Lahodné dezerty z jahod: nejlepší recepty pro mlsné jazýčky

Koupili jste výhodně spoustu jahod nebo vám dozráli na zahrádce?

Přemýšlíte co s nimi uděláte? Máme pro váš řešení!

Vychutnejte si některý z jahodových dezertů v našem článku.

Máme pro vás hned 6 různých variant.

Jahodové knedlíky

Českou klasikou je udělat těsto a do něj něco zabalit. Jídlo tak může být mnohdy těžké. Avšak pokud použijete místo kynutých knedlíků tvarohové, uvidíte, že si nejen pochutnáte, ale zároveň se nemusíte bát o své zdraví.

INGREDIENCE

  • špetka soli
  • 2 ks žloutky
  • 500 g měkký tvaroh
  • 1 hrnek (tedy asi 200 g) polohrubé mouky
  • moučkový cukr
  • 100 g máslo
  • 150 g tvrdého tvarohu
  • 500 g jahod

POSTUP

  1. Smíchejte tvaroh s prosátou moukou, špetkou soli a žloutky. Použijte na to vařečku. Na metličku by se vám to nalepilo.
  2. Poté použijte hrubou sílu rukou a vypracujte hladké těsto. Nechte půl hodiny odpočinou, nejlépe v ledničce.
  3. Mezitím si připravte jahody. Větší kusy přepulte.
  4. Těsto vytvarujte na podložce do válečku. Odkrajujte z něj menší kousky, asi velikosti ořechu. Ty rukou vytvarujte do placky.
  5. Naplňte placku ovocem a zatočte do knedlíku. Vařte v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch.
  6. Podávejte posypané tvarohem, posypané moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.
knedlíky plněné jahodami
zdroj: albert.cz

Jahodová bublanina

Oblíbený jahodový dezert všech hospodyněk. Smíchat, nalít a upéci. Také si tuto pochoutku všichni pamatujeme ze svého dětství. Nikdy nechyběla na sváteční tabuli u babičky.

INGREDIENCE

  • 120 g másla
  • 220 g moučkového cukru
  • 400 ml mléka
  • 4 vejce
  • sůl
  • 1 prášek do pečiva
  • 500 g polohrubé mouky
  • 500 g jahod

POSTUP

  1. Utřete máslo s cukrem a čtyřmi žloutky. Šlehejte tak dlouho, až vám vznikne světlá pěna. Přidejte mléko pokojové teploty a 250g mouky. Vše smíchejte.
  2. Přidejte druhou polovinu mouky, kypřící prášek a sníh, vyšlehaný z bílků a špetky soli.
  3. Vymažte a moukou vysypte plech s vyšším okrajem. Lze použít i zapékací mísu nebo dortovou formu. Záleží na vaši fantazii.
  4. Nalijte těsto do formy, poklaďte jahodami. Můžete je pokrájet na kousky, čtvrtky, na polovinu či nechat v celku.
  5. Vložte do předehřáté trouby na 180 °C a upečte dozlatova. Zabere to cca 45 minut.
  6. Podávejte nakrájené na větší kusy. Lehce pocukrujte. jahody v bublanině

Jahodové řezy

Tento recept je často využíván jako narozeninový dort.

INGREDIENCE

  • 250 g cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 5 vajec
  • 5 lžic horké vody
  • 2 zakysané smetany
  • 1 smetana ke šlehání
  • moučkový cukr na dochucení
  • jahody
  • želatina

POSTUP

  1. Vyšlehejte cukr se žloutky. Pro vytvoření lepší pěny přidejte horkou vodu. Poté po troškách přimíchejte prosátou mouku s kypřícím práškem a nakonec lehce a opatrně vmíchejte sníh, vytvořený z 5 bílků. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Korpus pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C. Ve chvíli kdy se těsto už nelepí na špejli, je hotovo.
  2. Nechte vychladnout. Mezitím smíchejte obě smetany a oslaďte dle vlastní chuti. Poté namažte na korpus a na krém rozložte plátky jahod.
  3. Připravte si želatinu dle návodu na obalu a nalijte po celé ploše na ovoce. Nechte ztuhnout, nejlépe v lednici.
  4. Podávejte nakrájené na kusy s čerstvým ovocem.

