7 autentických receptů ze slunné Itálie u vás na talíři. Zamilujete si je!

Snad každý miluje středomořskou kuchyni.

A proto jsme si pro vás připravili ty nejlepší recepty z italské kuchyně.

Je libo domácí pizzu, gnocchi či tiramisu?

To vše a mnohé další najdete v našem článku.

Užijte si to!

Lasagne s bešamelem

Lasagne s bešamelem, rajčatovou marinarou, klobásou a hovězím masem jsou mnohem lepší než klasické lasagne, jak je znáte. Vyzkoušejte je a uvidíte sami!

Ingredience

Na lasagne:

  • 12 plátků suchých lasagne
  • 450 g strouhaného sýra mozzarella
  • 230 g nastrouhaného parmazánu

Na marinaru:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 6 stroužků česneku, nasekaného
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1/2 šálku suchého červeného vína (volitelně)
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky vloček červeného chilli
  • 800 g drcených rajčat (ideálně San Marzano)
  • 12 lístků čerstvé bazalky, nasekaných nadrobno

Na bešamel:

  • 1/4 šálku másla, oleje nebo jiného tuku
  • 1/4 šálku hladké mouky
  • 1/8 lžičky soli
  • 1 špetka bílého pepře
  • 3 šálky mléka

Na masovou směs:

  • 450 g libového mletého hovězího masa
  • 450 g pikantních italských klobás, bez střívek
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce fenyklových semínek
  • 2 lžičky vloček červeného chilli
  • 6 stroužků česneku, nasekaného
  • 1 velká bílá cibule, nakrájená
  • 1 marinara omáčka (celá dávka výše uvedeného receptu)

Postup

  1. Připravte si marinaru.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte olej, přidejte česnek a restujte 2 minuty.
  3. Přidejte víno, rajčatový protlak, cukr, oregano, sůl a chilli, restujte 2 minuty.
  4. Přidejte rajčata, promíchejte a vařte, dokud se mírně nezredukují, asi 20 minut.
  5. V posledních 10 minutách vaření přidejte bazalku a promíchejte.
  6. Omáčku případně dosolte.
  7. Omáčku můžete nechat tak jak je nebo ji rozmixovat do hladka.
  8. Na bešamel ohřejte mléko.
  9. V pánvi rozpusťte máslo a poté přidejte mouku.
  10. Prošlehejte a povařte 1-2 minuty.
  11. Postupně přilévejte teplé mléko a šlehejte, dokud nevznikne hladká omáčka.
  12. Vařte několik minut, omáčka zhoustne.
  13. Do hrnce přidejte olej, poté semínka fenyklu a chilli.
  14. Restujte 30 sekund a přidejte cibuli.
  15. Restujte, dokud cibule nezměkne, 2 minuty.
  16. Přidejte česnek a za stálého míchání restujte 30 sekund.
  17. Přidejte mleté maso a klobásu a osmahněte, přičemž maso lžící rozdělte na kousky.
  18. Po opečení slijte přebytečný tuk a přendejte do kuchyňského robotu.
  19. Několikrát pulsujte, dokud se nerozdrolí a nevznikne vám téměř kaše.
  20. Vraťte směs do hrnce a přidejte marinaru.
  21. Promíchejte.
  22. Zakryjte a nechte omáčku za občasného míchání dusit na mírném ohni asi 20 minut.
  23. Do zapékací mísy 23×33 cm vložte suché lasagne a podlijte horkou vodou.
  24. Nechte 20 minut odpočívat.
  25. Sceďte.
  26. Předehřejte troubu na 175 °C.
  27. Vymažte zapékací mísu.
  28. Rozetřete část masové omáčky na dno misky.
  29. Navrch navrstvěte 3 nebo více lasagní, aby pokryly dno.
  30. Lasagne potřete další masovou omáčkou, bešamelem, mozzarellou a parmazánem, vše rozetřete ke krajům.
  31. Opakujte to 3-4krát, abyste vše spotřebovali a nakonec završte sýry.
  32. Pečte 30 minut, dokud není povrch zlatavě hnědý.
  33. Před podáváním nechte 15 minut odpočinout.
Lasagne s rajčatovou marinarou, klobásou a hovězím masem, servírované na talíři.
www.keviniscooking.com

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na domácí lasagne. S masem? Zeleninou? Bešamelovou omáčkou? Záleží na vás!

Domácí pizza Margherita

Ochutnejte tuto luxusní pizzu připravovanou ve standardní troubě z běžných surovin, kterou budete chtít dělat znovu a znovu.

Ingredience

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička krystalového cukru
  • ½ čajové lžičky aktivního sušeného nebo instantního droždí
  • ¾ lžičky soli
  • 200 ml (40 °C až 46 °C) teplé vody
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • krupice a hladká mouka na posypání pizzy

Na rajčatový základ:

  • 1 šálek pyré nebo drcených konzervovaných rajčat San Marzano
  • 2-3 stroužky čerstvého česneku, prolisované
  • 1 lžička extra panenského olivového oleje plus více na pokapání
  • 2-3 velké špetky soli podle chuti
  • ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře

Na povrch pizzy:

  • 2-3 lžíce jemně nastrouhaného sýra parmigiano-reggiano plus další
  • 200 g čerstvého sýra mozzarella, nakrájeného na cca centimetrové kostky
  • 5-6 velkých lístků čerstvé bazalky plus další na ozdobu
  • sušené vločky červeného chilli (volitelně)

Postup

  1. V míse smíchejte hladkou mouku, cukr, droždí a sůl.
  2. Přidejte teplou vodu a olivový olej a míchejte.
  3. Těsto dejte na pomoučenou pracovní desku a tři minuty hněťte.
  4. Poprašte moukou podle potřeby.
  5. Asi po 3 minutách by mělo být hladké, lehce elastické a lepivé.
  6. Mísu vymažte olivovým olejem a vložte těsto do mísy.
  7. Zakryjte kuchyňskou utěrkou a nechte kynout na teplém a suchém místě po dobu 2 hodin.
  8. Umístěte kámen na pizzu na druhý horní rošt vaší trouby a předehřejte troubu na 285 °C (nebo alespoň na 260 stupňů) po dobu minimálně 1 hodiny.
  9. V misce smíchejte rajčata, česnek, olivový olej, pepř a sůl.
  10. Těsto rozdělte na dvě stejně velké části.
  11. Položte těsto na talíř, přikryjte plastovou fólií a nechte 5 až 10 minut odpočívat.
  12. Posypte lopatu na pizzu lžící krupice a poprašte hladkou moukou.
  13. Natáhněte kouli těsta do zhruba 25 cm kruhu.
  14. Pokud těsto vyskočí nebo je příliš pružné, nechte ho dalších pět minut odpočívat.
  15. Okraje těsta mohou být o něco silnější, ale ujistěte se, že střed těsta je tenký.
  16. Těsto přeneste na lopatu.
  17. Těsto lehce pokapejte olivovým olejem.
  18. Přidejte na těsto zhruba ½ šálku rajčatové omáčky a ponechejte na všech stranách okraj .
  19. Omáčku rovnoměrně rozetřete.
  20. Na omáčku nasypte lžíci sýra parmigiano-reggiano.
  21. Přidejte polovinu mozzarelly nakrájené na kostky a rovnoměrně ji rozložte po celé pizze.
  22. Natrhejte několik lístků bazalky a posypte pizzu.
  23. Pizzu z lopaty jemně posuňte na kámen.
  24. Pečte 7 až 8 minut, nebo dokud kůrka a okraje nebudou zlatavě hnědé.   
  25. Pizzu lopatou vyjměte z trouby, přendejte na dřevěné prkénko, pokapejte vršek olivovým olejem, posypte trochou sýra a šifonádou z čerstvé bazalky.
  26. Nakrájejte a ihned podávejte.
Pizza s rajčatovým základem, mozzarellou a bazalkou servírovaná na prkýnku.
www.abeautifulplate.com

Polévka Minestrone

Užijte si tento recept na autentickou italskou polévku Minestrone, která je rychlá a zdravá. Toto luxusní jídlo se připravuje z mrkve, řapíkatého celeru, rajčat, fazolí a těstovin a je vydatné a plné chuti. Druhý den chutná dokonce ještě lépe!

Ingredience

  • 110 g nakrájené pancetty
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky drcených vloček červeného chilli
  • 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
  • 3 velké mrkve, nakrájené na kostičky
  • 1 a 1/2 šálku zelených fazolek (oříznutých a nakrájených na cca centimetrové kousky)
  • 6 stroužků česneku, lisovaného
  • 2 lžičky italského koření
  • 5 lžic rajčatového protlaku
  • 1 konzerva (800 ml) nakrájených rajčat
  • 1 konzerva (800 ml) drcených rajčat
  • 4 šálky vývaru z kuřecích kostí
  • 4 šálky vývaru z hovězích kostí
  • 1 konzerva (425 g) fazolí Kidney, scezených a propláchnutých
  • 1 konzerva (425 g) fazolí Cannellini
  • 1 a 1/2 šálku těstovin (použijte kolínka)
  • 2 šálky čerstvého špenátu
  • 1/4 šálku čerstvé bazalky, nasekané
  • 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy (asi 1 citron)
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1/2 šálku parmazánu, strouhaného

Postup

  1. Ve velkém hrnci na středně vysokém ohni osmahněte pancettu do křupava, asi 6 minut.
  2. Pomocí děrované lžíce přendejte pancettu na malý talíř a dejte stranou.
  3. Nechte na pánvi všechen tuk z pancetty.
  4. Přidejte olivový olej a cibuli a restujte, dokud cibule není průsvitná; asi 5 minut.
  5. Přidejte řapíkatý celer, mrkev a zelené fazolky a vařte, dokud nezačnou měknout, asi 8 minut.
  6. Přidejte česnek a restujte, dokud nebude voňavý, asi 30 sekund.
  7. Vmíchejte italské koření a rajčatový protlak.
  8. Přidejte na všechna rajčata, kuřecí a hovězí vývar, dobře promíchejte, aby se vše spojilo a přiveďte k varu.
  9. Snižte teplotu na středně nízkou a vařte 15 minut.
  10. Vmíchejte oboje fazole a těstoviny a vařte, dokud těstoviny a zelenina nezměknou, asi 10 minut.
  11. Vmíchejte špenát a vařte do zvadnutí, asi 1 minutu.
  12. Sundejte z ohně a vmíchejte bazalku a citronovou šťávu.
  13. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  14. Nalijte do misek, posypte kousky pancetty a parmazánem a podávejte teplé.
Polévka z mrkve, řapíkatého celeru, rajčat, fazolí a těstovin ve velké hluboké pánvi.
www.bakerbynature.com

Vyzkoušejte i naše další vynikající recepty na polévky po italsku, které se hodí pro každé roční období.

Autentické italské spaghetti

Užijte si tyto delikátní špagety s masem, rajčaty, bazalkou, cibulí a mrkví, které si zamiluje celá vaše rodina a k večeři už nebude chtít nic jiného. Navíc je to tak neuvěřitelně jednoduché!

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 mrkve, oloupané a nakrájené
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového masa (volitelně)
  • 700 g rajčat (čerstvá loupaná a nakrájená rajčata nebo konzervovaná rajčata San Marzano)
  • 6 nasekaných lístků čerstvé bazalky (nebo 1-2 lžičky sušené bazalky)
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • hovězí vývar (pokud je potřeba, podle chuti)
  • 500 g špaget

Postup

  1. Ve velké hluboké pánvi rozehřejte na středním plameni olej.
  2. Přidejte cibuli, mrkev a česnek a restujte 1 minutu.
  3. Přidejte mleté ​​hovězí a vepřové maso a dále restujte.
  4. Když je maso opečené a cibule měkká, přidejte rajčata.
  5. Když rajčata změknou a začnou pouštět šťávu (asi 4-5 minut), přidejte bazalku, cukr, sůl a pepř (pokud jste použili celá rajčata, rozmačkejte je šťouchadlem na brambory, aby pustila veškerou šťávu).
  6. Vařte alespoň 3 hodiny (až 6 hodin) za občasného míchání.
  7. Čím déle budete vařit, tím lépe.
  8. Důležité: rajčata se snadno připalují, proto je sledujte a v případě potřeby přidávejte po troškách hovězí vývar.
  9. Ve velkém hrnci uvařte špagety v osolené vodě al dente, sceďte a vraťte do hrnce.
  10. Přidejte omáčku na špagety a míchejte, dokud nejsou špagety omáčkou zcela pokryty.
  11. Ihned podávejte.
Špagety s masem, rajčaty, bazalkou, cibulí a mrkví na talíři s vedle položeným struhadlem, rajčaty, česnekem a bazalkou.
www.favfamilyrecipes.com

Tiramisu

Italské tiramisu je nepečený dezert s chutí espressa. Tento recept je autentický, rychlý a snadný. Navíc na jeho přípravu potřebujete pouhých 6 ingrediencí!

