Sladké recepty na kuličky s jáhlami. Vyzkoušejte tuto zdravou dobrotu ještě dnes

Honí vás mlsná? Ale nechcete do svého těla dodávat jen sladkosti plné cukru, nekvalitních surovin a bůh ví čeho ještě?

Tyto recepty na jáhlové kuličky vašemu tělu dodají jen to nejlepší. Obsahují zdravé ingredience, jsou plné energie a tím, že si je vyrobíte doma, budete vždy vědět co jíte!

Vezměte své zdraví do svých vlastních rukou a nic nenechejte náhodě, protože zdraví máme jen jedno a je důležité ho podporovat.

Jakým receptem začnete a podpoříte svou imunitu?

Jáhlové kuličky Raffaello

Zdravější alternativa k dobře známým kokosovým kuličkám. Pusťte se do této dobroty z jáhel a uvidíte, že je od originálu vůbec nerozeznáte! Recept je jednoduchý, rychlý a pouze z těch nejzákladnějších surovin.

Co budeme potřebovat

  1. 200 g jáhel (suchých a syrových)
  2. 500 ml vody
  3. 40 ml ovocného koncentrátu bez cukru
  4. 100 g rozinek
  5. 100 g strouhaného kokosu
  6. Špetka soli

Postup

  1. Rozinky rozmixujeme tyčovým mixérem ve 150 mililitrech vody
  2. Jáhly propláchneme ve studené vodě, přivedeme k varu se zbylou vodou, ovocným koncentrátem, rozmixovanými rozinkami a solí
  3. Jáhlovou směs vaříme na mírnou teplotu 20-30 minut, dokud se voda nevsákne a nevyvaří
  4. Mezitím si nasucho opečeme strouhaný kokos
  5. Do uvařených jáhel přidáme polovinu praženého kokosu, dobře promícháme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu
  6. Mokrýma rukama tvoříme kuličky z jáhel
  7. Kuličky obalíme v druhé polovině praženého kokosu
  8. Kuličky necháme vychladnout a uložíme je na chladné místo
  9. Pokud preferujeme sladší kuličky, použijte více ovocného koncentrátu nebo více rozinek
  10. Pokud je směs příliš vodová, přidáme strouhaný kokos

Místo rozinek lze použít sušené meruňky nebo sušené švestky. Místo strouhaného kokosu lze k obalení použít mleté pražené ořechy nebo sezamová semínka.

Dokonalé nepečené kuličky plné jáhel a kokosu.
Zdroj: bakeplaysmile.com

Jáhlové vánoční cukroví

Máte pocit, že vánoční svátky jsou jen o přejídání a sladkostech? Jestli toužíte po změně, potom vyzkoušejte tento recept na vánoční jáhlové kuličky s mandlemi, které nejenže jsou zdravé, ale také neskutečně chutné a vydatné! Oživte si sváteční tabuli něčím originálním!

Co budeme potřebovat

  1. 100 g jáhel
  2. 100 g mletých mandlí
  3. 40 g pistácií (nasekaných)
  4. ½ lžičky kardamomu
  5. Špetka sody
  6. Špetka mořské soli
  7. Kůra z ½ citronu
  8. 3 lžíce kokosového oleje (rozpuštěného)
  9. 3 lžíce javorového sirupu
  10. Lžička vanilkového extraktu
  11. Lžička citronové šťávy

Postup

  1. Troubu předehřejeme troubu na 180 stupňů
  2. Plech na pečení si vyložíme pečicím papírem
  3. Jáhly vložíme do mixéru a mixujeme, dokud nezískáme jáhlovou mouku
  4. Ve velké míse prošleháme jáhlovou mouku, mleté mandle, kardamom, sodu a sůl
  5. Vmícháme nasekané pistácie a citronovou kůru a dáme stranou
  6. V malé misce prošleháme rozpuštěný kokosový olej s javorovým sirupem, vanilkou a citronovou šťávou a přilijeme jí k suchým ingrediencím
  7. Vše smícháme dohromady, aby vzniklo těsto
  8. Těsto necháme odstát asi 10 min
  9. Rukama ze směsi vytvarujeme asi 16 malých kuliček a dáme je na vyložený plech
  10. Jemně je stlačíme a zploštíme dlaní
  11. Jáhlové kuličky pečeme asi 15 minut do zlatohnědé barvy

Inspirujte se dalšími skvělými a zdravými recepty, které vaše tělo ocení. Pochutnejte si na sladkých i slaných dobrotách ze šmakouna nebo vyzkoušejte další zdravou alternativu v podobě jídel s tempehem.
V žádném případě své volby nebudete litovat!

Měkké cukroví plné kvalitních a zdravých surovin jako jsou jáhly.
Zdroj: londonmumsmagazine.com

Nepečené kuličky z jáhel a datlí

Toužíte po rychlé, sladké a zdravé svačince? Tento recept na kuličky z jáhel je přesně to, co jste hledali! Základní přísady, které smícháte v několika krocích, a vznikne vám perfektní odpolední snack, ze kterého nemusíte mít výčitky svědomí, protože je plný zdraví prospěšných surovin.

