Nejlepší recepty na zapečeného lososa

Věděli jste, že dříve byl losos považován za pokrm chudých? V našich řekách se losos běžně vyskytoval a za nóbl jídlo byl tehdy považován kapr.

Toto již dnes neplatí. Přesto lososa poměrně snadno pořídíte v nejbližším supermarketu. Jeho narůžovělé až dočervena zbarvené maso patří mezi nejchutnější a nejkvalitnější rybí masa.

Losos obsahuje omega-3 mastné kyseliny a další vitaminy a minerály. Mezi jejich zdravotní benefity patří:

  • snížení cholesterolu a krevního tlaku
  • pozitivní vliv na kožní problémy
  • rozvoj inteligence u dětí
  • vhodné při redukční dietě

Losos jako každé rybí maso snese jakoukoliv tepelnou úpravu. I lososa můžeme dusit, smažit nebo opékat. Jednou z nejoblíbenějších úprav je zapékání. Umožňuje si připravované jídlo zpestřit dalšími ingrediencemi a především, jakmile jej vložíme do trouby, můžeme se jít věnovat jiným činnostem.

1. Losos zapékaný s houbami a nádechem citronu

Snadné, chutné, zdravé. Lze od receptu chtít více?

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 2 filety z lososa
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 hrnek hub (žampiony i jiné)
  • 1 lžička nasekaného kopru
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Rozpečeme troubu na 180 °C.
  2. Rozmixujeme houby s citronovou šťávou, koprem a máslem.
  3. Osolíme. Opepříme.
  4. Lososa vložíme do zapékací misky.
  5. Přelijeme omáčkou.
  6. Pečeme přibližně 20 minut.

Hotový recept na skvělého lososa zapékaného s houbami

2. Zapečený losos s brambory a smetanou

Ať už s brambory zapečete cokoliv, výsledek obvykle stojí za to. Propojení lososa, brambor a smetany je přímo famózní kombinací.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 2 filety z lososa
  • 500 g brambor
  • 1/2 červené cibule nasekané najemno
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 hrsti čerstvého špenátu
  • 150 ml smetany na vaření
  • sůl
  • pepř
  • 40 g eidamu

POSTUP

  1. Brambory uvaříme a nakrájíme na plátky.
  2. Rozpečeme troubu na 180 °C.
  3. Rozpálíme pánev s olivovým olejem a osmahneme cibulku dozlatova.
  4. Dno zapékací misky poklademe nejprve vrstvu brambor a osmaženou cibulku.
  5. Další vrstvu tvoří losos a špenát.
  6. Vrstev můžeme dát více na sebe.
  7. Smetanu osolíme, opepříme a nalijeme do zapékací misky.
  8. Posypeme sýrem.
  9. Pečeme přibližně 20 minut.

Hotový vynikající recept na lososa zapékaného s bramborem

3. Křehký losos zapečený se sýrem

Zapečený sýr povýší rychlovku na gurmánský zážitek. Skvělý jednoduchý oběd i večeře.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 2 filety z lososa
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 1 lžička nasekaného kopru (lze vynechat)
  • 3 jarní cibulky nasekané najemno
  • 80 g čedaru (lze nahradit eidamem)
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Rozpečeme troubu na 180 °C.
  2. Lososa osolíme, opepříme a vložíme do zapékací misky.
  3. Potřeme česnekem a koprem a pečeme 15 minut.
  4. Posypeme jarní cibulkou a navrch poklademe čedar.
  5. Pečeme dalších 5 minut, dokud sýr nezezlátne.

Hotový chutný recept na lososa zapékaného se sýrem

Představili jsme vám tři recepty, jak lze chutně a snadno připravit lososa.

Při zapékání můžeme dát prostor své kreativitě a zapojit také různé druhy zeleniny, olivy, ale i třeba jablka.

Mezi kořenící bylinky, které si s lososem rozumějí patří kromě již zmíněného kopru petrželka, pažitka, bazalka či rozmarýn.

Jako vhodnou přílohu zvolte zeleninový salát nebo brambory na různé způsoby. Vyzkoušejte například šťouchané brambory se zakysankou.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *