Koláč s jahodami se hodí ke každé příležitosti. Jaké jsou nejlepší recepty?

Hledáte velkou zásobárnu antioxidantů? 

Určitě sáhněte po voňavých červených jahodách!

 Zejména masitá část jahody je extrémně bohatá na antioxidant – vitamín C.

Ten napomáhá k dobré funkci imunitního systému.

Jahodové koláče jsou tak nejen chutným, ale hlavně zdravým receptem.

Jahodový koláč se šlehačkou

Jestliže máte rádi jahodové jogurty, vyzkoušejte tento recept, jehož náplň svou chutí připomíná jahodový jogurt.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 220 gramů hladké mouky
  • 240 gramů cukru krupice
  • 20 gramů holandského kakaa
  • 6 lžic oleje
  • 6 vajec
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva

Náplň:

  • 500 mililitrů smetany ke šlehání
  • 250 gramů jogurtového Zeesanu
  • 500 mililitrů vody
  • 30 jahod
  • 100 gramů čokolády
koláč s jahodami v pečicí formě a se šlehačkou připravenou v misce
Zdroj foto: thesisterscafe.com

Postup přípravy:

  • Cukr a vejce utřete do pěny.
  • Poté postupně přidávejte prosátou mouku, prášek do pečiva, kakao a olej.
  • Vše vyšlehejte, až vám vznikne tekuté těsto, které nalijte do předem připravené formy – nejideálnější je plech.
  • Vložte do trouby a pečte na 180 stupňů asi 35 minut – těsto hlídejte, jakmile začne zlátnout, je hotové.
  • Mezitím začněte s přípravou náplně.
  • Smetanu vyšlehejte do polotuha.
  • Zeesan vsypte do vody a pomocí metličky rozšlehejte.
  • Přidejte k němu smetanu a společně vyšlehejte do tuha.
  • Vychladlý upečený plát těsta pokropte rumem nebo ovocnou šťávou a položte na něj půlky jahod.
  • Na ně rozprostřete připravenou šlehačkovou náplň a zasypte nastrouhanou čokoládou.
  • Před podáváním vložte koláč do lednice, aby náplň ztuhla.

Jahodovo-rebarborový koláč s drobenkou

Máte rádi koláče s drobenkou? Je jedním z nejoblíbenějších jahodových dezertů. Inspirujte se tímto netradičním receptem.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 250 gramů hladké mouky
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 150 gramů másla
  • špetka vanilky, citronové kůry, skořice a mletého hřebíčku
  • 10 gramů kypřícího prášku do pečiva
  • 1 vejce

Náplň:

  •  3 hrnky nakrájené rebarbory
  •  2 hrnky nakrájených jahod
  •  ⅔ hrnku cukru krupice
  •  3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu

Drobenka:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  •  ½ hrnku hnědého cukru
  •  ½ hrnku studeného másla nakrájeného na kousky 

Postup přípravy:

  • Máslo s cukrem utřete, poté přidejte prosátou mouku, vejce, koření a prášek do pečiva.
  • Všechno uhněťte v pevné těsto, které vložte do lednice alespoň na půl hodiny.
  • Odpočaté těsto rozválejte a opatrně přeneste do formy na koláč – můžete si pomoct prsty, kdy těsto do formy ještě natlačíte a vytvarujete okraje.
  • V hrnci smíchejte nakrájenou rebarboru, jahody, cukr a kukuřičný škrob – dobře promíchejte.
  • Směs pomalu přiveďte k varu a vařte do doby, než směs začne houstnout.
  • Poté jahodovou směs vlijte na připravené těsto ve formě. 
  • V malé misce smíchejte mouku a hnědý cukr.
  • Přidejte máslo a vytvořte ze směsi drobenku, kterou zasypte jahodovou náplň.
  • Pečte při teplotě 190 stupňů asi 45-50 minut – je potřeba koláč hlídat.
Pečený koláč z rebarbory a jahod s drobenkou
Zdroj foto: tasteofhome.com