Ingredience

  • 3 velké žloutky, studené
  • 1 šálek moučkového cukru, prosátého
  • 2 a ¼ šálku mascarpone, studeného
  • 27-36 italských cukrářských piškotů
  • ½ šálku vychlazeného uvařeného espressa nebo silné kávy
  • 2 lžíce neslazeného kakaového prášku

Postup

  1. Ve velké míse pomocí elektrického šlehače šlehejte žloutky a moučkový cukr na středně vysokou rychlost, dokud nebudou krémové a cukr se úplně rozpustí, 2 až 3 minuty.
  2. Přidejte mascarpone a mixujte na střední rychlost, dokud nebude směs hladká a krémová, asi 1 minutu.
  3. Rychle ponořte obě strany piškotů do kávy, 1 až 2 sekundy z každé strany, a položte 9 až 12 piškotů na dno 23 x 18 x 8 cm nebo 20 x 20 x 8 cm zapékací mísy.
  4. Potřebné množství cukrářských piškotů bude záviset na jejich velikosti a také na velikosti zapékací misky.
  5. Potřebné množství kávy závisí na tom, na jak dlouho piškoty ponoříte a jak moc nasáknou.
  6. Nedoporučujeme piškoty namáčet příliš dlouho, jinak bude tiramisu velmi vodnaté.
  7. Asi jednu třetinu krému z mascarpone rozetřete na piškoty.
  8. Opakujte ještě dvakrát, aby se tiramisu sestavilo takto zdola nahoru: piškoty + krém, piškoty + krém, piškoty + krém.
  9. Zapékací mísu pevně zabalte do igelitové fólie, aby se dovnitř tiramisu nedostal vzduch ani pachy z lednice.
  10. Dejte do chladničky přes noc asi na 8-12 hodin.
  11. Před podáváním vrch lehce poprašte kakaem.
  12. Uchovávejte v lednici až 3 dny.
Italský kávový dezert servírovaný na talířku.
www.alsothecrumbsplease.com

Také jste fanoušky tohoto výtečného krémového moučníku vonícího po kávě? Pak vás jistě potěší i naše další recepty na tiramisu, podle kterých připravíte jak tradiční provedení, tak i jeho oblíbené obměny.

Domácí italské gnocchi

Připravte si domácí italské gnocchi sami a pěkně od nuly. Jsou krásně nadýchané a v kombinaci s rajčatovou omáčkou a parmezánem je to neuvěřitelná lahůdka!

Ingredience

Na gnocchi:

  • 4 staré střední brambory (asi 500 g)
  • 1/2 hrnku semolinové mouky
  • 1/4 šálku hladké mouky
  • 1 lžička soli plus 1 polévková lžíce na vaření noků

Na omáčku z cherry rajčat:

  • 3 šálky cherry rajčat
  • 3 listy bazalky, nakrájené
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 6 lžic nastrouhaného parmezánu

Postup

  1. Brambory vařte 20 minut.
  2. Propíchněte je nožem, abyste zkontrolovali, zda jsou hotové, a slijte je.
  3. Ihned oloupejte a ještě teplé brambory rozmačkejte.
  4. Odstavte a nechte ZCELA vychladnout
  5. Za stálého míchání orestujte na olivovém oleji 2 stroužky česneku.
  6. Vyjměte česnek z pánve.
  7. Přidejte nakrájená cherry rajčata.
  8. Přidejte lístky bazalky a sůl.
  9. Nechte přikryté dusit, občas obraťte.
  10. Jakmile brambory vychladnou, smíchejte je s moukou a solí.
  11. Těsto ručně vymíchejte do hladka.
  12. Vezměte malé množství těsta, které vám naplní dlaň.
  13. Srolujte a vytvořte dlouhý tlustý provázek.
  14. Nakrájejte do tvaru noků.
  15. Opakujte, dokud se ze všeho těsta nevytvarují noky.
  16. K odsazení objemných noků můžete použít prkénko na noky nebo zadní část vidličky.
  17. Noky mírně zatlačte vidličkou dolů.
  18. Noky dejte na pomoučený tác.
  19. Uchovávejte je odděleně, jinak se k sobě slepí.
  20. Zaprašte ještě moukou.
  21. Přiveďte k varu hrnec s osolenou vodou, stejně jako při vaření těstovin.
  22. Do vroucí vody vhoďte několik noků, ne příliš mnoho (jen tolik, aby se zakrylo dno hrnce).
  23. Jakmile začnou noky plavat, vyjměte je děrovanou lžící, vložte je přímo do pánve s omáčkou., kde máte omáčku na noky a jemně vmíchejte..
  24. Jakmile máte všechny noky v omáčce, přidejte další várku noků a takto pokračujte, dokud nebudou všechny uvařené.
  25. Gnocchi podávejte ještě teplé s velkým množstvím parmazánu.
Noky s rajčatovou omáčkou a parmezánem servírované na talíři.
www.yourguardianchef.com

