Jahody a smetana jsou ideální kombinace

V současné době není nouze o jahody ani v zimních měsících.

Sladký moučník z nich si tedy můžeme připravit, kdykoliv na něho dostaneme chuť.

Jahodové řezy a vhodné těsto

Pro jahody je nejlepší jemné a nadýchané piškotové těsto bez tuku, s větším podílem vajec a bez kypřících prostředků. Toto těsto můžeme použít tehdy, kdy jahody pečeme současně s těstem nebo jako korpus pro použití syrových jahod.

Chutná jsou i třená těsta s použitím tuku do těsta a kypřená některým z kypřících prostředků. Využíváme je spíše pro pečení těsta s jahodami, ale dobře poslouží také jako korpus.

Jahodové řezy a smetana

Nejčastěji samozřejmě používáme smetanu ke šlehání, kterou jahodové řezy zdobíme při podávání. Kromě toho šlehačkou doplníme a zlehčíme krémy, které vršíme na korpus obložený jahodami. Jestliže nepředpokládáme okamžité spotřebování řezů, tak smetanu doplníme ztužovačem.

Nemusí to být však vždy jen šlehaná smetana, výborná je i zakysaná smetana. Jahody se také dají doplnit i dalšími mléčnými výrobky, jako je jogurt, mléko, kefír, tvaroh a máslo. Tyto výrobky můžeme použít jak při přípravě těsta, tak při zhotovení krémů.

Všechny mléčné výrobky ve spojení s jahodami vyrovnávají obsah kyselin a předcházejí tak případným nepříznivým reakcím kůže.

1. Jahodové řezy se zakysanou smetanou

Nabídněte hostům sladké pokušení v podobě jahodových řezů, které jsou zdobené zakysanou smetanou. Tento vynikající moučník není ani příliš náročný na přípravu.

INGREDIENCE:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 8 lžic pískového cukru
  • 4 kelímky zakysané smetany
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 citron
  • asi 15 g bílé želatiny do krému
  • necelý 1 kg jahod
  • 1 balíček dortového červeného želé

POSTUP:

  1. Pro přípravu piškotového těsta vyšleháme dotuha bílky a zapracujeme do nich postupně žloutky a cukr. Nakonec přimícháme opatrně mouku.
  2. Těsto nalijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a pečeme asi 20 minut při teplotě 175 °C.
  3. Těsto po upečení necháme zchládnout.
  4. Připravíme si krém – do mísy dáme zakysanou smetanu, vyšlehanou smetanu, cukr, pár kapek citronu.
  5. Želatinu, připravenou podle návodu, vmícháme do krému.
  6. Jakmile začne krém tuhnout, potřeme jím vychládlé piškotové těsto.
  7. Pak si umyjeme jahody a překrojíme na půlky, které skládáme řeznou plochou na krém.
  8. Poslední vrstvou bude dortové želé, které připravíme také podle návodu.
  9. Tento moučník je nejlépe nechat v chladničce aspoň 1 hodinu vychladit.

Hotový recept na jahodový řez se zakysanou smetanou

2. Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem

Někdy můžeme pro přípravu jahodových řezů využít listové těsto, které koupíme v obchodě. Ušetříme si tím práci a moučník budeme mít rychleji upečený.

INGREDIENCE:

  • listové těsto
  • asi 1 kg jahod
  • na puding – 800 ml mléka, 4 lžíce pískového cukru, 2 ks vanilkového pudingu
  • 1 ks želé
  • šlehačka

POSTUP:

  1. Pomoučíme si pracovní plochu a vyválíme listové těsto na plát.
  2. Ten vložíme na plech tak, aby z každé strany přesahoval tak o 1,5 cm, a propícháme ho vidličkou.
  3. Těsto upečeme v předehřáté troubě dorůžova a necháme vychladit.
  4. Uvaříme puding z mléka, cukru a práškového vanilkového pudingu, který ihned ještě horký rozetřeme na upečené listové těsto.
  5. Na puding dáme čisté a suché jahody – buď v celku, nebo je přepůlíme.
  6. Pak si uvaříme dle návodu želé a naneseme rovnoměrně na jahody.
  7. Řezy necháme vychladit a zdobíme ušlehanou smetanou.

Hoový recept na jahodové řezy s vanilkovým pudingem

3. Jahodové řezy s tvarohem a želé

Výbornou surovinou pro přípravu jahodových řezů je také tvaroh, který ve spojení se želatinou vykouzlí výbornou chuť moučníku.

INGREDIENCE:

Na těsto budeme potřebovat:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g pískového cukru
  • 6 vajec
  • půl balíčku prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilínového cukru

Na krém si připravíme:

  • 100 ml mléka
  • 150 g pískového cukru
  • 40 g želatiny
  • 400 g smetany ke šlehání
  • asi 400 g jahod
  • 500 g tvarohu

POSTUP:

  1. Z bílků ušleháne tuhý sníh, do kterého opatrně zašleháme žloutky, cukr a mouku s práškem do pečiva.
  2. Těsto nalijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme ve středně vyhřáté troubě.
  3. Těsto po upečení vodorovně rozdělíme na polovinu.
  4. Omyjeme čerstvé jahody.
  5. Připravíme si želatinu dle návodu, ale místo vody použijeme mléko.
  6. Polovinu jahod rozmixujeme, přidáme cukr, tvaroh a želatinu.
  7. Zbylé jahody nakrájíme na kousky a přimícháme do krému.
  8. Šlehačku vyšleháme dotuha a polovinu opatrně přidáme k jahodám.
  9. Jeden plát těssta rovnoměrně potřeme krémem a zakryjeme druhým plátem.
  10. Necháme v chladnu mírně ztuhnout.
  11. Řez nakrájíme na jednotlivé dílky a dozdobíme šlehačkou s jahodami.

Hotový rcecept na jahodové řezy s tvarohem a želatinou

Zdroj: Lilluna.com

Jahodové řezy pečené současně s jahodami po upečení jen pocukrujeme a při podávání je pak podle chuti zdobíme šlehačkou. Ke zdobení si necháme několik pěkně vybarvených tuhých jahod, kterými dozdobíme kopečky ušlehané smetany.

Kromě jahod se dá použít i strouhaná čokoláda, mandlové lupínky či zelené lístečky meduňky. Smetanové krémy bez želatiny sypeme kakaem, strouhanou čokoládou nebo zcela či částečně polijeme čokoládovou polevou. Pokud máme v krému menší množství smetany, můžeme nakrájené řezy ušlehanou smetanou dozdobit.

Jahody jsou bohatým zdrojem vitamínu C, tak proč si je nedopřát častěji? Vyzkoušejte také náš recept na jahody ve vanilkovém krému.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *