Jak vaří v Itálii? Asi jak kde, jak kdy a jak z čeho. I pro italskou kuchyni však platí určité zevšeobecnění. Jedná se o tzv. středomořskou kuchyni, která se vyznačuje používáním dostatku zeleniny a méně tučného masa. Tak jako v jiných přímořských státech nechybí na jídelníčku mořské ryby, korýši a další mořské druhy. A nesmíme zapomenout na proslavené těstoviny, pizzu a některé sladké moučníky.
Italské rizoto s houbami
Tradiční italské rizoto, postupem a chutí poněkud lišící se od toho českého. Aby se výsledný pokrm mohl pyšnit názvem risotto, musí si nejprve rýže projít krátkým osmažením a až poté je vařena.
INGREDIENCE
- 150g másla
- 100ml oleje
- 1 menší cibule
- 320g rýže Carnaroli
- 200ml suchého bílého vína
- 4 lžíce strouhaného parmazánu
- mořská sůl dle chuti
- zeleninový vývar dle potřeby
- 60g sušených hub, nejlépe hříbků
- hrst nasekané petrželové natě
POSTUP
- Houby namočíme na 30 minut do vody.
- V hrnci rozpustíme máslo s trochou olivového oleje a na mírném ohni zpěníme nakrájenou cibuli.
- Přisypeme rýži a dobře osmažíme.
- Podlijeme zeleninovým vývarem, přidáme okapané houby a víno.
- Vývar přidáváme postupně – jakmile se předchozí dávka odpaří, přidáme další.
- Rizoto zjemníme kouskem másla a posypeme parmazánem.
- Osolíme, vše dobře promícháme a nakonec ozdobíme nasekanou petrželovou natí.

Těžko pátrat po známější italské polévce než je minestrone. Je tak zakořeněná ve své zemi, že do ní každý kraj s láskou přidává „něco svého“.
Fazole obsahují velké množství aminokyselin, také vitamín C, betakaroten a minerály jako železo, vápník, draslík, mangan či molybden. Jsou přirozenou zásobárnou vitamínů a minerálů, umí stabilizovat hladinu cukru v krvi, prodlužují pocit sytosti, snižují vysoký cholesterol, regulují trávení, posilují srdce a cévy.
Objevte podobné tipy
Italská polévka Minestrone
INGREDIENCE
- voda podle potřeby
- 1 dcl oleje extra virgin
- 1 mrkev
- 1 řapíkatý celer
- 1 cibule
- 200 g suchých bílých fazolí
- 2 brambory
- zelenina podle vaší chuti (cuketa, rajčata, brokolice, kapusta…)
- parmazán na posypání
POSTUP :
- Fazole namočíme přes noc do vody.
- Poté je uvaříme v té samé vodě asi 20 minut.
- Nejdříve si v hrnci orestujeme nakrájenou mrkev, celer a cibuli.
- Přidáme brambory nakrájené na větší kousky a po chvíli i další zeleninu podle libosti (jarní cibulku, brokolici, kapustu, cuketu).
- Rajčata spaříme a oloupeme, odstraníme zrnka a měkkou část, zbylé části dáme do polévky.
- Nakonec přidáme fazole a vše zalijeme vlažnou vodou.
- Vaříme asi 15-20 minut, poté odebereme ¼ zeleniny a propasírujeme.
- Smícháme, osolíme a servírujeme se strouhaným parmazánem a kapkou olivového oleje.

Italské boloňské špagety
Špagety jsou patří k italské kuchyně a mají tolik podob, že byste je mohli jíst každý den a stejně se jimi nepřejíte.
INGREDIENCE
- 1,5 dcl oleje extra virgin
- zelenina na základ (cibule, mrkev, celer)
- 600 g mletého hovězího
- 400 g mletého vepřového
- 2 dcl červeného vína
- 2 lžíce rajčatového koncentrátu
- 1 l vlažné vody
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
- 1 balíček špaget
POSTUP
- Na pánvi s olivovým olejem orestujeme zeleninu nakrájenou na kostičky.
- Přihodíme maso, orestujeme a podlijeme červeným vínem a počkáme pár minut, až se vypaří alkohol.
- V litru vlažné vody rozmícháme rajčatový koncentrát (hustý protlak) a zalijeme tím masovou směs.
- Promícháme a necháme vařit alespoň 2 hodiny.
- Dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem.
- Špagety uvaříme v osolené vodě dle návodu, poté podáváme s omáčkou.

Italské lasagne se špenátem
Klasické italské jídlo lasagne .Nejznámější verze je sice s mletým masem, rajčaty a bešamelem, ale můžete si je udělat se špenátem.
Ingredience
- 300g lasagne
- 400g listového špenátu
- pár lístků bazalky
- 30g másla
- 200g bešamelu
- 300g ricotty
- 1 žloutek
- 100g parmazánu
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
POSTUP
- Zavaříme vodu v hrnci a lasagne necháme pár minut spařit ve vroucí vodě a vhodíme je do studené vody.
- Špenát spaříme a nasekáme na jemno spolu s lístky bazalky.
- Ricottu propasírujeme přes sítko, aby byla jemnější a přidáme ke špenátu.
- Smícháme s žloutkem, s troškou strouhaného parmazánu a muškátovým oříškem
- Dochutíme solí a pepřem.
- Do máslem vytřené zapékací mísy skládáme plátky těsta a směs ricoty a špenátu.
- Vrstvy opakujeme.
- Navrch nalijeme bešamel, posypeme sýrem, přidáme kousky másla.
- Pečeme 20 minut v předehřáté troubě na 180 °C.

Náš tip: Italské lasagne si připravte v pečicí pánvi. Je to rychlé a jednoduché. V recenzi elektrických pečicích pánví Eta se dozvíte více.
Itálie bez těstovin by nebyla Itálie. Vyrábí se jich obrovské množství a neméně je receptů na jejich úpravu. Podávají se při všech možných příležitostech a získaly si tak již jednotný název pasta, což vždy představuje jídlo s těstovinami. Uvařené těstoviny se v Itálii podávají s omáčkami sýrovými, masovými nebo zeleninovými. Doplňují se velmi často strouhaným sýrem nebo se dokonce jen se sýrem podávají. Často se předem uvařené těstoviny zapékají s nejrůznějšími dalšími potravinami, mezi nimiž hlavní roli hraje, libové maso, zelenina a sýry a zapékací omáčka s různou chutí.