Houbové risotto

Lahodné krémové italské risotto se žampiony, bílým vínem, hráškem a parmezánem je naprostá bomba! A přitom je tak neuvěřitelně jednoduché na přípravu.

Ingredience

  • 8 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • 500 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 1 bobkový list
  • 4 snítky tymiánu
  • sůl a mletý černý pepř dle chuti
  • 2 šálky arborio rýže
  • 1/2 šálku bílého vína
  • 1 šálek nastrouhaného parmezánu
  • 3/4 šálku mraženého hrášku, rozmraženého
  • 2 polévkové lžíce nasekané čerstvé petrželky

Postup

  1. V hrnci na středním plameni přiveďte k varu vývar.
  2. Snižte plamen na minimum.
  3. Ve velkém hrnci rozehřejte olej.
  4. Přidejte cibuli a restujte za častého míchání, dokud nebude průhledná, asi 5 minut.
  5. Přidejte 1 lžíci másla, česnek, žampiony, bobkový list a tymián.
  6. Vařte, dokud žampiony nezměknou a nezezlátnou, ještě asi 4 minuty, poté dochuťte solí a pepřem.
  7. Vyjměte směs z hrnce.
  8. V hrnci rozpusťte zbývající lžíci másla a za rychlého míchání přidejte rýži arborio.
  9. Vařte, dokud nejsou zrna dobře obalená máslem, asi 2 minuty.
  10. Přidejte víno a vařte, dokud se víno z větší části nevsákne.
  11. Naběračkou přilijte asi 1 hrnek horkého vývaru.
  12. Za častého míchání vařte, dokud rýže z větší části nevsákne tekutinu.
  13. Přidávejte zbývající vývar asi po 1 šálku najednou a pokračujte, aby rýže absorbovala každý přidaný vývar, než přidáte další.
  14. Často míchejte a vařte, dokud není rizoto al dente a krémové, nikoli kašovité. (Možná nebudete potřebovat všechen vývar.)
  15. Přidejte houbovou směs zpět do rýže.
  16. Vmíchejte parmezán a hrášek a ozdobte petrželkou.
  17. Podávejte teplé.
Krémové italské risotto se žampiony, bílým vínem, hráškem a parmezánem v hluboké pánvi s vařečkou.
www.delish.com

Připravili jsme pro vás další famózní recepty na rychlé risotto v podání českém i zahraničním. Inspirujte se!

Specifika italské kuchyně

  • Italská kuchyně patří mezi tzv. středomořskou kuchyni, která se vyznačuje používáním dostatku zeleniny a méně tučného masa.
  • Tak jako v jiných přímořských státech nechybí na jídelníčku mořské ryby, korýši a další mořské druhy.
  • A nesmíme zapomenout na proslavené těstoviny, pizzu a některé sladké moučníky.
  • Itálie bez těstovin by nebyla Itálie.
  • Vyrábí se jich obrovské množství a neméně je receptů na jejich úpravu.
  • Podávají se při všech možných příležitostech a získaly si tak již jednotný název pasta, což vždy představuje jídlo s těstovinami.
  • Uvařené těstoviny se v Itálii podávají s omáčkami sýrovými, masovými nebo zeleninovými.
  • Doplňují se velmi často strouhaným sýrem nebo se dokonce jen se sýrem podávají.
  • Často se předem uvařené těstoviny zapékají s nejrůznějšími dalšími potravinami, mezi nimiž hlavní roli hraje, libové maso, zelenina a sýry a zapékací omáčka s různou chutí.

A jaké italské jídlo je to vaše NEJ? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X