Ryby do svého jídelníčku pravidelně zařazuje stále více z nás.
A to je dobře, jsou plné zdravých omega-3 mastných kyselin, vitamínů A a D i jódu.
Vyzkoušejte naše recepty na pečeného lososa!
Jeho jemné typicky narůžovělé či až dočervena zbarvené maso zachutná každému.
Konzumovat ho můžete s bramborem, rýží či zeleninovým salátem.
Kterou variantu se rozhodnete vyzkoušet jako první?
Pečený losos v alobalu s citronem a rozmarýnem
Alobalová fólie zajistí, že se maso při pečení příliš nevysuší a zůstane vláčné a měkké. Citron a rozmarýn pokrmu dodají jemnou vůni a chuť.
Ingredience:
- 2 větší filety z lososa, případně celý filet z jednoho lososa
- 1 citron
- čerstvý rozmarýn
- 3 stroužky česneku
- čerstvá šťáva z jednoho citronu
- 3 PL olivového oleje
- čerstvé bylinky (tymián, petrželka, bazalka, kopr) na ozdobu
- sůl, pepř
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Na plech si rozložte alobal, do kterého následně lososa umístíte, a lehce ho potřete olejem.
- Na alobal položte několik větviček rozmarýnu, v závislosti na velikosti filet.
- Citron nakrájejte na kolečka a položte je na větvičky rozmarýnu.
- Lososa osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a položte na alobal.
- Následně lososa posypejte najemno nakrájenými stroužky česneku a pokryjte ho zbývajícími plátky citronu a rozmarýnem.
- Takto připraveného lososa polijte čerstvou citronovou šťávou.
- Alobal přes lososa přeložte tak, aby byl celý zakrytý a vznikl z něj jakýsi balíček. V případě, že vám připravený alobal nestačí, použijte další.
- Balíček neuzavírejte úplně pevně, nechte pod alobalem trochu prostoru, aby mohl lépe cirkulovat vzduch.
- Vložte lososa do předehřáté trouby a pečte přibližně 15-20 minut, v závislosti na výšce a velikosti filet.
- Následně lososa z trouby vyjměte a alobal otevřete.
- Poté ho ještě na 3-5 minut vraťte do trouby a pečte bez vrchní vrstvy alobalu.
Takto připraveného lososa podávejte nejlépe s americkými brambory, čerstvými bylinkami a plátky citronu.

Tuto chutnou a zdravou rybu nemusíte pouze zapékat. Inspirujte se našimi osmi dalšími způsoby, jak lososa připravit. V rozmanitosti je krása!
Losos na zelenině pečený v troubě
Zdravá a snadná večeře! Brambory a zelené fazolky můžete samozřejmě obohatit či nahradit i jinou zeleninou, například mrkví, petrželí či celerem.
Ingredience:
- 4 filety z lososa
- 400 g brambor
- 400 g zelených fazolek
- 1 červená cibule
- 1 citron
- koření na americké brambory
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup:
- Předehřejte si troubu na 200°C.
- Omyjte brambory, nakrájejte je v závislosti na jejich velikosti na půlky či čtvrtky.
- Vložte brambory do misky, přidejte olivový olej, sůl, pepř a koření na americké brambory a promíchejte.
- Následně brambory dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě do měkka, přibližně 20-25 minut.
- Mezitím omyjte fazolky, cibuli nakrájejte na kolečka a vše ochuťte stejně jako předtím brambory.
- Když jsou brambory hotové, vyjměte plech z trouby a přidejte na něj zelené fazolky, cibuli a filety z lososa.
- Lososa rovněž pokapejte olivovým olejem a posypejte solí a pepřem.
- Následně rozkrojte citron a z jedné poloviny vymačkejte šťávu, kterou polijte lososa i zeleninu.
- Zbývající polovinu citronu nakrájejte na plátky a rozložte na lososa.
- Vložte do trouby a pečte přibližně 10-15 minut, dokud losos nebude hotový a zelenina lehce opečená.
Pečený losos na zelenině skvěle chutná s tatarskou omáčkou či italským dresinkem.

Objevte podobné tipy
Filety z lososa pečené na pánvi s česnekovým máslem
Losos na másle je klasika. Pojďme si ho ale připravit poněkud netradičně! Nevšedně připravené česnekové máslo dodá pokrmu na originalitě.
Ingredience:
- 4 filety z lososa
- 2 stroužky česneku
- 1/4 šálku kuřecího vývaru
- 2 PL čerstvé citronové šťávy
- 4 PL másla
- 1/2 lžičky medu
- 2 PL čerstvé petrželky
- plátky citronu na ozdobu
- 2 PL olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
- V menší pánvi rozpusťte lžičku másla, přidejte prolisované stroužky česneku a restujte dozlatova, přibližně 1-2 minuty.
- Přidejte do pánve kuřecí vývar a citronovou šťávu.
- Vařte zhruba 3 minuty, dokud se množství omáčky nezredukuje na polovinu.
- Vmíchejte zbytek másla a med a míchejte, dokud se vše nespojí, následně omáčku odstavte.
- Lososové filety opepřete a osolte.
- Ve větší pánvi zahřejte olej a následně na něm přibližně 5 minut z každé strany lososa orestujte. Okamžik, kdy je vhodné lososa otočit, poznáte podle toho, že se jeho spodní strana stane zlatavě hnědou. Záleží rovněž na výšce filetu.
- Lososa přemístíme na talíř a následně každý filet přelijeme trochou česnekového másla.
- Posypeme nakrájenou petrželkou a ozdobíme plátky citronu.
Pečeného lososa na pánvi servírujte s rýží či zeleným chřestem.

Lososové filety se sýrovo-bylinkovou krustou
Ryby a bylinky jsou vždy zaručenou kombinací. Nemusíte ale používat pouze tymián a pažitku, jak je uvedeno v našem receptu. Stejně tak můžete sáhnout po oreganu, petrželce, bazalce či kopru. Záleží jen na vaší fantazii a možnostech.
Ingredience:
- 2 větší filety z lososa, případně celý filet z jednoho lososa
- 1/4 šálku strouhaného parmezánu
- 1/4 šálku strouhanky
- 2 stroužky česneku
- 1 PL tymiánu
- 1 PL pažitky
- 2 PL másla
- sůl, pepř
Postup:
- Předehřejte si troubu na 200°C.
- Na plech vyložený pečicím papírem položte filet z lososa.
- V misce si smíchejte strouhanku, parmezán, prolisovaný česnek a najemno nakrájené bylinky.
- Přidejte rozpuštěné máslo, sůl a pepř.
- Vše důkladně promíchejte, nejlépe rukama, aby se strouhanka dobře spojila s máslem.
- Touto směsí následně lososa na plechu posypejte.
- Pečte v předehřáté troubě 10-15 minut dozlatova, v závislosti na velikosti a výšce filetů.
Tak to připravený pečený losos s parmezánem a bylinkami chutná skvěle například s grilovanou zeleninou.

Máte rádi ryby na grilu? Vyzkoušet můžete nejen lososa, ale také pstruha, makrelu či kapra! Pro grilování je vhodnější pokud možno používat ryby čerstvé.
Zapékaný losos s pikantní omáčkou
Rybí maso je známé pro svou jemnou chuť. Dáváte přednost chuti výraznějšího charakteru? Použijte směs pálivějšího koření! Dokáže zázraky.
Ingredience:
- 4 filety z lososa
- 4 PL másla
- 3 stroužky česneku
- 1 PL sušené mleté cibule
- 1 PL sladké papriky
- 1 lžička kajenského pepře
- 1 PL čerstvé petrželky
- 1 PL čerstvé bazalky
- 1 PL čerstvé citronové šťávy
- olivový olej
- sůl, pepř
- lze přidat i trochu chilli papriček
Postup:
- Předehřejte si troubu na 200°C.
- Na plech s alobalem, který jste předtím potřeli olejem, umístěte filety z lososa.
- Lososa osolte a opepřete.
- Na malé pánvi rozpusťte máslo a přidejte do něj prolisovaný česnek, mletou cibuli, papriku, kajenský pepř a nakrájenou petrželku a bazalku.
- Za stálého míchání krátce povařte, přibližně 1 minutu.
- Přidejte do směsi citronovou šťávu.
- Vše pečlivě promíchejte.
- Následně lososa touto omáčkou důkladně potřete.
- Vložte plech do trouby a pečte přibližně 10-15 minut, v závislosti na velikosti a výšce filetů.
Pikantního pečeného lososa v troubě servírujte s brambory či rýží, ozdobeného čerstvými bylinkami a citronem.

Vyzkoušejte také lososa pečeného v páře. Zajímá vás, jak jsme otestovali domácí konvektomaty?
Proč zařadit lososa do svého jídelníčku?
Losos je považovaný za jednu z vůbec nejzdravějších potravin pro naše srdce. Důvodem je především to, že obsahuje velké množství tak zvaných omega-3-mastných kyselin.
Tyto kyseliny mají na náš kardiovaskulární systém velmi blahodárný vliv. Výrazně totiž snižují riziko vzniku srdečních arytmií a zároveň mají schopnost rozpouštět nebezpečný cholesterol v naší krvi. I z tohoto důvodu tak někteří lékaři doporučují konzumaci lososa alespoň dvakrát týdně.
Pečený losos není samozřejmě nejedinou možností, jak tuto zdravou pochoutku do svého jídelníčku zařadit, skvělý je i losos grilovaný, marinovaný či uzený.
Losos s kůží, nebo bez kůže?
Dá se říci, že je to jedno. Konzumovat a připravovat ho můžete jak s kůží, tak bez ní.
Pokud vám kůže z nějakého důvodu nechutná, je vhodnější odstranit ji až po pečení, neboť během pečení se z ní uvolňuje tuk, který dodá vašemu pokrmu nejen lepší chuť, ale který obsahuje také velké množství zdraví prospěšných látek.
V neposlední řadě mějte na paměti, že maso bez kůže se snadněji rozpadá, což může ztížit přípravu pokrmů.