Koláč s jahodami a tvarohem

Jahody a tvaroh – výborná kombinace, zvláště, když z ní vzniknou delikatesní jahodové koláče, po kterých se hned zapráší.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • ¾ hrnku cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 250 gramů másla
  • 6 lžic oleje
  • 1 lžíce kakaa

Náplň:

  • 3 kostky měkkého tvarohu
  • 500 mililitrů mléka
  • ½ hrnku cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • plátky jahod

Postup přípravy:

  • Všechny ingredience na těsto kromě kakaa smíchejte.
  • Nelekejte se, těsto bude připomínat drobenku.
  • Těsto si rozdělte na poloviny, do jedné přisypte kakao.
  • Do předem připravené formy či plechu dejte jednu část těsta.
  • Začněte si připravovat náplň.
  • Tvaroh, cukry a vejce rozšlehejte a postupně přidávejte mléko.
  • Jahody očistěte, nakrájejte na plátky.
  • Na světlé těsto ve formě nalijte náplň, na kterou začněte pokládat jahody.
  • Ty zasypte druhou tmavou částí těsta.
  • Vložte koláč do předem předehřáté trouby a pečte na 170 stupňů do doby, než začne těsto zlátnout.
Jahodový koláč s tvarohem a kopečkem zmrzliny na talířku
www.tasteofhome.com

Jahodový koláč s pudinkem

Spěcháte a nemáte čas na složité pečení? Tento recept je jednoduchý, a navíc skvěle chutná. A pokud nemáte zrovna chuť na koláč, vyzkoušejte recept na lahodné řezy z jahod.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 225 gramů polohrubé mouky
  • 175 gramů cukru krupice
  • ½ balíčku kypřícího prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 75 mililitrů oleje
  • 250 mililitrů perlivé vody

Pudink:

  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 400 mililitrů mléka
  • 40 gramů cukru
  • jahody

Postup přípravy:

  • Začněte tím, že si nejdříve předehřejete troubu na 180 stupňů.
  • Mouku s kypřícím práškem prosejte, přidejte cukr, vanilkový cukr, sůl a zamíchejte.
  • K sypké směsi přidejte olej a perlivou vodu a vymíchejte tekuté těsto.
  • Na předem připravenou formu těsto nalijte a vložte do trouby.
  • Pečte po dobu 30-35 minut.
  • Jakmile je korpus hotový, nechte ho zcela vychladnout.
  • Během doby, kdy koláč chládne se můžete vrhnout na pudink.
  • Do malého množství mléka vysypte sáček pudinku a pořádně rozmíchejte.
  • Zbytek mléka vlijte do hrnce, přidejte cukr a pomalu zahřívejte.
  • Jakmile uvidíte, že se blíží bod varu, vlijte rozmíchaný pudink do hrnce.
  • Za stálého míchání vám pudink začne houstnout (asi 1 minutu) – když je dostatečně hustý, odstavte.
  • Pudink nalijte na vychladlý korpus a rovnoměrně jej rozprostřete.
  • Na pudink naskládejte půlky nebo čtvrtky jahod.
  • Koláč nechte vychladnout a poté jej vložte ještě alespoň na jednu hodinu do lednice.
koláč s nakrájenými jahodami a tvarohem
Zdroj foto: thriftyfun.com

Kynutý koláč z jahod

A kdo rád klasiku, tak doporučujeme tento skvělý recept na jahodové koláče, který vždy potěší.

