Sladké recepty na dezerty z jahod pro mlsné jazýčky. Který vám bude chutnat nejvíce?

Vyzkoušejte ty nejlepší recepty na jahodové dezerty, které vás nikdy nezačnou nudit! 

Na své si přijdou jak milovníci pečení, tak i ti, kteří upřednostňují nepečené dobroty.

Užijte si chuť čerstvých jahod a zkuste jahodové potěšení 10× jinak!

Jahodové knedlíky

Máte rádi pravou českou klasiku? Pak byste měli vyzkoušet výborné slaďoučké knedlíky, které jsou plné zdravých jahod!

Ingredience

  • 4 šálky ořezaných a silně nakrájených jahod
  • ⅔ šálku cukru
  • 1 šálek mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 2 lžíce studeného nesoleného másla (nakrájeného na kousky)
  • ⅔ šálku plnotučného mléka
  • domácí šlehačka nebo vanilková zmrzlina na dozdobení

Postup 

  • Smíchejte jahody a cukr a za stálého míchání je nechte vařit v hrnci, dokud nezměknou. Vařte asi 15 minut. 
  • Zatím, ve střední misce, smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. 
  • Do směsi zapracujte kousky másla a míchejte, dokud nevznikne směs, připomínající hrubou strouhanku. 
  • Znovu přiveďte jahody k varu. 
  • Do směsi s moukou přidejte mléko a vytvořte husté lepkavé těsto. 
  • Nyní máte na výběr, jak knedlíky vytvoříte. 
  • Pokud chcete klasiku, vezměte kus těsta, vytvořte z něj malou placičku, do jejího středu dejte jahodu, zabalte a dejte vařit na cca 10 minut do vroucí vody. 
  • Chcete-li mít knedlíky o něco zajímavější, udělejte z těsta kuličky a ty přidejte přímo do vroucích jahod. Zamíchejte jednou nebo dvakrát. Následně snižte teplotu na minimum, přikryjte pokličkou a nechte vařit 15–18 minut. Těsto se nafoukne a vzniknou knedlíky. 
  • Před podáváním nechte jahodové knedlíky odstát 5 minut. 
  • Pokrm můžete dozdobit šlehačkou, čerstvými jahodami nebo vanilkovou zmrzlinou. 

Jahodové knedlíky v bílém talířku.
zdroj: justataste.com

TIP: Chcete si vytvořit vlastní zmrzlinu? Inspirujte se postupem na výrobu domácí zmrzlinya nechte si chutnat!

Palačinky s jahodami

Chutnají vám palačinky a milujete marmeládu? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na jahodový dezert, který chutná opravdu skoro všem!

Ingredience

Palačinky:

  • 250 ml mléka
  • 160–200 g hladké mouky
  • 2 ks vajec
  • špetka soli a cukru
  • jahodová marmeláda na potření

Marmeláda:

  • 1 kg čerstvých jahod
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 6 lžic medu 

Postup

  • Nejprve si připravte jahodovou marmeládu. Několik jahod nechte bokem na závěrečné dozdobení.
  • Jahody nakrájejte, dejte je do pánve a zalijte je troškou vody.
  • Přidejte citronovou šťávu a duste asi 15 minut, dokud jahody nezměknou.  
  • Pokud se na povrchu vytvoří pěna, posbírejte ji.
  • Přidejte med a vařte dalších 10 minut.
  • Jakmile marmeláda zhoustne, dejte ji do čisté sterilní sklenice. Zbytek směsi, kterou nepoužijete, můžete uschovat v lednici a použít ji jindy. 
  • Smíchejte mléko a cukr s rozšlehanými vejci.
  • Přidejte mouku a vyšlehejte hladké těsto, které nechte alespoň půl hodiny uležet v lednici.
  • Na rozehřátém oleji začněte smažit palačinky. Pomažte je marmeládou, a pokud chcete, posypte je navíc cukrem. Palačinky můžete také vrstvit. 
  • Na závěr dozdobte palačinky s jahodami smetanou.

Palačinky s jahodami a jahodovou marmeládou.
zdroj: paleonewbie.com

Výborná jahodová bublanina

Tento recept je klasikou, která provoní váš domov. Ať už chcete udělat radost své rodině, potěšit hosty nebo si sami jen tak pochutnat, je bublanina tou správnou volbou. 

Ingredience

  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 150 ml mléka
  • 4 vejce (oddělte od sebe bílky a žloutky)
  • 170 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 kg čerstvých jahod

Postup

  • Oddělte bílky od žloutků.
  • Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
  • Žloutky vyšlehejte, společně s cukrem, do pěny.
  • Přidejte změklé máslo a promíchejte.
  • Do mouky vsypte kypřící prášek do pečiva a vanilkový cukr.
  • Do první vaječné směsi vlijte 150 ml mléka, míchejte a postupně přidávejte mouku.
  • Na závěr lehce vmíchejte sníh z bílků.
  • Vlijte směs na, vymazaný a hrubou moukou či krupicí vysypaný, plech.
  • Bohatě posypte očištěnými jahodami. Aby jahody nepropadly, během pečení, dolů, obalte je v hrubé mouce.
  • Pečte na 170 °C asi 30 minut.
  • Vaše bublanina s jahodami je hotová! 

Jahodová bublanina s kousky jahod.
zdroj: kroger.com

TIP: Chcete-li k jahodám přidat další ovoce, vyzkoušejte určitě výborný recept na bublaninu s borůvkami!

Jahodové řezy s tvarohem a želatinou 

Tento recept je super jednoduchý. Jelikož se nepeče, stačí smíchat vše dohromady a je to! 

V receptu je použita také želatina, která vypadá zajímavě a skvěle chutná.

Ingredience

Tvarohová náplň: 

  • 1 l mléka
  • 500 g bílého jogurtu (dle vašeho výběru)

Základ pro řezy: 

  • 20 sušenek (dle vašeho výběru)
  • 4 lžíce másla

Želatina:

  • 3 lžíce želatiny
  • ⅓ šálku vody

Smetanový sýr: 

  • 1 šálek smetany
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • ¼ šálku citronové šťávy
  • 25 jahod (mohou být i zmrazené)
  • 3 lžíce cukru
  • 250 g tvarohu

Jahodová poleva: 

  • ¾ šálku jahodového pyré
  • ½ šálku cukru
  • ½ lžíce kukuřičné mouky
  • čerstvé jahody na ozdobu

Postup

Tvarohová náplň: 

  • Připravte si sítko, vyložené plátýnkem, pro přípravu sýra. 
  • Do hrnce nalijte mléko a poté, co jej přivedete k varu, teplo vypněte. 
  • Do mléka přidejte jogurt a několik minut míchejte, dokud se mléko nesrazí. 
  • Nyní sražené mléko nalijte do sítka vyloženého plátýnkem a pomocí lžíce vymačkejte tekutou syrovátku. Tvaroh, který vám zbyde, odložte stranou, dokud nevychladne.

Základ pro řezy:

  • Smíchejte rozdrcené sušenky a máslo. 
  • Umístěte směs do rovnoměrné vrstvy do formy na koláč.

Želatina:

  • Do misky nebo malého hrnce vlijte horkou vodu, umístěte do ní želatinu a míchejte, dokud se želatina úplně nerozpustí.

Smetanový sýr: 

  • Smíchejte jahody, tvaroh, smetanu, citronovou šťávu a kondenzované mléko. Pomoci si můžete kuchyňským robotem.
  • Do směsi vmíchejte hotovou, mírně vychladlou, želatinu a promíchejte. Následně vše vlijte do formy na koláč. 
  • Nechte odpočívat 6 hodin nebo déle. Jednoduše, dokud hmota neztuhne.

Jahodová poleva a hotové řezy: 

  • Smíchejte všechny přísady a polevou potřete vrch koláče. Následně dejte znovu na 30 minut chladit.
  • Po této době vyjměte vychladlý koláč z formy, nakrájejte jej na malé kousky a podávejte.
  • Vaše jahodové řezy jsou hotovy.

Jahodový dort s želatinou, zdobený čerstvými jahodami.
zdroj: recipe52.com

Jahodový koláč s čokoládovou náplní

Tímto receptem své hosty jednoduše ohromíte! Recept je zvláštní nejen svou chutí, ale také svým vzhledem, jelikož se jahody na něm nádherně lesknou.

Ingredience

Těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 7 lžic cukru krystal
  • špetka prášku do pečiva
  • 5 lžic vychlazeného másla
  • 2 lžíce Hery
  • 1 vejce (rozšlehané) s 1 lžičkou vody

Náplň:

  • 230 g mléčné čokolády (nasekané)
  • 1 šálek plnotučné smetany
  • 1 lžička vanilky
  • 450 g zralých jahod (nakrájených na plátky) 
  • ½ šálku želé z červeného rybízu (zakoupíte v potravinách, na internetu nebo si můžete vytvořit domácí želé)

Postup

  • Nejprve si připravte koláčový korpus. 
  • Všechny suroviny na těsto, kromě vejce, smíchejte, pomocí prstů, ve velké míse. Měla by vám vzniknout sypká drobenka. 
  • Do směsi přidejte, s vodou rozšlehané, vejce a vytvořte hladké těsto.
  • Důkladně promačkejte, aby došlo ke spojení všech surovin. 
  • Z těsta utvořte kouli, zabalte ji do potravinářské folie a dejte chladit na několik hodin do lednice.
  • Odleželé těsto následně rozválejte na kruh a vložte jej do formy na koláč o průměru cca 22–25 cm. Nezapomeňte předem formu vymazat trochou másla!
  • Těsto ve formě rozprostřete tak, aby bylo zvednuté kolem okrajů. 
  • Pečte v troubě, vyhřáté na 190 °C, asi 15 minut, dokud korpus nezezlátne a okraje se nezačnou lehce oddělovat od stěn. 
  • Hotový korpus nechte vychladnout.
  • Zatímco korpus chladne, připravte si náplň. 
  • Nasekanou čokoládu vložte do žáruvzdorné misky. Přilijte smetanu a přiveďte k varu. Vařte, dokud se čokoláda neroztopí a nespojí se smetanou. Hotovou čokoládu odstavte a nechte chvíli odpočívat. 
  • Do čokoládové směsi následně přidejte vanilku a vlijte na korpus. Nechte čokoládu tuhnout. 
  • Asi hodinu nebo dvě před podáváním, ozdobte dezert čerstvými jahodami. 
  • Želé rozpusťte v mikrovlnné troubě a rozšlehejte do hladka. Nechte ho chladit asi 10 minut a poté jím, pomocí štětečku, pomažte každou jahodu, aby se krásně leskla. 
  • Dokud nebudete koláč podávat, nechte jej chladit. 

Jahodový koláč s čokoládovou polevou, zdobený čerstvými lesklými jahodami.
zdroj: 5ingredients15minutes.com

TIP: Máte rádi tento typ dezertů? Inspirujte se dalšími recepty na jahodové koláče.

Lehký jahodový dezert do skleničky

Tato jahodová dobrota je skvělá v tom, že se dá podávat jen tak ke kafíčku nebo také při slavnostnějších událostech jako jsou například oslavy.

Ingredience

  • 8 ks sušenek (výběr druhu sušenek je na vás)
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 2 lžíce nasekaných mandlí
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 400 g mascarpone
  • 4 lžíce jogurtu
  • 4 lžíce tekutého medu
  • 2 lžičky vanilkového prášku
  • 1 citron
  • 20 ks čerstvých jahod 

Postup

  • Na pánvi rozpalte kokosový olej. 
  • Na oleji osmahněte rozdrcené sušenky společně s ovesnými vločkami.
  • Smažte tak dlouho, dokud nebudou ingredience lehce křupavé. Poté nechte vše úplně vychladnout. 
  • Smíchejte mascarpone s jogurtem a medem, vanilkou a citronovou kůrou.
  • Směs sušenek vložte do malých skleniček a ozdobte smetanovou směsí. 
  • Na závěr ozdobte čerstvými jahodami. Pokud chcete, můžete jahody přeřezat na půl, budete jich tak mít více a budou se lépe jíst, jelikož se zmenší jejich velikost.

Jahodový dezert do skleničky, s mascarpone a vločkami.
zdroj: nilssonsambrosia.com

Nepečený jahodový dort z Oreo sušenek

Nemáte rádi složité návody k přípravě jídel? Pak vyzkoušejte náš recept, pro jehož přípravu budete potřebovat pouhých 5 ingrediencí!

Ingredience 

  • 280 g (asi 28 sušenek) Oreo (nějaké sušenky na víc si nechte bokem k pozdějšímu zdobení)
  • 115 g nesoleného másla (rozpuštěného)
  • 390 g čerstvých jahod (bokem si nechte nějaké jahody k finálnímu dozdobení)
  • 200 g kvalitní čokolády (výběr záleží čistě na vás)
  • 600 ml plnotučné smetany

