Snad každý miluje středomořskou kuchyni.
A proto jsme si pro vás připravili ty nejlepší recepty z italské kuchyně.
Je libo domácí pizzu, gnocchi či tiramisu?
To vše a mnohé další najdete v našem článku.
Užijte si to!
Lasagne s bešamelem
Lasagne s bešamelem, rajčatovou marinarou, klobásou a hovězím masem jsou mnohem lepší než klasické lasagne, jak je znáte. Vyzkoušejte je a uvidíte sami!
Ingredience
Na lasagne:
- 12 plátků suchých lasagne
- 450 g strouhaného sýra mozzarella
- 230 g nastrouhaného parmazánu
Na marinaru:
- 3 lžíce olivového oleje
- 6 stroužků česneku, nasekaného
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1/2 šálku suchého červeného vína (volitelně)
- 1/2 lžičky cukru
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky vloček červeného chilli
- 800 g drcených rajčat (ideálně San Marzano)
- 12 lístků čerstvé bazalky, nasekaných nadrobno
Na bešamel:
- 1/4 šálku másla, oleje nebo jiného tuku
- 1/4 šálku hladké mouky
- 1/8 lžičky soli
- 1 špetka bílého pepře
- 3 šálky mléka
Na masovou směs:
- 450 g libového mletého hovězího masa
- 450 g pikantních italských klobás, bez střívek
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce fenyklových semínek
- 2 lžičky vloček červeného chilli
- 6 stroužků česneku, nasekaného
- 1 velká bílá cibule, nakrájená
- 1 marinara omáčka (celá dávka výše uvedeného receptu)
Postup
- Připravte si marinaru.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej, přidejte česnek a restujte 2 minuty.
- Přidejte víno, rajčatový protlak, cukr, oregano, sůl a chilli, restujte 2 minuty.
- Přidejte rajčata, promíchejte a vařte, dokud se mírně nezredukují, asi 20 minut.
- V posledních 10 minutách vaření přidejte bazalku a promíchejte.
- Omáčku případně dosolte.
- Omáčku můžete nechat tak jak je nebo ji rozmixovat do hladka.
- Na bešamel ohřejte mléko.
- V pánvi rozpusťte máslo a poté přidejte mouku.
- Prošlehejte a povařte 1-2 minuty.
- Postupně přilévejte teplé mléko a šlehejte, dokud nevznikne hladká omáčka.
- Vařte několik minut, omáčka zhoustne.
- Do hrnce přidejte olej, poté semínka fenyklu a chilli.
- Restujte 30 sekund a přidejte cibuli.
- Restujte, dokud cibule nezměkne, 2 minuty.
- Přidejte česnek a za stálého míchání restujte 30 sekund.
- Přidejte mleté maso a klobásu a osmahněte, přičemž maso lžící rozdělte na kousky.
- Po opečení slijte přebytečný tuk a přendejte do kuchyňského robotu.
- Několikrát pulsujte, dokud se nerozdrolí a nevznikne vám téměř kaše.
- Vraťte směs do hrnce a přidejte marinaru.
- Promíchejte.
- Zakryjte a nechte omáčku za občasného míchání dusit na mírném ohni asi 20 minut.
- Do zapékací mísy 23×33 cm vložte suché lasagne a podlijte horkou vodou.
- Nechte 20 minut odpočívat.
- Sceďte.
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Vymažte zapékací mísu.
- Rozetřete část masové omáčky na dno misky.
- Navrch navrstvěte 3 nebo více lasagní, aby pokryly dno.
- Lasagne potřete další masovou omáčkou, bešamelem, mozzarellou a parmazánem, vše rozetřete ke krajům.
- Opakujte to 3-4krát, abyste vše spotřebovali a nakonec završte sýry.
- Pečte 30 minut, dokud není povrch zlatavě hnědý.
- Před podáváním nechte 15 minut odpočinout.

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na domácí lasagne. S masem? Zeleninou? Bešamelovou omáčkou? Záleží na vás!
