).
- Poté přidejte vejce jedno po druhém a zašlehejte.
- Přidejte vanilkový extrakt a opět prošlehejte.
- K vyšlehané směsi přidejte sypké ingredience a opatrně promíchejte.
- Máslem vymazanou a moukou vysypanou formu na muffiny naplňte těstem do ¾ a posypejte drobenkou.
- Pečte při 220 °C asi 5 minut, poté snižte teplotu na 175 °C a pečete dalších 10-15 minut.
- Ještě teplé muffiny polejte polevou (ingredience na ni stačí vyšlehat).

Tip: Chtěli byste vyzkoušet nové recepty na koláče s drobenkou? Inspirujte se našimi recepty na různé varianty drobenkových koláčů.
Zdravé muffiny s jablky a jogurtem
Hledáte inspiraci na nějaké zdravé mlsání? Co tak vyzkoušet jablečné muffiny bez cukru? Ale nebojte, sladké jsou. Jsou oslazené javorovým sirupem nebo medem.
Ingredience na 12 muffinů:
- 1 a ¾ hrnku celozrnné mouky
- 1 a ½ lžičky kypřícího prášku
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 1 hrnek nastrouhaného jablka
- 1 hrnek jablek nakrájených na malé kostičky
- ⅓ hrnku kokosového nebo olivového oleje
- ½ hrnku medu nebo javorového sirupu
- 2 vejce
- ½ hrnku řeckého jogurtu
- ½ hrnku jablečného pyré (viz tip níže)
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- V míse si smíchejte všechny suché ingredience, tj. mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici, sůl a přidejte nastrouhaná i nakrájená jablka.
- Javorový sirup nebo med a olej spolu vyšlehejte, přidejte vejce, jablečné pyré, jogurt.
- Sypké ingredience přisypte do tekutých a promíchejte.
- Formu na muffiny si vymažjte máslem a vysypejte moukou. Plňte je těstem do ¾.
- Pečte na 220 °C asi 13-16 minut.
- Pokud vám nějaké muffiny zbydou, klidně je dejte do mrazáku. Vydrží tam až 3 měsíce.

Tip: Jak na jablečné pyré? Potřebné množství jablek si oloupejte a nakrájejte na kostičky. V malém množství vroucí vody je uvařte doměkka (můžete přidat trochu cukru a skořice), a poté rozmixujte tyčovým mixérem. Další variantou je využít jablečnou přesnídávku.
Jablkové muffiny a vlašskými ořechy
K přípravě nebudete potřebovat váhu. Stačí hrnek o objemu 250 ml. Hrníčkové recepty jsou rychlé a oblíbené. Máte je rádi i vy?
Ingredience:
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- ½ hrnku cukru
- 3 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 1 a ½ lžičky skořice
- ½ hrnku vychladlého másla
- 1 velké jablko
- ⅓ hrnku nasekaných vlašských ořechů
- 1 vejce
- ⅔ hrnku mléka
- 2 lžíce třtinového cukru
Postup:
- V míse si smíchejte mouku, cukr, kypřící prášek, ½ lžičky skořice a sůl.
- Přidejte na malé kousky nakrájené máslo a důkladně promíchejte.
- ¼ hrnku této drobenky dejte bokem na posypání a přimíchejte k ní 1 lžičku skořice a 2 lžíce třtinového cukru.
- Ke ⅔ drobenky přidejte nakrájené jablko a ořechy.
- Vejce a mléko spolu vyšlehejte, přidejte k drobence s jablkem, ořechy a důkladně promíchejte.
- Těsto nalijte do formy na muffiny do ¾ a posypte drobenkou.
- Pečte na 205 °C asi 15-20 minut.

Objevte podobné tipy
Jablečné muffiny s ovesnými vločekami
Jablka, ovesné vločky, skořice a rozinky jsou nejen výtečnou kombinací na domácí müsli, ale i na tyto skvělé, rychlé jablečné muffiny. Můžete si je dopřát na snídani i svačinku. Navíc se výborně hodí i pro malé děti.
Ingredience:
- 3 hrnky ovesných vloček
- 1 lžička kypřícího prášku
- ½ lžičky skořice
- 1 hrnek podmáslí nebo mléka
- 2 vejce
- ½ hrnku jablečného pyré
- 1 velké nakrájené jablko
- ¼ hrnku rozinek
Postup:
- Ovesné vločky smíchejte se skořicí, práškem do pečiva, vejci, podmáslím a jablečným pyré.
- Přidejte na malé kostky nakrájené jablko, rozinky a důkladně promíchejte.
- Těsto nalijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy na muffiny.
- Pečte při 175 °C asi 25-30 minut.
- V lednici (uzavřené v nádobě) vydrží i týden.

Videorecept najdete zde:
Vegan banánové muffiny bez vajec
I na vegany jsme mysleli. Tento recept na koláčky akorát do ruky je bez veškerých živočišných produktů.
Ingredience na 12 muffinů:
- 1 a ½ hrnku na kostičky nakrájeného jablka + ¼ hrnku na posypání
- 2 lžíce mouky
- 1 lžičky skořice
- ½ hrnku zralého rozmačkaného banánu
- ¾ hrnku cukru
- ½ hrnku vanilkového mandlového mléka
- ⅓ hrnku změklého kokosového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Postup:
- Smíchejte banán, cukr, mléko, olej, skořici a muškátový oříšek.
- Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli.
- Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka navíc.
- Hotovým těstem naplňte vymazané a vysypané formičky na muffiny.
- Navrch nasypte ¼ hrnku jablek na ozdobu.
- Dejte péct do předehřáté trouby na 205 °C na dobu asi 15-18 minut.

Recept na muffiny bez lepku
Pro vás, kdo nesmíte lepek, máme tento recept. Tyto jablkové muffiny v kombinaci s burákovým máslem a voňavým kořením vypadají velice dobře, co? Navíc neobsahují bílý cukr. Ten je nahrazen medem.
Ingredience:
- ½ hrnku jablečného pyré
- ½ hrnku burákového másla
- 1 vejce
- ¼ lžičky sody bikarbony
- 3 lžíce medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ¼ lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ⅛ lžičky mletého hřebíčku
- ¾ –1 hrnek na kousky nakrájeného jablka
Postup:
- V mixéru si rozmixujte všechny ingredience kromě jablek.
- Poté k této rozmixované směsi přidejte jablko.
- Pečte na 205 °C asi 10 minut.

Tak co, kteý recept na muffiny vás nejvíce zaujal?
Jablka skvěle pasují k drobence, jogurtu, ořechům, vločkám, banánům, skořici i rozinkám.
Možná už se vám vybavuje nějaká oblíbená varianta…
A co se k muffinům ještě hodí? Jistě váš oblíbený nápoj, kupříkladu káva. Jak se připravuje v kávovarech Siemens?
Podívejte se na další recepty na muffiny, čili zákusky akorát do ruky a inspirujte se!