Koupili jste výhodně spoustu jahod nebo vám dozráli na zahrádce?
Přemýšlíte co s nimi uděláte? Máme pro váš řešení!
Vychutnejte si některý z jahodových dezertů v našem článku.
Máme pro vás hned 6 různých variant.
Jahodové knedlíky
Českou klasikou je udělat těsto a do něj něco zabalit. Jídlo tak může být mnohdy těžké. Avšak pokud použijete místo kynutých knedlíků tvarohové, uvidíte, že si nejen pochutnáte, ale zároveň se nemusíte bát o své zdraví.
INGREDIENCE
- špetka soli
- 2 ks žloutky
- 500 g měkký tvaroh
- 1 hrnek (tedy asi 200 g) polohrubé mouky
- moučkový cukr
- 100 g máslo
- 150 g tvrdého tvarohu
- 500 g jahod
POSTUP
- Smíchejte tvaroh s prosátou moukou, špetkou soli a žloutky. Použijte na to vařečku. Na metličku by se vám to nalepilo.
- Poté použijte hrubou sílu rukou a vypracujte hladké těsto. Nechte půl hodiny odpočinou, nejlépe v ledničce.
- Mezitím si připravte jahody. Větší kusy přepulte.
- Těsto vytvarujte na podložce do válečku. Odkrajujte z něj menší kousky, asi velikosti ořechu. Ty rukou vytvarujte do placky.
- Naplňte placku ovocem a zatočte do knedlíku. Vařte v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch.
- Podávejte posypané tvarohem, posypané moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

Objevte podobné tipy
Jahodová bublanina
Oblíbený jahodový dezert všech hospodyněk. Smíchat, nalít a upéci. Také si tuto pochoutku všichni pamatujeme ze svého dětství. Nikdy nechyběla na sváteční tabuli u babičky.
INGREDIENCE
- 120 g másla
- 220 g moučkového cukru
- 400 ml mléka
- 4 vejce
- sůl
- 1 prášek do pečiva
- 500 g polohrubé mouky
- 500 g jahod
POSTUP
- Utřete máslo s cukrem a čtyřmi žloutky. Šlehejte tak dlouho, až vám vznikne světlá pěna. Přidejte mléko pokojové teploty a 250g mouky. Vše smíchejte.
- Přidejte druhou polovinu mouky, kypřící prášek a sníh, vyšlehaný z bílků a špetky soli.
- Vymažte a moukou vysypte plech s vyšším okrajem. Lze použít i zapékací mísu nebo dortovou formu. Záleží na vaši fantazii.
- Nalijte těsto do formy, poklaďte jahodami. Můžete je pokrájet na kousky, čtvrtky, na polovinu či nechat v celku.
- Vložte do předehřáté trouby na 180 °C a upečte dozlatova. Zabere to cca 45 minut.
- Podávejte nakrájené na větší kusy. Lehce pocukrujte.
Jahodové řezy
Tento recept je často využíván jako narozeninový dort.
INGREDIENCE
- 250 g cukru
- 150 g hladké mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 5 vajec
- 5 lžic horké vody
- 2 zakysané smetany
- 1 smetana ke šlehání
- moučkový cukr na dochucení
- jahody
- želatina
POSTUP
- Vyšlehejte cukr se žloutky. Pro vytvoření lepší pěny přidejte horkou vodu. Poté po troškách přimíchejte prosátou mouku s kypřícím práškem a nakonec lehce a opatrně vmíchejte sníh, vytvořený z 5 bílků. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Korpus pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C. Ve chvíli kdy se těsto už nelepí na špejli, je hotovo.
- Nechte vychladnout. Mezitím smíchejte obě smetany a oslaďte dle vlastní chuti. Poté namažte na korpus a na krém rozložte plátky jahod.
- Připravte si želatinu dle návodu na obalu a nalijte po celé ploše na ovoce. Nechte ztuhnout, nejlépe v lednici.
- Podávejte nakrájené na kusy s čerstvým ovocem.
Domácí jahodová marmeláda
Pokud máte doma hromadu jahod ze zahrádky a nevíte co s nimi, připravte si tuto skvělou marmeládu.
INGREDIENCE
- 1 kg jahod
- 750 g krupicového cukru nebo i hnědého
- šťáva z 1 velkého citronu
POSTUP
- Jahody omyjeme a nakrájíme na kousky.
- Zasypeme je cukrem.
- Přilijeme šťávu z citronu.
- Dáme do hrnce a postavíme na zdroj tepla a začneme zahřívat.
- Od bodu varu vaříme 20 minut.
- Marmeládu hlídáme a neustále mícháme.
- Uvařenou, horkou marmeládou naplníme připravené sterilizované skleničky pomocí nálevky s širokým otvorem.
- Sklenice uzavřeme a otočíme dnem vzhůru a necháme je tak asi 15 minut.
- Pak je obrátíme a necháme vychladnout.
zdroj: happyfoodstube.com
Jahodový koláč z celozrnné mouky
Snadný a rychlý recept, kterým ohromíte nejen děti.
INGREDIENCE
- 150 g celozrnné mouky
- 50 g třtinového cukru
- 1 vejce
- 65 másla
- 500 ml mléka
- 1 vanička jemného tvarohu
- 250 ml zakysané smetany
- 1 balíček červeného dortového želé
- 1 balíček vanilkového pudinku
POSTUP
- Z mouky, vajíček, cukru, změklého másla a na špičku nože prášků do pečiva vypracujeme těsto.
- Rozválíme do tvaru kruhu a vložíme do kulaté formy, těsto vmačkáme i k okrajům formy.
- Těsto propíchneme vidličkou a dáme péct na 10 minut při teplotě 180°C.
- Připravíme si pudink z mléka, cukru a pudinkového prášku.
- Do něj vmícháme tvaroh se zakysanou smetanou.
- Vytáhneme těsto z trouby, na něj klademe tvarohovou směs rozložíme část nakrájených jahod.
- Pečeme asi 50 minut při teplotě 160 °C.
- Koláč necháme vychladnout, navrch klademe nakrájené jahody a zalijeme červeným želé připraveným hle návodu.
- Dáme zatuhnout do ledničky alespoň na 2 hodiny.
zdroj: tortyodmamy.sme.sk
Domácí jahodová zmrzlina s mátou
Máte chuť na domácí zmrzlinu s jahodami, ale nemáte zmrzlinovač? Nevadí, stačí mít výkonný mixér a můžete se pustit do přípravy této skvělé zmrzliny.
INGREDIENCE
- 1 kg kilo mražených jahod
- 1 hrst čerstvé máty
- 250 g jogurt řeckého typu
POSTUP
- Všechny ingredience důkladně rozmixujeme.
- Pokud chceme zmrzlinu sladší, můžeme dosladit trochu cukru.
- Dáme do mrazničky alespoň na 2 hodiny.
- Před podáváním dozdobte ještě další trochou čerstvé máty.
zdroj: spicehunter.com
Jahody jsou prostě chutné v jakékoliv podobě. Čerstvé, upečené nebo rozmixované a zmražené. Pokud by se vám však přejedli stále můžete vyzkoušet další recepty třeba s kokosem.
Pokud jste zmrzlinový typ či je jen léto, kdy je zmrzlinový typ každý, vyzkoušejte naše recepty na mnoho druhů domácích zmrzlin.