Čatní, možná znáte z angličtiny také jako chutney, je hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby získaly na výraznější a lepší chuti.
Zatímco v Indii, odkud tato pochutina pochází, se čatní podává výhradně čerstvé, na západě se osvědčilo tyhle směsi podávat již hotové ve skleničkách.
Variant, jak a z čeho čatní připravit je opravdová spousta. A ať už je to rajčatové, cibulové, dýňové nebo švestkové a hruškové, pokaždé dokáže na talíři udělat z mála mnoho.
My vám přinášíme TOP 7 receptů na čatní, které když nevyzkoušíte, jako byste nežili.
Jablkové čatní s česnekem
Ingredience
- 1 kg jablek
- 2 cibule
- 6 stroužků česneku
- 1 lžíce chilli koření nebo pálivé papriky
- 1 lžička mletého zázvoru
- čtvrt lžičky kari koření
- 1 lžíce soli
- 20-25 dkg krupicového cukru
- 3 lžíce rozinek
- 1 dl octa
Postup
- Jablka oloupeme, vykrájíme jadřince a nakrájíme je na menší kostky.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Jablka, cibuli, prolisovaný česnek a koření včetně soli dusíme zvolna při velmi mírné teplotě.
- Jakmile začne směs houstnout přidáme cukr, ocet, rozinky a vaříme do rozpuštění cukru. Množství cukru přizpůsobíme kyselosti jablek.
- Ještě horkou směsí naplníme skleničky, které zavíčkované obrátíme dnem vzhůru a necháme je vychladnout nebo můžeme sterilizovat při teplotě 85°C po dobu 15 minut.
Objevte podobné tipy
Višňové čatní
Ingredience
- 1 kg vypeckovaných višní
- 12 dkg cibule
- cca 2 dkg čerstvého zázvoru nebo lžička mletého
- 15 dkg krystalového cukru
- 10 dkg medu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce octa
- 1 lžíce zeleného pepře
- 1 lžička soli
- 1 lžíce hořčičných semínek
- 1 lžička kari
- 7 hřebíčků
Postup
- Cibuli a zázvor nakrájíme nadrobno a společně s višněmi dáme do hrnce.
- Přidáme ostatní a na mírném ohni vaříme 45 minut.
- Horkou směs plníme do skleniček a hned uzavřeme.
- Obrátíme, necháme vychladnout a uskladníme v chladu.
Rajčatové čatní se zázvorem
Ingredience
- 1 kg oloupaných rajčat
- 1 cibule
- 1 sáček rozinek
- 2 nastrouhaná jablka
- 6 stroužků česneku
- 2 dkg cukru
- 2 dl octa
- 1 lžička kari
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1,5 lžičky mletého pepře
- 1 lžička papriky
- 2 lžíce soli
Postup
- Rajčata spaříme a slupku sloupneme.
- Nakrájíme je na kostičky, vložíme do hrnce, přidáme ostatní přísady a vše vaříme asi 2 hodiny do zhoustnutí směsi.
- Ještě horké plníme do skleniček, které ihned uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Rajčatové čatní s rozinkami
Ingredience
- 1 kg rajčat
- 1 velká cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 lžička pálivé papriky
- 1 lžíce kari koření
- 1 šálek octa
- 1 šálek cukru
- 1 lžíce soli
- 10 dkg rozinek
Postup
- Oloupaná rajčata, cibuli a česnek nakrájíme a rozvaříme na kaši.
- Přidáme cukr, ocet, sůl a koření.
- Nakonec přisypeme rozinky a necháme vše krátce povařit.
- Plníme do šroubovacích skleniček, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
- Používáme po uležení, to je zhruba po 2 týdnech.
Paprikové čatní
Ingredience
- 5 zelených a 5 červených paprik
- 5 větších cibule
- 5 lžic moučkového cukru
- 1 lžíce francouzské (nebo jiné ostré) hořčice
- 1,5 dl octa
- 1,5 dl bílého vína
- 1 lžička soli
Postup
- Papriky očistíme, omyjeme a s oloupanou cibulí nakrájíme nadrobno.
- Vše dáme do hrnce, přidáme cukr, hořčici, ocet, sůl a při mírné teplotě zvolna dusíme.
- Nakonec přidáme bílé víno a ještě chvíli dusíme.
- Ihned plníme do skleniček a zavíčkujeme.
- Skleničky obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Cuketové čatní s rajčaty
Ingredience
- 1 kg zralých rajčat
- 70 dkg cukety
- 70 dkg cibule
- 1,5 kg jablek
- 3 dl octa
- 5 dkg cukru
- 3 dkg soli
- kousek celé skořice
- 4 lžičky chilli koření
- 2 lžičky mletého pepře
- 2 lžičky tlučeného hřebíčku
- 3 dkg hořčičných semínek
Postup
- Zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostky.
- Posypeme ji cukrem a necháme alespoň 6 hodin (nejlépe přes noc) v chladničce proležet.
- Pak přidám oloupaná, na kostičky nakrájená jablka a koření (uložené v gázovém sáčku, aby se mohlo vyjmout) a zalijeme octem.
- Vaříme zvolna tak dlouho, dokud směs nezhoustne (cca 1-1,5 hodiny).
- Vyjmeme sáček s kořením a ještě horkou směs plníme do skleniček. Obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Křenové čatní s feferonkou
Ingredience
- 2 kg rajčat
- 40 dkg nastrouhaného křenu
- 4 cibule
- 4 feferonky
- 40 dkg moučkového cukru
- 2 lžíce mleté skořice
- 2 lžičky mletých hřebíčků
- hrnek octa
- sůl podle chuti
Postup
- Křen nastrouháme, rajčata a cibuli pokrájíme, osolíme, promícháme a necháme přes noc v míse proležet.
- Potom přidáme ostatní přísady a na mírném ohni dusíme do vyvaření vody a zhoustnutí.
- Ještě horké vlijeme do menších skleniček, zavíčkujeme, obrátíme a necháme vychladnout. Můžeme taky krátce sterilizovat a to asi 15 minut při 80°C.
A k čemu jinému se hodí čatní více než k masu? Vyzkoušejte některý z našich receptů na přípravu masa.