Luxusní a přitom jednoduché recepty na řezy z jahod, které si zamilujete!

Připravte si tento neodolatelný moučník v jakoukoliv roční dobu. Dnes totiž jahody seženete i v zimě.

Jsou jednoduché a zvládne je proto úplně každý.

Představme si ty nejlepší recepty na jahodové řezy, na kterých si všichni pochutnají!

Řezy z čerstvých jahod a zakysanou smetanou

Na tento recept jsou ideální čerstvé jahůdky. Pokud jste sehnali pouze v konzervě či mražené, nic se neděje.

Ingredience na těsto

  • 250g cukru krystal
  • 150g hladké mouky
  • 5 žloutků + bílky na sníh
  • 1/2 kypřicího prášku
  • 5 lžic horkého mléka

Ingredience na krém

  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 1 smetana ke šlehání (33%)
  • Moučkový cukr (podle vaší chutí)
  • 2 sáčky červené želatiny
  • Jahody (množství dle vašich preferencí)

Postup

  • Do misky vložte cukr krystal, žloutky s horkým mlékem a ušlehejte je do pěny.
  • Vedle si smíchejte hladkou mouku s kypřicím práškem, kterou opatrně přisypávejte do cukrové pěny.
  • Ušlehejte sníh z bílků a ten potom také vmíchejte do směsi s moukou.
  • Plech vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Naneste na něj těsto a pečte do zlatorůžova cca 10 minut, podle typu vaší trouby. Vyzkoušejte špejlí.
  • Po upečení nechte těsto vystydnout a mezitím si připravte krém.
  • Ušlehejte smetanu do tuha a vmíchejte do ní zakysanou smetanu. Nakonec oslaďte podle chuti moučkovým cukrem.
  • Vzniklý krém naneste na vychladlé těsto. Ozdobte jahodami.
  • Podle návodu připravte želatinu, kterou rovnoměrně nalijte na hotové řezy.
  • Nechejte tuhnout v lednici alespoň dvě hodiny, nejlépe však přes noc.
Buchta s jahodami, krémem a želatinou.
Zdroj: wochenblatt.com

Tvarohové řezy s jahodami a želatinou

Tyto vynikající jahodové řezy s tvarohem vás chuťově odrovnají. Díky tvarohu jsou syté, ale přesto božské.

Ingredience na těsto

  • 150g polohrubé mouky
  • 180g cukr krystal
  • 6ks vajec
  • 5 lžic vlažného mléka
  • 1 pytlík kypřicího prášku do pečiva

Ingredience na krém

  • 200-250g smetany ke šlehání
  • 400g zakysané smetany
  • 500g měkkého tvarohu (polotučný)
  • Čerstvé jahody (nebo mražené)
  • 2 balení červené želatiny

Postup

  • V míse ušlehejte vejce s cukrem a mlékem do pěny. Ve vedlejší míse smíchejte mouku s kypřícím práškem a opatrně vmíchejte do vaječné směsi.
  • Vymažte si plech tukem, vysypte moukou a nalijte rovnoměrně těsto. Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte na 180°C cca 10-20 minut podle druhu trouby.
  • Těsto nechte vychladnout.
  • V misce našlehejte tvaroh spolu se zakysanou smetanou. Ušlehejte šlehačku a přimíchejte do tvarohové směsi. Potřete krémem vychladlý piškot. Naskládejte nakrájené jahody.
  • Želatinu připravte dle návodu na balení a nalijte na řezy.
  • Dejte do lednice vychladit alespoň na dvě hodiny a podávejte nakrájené a ozdobené lístky máty či dalším ovocem.
Kousek jahodového řezu s jahodami a tvarohovým krémem.
Zdroj: christinascatchycakes.blogspot.de

Potřebovali byste kvalitní váhu na potraviny? V našem hodnocení potravinových vah do kuchyně vám poradíme, jak si moudře vybrat.

Pudinkové řezy z jahod

Inspirujte se tímto rychlým receptem na jahodové řezy s pudinkem. Skvělý na oslavy či jen tak na společné chvíle s rodinou.

Ingredience na piškot

  • 200g hladké mouky
  • 180g cukr krystal
  • 5 vajíček
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 5 lžic oleje či rozpuštěného másla

Ingredience na pudink

  • 1 l mléka
  • 5 lžic cukru krystal
  • 2 balení vanilkového pudinku

Další ingredience

  • Čerstvé jahody (či jiné ovoce)
  • 2 sáčky želé v prášku

Postup

  • V misce ušlehejte vejce s cukrem do husté pěny. Přidejte olej a vše řádně promíchejte.
  • V další misce smíchejte mouku s kypřicím práškem. Moučnou směs opatrně vmíchejte do vaječné směsi.
  • Plech vymažte a vysypejte moukou. Těsto nalijte rovnoměrně na vymazaný plech a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 200°C. Pečte do růžova cca 15 minut.
  • Piškot nechejte vychladnout. Mezitím si připravte pudink a ještě horký jej nalijte na vychladlý piškot.
  • Navrch naskládejte nakrájené ovoce.
  • Želatinu připravte podle návodu na balení a rovnoměrně nalijte navrch řezů.
  • Nechte ztuhnout a dejte vychladit do ledničky alespoň na 2 hodiny, nejlépe přes noc.
Nakrájený dezert s čerstvými jahodami a pudinkovým krémem.
Zdroj: xbeccabella.de

Řezy s jahodami a mascarpone

Tento dezert si lze připravit s jakýmkoliv letním ovocem jako třeba s borůvkami či jiným lesním ovocem. Fantazii se meze nekladou.

Ingredience na těsto

  • 200g polohrubé mouky
  • 4 žloutky + bílky na sníh
  • 200g másla
  • 150g moučkového cukru
  • 50g kakaa holandského typu
  • 2 lžičky kypřicího prášku

Ingredience na krém

  • 500g mascarpone
  • 2 kelímky smetany ke šlehání
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • Čerstvé jahody (či mražené)
  • 100ml vaječného likéru
  • 2 balení želatiny

Postup

  • Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do hladka, přidejte žloutky a vyšlehejte pěnu.
  • Mouku smíchejte s práškem do pečiva a kakaem. Poté ji vmíchejte opatrně do vaječné směsi.
  • Vedle si vyšlehejte z bílků sníh a nakonec vmíchejte do těsta.
  • Plech s vyšším okrajem vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Vylijte na plech připravené těsto a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°C na 10-12 minut.
  • Po upečení nechte piškot vychladnout a připravte si krém.
  • Smíchejte mascarpone s vaječným likérem, vanilkovým a moučkovým cukrem. Připravte želatinu podle návodu na balení a tu poté taktéž do směsi vmíchejte.
  • Nakonec přidejte i našlehanou šlehačku.
  • Polovinu krému rozetřete na těsto, naskládejte ovoce a poté natřete druhou polovinu krému.
  • Hotové řezy dejte ztuhnout do ledničky alespoň na 2 hodiny, nejlépe přes noc.
Kakaový dezert s krémem z mascarpone a čerstvými jahodami.
Zdroj: zuckerzimtundliebe.de

Připravte si také některý z těchto úžasných jahodových koláčů.

Tvarohové míša řezy s jahodami

Tento dezert se nejlépe připravuje v dortové formě, ale můžete jej připravit i na plech. Ovoce si zvolte dle svých chutí, nejlépe však chutná s jahodami.

Ingredience na těsto

  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 4 žloutky + bílky na sníh
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžíce kakaa holandského typu

Ingredience na krém

  • 750g plnotučného měkkého tvarohu
  • 150g moučkového cukru
  • 200g změklého másla
  • 400g čerstvých či mražených jahod

Ingredience na polevu

  • 80g čokolády na vaření
  • 50g másla
  • 1 lžíce mléka

Postup

  • Nejprve v míse vyšlehejte žloutky s cukrem a olejem do pěny. Za stálého míchání přisypávejte mouku, která je smíchaná s kypřícím práškem a kakaem.
  • Vedle si vyšlehejte sníh z bílků a ten postupně také do těsta zapracujte.
  • Dortovou formu vyložte pečícím papírem a nalijte těsto.
  • Pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 15 minut. Zkuste špejlí, zda je těsto hotové.
  • Těsto nechte vychladnout nejlépe na mřížce.
  • Připravte si krém tak, že rozpuštěné máslo vyšleháte s tvarohy a cukrem. Krém pak následně nanesete na korpus rovnoměrně po celém povrchu.
  • Následně naskládejte na krém nakrájené jahody a jemně je do něj vtlačte. Stěrkou urovnejte krém tak, abyste jahody schovaly krémem.
  • Nakonec připravte polevu tak, že ve vodní lázni rozpustíte máslo, čokoládu poté vmícháte lžíci mléka. (Čokoláda tak nebude tvrdá, ale měkká na krájení)
  • Čokoládovou polevu nalijte na dort a stěrkou urovnejte.
  • Dort vložte do lednice nejlépe přes noc, alespoň na dvě hodiny. Hotový dort krájejte nahřátým nožem.
Čokoládový dort s tvarohem a čerstvými jahodami.
Zdroj: inkitchenopen.blogspot.com

Zbyly vám jahody? Co s nimi? Zkuste jednoduché návody a recepty na zavařování nebo si připravte vynikající smoothie z jahod!

Jahody a jejich antioxidační účinek

Jahody, respektive jejich dužina obsahuje skoro 90% vody a jsou velmi bohaté na vlákninu. Jejich červená barva je utvářena anthokyany, což jsou červená barviva a patří mezi přírodní antioxidanty, které náš organismus chrání před stresem.

Jahody jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Denní doporučená dávka je splněna již po 150g jahod. Jsou také zdrojem vitamínů A, K, E, dále draslíku a manganu.

Díky tomu, že jahody dokážou neutralizovat účinky volných radikálů, jsou prostředkem v prevenci proti arterioskléróze, která způsobuje ukládání cholesterolu ve stěnách arterií a jejich postupné zužování.

Toto blahodárné ovoce díky svému alkalizujícímu účinku podporuje také vylučování kyseliny močové a tak je doporučováno při nemoci dny a dnové artritidě.

Díky bohatému obsahu rostlinné vlákniny napomáhají pohybu stolice napříč střevy. Jsou tedy vhodné při hemoroidech, potížemi s tekutinami v břiše a chorobách jater.

Pozor však musíte dát na to, že se rychle kazí a proto s jejich konzumací příliš neotálejte. Čerstvější vydrží v ledničce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.