Domácí pizza Margherita
Ochutnejte tuto luxusní pizzu připravovanou ve standardní troubě z běžných surovin, kterou budete chtít dělat znovu a znovu.
Ingredience
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička krystalového cukru
- ½ čajové lžičky aktivního sušeného nebo instantního droždí
- ¾ lžičky soli
- 200 ml (40 °C až 46 °C) teplé vody
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- krupice a hladká mouka na posypání pizzy
Na rajčatový základ:
- 1 šálek pyré nebo drcených konzervovaných rajčat San Marzano
- 2-3 stroužky čerstvého česneku, prolisované
- 1 lžička extra panenského olivového oleje plus více na pokapání
- 2-3 velké špetky soli podle chuti
- ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
Na povrch pizzy:
- 2-3 lžíce jemně nastrouhaného sýra parmigiano-reggiano plus další
- 200 g čerstvého sýra mozzarella, nakrájeného na cca centimetrové kostky
- 5-6 velkých lístků čerstvé bazalky plus další na ozdobu
- sušené vločky červeného chilli (volitelně)
Postup
- V míse smíchejte hladkou mouku, cukr, droždí a sůl.
- Přidejte teplou vodu a olivový olej a míchejte.
- Těsto dejte na pomoučenou pracovní desku a tři minuty hněťte.
- Poprašte moukou podle potřeby.
- Asi po 3 minutách by mělo být hladké, lehce elastické a lepivé.
- Mísu vymažte olivovým olejem a vložte těsto do mísy.
- Zakryjte kuchyňskou utěrkou a nechte kynout na teplém a suchém místě po dobu 2 hodin.
- Umístěte kámen na pizzu na druhý horní rošt vaší trouby a předehřejte troubu na 285 °C (nebo alespoň na 260 stupňů) po dobu minimálně 1 hodiny.
- V misce smíchejte rajčata, česnek, olivový olej, pepř a sůl.
- Těsto rozdělte na dvě stejně velké části.
- Položte těsto na talíř, přikryjte plastovou fólií a nechte 5 až 10 minut odpočívat.
- Posypte lopatu na pizzu lžící krupice a poprašte hladkou moukou.
- Natáhněte kouli těsta do zhruba 25 cm kruhu.
- Pokud těsto vyskočí nebo je příliš pružné, nechte ho dalších pět minut odpočívat.
- Okraje těsta mohou být o něco silnější, ale ujistěte se, že střed těsta je tenký.
- Těsto přeneste na lopatu.
- Těsto lehce pokapejte olivovým olejem.
- Přidejte na těsto zhruba ½ šálku rajčatové omáčky a ponechejte na všech stranách okraj .
- Omáčku rovnoměrně rozetřete.
- Na omáčku nasypte lžíci sýra parmigiano-reggiano.
- Přidejte polovinu mozzarelly nakrájené na kostky a rovnoměrně ji rozložte po celé pizze.
- Natrhejte několik lístků bazalky a posypte pizzu.
- Pizzu z lopaty jemně posuňte na kámen.
- Pečte 7 až 8 minut, nebo dokud kůrka a okraje nebudou zlatavě hnědé.
- Pizzu lopatou vyjměte z trouby, přendejte na dřevěné prkénko, pokapejte vršek olivovým olejem, posypte trochou sýra a šifonádou z čerstvé bazalky.
- Nakrájejte a ihned podávejte.

Polévka Minestrone
Užijte si tento recept na autentickou italskou polévku Minestrone, která je rychlá a zdravá. Toto luxusní jídlo se připravuje z mrkve, řapíkatého celeru, rajčat, fazolí a těstovin a je vydatné a plné chuti. Druhý den chutná dokonce ještě lépe!
