Jahody jsou každoročně prvním čerstvým domácím ovocem. Velmi oblíbené jsou nejen pro toto prvenství, ale především pro svou chuť a vůni, vybarvení a široké možnosti použití do moučníků, sladkých jídel i pro výrobu kompotů, džemů a marmelád. Takto bychom měli využívat pouze přebytky jahod a při běžné spotřebě se zaměřit na jejich spotřebu v syrovém stavu.
Jahody mají vysoký obsah vitamínu C, který lze srovnávat i s citrusovými plody. Jsou proto jeho vynikajícím zdrojem v tomto ročním období a i to je důvod, proč bychom je měli podávat především čerstvé a syrové. Kromě vitamínu C obsahují ještě vitamíny A, B, E, minerální látky a různé organické kyseliny. Toto složení jahod má samozřejmě příznivé účinky na zdraví dětí i dospělých, podporuje metabolismus a působí i proti vzniku močových a žlučových kamenů. Jahody se doporučují i pro prevenci srdečních a nádorových onemocnění. Protože jahody mají nízký podíl cukrů, jsou jako ovoce vhodné i pro diabetiky. S jahodami jsou občas spojovány alergické kožní reakce způsobené kyselinami, kterým zabráníme tím, že jahody spojujeme s mléčnými výrobky.
Co se v článku dozvíte?
1. Jahodové knedlíky
Jednoduchý recept na klasické jahodové tvarohové knedlíky.
INGREDIENCE :
- 2 žloutky (lze i s 1 celým vejcem)
- 80 g másla + 20g při podávání
- 2 lžíce cukru
- 250 g měkkého tvarohu v kostce
- 200 g polohrubé mouky
- špetku soli
- asi 250 g čerstvých jahod
POSTUP :
- Žloutky smícháme s cukrem, máslem a špetkou soli.
- Po částech přidáváme tvaroh, pak postupně i mouku, až získáme vláčné těsto.
- Těsto je dobré nechat chvíli odležet v lednici.
- Na pomoučené ploše z těsta vyválíme váleček a rozdělíme ho stejné dílky.
- Z každého dílku si rukou vytvarujeme placku a zabalíme do ní střední jahodu.
- Těsta by nemělo být příliš, jen na obalení jahody.
- Knedlíky vaříme 5–7 minut v mírně osolené vodě.
- Určitě musí vyplavat na povrch.
- Podáváme posypané moučkovým cukrem, zalité máslem a ozdobené zakysanou smetanou.
zdroj : albert.cz
2. Palačinky s domácí jahodovou marmeládou
Palačinky patří mezi stálice a chutnají malým i velkým.
INGREDIENCE :
- 250 ml mléka
- 160 – 200 g hladké mouky
- 2 ks vajec
- špetka soli a cukru
- jahodová marmeláda na potření
na marmeládu
- 1 kg čerstvých jahod
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 6 lžic medu
POSTUP :
- Připravíme si jahodovou marmeládu.
- Jahody nakrájíme, dáme do pánve a zalijeme troškou vody.
- Přidáme citronovou šťávu a dusíme asi 15 minut do změknutí jahod.
- Pokud se na povrchu vytvoří pěna, posbíráme ji.
- Přidáme med a vaříme dalších 10 minut.
- Jakmile marmeláda zhoustne, dáme ji do čisté sterilní sklenice, zbytek co nepoužijeme na palačinky, můžeme pak uchovat v lednici.
- Smícháme mléko a cukr s rozšlehanými vejci.
- Přidáme mouku a ušleháme na hladké těsto, které necháme alespoň půl hodiny uležet v lednici.
- Na rozehřátém oleji smažíme postupně palačinky.
- Naplníme je marmeládou, můžeme je posypat cukrem moučkou a ozdobit čerstvými jahodami.
zdroj : paleonewbie.com
3. Jahodová bublanina
INGREDIENCE :
- 300 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 150 ml mléka
- 4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
- 170 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 1 kg jahod
POSTUP :
- Oddělíme bílky od žloutků.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh.
- Žloutky ušleháme společně s cukrem do pěny.
- Přidáme změklé máslo a promícháme.
- Do mouky vsypeme kypřící prášek do pečiva a vanilkový cukr.
- Do první vaječné směsi vlijeme 150 ml mléka, mícháme a postupně přidávejte mouku.
- Na závěr lehce vmícháme sníh z bílků.
- Vlijeme na vymazaný a hrubou moukou či krupicí vysypaný plech.
- Bohatě poklademe očištěnými jahodami. Aby jahody nepropadly během pečení dolů, obalíme je v hrubé mouce.
- Pečeme na 170° C asi 30 minut.
zdroj : receptyonline.cz
4. Jahodové řezy s tvarohem s želatinou
INGREDIENCE :
- 250 g jahod
- 2 balíčky želatiny
na těsto
- 200 g hladké mouky
- 200 g cukru moučka
- 5 ks vajec
- 5 lžic mléka
- balení prášku do pečiva
- 4 lžíce oleje
tvarohová náplň
- 200 g polotučného tvarohu
- 200 g zakysané smetany
- 100 g másla
- cukr podle chuti
POSTUP :
- Prášek do pečiva smícháme s hladkou moukou.
- Mléko, vajíčka, cukr a olej vyšleháme.
- Přidáme mouku s práškem do pečiva a opět šleháme do hladkého těsta.
- Připravíme si pekáč s pečícím papírem, kam těsto nalijeme a rovnoměrně rozetřeme.
- Předehřejeme si troubu na 180 °C. Korpus pečeme asi 15 minut.
- Než se nám korpus upeče, máme čas nachystat si tvarohovou náplň.
- Máslo necháme změknout a pomocí mixéru jej ušleháme s tvarohem a smetanou.
- Podle chuti tvarohovou náplň osladíme.
- Hotový korpus necháme vychladnout a potřeme jej tvarohovou směsí.
- Jahody opláchneme a nakrájíme na plátky.
- Želé uvaříme podle návodu na obalu.
- Na tvarohovou směs poklademe jahody a pak je přelijeme hotovou želatinou.
- Dáme ztuhnout do lednice.
zdroj : itesco.cz
5. Jahodový koláč s čokoládovou náplní
INGREDIENCE :
na těsto
- 200 g polohrubé mouky
- 7 lžic cukru krystal
- špetka prášku do pečiva
- 5 lžic vychlazeného másla
- 2 lžíce Hery
- 1 vejce rozšlehané s 1 lžičkou vody
na náplň
- jahodový džem
- 250 g kvalitní čokolády
- 250 g smetany ke šlehání
- 1 kg čerstvých jahod
POSTUP :
- Připravíme si koláčový korpus.
- Suroviny na těsto, kromě vajíčka dáme do velké mísy, kde je společně rozemneme prsty.
- Vznikne sypká drobenka, přidáme vejce rozšlehané s vodou a rychle umačkáme v hladké těsto.
- Promačkáme důkladně, aby se všechny suroviny pořádně spojily.
- Z těsta utvoříme kouli, kterou zabalte do potravinářské folie a dejte na několik hodin do lednice.
- Vychlazené těsto rozválíme na kruh.
- Formu na koláč (průměr 22 – 25 cm) vymažeme trochou másla.
- Těstovou placku přenesme do formy a upravíme.
- Těsto musí být zvednuté i kolem okrajů.
- Na těsto dáme pečící papír a na něj vysypeme fazole.
- Pečme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 6 minut.
- Poté sundáme fazole, propícháme vidličkou dno a pečeme dalších 10 minut.
- Těsto musí ztmavnout a okraje se začnou lehce oddělovat od stěn.
- Hotový korpus necháme vychladnout a potřeme džemem.
- Připravíme si náplň.
- Očištěné jahody nakrájíme na pláty a necháme je stranou.
- Smetanu dýme do hrnce a přivedeme k varu.
- Vypneme a nasypeme nalámanou čokoládu.
- Necháme 5 minut stát a poté důkladně promícháme metličkou.
- Čokoládovou hmotu vylijeme do připraveného korpusu.
- Na hmotu naskládáme jahody.
- Necháme chvíli vychladnout a přeneseme do lednice.
- Necháme pořádně ztuhnout.
zdroj : kuchynelidlu.cz
6. Nepečený jahodový dort s kakaem
INGREDIENCE :
na korpus
- 80 g Bebe kakaových sušenek
- 1 lžíce kokosového tuku
na krém
- 750 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce práškové želatiny
- 100 g cukru moučka
- 1 vanilkový lusk
- 800 g jahod
- 2 lžíce kakaa
POSTUP :
- Připravíme si rozevírací dortovou formu o průměru 26 – 28 cm. Dno i boky vyložte pečícím papírem.
- Do mixéru dáme všechny sušenky a kokosový tuk.
- Společně promixujeme, až vznikne kompaktní hmota.
- Tuto hmotu rozprostřeme na dno formy a utlačíme.
- Smetanu ke šlehání ohřejme.
- Neměla by vařit, ale měla by být horká.
- Metličkou v ní rozmícháme želatinu tak, aby ve smetaně nebyly hrudky.
- Necháme trochu vychladnout.
- Do misky dáme mascarpone a vyšleháme ho s cukrem, přidáme vanilková semínka a dále šleháme.
- Pomalu vléváme vlažnou smetanu.
- Dobře šleháme, aby v krému nevznikly hrudky.
- Nakrájíme tři čtvrtě jahod na malé kostičky. Zbytek jahod na plátky.
- Hotový krém nalijeme do formy.
- Nejprve polovinu krému. Na tu nasypeme všechny jahody na kostičky.
- Přikryjme druhou polovinou krému.
- Krém na povrchu uhladíme a zasadíme do něj plátky jahod.
- Povrch posypeme kakaem a necháme vychladnout v lednici minimálně 10 – 12 hodin.
zdroj : bohynekuchyne.cz
Z jahod můžeme připravit spousty jiných skvělých dezertů poháry, krémy a pěny, zmrzlinu, nepečené moučníky. Jahody do nich přidáváme v syrovém stavu a proto kromě zmrzliny jsou všechny určeny druhy dezertů určeny na rychlou spotřebu.