Budete potřebovat:

  • 500 gramů jahod
  • 750 gramů hladké mouky
  • ½ kostky droždí
  • 250 mililitrů vlažného mléka
  • 3 polévkové lžíce krupicového cukru
  • ½ kávové lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 4 polévkové lžíce oleje
  • ½ kostky rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • špetka soli

Drobenka:

  • 250 gramů hrubé mouky
  • 100 gramů cukru krupice
  • ½ kostky změklého másla

Postup přípravy:

  • Začněte přípravou kvásku.
  • Prosátou mouku dejte do mísy a udělejte důlek.
  • Do něj rozdrobte droždí a zalijte trochou vlažného mléka a zasypte cukrem.
  • Nakonec zasypte trochou mouky z okrajů důlku, přikryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek – asi 15 minut.
  • Jakmile je kvásek hotový, přidejte ostatní suroviny na těsto a vymíchejte.
  • Těsto by mělo být měkké a nelepivé – zakryjte ho utěrkou a nechte aspoň půl hodiny kynout na teplém místě.
  • Mezitím si zapněte troubu na 180 stupňů a připravte si plech na pečení – vyložte ho pečícím papírem.
  • Vykynuté těsto dejte na plech a pomocí prstů ho rovnoměrně rozložte.
  • Na něj naskládejte plátky jahod, zasypte drobenkou a vložte do trouby.
  • Pečte asi 30 minut při teplotě 180 stupňů.
kynutý koláč s jahodami
Zdroj foto: thecottagenest.blogspot.com

Jahodový koláč se želatinou a tvarohem

Vychutnejte si tento recept klidně i v zimě. Inspirujte se recepty na zavařování jahod.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 210 gramů hladké mouky
  • 55 gramů cukru moučka
  • špetka soli
  • 100 gramů másla
  • 1 vejce

Náplň:

  • 350 gramů měkkého tvarohu
  • 3 polévkové lžíce cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • jahody
  • želatina

Postup přípravy:

  • Nejdříve začněte korpusem.
  • Do mísy dejte všechny ingredience na těsto a zpracujte.
  • Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu do lednice.
  • Poté těsto vyválejte a dejte do předem připravené formy na koláč – okraje zapravte.
  • Nezapomeňte těsto na několika místech propíchnout vidličkou.
  • Začněte s přípravou náplně.
  • Tvaroh, žloutek a cukry ušlehejte.
  • Ze zbylých bílků vyšlehejte tuhý sníh, který opatrně vmíchejte do tvarohu.
  • Náplň naneste na těsto, pokryjte jahodami a vložte do trouby.
  • Pečte asi 40 minut při teplotě 170 stupňů.
koláč s tvarohem a jahodami zalitými v želatině
Zdroj foto: southernplate.com

Jak využít jahody jinak?

Jahodový čaj

Věděli jste, že příznivé účinky mají i jahodové listy? Jahodové koláče a jahodový čaj, to je přeci skvělá kombinace!

Pití jahodového čaje napomáhá k léčbě hemeroidů, průjmového onemocnění, a dokonce působí protizánětlivě. Připravte si vynikající jahodový čaj, který je prospěšný lidskému tělu.

S jeho přípravou však začněte už zjara, kdy se sbírají jahodové listy k řádnému usušení. Pak už vám stačí jen několik málo ingrediencí k jeho přípravě. Stejně oblíbené a zdravé je například i jahodové smoothie.

Budete potřebovat:

  • 1 polévková lžíce sušeného jahodového listí
  • 20 centilitrů vody
  • med – není však potřeba

Postup přípravy:

  • Usušené a rozdrcené listy z jahod nasypte do nádoby.
  • Dejte vařit vodu – jakmile začne vřít, odstavte.
  • Čajové lístky zalejte vodou, která má 75-80 stupňů.
  • Zakryjte a nechte 15 minut louhovat.
  • Nakonec přeceďte přes sítko.
dvě sklenice s jahodovým čajem, kusy jahod a ledem
Zdroj foto: divascancook.com

K jahodovým dezertům se hodí i výborná káva. Plánujete si pořídit kávovar? Mrkněte na recenzi kávovarů Sencor.

Anebo si připravte domácí recept na jahodové frappé. A jak jste na tom vy s jahodami? Využíváte jejich léčivé účinky nebo jste o nich ani nevěděli?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X