Jaké sezónní potraviny jíst v lednu? Vsaďte na kořenovou zeleninu, brokolici, zelí i jablka

Sezónní potraviny můžete jíst v každém ročním období. V lednu jich je méně, ale vždy se najde něco, co vám bude chutnat a zároveň prospěje vašemu tělu. Kromě čerstvé a kvašené zeleniny nezapomínejte ani na ovoce, zejména citrusy a jablka. A zakázané nejsou ani sladké dobroty, jen si hlídejte jejich množství a kvalitu. Z čeho tedy vařit a péct?

Kořenová zelenina do polévek, pomazánek i salátů

Jako první většinu z nás napadne kořenová zelenina, která je jako dělaná do silných vývarů, chutných krémových polévek i hustých omáček. Všechny tyto pokrmy nám dodají energii pro zvládnutí dlouhé zimy. Pokud vás i tak přepadne chřipka nebo nachlazení, zeleninové polévky vám pomohou s uzdravením nejrychleji. Jsou lehce stravitelné a kromě živin zajistí oslabenému organismu i potřebnou hydrataci. 

Spoustu ingrediencí seženete v akci, přesto mohou být od českých farmářů. Stačí si projít aktuální Penny leták a pohodlně online vybrat vše, co budete potřebovat. 

Mrkev nebo celer mají využití i ve studené kuchyni, skvělé jsou například do pomazánek nebo salátů. Bez mrkve se neobejde ani populární coleslaw. A pokud jde o brambory, stačí je uvařit nebo upéct a do salátů je můžete přidat také.

Zdroj: unslash.com

TIP: Nezapomeňte na hřejivé bylinky a koření. Do polévek je ideální pepř a chilli, v omáčkách na maso vynikne rozmarýn a do salátů se v zimě skvěle hodí fenykl.

Brokolice pro krásnou pleť

V zimních měsících dostává pořádně zabrat i naše pleť. Kromě kvalitních krémů bychom jí tedy měli dopřát i dostatečnou výživu zevnitř. Postará se o ni třeba brokolice, která obsahuje zejména vlákninu a vitamíny A, E nebo K

Významnou složkou je i vitamín C, který přispívá k produkci kolagenu. Mnozí výživoví poradci tedy brokolici označují za jednu z nejzdravějších zelenin na světě. Velmi oblíbená je jak brokolicová polévka na mnoho způsobů, tak zapečená brokolice s brambory a sýrem.

TIP: Brokolicový krém skvěle chutná také ve veganské variantě s kokosovým mlékem, zatímco milovníci ryb do něj naopak rádi přidávají kousky lososa. 


Kysané zelí jako vitamínová bomba

Kvašené zelí bylo tradičním zimním pokrmem našich předků, a to nejen v Evropě, ale i na Dálném východě, odkud pochází známé kimchi. Není divu, fermentace dokáže uchovat v zelenině všechny důležité látky a přitom ji konzervuje. Jde tedy o vitamínovou bombu, která při pravidelné konzumaci zaručeně posílí vaši imunitu. 

Kysané zelí si samozřejmě můžete koupit v supermarketu, ale větší radost určitě budete mít z vlastní výroby. A jak ho využít? Poslouží jako příloha k mnoha jídlům, ale také pro tepelné zpracování. Kromě poctivé zelňačky doporučujeme vyzkoušet i zapečené kysané zelí s klobásou nebo mletým masem. Myslete ale na to, že zahříváním se ztrácí některé vitamíny a obsažená probiotika.

Ovoce se spoustou vitamínu C

Lokální ovoce je většinou tím nejlepším, které můžete konzumovat – a pro jablka to platí dvojnásob. Nejenže obsahují spoustu vitamínu C, ale jsou i zdrojem silných antioxidantů, které naše tělo čistí a zbavují zánětlivých projevů. Doma si snadno připravíte třeba palačinky s jablečným pyré, které budou ideální lednovou snídaní. Po nedělním obědě zase přijde vhod domácí dezert v podobě jablečného koláče nebo jen pečená jablka se skořicí a medem.

Z exotického ovoce se nabízejí hlavně citrusy. Konkrétní druh si můžete vybrat podle chuti, do čaje je nejvhodnější citron, ale pokud si připravujete karafu s vodou, klidně experimentujete i s limetkami nebo pomeranči. Právě pomeranče jsou přirozeně hřejivé, proto se jejich pátky přidávají třeba i do svařeného vína. A co teprve taková kachna na pomerančích!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X