Lahodné jahodové dezerty – nejlepší recepty

Drobné červené ovoce, plné sladké chuti a vitamínu C. Plody rostoucí na přízemní rostlině zvané jahodník. O kterém ovoci je řeč? Ano o jahodách. Jejich sladká chuť se výborně chodí do různých koktejlů, smoothie, nápojů, buchet a dezertů. Lze vytvářet jahodové zmrzliny a třeba takové knedlíky s jahodovou omáčkou jsou přímo božské. Pokud dospělým anebo dětem předložíte kdykoliv během dne toto výtečné ovoce podáte ke snědku, najde se jen málo jedinců, kteří odmítnou.

Jahody patří k jednomu z nejoblíbenějších ovocných druhů. Svou roli jistě sehrálo to, že to bylo první ovoce, které bylo možné sklízet. Dnes již to tak docela neplatí, protože různé druhy ovoce jsou v obchodech po celý rok, ale oblíbenosti zahradních jahod to určitě neubralo.

Jsou výborným zdrojem vitamínu. Nejen již zmíněného vitamínu C, ale i A, B a E. Také obsahují spoustu organických kyselin, některé z nich působí preventivně proti nádorovému onemocnění. Také najdeme několik minerálních látek např. zinek, draslík a vápník.

Jahody je možné poměrně široce využívat do různých pečených moučníků, do ovocných knedlíků, ke konzervaci jako kompoty, džemy a rosoly nebo k mražení, do chladných ovocných nápojů, na ovocné polévky a sirupy. Jestliže ale chceme využít jahody jako čerstvé ovoce a zachovat tak jejich chuť, vůni a vitamínový přínos, pak jahody zařazujeme především do různých nepečených moučníků a dezertů, kde je používáme syrové.

Jahodové knedlíky

Českou klasikou je udělat těsto a do něj něco zabalit. Jídlo tak může být mnohdy těžké. Avšak pokud použijete místo kynutých knedlíků tvarohové, uvidíte, že si nejen pochutnáte, ale zároveň se nemusíte bát o své zdraví.

  • špetka soli
  • 2 ks žloutky
  • 500 g měkký tvaroh
  • 1 hrnek (tedy asi 200g) polohrubé mouky
  • moučkový cukr
  • 100 g máslo
  • 150 g tvrdého tvarohu
  • 500 g jahod
  1. Smíchejte tvaroh s prosátou moukou, špetkou soli a žloutky. Použijte na to vařečku. Na metličku by se vám to nalepilo.
  2. Poté použijte hrubou sílu rukou a vypracujte hladké těsto. Nechte půl hodiny odpočinou, nejlépe v ledničce.
  3. Mezitím si připravte jahody. Větší kusy přepulte.
  4. Těsto vytvarujte na podložce do válečku. Odkrajujte z něj menší kousky, asi velikosti ořechu. Ty rukou vytvarujte do placky.
  5. Naplňte placku ovocem a zatočte do knedlíku. Vařte v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch.
  6. Podávejte posypané tvarohem, posypané moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.
knedlíky plněné jahodami
Zdroj: Albert.cz

Jahodová bublanina

Oblíbená buchta všech hospodyněk. Smíchat, nalít a upéci. Také si tuto pochoutku všichni pamatujeme ze svého dětství. Nikdy nechyběla na sváteční tabuli u babičky.

  • 120g másla
  • 220g moučkového cukru
  • 400ml mléka
  • 4 vejce
  • sůl
  • 1 prášek do pečiva
  • 500g polohrubé mouky
  • 500g jahod
  1. Utřete máslo s cukrem a čtyřmi žloutky. Šlehejte tak dlouho, až vám vznikne světlá pěna. Přidejte mléko pokojové teploty a 250g mouky. Vše smíchejte.
  2. Přidejte druhou polovinu mouky, kypřící prášek a sníh, vyšlehaný z bílků a špetky soli.
  3. Vymažte a moukou vysypte plech s vyšším okrajem. Lze použít i zapékací mísu nebo dortovou formu. Záleží na vaši fantazii.
  4. Nalijte těsto do formy, poklaďte jahodami. Můžete je pokrájet na kousky, čtvrtky, na polovinu či nechat v celku.
  5. Vložte do předehřáté trouby na 180 °C a upečte dozlatova. Zabere to cca 45 minut.
  6. Podávejte nakrájené na větší kusy. Lehce pocukrujte.jahody v bublanině

Jahodové řezy

Tento recept je často využíván jako narozeninový dort.

  • 250g cukru
  • 150g hladké mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 5 vajec
  • 5 lžic horké vody
  • 2 zakysané smetany
  • 1 smetana ke šlehání
  • moučkový cukr na dochucení
  • jahody
  • želatina
  1. Vyšlehejte cukr se žloutky. Pro vytvoření lepší pěny přidejte horkou vodu. Poté po troškách přimíchejte prosátou mouku s kypřícím práškem a nakonec lehce a opatrně vmíchejte sníh, vytvořený z 5 bílků. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Korpus pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C. Ve chvíli kdy se těsto už nelepí na špejli, je hotovo.
  2. Nechte vychladnout. Mezitím smíchejte obě smetany a oslaďte dle vlastní chuti. Poté namažte na korpus a na krém rozložte plátky jahod.
  3. Připravte si želatinu dle návodu na obalu a nalijte po celé ploše na ovoce. Nechte ztuhnout, nejlépe v lednici.
  4. Podávejte nakrájené na kusy s čerstvým ovocem.

Jahodový koláč

Máte rádi puding a jahody? Pak vyzkoušejte tento recept, kde se tyto dvě pochoutky propojí v jeden pokrm.

  • 5 vajec
  • 5 lžic horké vody
  • 5 lžic cukru
  • 8 lžic polohrubé mouky
  • 500g jahod
  1. Celá vejce pomalu vyšlehejte s horkou vodou, po lžících přidejte cukr a prosátou mouku. Nalijeme do vysypané formy a pečeme cca 15 minut na 170 °C.
  2. Po upečení necháme vychladnout. Jahody si nakrájíme na menší kusy a naskládáme na piškot.
  3. Dva pudingové prášky rozpustíme ve 400 ml vody. Zahřejeme, povaříme cca 5 minut a poté nalijeme na ovoce. Rozprostřete po celém povrchu až do krajů.
  4. Po ztuhnutí můžete podávat ozdobené šlehačkou.
koláč s pudingem a jahodami
Zdroj: www.ceskatelevize.cz

Jahodová zmrzlina

Tu milují všichni. Neodmyslitelně patří k horkému létu. A ta domácí chutná dvakrát tolik dobře.

  • 300g jahod
  • 130g cukru
  • lžíce citrónové šťávy
  • 150ml smetany
  • 50ml mléka
  1. Jahody očistíme, část nakrájíme na malé kousíčky nebo rozmačkáme vidličkou, zbylou část rozmixujeme. Přidáme ostatní ingredience a pořádně zamícháme.
  2. Nalijeme do formy a dáme zamrazit.

zmrzlina s jahodami

Jahody jsou prostě chutné v jakékoliv podobě. Čerstvé, upečené nebo rozmixované a zmražené. Pokud by se vám však přejedli stále můžete vyzkoušet další recepty třeba s kokosem.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *