Čatní, možná znáte z angličtiny také jako chutney, je hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby získaly na výraznější a lepší chuti.
Variant, jak a z čeho tuto omáčku připravit, je opravdová spousta.
A ať už je to rajčatové, cibulové, nebo třeba švestkové a hruškové, pokaždé dokáže na talíři udělat z mála mnoho.
My vám přinášíme TOP 8 receptů na čatní, které když nevyzkoušíte, jako byste nežili.
Jablková zavařenina s česnekem
Toto sladké čatní s pikantním kořením vaše chuťové buňky příjemně poškádlí a vy si ho naprosto zamilujete!
Ingredience
- 1 kg jablek
- 2 cibule
- 6 stroužků česneku
- 1 lžíce chilli koření nebo pálivé papriky
- 1 lžička mletého zázvoru
- čtvrt lžičky kari koření
- 1 lžíce soli
- 20-25 dkg krupicového cukru
- 3 lžíce rozinek
- 1 dl octa
Postup
- Jablka oloupeme, vykrájíme jadřince a nakrájíme je na menší kostky.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Jablka, cibuli, prolisovaný česnek a koření včetně soli dusíme zvolna při velmi mírné teplotě.
- Jakmile začne směs houstnout přidáme cukr, ocet, rozinky a vaříme do rozpuštění cukru. Množství cukru přizpůsobíme kyselosti jablek.
- Ještě horkou směsí naplníme skleničky, které zavíčkované obrátíme dnem vzhůru a necháme je vychladnout nebo můžeme sterilizovat při teplotě 85°C po dobu 15 minut.

Višňové čatní
Nasládlá ovocná omáčka s kari je extrémně jednoduchá na přípravu a přitom vykouzlí tolik muziky. Připravte si ji i vy!
Ingredience
- 1 kg vypeckovaných višní
- 12 dkg cibule
- cca 2 dkg čerstvého zázvoru nebo lžička mletého
- 15 dkg krystalového cukru
- 10 dkg medu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce octa
- 1 lžíce zeleného pepře
- 1 lžička soli
- 1 lžíce hořčičných semínek
- 1 lžička kari
- 7 hřebíčků
Postup
- Cibuli a zázvor nakrájíme nadrobno a společně s višněmi dáme do hrnce.
- Přidáme ostatní a na mírném ohni vaříme 45 minut.
- Horkou směs plníme do skleniček a hned uzavřeme.
- Obrátíme, necháme vychladnout a uskladníme v chladu.

Vyzkoušejte i naše další recepty na omáčky k masu, které se perfektně hodí třeba na letní grilování.
Rajčatová omáčka se zázvorem
Rajčata v kombinaci s rozinkami a jablky jsou překvapivě dobrá a vy si díky následujícímu receptu hravě připravíte perfektní dochucovadlo na jakoukoli party či víkendový oběd.
Ingredience
- 1 kg oloupaných rajčat
- 1 cibule
- 1 sáček rozinek
- 2 nastrouhaná jablka
- 6 stroužků česneku
- 2 dkg cukru
- 2 dl octa
- 1 lžička kari
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1,5 lžičky mletého pepře
- 1 lžička papriky
- 2 lžíce soli
Postup
- Rajčata spaříme a slupku sloupneme.
- Nakrájíme je na kostičky, vložíme do hrnce, přidáme ostatní přísady a vše vaříme asi 2 hodiny do zhoustnutí směsi.
- Ještě horké plníme do skleniček, které ihned uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Čatní z karamelizované cibule
Toto čatní je sladké a lepkavé a skvěle se hodí k sýrovému prkýnku nebo uzeninám. Může to být také skvělý dárek pro vaše přátele či rodinu.
Ingredience
- 3 lžíce olivového oleje
- 1,5 kg cibule, nakrájené na tenké plátky
- 300 g třtinového cukru
- 200 ml červeného vinného octa
- 3 lžíce balzamikového octa
- 3 lisované stroužky česneku
- 1 polévková lžíce hrubozrnné hořčice
- ½ lžičky papriky
- 1/4 lžičky drcených chilli papriček
Postup
- Olej zahřejeme ve velké pánvi a za stálého míchání jemně osmahneme cibuli na středně nízké teplotě po dobu 25-30 minut.
- Cibule by měla být měkká, ale ne hnědá, a měla by se zredukovat asi o polovinu.
- Vmícháme 3 lžíce třtinového cukru, zvyšíme teplotu a za občasného míchání vaříme 7-10 minut, dokud cibule nezačne barvit.
- Snižíme teplotu, poté přidáme zbývající cukr, ½ lžičky soli a všechny ostatní přísady.
- Dusíme odkryté na středně nízkém plameni po dobu 30-40 minut, nebo dokud se čatní nezredukuje a nezhoustne do tmavé karamelové barvy.
- Za občasného míchání kontrolujeme, zda se nelepí na dno pánve.
- Chceme-li otestovat, zda je čatní hotové, přetáhneme dřevěnou lžíci přes dno pánve – čatní by mělo trvat několik sekund, než dno nádoby znovu zakryje.
- Horké čatní dáme do vychlazených, sterilizovaných nádob, pak uzavřeme a označíme.
- Čatní vydrží až 6-12 měsíců.

Objevte podobné tipy
Hruškové čatní
Tato hrušková omáčka s novým kořením, hřebíčkem, koriandrem, hořčicí, rozinkami, octem a melasou skvěle ladí se sýrovým talířem a perfektně se hodí ke všem uzeninám, pečenému vepřovému masu a kari.
Ingredience
- 1/2 čajové lžičky celého nového koření
- 6 celých hřebíčků
- 1 čajová lžička hořčičných semen
- 1/2 čajové lžičky semen koriandru
- 1/2 lžičky černého pepře
- 3/4 šálku destilovaného bílého octa
- 3/4 šálku zlatých rozinek
- 1/2 šálku nakrájených mandlí
- 1/2 šálku třtinové melasy
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/2 citronu, nakrájeného na tenké plátky
- 500 g zralých hrušek (asi 3, v závislosti na velikosti), oloupaných, zbavených jader a nakrájených na 25 mm kousky
Postup
- Nové koření, hřebíček, hořčičná semínka, koriandr a pepř rozemeleme na prášek v mlýnku na koření.
- Všechny ingredience, včetně koření, vložíme do hrnce.
- Přivedeme k varu a občas promícháme.
- Zakryjeme pánev, snížíme plamen na nízkou teplotu a jemně vaříme 30 minut.
- Odkryjeme pánev a vaříme, dokud se většina šťávy neodpaří a čatní není vlhké, asi 20 minut.
- Přendáme hruškové čatní do nádoby a necháme ho vychladnout.
- Zakryjeme a necháme v chladu nejméně několik dní, aby se chuť spojila.
- Vydrží až pár týdnů.

Cuketová zavařenina s rajčaty
Recepty na čatní z cukety zní trochu neobvykle, ale když k cuketě přidáte rajčata, jablka, cibuli a výrazné koření, rázem si vyčarujete naprostou delikatesu.
Ingredience
- 1 kg zralých rajčat
- 70 dkg cukety
- 70 dkg cibule
- 1,5 kg jablek
- 3 dl octa
- 5 dkg cukru
- 3 dkg soli
- kousek celé skořice
- 4 lžičky chilli koření
- 2 lžičky mletého pepře
- 2 lžičky tlučeného hřebíčku
- 3 dkg hořčičných semínek
Postup
- Zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostky.
- Posypeme ji cukrem a necháme alespoň 6 hodin (nejlépe přes noc) v chladničce proležet.
- Pak přidáme oloupaná, na kostičky nakrájená jablka a koření (uložené v gázovém sáčku, aby se mohlo vyjmout) a zalijeme octem.
- Vaříme zvolna tak dlouho, dokud směs nezhoustne (cca 1-1,5 hodiny).
- Vyjmeme sáček s kořením a ještě horkou směs plníme do skleniček.
- Obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Křenová omáčka s feferonkou
Tato lahodná rajčatová omáčka s ostrým křenem a pikantními feferonkami skvěle uspokojí i opravdové fajnšmejkry. Servírujte ideálně s masem či zeleninou.
Ingredience
- 2 kg rajčat
- 40 dkg nastrouhaného křenu
- 4 cibule
- 4 feferonky
- 40 dkg moučkového cukru
- 2 lžíce mleté skořice
- 2 lžičky mletých hřebíčků
- hrnek octa
- sůl podle chuti
Postup
- Křen nastrouháme, rajčata a cibuli pokrájíme, osolíme, promícháme a necháme přes noc v míse proležet.
- Potom přidáme ostatní přísady a na mírném ohni dusíme do vyvaření vody a zhoustnutí.
- Ještě horké vlijeme do menších skleniček, zavíčkujeme, obrátíme a necháme vychladnout.
- Můžeme taky krátce sterilizovat a to asi 15 minut při 80°C.