Domácí jahodová marmeláda

Pokud máte doma hromadu jahod ze zahrádky a nevíte co s nimi, připravte si tuto skvělou marmeládu.

INGREDIENCE

  • 1 kg jahod
  • 750 g krupicového cukru nebo i hnědého
  • šťáva z 1 velkého citronu

POSTUP

  1. Jahody omyjeme a nakrájíme na kousky.
  2. Zasypeme je cukrem.
  3. Přilijeme šťávu z citronu.
  4. Dáme do hrnce a  postavíme na zdroj tepla a začneme zahřívat.
  5. Od bodu varu vaříme 20  minut.
  6. Marmeládu hlídáme a neustále mícháme.
  7. Uvařenou, horkou marmeládou naplníme připravené sterilizované skleničky pomocí nálevky s širokým otvorem.
  8. Sklenice uzavřeme a otočíme dnem vzhůru a necháme je tak asi 15 minut.
  9. Pak je obrátíme a necháme vychladnout.

Domácí jahodová marmeládazdroj: happyfoodstube.com

Jahodový koláč z celozrnné mouky

Snadný a rychlý recept, kterým ohromíte nejen děti.

INGREDIENCE

  • 150 g celozrnné mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 65 másla
  • 500 ml mléka
  • 1 vanička jemného tvarohu
  • 250 ml zakysané smetany
  • 1 balíček červeného dortového želé
  • 1 balíček vanilkového pudinku

POSTUP

  1. Z mouky, vajíček, cukru, změklého másla a na špičku nože prášků do pečiva vypracujeme těsto.
  2. Rozválíme do tvaru kruhu a vložíme do kulaté formy, těsto vmačkáme i k okrajům formy.
  3. Těsto propíchneme vidličkou a dáme péct na 10 minut při teplotě 180°C.
  4. Připravíme si pudink z mléka, cukru a pudinkového prášku.
  5. Do něj vmícháme tvaroh se zakysanou smetanou.
  6. Vytáhneme těsto z trouby, na něj klademe tvarohovou směs rozložíme část nakrájených jahod.
  7. Pečeme asi 50 minut při teplotě 160 °C.
  8. Koláč necháme vychladnout, navrch klademe nakrájené jahody a zalijeme červeným želé připraveným hle návodu.
  9. Dáme zatuhnout do ledničky alespoň na 2 hodiny.

Jahodový koláčzdroj: tortyodmamy.sme.sk

Domácí jahodová zmrzlina s mátou

Máte chuť na domácí zmrzlinu s jahodami, ale nemáte zmrzlinovač? Nevadí, stačí mít výkonný mixér a můžete se pustit do přípravy této skvělé zmrzliny.

INGREDIENCE

  • 1 kg kilo mražených jahod
  • 1 hrst čerstvé máty
  • 250 g jogurt řeckého typu

POSTUP

  1. Všechny ingredience důkladně rozmixujeme.
  2. Pokud chceme zmrzlinu sladší, můžeme dosladit trochu cukru.
  3. Dáme do mrazničky alespoň na 2 hodiny.
  4. Před podáváním dozdobte ještě další trochou čerstvé máty.

Domácí jahodová zmrzlina s mátouzdroj: spicehunter.com

Jahody jsou prostě chutné v jakékoliv podobě. Čerstvé, upečené nebo rozmixované a zmražené. Pokud by se vám však přejedli stále můžete vyzkoušet další recepty třeba s kokosem.

Pokud jste zmrzlinový typ či je jen léto, kdy je zmrzlinový typ každý, vyzkoušejte naše recepty na mnoho druhů domácích zmrzlin.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.