Oblíbené recepty na čatní slané i sladké

Čatní, možná znáte z angličtiny také jako chutney, je hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby získali na výraznější a lepší chuti.

Zatímco v Indii, odkud tato pochutina pochází, se čatní podává výhradně čerstvé, na Západě se osvědčilo tyhle směsi podávat již hotové ve skleničkách.

Variant, jak a z čeho čatní připravit je opravdová spousta. A ať už je to rajčatové, cibulové, dýňové nebo švestkové a hruškové, pokaždé dokáže na talíři udělat z mála mnoho.

My vám přinášíme TOP 7 receptů na čatní, které když nevyzkoušíte, jako byste nežili.

1. Jablkové čatní s česnekem

Ingredience:

  • 1 kg jablek
  • 2 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce chilli koření nebo pálivé papriky
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • čtvrt lžičky kari koření
  • 1 lžíce soli
  • 20-25 dkg krupicového cukru
  • 3 lžíce rozinek
  • 1 dl octa

Postup:

  1. Jablka oloupeme, vykrájíme jadřince a nakrájíme je na menší kostky.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  3. Jablka, cibuli, prolisovaný česnek a koření včetně soli dusíme zvolna při velmi mírné teplotě.
  4. Jakmile začne směs houstnout přidáme cukr, ocet, rozinky a vaříme do rozpuštění cukru. Množství cukru přizpůsobíme kyselosti jablek.
  5. Ještě horkou směsí naplníme skleničky, které zavíčkované obrátíme dnem vzhůru a necháme je vychladnout nebo můžeme sterilizovat při teplotě 85°C po dobu 15 minut.

 

Jablkové čatní s česnekem

2. Višňové čatní

Ingredience:

  •  1 kg vypeckovaných višní
  • 12 dkg cibule
  • cca 2 dkg čerstvého zázvoru nebo lžička mletého
  • 15 dkg krystalového cukru
  • 10 dkg medu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce zeleného pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 1 lžička kari
  • 7 hřebíčků

Postup:

  1. Cibuli a zázvor nakrájíme nadrobno a společně s višněmi dáme do hrnce.
  2. Přidáme ostatní a na mírném ohni vaříme 45 minut.
  3. Horkou směs plníme do skleniček a hned uzavřeme.
  4. Obrátíme, necháme vychladnout a uskladníme v chladu.

Višňové čatní

3. Rajčatové čatní I.

Ingredience:

  • 1 kg oloupaných rajčat
  • 1 cibule
  • 1 sáček rozinek
  • 2 nastrouhaná jablka
  • 6 stroužků česneku
  • 2 dkg cukru
  • 2 dl octa
  • 1 lžička kari
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1,5 lžičky mletého pepře
  • 1 lžička papriky
  • 2 lžíce soli

Postup:

  1. Rajčata spaříme a slupku sloupneme.
  2. Nakrájíme je na kostičky, vložíme do hrnce, přidáme ostatní přísady a vše vaříme asi 2 hodiny do zhoustnutí směsi.
  3. Ještě horké plníme do skleniček, které ihned uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Rajčatové čatní I.

4. Rajčatové čatní II.

Ingredience:

  • 1 kg rajčat
  • 1 velká cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 1 lžíce kari koření
  • 1 šálek octa
  • 1 šálek cukru
  • 1 lžíce soli
  • 10 dkg rozinek

Postup:

  1. Oloupaná rajčata, cibuli a česnek nakrájíme a rozvaříme na kaši.
  2. Přidáme cukr, ocet, sůl a koření.
  3. Nakonec přisypeme rozinky a necháme vše krátce povařit.
  4. Plníme do šroubovacích skleniček, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
  5. Používáme po uležení, to je zhruba po 2 týdnech.

Rajčatové čatní II.

5. Paprikové čatní

Ingredience:

  • 5 zelených a 5 červených paprik
  • 5 větších cibulé
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 lžíce francouzské (nebo jiné ostré) hořčice
  • 1,5 dl octa
  • 1,5 dl bílého vína
  • 1 lžička soli

Postup:

  1. Papriky očistíme, omyjeme a s oloupanou cibulí nakrájíme nadrobno.
  2. Vše dáme do hrnce, přidáme cukr, hořčici, ocet, sůl a při mírné teplotě zvolna dusíme.
  3. Nakonec přidáme bílé víno a ještě chvíli dusíme.
  4. Ihned plníme do skleniček a zavíčkujeme.
  5. Skleničky obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Paprikové čatní

6. Cuketové čatní s rajčaty

Ingredience:

  • 1 kg zralých rajčat
  • 70 dkg cukety
  • 70 dkg cibule
  • 1,5 kg jablek
  • 3 dl octa
  • 5 dkg cukru
  • 3 dkg soli
  • kousek celé skořice
  • 4 lžičky chilli koření
  • 2 lžičky mletého pepře
  • 2 lžičky tlučeného hřebíčku
  • 3 dkg hořčičných semínek

Postup:

  1. Zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostky.
  2. Posypeme ji cukrem a necháme alespoň 6 hodin (nejlépe přes noc) v chladničce proležet.
  3. Pak přidám oloupaná, na kostičky nakrájená jablka a koření (uložené v gázovém sáčku, aby se mohlo vyjmout) a zalijeme octem.
  4. Vaříme zvolna tak dlouho, dokud směs nezhoustne (cca 1-1,5 hodiny).
  5. Vyjmeme sáček s kořením a ještě horkou směs plníme do skleniček. Obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Cuketové čatní s rajčaty

7. Křenové čatní s feferonkou

Ingredience:

  • 2 kg rajčat
  • 40 dkg nastrouhaného křenu
  • 4 cibule
  • 4 feferonky
  • 40 dkg moučkového cukru
  • 2 lžíce mleté skořice
  • 2 lžičky mletých hřebíčků
  • hrnek octa
  • sůl podle chuti

Postup:

  1. Křen nastrouháme, rajčata a cibuli pokrájíme, osolíme, promícháme a necháme přes noc v míse proležet.
  2. Potom přidáme ostatní přísady a na mírném ohni dusíme do vyvaření vody a zhoustnutí.
  3. Ještě horké vlijeme do menších skleniček, zavíčkujeme, obrátíme a necháme vychladnout. Můžeme taky krátce sterilizovat a to asi 15 minut při 80°C.

Křenové čatní s feferonkami

A k čemu jinému se hodí čatní více než k masu? Vyzkoušejte některý z našich receptů na přípravu masa.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *