4 nejlepší recepty na dorty s jablky! Vychutnejte si tyto vláčné dobroty

Nejen štrůdl a koláč, ale i úžasný jablečný dorty můžeme na podzim vykouzlit v kuchyni.

Nikdy jste o nich neslyšeli? Ptáte se, jak na ně?

Nezoufejte, jestli jste dosud na recept na jablečný dort nenatrefili, protože zde jsou  4 snadné recepty na jablkové dorty!

Nepečený jablečný dort

Nepečený dort s jablky má všechny chutě, které byste od tohoto dezertu čekali. Základ je vyroben z grahamových sušenek, takže nemusíte ani zapínat troubu!

Co budeme potřebovat

Na krustu

  • 330 g grahamových sušenek (drcené)
  • 85 g másla (rozpuštěného)

Na jablka

  • 1 balení (85 g) citronového želé
  • 1 lžička koření na jablečný koláč
  • 300 ml vody
  • 5 středních jablek (oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na tenké plátky)

Na pudink

  • 1 balení (85 g) vanilkového pudinku
  • 80 ml vody

Postup

  • Na krustu přidejte rozpuštěné máslo k rozdrceným grahamovým sušenkám a pomocí vidličky dobře promíchejte.
  • Nasypte sušenkovou směs do dortové misky. Sušenky vmáčkněte do formičky, aby vznikl pevný základ pro jablečný dort.
  • Na jablečnou náplň si do velkého hrnce na středně vysokou teplotu přidejte želé, koření na jablečný koláč, vodu a plátky jablek.
  • Míchejte, dokud nebudou všechna jablka obalená.
  • Směs přiveďte k varu. Poté snižte teplotu na středně nízkou a přikryjte.
  • Vařte 8-12 minut, nebo dokud jablka nezměknou.
  • Na pudinkovou směs, v misce smíchejte pudingovou směs a vodu.
  • Nakonec pudinkovou směs vlijte do jablečné směsi a promíchejte, aby se vše spojilo. Měli byste vidět, že směs začne okamžitě houstnout.
  • Za občasného míchání pokračujte asi minutu ve vaření, dokud směs nezhoustne.
  • Nalijte jablečnou směs do krusty a nechte ji asi 5 minut odležet, než ji dáte do lednice vychladit asi na 3 hodiny.

S jablky je také skvělý a oblíbený štrúdl. Zkuste jej taky!

Skleněná miska plná grahamových krekrů s vařenými jablky.
Zdroj: iambaker.net

Jablečný dort s piškoty

Lahodný recept na obrácený dort z jablek, je neskutečně snadný na přípravu, ale zároveň neskutečně lahodný a nadýchaný!

Co budeme potřebovat

Na vrchní část dortu

  • 5 jablek
  • 5 lžic cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy

Na základ dortu

  • 25 piškotů
  • 4 kelímky tvarohu
  • 4 vanilkové cukry
  • 1 zakysaná smetana
  • 4 pomazánková másla

Postup

  1. Tvaroh, smetanu, cukry a pomazánkové máslo vyšleháme.
  2. Do formy vložíme folii tak, aby všude přesahovala.
  3. Na dno nalijeme zkaramelizovaná jablka, která připravíme tak, že oloupaná nastrouhaná jablka svaříme s cukrem a rozmixujeme s citronovou šťávou.
  4. Po zchladnutí navršíme tvarohový krém, která můžeme opět prokládat jablky.
  5. Navrch dáme drobečky sušenek (tato část bude vespod).
  6. Přiklopíme folií a necháme přes noc v lednici.
  7. Druhý den překlopíme (tácek místo folie, otočit, postavit, zvednout formu) a dozdobíme dle fantazie – krémem, šlehačkou, jablky, skořicí.

Co je lepšího než lahodný jablečný dortík s lahodnou kávou. Vyberte si v naší recenzi ten nejlepší domácí kávovar, abyste si tuto kombinaci mohli kdykoliv vychutnat.

Obrácený koláč z jablek.
Zdroj: simplyrecipes.com

Dort s jablky a pudinkem

Tento perfektní recept na jablečný dort, je díky pudinku tak vláčný, že se z toho po ochutnání zblázníte!

