Nejen štrůdl a koláče, ale i úžasné jablkové dorty můžeme v kuchyni na podzim vykouzlit.
Nikdy jste o nich neslyšeli? Ptáte se, jak na ně?
Nezoufejte, jestli jste dosud na recept na jablečný dort nenatrefili, protože zde jsou 4 snadné recepty na jablkové dorty!
Sachr dort s jablky
INGREDIENCE
- 4 jablka
- 150 g vlašských ořechů
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g cukru
- 5 vajec
- 1/2 hrnku mléka
- 3 lžíce kakaa
krém:
- smetana ke šlehání
- 3 vlašské ořechy
- 1 ztužovač šlehačky
na posyp:
- 5 ořechů
- 50 g strouhané čokolády na vaření
POSTUP
- Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme mléko, mouku, kakao a vyšlehaný sníh z bílků.
- Oparně vmícháme rozemleté ořechy a nadrobno nastrouhaná jablka.
- Pečeme v předehřáté troubě při 180 ºC asi 40 minut.
- Krém si připravíme z vyšlehané smetany se ztužovačem, smíchanou s namletými vlašskými ořechy.
- Korpus rozřízneme a naplníme polovinou krému.
- Druhou polovinu naneseme navrch dortu.
- Posypeme strouhanou čokoládou a dozdobíme půlkami ořechů.
Nepečený jablkový dort
INGREDIENCE
- 25 piškotů nebo 20 bebe sušenek – drobečky
- 4 kelímky tvarohu
- 4 vanilkové cukry
- 1 zakysaná smetana
- 4 pomazánková másla
vršek:
Související recepty
- 5 jablek
- 5 lžic cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
POSTUP
- Tvaroh, smetanu, cukry a pomazánkové máslo vyšleháme.
- Do formy vložíme folii tak, aby všude přesahovala.
- Na dno nalijeme zkaramelizovaná jablka, která připravíme tak, že oloupaná nastrouhaná jablka svaříme s cukrem a rozmixujeme s citronovou šťávou.
- Po zchladnutí navršíme tvarohový krém, která můžeme opět prokládat jablky.
- Navrch dáme drobečky sušenek (tato část bude vespod).
- Přiklopíme folií a necháme přes noc v lednici.
- Druhý den překlopíme (tácek místo folie, otočit, postavit, zvednout formu) a dozdobíme dle fantazie – krémem, šlehačkou, jablky, skořicí..
Jablkový dort s piškoty a pudinkem
INGREDIENCE
- 8 jablek
- hrnek cukru
- 2 vanilkové cukry
- 2 vanilkové pudinky
- 1 balíček piškotů
POSTUP
- Oloupaná a nakrájená jablka svaříme s vanilkovým cukrem a cukrem ve čtvrt litru vody.
- V dalším čtvrt litru smícháme pudinky a nalijeme do jablečné směsi a mícháme.
- Nadrobené piškoty nasypeme do hrnce a nadále mícháme do zhoustnutí.
- Vše pak přelijeme do formy na dort.
- Necháme přes noc v lednici.
- Potom překryjeme folii a překlopíme přes prkýnko dostatečné velikosti.
- Sněhovou čepici vyšleháme z tvarohu a jednoho rozmixovaného jablka s 3 lžícemi cukru.
- Uchováváme v lednici..
Kakaový dort s jablky
INGREDIENCE
- 200 g cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku mléka
- 300 g oloupaných, nastrouhaných jablek
- prášek do pečiva
- 200 g kakaa
náplň:
- 3 jablka
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
POSTUP
- Cukr se žloutky vyšleháme do pěny, přimícháme mouku s práškem do pečiva, olej, mléko a sníh z bílků.
- Vmícháme strouhaná jablka a kakao.
- Pečeme v předehřáté troubě při 180 ºC asi 40 minut.
- Na náplň oloupeme a nastrouháme jablka a svaříme s cukry. Rozmixujeme a vmícháme citronovou šťávu. Náplň můžeme vylepšit tvarohem nebo šlehačkou.
- Korpus necháme vychladnout na mřížce, horizontálně rozřežeme na 2 nebo 3 díly a spojíme jablkovou náplní.
- Nakonec můžeme dortíky ozdobit šlehačkou.
Ke všem sladkým jablkovým pokrmům se hodí lžička skořice nebo čokoládová poleva. Jablka se také výborně doplňují s banány, takže polovinu množství jablek v každém z dortů lze nahradit stejným množstvím nakrájených banánů!
S jablky je také skvělý a oblíbený štrúdl. Zkuste jej taky!
Který jablečný recept u vás vyhrává? Podělte se o něj s přáteli na facebooku!