Řezy z jahod, ty si prostě zamilujete

V současné době není nouze o jahody ani v zimních měsících.

Sladký moučník z nich si tedy můžeme připravit, kdykoliv na něho dostaneme chuť.

3 z takových moučníků si představíme v dnešních receptech. Pochutnejte si.

Jahodové řezy se zakysanou smetanou

Nabídněte hostům sladké pokušení v podobě jahodových řezů, které jsou zdobené zakysanou smetanou.

Tento vynikající moučník není ani příliš náročný na přípravu.

INGREDIENCE:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 8 lžic pískového cukru
  • 4 kelímky zakysané smetany
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 citron
  • asi 15 g bílé želatiny do krému
  • necelý 1 kg jahod
  • 1 balíček dortového červeného želé

POSTUP:

  1. Pro přípravu piškotového těsta vyšleháme do tuha bílky a zapracujeme do nich postupně žloutky a cukr. Nakonec přimícháme opatrně mouku.
  2. Těsto nalijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a pečeme asi 20 minut při teplotě 175 °C.
  3. Těsto po upečení necháme zchládnout.
  4. Připravíme si krém – do mísy dáme zakysanou smetanu, vyšlehanou smetanu, cukr, pár kapek citronu.
  5. Želatinu, připravenou podle návodu, vmícháme do krému.
  6. Jakmile začne krém tuhnout, potřeme jím vychládlé piškotové těsto.
  7. Pak si umyjeme jahody a překrojíme na půlky, které skládáme řeznou plochou na krém.
  8. Poslední vrstvou bude dortové želé, které připravíme také podle návodu.
  9. Tento moučník je nejlépe nechat v chladničce aspoň 1 hodinu vychladit.

Hotový recept na jahodový řez se zakysanou smetanou

Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem

Někdy můžeme pro přípravu jahodových řezů využít listové těsto, které koupíme v obchodě.

Ušetříme si tím práci a moučník budeme mít rychleji upečený.

INGREDIENCE:

  • listové těsto
  • asi 1 kg jahod
  • na puding – 800 ml mléka, 4 lžíce pískového cukru, 2 ks vanilkového pudingu
  • 1 ks želé
  • šlehačka

POSTUP:

  1. Pomoučíme si pracovní plochu a vyválíme listové těsto na plát.
  2. Ten vložíme na plech tak, aby z každé strany přesahoval tak o 1,5 cm, a propícháme ho vidličkou.
  3. Těsto upečeme v předehřáté troubě dorůžova a necháme vychladit.
  4. Uvaříme puding z mléka, cukru a práškového vanilkového pudingu, který ihned ještě horký rozetřeme na upečené listové těsto.
  5. Na puding dáme čisté a suché jahody – buď v celku, nebo je přepůlíme.
  6. Pak si uvaříme dle návodu želé a naneseme rovnoměrně na jahody.
  7. Řezy necháme vychladit a zdobíme ušlehanou smetanou.

Hoový recept na jahodové řezy s vanilkovým pudingem

Jahodové řezy s tvarohem a želé

Výbornou surovinou pro přípravu jahodových řezů je také tvaroh, který ve spojení se želatinou vykouzlí výbornou chuť moučníku.

INGREDIENCE:

Na těsto budeme potřebovat:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g pískového cukru
  • 6 vajec
  • půl balíčku prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilinového cukru

Na krém si připravíme:

  • 100 ml mléka
  • 150 g pískového cukru
  • 40 g želatiny
  • 400 g smetany ke šlehání
  • asi 400 g jahod
  • 500 g tvarohu

POSTUP:

  1. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého opatrně zašleháme žloutky, cukr a mouku s práškem do pečiva.
  2. Těsto nalijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme ve středně vyhřáté troubě.
  3. Těsto po upečení vodorovně rozdělíme na polovinu.
  4. Omyjeme čerstvé jahody.
  5. Připravíme si želatinu dle návodu, ale místo vody použijeme mléko.
  6. Polovinu jahod rozmixujeme, přidáme cukr, tvaroh a želatinu.
  7. Zbylé jahody nakrájíme na kousky a přimícháme do krému.
  8. Šlehačku vyšleháme do tuha a polovinu opatrně přidáme k jahodám.
  9. Jeden plát těsta rovnoměrně potřeme krémem a zakryjeme druhým plátem.
  10. Necháme v chladnu mírně ztuhnout.
  11. Řez nakrájíme na jednotlivé dílky a dozdobíme šlehačkou s jahodami.

Hotový rcecept na jahodové řezy s tvarohem a želatinouzdroj: Lilluna.com

Jahodové řezy pečené současně s jahodami po upečení jen pocukrujeme a při podávání je pak podle chuti zdobíme šlehačkou.

Ke zdobení si necháme několik pěkně vybarvených tuhých jahod, kterými dozdobíme kopečky ušlehané smetany.

Jahody jsou bohatým zdrojem vitamínu C, tak proč si je nedopřát častěji? Vyberte si z více jahodových receptů, které najdete na našem webu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.