Oblíbené recepty na lahodné čatní aneb omáčky nejen k masu (slané i sladké varianty)

Čatní, možná znáte z angličtiny také jako chutney, je hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby získaly na výraznější a lepší chuti.

Variant, jak a z čeho tuto omáčku připravit, je opravdová spousta.

A ať už je to rajčatové, cibulové, nebo třeba švestkové a hruškové, pokaždé dokáže na talíři udělat z mála mnoho.

My vám přinášíme TOP 8 receptů na čatní, které když nevyzkoušíte, jako byste nežili.

Jablková zavařenina s česnekem

Toto sladké čatní s pikantním kořením vaše chuťové buňky příjemně poškádlí a vy si ho naprosto zamilujete!

Ingredience

  • 1 kg jablek
  • 2 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce chilli koření nebo pálivé papriky
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • čtvrt lžičky kari koření
  • 1 lžíce soli
  • 20-25 dkg krupicového cukru
  • 3 lžíce rozinek
  • 1 dl octa

Postup

  1. Jablka oloupeme, vykrájíme jadřince a nakrájíme je na menší kostky.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  3. Jablka, cibuli, prolisovaný česnek a koření včetně soli dusíme zvolna při velmi mírné teplotě.
  4. Jakmile začne směs houstnout přidáme cukr, ocet, rozinky a vaříme do rozpuštění cukru. Množství cukru přizpůsobíme kyselosti jablek.
  5. Ještě horkou směsí naplníme skleničky, které zavíčkované obrátíme dnem vzhůru a necháme je vychladnout nebo můžeme sterilizovat při teplotě 85°C po dobu 15 minut.
Jablková omáčka s česnekem a kořením v misce.
www.simplyrecipes.com

Višňové čatní

Nasládlá ovocná omáčka s kari je extrémně jednoduchá na přípravu a přitom vykouzlí tolik muziky. Připravte si ji i vy!

Ingredience

  •  1 kg vypeckovaných višní
  • 12 dkg cibule
  • cca 2 dkg čerstvého zázvoru nebo lžička mletého
  • 15 dkg krystalového cukru
  • 10 dkg medu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce zeleného pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 1 lžička kari
  • 7 hřebíčků

Postup

  1. Cibuli a zázvor nakrájíme nadrobno a společně s višněmi dáme do hrnce.
  2. Přidáme ostatní a na mírném ohni vaříme 45 minut.
  3. Horkou směs plníme do skleniček a hned uzavřeme.
  4. Obrátíme, necháme vychladnout a uskladníme v chladu.
Višňová zavařenina v misce se skořicí a lžící.
www.deliciousmagazine.co.uk

Vyzkoušejte i naše další recepty na omáčky k masu, které se perfektně hodí třeba na letní grilování.

Rajčatová omáčka se zázvorem

Rajčata v kombinaci s rozinkami a jablky jsou překvapivě dobrá a vy si díky následujícímu receptu hravě připravíte perfektní dochucovadlo na jakoukoli party či víkendový oběd.

Ingredience

  • 1 kg oloupaných rajčat
  • 1 cibule
  • 1 sáček rozinek
  • 2 nastrouhaná jablka
  • 6 stroužků česneku
  • 2 dkg cukru
  • 2 dl octa
  • 1 lžička kari
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1,5 lžičky mletého pepře
  • 1 lžička papriky
  • 2 lžíce soli

Postup

  1. Rajčata spaříme a slupku sloupneme.
  2. Nakrájíme je na kostičky, vložíme do hrnce, přidáme ostatní přísady a vše vaříme asi 2 hodiny do zhoustnutí směsi.
  3. Ještě horké plníme do skleniček, které ihned uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Rajčatová zavařenina s kořením a zázvorem ve sklenici s vedle položenou lžící a rajčaty.
www.taste.com.au

Čatní z karamelizované cibule

Toto čatní je sladké a lepkavé a skvěle se hodí k sýrovému prkýnku nebo uzeninám. Může to být také skvělý dárek pro vaše přátele či rodinu.

Ingredience

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1,5 kg cibule, nakrájené na tenké plátky
  • 300 g třtinového cukru
  • 200 ml červeného vinného octa
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 3 lisované stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce hrubozrnné hořčice
  • ½ lžičky papriky
  • 1/4 lžičky drcených chilli papriček

Postup

  1. Olej zahřejeme ve velké pánvi a za stálého míchání jemně osmahneme cibuli na středně nízké teplotě po dobu 25-30 minut.
  2. Cibule by měla být měkká, ale ne hnědá, a měla by se zredukovat asi o polovinu.
  3. Vmícháme 3 lžíce třtinového cukru, zvyšíme teplotu a za občasného míchání vaříme 7-10 minut, dokud cibule nezačne barvit.
  4. Snižíme teplotu, poté přidáme zbývající cukr, ½ lžičky soli a všechny ostatní přísady.
  5. Dusíme odkryté na středně nízkém plameni po dobu 30-40 minut, nebo dokud se čatní nezredukuje a nezhoustne do tmavé karamelové barvy.
  6. Za občasného míchání kontrolujeme, zda se nelepí na dno pánve.
  7. Chceme-li otestovat, zda je čatní hotové, přetáhneme dřevěnou lžíci přes dno pánve – čatní by mělo trvat několik sekund, než dno nádoby znovu zakryje.
  8. Horké čatní dáme do vychlazených, sterilizovaných nádob, pak uzavřeme a označíme.
  9. Čatní vydrží až 6-12 měsíců.
Zavařenina z karamelizované cibule ve sklenici, která je položena vedle pokrájeného pečiva a lžičky.
www.realfood.tesco.com

Hruškové čatní

Tato hrušková omáčka s novým kořením, hřebíčkem, koriandrem, hořčicí, rozinkami, octem a melasou skvěle ladí se sýrovým talířem a perfektně se hodí ke všem uzeninám, pečenému vepřovému masu a kari.

Ingredience

  • 1/2 čajové lžičky celého nového koření
  • 6 celých hřebíčků
  • 1 čajová lžička hořčičných semen
  • 1/2 čajové lžičky semen koriandru
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 3/4 šálku destilovaného bílého octa
  • 3/4 šálku zlatých rozinek
  • 1/2 šálku nakrájených mandlí
  • 1/2 šálku třtinové melasy
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/2 citronu, nakrájeného na tenké plátky
  • 500 g zralých hrušek (asi 3, v závislosti na velikosti), oloupaných, zbavených jader a nakrájených na 25 mm kousky

Postup

  1. Nové koření, hřebíček, hořčičná semínka, koriandr a pepř rozemeleme na prášek v mlýnku na koření.
  2. Všechny ingredience, včetně koření, vložíme do hrnce.
  3. Přivedeme k varu a občas promícháme.
  4. Zakryjeme pánev, snížíme plamen na nízkou teplotu a jemně vaříme 30 minut.
  5. Odkryjeme pánev a vaříme, dokud se většina šťávy neodpaří a čatní není vlhké, asi 20 minut.
  6. Přendáme hruškové čatní do nádoby a necháme ho vychladnout.
  7. Zakryjeme a necháme v chladu nejméně několik dní, aby se chuť spojila.
  8. Vydrží až pár týdnů.
Hrušková zavařenina ve sklenici.
www.leitesculinaria.com

Cuketová zavařenina s rajčaty

Recepty na čatní z cukety zní trochu neobvykle, ale když k cuketě přidáte rajčata, jablka, cibuli a výrazné koření, rázem si vyčarujete naprostou delikatesu.

Ingredience

  • 1 kg zralých rajčat
  • 70 dkg cukety
  • 70 dkg cibule
  • 1,5 kg jablek
  • 3 dl octa
  • 5 dkg cukru
  • 3 dkg soli
  • kousek celé skořice
  • 4 lžičky chilli koření
  • 2 lžičky mletého pepře
  • 2 lžičky tlučeného hřebíčku
  • 3 dkg hořčičných semínek

Postup

  1. Zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostky.
  2. Posypeme ji cukrem a necháme alespoň 6 hodin (nejlépe přes noc) v chladničce proležet.
  3. Pak přidáme oloupaná, na kostičky nakrájená jablka a koření (uložené v gázovém sáčku, aby se mohlo vyjmout) a zalijeme octem.
  4. Vaříme zvolna tak dlouho, dokud směs nezhoustne (cca 1-1,5 hodiny).
  5. Vyjmeme sáček s kořením a ještě horkou směs plníme do skleniček.
  6. Obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Cuketová omáčka s rajčaty v misce s vařečkou s vedle položeným pečivem.
www.elizabethskitchendiary.co.uk

Křenová omáčka s feferonkou

Tato lahodná rajčatová omáčka s ostrým křenem a pikantními feferonkami skvěle uspokojí i opravdové fajnšmejkry. Servírujte ideálně s masem či zeleninou.

Ingredience

  • 2 kg rajčat
  • 40 dkg nastrouhaného křenu
  • 4 cibule
  • 4 feferonky
  • 40 dkg moučkového cukru
  • 2 lžíce mleté skořice
  • 2 lžičky mletých hřebíčků
  • hrnek octa
  • sůl podle chuti

Postup

  1. Křen nastrouháme, rajčata a cibuli pokrájíme, osolíme, promícháme a necháme přes noc v míse proležet.
  2. Potom přidáme ostatní přísady a na mírném ohni dusíme do vyvaření vody a zhoustnutí.
  3. Ještě horké vlijeme do menších skleniček, zavíčkujeme, obrátíme a necháme vychladnout.
  4. Můžeme taky krátce sterilizovat a to asi 15 minut při 80°C.
Rajčatová zavařenina s křenem ve sklenici se lžící s vedle položenými rajčaty.
www.fabfood4all.co.uk

Pokud máte rádi křen a jeho výraznou ostrou chuť, nezapomeňte se podívat na našich 5 receptů na lahodné křenové omáčky.

Švestkové čatní s datlemi

Tradiční švestkové čatní je jednoduché na přípravu a skvěle se hodí k různému masu, sýrům i do sendvičů. Hotové vydrží až jeden rok, takže budete mít spoustu času si ho užít.

Ingredience

  • 5 cm kus čerstvého oloupaného zázvoru
  • 6 kardamomových lusků
  • 1 šálek datlí, vypeckovaných a nahrubo nasekaných
  • 1,4 kg švestek, rozpůlených a vypeckovaných
  • 2 červené cibule, jemně nasekané
  • 2 jablka, oloupaná, bez jadřinců a hrubě nasekaná
  • 1/2 šálku jablečného octa
  • 2 šálky třtinového cukru
  • 2 čajové lžičky mleté ​​skořice
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
  • 1 kus badyánu

Postup

  1. Nakrájíme oloupaný zázvor nadrobno.
  2. Dáme kardamomové lusky do hmoždíře a lehce je rozbijeme a vyjmeme semínka.
  3. Vyhodíme skořápku a rozdrtíme semínka.
  4. Nahrubo nakrájíme datle.
  5. Zázvor, kardamom a datle dáme do velké pánve.
  6. Poloviny švestek nakrájíme na dvě části a přidáme do pánve s cibulí, jablky, octem a cukrem.
  7. Dobře promícháme.
  8. Pánev zahřejeme na střední teplotu a mícháme, dokud se veškerý cukr nerozpustí.
  9. Přidáme skořici, mletý zázvor a badyán.
  10. Znovu promícháme.
  11. Přidejte skořici
  12. Necháme čatní dosáhnout mírného varu, poté ztlumíme oheň a pokračujeme ve vaření po dobu 2 až 2 a 1/2 hodiny.
  13. Během této doby dáváme na čatní pozor a občas zkontrolujeme, zda se nelepí na dno pánve.
  14. Čatní je hotové, když zhoustne a změní se na lahodně leskle tmavě hnědé.
  15. Sejmeme z plamene a necháme 15 minut odstát a poté čatní nalijeme do horkých sterilizovaných nádob.
Švestková zavařenina s datlemi ve sklenici s vedle položenou lžící a jablky.
www.thespruceeats.com

Jestli vám chutná sladké, inspirujte se našimi 10 recepty na domácí marmelády z různých druhů ovoce.

Jak správně sterilizovat sklenice na zavařeniny

Sterilizace vyžaduje zahřát něco tak, aby žádné bakterie nemohly přežít. Sterilizace nádob je tak důležitým krokem k zabránění pokažení vaší tvrdé práce v důsledku nahromadění škodlivých bakterií.

Pokud používáte sklenice s gumovým těsněním, nezapomeňte je před vložením do trouby vyjmout.

A jak tedy vypadá správná sterilizace?

  1. Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
  2. Nádoby a víčka umyjte v horké mýdlové vodě a opláchněte, ale nevysušte je.
  3. Sklenice dejte na plech na pečení a na 10 minut do trouby.
  4. Namočte víčka na několik minut do vroucí vody.

A k čemu jinému se hodí čatní více než k masu? Vyzkoušejte některý z našich receptů na přípravu masa.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X