Ingredience
- 110 g nakrájené pancetty
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 lžičky drcených vloček červeného chilli
- 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
- 3 velké mrkve, nakrájené na kostičky
- 1 a 1/2 šálku zelených fazolek (oříznutých a nakrájených na cca centimetrové kousky)
- 6 stroužků česneku, lisovaného
- 2 lžičky italského koření
- 5 lžic rajčatového protlaku
- 1 konzerva (800 ml) nakrájených rajčat
- 1 konzerva (800 ml) drcených rajčat
- 4 šálky vývaru z kuřecích kostí
- 4 šálky vývaru z hovězích kostí
- 1 konzerva (425 g) fazolí Kidney, scezených a propláchnutých
- 1 konzerva (425 g) fazolí Cannellini
- 1 a 1/2 šálku těstovin (použijte kolínka)
- 2 šálky čerstvého špenátu
- 1/4 šálku čerstvé bazalky, nasekané
- 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy (asi 1 citron)
- sůl a pepř na dochucení
- 1/2 šálku parmazánu, strouhaného
Postup
- Ve velkém hrnci na středně vysokém ohni osmahněte pancettu do křupava, asi 6 minut.
- Pomocí děrované lžíce přendejte pancettu na malý talíř a dejte stranou.
- Nechte na pánvi všechen tuk z pancetty.
- Přidejte olivový olej a cibuli a restujte, dokud cibule není průsvitná; asi 5 minut.
- Přidejte řapíkatý celer, mrkev a zelené fazolky a vařte, dokud nezačnou měknout, asi 8 minut.
- Přidejte česnek a restujte, dokud nebude voňavý, asi 30 sekund.
- Vmíchejte italské koření a rajčatový protlak.
- Přidejte na všechna rajčata, kuřecí a hovězí vývar, dobře promíchejte, aby se vše spojilo a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na středně nízkou a vařte 15 minut.
- Vmíchejte oboje fazole a těstoviny a vařte, dokud těstoviny a zelenina nezměknou, asi 10 minut.
- Vmíchejte špenát a vařte do zvadnutí, asi 1 minutu.
- Sundejte z ohně a vmíchejte bazalku a citronovou šťávu.
- Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Nalijte do misek, posypte kousky pancetty a parmazánem a podávejte teplé.

Vyzkoušejte i naše další vynikající recepty na polévky po italsku, které se hodí pro každé roční období.
Autentické italské spaghetti
Užijte si tyto delikátní špagety s masem, rajčaty, bazalkou, cibulí a mrkví, které si zamiluje celá vaše rodina a k večeři už nebude chtít nic jiného. Navíc je to tak neuvěřitelně jednoduché!
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 3 mrkve, oloupané a nakrájené
- 500 g mletého hovězího masa
- 250 g mletého vepřového masa (volitelně)
- 700 g rajčat (čerstvá loupaná a nakrájená rajčata nebo konzervovaná rajčata San Marzano)
- 6 nasekaných lístků čerstvé bazalky (nebo 1-2 lžičky sušené bazalky)
- 1/2 lžičky cukru
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- hovězí vývar (pokud je potřeba, podle chuti)
- 500 g špaget
Postup
- Ve velké hluboké pánvi rozehřejte na středním plameni olej.
- Přidejte cibuli, mrkev a česnek a restujte 1 minutu.
- Přidejte mleté hovězí a vepřové maso a dále restujte.
- Když je maso opečené a cibule měkká, přidejte rajčata.
- Když rajčata změknou a začnou pouštět šťávu (asi 4-5 minut), přidejte bazalku, cukr, sůl a pepř (pokud jste použili celá rajčata, rozmačkejte je šťouchadlem na brambory, aby pustila veškerou šťávu).
- Vařte alespoň 3 hodiny (až 6 hodin) za občasného míchání.
- Čím déle budete vařit, tím lépe.
- Důležité: rajčata se snadno připalují, proto je sledujte a v případě potřeby přidávejte po troškách hovězí vývar.
- Ve velkém hrnci uvařte špagety v osolené vodě al dente, sceďte a vraťte do hrnce.
- Přidejte omáčku na špagety a míchejte, dokud nejsou špagety omáčkou zcela pokryty.
- Ihned podávejte.

Objevte podobné tipy
Tiramisu
Italské tiramisu je nepečený dezert s chutí espressa. Tento recept z italské kuchyně je autentický, rychlý a snadný. Navíc na jeho přípravu potřebujete pouhých 6 ingrediencí!
Ingredience
- 3 velké žloutky, studené
- 1 šálek moučkového cukru, prosátého
- 2 a ¼ šálku mascarpone, studeného
- 27-36 italských cukrářských piškotů
- ½ šálku vychlazeného uvařeného espressa nebo silné kávy
- 2 lžíce neslazeného kakaového prášku
Postup
- Ve velké míse pomocí elektrického šlehače šlehejte žloutky a moučkový cukr na středně vysokou rychlost, dokud nebudou krémové a cukr se úplně rozpustí, 2 až 3 minuty.
- Přidejte mascarpone a mixujte na střední rychlost, dokud nebude směs hladká a krémová, asi 1 minutu.
- Rychle ponořte obě strany piškotů do kávy, 1 až 2 sekundy z každé strany, a položte 9 až 12 piškotů na dno 23 x 18 x 8 cm nebo 20 x 20 x 8 cm zapékací mísy.
- Potřebné množství cukrářských piškotů bude záviset na jejich velikosti a také na velikosti zapékací misky.
- Potřebné množství kávy závisí na tom, na jak dlouho piškoty ponoříte a jak moc nasáknou.
- Nedoporučujeme piškoty namáčet příliš dlouho, jinak bude tiramisu velmi vodnaté.
- Asi jednu třetinu krému z mascarpone rozetřete na piškoty.
- Opakujte ještě dvakrát, aby se tiramisu sestavilo takto zdola nahoru: piškoty + krém, piškoty + krém, piškoty + krém.
- Zapékací mísu pevně zabalte do igelitové fólie, aby se dovnitř tiramisu nedostal vzduch ani pachy z lednice.
- Dejte do chladničky přes noc asi na 8-12 hodin.
- Před podáváním vrch lehce poprašte kakaem.
- Uchovávejte v lednici až 3 dny.

Také jste fanoušky tohoto výtečného krémového moučníku vonícího po kávě? Pak vás jistě potěší i naše další recepty na tiramisu, podle kterých připravíte jak tradiční provedení, tak i jeho oblíbené obměny.
Domácí italské gnocchi
Připravte si domácí italské gnocchi sami a pěkně od nuly. Jsou krásně nadýchané a v kombinaci s rajčatovou omáčkou a parmezánem je to neuvěřitelná lahůdka!
Ingredience
Na gnocchi:
- 4 staré střední brambory (asi 500 g)
- 1/2 hrnku semolinové mouky
- 1/4 šálku hladké mouky
- 1 lžička soli plus 1 polévková lžíce na vaření noků
Na omáčku z cherry rajčat:
- 3 šálky cherry rajčat
- 3 listy bazalky, nakrájené
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 6 lžic nastrouhaného parmezánu
Postup
- Brambory vařte 20 minut.
- Propíchněte je nožem, abyste zkontrolovali, zda jsou hotové, a slijte je.
- Ihned oloupejte a ještě teplé brambory rozmačkejte.
- Odstavte a nechte ZCELA vychladnout
- Za stálého míchání orestujte na olivovém oleji 2 stroužky česneku.
- Vyjměte česnek z pánve.
- Přidejte nakrájená cherry rajčata.
- Přidejte lístky bazalky a sůl.
- Nechte přikryté dusit, občas obraťte.
- Jakmile brambory vychladnou, smíchejte je s moukou a solí.
- Těsto ručně vymíchejte do hladka.
- Vezměte malé množství těsta, které vám naplní dlaň.
- Srolujte a vytvořte dlouhý tlustý provázek.
- Nakrájejte do tvaru noků.
- Opakujte, dokud se ze všeho těsta nevytvarují noky.
- K odsazení objemných noků můžete použít prkénko na noky nebo zadní část vidličky.
- Noky mírně zatlačte vidličkou dolů.
- Noky dejte na pomoučený tác.
- Uchovávejte je odděleně, jinak se k sobě slepí.
- Zaprašte ještě moukou.
- Přiveďte k varu hrnec s osolenou vodou, stejně jako při vaření těstovin.
- Do vroucí vody vhoďte několik noků, ne příliš mnoho (jen tolik, aby se zakrylo dno hrnce).
- Jakmile začnou noky plavat, vyjměte je děrovanou lžící, vložte je přímo do pánve s omáčkou., kde máte omáčku na noky a jemně vmíchejte..
- Jakmile máte všechny noky v omáčce, přidejte další várku noků a takto pokračujte, dokud nebudou všechny uvařené.
- Gnocchi podávejte ještě teplé s velkým množstvím parmazánu.

Houbové risotto
Lahodné krémové italské risotto se žampiony, bílým vínem, hráškem a parmezánem je naprostá bomba! A přitom je tak neuvěřitelně jednoduché na přípravu.
Ingredience
- 8 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 polévkové lžíce másla
- 2 stroužky česneku, lisované
- 500 g žampionů, nakrájených na plátky
- 1 bobkový list
- 4 snítky tymiánu
- sůl a mletý černý pepř dle chuti
- 2 šálky arborio rýže
- 1/2 šálku bílého vína
- 1 šálek nastrouhaného parmezánu
- 3/4 šálku mraženého hrášku, rozmraženého
- 2 polévkové lžíce nasekané čerstvé petrželky
Postup
- V hrnci na středním plameni přiveďte k varu vývar.
- Snižte plamen na minimum.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej.
- Přidejte cibuli a restujte za častého míchání, dokud nebude průhledná, asi 5 minut.
- Přidejte 1 lžíci másla, česnek, žampiony, bobkový list a tymián.
- Vařte, dokud žampiony nezměknou a nezezlátnou, ještě asi 4 minuty, poté dochuťte solí a pepřem.
- Vyjměte směs z hrnce.
- V hrnci rozpusťte zbývající lžíci másla a za rychlého míchání přidejte rýži arborio.
- Vařte, dokud nejsou zrna dobře obalená máslem, asi 2 minuty.
- Přidejte víno a vařte, dokud se víno z větší části nevsákne.
- Naběračkou přilijte asi 1 hrnek horkého vývaru.
- Za častého míchání vařte, dokud rýže z větší části nevsákne tekutinu.
- Přidávejte zbývající vývar asi po 1 šálku najednou a pokračujte, aby rýže absorbovala každý přidaný vývar, než přidáte další.
- Často míchejte a vařte, dokud není rizoto al dente a krémové, nikoli kašovité. (Možná nebudete potřebovat všechen vývar.)
- Přidejte houbovou směs zpět do rýže.
- Vmíchejte parmezán a hrášek a ozdobte petrželkou.
- Podávejte teplé.

Připravili jsme pro vás další famózní recepty na rychlé risotto v podání českém i zahraničním. Inspirujte se!
Specifika italské kuchyně
- Italská kuchyně patří mezi tzv. středomořskou kuchyni, která se vyznačuje používáním dostatku zeleniny a méně tučného masa.
- Tak jako v jiných přímořských státech nechybí na jídelníčku mořské ryby, korýši a další mořské druhy.
- A nesmíme zapomenout na proslavené těstoviny, pizzu a některé sladké moučníky.
- Itálie bez těstovin by nebyla Itálie.
- Vyrábí se jich obrovské množství a neméně je italských receptů na jejich úpravu.
- Podávají se při všech možných příležitostech a získaly si tak již jednotný název pasta, což vždy představuje jídlo s těstovinami.
- Uvařené těstoviny se v Itálii podávají s omáčkami sýrovými, masovými nebo zeleninovými.
- Doplňují se velmi často strouhaným sýrem nebo se dokonce jen se sýrem podávají.
- Často se předem uvařené těstoviny zapékají s nejrůznějšími dalšími potravinami, mezi nimiž hlavní roli hraje, libové maso, zelenina a sýry a zapékací omáčka s různou chutí.
A jaké italské jídlo je to vaše NEJ? Napište nám do komentářů!