Postup

  • Všechny Oreo sušenky vložte do kuchyňského robota a rozdrťte je na malé drobky. 
  • K rozdrceným sušenkám přidejte rozpuštěné máslo a znovu mixujte. 
  • Směs dobře promíchejte špachtlí a následně ji vložte do formy na koláč.
  • Základ se sušenkami pečlivě utlačte na dno a rozprostřete do stran formy. Následně dejte chladit do lednice.
  • Zatímco se základ jahodového dezertu chladí, připravte si jahody. 
  • Odřízněte vrcholky jahod a jahody rozkrojte na polovinu. Připravené jahody odložte stranou. 
  • Nasekejte čokoládu na malé kousky a vložte ji do mísy. 
  • Zahřejte 1 šálek smetany v mikrovlnné troubě (pozor, nesmí se vařit). Teplou smetanu nalijte na čokoládu a nechte 2–3 minuty stát. Následně vyšlehejte do hladka a nechte vychladnout. 
  • Mezitím vyšlehejte zbývající smetanu, dokud nebude tuhá a poté ji velmi jemně vmíchejte do čokoládové směsi, dokud se vše nespojí. 
  • Vyjměte základ z Oreo sušenek z lednice a posypte jej jahodami po celém povrchu. 
  • Navrch nalijte čokoládovou pěnu a celý dezert dejte chladit na 4–6 hodin. Můžete nechat chladit i přes noc. 
  • Jakmile se rozhodnete dezert s jahodami servírovat, ozdobte jeho vrchní část čerstvými jahodami a zbytkem sušenek Oreo. 
  • Nechte si chutnat!
Kousek jahodového dortu s čokoládou, zdobený Oreo sušenkou a čerstvou jahodou.
zdroj: sweetestmenu.com
TIP: Chutnají vám Oreo sušenky? Inspirujte se dalším nepečeným receptem na cheesecake s Oreo sušenkami.

Recept na jahodový dezert – dietní

Máte rádi sušenky, ale zároveň se snažíte nepřibírat? Pak vyzkoušejte náš nízkokalorický recept, který se rychle stane jedním z vašich nejoblíbenějších. 

Ingredience

  • ½ šálku mouky
  • ¼ šálku cukru (můžete použít umělé sladidlo dle vlastní volby)
  • ¾ lžičky prášku do pečiva
  • ⅛ lžičky soli
  • 1 lžíce tuku na pečení 
  • 4 lžíce polotučného mléka
  • čerstvé jahody 
  • smetana ke šlehání

Postup

  • V misce smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. 
  • Vmíchejte do směsi tuk. Směs bude připomínat hrubou strouhanku. 
  • Následně přidejte 3 lžíce mléka a vytvořte hutné těsto. 
  • Pomocí lžíce vytvořte malé hrudky, které umisťujte na plech vyložený pečícím papírem. Rozestupy mezi hrudkami by měly být asi 3 cm, jelikož se hrudky, při pečení, roztečou do stran. 
  • Hrudky pomažte zbývajícím mlékem, které jim dodá jemnost.
  • Sušenky pečte v rozpálené troubě na 190 °C 14–16 minut. 
  • Zatímco se sušenky pečou, připravte si šlehačku. 
  • Hotové vychladlé sušenky vrstvěte střídavě se šlehačkou a jahodami. 
  • Dezert s jahodami můžete servírovat na dezertních talířcích nebo v miskách.

Dietní jahodový dezert, ve formě kulatých sušenek, zdobený šlehačkou a čerstvými nakrájenými jahodami.
zdroj: tasteofhome.com

TIP: Smetanu nemusíte použít pouze k vrstvení. Připravte si chutný recept na smetanové sušenky.

Piškot s jahodami – roláda

Tento dezert je skvělý, protože jej můžete použít jako dobrotu při slavnostních událostech, ale třeba také jen jako pochoutku ke kafíčku ve všední den.

Ingredience

Džem:

  • 360 g jahod
  • 100 g cukru (½ šálku)
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkové pasty

Piškot: 

  • 3 lžíce másla 
  • 125 g mouky (1 šálek)
  • 130 g cukru (⅔ šálku)
  • 4 vejce
  • ½ lžičky vanilkové pasty
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžíce vody

Zdobení:

  • 2 lžičky cukru moučka 

Postup 

Džem:

  • Očistěte jahody a nakrájejte je na malé kousky. 
  • Jahody následně vložte do hrnce spolu s cukrem, citronovou šťávou a vanilkovou pastou. 
  • Hrnec mějte na mírném ohni, promíchejte a vařte asi 15 minut, dokud jahody nezměknou a směs nezhoustne. 
  • Odstraňte směs z tepla a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. 

Hnědé máslo do piškotu:

  • Rozehřejte pánev na mírném ohni a vložte do ní máslo. 
  • Počkejte, až se máslo rozpustí (3–4 minuty) a nezačne mít světle hnědou barvu. 
  • Sejměte pánev z plamene a přes jemné síto a máslo nechte vychladnout v pokojové teplotě.
  • Zatímco máslo chladne, předehřejte si troubu na 180 °C. 

Piškot:

  • Prosejte mouku do malé misky a pomocí elektrického mixéru spolu s moukou rozšlehejte cukr, vejce, vanilkovou pastu a sůl. Mixujte 6–8 minut. 
  • Do hotového těsta přidejte vychladlé hnědé máslo a dobře promíchejte.
  • Hotovou směs přelijte na připravený plech, vyložený pečícím papírem. 
  • Směs, pomocí špachtle, rozmístěte po celém plechu a pečte 15–20 minut. 
  • Upečený piškot by měl být zlatohnědý a měkký. 
  • Upečený piškot převraťte na nový pečící papír poprášený moučkovým cukrem. Z druhé strany opatrně odstraňte pečící papír, na kterém se piškot pekl. 
  • Piškot srolujte a nechte jej 30 minut chladnout. 
  • Po této době piškot odrolujte a pomažte jej připraveným džemem. 
  • Poté znovu stočte a odložte na 15–30 minut. 
  • Na závěr posypejte moučkovým cukrem a nakrájejte na 2–3cm plátky. 
  • Vaše piškotová roláda s jahodami je hotová. 

Piškot s jahodami, ve formě rolády, plněný jahodovým džemem, sypaný cukrem a podávaný s čerstvými jahodami.
zdroj: jernejkitchen.com

TIP: Roládu je možné dělat nejen s jahodami. Vyzkoušejte také recept na kávovou roládu, která vám jistě zachutná.

Jahodové tiramisu z mascarpone

Toto tiramisu je rychlý a snadný jahodový dezert, který nemusíte péct!

Příprava je jednoduchá a rychlá. Pusťte se do toho.

Ingredience

  • dlouhé cukrářské piškoty 

Jahodový džus:

  • 332 g čerstvých nasekaných jahod (2 šálky)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce cukru
  • ½ šálku studené vody 

Kávová směs:

  • 1 vejce
  • 225 g mascarpone (1 šálek)
  • 220 g smetany (1 šálek)
  • 1 a ½ lžíce cukru mouka
  • 166 g nakrájených jahod (1 šálek)

Postup

Jahodový džus: 

  • Očistěte a nasekejte jahody na malé kousky. Posypte je cukrem a spolu s citronovou šťávou a vodou je vložte do mixéru. Rozmixujte do hladka. 
  • Hotovou směs vlijte do misky a nechte stranou. 

Smetanová směs: 

  • V misce rozšlehejte vejce, přidejte cukr, mascarpone a smetanu. Vše vyšlehejte na středně hustou hmotu (šlehání zabere 5–10 minut). 

Vrstvení: 

  • Zvolte nádobu, ve které chcete tiramisu podávat. Popřípadě můžete udělat jeden velký dort ve větší míse a až poté hotové tiramisu nakrájet na menší kousky. 
  • Sušenky namočte do jahodového džusu a položte je na dno připravené nádoby. 
  • Na sušenky dejte krémovou směs a posypte nakrájenými jahodami. Kolik vrstev vytvoříte, záleží na tom, kolik chcete vytvořit porcí. 
  • Jakmile máte jahodové tiramisu připravené, dejte jej do ledničky aspoň na 4–5 hodin. Nejlepší je nechat chladit přes noc. 
  • Před podáváním můžete vrch tiramisu ozdobit čerstvými jahodami. 

Jahodové tiramisu z mascarpone, zdobené nastrouhanou čokoládou a čerstvými jahodami.
zdroj: anitalianinmykitchen.com

TIP: Vyzkoušejte také další skvělé recepty na tiramisu.

Jahodové dezerty jsou nejen skvělou pochoutkou při posezení s přáteli, mají také přidanou hodnotu. Proč? Jelikož jsou v nich právě jahody!

Jahody obsahují:

  • vitamíny
  • vlákninu
  • vysokou hladinu antioxidantů, známých jako polyfenoly (pomáhají v boji s celou řadou onemocnění včetně rakoviny)
  • minimum kalorií

Jahody neobsahují:

  • sodík
  • tuk
  • cholesterol

Oceníte dokonalý šálek kávy? Pokud vás zajímá, jak si vybrat automatický kávovar, v samostatném článku máme pár rad.

K výše uvedeným pozitivům se jahody navíc řadí mezi 20 nejlepších plodů, které jsou dobrým zdrojem manganu a draslíku. 

Proto neváhejte a připravujte si pravidelně výtečné jahodové pochoutky! 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X