Co budeme potřebovat

  1. 12 vypeckovaných datlí
  2. 200 g vařených jáhel
  3. 250 g ovesné mouky (rozmixovaných ovesných vloček
  4. Šťáva z ½ citronu
  5. Kůra z 1 citronu
  6. 2 lžíce sušeného kokosového mléka

Postup

  1. V misce si smícháme vše kromě sušeného kokosového mléka
  2. Směs důkladně promícháme, aby se ingredience spojily
  3. Zpracováváme, dokud nevznikne lepivá směs
  4. Z těsta poté vyválíme 12 kuliček
  5. Každou jáhlovou kuličku obalíme v sušeném kokosovém mléce (nebo strouhaném kokosu)
  6. Jáhlové kuličky dáme do lednice alespoň na 2 hodiny, aby ztuhly
  7. Nespotřebované kuličky uchováváme na chladném místě nebo v lednici
Nepečené pokušení z jáhel, kokosu a ovesné mouky.
Zdroj: yellowthyme.com

Jáhlové knedlíky

Veganské kuličky z jáhel jsou křupavé zvenku a lahodně měkké uvnitř. Tento recept je plný aromatického koření, jako je paprika, kurkuma a chilli. Super zdravá svačinka, která je připravena bez smažení, jen v horkovzdušné troubě.

Co budeme potřebovat

  1. 175 g jáhel
  2. 480 ml vývaru
  3. Lžíce mleté červené papriky
  4. Lžička kurkumy
  5. Lžička chilli pasty
  6. Lžíce mletého koriandru
  7. 25 g polohrubé mouky
  8. Lžíce lněných semínek

Postup

  1. Ve velkém hrnci si připravíme zeleninový vývar
  2. Do vývaru přidáme jáhly a přivedeme je k varu
  3. Jáhly vaříme asi 10 minut
  4. Po 10 minutách sundáme hrnec s jáhly z plotny a necháme je ještě 10 minut stát s poklicí mimo plotnu
  5. Mezitím smícháme 1 lžíci mletého lněného semínka se 3 lžícemi vody
  6. Dobře spolu prošleháme vidličkou a dáme stranou
  7. Jakmile jáhly absorbují všechnu vodu, přidáme mouku a směs lněných semínek, papriku, kurkumu, chilli pastu, koriandr a podle chuti sůl a pepř
  8. Dobře promícháme a odstavíme stranou, dokud směs úplně nevychladne
  9. Zapneme si troubu na 200 stupňů v režimu horkého vzduchu
  10. Poté rukama z jáhlové směsi vytvarujeme kouli
  11. Kuličku umístíme na plech vyložený pečícím papírem a postup opakujeme i se zbylým těstem
  12. Umístíme kuličky do trouby
  13. A pečeme je po dobu 10 minut
  14. Jáhlové knedlíčky podáváme s dipem a salátem dle vlastního výběru (podívejte se do sekce TIP a vyberte si jeden z lahodných receptů na salát, který se ke knedlíčkům z jáhel perfektně hodí)

Jáhlové knedlíčky můžete přidat například k tomuto jednoduchému jarnímu salátku z ředkviček nebo jimi nahradit maso v těchto lahodných receptech na bun bo nam bo saláty s rýžovými nudlemi.

Úžasné knedlíčky s jáhly salátkem a dipem.
Zdroj: kellygibney.com

Proč jáhly zařadit do jídelníčku

Jáhly jsou jednou z nejstarších pěstovaných obilnin na světě a po tisíce let se pěstuje v celé Africe a jihovýchodní Asii.

Jáhly lze použít k výrobě chleba, piva, cereálií a dalších pokrmů. I dnes je proso základní potravinou po celém světě.

Ve skutečnosti si proso znovu získává na popularitě, protože je univerzální a snadno se pěstuje. Zároveň poskytují mnoho zdraví prospěšných benefitů, které je určitě užitečné zvážit, při cestě za zdravějším já.

Obsahuje niacin a betakaroten

Jáhly jsou bohaté na látku zvanou niacin, který pomáhá tělu zvládat biologické procesy, důležité pro správnou funkci těla. Niacin je také důležitý pro zdravou kůži a funkci orgánů. Ve skutečnosti je to tak důležitá sloučenina, že se často přidává do zpracovaných potravin, aby je obohatila.

Jáhly, zejména tmavší odrůdy, jsou také výborným zdrojem betakarotenu. Tento přírodní pigment působí jako antioxidant a podporuje zdraví vašich očí.

Kontrolujte hladinu cukru v krvi

Jáhly mají nízký obsah jednoduchých sacharidů a vyšší obsah komplexních sacharidů, to znamená, že se jáhly tráví déle než standardní pšeničná mouka. Čímž pomáhají k regulaci zvyšování hladiny cukru v krvi po jídle. Tudíž je tato potravina ideální pro lidi s diabetem, protože jim umožňuje snadněji kontrolovat hladinu cukru v krvi.

Podpora trávicího systému

Jáhly jsou bohaté na vlákninu. Vláknina podporuje dobré bakterie ve vašem trávicím systému, což podporuje vylučování a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.

Ochrana zdraví srdce

Vláknina v jáhlech snižuje „špatný“ cholesterol v krvi. Vláknina se ve vašem žaludku změní na gel a ten je schopný absorbovat cholesterol, což umožňuje jeho bezpečné vylučování z vašeho systému. Pravidelná konzumace jáhel pomáhá udržovat vaše srdce zdravější.

Vysoký obsah vitamínů a minerálů

Jáhly jsou bohaté na draslík, který podporuje zdravou funkci ledvin a srdce. Draslík také podporuje zdraví centrální a periferní nervové soustavy, což zlepšuje komunikaci mezi mozkem a svaly.

Jak připravit jáhly

Sušené jáhly lze vařit jako kuskus nebo quinou. Mleté jáhly jsou skvělou náhradou nebo doplňkem celozrnné mouky v pečivu. Pufované jáhly lze konzumovat jako svačinu nebo použít jako náhradu za pufovanou rýži.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X