Co budeme potřebovat

  • 6 polévkových lžic másla
  • 250 ml tučné smetany
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 3 velká vejce
  • 220 g briošky (toastu, sladkých měkkých buchtiček nakrájené na kostky)
  • 160 g třtinového cukru
  • 80 g krystalového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 1/4 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 jablka (oloupaná, nakrájená na čtvrtky, zbavená jádřinců a nakrájená na plátky)
  • Vanilková zmrzlina (k podávání)

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů .
  • Dortovou formu, nebo formu na koláč lehce potřete máslem a dejte stranou.
  • Ve velké míse ušlehejte smetanu, mléko a vejce.
  • Přidejte briošku a jemně promíchejte, abyste ji celou obalili. Nechte při pokojové teplotě 30 minut nasáknout.
  • Mezitím rozpusťte máslo ve středním hrnci.
  • Odstraňte a přidejte krystalový cukr, hnědý cukr, vanilku, koření a sůl a míchejte, dokud nebude směs hladká a dobře spojená. Přidejte jablka a promíchejte, abyste je obalili.
  • Jemně vmíchejte jablečnou směs do brioškové směsi, dokud se vše dobře nespojí.
  • Do připravené formy přidejte směs briošky a jablek, poté nalijte zbylou tekutinu až po okraj misky (nemusíte ji použít celou).
  • Podle potřeby posypte cukrem.
  • Pečte zakryté alobalem 45 minut.
  • Odkryjte a pokračujte v pečení dalších 30 až 35 minut, dokud brioška nezezlátne a směs uprostřed neztuhne.
  • Před podáváním se zmrzlinou nechte 10 až 20 minut odležet na mřížce.

Ke všem sladkým jablkovým pokrmům se hodí lžička skořice nebo čokoládová poleva. Jablka se také výborně kombinují s banány, takže polovinu množství jablek v každém z dortů lze nahradit stejným množstvím nakrájených banánů!

Jablečný crumble z toastu a se zmrzlinou.
Zdroj: cakescottage.com

Sachr dort s jablky

Stará dobrá rakouská klasika na čokoládový dort, doplněné o jablka, která ho neskutečně zjemní, a to tak, že se vám tento jablečný koláč doslova rozplyne na jazyku.

Co budeme potřebovat

  • 4 jablka
  • 150 g vlašských ořechů
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 5 vajec
  • 1/2 hrnku mléka
  • 3 lžíce kakaa

Na krém

  • smetana ke šlehání
  • 3 vlašské ořechy
  • 1 ztužovač šlehačky

Na ozdobu

  • 5 ořechů
  • 50 g strouhané čokolády na vaření

Postup

  1. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme mléko, mouku, kakao a vyšlehaný sníh z bílků.
  2. Oparně vmícháme rozemleté ořechy a nadrobno nastrouhaná jablka.
  3. Pečeme v předehřáté troubě při 180 ºC asi 40 minut.
  4. Krém si připravíme z vyšlehané smetany se ztužovačem, smíchanou s namletými vlašskými ořechy.
  5. Korpus rozřízneme a naplníme polovinou krému.
  6. Druhou polovinu naneseme navrch dortu.
  7. Posypeme strouhanou čokoládou a dozdobíme půlkami ořechů.
Talíř s čokoládovým koláčem s marmeládou.
Zdroj: ihearteating.com

Jaké je nejlepší jablko do jablečných receptů?

Ne všechna jablka jsou stejná. Jsou odlišné v chuti, textuře a odlišně reagují i při tepelné úpravě. To je důvod, proč jablka, která se rozhodnete vařit a péct, mohou váš pokrm vylepšit nebo úplně zkazit.

Braeburn
Braeburns mají sladkou chuť a texturu, která zůstává pevná, když se upeče. Univerzální jablko, dobře se hodí do koláčů a dortů, kde nechcete, aby byla náplň příliš tekutá.

Cortland
Cortlandy jsou šťavnaté a lehce nakyslé, s jasně červenou slupkou a sněhově bílou dužinou. Jsou to skvělá jablka na koláče, kompoty. Nakrájené na plátky se výborně hodí do salátů a sýrových talířů, protože dužina nehnědne.

Empire
Empires s pevnou texturu, jsou všestranným jablkem vhodnými do džusu, omáček, koláčů, pečení, salátů, jak ke konzumaci začerstva nebo k sušení.

Fuji
Pevná, křupavá a šťavnatá jablka Fuji patří mezi nejoblíbenější jablka ke konzumaci začerstva, ale jsou také skvělá na pečení, protože při vaření drží tvar.

Gala
Křupavé, sladké jablko s jemnou chutí, Galas mají žlutooranžovou slupku s červenými pruhy. Patří mezi nejlepší jablka na jablečnou omáčku, saláty a lisování moštu.

Golden Delicious
Golden Delicious je sladký, s bohatou, jemnou chutí. Je to jedno z nejlepších jablek na vaření, protože si po upečení drží svůj tvar.

Jonagold
Jonagoldy mají kyselou a sladkou chuť. Se žlutozeleným základem a načervenalým proužkem je vynikající jak ke konzumaci začerstva.

Jonathan
Jonathans jsou docela kyselé, s bohatou, lehce kořeněnou jablečnou chutí. Při pečení dobře drží tvar. Jsou také dobré do salátů a do jablečného pyré.

I když se některá jablka pro určité druhy receptů hodí lépe než jiná, nemusíte se při vaření nebo pečení omezovat pouze na jeden druh jablek. Mnoho kuchařů rádo používá směs jablek, aby získali složitější chutě a textury.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X