Pokud máte rádi křen a jeho výraznou ostrou chuť, nezapomeňte se podívat na našich 5 receptů na lahodné křenové omáčky.
Švestkové čatní s datlemi
Tradiční švestkové čatní je jednoduché na přípravu a skvěle se hodí k různému masu, sýrům i do sendvičů. Hotové vydrží až jeden rok, takže budete mít spoustu času si ho užít.
Ingredience
- 5 cm kus čerstvého oloupaného zázvoru
- 6 kardamomových lusků
- 1 šálek datlí, vypeckovaných a nahrubo nasekaných
- 1,4 kg švestek, rozpůlených a vypeckovaných
- 2 červené cibule, jemně nasekané
- 2 jablka, oloupaná, bez jadřinců a hrubě nasekaná
- 1/2 šálku jablečného octa
- 2 šálky třtinového cukru
- 2 čajové lžičky mleté skořice
- 1 čajová lžička mletého zázvoru
- 1 kus badyánu
Postup
- Nakrájíme oloupaný zázvor nadrobno.
- Dáme kardamomové lusky do hmoždíře a lehce je rozbijeme a vyjmeme semínka.
- Vyhodíme skořápku a rozdrtíme semínka.
- Nahrubo nakrájíme datle.
- Zázvor, kardamom a datle dáme do velké pánve.
- Poloviny švestek nakrájíme na dvě části a přidáme do pánve s cibulí, jablky, octem a cukrem.
- Dobře promícháme.
- Pánev zahřejeme na střední teplotu a mícháme, dokud se veškerý cukr nerozpustí.
- Přidáme skořici, mletý zázvor a badyán.
- Znovu promícháme.
- Přidejte skořici
- Necháme čatní dosáhnout mírného varu, poté ztlumíme oheň a pokračujeme ve vaření po dobu 2 až 2 a 1/2 hodiny.
- Během této doby dáváme na čatní pozor a občas zkontrolujeme, zda se nelepí na dno pánve.
- Čatní je hotové, když zhoustne a změní se na lahodně leskle tmavě hnědé.
- Sejmeme z plamene a necháme 15 minut odstát a poté čatní nalijeme do horkých sterilizovaných nádob.

Jestli vám chutná sladké, inspirujte se našimi 10 recepty na domácí marmelády z různých druhů ovoce.
Jak správně sterilizovat sklenice na zavařeniny
Sterilizace vyžaduje zahřát něco tak, aby žádné bakterie nemohly přežít. Sterilizace nádob je tak důležitým krokem k zabránění pokažení vaší tvrdé práce v důsledku nahromadění škodlivých bakterií.
Pokud používáte sklenice s gumovým těsněním, nezapomeňte je před vložením do trouby vyjmout.
A jak tedy vypadá správná sterilizace?
- Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
- Nádoby a víčka umyjte v horké mýdlové vodě a opláchněte, ale nevysušte je.
- Sklenice dejte na plech na pečení a na 10 minut do trouby.
- Namočte víčka na několik minut do vroucí vody.
A k čemu jinému se hodí čatní více než k masu? Vyzkoušejte některý z našich receptů na přípravu masa.